Tuziti ponovno Srbiju za genocid
-
behavac
#276 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Davno je taj voz prosao...a masinovodje se ne modu dogovoriti za novi...
Tako da ko nije uhvatio prosli moze samo ostati na stanici...
Tako da ko nije uhvatio prosli moze samo ostati na stanici...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#277 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Zamišljam željezničku stanicu u Den Hagu i promukli, glas spikerice sa duboko-grlenim glasom ''H'' kako najvaljuje dolazak voza iz Sarajeva:
''Voz iz Sarajeva - Bosna i Hercegovina - broj: 1795 ulazi na peron jedan, peron broj dva i peron broj tri.''
''Voz iz Sarajeva - Bosna i Hercegovina - broj: 1795 ulazi na peron jedan, peron broj dva i peron broj tri.''
- Bosnolog
#278 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Svakako se slazem sa Srdom Popovicem da treba pokrenuti reviziju tuzbe protiv Srbije nakon presude Karadzicu,.......
http://www.bicent.com/features/intervju ... tiv-srbije
http://www.bicent.com/features/intervju ... tiv-srbije
- probuseni $
#279 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Staljin, Cercil i Ruzvelt su u Jalti dogovorili liniju razdvajanja Istoka i Zapada. Ta linija puca, vidi cuda , bas po Drini i razdvaja pravoslavnu od katolicke Evrope. Po tom dogovoru zabranjeno je , ili nije dopusteno pravoslavcima formirati politicke zajednice s ove, nase strane Drine, ali isto tako katolicima s one tamo strane Drine. Mada je to samo dogovor izmedju tri tadasnja saveznika ipak on ima veliku snagu. Ja bih se u buducoj tuzbi pozvao na naj dogovor i trazio od Zapada da ga i sprovede , odnosno da rasformira RS jer je nastala na genocidu i ratnim osvajanjima. Mozda je manji problem taj sto su "nasi" to stanje potpisali u Detonu , ali i to se da ispeglati..
.
-
libero95
#280 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
A islam?probuseni $ wrote:Ta linija puca, vidi cuda , bas po Drini i razdvaja pravoslavnu od katolicke Evrope.
Azija?
- Bosnolog
#281 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
libero95 wrote:A islam?probuseni $ wrote:Ta linija puca, vidi cuda , bas po Drini i razdvaja pravoslavnu od katolicke Evrope.![]()
Azija?
- probuseni $
#282 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
A gdje vidis islam sa snagom pravoslavne RS u BiH ? Kantoni sa muslimanskok vecinom u Federaciji? Kantone mozes razvaliti kad ti se cefne. Probaj razvaliti RS koja ima medjunarodno priznanje ?! Nakon 1000g. pravoslavlje je probilo tu nekad magicnu granicu i zabolo se u katolicku Evropu. Ustupak je vjerovatno Kosovo.libero95 wrote:A islam?probuseni $ wrote:Ta linija puca, vidi cuda , bas po Drini i razdvaja pravoslavnu od katolicke Evrope.![]()
Azija?
Iza RS stoje garanti, nase komsije RH, RS, te Rusija, i Zapadne drzave. Ko stoji iz a kantona ? Niko ! RS je pravoslavni entitet sa ativnim ucescem SPC u vlasti i ustavni su dio RS. Tamo fino stoji da je to entitet SRPSKOG i ostalih naroda (max.10%).RS i R Srbija u SPC imaju isti, ravnopravan tretman, pravoslavne zemlje. Koliko god pravo SPC ima na teritoriji R Srbije, toliko pravo ima i u RS.
Tuzba BiH protiv R Srbije je bila samo maska, pro-forma. Na neki nacin su se morale kolektivno procesuirat zrtve genocida zbog javnosti. Pravi krivac i organizator agresije i zlocina je ostao nedodirljiv . Niti ga se pominje niti ga se proziva, jer nema te sile ni suda na svijetu koja smije barkati bilo koju religiju. One su nedodirljive. Mnogi zaboravljaju da Srbi, kolektivno, imaju dva paralelna sistema koji ih odrzavaju, zemlju ili zemlje ( politicki zaokruzena zajdnica u obliku R Srbije i sto tako politicki zaokruzen entitet RS) i SPC koja je cjelovit sistem sam za sebe. Srbi imaju ideologa , SPC, i izvrsioca, R Srbiju i RS.
- Suti i trpi
#283 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Je l zaista mislis da je SPC ideolog srpske politike
?
Daj mi makar jedan primjer koji ce me ponukat da povjerujem u tvoju teoriju!?
SPC je obicna poltronska organizacija koja se priklanja svakoj novoj vlasti. Njihov uticaj je sasvim minoran.
SPC je obicna poltronska organizacija koja se priklanja svakoj novoj vlasti. Njihov uticaj je sasvim minoran.
