Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post Reply
Stoner

#326 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Stoner »

Ko je spomenuo Srbe i Hrvate?

Rekao sam islamski fanatik, to je vec druga stvar.

I ovo nije kritika Erdogana, ovo je zdrav razum.
arslanbey

#327 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by arslanbey »

Pa bosnjakci desnicar je automatski i islamski nastrojen,jos je Fatmir bas na bosnjacki nacin islamski nastrojen :lol:
Stoner

#328 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Stoner »

arslanbey wrote:Pa bosnjakci desnicar je automatski i islamski nastrojen,jos je Fatmir bas na bosnjacki nacin islamski nastrojen :lol:
Upravo zbog ovakvog razmišljanja ateisti i agnostici, i oni koji nisu baš islamski nastrojeni su u dilemi dal' da se izjasne kao nekakvi izmišljeni Bosanci.
vatrogasac

#329 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by vatrogasac »

"Dužnost TIKA-e u ovom projektu je da koordinira pomoć koja će iz Istanbula stići u Sarajevo. Razgovarali smo već sa firmom koja će biti zadužena za prevoz autobusa. Kada nam turska transportna firma IETT preda autobuse, dužni smo da iste dovezemo i u zatečenom stanju predamo GRAS-u. Ne očekujemo zastoj u proceduri i mišljenja smo da će u roku od jedne sedmice autobusi biti spremni za polazak", rekao je Karaca.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /140825091
Darkstorm

#330 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Darkstorm »

alanx wrote:
vatrogasac wrote:
mirsek wrote: Ne, samo cekam neki valjan razlog da padam u delirijum kad cujem ime turska.
Sta je turska uradila konkretno za bosnjake da ih dizemo posebno u nebesa.?
Oni stalno nešto šalju, prave, grade....ali ne pratiš izgleda. Pogledaj šta je sve TIKA odradila.
''Grad Istanbul planira donirati 30 autobusa a Grad Konya 20 tramvaja visokog standarda i kvalitete, koje će potom Grad Sarajevo predati na korištenje Javnom preduzeću ''GRAS''.

Vrijedi istaknuti da je Grad Konya izrazio želju za izgradnjom 50 kuća uništenih klizištem u Zeničko-dobojskom kantonu, a ova donacija će se također realizirati posredstvom Grada Sarajeva“, kazao je Komšić te istaknuo da će navedene aktivnosti otpočeti nakon što općine Zenica i Žepče ustupe nove lokacije za građenje.

http://www.bljesak.info/rubrika/busines ... vaja/93373
Akcenat je na rijeci "planira"...
Planiraju 20 godina da nam nesta pomognu, nikako da isplaniraju.

Da sam na njihovom mjestu, isto bih uradio.Kakve ljude biramo da nas predstavljaju, kakvim ljudima povjerenje ukazujemo da obavljaju drzavne funkcije, dobro je da nas uopste jos ima.

Kad se ovdje stvori bolja klima, uradit ce se i nesto vise.Do tad, svako normalan ce zaobilaziti ulaganja u BiH.
Drinski

#331 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Drinski »

Zanimljiv tekst.

Činjenice o kojima se ćuti: 9 miliona Srba danas živi u Turskoj!

U Turskoj živi devet miliona Srba koji i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа!

Pаzite, nekimа od njih su preci još pre 300, pа i 400 godinа nаselili te prostore, аli oni i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа - otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat“.

Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti.

Ko je koga jahao

Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“

Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.

Turci preuzeli neke srpske reči

U Srbiji nikad ranije nije postajala ni naznaka da bi ovakvo Društvo prijateljstva bilo moguće. U Beogradu živi oko 1.000 Turaka, a pretpostavlja se da ih na Kosovu i Metohiji ima još oko 30.000, mada su mnogi od njih podelili sudbinu komšija Srba.

