Tuzba protiv Elektrodistribucije?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
kokuz bekrija

#1 Tuzba protiv Elektrodistribucije?

Post by kokuz bekrija »

Obrazlozit cu problem ukratko. Na privatnoj kuci doslo je do kvara na strujomjeru (zapalio se) te su u kuci izgorili odredjeni uredjaji (uslijed strujnog udara). Kvar je navodno otklonjen (zamjenjen strujomjer) i dosla je komisija koja je popisala stetu i rekli kako ce se u roku od 15 dana steta namirit, ja treba samo da predam zahtjev za nadoknadu stete te da aparate odnesem u ovlastene servise i da prilozim racune o popravci uredjaja i to ce se rijesiti.

Medjutim nakon par dana dolazi do istog kvara nakon cega dolazi dezurna ekipa (o ponasanju i bahatosti da i ne pricam), vrsi odredjena mjerenje i tvrdi kako je sve u redu i kako nije njihova greska nego da je problem sa kucnom instalacijom. Angazujem elektricara koji je provjerio kompletnu kucnu instalaciju i potvrdio da kvar moze biti samo do vanjskih instalacija (za koje je nadlezna elektrodistribucija), nikako do kucnih. Dan poslije je ponovo doslo do strujnog udara i ponovo sam otisao u elektrodstribuciju i insistirao da posalju novu ekipu jer mi u kuci sjedimo danima u mrak kao da je rat i nista ne smijemo da ukljucimo u uticnicu.

Poslali su novu ekipu koja je ponovo izvrsila mjerenja i utvrdila da je sve u redu i da nije njihova greska. Medjutimu, u trenutku kada su pakovali alat doslo je ponovo do skoka napona tako da su se zadesili na licu mjesta i priznali su da je njihova greska.Onda su i oni provjerili kucnu instalaciju i potvrdili da je uredna.

Dosao je odgovor na zahtjev za nadoknadu stete u kojem se nudi nekih 200 KM na osnovu njihove procjene. Moram da napomenem da je medju uredjajima plazma tv od 42" na kojem je proglasena totalna steta i njegova vrijednost procijenjena na 400 KM - 80% amortizacija te mi za njega nude 80 KM, adapteri od laptopa koji se nisu mogli popraviti te sam morao kupio nove obracunali su sa amortizacijom -50%, mikrovalna, racunar itd., te svi uredji koji su bili napajani preko adaptera (modemi, fiksni telefon itd.). Mislim da je ovo mizerna procjena stete te me interesuje da li se isplati istu potrazivati preko suda odnosno ima li dovoljno elemenata za tuzbu. Pokusao sam da se rijesi sve na lijep nacin al bahatost ekipa koje su dolazile da otklone kvar i njihovo ponasanje a pri tome ne spavanje i strah da se ne zapali kuca dok smo na spavanju dovode me do faze gdje razmisljam i o tuzbi za nesavjestan rad i nadoknadu stete , sto materijalne sto nematerijalne stete.
Drinski

#2 Re: Tuzba protiv Elektrodistribucije?

Post by Drinski »

Tuzi, nematerijalnu stetu ne mozes dobiti ali materijalnu da.
Post Reply