Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
Hipatija

#501 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hipatija »

4sdoboj wrote:kakvo je vrijeme došlo,ja se rodio ovdje,da ne nabrajam oca majku djedove itd,i postadoh agresor ,a ovim mojim drugarima što se znamo 36 god postadoše bliži i bolji ovi sad novi bradonje po bočinjama, bukovicama ,maočama.valjda su im bliži što bi rekli hrvati po svjetonazoru,samo napred tužite i srbiju i mene usput a volite abu hamze i slicne.pozz iz doboja gdje eto čuda gdje ljudi žive zajedno,(u stvari ko zna,možda i oni razmišljaju o tužbi).
Tužba protiv Srbije ( ukoliko bi se mogla dokazati) umanjuje tvoju posrednu odgovornost ( moglo bi se reći da si bio zaveden, obmanut, i sl., ako si podržavao R. Karadžića). Meni i Tebi je bliži Savo iz Doboja (koji ne podržava R. Karadžića) nego tebi Nebojša iz Niša ( koji i dan danas veliča i Karadžića i Mladića)!
Te koje nazivaš "bradonje" iz Bočinje, G. Bukovice, G. Maoče već smo u Federaciji prilično urazumili ( a nadam se da će postati još razumniji).
Ovo "tužite i srbiju i mene usput" me tjera na razmišljanje ( baš i ne shvatam). Zašto bi tužba protiv Srbije tebe pogađala (zašto bi to bila ujedno tužba i protiv tebe)?
Ovo što sam boldovao ne uklapa se u ostali dio tvog teksta (razotkriva da nisi na strani onih koji su protjerivali??).
Dobro došao na Sarajevo-x forum! Dobro je čuti i mišljenja "neistomišljenika"!
MuaDib

#502 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by MuaDib »

Jedina tužba protiv Srbije, koja ima izgled za uspjeh, jeste tužba za "Agresiju na međunardno priznatu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu". Tužba za genocid je jako teško dokaziva, a pogotovo kako to rade potrčkala iz SDA, koja iz ideoloških razloga gube kontak sa realnošću pravnog sistema. Upravo ta postavka, je dovela do nesupjeha tužbe, jer se nastoje Bošnjaci kao narod prikazati žrtvom genocida, a ne građani Republike Bosne i Hercegovine koji su se izjasnili za nezavisnu i suverenu BiH.
harač

#503 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by harač »

MuaDib wrote:Jedina tužba protiv Srbije, koja ima izgled za uspjeh, jeste tužba za "Agresiju na međunardno priznatu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu". Tužba za genocid je jako teško dokaziva, a pogotovo kako to rade potrčkala iz SDA, koja iz ideoloških razloga gube kontak sa realnošću pravnog sistema. Upravo ta postavka, je dovela do nesupjeha tužbe, jer se nastoje Bošnjaci kao narod prikazati žrtvom genocida, a ne građani Republike Bosne i Hercegovine koji su se izjasnili za nezavisnu i suverenu BiH.
upravo je ta tužba za agresiju nemoguća zbog čisto procesnih/jurisdikcionih razloga, a što je duga priča...
MuaDib

#504 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by MuaDib »

harač wrote:
MuaDib wrote:Jedina tužba protiv Srbije, koja ima izgled za uspjeh, jeste tužba za "Agresiju na međunardno priznatu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu". Tužba za genocid je jako teško dokaziva, a pogotovo kako to rade potrčkala iz SDA, koja iz ideoloških razloga gube kontak sa realnošću pravnog sistema. Upravo ta postavka, je dovela do nesupjeha tužbe, jer se nastoje Bošnjaci kao narod prikazati žrtvom genocida, a ne građani Republike Bosne i Hercegovine koji su se izjasnili za nezavisnu i suverenu BiH.
upravo je ta tužba za agresiju nemoguća zbog čisto procesnih/jurisdikcionih razloga, a što je duga priča...
Ako je to tako, kako Republika Hrvatska može tužiti SRJ, odnosno Republiku Srbiju za agresiju. :shock:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#505 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

4sdoboj wrote:kakvo je vrijeme došlo,ja se rodio ovdje,da ne nabrajam oca majku djedove itd,i postadoh agresor ,a ovim mojim drugarima što se znamo 36 god postadoše bliži i bolji ovi sad novi bradonje po bočinjama, bukovicama ,maočama.valjda su im bliži što bi rekli hrvati po svjetonazoru,samo napred tužite i srbiju i mene usput a volite abu hamze i slicne.pozz iz doboja gdje eto čuda gdje ljudi žive zajedno,(u stvari ko zna,možda i oni razmišljaju o tužbi).