U srpskom jeziku ima oko 8.000 turcizama, a u turskom 1.000 srbizama. Dok smo mi preuzeli od Turaka: inat (čvrsto verovati), organ, dušek, („tuzla“ na turskom znači „so“), Turci su od nas nasledili reči: kašika, dušman…

Turska je za Srbe bila Amerika

U 15. i 16. veku u Srbiji nije bila toliko razvijena svest o naciji. Srpski velikaš nikako nije musavog i dronjavog kmeta doživljavao kao brata po krvi! Vera se menjala kao što se danas menjaju političke stranke, a u islam je masovno prelazilo sitno plemstvo.

U srednjem veku Turska je bila isto što i danas Amerika. Turska carevina je u svom sastavu imala 32 zemlje, nikad nije spaljivala veštice, a Jevreji su tu nalazili spas. Prva velika migracija Srba u Tursku odigrala se u vreme Berlinskog kongresa.

Srpki jezik govorili i sultani

Naša istorija prećutala je da su na prostorima turske imperije u službenoj upotrebi bila čak četiri jezika: turski (za svakodnevne razgovore), arapski (jezik religije jer je njime napisan „Kuran“), zatim persijski (književni jezik) i – srpski, kao jezik diplomatije i vojske. I sultani su govorili srpski jer sesmatralo da samo neobrazovani ne govore ovaj jezik.

Ambasadori znaju samo gde je dobra jagnejtina

U Ministarstvu dijaspore samo znaju gde ima dobre jagnjetine! Ovi naši ambasadori nisu nijednu vizitkartu doneli, a kamoli da su sklopili neki dobar posao.

Hrvati su podigli svoju tekstilnu industriju zahvaljujući Turcima, a mi smo tu šansu propustili. I to zbog viza. Niko ne zna da Turčinu za dolazak u Srbiju treba garantno pismo i još da ga čeka prijatelj na aerodromu, inače će ga naši vratiti.

Vize su uvedene devedesetih za vreme rata, a njihovo ukidanje vlada još nije stigla da stavi na dnevni red. Ma čak i Turčinu koji ima Šengen treba tranzitna viza kroz Srbiju.

Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina.

Beograd u Istanbulu

Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!

U Istanbulu skoro tri miliona ljudi poreklom iz Srbije

Mit o Čikagu kao najvećem „srpskom“ gradu posle Beograda opstao je samo zahvaljujući činjenici da je decenijama bilo politički nekorektno reći da ta titula zapravo pripada Istanbulu. Jer, na obalama Bosfora živi čak tri miliona ljudi poreklom sa ovih prostora, koje smo vekovima pežorativno nazivali „poturicama“

Naravno, nije reč o klasičnoj emigraciji koju su decenije za nama poterale u pečalbu, već o iseljenicima koji su stotinama godina tamo, islamske vere i turskih imena, ali čvrsto vezani za šaku zemlje sa koje su im pradedovi otišli…

Verujte, čak i čvršće od mnogih od nas koji još stojimo na njoj! Apsolutno su svesni svog porekla, sa neverovatnim ponosom to ističu, smatrajući sebe počastvovanim zbog toga što su im koreni u Srbiji! Pazite, nekima od njih su preci još pre 300, pa i 400 godina naselili te prostore, ali oni i dan-danas govore srpski i svako od njih zna koje je prezime porodica nosila i koja je krsna slava kuće bila…

U Istanbulu tri, u čitavoj Turskoj devet miliona vodi poreklo iz Srbije

Ako vam je frapantna brojka od tri miliona u Istanbulu, šta reći na podatak da je to tek trećina od ukupnog broja koliko ih je u Turskoj?! Govorimo o devet miliona duša, a to nije moja pretpostavka, već podatak, nešto o čemu se ovde ćuti.

Govorimo o „armiji“ u najmanju ruku velikih prijatelja Srbije, koji bi i te kako mogli da nam pomognu. Što je najvažnije oni to i žele. Međutim… E, to „međutim“ je upravo ono što nas je kroz istoriju skupo koštalo! Za srpske vlasti ti ljudi nikada nisu bili smatrani srpskim iseljenicima zbog dogme da su Srbi samo oni pravoslavne vere.

