Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post Reply
Mister Yes

#1 Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

Evo napokon i ove presude:

http://www.klix.ba/vijesti/regija/icj-j ... /150203024
Sud smatra da prije 27. aprila 1992. ne možemo smatrati Srbiju odgovornom", kazao je sudija Peter Tomka. Srbija je tvrdila kako je kao država stvorena 27. aprila 1992. godine te da se prije tog datuma Konvencija o genocidu na nju nije odnosila.

Naime, Savezna republika Jugoslavija nastala je 27. aprila 1992. godine tako da se djela počinjena prije tog datuma ne mogu posmatrati kao kršenje Konvencije koja nije bila potpisana u to vrijeme.

S druge strane, Sud je zaključio da postoje elementi genocida u pojedinim dijelovima Hrvatske koja su počinile snage JNA i hrvatskih Srba.

Kontratužba Srbije je osnovana, tvrdi Tomka, jer je Hrvatska potpisala Konvenciju o genocidu 8. oktobra 1991. godine. Također, događaji iz 1991. i 1992. godine direktno su vezani za događaje iz 1995. godine.

Tomka je naglasio da je genocid važno kazniti zbog budućnosti i da je svaka država obvezna primjenjivati Konvenciju o genocidu. Ipak, rekao je Tomka, Konvencija se ne može primjenjivati retroaktivno.
Last edited by Mister Yes on 03/02/2015 11:55, edited 2 times in total.
Mister Yes

#2 Re: JNA počinila genocid ali Srbija nije

Post by Mister Yes »

Evo su sad promjenili tekst na klixu. Bolje onda sačekati konačni :roll:
S druge strane, Sud je zaključio da postoje elementi genocida u pojedinim dijelovima Hrvatske koja su počinile snage JNA i hrvatskih Srba. Ipak, Hrvatska strana nije uspjela dokazati genocidnu namjeru s obzirom na više faktora među kojima je i "mali broj" žrtava s obzirom na veličinu teritorije i ukupan broj Hrvata.
dezurni_ucenik

#3 Re: JNA počinila genocid ali Srbija nije

Post by dezurni_ucenik »

Ja ne znam vise sta se desava pa ta Srbija uvijek glat se izvuce.

A kofrce se sto su izgubili Kosovo.To je izgleda najmanje sto im se moglo uraditi
_mufljuz_

#4 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by _mufljuz_ »

Ovakvu nepravdu smo jos samo vidjeli mi......

Zna se sta ovo znaci -vjetar u ledja novim srbofasistima.....

Svasta cuj nije dokazala genocid.......
breuer

#5 Re: JNA počinila genocid ali Srbija nije

Post by breuer »

Mister Yes wrote:Evo su sad promjenili tekst na klixu. Bolje onda sačekati konačni :roll:
S druge strane, Sud je zaključio da postoje elementi genocida u pojedinim dijelovima Hrvatske koja su počinile snage JNA i hrvatskih Srba. Ipak, Hrvatska strana nije uspjela dokazati genocidnu namjeru s obzirom na više faktora među kojima je i "mali broj" žrtava s obzirom na veličinu teritorije i ukupan broj Hrvata.
Sad će biti zanimljivo posmatrati kontra tužbu...
__Phoenix__

#6 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by __Phoenix__ »

Sad bi sve da okarakterišemo kao genocid...
Altsa

#7 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by Altsa »

ne znam da je iko pametan mislio da ce smrdija biti optuzena. kada nije na osnovu nase tuzbe onda ne znam kada ce.
Drinski

#8 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by Drinski »

Najbolji je ovaj dio da nema genocidne namjere, između ostaloga, zbog malog broja zrtava?! Pa koliko to zrtava treba da bude, milion?
Ako postoji genocidna namjera, onda i ubistvo jedne osobe - jeste genocid.

No, nas narod nikako da se otrijezni, da skuzi da međunarodni sudovi sude po politickim direktivama, tu se lome razni interesi, Perisić i Stanisic su oslobođeni jer su radili za CIA-u, a isto se sprema i Voji Seselju. I onda nama pošalju NVO da pricaju o standardima pravosuđa....
Last edited by Drinski on 03/02/2015 11:58, edited 1 time in total.
Walther

#9 Re: JNA počinila genocid ali Srbija nije

Post by Walther »

dezurni_ucenik wrote:Ja ne znam vise sta se desava pa ta Srbija uvijek glat se izvuce.

