TUŽBA BiH PROTIV SCG ZA UKIDANJE IMENA RS

pravimjernik

#1 TUŽBA BiH PROTIV SCG ZA UKIDANJE IMENA RS

Post by pravimjernik »

Državna tv upravo je objavila da je Paravac pokrenuo inicijativu pred Ustavnim sudom za ispitivanje ustavnosti tužbe BiH protiv SCG, kojom traži od suda da ukine tužbu.

Nakon Tihićevog zahtjeva za ocjenu ustavnosti imena RS, nije nemoguće da su se koalicioni partneri dogovorili da Bosnu i zauvijek dokrajče - ovaj put će krivi biti sudije, a sudijama se u demokratiji ne smije prigovarati. Kako mogu biti sigurni da će Ustavni sud obaviti ovaj prljavi posao za njih? Pitajte Seadu Palavrić.

Ko ono reče da je kod 'RAM' ustvari akronim za tri agenta KOS-a koji su dobili zadatak da rasture Bosnu - R(adovan) A(lija) M(ate) ?
danas

Post by danas »

uh, sad ce doc onaj jedan da mi kaze kako NIKO ne smije pokreniti pitanje ukidanja tuzbe... blablabla...
a evo, tuzba vec de fakto ukinuta, samo mi to ne vidimo... :roll:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ma to su se oni dogovorili da narod ne bi reko da oni nista ne rade!
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:ma to su se oni dogovorili da narod ne bi reko da oni nista ne rade!
a oni -- nije da ne rade... rade nam slozno o glavi, ko i uvijek...
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Oni koji ukinu Tuzbu priznaju da su saradnici ratnog zlocinca Karadzica i samim time idu na Bare. Ko se usudi da to uradi dani su mu izbrojani.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Sada bi Tihic morao podnjeti zahtjev ustavnom Sudu za preispitivanje legalnosti dejtonskog ustava. Time bi odmah dobio naredne izbore.
mostarac

Post by mostarac »

E. Jaganjac wrote:Oni koji ukinu Tuzbu priznaju da su saradnici ratnog zlocinca Karadzica i samim time idu na Bare. Ko se usudi da to uradi dani su mu izbrojani.
Oni koji ukinu tuzbu ce suncati dupe na Karibima, jer nece to Seada uradit bez dobre naknade, a isto tako vec je dokazala da je boli neka stvar za ovaj narod i zemlju i Seada uzme lovu i na dozivotno suncanje na Karibe, tahiti i ostala egzoticna mjesta poput djevicanskih otoka :D
A sto se tih Bara tiche, de mi samo reci da ih to ti neces poslat na Bare iz Amerike. Ti si meni majke mi ko top lista nadrealista, samo sto su oni pogadjali, a ti pucas u prazno. :D
mostarac

Post by mostarac »

E. Jaganjac wrote:Sada bi Tihic morao podnjeti zahtjev ustavnom Sudu za preispitivanje legalnosti dejtonskog ustava. Time bi odmah dobio naredne izbore.
I ustavni sud bi rekao da je dayton legalan.

ne postoji drzava na ovom svijetu stvorena na legalan nachin. Nijedna jedina. Zamisli da sad Austrijanci pokrenu pitanje samostalnosti Slovenije i takve nebuloze. Jebote pa Rim bi se ponovo osnovo. Medjunarodno pravo zmiri na promjene granici i stvaranje drzava silom, ako je to u interesu velikih sila i ako nema puno krvi za njihov ukus, a u Bosni za njihov ukus ocito nije bilo puno. na kraju krajeva i Bosna je stvorena silom u srednjem vijeku, kao i sve njene susjede. Dakle gledaj ti kako da ukinemo RS u buducnosti i na kakav nacin, a taj nacin koji ti zagovaras nije put i nikad nece biti, jer BiH legalno ili nelegalno je potpisala medjunarodni ugovor, a on je obavezujuci i nemoguce ga je raskinuti. Dakle Ustav iz Daytona je po tada vazecim bosanskim zakonima nelegalan, a po medjunarodnim zakonima legalan kao medjunarodni ugovor i ne postoji mehanizam da se ukine, osim rata, a to je ono valjda sto bi vi gospodine uskog pogleda najvise volili. Da tudja djeca ginu kako bi vi mogli pricat o hrabrosti Bosne svojim prijateljima po Americi.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

umro je mostar wrote:
E. Jaganjac wrote:Sada bi Tihic morao podnjeti zahtjev ustavnom Sudu za preispitivanje legalnosti dejtonskog ustava. Time bi odmah dobio naredne izbore.

