Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RPM

#151 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by RPM »

mk ultra wrote:
shibonja wrote:Aksamhajrullah drage moje Sarajlije i sugradjani moji Tuzlaci,elem,ja kao NE budjetski korisnik mogu reci da me ne pogadja to sto se ko nekakve pare slivaju u Sarajevski Kanton,ni iz dzepa ni u dzep,znam od skora da Grad Tuzla uzima 5 ili 6 miliona maraka od J.P Elektoprivreda BiH na ime zagadjenja vazduha,i te pare idu Gradu Tuzla i Jasminu Imamovicu u budzet ,te ih on rasporedjuje kako on misli da je najbolje.....

Nemojmo dozvoliti da se mi sad ovde zavadjamo zbog visih politika i kvazi intelektualaca,samo se uhljebljeni boje za svoja dupeta,obicna raja nebi osjetila i da se u TK slije milijarda maraka,vjerujte mi!

Volim BiH,volim glavi grad Sarajevo i svu raju nashu,nije nas problem slijevanje para u glavni grad,ni nesto slicno tome,vec vnago za koju raja bez zgamo glasa decenijama...ljubim vas sve :bih:
može li pitanje
šta to sarajevo ima od centrale elektroprivrede?
ima to da s ekstra plaćama dembeliše 450 zaposlenih koji osim što ne privređuju glavni im je zadatak namještanje višemilionskih tendera naravno sarajevskim firmama, s druge strane ako se pogledaju statistički podaci stoji da je proizvodnja uglja i el. energije u tuzlanskom kantonu 0 što je smiješno a ako se ovako nastavi urušavati privreda ne da neće biti novaca za tuzlu, neće ga biti ni za državne institucije i to je sigurno.

pogledajte samo nakaradu od autoceste 5C, valjda ju je trebalo početi graditi od granice da robe i ljudi barem do nekle mogu nesmetano ući u BH, ovako će valjda padobranom u Sarajevo pa do Zenice.
Hajvan

#152 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Hajvan »

zapravo je prvo trebalo povezat Sarajevo i Tuzlu i Zenicu što boljim željezničkim i auto cestama.
sve ostalo je negdje u sferi "da bog da ti crkla krava" pa i ova "pametnija" incijativa s građenjem autoputa od granica?! to je bas ono, pametna ideja (sa stanovišta secesionizma)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#153 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by mk ultra »

RPM wrote:
mk ultra wrote:
shibonja wrote:Aksamhajrullah drage moje Sarajlije i sugradjani moji Tuzlaci,elem,ja kao NE budjetski korisnik mogu reci da me ne pogadja to sto se ko nekakve pare slivaju u Sarajevski Kanton,ni iz dzepa ni u dzep,znam od skora da Grad Tuzla uzima 5 ili 6 miliona maraka od J.P Elektoprivreda BiH na ime zagadjenja vazduha,i te pare idu Gradu Tuzla i Jasminu Imamovicu u budzet ,te ih on rasporedjuje kako on misli da je najbolje.....

Nemojmo dozvoliti da se mi sad ovde zavadjamo zbog visih politika i kvazi intelektualaca,samo se uhljebljeni boje za svoja dupeta,obicna raja nebi osjetila i da se u TK slije milijarda maraka,vjerujte mi!

Volim BiH,volim glavi grad Sarajevo i svu raju nashu,nije nas problem slijevanje para u glavni grad,ni nesto slicno tome,vec vnago za koju raja bez zgamo glasa decenijama...ljubim vas sve :bih:
može li pitanje
šta to sarajevo ima od centrale elektroprivrede?
ima to da s ekstra plaćama dembeliše 450 zaposlenih koji osim što ne privređuju glavni im je zadatak namještanje višemilionskih tendera naravno sarajevskim firmama, s druge strane ako se pogledaju statistički podaci stoji da je proizvodnja uglja i el. energije u tuzlanskom kantonu 0 što je smiješno a ako se ovako nastavi urušavati privreda ne da neće biti novaca za tuzlu, neće ga biti ni za državne institucije i to je sigurno.

pogledajte samo nakaradu od autoceste 5C, valjda ju je trebalo početi graditi od granice da robe i ljudi barem do nekle mogu nesmetano ući u BH, ovako će valjda padobranom u Sarajevo pa do Zenice.
vidi ovo
EP BiH u svom sastavu ima osam podruznica i to
>- ,Hidroelektrane na Neretvi", Jablanica,
>- ,Termoelektrana Kakanj", Kakanj,
>- ,Termoelektrana Tuzla", Tuzla,
>- ,Elektrodistribucija Bihac", Bihac,
>- ,Elektrodistribucija Mostar", Mostar,
>- ,Elektrodistribucija Sarajevo", Sarajevo,
>- ,Elektrodistribucija Tuzla", Tuzla,
>- ,Elektrodistribucija Zenica", Zenica.

