Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
karanana

#51 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

osa, a u hrvatskoj je jedna istina, jeli tako?

eto nokia, nema nigdje u ovom tekstu iz 96. to da odbijaju da presudjuju za agresiju. ili je to negdje drugo u dokumentu?
osa

#52 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by osa »

karanana wrote:osa, a u hrvatskoj je jedna istina, jeli tako?

eto nokia, nema nigdje u ovom tekstu iz 96. to da odbijaju da presudjuju za agresiju. ili je to negdje drugo u dokumentu?

upravo tako, jedna jedina, hrvatska istina.
nokia6170

#53 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

karanana wrote:osa, a u hrvatskoj je jedna istina, jeli tako?

Dragi karanana, medjupresuda ima preko 30 strana. Svaka strana u sporu je isticala svoje prigovore po raznim osnovama. Ovoj zadnji citirani dio je samo stav suda u pogledu drugog prigovora tadasnje SR Jugoslavije.

Medjupresuda je dostupna na internetu i svako je moze procitati.

Vjerujem da je lakse izdvojiti ako treba i 2 sata na citanje presude, umjesto biti 16 godina u zabludi i neznanju.
Erzsebet

#54 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Erzsebet »

nokia6170 wrote:
Ja o nasim medijima imam veoma visoko misljenje, bas kao i o politicarima i vjerskim zajednicama :)

I kofer Ive Andrica je putovao svagdje gdje je isao i Ivo Andric, pa je ostao samo kofer.

Bez ljutnje, nemas pojma o cemu govoris, niti si upucen u pravni historijat ovog sudskog procesa. Nista licno, opet ti kazem, nisi jedini...vec jedan u masi kojem je servirana istina..a kako mogu vidjeti ti spadas cak u one koji su servirali takvu istinu.

Možeš li mi dati neki dokaz o tome, jer ja zaista ne znam ništa o tužbi za agresiju. Budući da sam u to vrijeme imao mnogo informacija, bilo bi baš čudno da ne znam. A i ja imam nisko mišljenje o medijima i vjerskim zajednicama, tu se slažemo apsolutno. Ipak, volio bih da znam više, ako je to moguće.
nokia6170

#55 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

Erzsebet wrote:
nokia6170 wrote:
Ja o nasim medijima imam veoma visoko misljenje, bas kao i o politicarima i vjerskim zajednicama :)

I kofer Ive Andrica je putovao svagdje gdje je isao i Ivo Andric, pa je ostao samo kofer.

Bez ljutnje, nemas pojma o cemu govoris, niti si upucen u pravni historijat ovog sudskog procesa. Nista licno, opet ti kazem, nisi jedini...vec jedan u masi kojem je servirana istina..a kako mogu vidjeti ti spadas cak u one koji su servirali takvu istinu.

Možeš li mi dati neki dokaz o tome, jer ja zaista ne znam ništa o tužbi za agresiju. Budući da sam u to vrijeme imao mnogo informacija, bilo bi baš čudno da ne znam. A i ja imam nisko mišljenje o medijima i vjerskim zajednicama, tu se slažemo apsolutno. Ipak, volio bih da znam više, ako je to moguće.
Nije problem. Pitaj konkretno sta te zanima, pa cu ti konkretno i davati odgovore.
Erzsebet

#56 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Erzsebet »

Pa konkretno me zanima gdje piše da smo tužili Srbiju i za agresiju i gdje piše da je Hag to odbio? Dakle, čisto mi daj neki članak, dokaz, bilo šta o tome, jer ja to prvi put čujem, a pratio sam proces.
karanana

#57 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

i mene to isto zanima. doduse ja sam pasivno pratio tako da je veoma moguce da sam ja to profulio, ali sam siguran da nisam profulio nedavnu odluku suda da se proglasi nadleznim za agresiju JNA na hrvatsku, pa mi nije jasno kako dvije odluke o nadleznosti za slicnu stvar a potpuno drugacije.
Erzsebet