Zato što je to i dalje tabu tema i jeretičko pitanje, danas i imamo naciju Bošnjaka. Možda bi i karta Hrvatske danas bila drastično drugačija da je dozvoljeno izjasniti se kao Srbin katolik?!

Karadžić živi u naselju Bajram Paša

Obilazeći svojevremeno jednu od najvećih istanbulskih opština Bajram paša i razgovarajući sa ljudima koji u njoj žive, a 90 odsto od 350.000 koliko ih ima je našeg porekla, prišao mi je čovek da mi ponosno kaže da su se njegovi nekada davno prezivali Karadžić i da zna koju su slavu slavili, da sa generacije na generaciju prenose srpski jezik i da mu nikada neće biti jasno zbog čega ne može da bude ono što smo pomenuli - Srbin musliman?!

Razgovarao sam sa ljudima koji potenciraju da su iz: „Aski Srbistana“, što u prevodu znači: Stare Srbije. Pitam ih znaju li odakle su tačno poreklom, a oni uglas: „Skoplje“ - nastavlja da nas šokira naš sagovornik.

13 velikih vezira poreklom iz Srbije

Korpusu potencijalnih lobista, jakih privrednika spremnih da ulažu, uopšte ljudi koji su više nego voljni da na svaki način pomognu državi u kojoj su im koreni. A, 95 odsto naših Istanbulaca su u najmanju ruku dobrostojeće zanatlije i uspešni privrednici, čija preduzeća zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi.

Koliko su tamo cenjeni govori i podatak da se deo Istanbula, omiljeno izletište, zove „Beogradska šuma“. Jedna od svega četiri kapije na nekadašnjem bedemu oko grada nosi ime „Beogradska“, ali… A šta ćemo sa činjenicom da je čak 13 velikih vezira bilo sa naših prostora?!

Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina - priča Milosavljević, čije društvo svakodnevno dobija ponude za poslovnu saradnju s turskim firmama.

Inat najpoznatija turska reču u Srbiji

Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!
Darkstorm

#332 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Darkstorm »

Hah, jos jedan tekst o Srbima razlicitih vjera, drugacijim kartama, medjunarodnim kolonijama...
Hafis

#333 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Ja mislim suprotno.
Njemačka je jak saveznik USA i strateski dobro lezi , zato Bosna i Hercegovina treba da se drze Njemačke i USA i sa njima sklapati saveznistvo i naravno hinjski s Turcima i ne treba im previše vjerovati.

Ne kaže džaba ona stara luksemburška: ''nit' u vinu mjere, nit' u Turčinu vjere'' ....jer danas, sutra Turska bi nas ponovo prodala kao i 1878.
arslanbey

#334 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by arslanbey »

Hafis wrote:Ja mislim suprotno.
Njemačka je jak saveznik USA i strateski dobro lezi , zato Bosna i Hercegovina treba da se drze Njemačke i USA i sa njima sklapati saveznistvo i naravno hinjski s Turcima i ne treba im previše vjerovati.

Ne kaže džaba ona stara luksemburška: ''nit' u vinu mjere, nit' u Turčinu vjere'' ....jer danas, sutra Turska bi nas ponovo prodala kao i 1878.
Jao latinu,kako si ti lukav...koga vas? vi ono bjese slavili kad ste konacno "pali pod katolicku bracu"(ali brzo se razocaraste :D)
Hafis

#335 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

arslanbey wrote:

Jao latinu,kako si ti lukav...koga vas? vi ono bjese slavili kad ste konacno "pali pod katolicku bracu"(ali brzo se razocaraste :D)
Nacionalista uvijek nacionalista :)
Šta ba ''mi'', ''vi''. Ja govorim kao Bosanac i Hercegovac zainteresiran za budućnost ove države, a tebi uvijek nekakve podjele u glavi....
Ne znam čime vas to filuju vani, sva sreća pa smo mi ovdje ostali saburli.
arslanbey

#336 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by arslanbey »

Pa u to bi i povjerovao da nisam citao tvoje ostale postove,ajde sada nastavi :thumbup: :mrgreen:
Stoner

#337 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Stoner »

:thumbup: Samo sa Zapadom. Sa Rusijom i Turskom kad se civilizuju.
parapet

#338 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by parapet »

Stoner wrote:

:thumbup: Samo sa Zapadom. Sa Rusijom i Turskom kad se civilizuju.
Rusija je najveća drzava ali ujedno i najveća banana država na svijetu.

