digger wrote:
Dobra tema. Medjutim, realnost mi izgleda drugacija.
Najprije, nisam siguran odakle tvoje ubjedjenje da je BiH turisticka destinacija. Ne govorim ovdje o ljepotama zemlje, nego o stvarnosti uslova za turizam. Pokusaj u Sarajevu da smjestis vece grupe. Gdje?
Na pocetku moram skrenuti paznju na to da ja zelim pricati o buducnosti bh. turizma. To jeste analizirati njegov buduci razvoj.
Pa kao sto si i sam rekao RBIH ima mnoge prirodne ljepote (jezera, planine, rijeke...) i tu ima ogromni potencijal za razvoj "zelenog turizma". sad ne mislim da je RBIH najljepsa zemlja na svijetu i da je jeidinna koja posjeduje te ljepote. Dovoljno je otici u Francusku pa vidjeti da to sve ima i tamo ali nema ni sumnje da mozemo privuci dobar dio tursita koji zle nesto novo.
Osim prirodnih ljepota imamo i gradove i sela koja imaju jako dugu i bogatu historiju. Svaki od njih je muzej na otvorenom. Na nama je ih pokazemo drugima. Tu se javlja ona prica o marketingu.
Sad sto se tice smjestaja. Svakako da je on premali ali se on iz godine u godinu povecava. Evo podataka za mjesec august tekuce godine :"Kapaciteti u augustu 2005. godine iznose 11.583 ležaja i u odnosu na isti mjesec prethodne godine
veći su za 6,3%.". Prilicno visok rast. No nakon zavrsetka ovog kompleksa na Bjelasnici kapciteti ce biti znatno veci. Kazes da nisi ubjeden u to da je RBIH turisticka destinacija. Prvo treba reci da je i prije agresije RBIH bila turisticka destinacija koja je obecavala.(mislim od druge polovine '80-tih. Mislim da se moze nastaviti tamo gdje se prekinulo samo je potrebno praviti sto vecu propagandu. Treba izmjeniti sliku RBIH kao neke drzave u kojoj se jos uvjek ratuje.
Ta milijarda KM koja se spominje se vjerovatno najvise odnosi na Medjugorje. Sve ostalo u Hercegovini je pratece uz izuzetak dnevnih tura u Mostar iz Dalmacije. A sama realnost sarajevskih hotelskih kapaciteta pokazuje da su turisti manje-vise slucajnost.
Medugorje jeste jedno od vecih destinacija u RBIH ali nije jedino, daleko od toga. Sarajevo i Mostar su recimo daleko ispred. Ta milijarda KM je nista. Uporedimo li to sa nekim ostalim drzavama to je jako slabo i to uopste nije neka velika suma. Gledajuci statisticke podatke mozemo konstatovati kao sto kazes da se radi o kracim boravcima u RBIH. Eh sada treba raditi na tome da se oni zadrze sto duze u RBIH. Nuditi im razne predstave, manifestacije itd... Mislim da se i tu napreduje prilicno dobro pa vec sad aimamo par dobro utemeljnih festivala.
Zimski turizam kod nas skoro i ne postoji.
Jeste nizak ali se ne moze reci da on nepostoji. Evo izvoda iz jednog danasnjeg clanka.
"Samo u toku prethodne sezone bh. ski-centre posjetilo je više od
500.000 turista, zaljubljenika u planine i zimske sportove. Istovremeno, ostvareno je oko 200.000 noćenja u 7.120 ležaja, što čini više od 20 posto ukupnog turističkog prometa u BiH. "
http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=EK
500.000 nije velika cifra ali se treba istaci ogromni napredak koji je uraden u zadnje 2-3 godine. Ovdje se mozemo vratiti na ove mine koji neki spominju. Dobar dio planina je deminiran i ponovo je pristupacan. Recimo Vlasic ili Trebevic koji ce biti potpuno deminiran do kraja iduce godine.
Porediti nas i Hrvatsku, ne ide jer je njihova ponuda ogromna. Slabo vjerujem u rezultate SCG.
Ne poredim ja nas i Hrvatsku po broju turista vec sam samo skrenuo paznju na nacin na koji oni vrse propagandu u svijetu a ona je nama vise nego potrebna. Izmedu ostalog oni su taj nacin reklamiranja prepisali od turaka (a ovi sigurno od nekog treceg).
U vezi CG. Ti vjerovao ili ne to je tako. CG je prosle godine imala najveci rasta i prioglasena je naperspektivnijom destinacijom na svijetu.(clan u teheconomist abila je i neka svjetska turisticka agencija koja je pisala tome.
Odakle 1 milijarda, ne znam. Ako su uzeli sve strance koji ovdje rade i ukalkulisali i njih u turizam, onda bolje da ostavimo SDA da se i dalje hvali.
Milijarda KM uopste nije velika suma.(kad se prica o prihodima od turizma)