Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
VjecitiStudent

#1176 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by VjecitiStudent »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
MMM1977 wrote:A to što Turci ne ulažu u BiH je sasvim normalno, niko pametan i nebi ulagao. To neko bratstvo se može pronaći u političkom, kulturološkom, vojnom i obrazovnom segmentu (u svim su Turci itekako prisutni) ali u ekonomiji važe zakoni interesa. Jedino da Erdogan otvori privatnu firmu pa da investira ovdje, vođen tim bratskim odnosima. Ostale privatne firme su spremne pružiti šansu BiH, spremne su i podržati te neke bratske odnose, ali samo u realnim poslovnim okvirima. Ili mislite da će nam poklanjati novac? Jer ako to mislite, itekako na ovom svijetu ima ugroženijih od nas, gdje je pomoć potrebnija i stoga humanitarnu pomoć treba zaboraviti.

Na kraju krajeva, koliko smo mi spremni za investicije, govore stotine miliona uzetih a neiskorištenih kredita. I očekivati investicije? Postavite se u ulogu potencijalnog investitora i recite u šta bi vi to investirali i zašto baš ovdje?
Bravo, svaka čast za post!

Ali zato
Turska investicijska invazija na Hrvatsku
http://www.vecernji.hr/biznis/turska-in ... nak-497000
Shaba, moze li komentar, molim lijepo.
andromeda101

#1177 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

VjecitiStudent wrote:
MMM1977 wrote:A to što Turci ne ulažu u BiH je sasvim normalno, niko pametan i nebi ulagao. To neko bratstvo se može pronaći u političkom, kulturološkom, vojnom i obrazovnom segmentu (u svim su Turci itekako prisutni) ali u ekonomiji važe zakoni interesa. Jedino da Erdogan otvori privatnu firmu pa da investira ovdje, vođen tim bratskim odnosima. Ostale privatne firme su spremne pružiti šansu BiH, spremne su i podržati te neke bratske odnose, ali samo u realnim poslovnim okvirima. Ili mislite da će nam poklanjati novac? Jer ako to mislite, itekako na ovom svijetu ima ugroženijih od nas, gdje je pomoć potrebnija i stoga humanitarnu pomoć treba zaboraviti.

Na kraju krajeva, koliko smo mi spremni za investicije, govore stotine miliona uzetih a neiskorištenih kredita. I očekivati investicije? Postavite se u ulogu potencijalnog investitora i recite u šta bi vi to investirali i zašto baš ovdje?
Bravo, svaka čast za post!

Ali zato
Turska investicijska invazija na Hrvatsku
http://www.vecernji.hr/biznis/turska-in ... nak-497000
Evo ja ću.

I u Hrvatskoj ne investiraju u industriju nego u turizam, financijski sektor i nekretnine.

Dakle investiraju u ono što ide.

U članku je navedeno da Turci nemaju namjere da investiraju u industriju u drugim zemljama pošto u svojoj zemlji taj sektor nisu doveli do faze stabilnosti.

Kupuju šta valja. Takav je kapitalizam.

Eno UAE hoće da zakupi poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Ulažu u ono u čemu vide zaradu.

Kad bi ulagali u industriju van Turske, rađe bi uložili kapital u Kinu.
iamia

#1178 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by iamia »

zasto bi turci ulagali u industriju hrvatske i bosne kada su radnici u obe zemlje skuplji nego u turskoj ?
a o kini da i ne pricam.
muhafuca

#1179 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by muhafuca »

iamia wrote:zasto bi turci ulagali u industriju hrvatske i bosne kada su radnici u obe zemlje skuplji nego u turskoj ?
a o kini da i ne pricam.
Ma to ljudi non stop i pricaju
ovima sto neku suplju Turkofiliju prosipaju

