Turska

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#1 Turska

Post by Šeherzada »

Zanima me,posto pred kraj mjeseca prvi put idem u Tursku,da li je ko isao tamo i kako mu je bilo.Zanima me tacno Istanbul.Smjestaj,hrana i kako se snaci ako ides sam.Ne znam Turski a koliko sam cula oni slabo govore Engleski.Na koji cu jezik pricati s njima?Znaju li ista naseg?Sto visde informacija bolje ce mi doci.Molim vas
Leonid Breznjev

#2 Re: Turska

Post by Leonid Breznjev »

kockica_kockica

#3 Re: Turska

Post by kockica_kockica »

aida05 wrote:Zanima me,posto pred kraj mjeseca prvi put idem u Tursku,da li je ko isao tamo i kako mu je bilo.Zanima me tacno Istanbul.Smjestaj,hrana i kako se snaci ako ides sam.Ne znam Turski a koliko sam cula oni slabo govore Engleski.Na koji cu jezik pricati s njima?Znaju li ista naseg?Sto visde informacija bolje ce mi doci.Molim vas

Oni tamo pricaju koji god zelis jezik... Moji su bili na bracnom putovanju i u Istanbulu su se iznenadili kako su ljudi susretljivi... Ako ces biti u hotelu tamo si za njih mali buda... hrana im je slicna nasoj, samo malo vise zacinjena, ali meni oni rekose da mozes naci i bez tih zacina jelo... i ako imas aranzman u hotelu, sve sto pijes a sto porijekolm iz njihove zemlje je besplatno za goste tog hotela, jedino ako zelis nesto posebno onda ti naplate...
Šeherzada

#4 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Pricaju nas jezik?Ne mogu da vjerujem.....Pa super....
Maraschino

#5 Re: Turska

Post by Maraschino »

aida05 wrote:Zanima me,posto pred kraj mjeseca prvi put idem u Tursku,da li je ko isao tamo i kako mu je bilo.Zanima me tacno Istanbul.Smjestaj,hrana i kako se snaci ako ides sam.Ne znam Turski a koliko sam cula oni slabo govore Engleski.Na koji cu jezik pricati s njima?Znaju li ista naseg?Sto visde informacija bolje ce mi doci.Molim vas
za sve ove probleme mogu samo reci

no sikiriki :D

smjestaja mali milion, hrana kao nasa ali jos raznovrsnija, govore sve jezike samo jos zaplicu sa kineskim :-)

u istambulu ces naci sve, dakle to je jedna mjesavina istoka i zapada

pa sretno ti bilo :thumbup: :D
Šeherzada

#6 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Hvala ti puno!Zbrinula sam se bila samo za jezik kako cu se sporazumjeti ali ako znaju nas bilo bi dobro....Da li si ti bio?Koliko je hrana tamo otprilike u prodavnicama i restoranima,i spavanje u recimo nekim hotelima na Carsiji(cuh da se zove Kaptol)
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

a gdje ces nam boravit u Stambolu?
sto se tice jezika ne brini, sporazumjeces se nekako, mislim da znaju engleski sasvim dovoljno da se mozes sporazumjet sa njima za ono sto ti treba, pogotovo ako imas neki skuplji aranzman, a ako imas negdje neki jeftiniji aranzman gdje ces bit smjestena na podrucju Laleli, onda bez brige, tamo svi pricaju naski i ruski :P ...
kakav Kaptol? da nije mozda Kapalı Çarşı ( Grand Bazaar)???
to ti je tamo ko neka bezistan, na hiljade radnji sa kic suvenirima, mada imas i dobrih stvari...
mozes se javit PP, ako te bas nesto posebno zanima...lijep provod zelim...
medaaa

#8 Re: Turska

Post by medaaa »

Maraschino wrote: govore sve jezike samo jos zaplicu sa kineskim
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
najbolje ti je coek reko... tamo, nema da nema i nema da ne moze... ugodan provod...
Šeherzada