-
high_volume
#284 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Crkva od njenog postanka upravlja državom, negdje javno i otvoreno, negdje prikriveno... Ne samo SPC kod Srbije, već i Vatikan kod Hrvatske. Takođe i islamske vrhovne starješine imaju jak uticaj na dešavanja u BiH preko nižih u hijerarhiji.Suti i trpi wrote:Je l zaista mislis da je SPC ideolog srpske politike?
Niko ti neće moći dati primjer, ali cijeli svijet zna da je tako. Vjerske starješine snažno i kontinuirano manipuliraju svjetovnim vođama stvarajući njihovim posredstvom veći prostor za vlastita djelovanja i uticaj svoje vjere.
- Suti i trpi
#285 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Mislim da grjesis. Jedan moj drug je doktoriro na pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Posto je i sam clan SPC, reko mi je mnoge stvari o djelovanju SPC... Iznjeo mi je citav niz negativnosti o episkopima i glavnim facama u sinodu SPC. Prosto je nevjerovatno koliko tu ima ljudskog otpadahigh_volume wrote:Crkva od njenog postanka upravlja državom, negdje javno i otvoreno, negdje prikriveno... Ne samo SPC kod Srbije, već i Vatikan kod Hrvatske. Takođe i islamske vrhovne starješine imaju jak uticaj na dešavanja u BiH preko nižih u hijerarhiji.Suti i trpi wrote:Je l zaista mislis da je SPC ideolog srpske politike?
Niko ti neće moći dati primjer, ali cijeli svijet zna da je tako. Vjerske starješine snažno i kontinuirano manipuliraju svjetovnim vođama stvarajući njihovim posredstvom veći prostor za vlastita djelovanja i uticaj svoje vjere.
Npr. SPC se protivi ulasku u NATO, a Srbija ce sasvim sigurno uci u NATO. Stavovi SNS su neuporedivo blizi stavovima SPC, ali oni opet podrzavaju DS, JER SU ONI NA VLASTI.
Reko mi je da je i uticaj Vatikana vise nego minoran, da u historiji nikada nije bio beznacajniji. Vatikan nema nikakav uticaj na najmocnije zemlje svijeta kao sto su Amerika i Velika Britanija. Ni uticaj na druge zemlje nije posebno veliki.
Protestantska crkva (iako potpuno rascjepkana) je puno snaznija od Vatikana. Amerikanci su protestantski fanatici, koji su puno opasniji po islamski svijet nego li katolici i pravoslavci. Protestantsko ucenje vide jevreje kao kljuc svjetskog mira, tako da je njihova podrska Izraelu bezuslovna. To nazalost Palestinci najbolje znaju. Reko mi je da je ujedinjenje katolicanstva i pravoslavlja potpuno neminovno, jer se samo ujedinjeni mogu suprostaviti snaznom protestantskom uticaju. To ce se desiti jako brzo, jer u obe crkve postoje prilicno snazne struje koje zagovaraju ujedinjenje.
Sto se tice uticaja Islamske zajednice u svijetu, to ne bih mogo komentarisati. Jedino je ocito da Ceric i Zukorlic imaju veliki uticaj na bosnjacke politicare. Njihova aktivnost i autoritet su neuporedivo veci nego li kod njihovih kolega u drugim konfesijama. Vladika Grigorije i Kacavenda su potpuno potcinjeni (i potkupljeni) Dodiku, dok se to za Cerica i Zukorlica nikako ne bi moglo reci.
- spreca
#286 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Suti i trpi wrote:Je l zaista mislis da je SPC ideolog srpske politike?
Uh al si ga sad provalio
- probuseni $
#287 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Ta "nemoc" religija u jednom drustvu je samo prividna. Nama to iz nase perspektive izgleda tako kao da vjeska lica patronase sa vladajucim partijama. Ali ne ! Upravo je obratno. Vladajuce partije patronase sa vjerskim licima. Stvar treba posmatrati iz malo sire perspektive.
Uzecu primjer srbina ili srba kolektivno ( ovo se odnosi i na sve ostale). Kad bi stavili u cincilator jednog srbina i sletovali mu memoriju, ne ovu kratkorocnu, vec "genetsku" onu koja ga je kroz historiju naucila da je posvojim osobinama srbin, morali bi sletovati sve ono sto je SPC ucinila u zadnjih skoro 1000g. Ili barem najveci dio toga. Srpstvo je i nastalo pokrstavanjem srpskih plemena od kojih je Crkva stvorila drzavu. Tek kad su pokrsteni srbi su saznali da su Srbi. SPC svakim danom , svake godine, svakog perioda u svakog srbina ugradjuje svijest da je srbin. Ne cini to nikakav druga shema , sem SPC. Takve srbe, od SPC preparirane,predaje drzavi koji postaju njeni gradjani i kao takvi izgradjuju sistem, bili da je to bila Kraljevina Srbija prije 800g, ili ova R Srbija sto zivi danas. Zato srbi imaju kontinuitet kroz historiju koje recimo nedostaje bosancima zbog kolektivog mjenjanja vjere prije 500g.