Turci nas gledaju kao i svaku drugu zemlju u koju investiraju
cifre na papir i ako se isplati investiraj ako ne ko ih j.....
Da se razumijemo ja od njih niti od bilo koga drugacije i ne ocekujem
(ergo kapitalizam nema tu ljubavi samo matematika)
niti smatram da trebaju i da i mi trebamo isto tako odnose sa Turskom
posmatrati - otvoris konkurs za posao ako je njihova ponuda najbolja
bujrum radite ako je ponuda njemacke bolja bujrum Svabe radite
ako je pak ponuda Hravtske Austrije Zimbabwea bolja ...itd

Ovi drugi pak nama prosipaju neku pricu kako Turci nesto nas ko bracu gledaju
pomazu nas crno ispod nokata bi za nas dali a kad ih konkretno upitas sta
su to pomogli (osim sto su par skola okracili a i druge su zemlje pokoju skolu gdje
okrecile i pokrpile - i hvala im svima) a da svog interesa nisu imali - svi ko zaliveni

Grlio se Erdogan i sa Assadom - bracom se zvali (bukvalno) i sa suprugama zajedno
ljetovali (bukvalno) promjenise se okolnosti - pucaj na Assada krvnik zlocinac itd

Uzdaj se u se i u svoje kljuse
Imali su rat kad je kod nas bio da se pokazu - nisu se pokazali
ne zamjerim al nemoj ni da mi neko sad neke suplje prosipa
mi braca ovo ono - na muci se poznaju junaci
AliceInChains

#1180 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

andromeda101 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Evo ja ću.

I u Hrvatskoj ne investiraju u industriju nego u turizam, financijski sektor i nekretnine.

Dakle investiraju u ono što ide.

U članku je navedeno da Turci nemaju namjere da investiraju u industriju u drugim zemljama pošto u svojoj zemlji taj sektor nisu doveli do faze stabilnosti.

Kupuju šta valja. Takav je kapitalizam.

Eno UAE hoće da zakupi poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Ulažu u ono u čemu vide zaradu.

Kad bi ulagali u industriju van Turske, rađe bi uložili kapital u Kinu.
Sve to je realnost, i donekle je razumljivo. Ali zbog cega je onda "Turska - vazan faktor za buducnost BIH" ? Zbog puhanja fraza tipa ..malo se vise potrudite u krevetu, ima vas premalo..? Mozemo mi ovdje o Truskoj po simpatiji i antipatiji. Nego hajmo navesti konkretne, znacajne stvari, ako ne u ekonomiji, onda u politici, koje Turci nama omogucavaju trenutno za bolju buducnost? Izostavimo privatnike i privatne organizcije.
MMM1977

#1181 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by MMM1977 »

Da probam odgovoriti na to pitanje:

- Turska svakim danom postaje sve značajniji igrač na međunarodnoj sceni i kao takva ima značajan uticaj i na dešavanja u BiH. Važno je da u tom segmentu imamo što više saveznika a pogotovo tako jakih. Čitajući ovu temu stekao sam dojam kao da svaki dan imamo ponude od mnogobrojnih sila da nam budu saveznici a da je do nas koga ćemo izabrati a koga odbaciti, iako je u stvarnosti situacija takva da mi moramo insistirati na svakom mogućem savezništvu u međunarodnim okvirima.

- Bez obzira što to nije masovno, ipak imamo značajne investicije Turske u BiH, posebno u segmentu obrazovanja a mislim da se svi možemo složiti da je to danas veoma važno.

- Kada mi budemo spremni da primimo investicije, možemo biti sigurni da će turske firme vrlo rado investirati u BiH, posebno zbog činjenice da su preko nas jedan korak bliže tržištu EU. Ali, Turska ne može da gradi odgovarajuću investicijsku klimu, to je naš posao.

- Mnogo stvari se dešava iza kulisa, koje mi ne možemo dokučiti i stoga se na jednom forumu ne mogu kvalitetno analizirati ovakve teme. Recimo, znamo da je SAD ključan faktor za opstanak BiH (što se tiče EU nas danas nebi ni bilo ovdje) ali ne razmišljamo o tome da je Turska isto tako važan partner SAD. Da li Turska lobira za nas? Ko će to znati...