Svaka od ovih podružnica ima približno isti broj radnika, osim 2-3 sektora koji postoje samo u centrali Sarajevo (maxx 20 ljudi)
kike-tike

#154 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by kike-tike »

ovi "intelektualci" nikakve podatke relevantne nisu dali, ne kontam, bar neku analizu. Koliko TK zaadi ..ništa.
drndalo

#155 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by drndalo »

elmirčo wrote:humor level ismet horo.

on topic
Zahvaljujući „posebnim rashodovnim potrebama“ Sarajevski kanton je za osam godina imao 1,18 milijardi KM veće prihode nego što bi imao bez tog posebnog koeficijenta.
izvor : avaz
Sapienti sat... Kada danas vidjoh odakle je posla ova prica, tj. sa A(h)vaz stranice, odmah mi je bilo jasno da se pocinje praviti neka artiljerijska priprema, za nesto Osnivacevo... Bice da bi on i njegovi rado zasjeli na Elektroprivredine racune...
RPM wrote: koji osim što ne privređuju glavni im je zadatak namještanje višemilionskih tendera naravno sarajevskim firmama0
Imal kakav konkretan podatak o tim "sarajevskim firmama" na tenderima...? Ja sto znam, vise ih je izvan SA nego iz SA. Nije mi uzorak dovoljno velik, ali bih cuo da je bilo nesto-mega-giga... Osim toga Grabovica & Co. bi bez problema dali tender i firmi iz Maoce, ukoliko bi im njihova "ponuda" bila najbolja...
starii

#156 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by starii »

tuzla radi sarajevo se gradi..bilo i ostalo..realno trebaju svi da budu isti, svima isto para...sto bi tuzlaci placali plin sarajlijama....al sta cemo nakaradna drzava...
drndalo

#157 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by drndalo »

Jedini problem sa ovom glupom krilaticom koja vec 50-60 godina kola po svim SFRJ gradovima je da potpuno istu 50 godina imaju i Zenica, i Tuzla, i Mostar, i Banja Luka, i Bihac, i Prijedor, i svi samo rade 50 godina, a samo se Sarajevo gradi...? Pa da je tako sa svim ovim gradovima u BiH, + jos 20-ak manjih, plus sva sela, jebem mu, mogli smo barem Chicago izgraditi, ako ne vec NewYork... Vamo nikad niko nista nije radio ? Samo na minderu sjedimo, i ko minder-puze kahvenisemo i tehvidamo... :evil:
korisnik.1

#158 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by korisnik.1 »

kike-tike wrote:ovi "intelektualci" nikakve podatke relevantne nisu dali, ne kontam, bar neku analizu. Koliko TK zaadi ..ništa.
http://www.vladatk.kim.ba/Vlada/Novosti ... raspod.pdf
Mada znam da će ti biti mrsko da čitaš 20 stranica teksta :D
Haris.ba

#159 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Haris.ba »

Ima li tema o ovome na nekom tuzlanskom forumu? Da i tamo razgalim dusu.

I treba napraviti pravedniju raspodjelu javnih prihoda. Nema smisla da drugi placa tudje racune. Tuzlak da placa sarajliji vodu i grijanje. Strasno. :D
kike-tike

#160 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by kike-tike »

korisnik.1 wrote:
kike-tike wrote:ovi "intelektualci" nikakve podatke relevantne nisu dali, ne kontam, bar neku analizu. Koliko TK zaadi ..ništa.
Eee pogriješi ti druze, procitah ja :D. I mogu ti reći da su donekle upravu. Prvo ovdje ljudi mjesaju, ovo se samo tiče priliva od indirektnih poreza (PDV, Carina, Trošarina i Putarina). Po mom mišljenju se trebaju ukinuti ponderi, ali se isto tako treba ukinuti i ostali kriteriji (Stanovnistvo,povrsina, osnovno skolci i srednjoskolci)i rasposjelu vrsiti po potrošnji prema kantonima tj. koliko UINO evidentira prihoda prema sjedistu kompanija toliko se i kantonima dodijeli. I ja ti garantujem da bi i tada Kanton Sarajevo još više slijedovalo jer broj preduzeća registrovanih u KS je puno veći nego u ostalim Kantonim(strana zastupnistva, hoteli, usluge,proizvodnja(klas,pivara,FDS,Farmavita,Bosnalijek),turizam).
kike-tike