1992 je bilo došlo vrijeme da u moju kuću upadne jedinica od njih 15,nekoliko od njih iz Šapca(nadam se da
znaš gdje se Šabac nalazi),i uradiše stvari koje sam već pominjao na forumu,a zbog čega sam u SIPA-i prije
par godina proveo tri radna dana davajući iskaz.Ne trebam ni pominjati da se takvima većina domaćih Srba
sa oduševljenjem pridružila,manjina nije(i svaka im čast na njihovoj ljudskosti,nikada im neću zaboraviti :!: ),a zbog čega ih je večina i najebala,zamisli nisu htjeli na komšije?
Ne znam ni za jedan obratan primjer da se desio u gradu,zna se u čijim rukama bila sila,slabo ko je bio
pošteđen!
I ti sad ovdje sereš o nekim Maočama,bradonjama,bočinjama....ni sa jednim od tih likova u životu riječ
nisam progovorio,živim sa onima,sa kojima sam i prije živio,samo se ne pozdravljam sa "junacima" koji se
pridružiše silnicima iz Srbije,oni kada se mimoiđemo obično gledaju u zemlju.Ali njihovim "junaštvima" se
bave lokalni sudovi i Sud BiH,tema je ovdje sasvim druga!

A ko god ima razloga nekoga za nešto zlo što mu je učinjeno da tuži,zašto da ne?
Ali ti moram teška srca reći da procentualno gledano,jasno je na koga se odnosi večina donesenih
pravosnažnih presuda,ukoliko nije riječ o kakvoj novoj bjelosvjetskoj zavjeri.

I nije mi jasno gdje neko spomenu Srbe iz BiH (osim pojedinaca kao egzekutore),već pogledaj kako se
zove tema!
Bosnolog

#506 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

draganbl wrote:
Riječ četnici u ovom slučaju nije odgovarajuća, jer je nerazumno da se od bilo kog srpskog predstavnika može očekivati da podrži ponovno rasipanje para na unaprijed izgubljene tužbe :lol: :lol: :lol: :lol: . Evo recimo, ja sam izričiti protivnik ponovnog pokretanja tužbe, a sa četnicima imam zajedničkog koliko i vi. :mrgreen:

Evo i u ovoj posljednjoj presudi, najvišem komandantu srbijanske vojske je potvrđeno da nije imao komandnu odgovornost i po toj osnovi je oslobođen. Znači, ponovo je rečeno, eksplicitno i direktno, da Srbija nije imala komandnu odgovornost nad snagama RS, tj. ponovo je potvrđena osnovna teza koju je Srbiju oslobodila krivice za genocid u Srebrenici, a ne suprotno, kako se ovdje pokušava namjestiti.

Priča o komandnoj odgovornosti Srbije i njenom direktnom učešću u genocidu je završena, tj. nije dokazana. Srbija je učestvovala u ratu onako kako je to interpretirano u Haškim procesima, a usvajanjem rezolucije o Srebrenici i hapšenjem Mladića i Karadžića (i ostalih), Srbija je ispunila svoje obaveze u vezi sa tim procesima.
Vlažni snovi o ratnoj odšteti od nekoliko desetina milijardi dolara će ostati ono što su oduvijek i bili: vlažni snovi.
:lol: :lol: :lol:
Servija je bila ideoloski,kadrovski,logisticki i glavnokordinirajuci centar velikosrpsk eagresije na BiH,Hrvatsku i Kosovo.

-Ko je ono placao komandni kadar dabiceve pobunjenicke zlocinacko genocidne paravojske ????
-Ko je postavljao te kadrove?
-Ko je slao jedinice i pod cijom komandom su dolazile iz Srbije i CG u BiH svi oni korpusi tadasnje JNA odnosno JA,?
-Ciji su avioni bombardovali BH gradove 1992 do uspostave zabrane letenja???
-Ko je naoruzavao,opremao i finansirao te kadrovski kontorlsao crvene Beretke,Legijine ubice, Skorpione,Arkanovce i razne cetnicke horde ubica iz Srbija cije je polozaje obilazio Kostunica,Seselj i ostala gamad,a da ne govorimo o komandnim kadrovima i specijalnim jedinicama iz Servije ???
-Ciji su Tenkovi i Hauboce ubijale i razarale gradove i sela RBiH,.....????

(Kostunica na brdima oko Sarajeva ratne 1994 godine,video je dio dokaznog materijala velikosrpskih rabota protiv RBiH kao i slugarenja istima od strane SDA sluge Sulejmana Ugljanina unutar Sandzaka sto i danas cine)

Nakon svih dokaza i presuda ti nam ovdje na forumu prodajes velikosrpske ublehe,na kojima bi ti i otac za sludivanje nacije Zlobica Cosic odao priznjae po onoj njegovoj teoriji patriotskog laganja i negiranja istine, jos tvrdis kako nemas nista sa cetnicima i cetnickom ideologijom a peres njihove rabote,...... :oops:
hercegovac_pravi

#507 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by hercegovac_pravi »

Bosnolog wrote:
draganbl wrote:
Riječ četnici u ovom slučaju nije odgovarajuća, jer je nerazumno da se od bilo kog srpskog predstavnika može očekivati da podrži ponovno rasipanje para na unaprijed izgubljene tužbe :lol: :lol: :lol: :lol: . Evo recimo, ja sam izričiti protivnik ponovnog pokretanja tužbe, a sa četnicima imam zajedničkog koliko i vi. :mrgreen:

Evo i u ovoj posljednjoj presudi, najvišem komandantu srbijanske vojske je potvrđeno da nije imao komandnu odgovornost i po toj osnovi je oslobođen. Znači, ponovo je rečeno, eksplicitno i direktno, da Srbija nije imala komandnu odgovornost nad snagama RS, tj. ponovo je potvrđena osnovna teza koju je Srbiju oslobodila krivice za genocid u Srebrenici, a ne suprotno, kako se ovdje pokušava namjestiti.