- Tursko tržište je jedno od rijetkih koje je otvoreno za BH proizvode ali nama niko nije kriv što nemamo proizvodnju. Ima pomaka i na tom planu ali, kao i sa svime u ovoj državi, to su koraci od 1 milimetra, dok ostatak svijeta, a posebno Turska, grabi naprijed koracima od 100 metara.

- Privrednici iz Turske su spremni, zarad tih nekih odnosa, uvažavati nas i razgovarati sa nama, za razliku od mnogih drugih koji nas doživljavaju kao Indijance.

- Mi iz tog savezništva ništa ne možemo izgubiti a ponešto možemo dobiti i stoga ove odnose treba gajiti i unaprijeđivati koliko god je to moguće. Ne podanički ali ne ni sa našom prepoznatljivom prepotencijom.
novi.dan.nova.nafaka

#1182 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by novi.dan.nova.nafaka »

MMM1977 wrote:- Bez obzira što to nije masovno, ipak imamo značajne investicije Turske u BiH, posebno u segmentu obrazovanja a mislim da se svi možemo složiti da je to danas veoma važno.
Samo glup i zlonamjeran čovjek ne mogu razumjeti značaj kvaliteta koji su sa sobom donijeli Turski koledž, zajedno sa univerzitetima Burch i IUS. Srednjoškolci iz Turskog koledža su godinama najbolji u BiH iz takmičenja u MM, Fizici i Informatici. A upravo takvi ljudi su glavni nosioci industrijskog razvoja svake države, koliko god malo bili promovisani.
Koliko sam čuo, najbolji pojedinci iz osnovnih škola bivaju pozvani kako bi im se dodijelile stipendije i mogućnost školovanja kod Turaka. Tamo djeca uče strane jezike i imaju ekstra obrazovanje.
Također, na Burchu i IUS-u hiljade studenata studira na engleskom jeziku, a prije studija moraju proći rigorozne kontrole poznavanja tog jezika (drugim riječima, naučiti ga). Sve je to u perspektivi jako značajno, a čekajući naše obrazovne institucije, ovako nešto bi zapamtili za 100 godina tek, vjerovatno...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1183 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

zna se čija djeca tamo idu....šehidska nisu sigurno...a možda uzmu jedno-dvoje da zamažu oči
Shahab

#1184 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Shahab »

MMM1977 wrote:Da probam odgovoriti na to pitanje:

- Turska svakim danom postaje sve značajniji igrač na međunarodnoj sceni i kao takva ima značajan uticaj i na dešavanja u BiH. Važno je da u tom segmentu imamo što više saveznika a pogotovo tako jakih. Čitajući ovu temu stekao sam dojam kao da svaki dan imamo ponude od mnogobrojnih sila da nam budu saveznici a da je do nas koga ćemo izabrati a koga odbaciti, iako je u stvarnosti situacija takva da mi moramo insistirati na svakom mogućem savezništvu u međunarodnim okvirima.

- Bez obzira što to nije masovno, ipak imamo značajne investicije Turske u BiH, posebno u segmentu obrazovanja a mislim da se svi možemo složiti da je to danas veoma važno.

- Kada mi budemo spremni da primimo investicije, možemo biti sigurni da će turske firme vrlo rado investirati u BiH, posebno zbog činjenice da su preko nas jedan korak bliže tržištu EU. Ali, Turska ne može da gradi odgovarajuću investicijsku klimu, to je naš posao.

- Mnogo stvari se dešava iza kulisa, koje mi ne možemo dokučiti i stoga se na jednom forumu ne mogu kvalitetno analizirati ovakve teme. Recimo, znamo da je SAD ključan faktor za opstanak BiH (što se tiče EU nas danas nebi ni bilo ovdje) ali ne razmišljamo o tome da je Turska isto tako važan partner SAD. Da li Turska lobira za nas? Ko će to znati...

