TUŠ - Slovenački moral

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

5ar5rovic

#1 TUŠ - Slovenački moral

Post by 5ar5rovic »

Odmah po otvaranju supermarketa Tuš na Stupu postao sam član njihovog kluba, kako su mi objasnili, da koristim prednosti velikih popusta za članove. Bio sam tamo par puta i ništa spektakularno nije ponudilo članstvo u klubu Tuš, već je manje više sve bilo slično kao i u drugim marketima.
Prije desetak dana dobijam brošuru sa njihovim cijenama na nekoliko strana . Na srednjoj strani (duplerica !) nađem ponudu vina Vranac iz vinarije Zadro po cijeni oko 6KM, ali kao član kluba, na sve artikle sa duplerice imam popust od 50%, što za Vranac , odličnu sortu vina, a posebno iz čuvene vinarije Zadro (kategoriziran kao "Vrhunsko crno vino" predstavlja izuzetno povoljnu cijenu od nešto manje od 3KM po boci od 7dcl.
Ne sumnjajući ništa, kupim dva paketa (12 boca)i nakon nekoliko dana ponudim gostima, dobrim poznavaocima raznih vina. Bili su malo skeptični jer poznaju ovo vino kao odlično, isto tako vinariju, sve je vrhunsko osim čepova zbog kojih se vino pokvari i prokisne. Ovo je poznavaocima dobro poznato, a meni baš i nije tako da nisam želio vjerovati u priču, ali nakon tri zaredom otvorene i prokise boce, shvatio sam da sam da su u pravu i da sam prevaren.
Pozvao sam Supermarket Tuš i objasnio o čemu se radi. Uposlenik (Nedžad) nije bio iznenađen, dapače, spremno mi je rekao da dođem na Stup (sa Breke), ponesem vina i da će ih zamijeniti za drugu robu, ali nažalost oni ne mogu vratiti novac !!!??? Odmah su tražili račun ??? (ko čuva račun iz granapa 7 dana ???) i hladno saopštili da ne mogu uzeti nešto drugo "da sam mu rođeni babo".
Rezime: povjerovao Slovencima koji su poslovično "pošteni i poslovni", obrukao se kod prijatelja, navozao se do Stupa i nazad i prosuo 12 boca prokislog vina za Superhika.
karanana

#2 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by karanana »

neprofesionalno, ali vjeruj nije samo do slovenaca. svaki supermarket ti je isti ovdje. mozda su slovenci cak i najkorektniji sto se povrata tice, stoga ne vidim razlog konkretnog napada na slovence.

p.s. imam i ja tus karticu ali nikad nista vrijedno odlaska dole nisam vidio na reklami ni u katalogu, tako da sam dole bio samo jednom.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by PipiDugaDevetka »

Neću da dajem zajedljive komentare tipa TUŠ slovenačka kolonijalna ispostava, ali hvala za post.

Iz tvog iskustva ''prokljuvio'' sam naravoučenije za sebe:
Kupujem samo u domaćim trgovinama DP, Bingo,...(ali i ovdje oprez)!
Shoshana

#4 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Shoshana »

Vala bas :-)

U Kanadi bi ti to zamijenili, i jos bi ti dali trecu gajbu za dzaba :oops: (a i Deda Mraz bi ti donio poklone za Bozic :D ).

Salu na stranu, moje iskustvo sa svim losim proizvodima je - nemoj se zaliti radnji u kojoj si kupio, zali se proizvodjacu. Meni tako u radnji nisu htjeli zamijeniti kesu ubudjale macje hrane, a Purina mi je poslala novu kesu i jos se ponudila da mi plati veterinarski racun (!) ukoliko macki nesto bude. Walmart mi nije htio zamijeniti telefon koji bio zaliven sokom, a LG mi je poslao novi. Velike su sanse da je proizvodjacima vise stalo do njihovog renomea nego prodavacima, a i ne kosta ih haman nista.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#5 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by pape »

Vrlo loshe iskustvo, ... na zalost, desava se.
Meni u svemu smeta nesto drugo, a to je naslov teme.
Popustimo malo Slovence i pricu o njihovom moralu, a samo na osnovu par boca prokislog vina.
Tko zna kakvim je putem to vino stiglo u njihov market.
To sto nece da ga zamijene bez racuna, ... to je potpuno u redu.
Nego 5-re, ... kako stojimo sa bosanskim moralom, ... ?
Imas li tu kakvih losih iskustava? :roll:
homar

#6 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by homar »