Priča o komandnoj odgovornosti Srbije i njenom direktnom učešću u genocidu je završena, tj. nije dokazana. Srbija je učestvovala u ratu onako kako je to interpretirano u Haškim procesima, a usvajanjem rezolucije o Srebrenici i hapšenjem Mladića i Karadžića (i ostalih), Srbija je ispunila svoje obaveze u vezi sa tim procesima.
Vlažni snovi o ratnoj odšteti od nekoliko desetina milijardi dolara će ostati ono što su oduvijek i bili: vlažni snovi.
Servija je bila ideoloski,kadrovski,logisticki i glavnokordinirajuci centar velikosrpsk eagresije na BiH,Hrvatsku i Kosovo.

-Ko je ono placao komandni kadar dabiceve pobunjenicke zlocinacko genocidne paravojske ????
-Ko je slao jedinice i pod cijom komandom su dolazile iz Srbije i CG u BiH svi oni korpusi tadasnje JNA odnosno JA,?
-Ko je naoruzavao,opremao i finansirao te kadrovski kontorlsao crvene Beretke,Legijine ubice, Skorpione,Arkanovce i razne cetnicke horde ubica iz Srbija cije je polozaje obilazio Kostunica,Seselj i ostala gamad,a da ne govorimo o komandnim kadrovima i specijalnim jedinicama iz Servije ???

(Kostunica na brdima oko Sarajeva ratne 1994 godine,video je dio dokaznog materijala velikosrpskih rabota protiv RBiH kao i slugarenja istima od strane SDA sluge Sulejmana Ugljanina unutar Sandzaka sto i danas cine)

Nakon svih dokaza i presuda ti nam ovdje na forumu prodajes velikosrpske ublehe,na kojima bi ti i otac za sludivanje nacije Zlobica Cosic odao priznjae po onoj njegovoj teoriji patriotskog laganja i negiranja istine, jos tvrdis kako nemas nista sa cetnicima i cetnickom ideologijom a peres njihove rabote,...... :oops:
Pa draganov argument je u rangu (figurativno govoreći) čovjeka koji tvrdi "Ja nisam pljačkao banku....samo sam vozio auto kojim su pljačkaši došli da opljačkaju banku i sa kojim su pobjegli" a to što su oni opljačkali banku i potom pobjegli nema nikave veze sa vozačem....njegovo učešće u pljački banke ne bi trebalo biti preispitano.. :-)
Očigledno čovjek čita presudu na način kako mu odgovara.
Tvrditi da je neko tužio Srbiju za "komandnu odgovornost" je besmislica. Ova presuda Perišiću kombinovana sa onom o "Criminal Enterprise" i nadolazeće presude đeneralu "usranku" i vođi "pišopiji" će nesumnjivo otvoriti novo poglavlje u revidiranju optužnice protiv Srbije. Ta revizija čak ne mora biti pokrenuta od strane države BiH, može biti pokrenuta i od strane udruženja građana, NVO-a, itd..itd...dakle, priče o blokiranju revizije presude i - ili optužnice od strane velikosrba su samo mokri snovi.
ahuseino

#508 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ahuseino »

hercegovac_pravi wrote:
Bosnolog wrote:
draganbl wrote:

Pa draganov argument je u rangu (figurativno govoreći) čovjeka koji tvrdi "Ja nisam pljačkao banku....samo sam vozio auto kojim su pljačkaši došli da opljačkaju banku i sa kojim su pobjegli" a to što su oni opljačkali banku i potom pobjegli nema nikave veze sa vozačem....njegovo učešće u pljački banke ne bi trebalo biti preispitano.. :-)
Očigledno čovjek čita presudu na način kako mu odgovara.
Tvrditi da je neko tužio Srbiju za "komandnu odgovornost" je besmislica. Ova presuda Perišiću kombinovana sa onom o "Criminal Enterprise" i nadolazeće presude đeneralu "usranku" i vođi "pišopiji" će nesumnjivo otvoriti novo poglavlje u revidiranju optužnice protiv Srbije. Ta revizija čak ne mora biti pokrenuta od strane države BiH, može biti pokrenuta i od strane udruženja građana, NVO-a, itd..itd...dakle, priče o blokiranju revizije presude i - ili optužnice od strane velikosrba su samo mokri snovi.