Srbi se sastoje od dva bica, duhovnog kojeg vodi SPC, i materjalnog, kojeg cini drzava Srbija sa svojom teritorijom. Karakteristika SPC je da se crkvene granice poklapaju sa drzavnim. Zato je valjda i samostalna, autokefalna. Jedan od glavnih zadataka svake religije je i njeno sirenje, pridobijanje novih clanova. SPC se nemoze siriti ako ne prosiri i granice Srbije i zato ona kroz preparirane srbe politicare, one koja je ona stoljecima pripremala i priprema, vodi ekspanzionisticku politiku cijelo vrijeme. Non-stop namece politicarima na vlasti prosirenje, prosirenje, prosirenje. Prosirenje zavisi od politicke garniture koja je na vlasti . Gradjanski orijentisanim komunistima to nije padalo na pamet te su SPC drzali u zapecku. Kad se promjenila vlast, kad su dosli za SPC pitomiji politicari buknula je zelja za prosirenje. Sansa je vidjena u raspadu YU, koji im je bio i izgovor za ono sto su cinili.
Otpor Srbima u BiH je ustvari bio simbolican ( ne vojni, vec politicki u vidu SDA i HDZ) zato sto su i ovi, ali sad iz ugla katolcizma i islama vidjeli svoju sansu, bas kao i srbi, da osvoje svoje ekskluzivne teritorije...itd....itd...
Nazad na tuzbu! Koga sad treba tuziti ? R Srbiju koja je bila samo izvrsioc ili SPC koja je bila ideolog svega sto se desilo ? Ne zaboravimo da su to dva odvojena sistema i da se tretiraju kao dva pravna lica.
Oni koji su vodili tuzbu i ime Bosne su upravo oni koji su imali iste namjere kao i srbi, ali ovog puta kroz Islam. Posto im je u Dejtonu data teritorija , onih 25% Bosne , oni su ustvari bili zadovoljni i nisu iali interesa da bas toliko duboko barkaju starog koalicionog partnera. Na sudu ustvari niko nije branio Bosnu, vec svoju poziciju u Bosni,na onih bjednih 25% teritorije i svoju licnu poziciju u tom okruzenju....
Uzecu primjer srbina ili srba kolektivno ( ovo se odnosi i na sve ostale). Kad bi stavili u cincilator jednog srbina i sletovali mu memoriju, ne ovu kratkorocnu, vec "genetsku" onu koja ga je kroz historiju naucila da je posvojim osobinama srbin, morali bi sletovati sve ono sto je SPC ucinila u zadnjih skoro 1000g. Ili barem najveci dio toga. Srpstvo je i nastalo pokrstavanjem srpskih plemena od kojih je Crkva stvorila drzavu. Tek kad su pokrsteni srbi su saznali da su Srbi. SPC svakim danom , svake godine, svakog perioda u svakog srbina ugradjuje svijest da je srbin. Ne cini to nikakav druga shema , sem SPC. Takve srbe, od SPC preparirane,predaje drzavi koji postaju njeni gradjani i kao takvi izgradjuju sistem, bili da je to bila Kraljevina Srbija prije 800g, ili ova R Srbija sto zivi danas. Zato srbi imaju kontinuitet kroz historiju koje recimo nedostaje bosancima zbog kolektivog mjenjanja vjere prije 500g.
Srbi se sastoje od dva bica, duhovnog kojeg vodi SPC, i materjalnog, kojeg cini drzava Srbija sa svojom teritorijom. Karakteristika SPC je da se crkvene granice poklapaju sa drzavnim. Zato je valjda i samostalna, autokefalna. Jedan od glavnih zadataka svake religije je i njeno sirenje, pridobijanje novih clanova. SPC se nemoze siriti ako ne prosiri i granice Srbije i zato ona kroz preparirane srbe politicare, one koja je ona stoljecima pripremala i priprema, vodi ekspanzionisticku politiku cijelo vrijeme. Non-stop namece politicarima na vlasti prosirenje, prosirenje, prosirenje. Prosirenje zavisi od politicke garniture koja je na vlasti . Gradjanski orijentisanim komunistima to nije padalo na pamet te su SPC drzali u zapecku. Kad se promjenila vlast, kad su dosli za SPC pitomiji politicari buknula je zelja za prosirenje. Sansa je vidjena u raspadu YU, koji im je bio i izgovor za ono sto su cinili.
