Turizam u RBIH: stub razvoja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

savjest

#1 Turizam u RBIH: stub razvoja

Post by savjest »

Oko 2015. godine BiH bi od putovanja i turizma mogla ostvarivati godišnju dobit od dvije milijarde KM, dok se predviđa da će u ovoj godini ta dobit iznositi oko 950 miliona KM.
http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=EK

Kao sto pise u gornjem clanku prihodi od turizma bi u ovoj godini trebali biti nesto manji od 1 milijardu KM. Mislim da je turizam u RBIH ima vise nego odlicnu perspektivu. Mislim da se tek prije godinu dvije pocelo ozbiljnije razmisljati o njegovom razvoju. (sto se moze donekle i razumjeti jer vazda prece preteze)...

Ali sada je izvrstan momenat da se sto vise posvetimo ovom sektoru. Neophodno je da se napravio sto veca propganda u svijetu o RBIH. Nedavno sam citao izvjestaj u kojem je bilo rijeci o tome da je CG imala najveci rast turista i da je to najperspektivnije trziste za razvoj turizma. Ti nije nikakva slucajnost jer je CG prije 2-3 godine pocela da se reklamira na CNN-u i jos nekim svjetskim medijskim kucama. Nema sumne da je to imalo ucinka.

Ja sam negje '98 imao priliku da vidim velike plakate u europskom parlamentu u Briselu na kojima se vrsila promocija Hrvatkse.

Sjecam se da je prije par godina Siladzic predlegao da se izdvoje sredstva iz budzeta za reklame na CNN-u... medutim to je brzo proplao... Mislim da da je bilo prerano.
Ali bise sada ponovo trebal pokrenuti ta ideja.

Isto bih vas zamolio da ovdje postavljate vjesti o nekim projektima koji su vezani za turistcki sektor.
Prenj

Post by Prenj »

FENA wrote:A. Terzic: Oko 2015. godine BiH bi od putovanja i turizma mogla ostvarivati godišnju dobit od dvije milijarde KM, dok se predviđa da će u ovoj godini ta dobit iznositi oko 950 miliona.
:lol: :( :x
S obzirom da je ova vijest izasla iz usta A. Terzica, mozemo joj vjerovati isto toliko kao i njegovoj izjavi da ce nam vize biti ukinute ovog oktobra.

Ko je ono spomenuo Potemkinova sela?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Izvrsna šanasa za bh. turizam:
SKIJANJE PO MINSKIM POLJIMA!
Zašto da ne!
Adrenalin, opasnost, uzbudjenje...to se traži u novim tokovima svjetskog turizma.
Snijeg pokrije brijeg i šta oni znaju ima li mina i slabo će koja roknuti.
Ne mora, vala, ni biti mina ispod utabanog snijega, a lafo negdje u blizini pustiti brucelozne ovce u pravo minsko polje da se povremeno čuje rokačina pašteta i onih odskočnih.
Prodavati im suvenire k'o ona Suada umjetnica, ZEMLJU SA MINSKIH POLJA. Lijepo upakovanu sa certifikatom MAC-a.
Razmisliti o privjescima za lančiće od čaura municije sa osiromašenim uranom. Neka ih poklanjaju svojim dušmanima/dušmankama.
Životno osiguranje....ih..., lova do krova...!
Procentualno (površina/broj mina), odmah smo iza Kambodje koja je svjetski prvak po broju minskih polja.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/10/2005 23:38, edited 3 times in total.
pitt

Post by pitt »

To bas za one sto vole da im adrenalin skache ko mahnit :D:D A ne bi bilo ni lose reklamirati za samoubice...dodjite u nasu zemlju i pomozite nam da se rjesimo mina....dobro vama a i nama :D:D
digger

#5 Re: Turizam u RBIH: stub razvoja

Post by digger »

savjest wrote:Kao sto pise u gornjem clanku prihodi od turizma bi u ovoj godini trebali biti nesto manji od 1 milijardu KM. Mislim da je turizam u RBIH ima vise nego odlicnu perspektivu. Mislim da se tek prije godinu dvije pocelo ozbiljnije razmisljati o njegovom razvoju. (sto se moze donekle i razumjeti jer vazda prece preteze)...
Dobra tema. Medjutim, realnost mi izgleda drugacija.