A Turci ko Turci... Anatolski kozojebi...
reis1

#339 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by reis1 »

Turska ce zasigurno u ovom stoljecu vratiti se na mjesto europske sile, jednostavno to je ne samo njihov interes vec i siri EU i USA interes, a sto se vec moze primjetiti u rastu koji ostvaruju u svim aspektima. Nije to nista novo, od Istocnog Rimskog, preko Bizantije, do Osmanlija, mora postojati neka sila koja vlada istocnim sredozemljem.

U tom kontekstu, mislim da ce Turci u buducnosti svoju snagu primarno projicirati na Egej, i u tom kontekstu njihov strateski interes zasigurno lezi u Makedoniji i Albaniji. To su 100% njihova itekako bitna dva mala strateska partnercica, sa kojima na vise nivoa mogu ostvariti obostrani interes.

BiH i Turska, iskreno ne vidim tu nekog zajednickog jakog interesa, po bilo kom pitanju. Npr. sto to mi mozemo proizvesti i izvesti u Tursku, ili zasto bi Turci neku svoju tehnologiju dali nama na upotrebo i sl.? Kulture su zbog zajednicke povijesti slicne, i to je ustvari jedini plan na kojem se mi mozemo simpatisati s Turcima.

Vise zajednickih interesa, za ovu nasu vukohebinu u uzem smislu BiH, i sirem smislu ex-Yu, vidim u ucrscavanju odnosa sa Arapima, na ekonomskom smislu njima nesto mozes i prodati, i ponuditi im nekakav drugaciji turisticki ambijent u BiH. Na ideoloskom planu uspostavljanju nekakvih odnosa sa Vatikanom, partnerski, kao euro-muslimani. Ili nekakav proxy na nekom polju izmedju velikih blokova, kao npr. Svicarci sto su od svoje vukohebine napravili raj u bankarskom sektoru, i sl.

Kad bi bilo pameti...
megaman4

#340 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by megaman4 »

kao što neko reče što više prijatelja ima BiH, to bolje, ali...ako nam stvarno žele biti prijatelji, onda bi valjda trebali spriječiti bilo kakav pokušaj podjele BiH, jer ja lično Srbiji ne vjerujem ni kada prdi.

Znači za BiH je najbitnije da ima dobre odnose sa EU, naročito sa Njemačkom i da radi na brzom ulasku u EU i NATO, uprkos protivljenju onih iz RS-a, dok s druge strane treba i dalje razvijati dobre odnose sa Republikom Turskom, i time dati do znanja neprijateljima preko Drine i ovima domaćima da svaki pokušaj novog rata ili otcjepljenja će završiti fijaskom. Jedini je problem nesposobna Bošnjačka politička elita, koja nije u stanju da jednom za sva vremena začepi usta Dodiku, koji polako gubi tlo pod nogama. Sada je prilika da za sva vremena kažemo NE Srbiji.
VCorp

#341 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by VCorp »

megaman4 wrote:kao što neko reče što više prijatelja ima BiH, to bolje, ali...ako nam stvarno žele biti prijatelji, onda bi valjda trebali spriječiti bilo kakav pokušaj podjele BiH, jer ja lično Srbiji ne vjerujem ni kada prdi.

Znači za BiH je najbitnije da ima dobre odnose sa EU, naročito sa Njemačkom i da radi na brzom ulasku u EU i NATO, uprkos protivljenju onih iz RS-a, dok s druge strane treba i dalje razvijati dobre odnose sa Republikom Turskom, i time dati do znanja neprijateljima preko Drine i ovima domaćima da svaki pokušaj novog rata ili otcjepljenja će završiti fijaskom. Jedini je problem nesposobna Bošnjačka politička elita, koja nije u stanju da jednom za sva vremena začepi usta Dodiku, koji polako gubi tlo pod nogama. Sada je prilika da za sva vremena kažemo NE Srbiji.