Otpor Srbima u BiH je ustvari bio simbolican ( ne vojni, vec politicki u vidu SDA i HDZ) zato sto su i ovi, ali sad iz ugla katolcizma i islama vidjeli svoju sansu, bas kao i srbi, da osvoje svoje ekskluzivne teritorije...itd....itd...
Nazad na tuzbu! Koga sad treba tuziti ? R Srbiju koja je bila samo izvrsioc ili SPC koja je bila ideolog svega sto se desilo ? Ne zaboravimo da su to dva odvojena sistema i da se tretiraju kao dva pravna lica.
Oni koji su vodili tuzbu i ime Bosne su upravo oni koji su imali iste namjere kao i srbi, ali ovog puta kroz Islam. Posto im je u Dejtonu data teritorija , onih 25% Bosne , oni su ustvari bili zadovoljni i nisu iali interesa da bas toliko duboko barkaju starog koalicionog partnera. Na sudu ustvari niko nije branio Bosnu, vec svoju poziciju u Bosni,na onih bjednih 25% teritorije i svoju licnu poziciju u tom okruzenju....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#288 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
BiH |Objavljeno 25.03.2011. u 22:28
Haški tribunal
Skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata o Slobodanu Miloševiću
Sudsko vijeće Haškog tribunala skinulo je u petak popodne oznaku tajnosti s dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane Srbije, a koji su kao povjerljivi korišteni u sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića.
TV1 saznaje da se među dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti nalazi veliki broj dokaza koje je BiH od Haškog tribunala tražila kako bih ih priložila kao dokaze u tužbi protiv Srbije za genocid.
Ovi su dokumenti dio dokaznog materijala i u slučaju protiv Momčila Perišića i upravo je vijeće u tom slučaju odlučilo skinuti oznaku tajnosti.
Dokumenti će biti objavljeni u ponedjeljak kada počinju završne riječi u slučaju Perišić.
(Sarajevo-x.com)
Nakon što sam pregledao ranije diskusije, malo me je ova diskusija @nokia6170 spustila na zemlju.
Međutim, upravo se mijenja vlast, pa može-biti da bidne, neke drastične promjene:
Haški tribunal
Skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata o Slobodanu Miloševiću
Sudsko vijeće Haškog tribunala skinulo je u petak popodne oznaku tajnosti s dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane Srbije, a koji su kao povjerljivi korišteni u sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića.
TV1 saznaje da se među dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti nalazi veliki broj dokaza koje je BiH od Haškog tribunala tražila kako bih ih priložila kao dokaze u tužbi protiv Srbije za genocid.
Ovi su dokumenti dio dokaznog materijala i u slučaju protiv Momčila Perišića i upravo je vijeće u tom slučaju odlučilo skinuti oznaku tajnosti.
Dokumenti će biti objavljeni u ponedjeljak kada počinju završne riječi u slučaju Perišić.
(Sarajevo-x.com)
Nakon što sam pregledao ranije diskusije, malo me je ova diskusija @nokia6170 spustila na zemlju.
Međutim, upravo se mijenja vlast, pa može-biti da bidne, neke drastične promjene:
nokia6170 wrote:
Ti si zivwelcome back
Moram da se neslozim sa tobom po ovom pitanju, jer to sve sto si ti gore naveo je Zivko Radisic, predsjedavajuci predsjednistva BiH, 1999. godine istakao pred Medj. sudom pravde u pogledu legaliteta tuzbe nakon stupanja na snagu Dejt. mir. sporazuma. Upravo je Zivko isticao to da je tuzba nakon potpisivanja Dejt. mir. sporazuma morala biti revidirana u Predsjednistvu i proci proceduru predvidjenu Ustavom BiH.
Medj. sud pravde je odbacio njegov prigovor u pogledu aktivne legitimacije same tuzbe, odnosno njenog legaliteta i nastavio voditi postupak po tuzbi iz 1993. godine.
Pravno gledajuci, dovoljno je da zastupnik Bosne i Hercegovine u ovom predmetu podnese zahtjev za preispitivanje i po tom zahtjevu bi se nastavio voditi postupak.
Medjutim, ja licno mislim da od revidiranja nema nista (ne zato sto nije pravno moguce), vec zato sto nije real-politicki moguce....a izmedju ostalog Sakib Softic je majstorski odradio posao za Srbiju u toj mjeri da je dobio stan u samom centru Sarajeva, a takodjer je imenovan od strane Spirica za sudiju:
Kao u dobra stara komunisticka vremena....sto si losije vodio neku firmu ili obnasano neku pol. funkciju, imao si vecu mogucnost da napredujes u karijeri.
- Rimad
#289 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Je li moguće da još neko iz Bosne podnese tužbu protiv Srbije (npr. udruženje građana) ?