#9 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Hvala vam.Nadam se da cu se snaci.A Bosanac -cula sam da postoji neka Kaptol carsija,rekli su mi za neki hotel Sarajevo da susve Bosanci.E sada znas li ista za to?I da li mi iko moze reci koliko je cijena hrane posto svugdje nude samo nocenje sa doruckom
beautyfool

#10 Re: Turska

Post by beautyfool »

aida05 wrote:Hvala vam.Nadam se da cu se snaci.A Bosanac -cula sam da postoji neka Kaptol carsija,rekli su mi za neki hotel Sarajevo da susve Bosanci.E sada znas li ista za to?I da li mi iko moze reci koliko je cijena hrane posto svugdje nude samo nocenje sa doruckom
Ima hotel Sarajevo u Istanbulu i taj hotel ako se potrefis u pravo vrijeme je haman pun naseg svijeta, nisam isla tamo tako da ti nebih znala reci toliko detaljno o tome ali evo ti njihov web pa ih mozes kontaktirati http://www.hotelsarajevo.com/
Sto se tice jezika, to nema sta da te brine,ja kad sam bila prvi put u Istanbulu i ja ti na aerodromu muabetim s mamom na bosanskom jeziku o nekim artiklima a onaj prodavac poce da mi daje jos neke detaljnije informacije o artiklu i to na nasem jeziku ja vako ostala :shock: :-)
Cak neki djelovi Istanbula su puni naseg naroda.Kao bajrampasa recimo i sl.Ma vjeruj mi tamo ces se osjecati kao kod kuce :) Sto se turaka tice jako su gostoprimljivi, cijena hrane ti varira od vrlo jeftih restorana do onih stvarno skupih a moze se svega naci da jede.Ja ti najvise volim njihove simite tj dzevreke sto bi nasi rekli,imaju cak posebne prodavnice u kojima mozes jesti recimo proizvode napravljene u Simit stilu, kao sto su sendvici i slicno, uz turski caj za nako usput svratiti i pojesti je super. A probaj i njihov lahmacun,to im je isto neko posebno jelo, meni djeluje ko pica s tim da je posuta nekim mesom i zacinima, nako nije lose.Pa imas razno raznih tipova kufte, tj cufteta.Turci ti jako vole corbe, tj supe, kod njih imas raznoraznih tipova krem supa,zatim ko kod nas u ascinicama, raznoraznih variva i tako tih jela,moze se naci restorani po finim pristojnim cijenama.
Novac im je Turska lira 1 Euro = 1,79 YTL trenutno, mada u zadnje vrijeme im lira opada,recimo ljetos je bilo 1 euro = 1,91 YTL.
U Istanbulu imas svega vidjeti, od nekih tradicionalnih objekata do najmodernijih gradjevina :)
Lijepo se provedi.
Šeherzada

#11 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Mnogo ti hvala!!!
Bosanac sa dna kace

#12 Re: Turska

rijec je o Kapali carsiji, uglavnom ti manji hoteli nude samo dorucak, jer su mali pa nemaju gdje pravit ostale obroke...sto se tice hotela Sarajevo, odma je prkeo puta Kapali carsije, i vlasnici su nasi ljudi, smjesten je upravo u ulici gdje su svi trgovci s podrucja bivse Juge, a ponajvise Sandze...harana ti je raznovrsna, jest da je malo po mom misljenju poskupa, al ,imas da biras sta hoces....
rafetmuric

#13 Re: Turska

Post by rafetmuric »

Neces imati nikakvih problema u posjeti İstanbulu,

Pola İstanbula dosta dobro govori Bosanki sa primjesama Ruskog jezika ali dobro se razumije, ostala polovina dosta dobro govori Engleski...
Sto se tice smjestaja ima mali milion hotela svih mogucih kategorija, prenocista su od nekih 30 do 1000 Eura, zavisi od Vaseg ukusa i budzeta :D
Hrana je odlicna, bez frke...
Ostalo vidjecete i sami, sigurno cete ostati zadovoljni posjetom İstanbula.

