Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
-
Tietje24322
#1 Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Izgleda da Turska na celu sa Taypibom Erdoganom izlazi na neki novi put u politickom smislu. O tome su pisali Reuters i Times i druge novine. Prve naznake su bile kada je Turska odlucila da pokrene program o interkontinentalnim raketama zemlja zemlja sa dometom od 4000 kilometara. Takve rakete imaju samo smisla ako se opreme sa nuklearnim bojevima glavama.
No jos veci shock za evropu je dosao kada je Turska najavila da najvjerovatnije zeli da zajedno sa Kinom izgradi raketni odbrambeni sistem i to sa firmom koja je pod sankcijama SAD-a. Taj sistem nece biti kompatibilan sa NATO sistemom PATRIJOT.
http://thediplomat.com/2013/09/why-turk ... e-systems/
Izgleda dakle da Turska polako ali sigurno zeli da plovi vise samostalnim putem i okrece se prema Arapskom svijetu, Kini, Indoneziji i Pakistanu.
Sa Indonezijom je potpisala ugovor o zajednickoj izgradnji medium tenka.
Turske interknontinentalne rakete moguca prijetnja za zapadnu evropu:
http://www.hurriyetdailynews.com/turkis ... sCatID=398
Sta vi mislite o svemu ovome?
No jos veci shock za evropu je dosao kada je Turska najavila da najvjerovatnije zeli da zajedno sa Kinom izgradi raketni odbrambeni sistem i to sa firmom koja je pod sankcijama SAD-a. Taj sistem nece biti kompatibilan sa NATO sistemom PATRIJOT.
http://thediplomat.com/2013/09/why-turk ... e-systems/
Izgleda dakle da Turska polako ali sigurno zeli da plovi vise samostalnim putem i okrece se prema Arapskom svijetu, Kini, Indoneziji i Pakistanu.
Sa Indonezijom je potpisala ugovor o zajednickoj izgradnji medium tenka.
Turske interknontinentalne rakete moguca prijetnja za zapadnu evropu:
http://www.hurriyetdailynews.com/turkis ... sCatID=398
Sta vi mislite o svemu ovome?
-
theTruePath
#2 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Da se Turska ne pocinje da se odvaja od zapada ali zeli da bude vise samostalna
Ovo
Turska je uvijek bila uz USA i tako je i danas,
Ovo
Turska je uvijek bila uz USA i tako je i danas,
-
Hafis
#3 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Ja im želim što nezavisniji put i što veće distanciranje od zapada.
Od nameta nema selameta.
Od nameta nema selameta.
-
theTruePath
#4 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
To nebi bilo dobro za njihHafis wrote:Ja im želim što nezavisniji put i što veće distanciranje od zapada.
Od nameta nema selameta.
-
Tietje24322
#5 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Turska mora Ameriku pritusnuti da bi dibila vise i na balkanu i u odnosima sa Izraelom. Ameriku mogu pritisnuti kada pokazu da se okrecu Kinezima.theTruePath wrote:To nebi bilo dobro za njihHafis wrote:Ja im želim što nezavisniji put i što veće distanciranje od zapada.
Od nameta nema selameta.
-
theTruePath
#6 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Mislis da ce se to dogoditi?Tietje24322 wrote:Turska mora Ameriku pritusnuti da bi dibila vise i na balkanu i u odnosima sa Izraelom. Ameriku mogu pritisnuti kada pokazu da se okrecu Kinezima.theTruePath wrote:To nebi bilo dobro za njihHafis wrote:Ja im želim što nezavisniji put i što veće distanciranje od zapada.
Od nameta nema selameta.
-
Tietje24322
#7 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Pa to se dogadja. Sa Kinom potpisuju ugovor o izgradnji raketnog sistema u vrijednosti 3 miljarde dollara. Grade rakete sa dometom od 4000 kilometara. Prodaju zlato Iranu pod embargom Americkim. Dakle to se vec desava. Sada kako ce ih Amerika pridobiti i sta ce im dati za uzvrat da kupi ponovo lojalnost turaka paktu to je pitanje.theTruePath wrote:
Mislis da ce se to dogoditi?
Mislim da j eodgovor na balkanu.