Najprije, nisam siguran odakle tvoje ubjedjenje da je BiH turisticka destinacija. Ne govorim ovdje o ljepotama zemlje, nego o stvarnosti uslova za turizam. Pokusaj u Sarajevu da smjestis vece grupe. Gdje?

Ta milijarda KM koja se spominje se vjerovatno najvise odnosi na Medjugorje. Sve ostalo u Hercegovini je pratece uz izuzetak dnevnih tura u Mostar iz Dalmacije. A sama realnost sarajevskih hotelskih kapaciteta pokazuje da su turisti manje-vise slucajnost.

Zimski turizam kod nas skoro i ne postoji.

Porediti nas i Hrvatsku, ne ide jer je njihova ponuda ogromna. Slabo vjerujem u rezultate SCG.

Odakle 1 milijarda, ne znam. Ako su uzeli sve strance koji ovdje rade i ukalkulisali i njih u turizam, onda bolje da ostavimo SDA da se i dalje hvali.
savjest

Post by savjest »

Izgradnja hotelskog i apartmanskog kompleksa na Bjelasnici .

http://www.trnovo.ba/pdf_doc/BJ_projekcije_razvoja.pdf

http://www.trnovo.ba/index.php?id=13

http://www.trnovo.ba/index.php?id=14

Digger, odgovorit cu kasnije. Sad nemam vremena, uglavonm vecinom grijesis u svojoj konstataciji.
digger

Post by digger »

savjest wrote:Digger, ... uglavonm vecinom grijesis u svojoj konstataciji.
Bio bih presrecan. :)
Tomo82

Post by Tomo82 »

Da vas pitam nesto - kakvu vi klijentelu namjeravate privuc, danas-sutra, na vasa skijalista?
Tomo82

Post by Tomo82 »

I koji su to turisticki potencijali BiH? Najlakse je rec za zemlju da ima turisticki potencijal. Ima ga svako selo.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

BiH od turizma očekuje 950 milijuna KM dobiti

U Sarajevu se održava Druga regionalna konferencija o razvoju turizma u zemljama zapadnog Balkana
U organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH, Vijeća ministara BiH i Vlade Japana, u Sarajevu je u utorak počela Druga regionalna konferencija o razvoju turizma u zemljama zapadnog Balkana. Cilj konferencije je da se stimulira suradnja kroz razvoj turizma uz aktivno učešće privatnog sektora, što će povećati udjel turističke industrije u održivom ekonomskom razvoju cijele regije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić obratio se u ime domaćina i istaknuo kako je turizam jako važna privredna grana, koja ima veliku ulogu u stvaranju kapitala, zaštiti okoliša i otvaranju novih radnih mjesta, posebno za žensku populaciju, te da Bosna i Hercegovina u tome vidi svoju šansu za ekonomski napredak.

Prema njegovom mišljenju, BiH ima dobre turističke potencijale i ostale preduvjete za razvoj turizma pa stoga treba usvojiti jedinstvenu zakonsku regulativu u skladu sa onom iz Europske unije, te pripremiti dugoročnu strategiju razvoja turizma i mehanizme za njeno provođenje na svim razinama.
Ove godine BiH očekuje oko 950 milijuna KM dobiti od putovanja i turizma, a ta brojka bi 2015. godine mogla porasti na dvije milijarde KM. (Bankamagazin)

--------

Silajdzic je odlicno predlagao da se reklamiramo na CNN-u. Evo, gledam na CNN-u se vec mjesec dana reklamira Hrvatska. Nigerija i za cudo te zemlje ove godine imaju veci broj turista nego ranije.
Qwert

Post by Qwert »

Tomo82 wrote:I koji su to turisticki potencijali BiH? Najlakse je rec za zemlju da ima turisticki potencijal. Ima ga svako selo.
Ratnim rusevinama. Za ne povjerovati koliko su zapadnjaci inpresionirani rusevinama. Pricao sa nekoliko, pokazivao mi slike iz kninske krajine a kaze da planira sljedeci put kroz Bosnu. :-)
Panasonic

Post by Panasonic »

Tomo82 wrote:I koji su to turisticki potencijali BiH? Najlakse je rec za zemlju da ima turisticki potencijal. Ima ga svako selo.