ne postoji drzava na ovom svijetu stvorena na legalan nachin. Nijedna jedina. Zamisli da sad Austrijanci pokrenu pitanje samostalnosti Slovenije i takve nebuloze. Jebote pa Rim bi se ponovo osnovo. Medjunarodno pravo zmiri na promjene granici i stvaranje drzava silom, ako je to u interesu velikih sila i ako nema puno krvi za njihov ukus, a u Bosni za njihov ukus ocito nije bilo puno. na kraju krajeva i Bosna je stvorena silom u srednjem vijeku, kao i sve njene susjede. Dakle gledaj ti kako da ukinemo RS u buducnosti i na kakav nacin, a taj nacin koji ti zagovaras nije put i nikad nece biti, jer BiH legalno ili nelegalno je potpisala medjunarodni ugovor, a on je obavezujuci i nemoguce ga je raskinuti. Dakle Ustav iz Daytona je po tada vazecim bosanskim zakonima nelegalan, a po medjunarodnim zakonima legalan kao medjunarodni ugovor i ne postoji mehanizam da se ukine, osim rata, a to je ono valjda sto bi vi gospodine uskog pogleda najvise volili. Da tudja djeca ginu kako bi vi mogli pricat o hrabrosti Bosne svojim prijateljima po Americi.

"ko god pita ja mu dam"

dobro, dobro, sta si zapjenusio, nece ti je (jos) niko sada oduzeti, polako, prvo moramo tebe eliminisati iz igre, jer si na braniku, pa tek onda ako imadnemo snage krenut cemo na ponovno stvaranje legalnog i legitimnog, demokratskog uredjenja Republike BiH.
mostarac

Post by mostarac »

E. Jaganjac wrote:
umro je mostar wrote:

"ko god pita ja mu dam"

dobro, dobro, sta si zapjenusio, nece ti je (jos) niko sada oduzeti, polako, prvo moramo tebe eliminisati iz igre, jer si na braniku, pa tek onda ako imadnemo snage krenut cemo na ponovno stvaranje legalnog i legitimnog, demokratskog uredjenja Republike BiH.
ko to mi? Daleko si ti od Bosne da bi se borio za nju, jako daleko
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

umro je mostar wrote:
E. Jaganjac wrote:
umro je mostar wrote: I ustavni sud bi rekao da je dayton legalan.

"ko god pita ja mu dam"

ko to mi? Daleko si ti od Bosne da bi se borio za nju, jako daleko
Treba mi samo 2 sata
pravimjernik

Post by pravimjernik »

E. Jaganjac wrote:Oni koji ukinu Tuzbu priznaju da su saradnici ratnog zlocinca Karadzica i samim time idu na Bare. Ko se usudi da to uradi dani su mu izbrojani.
Principijelni stavovi su važni, ali ko garantira to? Čime? Na kojem prostoru? Ja imam utisak da pro bosanske snage u zadnje vrijeme kao da se upinju narodu da poruče kako se treba uhvatiti puške, npr. Danis Tanović, Abdulah Sidran, pa onda Senad Hadžifejzović na Hayatu kao i neki drugi novinari koji uglavnom negoduju zbog inertnosti "omladine i studenata koji u svijetu iznose revolucije a kod nas se tek ubrinu kad im poskupe bonovi ili prokišnjava studentski dom" (iz ovonedeljne emisije na RTRS Ispod Tepiha)... Naravno, pozivanje na promjenu društvenog poretka silom je krivično djelo. Time se svaki režim (kog kod nas čine vlast i opozicija skupa) brani od istinskih protivnika, na stranu što mi ustvari i živimo u jednom pučističkom režimu jer prethodna skupština R BiH nikad nije raspuštena...

Dakle, ko, kad i gdje?
Posten covjek

Post by Posten covjek »

Na potpuno osnovanu temu, na koncu konca o tome odlucuje narod ili narodi BiH, moraju ili zasto moraju da slijede uvijek cudni komentari.
Državna tv upravo je objavila da je Paravac pokrenuo inicijativu pred Ustavnim sudom za ispitivanje ustavnosti tužbe BiH protiv SCG, kojom traži od suda da ukine tužbu.

Nakon Tihićevog zahtjeva za ocjenu ustavnosti imena RS, nije nemoguće da su se koalicioni partneri dogovorili da Bosnu i zauvijek dokrajče - ovaj put će krivi biti sudije, a sudijama se u demokratiji ne smije prigovarati.