Jerre Erdo je rekao sta zeli:
1)Opet stvoriti Osmansko carstvo na balkanu (njegova izjava u Sarajevu)
2)Kosovo kao Tursku zemlju (izjava na Kosovu)
3)Makedoniju
I uticaj nad Bugarskom gdje ih ima 15% Turaka.
A jebe se Amerikancima za balkan. Njima je bitnija Turska kao partner u globalnom planu (u odnosima sa Rusijom, Kinom) jer joj je polozaj samo takav.
-
theTruePath
#8 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
A mislim da tu i Rusija upada,nece oni tek tako propustiti sansu da komanduju Balkanom,zna se vec,oduvijek je tako
-
Tietje24322
#9 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Rusija je preuzela kontrolu nad Turskim zemljama:theTruePath wrote:A mislim da tu i Rusija upada,nece oni tek tako propustiti sansu da komanduju Balkanom,zna se vec,oduvijek je tako
1)Kazachstan
2) Uzbekistan
Pored toga zele da kontrolisu jos i Gruziju koja je za Turke bitna.
Za uzvrat Turci zele balkan i to je citava prica. Zato i rade na izgradnju balistickig raketa. Zasto ce ti balisticka raketa ako nemas namjeru nabaviti nuklearno naoruzanje?
- Havatar
#10 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Da Turska pocinje da se odvaja od zapada i to je pozitivno
-
theTruePath
#11 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Tietje24322 wrote:Rusija je preuzela kontrolu nad Turskim zemljama:theTruePath wrote:A mislim da tu i Rusija upada,nece oni tek tako propustiti sansu da komanduju Balkanom,zna se vec,oduvijek je tako
1)Kazachstan
2) Uzbekistan
Za uzvrat Turci zele balkan i to je citava prica. Zato i rade na izgradnju balistickig raketa. Zasto ce ti balisticka raketa ako nemas namjeru nabaviti nuklearno naoruzanje?
Znaci Rusi prodaju Srbiju Turskoj ?
-
Tietje24322
#12 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Oni Srbijom nikada nisu ni kontrolisali. To je uvijek bila zemlja unutar Americke zone odgovornosti.theTruePath wrote:Tietje24322 wrote:Rusija je preuzela kontrolu nad Turskim zemljama:theTruePath wrote:A mislim da tu i Rusija upada,nece oni tek tako propustiti sansu da komanduju Balkanom,zna se vec,oduvijek je tako
1)Kazachstan
2) Uzbekistan
Znaci Rusi prodaju Srbiju Turskoj ?
-
theTruePath
#13 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Citaju ovaj forum stekao sam dojam da su sve vise prisutni na Balkanu,te kupuju po Crnoj Gori i RS
Mene nervira sto turci to ne cine po Bosni
Mene nervira sto turci to ne cine po Bosni
- Hajvan
#14 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
što te nervira?
Odlicno je to…znači da nismo u njihovoj zoni uticaja...
-
theTruePath
#15 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
JESMO,jer kupuju po Hrvatsoj i Srbiji,ali po Bosni ne zele.Dakle mi ne dobijamo nista,a oni opet dobiju od nasHajvan wrote:što te nervira?
i jebiga tako nam je pao grah da nas svako hebe kako stigne
-
pemanapemani
#16 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Kada napravimo državu, kupovat će i kod nas i od nas. Vide kako ova kriminalna stoka pljačka vlastiti narod, a da neće pokušati opuhati potencijalne investicije.theTruePath wrote:JESMO,jer kupuju po Hrvatsoj i Srbiji,ali po Bosni ne zele.Dakle mi ne dobijamo nista,a oni opet dobiju od nasHajvan wrote:što te nervira?
i jebiga tako nam je pao grah da nas svako hebe kako stigne
Drugi par cipela je slinjenje ogromnog broja građana kada politički predstavnici drugih država kao pokažu interes za BiH, ili pojedini narod. Kod nas može sve. Polufašista iz Laktaša svakodnevno negira državu i niko ne reaguje, Erdogan laprda o obnavljanju Osmanskog carstva i niko ništa. Bivši reis ide u Beč da oda počast pokojnom Francu i naziva ga ocem ili kako već. Odnos prema susjednim državama je bezveze i komentarisati, to je već patologija svoje vrste.