Pa oni igraju na tu kartu, ljudi bace račun, ne sluteći da je roba pokvarena, sve po zakonu, nasamarili kupca prodali mu smeće. Ali ova tvoja obavijest će im nanijeti više štete nego da su ti zamijenili vino. To mogu da rade samo u BiH, pošto nema države, a da je ima inspekcija bi naplatila svoje i nikada više nebi ni pomislili da na taj trik varaju kupce.
5ar5rovic

#7 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by 5ar5rovic »

Upravo me zaprepastilo to što su uglavnom korektni. Drugo, ovaj vinski brend je kod poznavaoca već dobro poznat po tome što se ukiseli radi poroznih čepova. Niko me ne može uvjeriti da Tuš nije znao o čemu se radi, ali je kiseliš ponudio samo bosanskoj klijenteli. Sa ovom cijenom bi u Sloveniji rasprodao sve količine za sat vremena. Ali tamo se ne bi usudio na takvu avanturu kao u Bosni i zato sam pokrenuo ovu temu da se razbije stereotip o poslovnim i poštenim Slovencima.
softly

#8 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by softly »

Po snizenim cijenama se kupuje odjeca, tehnika itd.

HRANA NIKAD !

Da ga vidim ko je kupio dobro vino za 3 KM!
burekodsira

#9 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by burekodsira »

posto se kako vidim zapelo za racun, nedavno sam gledao reportazu na nekoj njemackoj tv stanici gdje su objasnili da za zamjenu robe nije explicitno potreban racun ako imas svjedoke koji ce potvrditi da si kupio to i to tu i tu. to je i na sudu proslo!

treba jednostavno vise one nase iz udruzenja potrosaca ufatiti i nasamarati da pocnu sta raditi. kad bi par puta za takve slicne stvari odvukli prodavace na sud nebi vise bilo zajebancije
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by PipiDugaDevetka »

5ar5rovic wrote:Upravo me zaprepastilo to što su uglavnom korektni. Drugo, ovaj vinski brend je kod poznavaoca već dobro poznat po tome što se ukiseli radi poroznih čepova. Niko me ne može uvjeriti da Tuš nije znao o čemu se radi, ali je kiseliš ponudio samo bosanskoj klijenteli. Sa ovom cijenom bi u Sloveniji rasprodao sve količine za sat vremena. Ali tamo se ne bi usudio na takvu avanturu kao u Bosni i zato sam pokrenuo ovu temu da se razbije stereotip o poslovnim i poštenim Slovencima.
Nije to ništa koliko će tek da bude prevara od 1. januara 2010.g. kada se ukinu carine na robu iz EU.
kijameta

#11 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by kijameta »

Nema te trgovine u Sarajevu,koja ce ti vratiti robu bez racuna !!! Mislim kako se neko moze buniti,sto nece da mu prime nazad robu bez racuna,pa to je van pameti. :shock: :?
Onda kakve veze ima Tus u Sarajevu sa Slovencima-ama bas nikakve.skoro svi zaposleni su Bosanci. :lol: :lol:
Neko je pomenuo da bi vino po ovoj cijeni zacas prodali u Sloveniji ali da nece da to urade ; 'jer je pokvareno' :D :D
U Sloveniji zivi vrijedni seljacki narod Slovenci,oni koriste vino umjesto vode,skora svaka porodica ima vinograd. Vino u trgovinama je jeftinije nego kod nas a u kafanama je 2-3 puta jeftinije nego u nas. Osim toga oni su u EU pa u njemackim trznim lancima kao SPAR i LIDL imate vina po 99 centi ,1 euro i nesto i 1,99 eura koliko god mozete zamisliti i ne rasprodaje se nesto,jer ljudi vise vole kupiti svoje,poznato i kvalitetno,makar malo skuplje i ne zine im guzica tako lako na dzabaluke,kao kod 'dusevnih' Bosanaca.
chuchumbamayumbe

#12 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by chuchumbamayumbe »

softly wrote:Po snizenim cijenama se kupuje odjeca, tehnika itd.

HRANA NIKAD !

Vishko je tu negdje, 3 km, sa kiselom ga razgodis, poslije prve flase ostale idu ko mlijeko.
Jeste da sutra zavrsis na ispumpavanju, a glava ko varchak, ali nema veze. Sve za 3 km! :D
Delfin27

#13 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Delfin27 »

Ma za 3 KM pravo vino (od grožđa) kod nas nema šanse da kupiš. A Tuš nije ništa ni bolji ni gori od Merkatora i drugih lanaca kod nas. A mi nemamo naviku čuvanja računa, to nam dođe kao poniženje - kao jesi cicija gledaš i čuvaš račun iz posluge :-)
Znam da lanci zapadnog tipa (Obi, Lidl,...) izdaju račune na kojima piše da primaju povrat robe u nekom roku uz predočenje računa.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#14 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Toto »

