Tužba protiv banke

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1 Tužba protiv banke

Post by liaar »

Pozdrav svima

Treba mi savjet i informacija od nekoga ko se možda više razumije.

Naime, u prethodnom periodu su mi Raiffaisen i Unicredit odbili zahtjeve za limit.
Razlog je 20 KM neuplaćene glavnice prema Revolving kreditu koji "imam" u Raiffaisenu. Taj kredit nikad nisam tražio, kao srednjoškolac su mi ga greškom otvorili na moj matični broj u njihovom sistemu. Ja sklapao paket za karticu i štednu, iza mene čovjeku odobravali taj kredit. nakon par dana uplatim 20 KM, da platim na Ebayu nema para, nazovem call centar ispostavi se to da su mi taj kredit otvorili. Odem u banku, izvinu se "isprave" grešku i vrate mi pare, sve OK.

Međutim, ja sam tada imao 19 godina i bio sam 4 razred srednje škole, i taj kredit naravno nije moj ni u kojem slučaju. Sada mi stoji u CRK izvodu da sam u B kategoriji kod Raiffaisena, i sve banke mi odbijaju zahtjeve zbog toga.
Da li imam pravnu osnovu da tužim Raiffaisen banku za to, jer su me faktički oštetili za iznos koji bi mi inače bio odobren ili kod njih ili u Unicreditu
n+1

#2 Re: Tužba protiv banke

Post by n+1 »

Koliko vremena je prošlo od tada? Podaci u registru se čuvaju 5 godina od otplate zaduženja. Tako da, ako je potraživanje banke zatvoreno, i ako je prošlo više od 5 godina, ne bi se trebao pojavljivati u registru uopće.

Druga varijanta je da nije sve tako kako si ispričao. :D
Dope_Man

#3 Re: Tužba protiv banke

Post by Dope_Man »

Da bi ti otvorili neki proizvod moras potpisati. Al hajde, i ako se provuklo nekako, kazes kasnije trebao biti zatvoren a nije? Zar nisi imao neku vrstu troska koju bi primjetio?

Ako mislis da banka nije uradila nesto sto si trazio (u smislu zatvaranja nekog proizvoda) onda imas mogucnost da ides u agenciju za bankarstvo sa tvojim slucajem i da rijesis taj status preko njih. A ako mislis da ces sad dobiti 50 milja od banke jer si sprijecen uzeti kredit od 50 mija.. tome se nemoj nadati :)
DaffyDuck

#4 Re: Tužba protiv banke

Post by DaffyDuck »

liaar wrote: 03/08/2022 08:33 Pozdrav svima

Treba mi savjet i informacija od nekoga ko se možda više razumije.

Naime, u prethodnom periodu su mi Raiffaisen i Unicredit odbili zahtjeve za limit.
Razlog je 20 KM neuplaćene glavnice prema Revolving kreditu koji "imam" u Raiffaisenu. Taj kredit nikad nisam tražio, kao srednjoškolac su mi ga greškom otvorili na moj matični broj u njihovom sistemu. Ja sklapao paket za karticu i štednu, iza mene čovjeku odobravali taj kredit. nakon par dana uplatim 20 KM, da platim na Ebayu nema para, nazovem call centar ispostavi se to da su mi taj kredit otvorili. Odem u banku, izvinu se "isprave" grešku i vrate mi pare, sve OK.