#58 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Erzsebet »

karanana wrote:i mene to isto zanima. doduse ja sam pasivno pratio tako da je veoma moguce da sam ja to profulio, ali sam siguran da nisam profulio nedavnu odluku suda da se proglasi nadleznim za agresiju JNA na hrvatsku, pa mi nije jasno kako dvije odluke o nadleznosti za slicnu stvar a potpuno drugacije.
Pa moguće je da je mijenjan zakon u međuvremenu. Neko je rekao da možemo podnijeti žalbu u roku od deset godina, a koliko se sjećam, ovu zadnju presudu su označili kao konačnu.
nokia6170

#59 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

Erzsebet wrote:Pa konkretno me zanima gdje piše da smo tužili Srbiju i za agresiju i gdje piše da je Hag to odbio? Dakle, čisto mi daj neki članak, dokaz, bilo šta o tome, jer ja to prvi put čujem, a pratio sam proces.
Ne ne, nema kod mene clanaka...ja kao pravnik se ne bavim clancima.

Evo ti konkretni izvori pa sam citaj i pretrazuj..dovoljno samo d aukucas find aggression i vidjeces na koliko mjesta ce ti izbaciti u tim dokumentima.

Evo ti osnovni link
http://www.icj-cij.org/docket/index.php ... e=bhy&p3=0

tu fino mozes naci prvobitnu tuzbu sa dopunama i sve ostale dokumente.
karanana

#60 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

pa onda mozda mozemo podnijeti i zalbu za tu navodnu proglasenu nenadleznost iz 96. uzimajuci kao primjer nadleznost za agresiju u slucaju hrvatska-srbija.
antiprotivan

#61 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by antiprotivan »

Ma nesto kontam,sve je ovo trgovina izmedju nasih politicara,da jedni drugima ne kvare poslove i talove.Mada imam osjecaj da politicari iz Federacije i Hrvatske su opet zijnaili popustili prema slatkorjecju iz Srbije koja je izvrsila agresiju i na moju drzavu i na Hrvatsku. :evil:
BHCluster

#62 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote:
recimo da ne znam ,a li znam da pravnik neće podnijeti žalbu ako nije dobio naputak od onog koga zastupa, ako zastupa bih, tko će odobriti pokretanje žalbe.za sve važne stvari u bih je potreban konsenzus, a ovo je važna stvar. dakle dok god bošnjaci, srbi i hrvati žele zajednički život, neka zaborave na ovakve stvari, .ebi ga cijena zajedništva, ali isplati se, zar ne.
Ako cemo zivjeti zajedno onda nam trebaju dvije stvari po mome misljenju a to su Istina i Pravda, da se nebi desilo ono isto sto se desava oko interpretacije razdoblja 2. svjedskog rata od zaracenih strana na ovome podrucju. Znaci cinjenice o ovome ratu ma koliko bolne bile moraju izaci na vidjelo da narodi nebi bili taoci politickih lidera velikog kapaciteta za krv.

kad jedan narod odlučuje onda ovo što ti kažeš pije vodu, onda nije nikakav problem doći do "istine" i ne moj molim te onu "istina je samo jedna".
Tu je na sud da odluci naosnov argumenata i protu argumenata jedne i druge strane, a da se nebi opet nesto tako dogodilo on tipa Slobini, Seseljevi itd govori koji pozivaju na ovo ili ono radi ugrozenosti ovoga ili onoga moraju se imati u ovom slucaju pravne odluke koje pobijaju tako nesto za buduce generacije da se nebi reklo Hrvat, Bosnjak, Srbin, Albanac itd... planira da nas sa nasih ognjista... a za to nepostoje nikakvi dokazi. Kontas
dinaraaa

#63 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by dinaraaa »

Nemere se šut s rogatim bost.
Stara izreka , pomalo zaboravljena ali istinita.
Uvijek i svugdje te u životu prate jači i slabiji bogatiji i siromašniji, zdraviji i bolesniji.
Gdje ćeš jačeg tužiti i dobiti parnicu :-)
Pa zar ne vidite smijuriju oko Plavšićke i sličnih kao da su bili u banjsko-rekreativnom-centru.

