tuzba ratni zarobljenik

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karabegovic66

#1 tuzba ratni zarobljenik

Post by karabegovic66 »

molio bi ako ko ima vremena da me posavjetuje oko tuzbe posto sam proveo godinu dana u hrvackom logoru u splitu kao ratni zarobljenik.Ja kazem imaju svi dokazi u crvenom krizu oni iz zeneve koji su me posjecivali sve se zna
Last edited by karabegovic66 on 16/01/2008 05:02, edited 1 time in total.
muha_sa

Post by muha_sa »

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Murat Tahirović izjavio je danas da se na sudovima u BiH nalazi oko 12.000 tužbi bivših logoraša za naknadu nematerijalne štete po presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, dok je u pripremi još 5.000 tužbenih zahjeva.

"Prema Republici Srpskoj odnosi se oko 11.200 tužbi, oko 500 tužbi je prema Republici Hrvatskoj, dok je posredstvom Fonda za humanitarno pravo podneseno oko 150 tužbi protiv Republike Srbije", precizirao je Tahirović.

Upravni odbor Saveza logoraša BiH koji je danas u Zenici održao redovnu sjednicu, podsjetio je da ratni zločini ne zastarijevaju i pozvao je bivše logoraše da ubrzaju kompletiranje dokumentacije neophodne za tužbene zahtjeve.

"Imamo kvalitetne advokatske i pravne timove i želimo ovaj proces što prije dovesti kraju kako naši predmeti ne bi skupljali prašinu po ladicama sudova. Savez vodi pregovore oko izmjene Zakona o boračkoj populaciji i Zakona o civilnim žrtvama rata, s ciljem osiguranja boljeg tretmana bivših logoraša, posebno zarobljenih pripadnika Armije BiH i MUP-a", izjavio je Tahirović, podsjetivši da je predložen odštetni iznos od 300 eura po jednom danu provedenom u logoru.

Član Upravnog odbora Saveza logoraša BiH i predsjednik Regionalnog odbora Saveza logoraša za područje Banja Luke, Zijahudin Smajlagić, koji je dobio presudu po tužbu protiv Republike Srpske, rekao je danas da je Ustavnom sudu BiH podnio žalbi na Odluku vlasti u RS koje su njegova novčana potraživanja za vrijeme provedeno u logorima, pretvorile u javni dug.

"Ne sumnjam da ću ostvariti svoja prava koja mi pripadaju za ratni zločin koji je protiv mene učinjen zbog bespravnog zatvaranja u logor. U Regionalnom odboru Saveza logoraša BiH u Banja Luci tužbe protiv RS podnijelo je 816 Hrvata, 685 Bošnjaka, dok su 132 građanina srpske nacionalnosti tužila Federaciju BiH", rekao je Smailagić
xon_sa

Post by xon_sa »

Sa tako malo detalja koje si nam prezentirao tesko da ti iko moze nesto smisleno reci. Nije mi bas jasno, jesi li ti bio u logoru kao civil ili u zatvoru kao ratni zarobljenik? Ako si bio u vojsci, onda kojoj? Gdje, kada i kako si zarobljen? Kada si pusten? Da li je sa tobom u zatvoru postupano protivno Zenevskoj konvenciji? Eh, makar ovo da si rekao mozda bi ti neko mogao nesto korisno reci...
karabegovic66

#4 tuzba za vrjeme u logoru

Post by karabegovic66 »

Sada malo opsirnije ovako grad je okupiran od srpske paravojske i tu sam ostao kopajuci rovove radeci sve i svasta to je bio jedan veliki logor ,93 u augustu bjezim preko rjeke save i tamo me odma smjestaju u zatvor kao ratnog zarobljenika kako sam tretiran svo vrjeme ratni zarobljenik mucenja i sutanja su bila svakodnevna i dan danas imam posljedice od toga proveo sam tu sve do oktombra 94 i sam neznam kako sam taj pakao prezivio i zelim da ih sudim kako i sta treba da radim,oni nisu postovali ni zenevsku konvenciju ni koje vragove i ako sam ja biocivil ,ja imam sve papire od crvenog kriza bio sam registrovan evidentiran kao ratni zarobljenik i imam karticu i svoj broj pod kojim sam uveden sve crno na bjelo ,Ja kazem nisam bio pripadnik nijedne vojske al sam proso kroz dva logora samo sto sam musliman i u obadva tretiran ko ratni zarobljenik.pomozite sta da radim
visby

Post by visby »

Stvarno zajeb. Zivot pise price.
zuta

Post by zuta »

Ti vjerovatno zelis da podignes tuzbu za naknadu stete za pretrpljeni strah, bol i emocionalni stres. Kao pojedincu i osobi koja se trenutno ne nalazi u BiH to bi bilo veoma komplikovano. Moj savjet je da se pridruzis nekom od udruzenja logorasa pa da zajedno podnesete tuzbu. A ako ipak odlucis da podignes tuzbu individualno, ona daj punomoc nekom advokatu i on ce to da uradi.
Post Reply