Međutim, ja sam tada imao 19 godina i bio sam 4 razred srednje škole, i taj kredit naravno nije moj ni u kojem slučaju. Sada mi stoji u CRK izvodu da sam u B kategoriji kod Raiffaisena, i sve banke mi odbijaju zahtjeve zbog toga.
Da li imam pravnu osnovu da tužim Raiffaisen banku za to, jer su me faktički oštetili za iznos koji bi mi inače bio odobren ili kod njih ili u Unicreditu
Ako su ti otvorili kredit, oni moraju imati tvoj potpisan zahtjev za kredit i ostalu popratnu dokumentaciju. Uostalom, ako si bio ucenik a ne zaposlen nisu ni imali osnova da ti otvore kredit.
Ja bi ih tuzila za nadoknadu stete, zloupotrebu podataka, dusevnu bol i narusavanje ugleda i integriteta zbog B kategorije... samo ce ti trebati vremena da nadjes advokata koji zeli da se zamjeri banci.
liaar

#5 Re: Tužba protiv banke

Post by liaar »

Dope_Man wrote: 03/08/2022 09:02 Da bi ti otvorili neki proizvod moras potpisati. Al hajde, i ako se provuklo nekako, kazes kasnije trebao biti zatvoren a nije? Zar nisi imao neku vrstu troska koju bi primjetio?

Ako mislis da banka nije uradila nesto sto si trazio (u smislu zatvaranja nekog proizvoda) onda imas mogucnost da ides u agenciju za bankarstvo sa tvojim slucajem i da rijesis taj status preko njih. A ako mislis da ces sad dobiti 50 milja od banke jer si sprijecen uzeti kredit od 50 mija.. tome se nemoj nadati :)
Ukratko, ja došao u poslovnicu da mi uvežu karticu i bankarstvo u neki paket, završio svoje i otišao. tada sam imao 19 godina, završavao 4 srednje.

Sutradan uplatio 20-30KM za Ebay da nešto kupim, međutim mi nije prolazila kartica, nazvao call centar i oni mi rekli da mi je skinuta “rata” za kredit. Nakon objašnjenja koliko mi je godina, da sam sredjoškolac itd uputili me da odem sutradan u poslovnicu u kojoj se to desilo. Tamo mi rekli da su moj matični broj (u smislu broj klijenta u banci) kopirali narednom klijentu. Vratili mi pare i svak svojim putem

Međutim, CRK i dalje vidi kao neuplaćenu glavnicu, za nešto što niti sam mogao dobiti niti sam tražio, niti planiram platiti.
Image
liaar

#6 Re: Tužba protiv banke

Post by liaar »

Update na situaciju :

Odem u RFB, oni nakon desetina provjera ustanove da ja njima ustvari dugujem još 38 KM da bi mi zatvorili dug od 20,00 KM koji je nastao isključivo njihovom greškom.

Nakon podnešene prijave Agenciji za bankarstvo, problem je magično riješen.
Dope_Man

#7 Re: Tužba protiv banke

Post by Dope_Man »

liaar wrote: 16/09/2022 08:44 Update na situaciju :

Odem u RFB, oni nakon desetina provjera ustanove da ja njima ustvari dugujem još 38 KM da bi mi zatvorili dug od 20,00 KM koji je nastao isključivo njihovom greškom.

Nakon podnešene prijave Agenciji za bankarstvo, problem je magično riješen.
Rekoh ti ja gore u startu - agencija za bankarstvo. Radio sam preko 3 godine u jednoj banci i znam kako se reaguje kad dodje upit od njih jer se neki klijent na nesto pozalio.
-Chesterfield-

#8 Re: Tužba protiv banke

Post by -Chesterfield- »

liaar wrote: 03/08/2022 17:14
Dope_Man wrote: 03/08/2022 09:02 Da bi ti otvorili neki proizvod moras potpisati. Al hajde, i ako se provuklo nekako, kazes kasnije trebao biti zatvoren a nije? Zar nisi imao neku vrstu troska koju bi primjetio?

Ukratko, ja došao u poslovnicu da mi uvežu karticu i bankarstvo u neki paket, završio svoje i otišao. tada sam imao 19 godina, završavao 4 srednje.