- PipiDugaDevetka
#290 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Međunarodni sud pravde sudi samo u sporovima kada jedna država tuži drugu državu, prema tome, Sakibe Softiću (odnosno, nalogodavče tvom iz SDA) hebo si nam znanje za vijeke vjekova.Rimad wrote:Je li moguće da još neko iz Bosne podnese tužbu protiv Srbije (npr. udruženje građana) ?
- Bosnolog
#291 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Sudovi u Strazburu i Hagu su sudovi kojima se treba obracati i tuzbe podnositi za sudenje stranim drzavama i drzavljanima,.....Sutra krivične prijave protiv Ćosića, Lilića i Bulatovića
Autor F. VELE 2011-04-06 10:23:00
Ćosić, Lilić i Bulatović: Zločinački trojac
Savez logoraša BiH podnijet će prijave i protiv 36 osoba koje su vršile torture nad 800 Bošnjaka iz Žepe i Srebrenice, zatočenih u logorima u Srbiji
Savez logoraša BiH podnijet će sutra Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova Vrhovnog savjeta odbrane i bivših predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića i Zorana Lilića te bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, potvrdio je za "Dnevni avaz" predsjednik Saveza Murat Tahirović.
Također, Tahirović je potvrdio da će tog dana biti podnesene i krivične prijave protiv 36 osoba, bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srbije i Državne bezbjednosti, koji su u srbijanskim logorima Šljivovica i Mitrovo Polje isljeđivali više od 800 Bošnjaka iz Žepe i Srebrenice, koji su pukim čudom preživjeli genocid. Također, prijave će obuhvatiti i više nepoznatih policajaca MUP-a Srbije koji su čuvali te logoraše.
Osim desetina Bošnjaka koji su u srbijanskim logorima prošli strašne torture, tamo su život izgubile najmanje tri sobe. Uz krivičnu prijavu bit će priloženi videosnimci govora u kojima Dobrica Ćosić otvoreno daje podršku Srbima preko Drine. Također, Državno tužilaštvo dobit će i odluke Vrhovnog savjeta odbrane Srbije u kojima se traži povećanje proizvodnje oružja za rat u našoj zemlji te naređivanje mobilizacije.
- Sve to nedvosmisleno govori o učešću Srbije, odnosno Jugoslavije, u agresiji na BiH. Ona je učestvovala i u zločinima u našoj zemlji. Osim toga, na sjednicama Vrhovnog savjeta sudjelovali su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su tražili pomoć od Srbije za ono što im je trebalo - kazao je Tahirović za "Avaz".
Tahirović očekuje od Tužilaštva BiH da razmotri prijavu i pokrene istragu protiv Ćosića i ostalih, jer postoji mnogo dokaza o srbijanskoj agresiji.
-
MA DAJ...
#292 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
kada je dan presude ovome porusicu???
i gdje je onaj Nokija (nadam se da nije banovan
) da nam objasni sta znaci ovo sa pravne strane otvaranje tih tajnih spisa sa sastanaka vojske SFRJ,ili ti SRJ,ili srbije...koliko ti otvoreni spisi mogu da zagorcaju zivot srbistanu?
i gdje je onaj Nokija (nadam se da nije banovan
- PipiDugaDevetka
#293 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Razgovarao sam sa @nokiom, nije banovan, ali je skoro sve rekao što je imao reći u svojim ranijim diskusijama (Neke njegove diskusije je prenio i Portal Sarajevo-x kao vijest-članak), pa više nema potrebe da zaludu troši vrijeme na jalovo forumašenje. Drago mi je da si se i ti sjetio njegovih diskusija, a evo šta je napisao o ažuriranju Tužbe i traženju obnove postupka pred MSP u Den Hagu:MA DAJ... wrote:kada je dan presude ovome porusicu???
i gdje je onaj Nokija (nadam se da nije banovan) da nam objasni sta znaci ovo sa pravne strane otvaranje tih tajnih spisa sa sastanaka vojske SFRJ,ili ti SRJ,ili srbije...koliko ti otvoreni spisi mogu da zagorcaju zivot srbistanu?
nokia6170 wrote:
Ti si zivwelcome back
Moram da se neslozim sa tobom po ovom pitanju, jer to sve sto si ti gore naveo je Zivko Radisic, predsjedavajuci predsjednistva BiH, 1999. godine istakao pred Medj. sudom pravde u pogledu legaliteta tuzbe nakon stupanja na snagu Dejt. mir. sporazuma. Upravo je Zivko isticao to da je tuzba nakon potpisivanja Dejt. mir. sporazuma morala biti revidirana u Predsjednistvu i proci proceduru predvidjenu Ustavom BiH.