Ja, vozach... ili bolje najamnik, narucilac, finansijer koji je asasinu pustio na umjetnicku slobodu i kreativno-komandujuci smijer djelovanja da ostvari to naruceno... Sad odjednom - samo katil kriv, a onaj ko je narucio ubistvo po presudi :-) nema odgovornosti...

...jer presuda je tu, temelj procesa izmirivanja. :P

Treba im ogulit' i gace s guzice, da placaju dozivotno svakoj poklanoj porodici prvenstveno, pa onda medjudrzavno. Dzelati u Haag, a narucilac i finansijer nek finansira. Da nije zalosno reko'o bi - posteno.
Sasvim_Obican

#509 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Sasvim_Obican »

Nažalost, haški tribunal je još jedanput u presudi jasno negirao postojanje efektivne kontrole Vrhovnog savjeta odbrane nad Generalštabom VRS-a, čime je i formalno pravno otklonjena mogućnost revizije bh. tužbe protiv Srbije. Meni stvarno nije jasno kako onda neki imaju obraza reći da je haški tribunal "anti-srpski".
muha_sa

#510 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by muha_sa »

nisi ti agresor :-)
ti si jos gore--onaj koji je pomago agresorima da ti ubijaju, siluju i pljackaju komsije.
ahuseino

#511 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ahuseino »

Meni nije samo jasno kakva je odgovorna razlika nekoga ko zamizli, naruci i pusti koljace odrijesenih ruku i nekoga ko aktivno vodi dejstva... moralno.

Po meni ne treba Srbija izvoditi radove (citaj komandovati) da bi joj ruke bile krvave. Sasvim je dovoljno, i previse, sto su finansirali, zamislili, zastitili, dali oruzje itd...

Moje skromno misljenje.

P.S Mnijem tema ce pod mandal vrlo brzo... ;-)
draganbl

#512 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

LBVIEW wrote:
draganbl wrote:...
Ne znam šta ćeš sa tim korpusima, ja neću ništa. BiH je imala priliku da dokaže komandnu odgovornost Srbije i nije uspjela u tome. Je li se pozivala na te argumente koje ti navodiš? Je li se to tek juče saznalo za niški i užički korpus? Ja ne ulazim u to kako je tekao proces, ko je iznosio kakve argumente, niti sam pravnik, niti vojni ekspert pa da znam da tumačim na koji način je koja jedinica učestvovala na kom terenu. Jedino što prihvatam je ODLUKA SUDA i istina koju on propisuje.
Što se tiče stradalih i ubijenih, bijedno je da u razgovoru samnom manipulišeš stradalima, jer ja nikada žrtve nisam uvodio u bilo kakav drugi kontekst osim u taj da su žrtve. Kada govorim o "vlažnim snovima SaX forumaša" u vezi sa obnavljanjem tužbe, prvenstveno mislim na ono što sam napisao (mada se nekima mora barem dva puta napisati), a to su milijarde dolara ratne odštete koje BiH nikada neće dobiti od Srbije.
Taj svoj legalizam mozes pokusat prodat negdje drugdje- bas me zanima da li bi se da su, kojim slucajem, Bosnjaci napravili genocid nad Srbima pozivao na pravni aspekt presuda i tvrdio da ono sto nije dokazano nije se ni desilo.
Sto se tice odnosa prema zrtvama, u ovom slucaju bosnjackim, ti si svoj stav vec deklarirao sramnim ruganjem eventualnom zahtjevu tih zrtava za pravednom odstetom. Ovdje nije bila elementarna nepogoda vec smisljeni i do u detalje isplaniran projekat u kojem je trebao nestati cijeli jedan narod, a ti teznju ljudi za pravnim sankcioniranjem zlocinackog projekta za cije sprodenje je odgovorna politicka, vojna i intelektualna elita Srbije, nazivas "vlaznim snovima". I onda ja manipulator? :-)
Kao prvo, pogrešno pretpostavljaš kako bih se ponašao da je neko počinio genocid nad Srbima. Ja prvi sebe ne posmatram kao Srbina, a žrtve koje su stradale u proteklom ratu, uključujući i hiljade žrtava genocida u Srebrenici su i moje žrtve. Nisu moji oni koji su iz snajpera gađali Sarajevo, već su moji oni koji su u tom Sarajevu ginuli. Strana žrtava je ona strana kojoj ja pripadam, koje god vjere i nacije one bile. Znači, tako bih se odnosio i tako ću se odnositi prema svim žrtvama u svakom ratu, a posebno prema žrtvama koje su moje komšije i sugrađani.
Ja se dakle ne rugam žrtvama, jer su one moje, ja ih se ne odričem isto kao što ću uvijek i ubuduće biti na strani žrtve a ne zločinca.
Međutim, ja poštujem i pravo drugoga, pravo onog ko se nalazi na drugoj strani, da pokaže i dokaže da li je i u kojoj mjeri kriv za nešto što je učinio ili nije učinio. Ja nisam protiv da zločinački projekat bude kažnjen, a učesnici strpani u zatvor, ja podržavam osudu Perišića, nadam se da će i Mladić i Karadžić dobiti zaslužene kazne. Ali ako se za nekoga već dokaže da nije kriv, onda on ne snosi krivicu i svaki pokušaj da ga se bez suda proglasi krivim smatram pogrešnim.
harač