- Tursko tržište je jedno od rijetkih koje je otvoreno za BH proizvode ali nama niko nije kriv što nemamo proizvodnju. Ima pomaka i na tom planu ali, kao i sa svime u ovoj državi, to su koraci od 1 milimetra, dok ostatak svijeta, a posebno Turska, grabi naprijed koracima od 100 metara.

- Privrednici iz Turske su spremni, zarad tih nekih odnosa, uvažavati nas i razgovarati sa nama, za razliku od mnogih drugih koji nas doživljavaju kao Indijance.

- Mi iz tog savezništva ništa ne možemo izgubiti a ponešto možemo dobiti i stoga ove odnose treba gajiti i unaprijeđivati koliko god je to moguće. Ne podanički ali ne ni sa našom prepoznatljivom prepotencijom.
U pravu si po svakom pitanju.Ide to svojim tokom, Turska nastupa temeljiti i konstruktivno i igra na duge staze...na šupljikatore i kompleksaše ne treba trošiti vrijeme i energiju. Svaki normalan patriota i racionalan čovjek je sretan ako kao država i narod imamo zdravu konekciju sa Turskom. Iz toga se može roditi samo dobro.
VjecitiStudent

#1185 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by VjecitiStudent »

Shahab wrote:U pravu si po svakom pitanju.Ide to svojim tokom, Turska nastupa temeljiti i konstruktivno i igra na duge staze...na šupljikatore i kompleksaše ne treba trošiti vrijeme i energiju. Svaki normalan patriota i racionalan čovjek je sretan ako kao država i narod imamo zdravu konekciju sa Turskom. Iz toga se može roditi samo dobro.
Šta tek Hrvati da kažu, sudeći po turskim investicijama u Hrvatskoj, njihova konekcija sa Turskom je još zdravija.
novi.dan.nova.nafaka

#1186 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

JoseMujica wrote:zna se čija djeca tamo idu....šehidska nisu sigurno...a možda uzmu jedno-dvoje da zamažu oči
Koliko znam, njima je kriterij kvalitet učenika. No, obzirom da su privatne ustanove, mogu raditi šta hoće. Ja naglašavam da oni prednost daju kvalitetu, a to je valjda ispravno, složit ćeš se Hoze, zar ne ?
Banksy

#1187 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Shahab wrote:U pravu si po svakom pitanju.Ide to svojim tokom, Turska nastupa temeljiti i konstruktivno i igra na duge staze...na šupljikatore i kompleksaše ne treba trošiti vrijeme i energiju. Svaki normalan patriota i racionalan čovjek je sretan ako kao država i narod imamo zdravu konekciju sa Turskom. Iz toga se može roditi samo dobro.
Šta tek Hrvati da kažu, sudeći po turskim investicijama u Hrvatskoj, njihova konekcija sa Turskom je još zdravija.
Sa Srbijom najzdravija.
Shahab

#1188 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Shahab »

VjecitiStudent wrote:
Ne shvataš neke temeljne činjenice kako funkcioniše poslovni život. Turska je zemlja sa razvijenim kapitalističkim sistemom koji se zasniva na sposobnim poduzetnicima. Investitori ulažu novac tamo gdje očekuju da će se on oploditi, odnosno donjeti profit. Ko to investira novac u BiH? Niko, jer zanju da smo crna rupa za novac. Turska ekonomija je gotovo 95% u privatnim rukama. Nedavno su privatizovali i 2000 km autoputa i čuvene mostove preko Bosfora. Ne može državni aparat narediti investitoru da politički investira novac. U Hrvatsku turski investitori ulaze jer im je pogodan ambijent, odnosno žele da stvore baze za izvoz svojih roba i usluga u EU, u Srbiju zbog bescarinskog režima koji imaju sa Rusijom. Kada si toliko ciničan, predlažem ti da investiraš sopstveni kapital, u ovu korupcijsku septičku jamu, kakva je naša država, pa se onda javi na ovu temu. Mi treba da uredimo svoju državu i državni aparat prema njemačkim standardima i normama, da izgradimo zdrave investicije, pravnu državu, da eliminiramo korupciju i nepotizam, da izgradimo kult rada, pa će onda ulagati i Turci i Njemci i Rusi i Srbi i Kinezi...Vremena sadaka i političkih investicija su davno iza nas...
JoseMujica