Ako se upitas odkud sve ovo znam? Ja vec nekih 15'tak godina zivim i radim u İstanbul, i ovu poruku bas pisem iz İstanbula 8-)

Cao
Šeherzada

#14 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Svi mi govore da odem u hoetel Sarajevo.Sad sam zvala da pitam imaju li tada jednokrevetnu sobu,medjutim-ne razumiju me
Šeherzada

#15 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Zna li iko koliko je nocenje u hotelu Sarajevo,kakve su sobe i kolika je cijena hrane po prodavnicama?
alica.k

#16 Re: Turska

Post by alica.k »

ej sto ti se hrane tice, cijene su haman pa ko nase. ono sto je skupo kod njih to su ti cips, keks, gazirana pica i te gluposti, jer obicno turisti to kupuju, a ne normalnu hranu. najpametnije bi ti bilo ili da kupujes u nekoj nidje veze zabacenoj prodavnici ili u nekom vecem shopping centru. mjesta gdje bi se stanovnisto istabula snadbijevalo hranom, a cim vidis da je prodavnica puna turista, odma bjezi odatle, jer cijene su ti zara. (ovo mi je sad rekla prijateljica koja studira u istanbulu).

sto ti se tog hotela tice, pokusaj poslat mail? na engleskom i na nasem za svaki slucaj.

turci inace puno bolje razumiju njemacki nego engleski, kolko sam ja mogla primjetiti kad sam bila tamo :S. a razumiju ti i nas, al ono od rijeci do rijeci. ti im kazes da si iz bosne a oni pocnu nabrajat koje rijeci znaju.
beautyfool

#17 Re: Turska

Post by beautyfool »

aida05 wrote:Zna li iko koliko je nocenje u hotelu Sarajevo,kakve su sobe i kolika je cijena hrane po prodavnicama?
Najbolje ti je posalji upit na njihov email, sve ono sto te zanima pitaj, pisi na engleskom :) jer ako ne zna sluzbenik koji se javlja na tel onda ima neko ko zna u hotelu pa ce ti odgovoriti.
Umjetnik a

#18 Re: Turska

Post by Umjetnik a »

aida05 wrote:Hvala vam.Nadam se da cu se snaci.A Bosanac -cula sam da postoji neka Kaptol carsija,rekli su mi za neki hotel Sarajevo da susve Bosanci.E sada znas li ista za to?I da li mi iko moze reci koliko je cijena hrane posto svugdje nude samo nocenje sa doruckom
da postoji taj hotel
Bosanac sa dna kace

#19 Re: Turska

osnovne potrebstine koje ti trebaju kupuj u obicnim marketima BIM, DIA Sa, KIM, MIGROS i ostalim, ponekad su malo zavuceni al imas ih svugdje, ne kupuj po ovom obicnim manjim radnjama...
Topla voda

#20 Re: Turska

Post by Topla voda »

istanbul je beton grad.
imas 2000 hotela,ne znam odkud s nasim da zaglavis,to je go svercer,nidje turiste medju njima
nasi ti idi u sarajevo ,bosnu i zagreb,na laleliu
gledaj ako mozes za prvi put da je hotel na sultanahmetu ,to ti je 200 metara od lalelia,podrucja gdje je sve od malih radnjica dupljak robe i svi samo vuku kartone robe i trguju.
gledaj da nema nasih..nije da sam ja sad neka peksa i da mi smetaju,necu zivit s njima...al gdje su oni tu je i sverc,a gdje je sverc tu nema turizma..ja sam jednom bio u nekom prosjecnom hotelu tamo ,uzeo samo vaucer u nekoj nasoj agenciji za hotel i platio avio kartu odvojeno.mozes i preko neta neki hotel uzeti.
ustvari ne znam jel hotel sarajevo na laleliu,al ima ascinica sarajevo tamo...bolje ti je ne idi u nju :D
ja sta ti mogu pomoci ,slobodno se javi na pp.
u tom starom gradu moras otici na par mjesta,ono turisticki obavezno do aja sofije i sultanahmet dzamije,do cemberlitas hamama i nargilaone sa tepisima koja je blizu kapali carsije.imas i one kafane u mezarjima,ne znam sad koji sultani i oficiri su u tom mezarju i turbetu,al imas njihove extra dobre kafane ,gdje samo turci dolaze i pravo je lokal frendli.
sidji do luke...malo se provozaj gradskim prevozom po moru,malo na kadikoj,malo do besiktasa,malo na topkapi, i na taksimu po onim kaficima u stanovima na 4 i 5 spratu..imas i onaj vidikovac camlidza il tako nekako ,vidi se cijeli stambul...malo na bosfor,malo na galatu

