Premijer Republike Turske je podsjetio kako obim trgovinske razmjene između Turske i BiH trenutno iznosi oko 400 miliona dolara i dodao kako je blizu vrijeme kada će taj iznos biti spominjan ne u milionima, nego u milijardama, ne samo dolara nego i eura.
"Naš kredit, koji je iznosio 100 miliona eura, iskorišten je oko deset posto i očekujem da će se u narednom periodu iskoristiti u punom kapacitetu. Ja mislim da će to biti poput neke kofe koja će se stalno spuštati u bunar i vaditi vodu“, kazao je Erdogan dodavši kako je na sastanku s Predsjedništvom BiH ponovljena podrška Turske evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.
Turski premijer osvrnuo se i na predstojeće lokalne izbore u BiH.
"Naša je želja da 7. oktobar protekne u najboljem redu i da ti izbori budu historijski za našu bosanskohercegovačku braću.“
Na kraju je uputio i poruku narodima BiH.
"No, mi kao Turska, odnosno Republika Turska, od vas, kao naše braće, imamo jednu zamolbu: Nemojte se dijeliti. Budite jedinstveni, budite postojani i budite čvrsti i pravdeni. Jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji.
Podsjetivši kako obim trgovinske i robne saradnje dvaju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou, ali da će se uskoro popraviti, turski premijer je članovima Predsjedništva BiH ponudio i vrlo konkretnu saradnju u oblasti privrede.
"Svoj trojici članova Predsjedništva BiH ponudio sam jednu sveobuhvatnu suradnju, pozvao ih da dođu sa velikim brojem poduzetnika i svih onih koji u sektoralnom smislu mogu realizirati tu suradnju i podići nivo naše ekonomske i bilateralne saradnje, dakle saradnje dvije zemlje“, kazao je Erdogan.
Dakle, 2. najbrža rastuća ekonomija na svijetu je na našoj strani. Bujrum, izvolite iznijeti vaša mišljenja...