Code: Select all

Upravo u demokratijama je sudija neprikosnoveno bice - koje podlijeze svim kontrolama i sankcijama. U diktaturama se ne smije prigovarati sudijama, koji valjda opet nista drugo i ne rade - u diktaturama - nego izmisljaju i diktafonski provode nepostojecu pravdu vladajuceg "sistema". 

Sudovi u demokratiji odvajaju jednu odredjenu rezervu za pogresne presude ili umisljaje; radi se sa ljudima i o ljudima. Nekako se dobiva utisak da postavke demokratije i nisu razumljive. Sto opet mnogo i ne cudi. Za deset godina "slobode" ne moze se demokratija ni nauciti. 

Cini mi se da su jasnija objasnjenja data i u postovima Jaganjca i umro je Mostar. Daytonski ugovor je potpisan i po zakonima R BiH, - bez obzira da li su ti zakoni u ratu mogli i postojali, bili pisani - i gdje - ili samo preuzeti iz zakona SFRJ. Sudstvo radi po vazecim zakonima, domacim - izglasanim od naroda i parlamenta, internacionalnim ili ugovorenim.

Sudstvo je vjerojatno strucno osoblje koje u praksi tumaci i provodi postojeci zakon - na osnovu nacela o Ljudskim pravima, ali ne pise zakon. Bar u demokratskim zajednicama ne pise zakon. Da je tako bilo bi ono u Bih nadaleko poznato "sudija te tuzi, sudija ti sudi"! 

Ako zakon jedne zajednice ili drustva u Transformaciji - valjda na putu u Demokratiju - ne odgovara medjunarodnim pogledima ili sporazumima, za koje uistinu, ili uzima - jer praksa je praksa a teorija teorija - da ga je jedna ovako ili onako demokratska vecina - sirom svijeta - usvojila, onda se i sudije  d o s k o l o v a v a j u i vrse se 'reforme' sudija koje se valjda upravo u BiH i provode. 

"Nezevisno i nepristrano" sudstvo BiH dozvoljava sebi upravo da kritikuje rad Haskog Tribunala sa cuvenim receninicama: "mi tako ne bi radili" (Glasnogovnik "nezavisnog i nepristrasnog sudstva").

U demokratskim sistemima su transparentnost i tumacenje zakona jasni valjda i najnejasnijem cimbeniku zajednice. Ustavni sud BiH bi vjerojatno postupio kako nevede umro je Mostar. Uostalom i uzgredno, Ustavni sud BiH bazira na Ustavu BiH, a ustav BiH bazira i napisan je upravo Daytonskim sporazumom. Ustavni sud BiH bi onda po pitanju ustavnosti daytonskog sporazuma morao prvo sebe da ukine, pa tek onda da rasparavlja o ustavnosti Daytonskog sporazuma odnosno Sporazuma o miru i prestanku rata, te pocetku ostvarivanja osnovnih Ljudskih prava, te gradjanskih i elementarnih prava na rad, na slobodu, odgovornost vodecih ljudi, na kontrolu rada drzavnih institucija te time i sudstva. 

zzzzz

Post by zzzzz »

E Jaganjac...znas da je to suplja a i dalje sam sebe lazes.

Ja sam mislio da je Usanovicu nakon Beograda, zagarantovano mjesto na Barama ali nista od toga jer ne postoji zemlja u kojoj su izdajnici bolje zasticeni od BiH. Nakon Usanovica izgubio sam sve nade da kod Bosanaca ima nesto sto se zove pritisak javnog mijenja ili sud javnosti. Da je ko sto nije onaj vec odavno nebi bio medju zivima
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Posten covjek wrote:Na potpuno osnovanu temu, na koncu konca o tome odlucuje narod ili narodi BiH, moraju ili zasto moraju da slijede uvijek cudni komentari.

Nakon Tihićevog zahtjeva za ocjenu ustavnosti imena RS, nije nemoguće da su se koalicioni partneri dogovorili da Bosnu i zauvijek dokrajče - ovaj put će krivi biti sudije, a sudijama se u demokratiji ne smije prigovarati.

Code: Select all

Upravo u demokratijama ... sudstva. 