Ne isplati se tužiti i nemaš kome tužiti......samo je Jedan pravedan :wink:
nokia6170

#64 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

karanana wrote:i mene to isto zanima. doduse ja sam pasivno pratio tako da je veoma moguce da sam ja to profulio, ali sam siguran da nisam profulio nedavnu odluku suda da se proglasi nadleznim za agresiju JNA na hrvatsku, pa mi nije jasno kako dvije odluke o nadleznosti za slicnu stvar a potpuno drugacije.
ama nije se sud proglasio nadleznim za agresiju srbije na hrvatsku, vec se proglasio za primjenu konvencije za genocid u tom predmetu.
karanana

#65 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

nokia6170 wrote:
ama nije se sud proglasio nadleznim za agresiju srbije na hrvatsku, vec se proglasio za primjenu konvencije za genocid u tom predmetu.
nije. hrvatska uopste nije ni tuzila za genocid. oni tuze za agresiju i traze ratnu odstetu. osa, znas li ista o tome i jesam li u pravu?
nokia6170

#66 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

karanana wrote:
nokia6170 wrote:
nije. hrvatska uopste nije ni tuzila za genocid. oni tuze za agresiju i traze ratnu odstetu. osa, znas li ista o tome i jesam li u pravu?
nisi upravu. vjeruj mi na rijec da nisi.

Hrvatska je tuzila Srbiju za Genocid...bas kao i Bosna Srbiju.
karanana

#67 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

ok, iz onoga sto sam izguglo, izgleda da i hrvatska tuzi za genocid. ma nece to dobiti nema sanse. ali mozda i hoce jer sigurno imaju sposobnije pravnike.
pa ko je onda nadlezan za agresiju u picku materinu?
MuaDib

#68 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by MuaDib »

Bosna i Hercegovina ako misli dobiti tužbu u svoju korist, mora se vratiti izvornoj Tužbi Bosne i Hercegovine za agresiju protiv SRJ, odnosno njenog pravnog nasljednika Srbije. Te treba Francis Boyla staviti za šefa našeg pravnog tima, a ne političke i stranačke aparatčike.
Nažalost bošnjački politički krug je minirao tužbu i prekvalifikovao je u tužbu za genocid, koja je postala arena za naučnu disertaciju Sakiba Softića i Smaila Čekića. Uz dužno poštovanje prema žrtvama koje su izgubile svoje najbliže, dostojanstvo i kvalitet života, njihovo pozivanje da svjedoće protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde je pokazalo neozbiljnost pristupa tužbi. Umjesto da se dovedu eminentni stručnjaci iz međunarodnog prava, najviše vremena je potrošeno na svjedočenja žrtava, koje se u pravu obično smatra subjektivnim. :angry: :angry:
senjor

#69 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by senjor »

Dok god lebdi duh raznih Mitterand-a(bivsi Franzuski predsjednik koji je za Bosnu rekao da netreba u Evropi jedna muslimanska drzava)nema svrhe Srbiju tuzakati.
Nadati se je da CE VOJVODINA SA NOVIM STATUTOM otici zauvjek iz zagrljaja Srbije,mi cemo preko Sandzaka valjda naplatiti sto-god.
Macak U Cizmama

#70 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Macak U Cizmama »

Sto se toliko zamarate sa detaljima iz prosle tuzbe? Ona nije uspjela i treba ici dalje.Onaj ko je pravio i vodio tuzbu je napravio podvalu i drzavi i narodu. U presudi se , ako se ne varam, govori da je "izvrsen genocid nad muslimanima". Svijet i Evropa su dobili na znanje da su tamo neki muslimani u Bosni pobijeni i na tome se sve zavrsava. Pobili Srbi neposlusne muslimane ! vec vidjeno u krstaskim pohodima svih vrsta.
Po meni u presudi je trebalo da stoji da su domaci , bosanski Srbi u suradnji sa R Srbijom pocinili genocid nad gradjanima Republike BiH . Pitajte se kojem je to djelu Bosnjackog naroda odgovaralo da je genocid izvrsen nad muslimanima ? Ko nam je od drzave napravio srednjovjekovni vilajet i kao takav otisao da tuzi Srbe za zlocine ?