Hercegovci+Slovenci+trgovina= :dance:

posto je vino u pitanju valja znati:
da se vino moze i od grozdja pravit
a ko kupuje sirce ne bi trebao ni najgore vino prosipat
Alfons Kauders

#15 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Alfons Kauders »

Delfin27 wrote:Ma za 3 KM pravo vino (od grožđa) kod nas nema šanse da kupiš. A Tuš nije ništa ni bolji ni gori od Merkatora i drugih lanaca kod nas. A mi nemamo naviku čuvanja računa, to nam dođe kao poniženje - kao jesi cicija gledaš i čuvaš račun iz posluge :-)
Znam da lanci zapadnog tipa (Obi, Lidl,...) izdaju račune na kojima piše da primaju povrat robe u nekom roku uz predočenje računa.
par poznanika iz dalmacije mi rece da se crno vino po ps-u ne moze napraviti bez troska od oko 30kn po litri... znaci njih toliko izadje - bez marze, poreza, akciza i ostalih pizdarija...

vino koje se kod nas prodaje ispod cenera u maloprodaji jednostavno ne moze biti kvalitetno... da se razumijemo, i ja cesto kupujem i pijem jeftina vina, npr. vranac, pogotovo onaj makedonski tikvesh...

ali kad hocu koga da ispostujem, onda izvadim iz steka nesto domace, s peljesca... 4-5 puta skuplje... druge nema...
JThomas

#16 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by JThomas »

chuchumbamayumbe wrote:

HRANA NIKAD !

Vishko je tu negdje, 3 km, sa kiselom ga razgodis, poslije prve flase ostale idu ko mlijeko.
Jeste da sutra zavrsis na ispumpavanju, a glava ko varchak, ali nema veze. Sve za 3 km! :D
:lol:

od njega nokti rastu :lol:
kurty

#17 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by kurty »

HRANA NIKAD !

12kn...litar domaceg vina...bijelo doduse... na Peljescu...svake godine za dva mjeseca kod doticnog gospodina, mi koji dole boravimo (porodicna vikendica i sl)... kupimo po 150-200 litara... s tim da ko god krene kuci ponese par litara kuci...

i posto je doticni vinar poznanik... odnesemo svoje flase...
Toto

#18 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Toto »

kurty wrote:

HRANA NIKAD !

12kn...litar domaceg vina...bijelo doduse... na Peljescu...svake godine za dva mjeseca kod doticnog gospodina, mi koji dole boravimo (porodicna vikendica i sl)... kupimo po 150-200 litara... s tim da ko god krene kuci ponese par litara kuci...

koliko je kila kiseljaka u BiH i Jamnice na Peljescu???
Moljito

#19 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Moljito »

Šta je svrha priče ???? Nije do Slovenaca nego do naše države ........ Da ti se ovo desilo u Sloveniji tužba pa da vidiš , u Sloveniji za sve možeš tužiti pa i ako si toliko smotan da zapneš na stepenicu i slomiš se , a da na istom ne piše PAZI STEPENICA !!!
Toto

#20 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Toto »

Moljito wrote:Šta je svrha priče ???? Nije do Slovenaca nego do naše države ........ Da ti se ovo desilo u Sloveniji tužba pa da vidiš , u Sloveniji za sve možeš tužiti pa i ako si toliko smotan da zapneš na stepenicu i slomiš se , a da na istom ne piše PAZI STEPENICA !!!
Moze i ovdje. A sto jes jes: na bocama nije pisalo Pazi sirce nego Vino vrano ili vinobran
Moljito

#21 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Moljito »

Onda mi ne živimo u istoj državi :D
clav

#22 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by clav »

naravoucenije price bi trebao biti cuvaj racun, a ne pokvareni slovenci
Toto

#23 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by Toto »

clav wrote:naravoucenije price bi trebao biti cuvaj racun, a ne pokvareni slovenci
tacniej cuvaj racun jer su slovenci pokvareni i mogu te tuziti sto si kod njih kupio lazno vino iz Hercegovine.
chuchumbamayumbe

#24 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by chuchumbamayumbe »

kurty wrote:

HRANA NIKAD !

Nemas kud manje od 200 litara kupit.
Ja zakacim cisternu od 1000 litara, ono, da se nadje za praznika i NG.
:D :D :D 8-)
felipe kajetano

#25 Re: TUŠ - Slovenački moral

Post by felipe kajetano »

Gdje ba ima super vino za 6 marona :? Sam pao sam se ubio ;-)
Post Reply