Ne kontam ovaj post u drugoj boji - je li ovo neki seminarski rad ili šta? Odnekud prekopirano ?
Shoba

Post by Shoba »

ja mislim da nije kljucna stvar hoce li se RS zvati tako ili nece....kljucna stvar je da zapad nece pristati na ukidanje entiteta u BiH....
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Shoba wrote:ja mislim da nije kljucna stvar hoce li se RS zvati tako ili nece....kljucna stvar je da zapad nece pristati na ukidanje entiteta u BiH....
Nažalost, najvjerovatnije si u pravu.
:sad:
A nadam se da tužba neće biti ukinata. Koliko god to oni željeli, ona je legalno podignuta i mislim da ne može tek tako biti ukinuta. Neće dati Seada Palavrić.
:P :D
Bosanac sa dna kace

A tos ti mrdnut dupetom iz Chemerike pa doc u u BiH i raznijet i sebe i onog ko to uradi? :? :shock: jedva cekam da to vidim!
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Bosanac sa dna kace wrote:
A tos ti mrdnut dupetom iz Chemerike pa doc u u BiH i raznijet i sebe i onog ko to uradi? :? :shock: jedva cekam da to vidim!
Varas se...sebe raznose talibani i pokiji srpski "junak" kao Stevan Sindjelic i td. Bosanci to rade po zenevskojn konvenciji, ako si pratio iz podruma rat 92-95 mogao si toliko nauciti. Nazallost, protiv sebe imamo ne samo agente tudjih intersa vec i armija podumasa i "Nemanja". Ovaj puta morat cemo ipak pomesti "Nemanje" ispred svojih vrata prvo, druge nema. Milion puta su opasniji od agresora.
senada

Post by senada »

E.Jaganjac, mozes li objasniti zasto se ne zalazes za ukidanje Federacije?

Nije li istina da ako se ukine federacija samim tim RS nema uporiste za svoj opstanak?

Nije li Federacija jedini objektivan oslonac RS-u?
Bosanac sa dna kace

E. Jaganjac wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Varas se...sebe raznose talibani i pokiji srpski "junak" kao Stevan Sindjelic i td. Bosanci to rade po zenevskojn konvenciji, ako si pratio iz podruma rat 92-95 mogao si toliko nauciti. Nazallost, protiv sebe imamo ne samo agente tudjih intersa vec i armija podumasa i "Nemanja". Ovaj puta morat cemo ipak pomesti "Nemanje" ispred svojih vrata prvo, druge nema. Milion puta su opasniji od agresora.
ako se varam kako ce onda krepat oni koji to urade! :?
senada

Post by senada »

Vidis, Jaganjac ja sam misljenja da bi Bosnjaci i Hrvati trebali podnijeti tuzbu protiv Federacije jer nista ne cini na ukidanju sebe, kako bi tek tada mogli prozivati RS radi ilegalnog postojanja.
Federacija je nastala Dejtonom isto kao i RS i ponavljam da je Federacija jedini garant opstojnosti RS-a.
Jedan entitet je garant opstojnosti drugome.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

senada wrote:Vidis, Jaganjac ja sam misljenja da bi Bosnjaci i Hrvati trebali podnijeti tuzbu protiv Federacije jer nista ne cini na ukidanju sebe, kako bi tek tada mogli prozivati RS radi ilegalnog postojanja.
Federacija je nastala Dejtonom isto kao i RS i ponavljam da je Federacija jedini garant opstojnosti RS-a.
Senada u pravu si, obadva enititeta su kreacija fasista, izdajnika i velikosrpskog lobije MZ. jedini legalni i legitimni ustav u Bosni je Ustav Republike BiH. Ako vas vise zanima o tome, mozete procitati na ovom linku:

http://www.republikabih.net/peticijaustavcontent.htm
da pamtis

Post by da pamtis »

senada wrote:Vidis, Jaganjac ja sam misljenja da bi Bosnjaci i Hrvati trebali podnijeti tuzbu protiv Federacije jer nista ne cini na ukidanju sebe, kako bi tek tada mogli prozivati RS radi ilegalnog postojanja.
"senada" potpis......o ovome sam pricao trebamo raditi vise na ukidanju Pederacije, niko da pocne cistiti G**** ispred svoje avlije prvo..........vise nas ogulise porezima, da bi sebi isplatili plate i pokupovali auta.......pod hitno ukinuti Pederaciju i na prostoru pederacije vratiti ustav RBiH...........
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Panta Rei wrote:
Shoba wrote:ja mislim da nije kljucna stvar hoce li se RS zvati tako ili nece....kljucna stvar je da zapad nece pristati na ukidanje entiteta u BiH....
Nažalost, najvjerovatnije si u pravu.
:sad:
A nadam se da tužba neće biti ukinata. Koliko god to oni željeli, ona je legalno podignuta i mislim da ne može tek tako biti ukinuta. Neće dati Seada Palavrić.
:P :D
Pa i nece ako svi Bosanci i Hercegovci, drugi BH patrioti u zemlji i dijaspori kao i svi politicki predstavnici i stranke Bosanaca i Hercegovaca ne budu trazili zajednicki ukidanje entiteta.
Post Reply