A kofrce se sto su izgubili Kosovo.To je izgleda najmanje sto im se moglo uraditi
kompenzacija za Kosovo :wink: ali sve ce to vratiti na naplatu kad Srbima jasno i glasno kazu da je Kosovo papa. Sam Sud je sprdacina svakako.
Last edited by Walther on 03/02/2015 11:54, edited 1 time in total.
Hafis

#10 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by Hafis »

Obtzirom na sve današnje okolnosti, ali i standardno ponašanje Suda, ovako se nešto i očekivalo, tako da se ovo može smatrati kao protoklarni završetak rata započetog 1991. godine.
Better Man

#11 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by Better Man »

Presuda je čisti cirkus i šprdanje sa pravom i pravdom, kao i sam sud.
breuer

#12 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by breuer »

Drinski wrote:Najbolji je ovaj dio da nema genocidne namjere, između ostaloga, zbog malog broja zrtava?! Pa koliko to zrtava treba da bude, milion?
Ako postoji genocidna namjera, onda i ubistvo jedne osobe - moze biti genocid.

No, nas narod nikako da se otrijezni, da skuzi da međunarodni sudovi sude po politickim direktivama, tu se lome razni interesi, Perisić i Stanisic su oslobođeni jer su radili za CIA-u, a isto se sprema i Voji Seselju. I onda nama pošalju NVO da pricaju o standardima pravosuđa....
Jarane ti očito nisi pratio suđenje Šešelju, za Stanišića i Perišića si upravu, al šta im je Vojislav gore počinio, bolje da se samoubiju svi kolektivno...

Ev ga, obje tužbe odbačene, treba i temu preimenovati...
dezurni_ucenik

#13 Re: JNA počinila genocid ali Srbija nije

Post by dezurni_ucenik »

Walther wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ja ne znam vise sta se desava pa ta Srbija uvijek glat se izvuce.

kompenzacija za Kosovo :wink: ali sve ce to vratiti na naplatu kad Srbima jasno i glasno kazu da je Kosovo papa

Pobjeda na Evroviziji
Rusenje nase tuzbe protiv Srbije
Rusenje hrvatske tuzbe protiv Srbije

Koliko se njima treba stvari kompenzovati za Kosovo?Sta su uradili bivsoj Jugoslaviji,i nesto im se kompenzuje.Sta bi trebali onda traziti

Izgleda da oni imaju bas jebene andjele cuvare na zapadu ....
bingov buraz

#14 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by bingov buraz »

Objasnjenje ubija,nije genocid jer vas je ubilo samo 2000,nema veze sto bi da se nije odbranilo cifra bila veca x puta :oops:
Drinski

#15 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by Drinski »

breuer wrote: Jarane ti očito nisi pratio suđenje Šešelju, za Stanišića i Perišića si upravu, al šta im je Vojislav gore počinio, bolje da se samoubiju svi kolektivno...
Zar ti mislis da ameri nisu imali dokaza protiv Šešelja? Mi smo napr. slušali snimke razgovora iz posjeda SDB RBIH, a gdje su snimci razgovora koje je načinila CIA?
jao_situacije

#16 Re: Hrvatska tužba odbačena

Post by jao_situacije »

Ma ovo nije sud pravde nego sud politike. Inače bilo je dovoljno elemenata samo da su izjave zvaničnika Srbije tj. SRJ uzeli u obzir, a ne još da su gledali broj žrtava čuj nije bilo namjere da ih unište, a punjene primarne i sekundarne masovne grobnice. Oni su ih samo htjeli istjerati nelegalnom vojnom silom JNA, a poslije paravojnom formacijom VRS iz njihovih domova, a onda kad nisu htjeli otići poubijali su ih. Ali nije to dovoljno žrtava trebali su jedno milion dva ljudi poubijati.
Walther

#17 Re: JNA počinila genocid ali Srbija nije

Post by Walther »

dezurni_ucenik wrote:
Walther wrote:

kompenzacija za Kosovo :wink: ali sve ce to vratiti na naplatu kad Srbima jasno i glasno kazu da je Kosovo papa

Pobjeda na Evroviziji
Rusenje nase tuzbe protiv Srbije
Rusenje hrvatske tuzbe protiv Srbije

Koliko se njima treba stvari kompenzovati za Kosovo?Sta su uradili bivsoj Jugoslaviji,i nesto im se kompenzuje.Sta bi trebali onda traziti

Izgleda da oni imaju bas jebene andjele cuvare na zapadu ....
Pa oni su sad kao "los ucenik" kojem treba udovoljavati u svemu da postane "dobar". Naravno to nece proci ali to su pokusali i sa Hitlerom. :wink:
dezurni_ucenik

#18 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by dezurni_ucenik »

Jedna epizode Smrt Jugoslavije

Seselj:

"Od mene je Slobodan Milosevic trazio da formiram jedinice koje ce biti poslane na frontove u Hrvatskoj i BiH"

Jok nije Srbija nije izvrsila agresiju. :lol: :lol: :lol: .Koja smijurija od suda...
It_is_a_Leclerc

#19 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by It_is_a_Leclerc »

Očekivano.