#513 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by harač »

MuaDib wrote:
harač wrote:
Ako je to tako, kako Republika Hrvatska može tužiti SRJ, odnosno Republiku Srbiju za agresiju. :shock:
oni je također tuže za genocid, a dio o agresiji bit će odbačen, kao u našem slučaju
BHCluster

#514 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by BHCluster »

draganbl wrote: Kao prvo, pogrešno pretpostavljaš kako bih se ponašao da je neko počinio genocid nad Srbima. Ja prvi sebe ne posmatram kao Srbina, a žrtve koje su stradale u proteklom ratu, uključujući i hiljade žrtava genocida u Srebrenici su i moje žrtve. Nisu moji oni koji su iz snajpera gađali Sarajevo, već su moji oni koji su u tom Sarajevu ginuli. Strana žrtava je ona strana kojoj ja pripadam, koje god vjere i nacije one bile. Znači, tako bih se odnosio i tako ću se odnositi prema svim žrtvama u svakom ratu, a posebno prema žrtvama koje su moje komšije i sugrađani.
Ja se dakle ne rugam žrtvama, jer su one moje, ja ih se ne odričem isto kao što ću uvijek i ubuduće biti na strani žrtve a ne zločinca.
Međutim, ja poštujem i pravo drugoga, pravo onog ko se nalazi na drugoj strani, da pokaže i dokaže da li je i u kojoj mjeri kriv za nešto što je učinio ili nije učinio. Ja nisam protiv da zločinački projekat bude kažnjen, a učesnici strpani u zatvor, ja podržavam osudu Perišića, nadam se da će i Mladić i Karadžić dobiti zaslužene kazne. Ali ako se za nekoga već dokaže da nije kriv, onda on ne snosi krivicu i svaki pokušaj da ga se bez suda proglasi krivim smatram pogrešnim.
Pa zar nije i branilac srbije poslije presude izjavio "odbranio sam osudenika na smrt"... To ti treba biti dovoljno da bi svatio o cemu se radi...
Last edited by BHCluster on 07/09/2011 22:00, edited 1 time in total.
JThomas

#515 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by JThomas »

ako je general vojske jugoslavije perišić kriv - kriva je i država. jer akt visokog državnog dužnosnika je akt države.

zasad samo kao pomagač. mada što ljudi rekoše - vrlo je upitno kolika je u takvom slučaju moralna razlika između pomaganja (finansiranja, pomaganja oružjem i robom iako se vrlo dobro znalo šta će se desiti, i zato je perišić i oglašen krivim što se ocijenio da se JESTE znalo i moralo znati gdje ide taj proces koji se pomagao) i pravog saučiniteljstva. i zato naš i većina svjetskih KZ kaže da se pomagač kažnjava isto kao da je djelo i učinio, a da se MOŽE (ali ne mora) blaže kazniti.