Sutradan uplatio 20-30KM za Ebay da nešto kupim, međutim mi nije prolazila kartica, nazvao call centar i oni mi rekli da mi je skinuta “rata” za kredit. Nakon objašnjenja koliko mi je godina, da sam sredjoškolac itd uputili me da odem sutradan u poslovnicu u kojoj se to desilo. Tamo mi rekli da su moj matični broj (u smislu broj klijenta u banci) kopirali narednom klijentu. Vratili mi pare i svak svojim putem

Međutim, CRK i dalje vidi kao neuplaćenu glavnicu, za nešto što niti sam mogao dobiti niti sam tražio, niti planiram platiti.
Image
Kakav je ovo datum otplate?
9999
liaar

#9 Re: Tužba protiv banke

Post by liaar »

-Chesterfield- wrote: 16/09/2022 08:51
liaar wrote: 03/08/2022 17:14

Image
Kakav je ovo datum otplate?
9999
Nisam siguran, ali mislim da se u CRK-u to tako vidi jer je u pitanju "revolving kredit" tj kreditne kartice, koji realno kao usluga se ne stavljaju na određeni rok, nego do gašenja usluge po zahtjevu korisnika.
Može neko potvrditi ili dati tačno objašnjenje
Adi-g

#10 Re: Tužba protiv banke

Post by Adi-g »

Da ne otvaram drugu temu.
Situacija je da sam imao kredit sa fiksnom kamatom do 01.08 tj 3 godine a ostatak je varijabila.
Banka zadnje 2 rate obracunava po kamati koje 4% veca od prethodne. U ugovoru stoji da me moraju obavjestiti 15 dana ranije u slucaju promjene kamatne stope poslati novi otplatni plan.
Nikad mi nisu poslali obavjest. Kontaktirao sam banku i govore da su u velikim zaostacima al da ce poslati. Neki poznanici mi govore da ih tuzim, neki pak govore da se probam nagoditi s njima za manju kamatu…
Da li je neko imao slicno iskustvo?
MMM1977

#11 Re: Tužba protiv banke

Post by MMM1977 »

Adi-g wrote: 13/09/2024 00:17 Da ne otvaram drugu temu.
Situacija je da sam imao kredit sa fiksnom kamatom do 01.08 tj 3 godine a ostatak je varijabila.
Banka zadnje 2 rate obracunava po kamati koje 4% veca od prethodne. U ugovoru stoji da me moraju obavjestiti 15 dana ranije u slucaju promjene kamatne stope poslati novi otplatni plan.
Nikad mi nisu poslali obavjest. Kontaktirao sam banku i govore da su u velikim zaostacima al da ce poslati. Neki poznanici mi govore da ih tuzim, neki pak govore da se probam nagoditi s njima za manju kamatu…
De malo detalja, kada je potpisan ugovor i sa kojom kamatnom stopom?

Edit: Sad vidim da je 1.8 bilo 3 godine, Euribor je u tom periodu rastao više od 4% tako da je to opravdano. Sudski eventualno možeš dobiti razliku kamata za ovaj period od kada te nisu obavijestili do prvog povećanja rate (dakle vrlo malo).

Potraži aktualne ponude za iste kredite u istoj ali i ostalim bankama, ako bude povoljnijih opcija traži da se prilagode tome. Vrlo teško ces nešto promjeniti ali vrijedi pokušati.
NightWatchMember

#12 Re: Tužba protiv banke

Post by NightWatchMember »

Adi-g wrote: 13/09/2024 00:17 Da ne otvaram drugu temu.
Tužba je nepotrebna. Dovoljan je pisani prigovor, a ako na isti ne odgovore pozitivno, sljedeća instanca je ombudsman. Naravno, trebalo bi da ti vrate razliku u anuitetima za koje nisi propisno obaviješten
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13 Re: Tužba protiv banke

Post by Truba »

ja sam nako beze poslao mail u agenciju za bankarstvo

dobio pisani odgovor od banke preporucen kako se ispricavaju i kako uvijek mozemo vratiti na pocetno stanje

naime uz kredit su mi uvalili mastercard 2014.

samo pito agenciju što je to

tako i ti
Post Reply