#161 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by kike-tike »

Evo sada baš gledam makroekonomske pokazatelje za 2012(svjezije nisam nasao), i cca 6.000 pravnih lica više u Kantonu Sarajevu u odnosu na TK. Omjer uvoza (koji nosi najvise indirektnih poreza) je Kanton Sarajevo 3.500.000.000 TK 1.500.000.000 Tako da je ova analiza intelektualaca polovicna,tj. nisu uzeli parametre koji kanton najvise napuni "racun" UINO-a. Na kraju kad se sabere ponder bi veći trebao biti :D
Alkos

#162 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Alkos »

starii wrote:tuzla radi sarajevo se gradi..bilo i ostalo..realno trebaju svi da budu isti, svima isto para...sto bi tuzlaci placali plin sarajlijama....al sta cemo nakaradna drzava...
Tuzla je odbranila Sarajevo u ratu, danas Tuzla radi, a Sarajevo se gradi, danas Tuzlaci plaćaju plin i vodu građanima Sarajeva... jer da nema Tuzle, ne bi bilo ni Sarajeva.

Majko moja!! :lol: :lol:
korisnik.1

#163 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by korisnik.1 »

kike-tike wrote:
korisnik.1 wrote:
Eee pogriješi ti druze, procitah ja :D. I mogu ti reći da su donekle upravu. Prvo ovdje ljudi mjesaju, ovo se samo tiče priliva od indirektnih poreza (PDV, Carina, Trošarina i Putarina). Po mom mišljenju se trebaju ukinuti ponderi, ali se isto tako treba ukinuti i ostali kriteriji (Stanovnistvo,povrsina, osnovno skolci i srednjoskolci)i rasposjelu vrsiti po potrošnji prema kantonima tj. koliko UINO evidentira prihoda prema sjedistu kompanija toliko se i kantonima dodijeli. I ja ti garantujem da bi tada Kanton Sarajevo još više slijedovalo jer broj preduzeća registrovanih u KS je puno veći nego u ostalim Kantonim(strana zastupnistva, hoteli, usluge,proizvodnja(klas,pivara,FDS,Farmavita,Bosnalijek),turizam).
Hahaha e dobro je onda :D
Ne valja ni takva raspodjela. Ne što se tiče TK, nego ostalih kantona koji bi potonuli dibidus. Ima li gdje tabelarno koliko koji kanton doprinosi, da vidimo kako bi to izgledalo kada bi se primjenio taj sistem "kolko daš toliko dobiješ". :)

Da pitaš ove iz BPK da se ukinu ponderi, živog bi te razadrli. :-D
Eto na linku, tabela br.4 raspodjela sa ponedrima a tabela br.8 kako bi izgledala raspodjela prihoda bez pondera (tj. tih dodatnih koef.).

Ne valja što je autor postavio ovakav naziv teme, da se stvara taj neki animozitet. Nije nikakvo dizanje glasa protiv Sarajeva obzirom da postoje još tri kantona uz Sarajevski, koji imaju poseban koeficijent.
jao_situacije

#164 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by jao_situacije »

kike-tike wrote:Evo sada baš gledam makroekonomske pokazatelje za 2012(svjezije nisam nasao), i cca 6.000 pravnih lica više u Kantonu Sarajevu u odnosu na TK. Omjer uvoza (koji nosi najvise indirektnih poreza) je Kanton Sarajevo 3.500.000.000 TK 1.500.000.000 Tako da je ova analiza intelektualaca polovicna,tj. nisu uzeli parametre koji kanton najvise napuni "racun" UINO-a. Na kraju kad se sabere ponder bi veći trebao biti :D
Ne trudi se jarane postavljao slike dokumente linkove statistiku, (ima i za 2014. samo je rascjepkano na manje izvještaje)
nema smisla, koeficijent i koeficijent i koeficijent možeš mu reći šta god hoćeš.
Eno na drugoj temi ista tematika ja postavio sve, ljudi hladno zaobilaze taj post i kažu daj mi dokaze odakle to KS prikupi više sredstava, vi izmišljate to.
starii

#165 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by starii »

Alkos wrote:
starii wrote:tuzla radi sarajevo se gradi..bilo i ostalo..realno trebaju svi da budu isti, svima isto para...sto bi tuzlaci placali plin sarajlijama....al sta cemo nakaradna drzava...
Tuzla je odbranila Sarajevo u ratu, danas Tuzla radi, a Sarajevo se gradi, danas Tuzlaci plaćaju plin i vodu građanima Sarajeva... jer da nema Tuzle, ne bi bilo ni Sarajeva.