A Turci će ginuti za Bosnjake i Bosnu kao ono kad je prodaše za sanduk zlata ili onako sa žarom kako su ubijali četnike svom svojom artiljerijom i avionima od 92 do 95. Fino si tito zamislio :mrgreen:
VCorp

#342 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by VCorp »

Provjerite vi to još jednom. Austrija, Hrvatska pa čak i Srbija ulazu više kod nas od Turske. Ti kozojebi jedine pare daju u BiH preko onog Alijinog malog i kad treba kakve dzamije praviti, a kad treba konkretan projekat kao u Beogradu '' Beograd na vodi '' onda se više ne javljaju.

I nemojte srati kako se ovdje krade pa nece da ulazu na nase trziste. Krade se i u Albaniji, i u Srbiji i u Makedoniji kao i kod nas. Boli kozojebe neka stvar za BiH i Bosnjake, oni imaju svoje nacionalnee ciljeve i trebaju im sateliti po Balkanu da tamo mogu dominirati trzistem. Da nema Bosnjaka, oni bi i se bratimili sa Srbima.
VCorp

#343 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by VCorp »

OdrediKrsta wrote:
VCorp wrote:Provjerite vi to još jednom. Austrija, Hrvatska pa čak i Srbija ulazu više kod nas od Turske. Ti kozojebi jedine pare daju u BiH preko onog Alijinog malog i kad treba kakve dzamije praviti, a kad treba konkretan projekat kao u Beogradu '' Beograd na vodi '' onda se više ne javljaju.

I nemojte srati kako se ovdje krade pa nece da ulazu na nase trziste. Krade se i u Albaniji, i u Srbiji i u Makedoniji kao i kod nas. Boli kozojebe neka stvar za BiH i Bosnjake, oni imaju svoje nacionalnee ciljeve i trebaju im sateliti po Balkanu da tamo mogu dominirati trzistem. Da nema Bosnjaka, oni bi i se bratimili sa Srbima.

Zašto stalno kmečis pičko?

Da te nisam uvrijedio dok si jeo iz Alijine guzice ? :lol:
Stjui

#344 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Stjui »

Kapiten Bešiktaša pobjedu protiv Partizana posvetio Aliji Izetbegoviću

Kapiten turskog Bešiktaša Tolga Zengin izjavio je nakon sinoćnje utakmice u Beogradu, u kojoj je njegov tim protiv Partizana u tećem kolu grupe C Evropske lige slavio sa ubjedljivih 4:0, kako pobjedu svog tima posvećuje prvom predsjedniku Predsjedništva R BIH Aliji Izetbegoviću, odnosno uspomeni na njega, budući da je 19. oktobra obilježena godišnjica njegove smrti.

Image

Kapiten Bešiktaša pobjedu protiv Partizana posvetio Aliji Izetbegoviću
"Prije četiri dana obilježena je godišnjica smrti Alije Izetbegovića. Treba i njega da se prisjetimo. Večerašnju pobjedu treba i njemu da posvetimo", rekao je Zengin.

Istakao je kako su utakmicu protiv Partizana igrali na izuzetno teškom terenu.

"Prije susreta sudija je pitao da li ćemo igrati. Mi smo uprkos teškom terenu izrazili želju da se susret odigra, kao i naši protivnici. Bilo je to teško gostovanje, ali smo uspjeli slaviti pobjedu", rekao je Zengin komentarišući susret na stadionu Partizana u Beogradu te zahvalio navijačima koji su uvijek uz njih.
svaka čast g.zenginu za lijepu gestu,a i njegovom timu na sinošnjoj pobjedi. :thumbup:
VCorp

#345 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by VCorp »

Izjavljuje takve stvari u Srbiji, danas će se opet po komentarima jebavati matere balijama i četnicima. Kad god se Turčin umiješao u Balkan mi smo najebali.
Post Reply