no ključna riječ je zasad, sad će general sroljo sve njih povaliti.
draganbl

#516 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

ahuseino wrote:
draganbl wrote:
Nisam se privezo legaliteta nego zakona i sudskih odluka. Još jednom ti ponavljam, ako ti ne želiš da priznaš neke sudske presude, onda time daješ to isto pravo i drugome. Nisu svi ljudi isti, ne razmišljaju isto, ne osjećaju isto i ne vide stvari istim očima. Zašto smatraš da si jedino ti u pravu i da i drugi moraju da gledaju svijet kao i ti?
Vidi nisam ja - u pravu nego mi svi koji znamo ko je vukao konce, a to smo i vi i mi... ne pricamo zasto je rat poceo - tu se moze praviti neka argumentacija ko je kakvu politicku odluku napravio, ko je izazvao i sto-sta. Mada ne mozes kriviti neku nejac, neku curicu od 7 godina sto te je izazvala pa joj ti svezo samar i slomio vilicu. Znaci sada raspravljamo sta je ko uradio, i ko ima odgovornost (da bi se pomirili). Znaci vi ne morate gledati svijet kao ja. Ja potpuno razumijem da je vama ljepse mozda zivjeti sa maticom, u velikoj jedinstvenoj Srbiji. Ali kako ste to napravili?
Izvini, ali kada se obraćaš meni, nemoj govoriti vi, jer onda ne znam na koga misliš. Kao prvo, ja nikada nisam napisao da bi mi bilo ljepše živjeti sa maticom (na drugoj temi sam napisao koliko je nebulozna sama ideja o pripajanju RS-a Srbiji, Drugo, ja sam u Srbiji već živio (dok sam studirao) i da sam htio ostati tamo mogao sam.
Da si barem malo detaljnije čitao moje postove, to bi ti sigurno zapalo za oko.
ahuseino wrote: Ponavljam ti po legalitetskom stavu, svi mi imamo PRAVO da priznamo ili ne priznamo presudu, ali ja GARANTUJEM da SVI MI isti ZNAMO ko je sta uradio, ko je ko, ko je sta. Ovdje podrazumjevam "sve strane u sukobu" :-) . E posto svi mi znamo (ne samo ja nego i ti, pa i brojni podrzavaoci priznanja genocida iz Srbije), onda je presuda nemocna u pomirenju. Ovako bi se i Njemacka prije 60 godina gonjala po sudovima i pozivala na presude da su izvukli pat, da nisu izgubili rat. Ali posto su bili potrani, morali su uzeti odgovornost.
Tvoje garancije mi ništa ne znače. Ako ti ne vjeruješ meni, zašto bih ja vjerovao tebi?
ahuseino wrote: Haj, ovako - jel' ti vjerujes da je Cosic and Co. osmislio veliko rjesenje za srpski narod? Jel' vjerujes da ga je Milosevic izveo? Naposlijetku jel' vjerujes da su bosanski pijuni bili - pijuni ili masterminds?
draganbl wrote: Mogu ja da vjerujem u sto stvari. Mogu da vjerujem (ne mislim ovako, ali primjera radi) BH rukovodstvo snosi istorijsku krivicu jer je drsko i nepromišljeno povlačilo jednostrane odluke, ne pokušavajući da uz pomoć Evrope i Amerike zaustavi Miloševićeve ambicije, ali moje vjerovanje nije relevantno. Relevantne su odluke suda i samo one doprinose pomirenju.
Nisam te pitao mozes li ti vjerovati u 100 stvari.
Ja te pitam vjerujes li da je puppetmaster bio iz Srbije, a ti mi kazes ko ga je izazvao, i kako se moglo da ga se ne izazove. Znam ja dobro da je bilo drugih nacina.

Znaci pominjuci Milosevica ti se slazes ta sve potice iz Srbije, onda kako se ne slazes da Srbija snosi odgovornost? Legalitetom, tehnikalijama? Zvijer pokrila tragove, i sada mi ti kazes sta je relevantno, a SAM ZNAS istinu.
Ako su samo relevantne odluke suda u pomirenju, onda pomirenja nikada nece biti.
Samo sam ti ilustrovao i naglasio da ne mislim ovako, ali primjera radi, da se rat u Bosni može posmatrati iz sto uglova. A to da znam istinu, odmah ću ti reći: ne znam. Ne znam šta se sve dešavalo, pokušavam da saznam, objektivno i bez emocija. Ne plašim se istine, ali ne istine koju nameće jedna (bilo koja) strana, već istine koja ne zavisi od onoga ko je interpretira.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#517 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

JThomas wrote:ako je general vojske jugoslavije perišić kriv - kriva je i država. jer akt visokog državnog dužnosnika je akt države.

zasad samo kao pomagač. mada što ljudi rekoše - vrlo je upitno kolika je u takvom slučaju moralna razlika između pomaganja (finansiranja, pomaganja oružjem i robom iako se vrlo dobro znalo šta će se desiti, i zato je perišić i oglašen krivim što se ocijenio da se JESTE znalo i moralo znati gdje ide taj proces koji se pomagao) i pravog saučiniteljstva. i zato naš i većina svjetskih KZ kaže da se pomagač kažnjava isto kao da je djelo i učinio, a da se MOŽE (ali ne mora) blaže kazniti.

no ključna riječ je zasad, sad će general sroljo sve njih povaliti.

Đenerala Sratka ni Milošević nije mogao uzengijati,pa ne sumnjam da kad se ovaj pod napadom proljeva
raspištolji po Hagu,da ćemo dobiti sasvim dovoljno dokaza za reviziju,i više nego treba,a onda lijepo
za sva vremena ekonomski pokopati Mordor i ugasiti njen jedini preostali krvavi abortus,PC. :wink:
draganbl