Zato treba tuziti ponovno. Ali ovog puta ispred tadasnje Republike BiH i njenih gradjana. Takvu tuzbu sud jednostavno nesmije odbiti jer nema argumenata da je odbije.
Proslo je samo dvije godine a Srbi se sprdaju sa nasim zrtvama i sta vise jos nam prijete svakodnevno da ce se izdvojiti jer ih vrijedja spomen na nase zrtve? Dan nakon sjecanja u Srebrnici postrojavaju koljace i slave zlocine, a mi to zabezeknuti posmatramo i ne poduzimamo nista. Sram nas bilo! Tim banditima treba stati na rep i pokazati im zube ali zube pravde. Ako Sud Pravde ne prihvati tuzbu mi cemo osnovati svoj Bosanski Sud Pravde i sprovesti proces. Bas me briga stace svijet reci o tome.
stari grad Visegrad

#71 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by stari grad Visegrad »

Srbija se treba tuziti zbog buducih generacija. DA im ne padne namapet ponovna agresija i ubijanje civila, te okupacija Bosn ei Hercegovine.

Ako se Srbija ne tuzi znaci da smo se pomirili sa agresijom i genocidom. Sto dalje daje zeleno svjetlo Sbiji za novu agresiju i otimacinu i ubijanja.

Ne zaboravimo istoriju. Istorija je zapisala da agresija Srbije i njeno sirenje na Bosnu i Hercegovinu traje vec 150 godina, ako ne i vise. Znaci da ce trajati i u buducnosti.

Radi toga se treba staviti jedno zauvjek STOP na ubijanja i progone stanovnistva.

Koliko sam citao o SPC ideologiji, Srbiji i njenoj ideologiji i cetnickoj ideologiju, jasno mi je sta im je ideologija: ubijanje i otimanje. RAdi toga se treba stati u kraj cetnicima, spc i Srbiji ZAUVJEK.

Radi toga podravam 100% tuzbu protiv Srbije.
Last edited by stari grad Visegrad on 02/12/2009 17:20, edited 1 time in total.
KadSeMrtviProbudimo

#72 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by KadSeMrtviProbudimo »

MuaDib wrote:Bosna i Hercegovina ako misli dobiti tužbu u svoju korist, mora se vratiti izvornoj Tužbi Bosne i Hercegovine za agresiju protiv SRJ, odnosno njenog pravnog nasljednika Srbije. Te treba Francis Boyla staviti za šefa našeg pravnog tima, a ne političke i stranačke aparatčike.
Nažalost bošnjački politički krug je minirao tužbu i prekvalifikovao je u tužbu za genocid, koja je postala arena za naučnu disertaciju Sakiba Softića i Smaila Čekića. Uz dužno poštovanje prema žrtvama koje su izgubile svoje najbliže, dostojanstvo i kvalitet života, njihovo pozivanje da svjedoće protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde je pokazalo neozbiljnost pristupa tužbi. Umjesto da se dovedu eminentni stručnjaci iz međunarodnog prava, najviše vremena je potrošeno na svjedočenja žrtava, koje se u pravu obično smatra subjektivnim. :angry: :angry:

Ima li prostora za razmišljanje o nečijoj krivičnoj odgovornosti zbog očitog niza propusta u postupku, vjerovatno i mnogih drugih osim nabrojanih?
boner

#73 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by boner »

stari grad Visegrad wrote:Srbija se treba tuziti zbog buducih generacija. DA im ne padne namapet ponovna agresija i ubijanje civila, te okupacija Bosn ei Hercegovine.

Ako se Srbija ne tuzi znaci da smo se pomirili sa agresijom i genocidom. Sto dalje daje zeleno svjetlo Sbiji za novu agresiju i otimacinu i ubijanja.