#1189 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

JoseMujica wrote:zna se čija djeca tamo idu....šehidska nisu sigurno...a možda uzmu jedno-dvoje da zamažu oči
Koliko znam, njima je kriterij kvalitet učenika. No, obzirom da su privatne ustanove, mogu raditi šta hoće. Ja naglašavam da oni prednost daju kvalitetu, a to je valjda ispravno, složit ćeš se Hoze, zar ne ?
privatno da ali čije? Kad ti država da zemlju po damping cijeni gubi se granica između privatnog i javnog...al hele neise što bi se reklo...u ove škole idu djeca onih koji imaju pare.....sirotinja nije tamo sigurno i zato će dugoročno i da ostane sirotinja u naredna 2-3 koljena jer će se samom kvalitetom školovanja napraviti i razlika u kvaliteti radne snage između onih koji mogu da priušte ove škole i onih osuđenih na qorčeve javne škole...i tako će da bude dok ne stasa generacija sirotinje koja će bez pardona da kolje i otima, kao što danas otimaju ovi što imaju pare za ove privatne škole...i tako se vrtimo u krug
Challenger__

#1190 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Challenger__ »

Shahab wrote:
Ne shvataš neke temeljne činjenice kako funkcioniše poslovni život. Turska je zemlja sa razvijenim kapitalističkim sistemom koji se zasniva na sposobnim poduzetnicima. Investitori ulažu novac tamo gdje očekuju da će se on oploditi, odnosno donjeti profit. Ko to investira novac u BiH? Niko, jer zanju da smo crna rupa za novac. Turska ekonomija je gotovo 95% u privatnim rukama. Nedavno su privatizovali i 2000 km autoputa i čuvene mostove preko Bosfora. Ne može državni aparat narediti investitoru da politički investira novac. U Hrvatsku turski investitori ulaze jer im je pogodan ambijent, odnosno žele da stvore baze za izvoz svojih roba i usluga u EU, u Srbiju zbog bescarinskog režima koji imaju sa Rusijom. Kada si toliko ciničan, predlažem ti da investiraš sopstveni kapital, u ovu korupcijsku septičku jamu, kakva je naša država, pa se onda javi na ovu temu. Mi treba da uredimo svoju državu i državni aparat prema njemačkim standardima i normama, da izgradimo zdrave investicije, pravnu državu, da eliminiramo korupciju i nepotizam, da izgradimo kult rada, pa će onda ulagati i Turci i Njemci i Rusi i Srbi i Kinezi...Vremena sadaka i političkih investicija su davno iza nas...
Da,da, to je to.
novi.dan.nova.nafaka