#518 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

tbv wrote:
draganbl wrote: Nemaš ti pravo (u stvari imaš, ali onda ne razmišljaš pravilno) da procjenjuješ koje presude treba, a koje ne treba prihvatiti. Sve se presude moraju prihvatiti. Sudski proces je vođen, obje strane su iznijele "svoju istinu" i dokaze za nju. Sudska presuda je donesena na osnovu iznesenih dokaza i odbrane i optužbe. Sad da li se tebi ili meni presuda sviđa ili ne sviđa, to onda može da bude samo naš lični problem. Takođe, ne možeš meni nametati svoju istinu, jer bi to značilo da i ja tebi mogu pokušati nametnuti svoju. A to onda nikuda ne vodi.
Imam ja to pravo, i tu vam ne moze pomoci ni entitetsko glasanje, ni veto u Domu naroda, ni vladika Kacavenda i vladika Grigorije zajedno.
Pa i rekoh ti da imaš pravo, ali smatram da to nije pravilno. Drugo, kako kažeš "vam", vjerovatno misliš na "njih", pošto mene ne interesuje ni entitetsko glasanje, ni veto, a kamoli kriminalci tipa Kačavenda ili Grigorije.
tbv wrote: Presude se prihvataju samo ako zadovoljavaju pravdu, dok one koje ne zadovoljavaju imaju pravo na svoju reviziju. Da li ja namecem nekom istinu ako je ona historijska cinjenica, i koja je uzrok sadasnjeg stanja, ili istinu namece onaj koji ne prihvata historijske cinjenice, vec se uzda na zataskavanje cinjenica ili njihovo politicko kalkuliranje sa kojim sebi u sadasnjosti osigurava buduci opstanak!?
Ko si ti da kažeš šta je historijska činjenica? Dalje, nije Srbija pokrenula proces u Hagu, pa se uzdala u zataškavanje činjenica, već je BiH pokrenula proces da bi, kroz činjenice kojima je raspolagala dokazala krivicu Srbije. I nije Srbije kriva što to Bosna nije uspjela. Srbija je imala pravo da se pred sudom brani i to pravo je koristila. Ko je tu kalkulisao i u kojoj mjeri, ja nisam stručnjak da procijenim, a sumnjam da si i ti.
tbv wrote: Istina se ne moze nametnuti, ona je proizvod akcija i reakcija, pitanje se postavlja kako ti gledas na akcije koje su izazvale reakcije, ako pak smatras da su reakcije izazvale akcije onda ti ne razmisljas pravilno...
Pa kako ja hoću da nametnem istinu, kada je moja postavka sljedeća: Svako ima svoje tumačenje događaja, a postoje institucije (u ovom slučaju sudovi) koji daju krajnje mišljenje i obje strane, koje ulaze u sudski proces pristaju na to da sud na kraju to mišljenje i objavi. Pa kako se Bosni onda nameće nekakva istina, kada je ona sama tu istinu od suda i tražila?
ahuseino

#519 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ahuseino »

draganbl wrote: Izvini, ali kada se obraćaš meni, nemoj govoriti vi, jer onda ne znam na koga misliš. Kao prvo, ja nikada nisam napisao da bi mi bilo ljepše živjeti sa maticom (na drugoj temi sam napisao koliko je nebulozna sama ideja o pripajanju RS-a Srbiji, Drugo, ja sam u Srbiji već živio (dok sam studirao) i da sam htio ostati tamo mogao sam.
ahuseino wrote: Ponavljam ti po legalitetskom stavu, svi mi imamo PRAVO da priznamo ili ne priznamo presudu, ali ja GARANTUJEM da SVI MI isti ZNAMO ko je sta uradio, ko je ko, ko je sta. Ovdje podrazumjevam "sve strane u sukobu" :-) . E posto svi mi znamo (ne samo ja nego i ti, pa i brojni podrzavaoci priznanja genocida iz Srbije), onda je presuda nemocna u pomirenju. Ovako bi se i Njemacka prije 60 godina gonjala po sudovima i pozivala na presude da su izvukli pat, da nisu izgubili rat. Ali posto su bili potrani, morali su uzeti odgovornost.
Tvoje garancije mi ništa ne znače. Ako ti ne vjeruješ meni, zašto bih ja vjerovao tebi?

Samo sam ti ilustrovao i naglasio da ne mislim ovako, ali primjera radi, da se rat u Bosni može posmatrati iz sto uglova. A to da znam istinu, odmah ću ti reći: ne znam. Ne znam šta se sve dešavalo, pokušavam da saznam, objektivno i bez emocija. Ne plašim se istine, ali ne istine koju nameće jedna (bilo koja) strana, već istine koja ne zavisi od onoga ko je interpretira.
Oprosti sto sam ti se tako obratio, mozda me prenese jer zastupas stav meni nelogican.

Nije nimalo bitno vjerujes li ti meni i sta ti govorim, bitno je sta ti mislis o onome sto TI znas - vjerujes li ti sebi. Ne interesuu me uglovi, ti uporno o perspektivi, a ja ti govorim da je istina apsolutna.

Znaci sada kazes da ne znas da je Milosevic bio egzekutor ideje?
draganbl

#520 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

ahuseino wrote:
draganbl wrote: Izvini, ali kada se obraćaš meni, nemoj govoriti vi, jer onda ne znam na koga misliš. Kao prvo, ja nikada nisam napisao da bi mi bilo ljepše živjeti sa maticom (na drugoj temi sam napisao koliko je nebulozna sama ideja o pripajanju RS-a Srbiji, Drugo, ja sam u Srbiji već živio (dok sam studirao) i da sam htio ostati tamo mogao sam.

Oprosti sto sam ti se tako obratio, mozda me prenese jer zastupas stav meni nelogican.