Majko moja!! :lol: :lol:
i zato sarajlije idu u tuzlu kod kabila da se lijece :D
PM72

#166 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by PM72 »

Da nije Sarajeva tuzlaci ne bi imali šta pušit'. Ili bi pušili stranjske. :D
DZONPI

#167 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by DZONPI »

Hvala Tuzlaci znao sam da ste raja ali da nam bas ovoliko pomazete fakat.Predlazem da svaki Tuzlak koji dodje u Sarajvo ima besplatan smjestaj i hranu to je minimum koji bi mi Sarajlije mogli ucinit.Predlazem da se i ostali ugledaju na Tuzlake i da nam jos vise pomognu.
muha_sa

#168 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by muha_sa »

ja sam ZA.
Drinski

#169 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Drinski »

jao_situacije wrote:
kike-tike wrote:Evo sada baš gledam makroekonomske pokazatelje za 2012(svjezije nisam nasao), i cca 6.000 pravnih lica više u Kantonu Sarajevu u odnosu na TK. Omjer uvoza (koji nosi najvise indirektnih poreza) je Kanton Sarajevo 3.500.000.000 TK 1.500.000.000 Tako da je ova analiza intelektualaca polovicna,tj. nisu uzeli parametre koji kanton najvise napuni "racun" UINO-a. Na kraju kad se sabere ponder bi veći trebao biti :D
Ne trudi se jarane postavljao slike dokumente linkove statistiku, (ima i za 2014. samo je rascjepkano na manje izvještaje)
nema smisla, koeficijent i koeficijent i koeficijent možeš mu reći šta god hoćeš.
Eno na drugoj temi ista tematika ja postavio sve, ljudi hladno zaobilaze taj post i kažu daj mi dokaze odakle to KS prikupi više sredstava, vi izmišljate to.
De shvati, umjesto sto pričate sami sa sobom, porez se plaća prema sjeditu preduzeca, a ne prema mjestu potrošnje (sto je logično) zato ispada da je cijeli prihod EP ili BHT ili Bosnalijeka zarađen u Sa. Pa Sa nema 10 firmi koje stvaraju realni prihod (Bosnalijek, Argeta, Koka kola, FDS, Pivara i jos po koja).
Drinski

#170 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Drinski »

DZONPI wrote:Hvala Tuzlaci znao sam da ste raja ali da nam bas ovoliko pomazete fakat.Predlazem da svaki Tuzlak koji dodje u Sarajvo ima besplatan smjestaj i hranu to je minimum koji bi mi Sarajlije mogli ucinit.Predlazem da se i ostali ugledaju na Tuzlake i da nam jos vise pomognu.
Njima bi bilo dovoljno samo da se uvede svima isti koef 1., a onda neka svako odluči gdje će ljetovati.
SSemir

#171 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by SSemir »

kandelabar wrote:JUče sam otišao na biro da se prijavim i rekao mi je službenik da se mogu javiti da odradim pripravnički da volontiram 6mj reko pa šta je sa onih 100KM što su davali za prevoz i hranu kaže nema ni toga više to se sad uplaćuej za osiguranje..Dakle,dok Kaplan uzima po 600KM mjesečno za smještaj meni kao građevinskom inžinjeru država ne može da plati ni prevoz za pripravnički da odradim ali zato mogu se davati pare za dohotke,odvojene živote,i ostalo..
Naravno,ja neću ostati ovdje jer čim dobijem certifikat za jezik ja sam na granici u Orašju ali naši pollitičari su krivi za sve ovo nije ni Dodik ni Čović nego naši iz prvog safa u džamiji uzimaju nam dostojanstvo i nadam se da ova incijativa neće ući u zakonske procedure i otegnuti u nedogled nego da će se protestima tražiti rješenje i ne samo ovo nego i ostalo što je traženo u februaru..Treba i KS da dobije pare,treba i TK kao i ostali kantoni ali dosta više jahanja budžeta od strane političara nisu smanjili plate sebi nisu smanjili paušale ništa nisu uradili evo već 3mjeseca od izbora se otimaju za fotelje u kantonima sa Bošnjačkom većinom,a sve puna usta :bih: dok omladina mora da :run:
:thumbup:
Drinski