Medj. sud pravde je odbacio njegov prigovor u pogledu aktivne legitimacije same tuzbe, odnosno njenog legaliteta i nastavio voditi postupak po tuzbi iz 1993. godine.
Pravno gledajuci, dovoljno je da zastupnik Bosne i Hercegovine u ovom predmetu podnese zahtjev za preispitivanje i po tom zahtjevu bi se nastavio voditi postupak.
Medjutim, ja licno mislim da od revidiranja nema nista (ne zato sto nije pravno moguce), vec zato sto nije real-politicki moguce....a izmedju ostalog Sakib Softic je majstorski odradio posao za Srbiju u toj mjeri da je dobio stan u samom centru Sarajeva, a takodjer je imenovan od strane Spirica za sudiju:
Kao u dobra stara komunisticka vremena....sto si losije vodio neku firmu ili obnasano neku pol. funkciju, imao si vecu mogucnost da napredujes u karijeri.
-
rijeka oz
#294 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Kada sam slusao Sulejmana Tihica kako govori da cilj tuzbe ) one propale ) nije taj da srpski narod pati i placa ratnu odstetu ,, znao sam ta nakaza ima vec plan kako da tuzba propadne . Ne znam zasto ali SDA je imala u planu propast tuzbe . Nisu htjeli angazirati svjetske strucnjake nego nekog stranackog balijetinu Softica sto dovoljno govori o veleizdaji . Srpski advokat koji je pomeo Softica u Hagu Tibor Varadi je rekao ,, Da sam ja imao u rukama bosansku tuzbu ja bih je dobio ,, Zar je potrebno Bosancima da bilo sto lazu a genocid im se dogodio . Toliko izdajnika i bijednika , pohlepnih ljudi ...medju bosanskim muslimanima ima , tako da ce biti pravo cudo da taj narod bioloski prezivi i Bosna opstane .
- Bosnolog
#295 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Jos jedan od dokaza onog o cemu sam pisao o potrebi pokretanja revizije tuzbe protiv Srbije i CG,sto ce se morati desit jer bez pravde nema pomirenja a bez toga nema buducnosti sa velikosrspkim fasistima,Ovdje treba dodati i potrebu za tuzbom pritiv Hrvatske nakon presude Prlicu,Praljku i njihovoj bratiji,.....
Geoffrey Nice bivši haški tužilac: Da su ranije otkriveni tajni dokumenti presuda po tužbi za genocid protiv Srbije mogla je biti drugačija
Autor Radio Slobodna Evropa 2011-04-10 21:48:00
Geoffry Nice: Glavni tužilac u predmetu "Milošević"
Dokumenti tačno pokazuju kako je Srbija podržavala ono što se dešavalo u Bosni, kaže Nice
Ono što je završne riječi na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, generalu Momčilu Perišiću donekle stavilo u drugi plan je odluka Tribunala da skine oznaku povjerljivosti Vrhovnog savjeta odbrane Jugoslavije sa velikog broja sudskih dokaza i ostalih dokumenata - uključujući i zapisnike sa sastanaka.
Odluka Haškog tribunala da objavi niz zaštićenih dokumenata i zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane Jugoslavije iz perioda od 1992. do 1995., koji su do sada bili brižljivo skrivani od očiju javnosti, iznenadila je mnoge. Naravno, odmah se postavilo pitanje koliko su ti dokumenti zaista važni i koji su pravi motivi Srbije da se ne protivi ovakvoj odluci Tribunala.
Pristup tajnim dokumentima
Podsjetimo, u junu 2003. godine Tužilaštvo Haškog tribunala je tražilo od Srbije da dostavi zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane, kako bi se mogli koristiti na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Srbija je pristala, ali samo pod uslovom da se velikom broju tih zapisnika i ostalih dokumenata dodijeli oznaka tajnosti, jer bi njihovo objelodanjivanje, kako su naveli, moglo naškoditi interesima nacionalne sugurnosti ove zemlje.
Sudije Haškog tribunala su pristale na ovaj uslov i od tada je samo vrlo mali broj ljudi imao uvid u ove dokumente. Sve ovo se, naravno, dešavalo prije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je Srbija oslobođena direktne odgovornosti za genocid u Bosni i Hercegovini. Bivši glavni tužilac u slučaju protiv Miloševića, sir Geoffrey Nice, bio je jedan od rijetkih koji su imali pristup svim zaštićenim dokumentima. Evo šta on kaže o njihovom značaju:
„To je jako važno. Ovi dokumenti su neki od najznačajnijih koje smo tražili i dobili u slučaju protiv Miloševića. Oni su, naravno, bili u potpunosti dostupni sudijama, tužilaštvu i odbrani koji su radili na ovom slučaju. Ti dokumenti su bili važni jer se radi o zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane, na kojima je najčešće bio Milošević, potom Lilić i Bulatović, kao i komandant vojske i drugi visoki zvaničnici. Oni tačno pokazuju kako je Srbija podržavala ono što se dešavalo u Bosni, kako je pružana podrška vojsci bosanskih Srba i kakvu su ulogu u tome imale paravojne formacije."