kad bolje skontam mogo bi i ja malo do stambola :D
Topla voda

#21 Re: Turska

Post by Topla voda »

a to za klopu...imas restorane gdje je poskupo i imas ulicnu hranu.
kad udjes u neki restoran,u tom podrucju gdje ces biti ,naplate ti svaki moguci dodatak kao puno jelo,npr doner 7 km,ti udjes,onaj nesto prica,ti mu pokazes na rizu,pokazes na paradajz,krastavce, i ajran i dodje ti racun npr 17km,jer svaki komad neceg naplacuju punu cijenu jela.
mozes na cesti jesti ,meni nikad nije nista bilo :D cijene su ne znam sad,al recimo 5 km doner..
imas i normalne restorane,cijene ko i kod nas,al u tom turistickom dijelu su ove dvije gotovo jedine opcije
Vares City

#22 Re: Turska

Post by Vares City »

aida05 wrote:Pricaju nas jezik?Ne mogu da vjerujem.....Pa super....
Eeeee moja Ti,..

Znas li bona koliko ima naroda u Istambulu koji su porijeklom iz Bosne ili iz Sandzaka,.....?
Vagooooon

Eto ici ces(ja sam vec vise puta bio i opet cu)pa nam fino kazi kad se vratis kakvi su ti utisci,..

Sretno i u pamet!
Vares City

#23 Re: Turska

Post by Vares City »

rafetmuric wrote:Neces imati nikakvih problema u posjeti İstanbulu,

Pola İstanbula dosta dobro govori Bosanki sa primjesama Ruskog jezika ali dobro se razumije, ostala polovina dosta dobro govori Engleski...
Sto se tice smjestaja ima mali milion hotela svih mogucih kategorija, prenocista su od nekih 30 do 1000 Eura, zavisi od Vaseg ukusa i budzeta :D
Hrana je odlicna, bez frke...
Ostalo vidjecete i sami, sigurno cete ostati zadovoljni posjetom İstanbula.

Ako se upitas odkud sve ovo znam? Ja vec nekih 15'tak godina zivim i radim u İstanbul, i ovu poruku bas pisem iz İstanbula 8-)

Cao
Ja,i CUVAJ SE OVOG!!!!!!
Šeherzada

#24 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Jeste,hotel Sarajevo jeste u tom Laleju ili kako li se vec zove naselje! :)
Noc sa doruckom je 20eura!Avion mi ide 29.10.u 15 do 7 ujutro.Prvo sam mislila 30.10.ali tada je avion tek u 14 i nesto,znaci propade pola dana.Bicu u hotelu Sarajevo,ipak sam tu odlucila.Ostalo-ne znam nista.Malo mi je nezgodno jer idem sama (povod putovanja znacete kada dodjem)ali ni najmanje ne idem da kupujem robu ili bilo sta tako.Ali to ne znaci da sebi necu nesto kupiti! :) Mozda koju majicu i pantole. :)
Bosanac sa dna kace

#25 Re: Turska

sta bi, kako bi u Stambolu na Bosforu? :)
Post Reply