#172 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Drinski »

Evo uključili se i Hrvati.
http://tuzla.danas.info/2015/01/14/sara ... h-kantona/

Nego, kako bi ova nova raspodjela pomogla TK, to bi onda omogućilo rjesavanje problema i onih obespravljenih radnika, pa bi oni koji su podrzavali zahtjeve radnika iz Tz trebali svako podrzati i da se namaknu pare za ovaj problem. NEmojte samo one priče "meni dupli koef., a ostali neka rade i štede".
jao_situacije

#173 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by jao_situacije »

Drinski wrote:
jao_situacije wrote:
De shvati, umjesto sto pričate sami sa sobom, porez se plaća prema sjeditu preduzeca, a ne prema mjestu potrošnje (sto je logično) zato ispada da je cijeli prihod EP ili BHT ili Bosnalijeka zarađen u Sa. Pa Sa nema 10 firmi koje stvaraju realni prihod (Bosnalijek, Argeta, Koka kola, FDS, Pivara i jos po koja).
Šta da shvatim ja sam fino rekao i na prošloj temi ne znam jesi ti bio tamo. Što se mene tiče može, BMK za koef. svakako nemam veze sa budžetom, ali nikakve. Svi u porodici su u privatnom sektoru. Ali ako će svi prestati dolaziti u KS da se liječe da se školuju i ostalo eto vam pare ali ostanite tamo. Ne znam gdje si ali ja sad kad pogledam kroz prozor u Sarajevu ne vidim sunce do toga je dovelo prekomjerno naseljavanje koje zagađuje okolinu u KS. Dakle svaku inicijativu ću podržati vratite se u svoje kantone meni te pare ne trebaju. Jel' to uredu s moje strane ?
Drinski

#174 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Drinski »

Vidi, ja mislim da je tvoj pristup zabrani migracija prvo pogresan (imigracije su odlika najrazvijenih zemalja) a drugo neostvariv.

Ali, iskreno, zaboli me.
Ono sto se moze uraditi: jeste sve postaviti na trzisne osnove, znaci vratiti lovu a ko hoce da studira ili se liječi van tog svog kantona, neka plati, ja recimo mnogo vise plaćam PIO nego sto ce biti moja penzija, plaćam zdrav. osiguranje iako se rijetko liječim a i tada je jako losa usluga. Dakle, mislim da to treba malo vise postaviti na trzisne osnove, na principu "plati pa se klati".
Platformas

#175 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Platformas »

Reakcije i iz USK.

Vratimo u budžet USK novac koji nam pripada
Sarajevo dobilo 1,2 milijarde KM prihoda drugih kantona!

nove iz TK, naravno najvažnije je da je vlada podržala incijativu i uputila je ka višim instancama vlasti.

Savez samostalnih sindikata BiH TK, podržava “Tuzlansku incijativu”

Podrška iz Sarajeva

Damir Marjanović podržao incijativu
on Facebook

Treba reći da je i dosta "običnih " ljudi oslonjeno na budžet, evo kao student znam da isplata stipendija na TK kasni čitavu godinu, onda fabrika Aida, koja je u 100% državnom vlasništvu bi možda imala i šansu za oporavak ako bi se u nju iz budžeta ubrizgao neki novac ili bar u krajnjem slučaju da se ljudima izmire dugovanja, uveže staž i zatvori skroz. Običan puk bi znači imao bar neke koristi od povećanja priliva u budžet. Mislim da se nedavno firmi ZOI 84 ili kako se već zove na sličan način pomoglo iz budžeta KS.

TTU je u većinskom državnom vlasništvu nakon poništenja privatizacije, Livnica je državna. U sve te firme bi se mogao upumpati novac ili bar isplatiti ljudima dugovanja, da ne bude nekih novih februara.
Mogla bi se fukara oslobodit od plaćanja 20 KM godišnje tzv "markice" koja se plaća i bez koje ti zdravstvena knjižica i ne vrijedi, moglo bi se više novca uložit u Univerzitet kojeg pojedinci ovdje množe sa nulom, kao ne vrijedi ništa. Sarajevski je vrh svijeta :izet:
Post Reply