#1191 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

JoseMujica wrote:privatno da ali čije? Kad ti država da zemlju po damping cijeni gubi se granica između privatnog i javnog...al hele neise što bi se reklo...u ove škole idu djeca onih koji imaju pare.....sirotinja nije tamo sigurno i zato će dugoročno i da ostane sirotinja u naredna 2-3 koljena jer će se samom kvalitetom školovanja napraviti i razlika u kvaliteti radne snage između onih koji mogu da priušte ove škole i onih osuđenih na qorčeve javne škole...i tako će da bude dok ne stasa generacija sirotinje koja će bez pardona da kolje i otima, kao što danas otimaju ovi što imaju pare za ove privatne škole...i tako se vrtimo u krug
Pa dobro, ali ko brani toj sirotinji da završi besplatnu osnovnu školu sa superodličnim uspjehom, potom dobije stipendiju na Turskom koledžu, i onda ode na faks... Dakle, ja ne govorim o prosječnom sirotom djetetu, već onim posebno nadarenim, kojima ljudi pruže priliku.
E sad, na kraju krajeva, što bi sva djeca svijeta morala moći završiti prestižne fakultete, gdje će im predavati nobelovci ili neka ekstra klasa profesora ?! Pokriješ se koliko imaš jorgana i zahvališ Bogu na onome što imaš. Sa našim školstvom, takvim kakvo jeste, može se dosta daleko dobaciti - znam desetak primjera ljudi koji su odavdje otišli kao formirani stručnjaci i uspjeli.
A ko hoće "guzovače", njemu je malo da završi na Cambridgeu, vazda nezadovoljan.
sinuhe

#1192 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

Natronka u Maglaju je eto turska investicija, banjalucki Incel valjda i ne postoji vise. A sto vam trebaju turske investicije? Erdogan je svako malo u Bosni pa neka bosanski biznismeni stvaraju kontakte, ne dolazi on sam.
VjecitiStudent

#1193 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by VjecitiStudent »

Shahab wrote:
VjecitiStudent wrote:
Sve tačno, ali zašto onda ne otvoriš sličnu temu i za npr. ... Austriju, više su do sada investirali u BiH nego Turska?
VjecitiStudent

#1194 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by VjecitiStudent »

MMM1977 wrote:- Bez obzira što to nije masovno, ipak imamo značajne investicije Turske u BiH, posebno u segmentu obrazovanja a mislim da se svi možemo složiti da je to danas veoma važno.
Samo glup i zlonamjeran čovjek ne mogu razumjeti značaj kvaliteta koji su sa sobom donijeli Turski koledž, zajedno sa univerzitetima Burch i IUS. Srednjoškolci iz Turskog koledža su godinama najbolji u BiH iz takmičenja u MM, Fizici i Informatici. A upravo takvi ljudi su glavni nosioci industrijskog razvoja svake države, koliko god malo bili promovisani.
Koliko sam čuo, najbolji pojedinci iz osnovnih škola bivaju pozvani kako bi im se dodijelile stipendije i mogućnost školovanja kod Turaka. Tamo djeca uče strane jezike i imaju ekstra obrazovanje.
Također, na Burchu i IUS-u hiljade studenata studira na engleskom jeziku, a prije studija moraju proći rigorozne kontrole poznavanja tog jezika (drugim riječima, naučiti ga). Sve je to u perspektivi jako značajno, a čekajući naše obrazovne institucije, ovako nešto bi zapamtili za 100 godina tek, vjerovatno...
Finska, čiji obrazovni sistem redovno biva ocijenjen kao najbolji na svijetu, uopšte NEMA privatnog obrazovanja.
http://www.businessinsider.com/finlands ... 12-11?op=1

"Uzorna" Turska je tek na 34. mjestu.

Cijeli izvještaj je ovdje
http://thelearningcurve.pearson.com/con ... _Final.pdf
basicm

#1195 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by basicm »

Mozda je Austrija glupa pa investira kod nas, dok su Turci na vecem nivou. Oni samo nama dolaze i prave nam skole jer smo neodgojeni i ne volimo ih toliko do te mjere da bi se opet smatrali turcima.
Erdogan rece: Tamo gdje su jahali nasi preci na konjima, zelimo i mi! Sta li mu to znaci?
Shahab

#1196 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Shahab »

VjecitiStudent wrote:
Sve tačno, ali zašto onda ne otvoriš sličnu temu i za npr. ... Austriju, više su do sada investirali u BiH nego Turska?
Zato što volim Tursku kao što brat voli brata. Zato što im vjerujem više nego Švabama. Zato jer su dio moga identiteta.
sinuhe

#1197 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

VjecitiStudent wrote:
Finska, čiji obrazovni sistem redovno biva ocijenjen kao najbolji na svijetu, uopšte NEMA privatnog obrazovanja.