Što se tiče samog sadržaja zaštićenih dokumenata, uključujući i one koji će uskoro biti dostupni javnosti, Nice kaže:
„Neki dijelovi zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane su već objavljeni, jer Srbija nije tražila da se baš svi ovi dokumenti zaštite, već samo njihovi najzanimljiviji dijelovi. Naravno, bilo bi pogrešno pretpostaviti da će ti zaštićeni dijelovi pružiti potpune odgovore na sva otvorena pitanja, ili da će pokazati da je presuda Međunarodnog suda pravde u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije bila pogrešna. Sve što se može reći je da ovi dokumenti pružaju mnogo potpuniji uvid u ono što se dešavalo, i da postoji mogućnost da bi odluka koju je Međunarodni sud pravde donio bila drugačija da su ovi dokumenti bili bili dostupni javnosti prije donošenja presude.”
Uzroci odbijanja Srbije
Mnogi posmatrači smatrali su da je upravo tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde bila glavni razlog zbog kojeg Srbija nije željela da zapisnici Vrhovnog savjeta odbrane postanu javni, jer se bojala da bi oni mogli naštetiti Srbiji u ovom procesu. Jedan od njih je i britanski historičar Marko Attila Hoare, koji već duži niz godina prati rad Haškog tribunala.
Mislim da se Srbija protivila objelodanjivanju ovih zapisnika prije nego što je Međunarodni sud pravde donio svoju presudu zato što se plašila da bi to moglo povećati šanse da se Srbija proglasi krivom za genocid u Bosni i Hercegovini.
“Mnogi smatraju da je odgovornost Srbije za genocid u Srebrenici veća od one koju je ustanovio Međunarodni sud pravde, ali pošto tim koji je zastupao Bosnu i Hercegovinu u tužbi protiv Srbije nije imao pristup zaštićenim dijelovima zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane, to pitanje će uvijek ostati otvoreno. I zbog toga jako važno to što će barem neki od tih zaštićenih dokumenta uskoro biti dostupni javnosti”, smatra Marko Attila Hoare.
Šta je tačno u ovim dokumentima, i koliko su oni zaista inkriminirajući za samu Srbiju, u ovom trenutku teško je reći, i vjerovatno će slika biti jasnija nakon presude Perišiću, kada budu objavljeni bar neki od njih. Ali, Geoffrey Nice upozorava da očekivanja ne trebaju biti prevelika.
„U zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane sigurno nećete naći otvoreno priznanje da su vršene kriminalne radnje, niti išta slično. Čak ćete u nekim pasusima koji će uskoro biti dostupni javnosti naći neke dijelove koji na prvi pogled donekle idu u korist Miloševiću, da li zato što su učesnici ovih sastanaka zaista činili neke pozitivne stvari, ili zato što su znali da ono što govore ulazi u zapisnik, pa su stoga bili dosta oprezni - teško je reći”, kaže Nice.
Ipak, već i iz kratkog opisa dokumenta koji će uskoro biti objavljeni može se naslutiti da se radi o vrlo važnim dokazima.
Presretnuti razgovori
Jedna od teza tužilaštva u slučaju protiv Perišića je da su oficiri Vojske Jugoslavije, koji su služili u Bosnia i Hercegovini za vrijeme rata bili potčinjeni Perišiću, jer su im plate stizale iz personalnih centara Vojske Jugoslavije u Beogradu. U prilog tome govore i zaštićeni dokumenti koji su korišteni na ovom suđenju, iz kojih se vidi da su oficiri Vojske Republike Srpske tražili od Vojske Jugoslavije penzije, kao npr. Vinko Pandurević, ili, kao u slučaju Stanislava Galića, nadoknadu za nekorištenje godišnjeg odmora u periodu od 1991. do 1994.
Podsjetimo, Vinka Pandurevića je Haški tribunal nepravomoćno osudio na 13 godina zatvora za zločine u Srebrenici, a Stanislava Galića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog opsade Sarajeva.
Na listi zaštićenih dokumenata koji će uskoro postati javni nalaze se i brojni presretnuti razgovori između oficira Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije, koji bi mogli rasvijetliti odnos vojnog i civilnog vrha Srbije prema ratu u Bosni i Hercegovini.
Jedan od značajnijih dokumenata, čini se, mogao bi biti i odgovor na zahtjev generala Ratka Mladića, upućen Perišiću 16. septembra 1993., u kojem on traži da se Vojsci Republike Srpske pošalje 50 brodskih raketa tipa KRP-15, kako bi ih oni modificirali i pretvorili u rakete pogodne za upotrebu na kopnu.