Ne zaboravimo istoriju. Istorija je zapisala da agresija Srbije i njeno sirenje na Bosnu i Hercegovinu traje vec 150 godina, ako ne i vise. Znaci da ce trajati i u buducnosti.

Radi toga se treba staviti jedno zauvjek STOP na ubijanja i progone stanovnistva.

Koliko sam citao o RCP i njohovoj ideologiju, jasno mi je sta im je ideologija: ubijanje i otimanje. RAdi toga se treba stati u kraj cetnicima i Srbiji ZAUVJEK.

Kako vidim ja, koji sam rodjen u Sarajevu a i protjeran iz istog, agresor iz Srbije?? Vas je problem sto vas malo misli svojoj glavom, jer da je tako vidjeli bi da je to floskula koju su vam uvalili vasi politicari. Ako ces pravo, prve strane jedinice koje su usle na teritoriju tadasnje BiH su bile Hvratske vojne jedinice i posto su pobili citav Sijekovac i jos okolnih srpskih sela vratili su se na kratko u HR.
Nije li to agresija?? Sto niko o tom ne prica?? Zato jer su Srbi stradali, ko ih jebe jelde....I jos nesto, zajednicka BiH su pusti snovi dame i gospodo islamske vjere. Zar vam nije jasno sta radi citava medjunarodna zajednica zadnjih godinu dana. Pokusava da pojaca probleme kako bi imali opravdanje za raspad BiH i da zato okrive lokalne politicare. Mozda ce biti musimanske Bosne, ali sigurno ne u ovim granicama, to je realno!
boner

#74 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by boner »

stari grad Visegrad wrote:Srbija se treba tuziti zbog buducih generacija. DA im ne padne namapet ponovna agresija i ubijanje civila, te okupacija Bosn ei Hercegovine.

Koliko sam citao o SPC ideologiji, Srbiji i njenoj ideologiji i cetnickoj ideologiju, jasno mi je sta im je ideologija: ubijanje i otimanje. RAdi toga se treba stati u kraj cetnicima, spc i Srbiji ZAUVJEK.

Pusti snovi haveru.....svako treba da odgovara za zlocin to je jasno ko dan!
Sad je dosao red i na vas da malo otvorite oci i da vidite sta se ustvari desilo u ovoj crnoj i nesretnoj zemlji.
Ako ces pravo ajmo tuziti i Jemen, Arabiju, Tursku, Ceceniju, Pakistan Somaliju i ostale za agresiju.
Ili mislis da su Mudzahedini rodjeni u BiH??
karanana

#75 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

boner wrote:

Koliko sam citao o RCP i njohovoj ideologiju, jasno mi je sta im je ideologija: ubijanje i otimanje. RAdi toga se treba stati u kraj cetnicima i Srbiji ZAUVJEK.

Kako vidim ja, koji sam rodjen u Sarajevu a i protjeran iz istog, agresor iz Srbije?? Vas je problem sto vas malo misli svojoj glavom, jer da je tako vidjeli bi da je to floskula koju su vam uvalili vasi politicari. Ako ces pravo, prve strane jedinice koje su usle na teritoriju tadasnje BiH su bile Hvratske vojne jedinice i posto su pobili citav Sijekovac i jos okolnih srpskih sela vratili su se na kratko u HR.
Nije li to agresija?? Sto niko o tom ne prica?? Zato jer su Srbi stradali, ko ih jebe jelde....I jos nesto, zajednicka BiH su pusti snovi dame i gospodo islamske vjere. Zar vam nije jasno sta radi citava medjunarodna zajednica zadnjih godinu dana. Pokusava da pojaca probleme kako bi imali opravdanje za raspad BiH i da zato okrive lokalne politicare. Mozda ce biti musimanske Bosne, ali sigurno ne u ovim granicama, to je realno!
ko tebe protjera iz rajvasa brate? alijini mudzahedini?
Post Reply