-
oakville
#17 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Ovo neka tema "mudri naš ugnjavioglu (davutoglu)" i još rječitiji erdoan
Turci novca imaju, ali uticaja i ljudskih potencijala da vode neku žešću međunarodnu politiku - jok (na turskom
). Čak ni na balkanu.
- kamen spoticanja
#18 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Dje onaj sto priča o turskoj ovih dana...
Tayyip u frontalnom ratu s Fetulahom...prati bude ti zanimljivo
Tayyip u frontalnom ratu s Fetulahom...prati bude ti zanimljivo
- madner
#19 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Pif, kada sam ja to rekao.

- kamen spoticanja
#20 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
madner wrote:Pif, kada sam ja to rekao.
Sinoć Hakan Sukur podnio ostavku i napustio AKP vec jutros masovno hapsenje zbog korupcije a medju uhapsenim i sinovi trojice ministara erdoganove vlade
A hizmechari suvereno vladaju turskim sudstvom...Zaman kao najtiraznija novina udara direktno u glavu
Fetulah beton armirani
-
oakville
#21 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Znači raspad na A-SDA, SbiH, SDA 1991 i SDA 1990, sve u turskoj verzijikamen spoticanja wrote:madner wrote:Pif, kada sam ja to rekao.
![]()
Sinoć Hakan Sukur podnio ostavku i napustio AKP vec jutros masovno hapsenje zbog korupcije a medju uhapsenim i sinovi trojice ministara erdoganove vlade
A hizmechari suvereno vladaju turskim sudstvom...Zaman kao najtiraznija novina udara direktno u glavu
Fetulah beton armirani
- madner
#22 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Imperija ce uzvratiti udarac.kamen spoticanja wrote:madner wrote:Pif, kada sam ja to rekao.
![]()
Fetulah beton armirani
- kamen spoticanja
#23 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Ma jok...tinja frka akp-a i hizmeta jos od pocetka procesa Ergenekon a sad je kulminiralo zbog zatvaranja Dershana (privatnih kurs skola) i tayyip je ocito odlučio da pobjedi i tu zadnju prepreku do apsolutnog suverenaoakville wrote:Znači raspad na A-SDA, SbiH, SDA 1991 i SDA 1990, sve u turskoj verzijikamen spoticanja wrote:madner wrote:Pif, kada sam ja to rekao.
![]()
Fetulah beton armirani
Al ovi su mu puno ozbiljniji takmaci od svih chp-ova i ostalih političkih partija ,generala , i ostalih protuha
Posebno jer su iz istog miljea i iste sofre
-
zlata
#24 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Rusija ima pune ruke posle sa Tataristanom, Kavkazom, Ukrajincima, Azerima, Kazakstanom....itd.theTruePath wrote:A mislim da tu i Rusija upada,nece oni tek tako propustiti sansu da komanduju Balkanom,zna se vec,oduvijek je tako
Turci se ne mjesaju puno u tatarska posla u Rusiji i Ukrajii. Ni Cecenska klaonica im nije nesto posebno dizala tlak.
Totalno su se okrenuli blizem komsiluku.
Iako su im Bugari u najgorim vremenima, preplovili granicu izbjeglicama iz Bugarske,
danas ne vidimo nikakvu neproracunatu, osventicku, glupu politiku od strane Turaka, vis-a-vis Bugarske.
SVE je smisljeno, strpljivo, fino, kulturno.
Sve se gleda na duuuge staze.
Cak su postavili grckog muslimana Arinca, (koji govori grcki kao maternji jezik)
http://www.youtube.com/watch?v=e7wZgM6xdEg
da se o kljucnim nesuglasicama, fino dogovara s propalom Grckom.
http://eu.greekreporter.com/2013/05/15/ ... -seminary/
A nebi me iznenadilo, da Turska pazari Makedoncima, pravo na bezuvjetno nazivanje drzave,
zauzvrat neceg vaznijeg za Grke.
Onda bi zbilja imali Makedonce u malom dzepu.
Karte se igraju vrlo mudro i smisljeno.
Ti meni. Ja tebi.
Tit for tat!
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_ar ... 013_530350
http://www.youtube.com/watch?v=tNo59pQcyKE
-
Hafis
#25 Re: Turski nezavsini put i distanciranje od zapada
Ja im od srca želim što nezavisniji put i što veće distanciranje od zapada.