Nije nimalo bitno vjerujes li ti meni i sta ti govorim, bitno je sta ti mislis o onome sto TI znas - vjerujes li ti sebi. Ne interesuu me uglovi, ti uporno o perspektivi, a ja ti govorim da je istina apsolutna.
Ovo se već svodi na filozofiju, a od ovakvih ispraznih filozofskih rasprava sam odustao još kao srednjoškolac.
ahuseino wrote: Znaci sada kazes da ne znas da je Milosevic bio egzekutor ideje?
Ne, izgleda da namjerno pogrešno interpretiraš moje postove. Ja sam napisao da ne znam šta se sve dešavalo u Bosni, šta je uzrok čemu, ko je sve učestvovao i na koji način, kakvu je politiku vodio i ko je kome bio mentor. Naravno, nešto od toga znam, nešto je očigledno, ali priznajem da ne znam kompletnu istinu i dajem sebi za pravo da kažem da to niko ne zna.
Što se tiče Miloševića, smatram da je vodio katastrofalnu politiku koja je uništila i Srbiju i Bosnu i da snosi krivicu za koju nije dobio zasluženu kaznu u sudskom procesu.
Bosnolog

#521 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Bosnolog

#522 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Last edited by Bosnolog on 08/09/2011 04:17, edited 1 time in total.
ahuseino

#523 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ahuseino »

draganbl wrote: Ovo se već svodi na filozofiju, a od ovakvih ispraznih filozofskih rasprava sam odustao još kao srednjoškolac.

Ne, izgleda da namjerno pogrešno interpretiraš moje postove. Ja sam napisao da ne znam šta se sve dešavalo u Bosni, šta je uzrok čemu, ko je sve učestvovao i na koji način, kakvu je politiku vodio i ko je kome bio mentor. Naravno, nešto od toga znam, nešto je očigledno, ali priznajem da ne znam kompletnu istinu i dajem sebi za pravo da kažem da to niko ne zna.
Što se tiče Miloševića, smatram da je vodio katastrofalnu politiku koja je uništila i Srbiju i Bosnu i da snosi krivicu za koju nije dobio zasluženu kaznu u sudskom procesu.
Hajde do filozofije je... drago mi je da ti spavas mirno po noci, nemas krivice i nemas griznje svjesti.
draganbl

#524 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

ahuseino wrote:
draganbl wrote: Ovo se već svodi na filozofiju, a od ovakvih ispraznih filozofskih rasprava sam odustao još kao srednjoškolac.

Hajde do filozofije je... drago mi je da ti spavas mirno po noci, nemas krivice i nemas griznje svjesti.
Izvini, ali meni ovo jeste filozofsko razmišljanje na nivou boljeg srednjoškolca:
Ali evo da ti odgovorim, ne vjerujem ni u šta, ponajmanje ono što mi se servira na televiziji, forumu, novinama, internetu, a bogami i u školskim udžbenicima. Prema svakom događaju (posebno iz novije istorije) prisutapam kritički i spreman sam da prihvatim da su se stvari odvijale i drugačije od onoga kako bih ja želio. A ti očigledno nisi i u tome je osnov našeg neslaganja.
Hipatija

#525 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hipatija »

draganbl wrote: Ali evo da ti odgovorim, ne vjerujem ni u šta, ponajmanje ono što mi se servira na televiziji, forumu, novinama, internetu, a bogami i u školskim udžbenicima. Prema svakom događaju (posebno iz novije istorije) prisutapam kritički i spreman sam da prihvatim da su se stvari odvijale i drugačije od onoga kako bih ja želio. A ti očigledno nisi i u tome je osnov našeg neslaganja.
@"draganbl", nije pitanje upućeno Tebi, već je više načelne prirode i uopšteno, radi podsjećanja da je "običnim smrtnicima" teško dokučiti ISTINU ( ma koliko se trudili spoznati je)!
Da ponovim (opet u ratno vrijeme čuo od direktora hotela u Travniku):
„I, od tri različite poluistine ( praktično tri laži) – koja ti se čini najtačnijom?!
Za mene je istina ono što sam vidio vlastitim očima ("rijeke" prognanih iz podrinja slijevale su se u Tuzlu i prije "zvaničnog" rata, još u vrijeme dok su Užički i Novosadski korpus po Bosni "razvađali narode")!
Prije Referenduma o nezavosnosti BiH (u Novosadskom "TV - studio" , satnica i raspored TV programa) vidio sam icrtane karte podijeljene BiH!
Svojim ušima slušao na TV Beograd objavljivanje vijesti: "leševi srba plivaju Jalom u Tuzli" (a stanujem pored Jale i oči ih moje ne vide, Jala plitka, ni uginulu mačku nije mogla nositi), "na stadionu Tušanj logor za srbe" (a na stadionu nikoga, potpuno prazan). Dva sata sam potrošio zovući onog Vučetića, Vučelića ( i ne sjećam se više kako se zvao), samo da mu kažem da nije istina to što javljaju. Ja, naivac, nisam ni znao da on to smišljeno i ciljano LAŽE!
Post Reply