Odgovarajući na pitanje zašto je Tribunal upravo sada odlučio objelodaniti sve ove dokumente, Frederick Swinnen, savjetnik tužioca pri Tribunala, kaže:
„Svi zapisnici sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane Srbije, koje je koristilo tužilaštvo tokom suđenja Perišiću, trebali bi biti dostupni javnosti. Ovi dokumenti koje je dala Srbija isprva su, na njen zahtjev, bili zaštićeni. Kada se suđenje Perišiću počelo privoditi kraju, tužilaštvo je od Srbije zatražilo da promijeni status ovih dokumenata i da se s njih podignu zaštitne mjere. Vlasti u Beogradu su se konačno s tim saglasile u martu ove godine.”
Mnogi poznavaoci rada Haškog tribunala bili su iznenađeni činjenicom da se ni Srbija ni Perišićeva odbrana nisu protivili podizanju zaštitnih mjera sa dokumenata korištenih na suđenju Perišiću, uključujući i zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane.
Američki historičar Robert Donia, koji je svjedočio u procesima protiv Miloševića i Perišića, ne misli da ovim potezom Srbija pokušava dobiti dodatne poene i povećati svoje šanse da uđe u Evropsku uniju, čak ako preostala dva haška bjegunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, ne budu u dogledno vrijeme uhapšeni.
“Očigledno je da se stav vlasti u Srbiji prema ovim dokumentima tokom proteklih godina promijenio, te je možda to uzrok njihove odluke da se ne protive podizanju zaštitnih mjera sa nekih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane. S druge strane, možda smatraju da u tim dokumentima nema ničeg značajnog što bi im moglo naštetiti. Mislim da vlasti u Srbiji svakodnevno čine stvari koje bi ih mogle prikazati u pozitivnom svjetlu i donekle ih osloboditi odgovornosti zbog toga što Mladić i Hadžić još uvijek nisu uhapšeni, ali malo je vjerovatno da je ovo jedna od tih stvari. Mislim da podizanje zaštitnih mjera sa zapisnika sjednica Vrhovnog savjeta odbrane nije toliko važno Evropskoj uniji da bi to opravdalo saglasnost Srbije da se te zaštitne mjere podignu. Mislim da se ovdje radi o tome da sadašnja vlada Srbije želi povući jasnu liniju između načina na koji ona tretira ove dokumente i načina na koji su to činile prethodne vlade“, zaključuje Donia.
- MuaDib
#296 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Upravo je ideološka postavka SDA da se tužba protiv SRJ, odnosno Srbija iz agresije preimenuje u tužbu za genocid, a dovela do pada tužbe pred Međunarodnim sudom pravde. Genocid je jako teško dokazati, u odnosu na dokazivanje agresije. A kada se agresija dokaže, velika je vjerovatnoča da će se dokazati dokazati genocid ili bar genocidna namjera. I ako će je ponovo pokrenuti Sakib Softić i company, koja zove reisa na saslušanje i nepismene nane i dede, aktivirati službu, bolje nek je neaktiviraju. Nama treba tim pravnika, nama treba gospodin Bojl i ljudi koji poznaju pravo. Na sudu se iznose činjenice, a ne priče rekla kazala, Na sudu se predstavljaju egtaktni dokazi, a ne ideološke priče. Bojim se da je nekima odgovaralo da Tužba padne i u bošnjačkim redovima, kako bi mogli glumiti jade kojima niko neće pomoći. A kako će nam pomoći, kad ni mi sami sebi ne znamo pomoći.
-
lajkujMe
#297 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
tuziti ih pred nasim sudom, 100% proglasiti srbiju krivom i ako ne plate zabraniti im izvoz u nasu zemlju odmah im 1/3 ekonomije propade 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#298 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
brezbeli, tuziti sve do petog koljena
- lord blackadder
#299 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Je li moguce da je onaj jadov Softic dobio stan u Sarajevu i da ga je Spiric imenovao za sudiju??
Pa ono treba protjerat iz zemlje. Isto kao i onog sto ga je postavio da nas predstavlja. Ne zna se on hljeba najest. Ali su zato prevagnuli SDA sećijaško-minderski talovi.
Pa ono treba protjerat iz zemlje. Isto kao i onog sto ga je postavio da nas predstavlja. Ne zna se on hljeba najest. Ali su zato prevagnuli SDA sećijaško-minderski talovi.
- PipiDugaDevetka
#300 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid
Za daMu na jedan od ona tri jablana na Baščaršiji, i njega, i izdajicu Tihića!lord blackadder wrote:Je li moguce da je onaj jadov Softic dobio stan u Sarajevu i da ga je Spiric imenovao za sudiju??