Turizam u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PeppermintSA

#1 Turizam u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

Budući da doživljavamo nevjerovatan turistički bum posljednjih godina, smatram da bi bilo u redu da imamo odgovarajući temu gdje možemo postavljati statistiku, nove turističke atrakcije, analize, projekcije itd. :izet:
Messier

#3 Re: Turizam u Sarajevu

Post by Messier »

Mozda da se krene sa tim, da se placa turisticka taksa za svako spavanje u gradu?
pepeljara

#4 Re: Turizam u Sarajevu

Post by pepeljara »

Ja bih dodao i rjesavanje prosjaka i dzeparosa sta i kako da ljudi znaju kako se sacuvati.
Pored takse gore navedene, mozda i neke grupne aktivnosti, tipa uzmes kartu a u nju ukljucen i muzej i slicno i time se skupljaju sredstva za pokrivanje troskova, a i potencijalno sirenje ponude. Ko god dodje ima para i planira da potrosi samo mu treba dati ideju :)

btw odlicna tema :thumbup:
Last edited by pepeljara on 18/05/2025 14:21, edited 1 time in total.
pepeljara

#5 Re: Turizam u Sarajevu

Post by pepeljara »

*dupli
PeppermintSA

#6 Re: Turizam u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

pepeljara wrote: 18/05/2025 14:16 Ja bih dodao i rjesavanje prosjaka i dzeparosa sta i kako da ljudi znaju kako se sacuvati.
Pored takse gore navedene, mozda i neke grupne aktivnosti, tipa uzmes kartu a u nju ukljucen i muzej i slicno i time se skupljaju sredstva za pokrivanje troskova, a i potencijalno sirenje ponude. Ko god dodje ima para i planira da potrosi samo mu treba dati ideju :)

btw odlicna tema :thumbup:
To su super ideje.

Mislim takođe da treba diversifikacije i ciljanog razvoja određenih turističkih subkategorija, a tu prevashodno mislim na noćni život. Naime, to je finansijski gledano ubjedljivo najplodonosnija turistička subkategorija. Prosto rečeno, turisti koji dolaze da partijaju će najviše para ostavljati jer je partijanje samo po sebi skuplje od drugih vidova raznonode. Bilo bi recimo super da organizujemo neki ozbiljan muzički festival tipa InMusic u Zagrebu.
akcija007

#7 Re: Turizam u Sarajevu

Post by akcija007 »

Bojim se da cemo dosta izgubiti prihoda od nedolaska arapskih turista . Evropski turisti koji nam dolaze s Ruksakom s Ryanairom ne mogu zamjeniti Arape po potrosnji .
mayab

#8 Re: Turizam u Sarajevu

Post by mayab »

jbga , to su stvari na koje ne možemo uticati , a dok se to ne dovede u normalu , poraditi na poboljšanju ponude , na čistoći grada , unapređenju svih mogućih oznaka da budu razumljive strancu .....
Post Reply