Kad je to visoka finska delegacija posjetila BiH?
sumirprimus

#1198 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sumirprimus »

Shahab wrote:
VjecitiStudent wrote:
Zato što volim Tursku kao što brat voli brata. Zato što im vjerujem više nego Švabama. Zato jer su dio moga identiteta.
mene ova njihova ljubav pravo podsjeća na onu od letu štuke :)
šutiš svaki put kad zovem te,sa druge obale,nijema si i gluha,oči su te same odale.
novi.dan.nova.nafaka

#1199 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

VjecitiStudent wrote:Finska, čiji obrazovni sistem redovno biva ocijenjen kao najbolji na svijetu, uopšte NEMA privatnog obrazovanja.
Da, ali pogledaj zato nešto što je mnogo mjerodavnije. Zadnja Olimpijada matematičara 15-19 godina (što je ujedno i najmasovnije takmičenje na svijetu, kroz koje maltene prođu svi učenici u svakoj zemlji):
http://www.imo-official.org/year_countr ... ?year=2012
Inače, na tim takmičenjima se daju zadaci koje ni univerzitetski profesori počesto ne znaju riješiti, kao ni 99,9999 % posto studenata. A upravo su ova djeca budućnost svojih zemalja - oni će davati doprinos narednih 50-60 godina, kroz industriju, ekonomiju pa i držanjem katedri na univerzitetima. Iste ili slične rezultate turci bilježe iz Fizike i Informatike. Slučajno se to poklapa sa ekonomskim rastom zadnjih godina!? Pa ne bih baš rekao. Evo rezultata Turskih takmičara (posebno zumirati period 2000-2012): http://www.imo-official.org/country_tea ... x?code=TUR
edit: Misliš li da Sjevornokoreanci slučajno imaju atomsku bombu i lansiraju svoje satelite bez ičije pomoći, ili to ima veze sa ovim !?
http://www.imo-official.org/country_tea ... x?code=PRK
JoseMujica

#1200 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

JoseMujica wrote:privatno da ali čije? Kad ti država da zemlju po damping cijeni gubi se granica između privatnog i javnog...al hele neise što bi se reklo...u ove škole idu djeca onih koji imaju pare.....sirotinja nije tamo sigurno i zato će dugoročno i da ostane sirotinja u naredna 2-3 koljena jer će se samom kvalitetom školovanja napraviti i razlika u kvaliteti radne snage između onih koji mogu da priušte ove škole i onih osuđenih na qorčeve javne škole...i tako će da bude dok ne stasa generacija sirotinje koja će bez pardona da kolje i otima, kao što danas otimaju ovi što imaju pare za ove privatne škole...i tako se vrtimo u krug
Pa dobro, ali ko brani toj sirotinji da završi besplatnu osnovnu školu sa superodličnim uspjehom, potom dobije stipendiju na Turskom koledžu, i onda ode na faks... Dakle, ja ne govorim o prosječnom sirotom djetetu, već onim posebno nadarenim, kojima ljudi pruže priliku.
E sad, na kraju krajeva, što bi sva djeca svijeta morala moći završiti prestižne fakultete, gdje će im predavati nobelovci ili neka ekstra klasa profesora ?! Pokriješ se koliko imaš jorgana i zahvališ Bogu na onome što imaš. Sa našim školstvom, takvim kakvo jeste, može se dosta daleko dobaciti - znam desetak primjera ljudi koji su odavdje otišli kao formirani stručnjaci i uspjeli.
A ko hoće "guzovače", njemu je malo da završi na Cambridgeu, vazda nezadovoljan.
tako je! zahvaljuj bogu i ne talasaj :lol: :lol: :lol: radi toga je bog i stvoren
Post Reply