Obje tužbe su toliko kilave i generalno neutemeljene da bih se ja nasmijao u lice onom ko je očekivao da će ijedna tužba ovdje proći. Vidjeli smo mi 2006. kako je teško dokazati genocid i utvrditi odgovornost države u vezi s tim.
dezurni_ucenik

#20 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by dezurni_ucenik »

Los ucenik se posalje u cosak ucionice,tu su i detention,magarece klupa,snizeno vladanje.A ne gleda mu se kroz prste.Ko sto rekoh,imaju oni prejake lobiste na zapadu.
zanzakpizdolizije

#21 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by zanzakpizdolizije »

Džabe bačene pare domaćim i bjelosvjetskim advokatima.
Walther

#22 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Walther »

dezurni_ucenik wrote:Los ucenik se posalje u cosak ucionice,tu su i detention,magarece klupa,snizeno vladanje.A ne gleda mu se kroz prste.Ko sto rekoh,imaju oni prejake lobiste na zapadu.
Ma jok... Da imaju prejake lobiste na Zapadu sredili bi Kosovo 1-2-3. Mentoli iz MZ vjeruju ako tepaju Srbiji da ce sve biti ok in da se zlo nece ponoviti. Naravno, sto vise se tepa zlo postaje jace. Kakvi teletabisi inace sjede u tim sudovima... Pogotovo ICTY :shock: Nisu slucajno birani iz nekih afriskih sela :wink:
dezurni_ucenik

#23 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by dezurni_ucenik »

Walther wrote:
dezurni_ucenik wrote:Los ucenik se posalje u cosak ucionice,tu su i detention,magarece klupa,snizeno vladanje.A ne gleda mu se kroz prste.Ko sto rekoh,imaju oni prejake lobiste na zapadu.
Ma jok... Da imaju prejake lobiste na Zapadu sredili bi Kosovo 1-2-3. Mentoli iz MZ vjeruju ako tepaju Srbiji da ce sve biti ok in da se zlo nece ponoviti. Naravno, sto vise se tepa zlo postaje jace. Kakvi teletabisi inace sjede u tim sudovima... Pogotovo ICTY :shock:

To za Kosovo,malo je to ipak veca sila od lobiranja.Pogledaj samo imena vlasnika mobilnih operatera na Kosovu.

Tako je zapad i mislio i kad su srusili SLobu - eto ga ,Srbija rascistila sa prosloscu,Srbija na pravom putu ...
Walther

#24 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Walther »

dezurni_ucenik wrote:
Walther wrote:
Ma jok... Da imaju prejake lobiste na Zapadu sredili bi Kosovo 1-2-3. Mentoli iz MZ vjeruju ako tepaju Srbiji da ce sve biti ok in da se zlo nece ponoviti. Naravno, sto vise se tepa zlo postaje jace. Kakvi teletabisi inace sjede u tim sudovima... Pogotovo ICTY :shock:

To za Kosovo,malo je to ipak veca sila od lobiranja.Pogledaj samo imena vlasnika mobilnih operatera na Kosovu.

Tako je zapad i mislio i kad su srusili SLobu - eto ga ,Srbija rascistila sa prosloscu,Srbija na pravom putu ...
Jedan izmedju njih je i sloveski Telekom... jaka hebena sila... To price kako su zli Ameri zeljeli Kosovo zbog XYZ su ipak samo price.
Na Zapadu misle, tj. vise nadaju se jer nekog intelektualnog giganta medju njima nema. Borisa Tadica su progurali Srbima na silu i gurali ga
godinama... Sad je Vucic nada... Nikad nista nauciti :shock:
dezurni_ucenik

#25 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by dezurni_ucenik »

A inace Ameri su priznali Kosovo zato sto vole siptare.Ne budi naivan.Svi smo mi njima strateska tacka.Ipak i na ovim podrucjima se lomi istok-zapad,rusija-amerika itd...

Pretpostavljam da su ovdje Dodika pogurali da bude kontra prijasnjim degenericima,ali zajebase se nisu racunali na medjedske strasti kod vozda.
Post Reply