BiH moze razviti zimski turizam, ima potencijala na pretek, od voda do prirodnih bastina, kanjona, pecina, vodopada, zamkova, spajanju raznih kultura...

Neum, bas zato sto je to samo jedan grad, u njega se moze uloziti toliko da postane turisticka atrakcija svjetske klase, na njegu se mozemo u potpunosti fokusirati i otvoriti sve sto jos nije u Neumu otvoreno a trebalo bi da bude, kao sto je slucaj sa Kuvajtom, Monakom... (u planu je i gradnja luke)

a i ovo: :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20143 :D
Mi smo drevna civilizacija :D
Tomo82

Post by Tomo82 »

Panasonic wrote:

BiH moze razviti zimski turizam, ima potencijala na pretek, od voda do prirodnih bastina, kanjona, pecina, vodopada, zamkova, spajanju raznih kultura...

Neum, bas zato sto je to samo jedan grad, u njega se moze uloziti toliko da postane turisticka atrakcija svjetske klase, na njegu se mozemo u potpunosti fokusirati i otvoriti sve sto jos nije u Neumu otvoreno a trebalo bi da bude, kao sto je slucaj sa Kuvajtom, Monakom... (u planu je i gradnja luke)

a i ovo: :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20143 :D
Mi smo drevna civilizacija :D
Ovoliku kolicinu gluposti vec dugo nisam procitao.
Sve gore navedeno ima svaka drzava u Europi.
Razviti zimski turizam. OK. Kako? BiH ne moze, za sada, u zimskom turizmu konkurirati Bugarskoj, gdje ces dalje.

E sad, kako covjek nakon neceg ovakvog napisanog moze ozbiljno s tobom raspravljat...
buhtelj

Post by buhtelj »

Slalom u minskom polju za one koji su zeljni adrenalina......a to su uglavnom sami ultra-miljarderi kojim je zivot dosadannnn za popiziditi....i eto lagane love... :lol: :lol: :lol: :lol:
savjest

#15 Re: Turizam u RBIH: stub razvoja

Post by savjest »

digger wrote:
Dobra tema. Medjutim, realnost mi izgleda drugacija.

Najprije, nisam siguran odakle tvoje ubjedjenje da je BiH turisticka destinacija. Ne govorim ovdje o ljepotama zemlje, nego o stvarnosti uslova za turizam. Pokusaj u Sarajevu da smjestis vece grupe. Gdje?
Na pocetku moram skrenuti paznju na to da ja zelim pricati o buducnosti bh. turizma. To jeste analizirati njegov buduci razvoj.

Pa kao sto si i sam rekao RBIH ima mnoge prirodne ljepote (jezera, planine, rijeke...) i tu ima ogromni potencijal za razvoj "zelenog turizma". sad ne mislim da je RBIH najljepsa zemlja na svijetu i da je jeidinna koja posjeduje te ljepote. Dovoljno je otici u Francusku pa vidjeti da to sve ima i tamo ali nema ni sumnje da mozemo privuci dobar dio tursita koji zle nesto novo.

Osim prirodnih ljepota imamo i gradove i sela koja imaju jako dugu i bogatu historiju. Svaki od njih je muzej na otvorenom. Na nama je ih pokazemo drugima. Tu se javlja ona prica o marketingu.

Sad sto se tice smjestaja. Svakako da je on premali ali se on iz godine u godinu povecava. Evo podataka za mjesec august tekuce godine :"Kapaciteti u augustu 2005. godine iznose 11.583 ležaja i u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći su za 6,3%.". Prilicno visok rast. No nakon zavrsetka ovog kompleksa na Bjelasnici kapciteti ce biti znatno veci. Kazes da nisi ubjeden u to da je RBIH turisticka destinacija. Prvo treba reci da je i prije agresije RBIH bila turisticka destinacija koja je obecavala.(mislim od druge polovine '80-tih. Mislim da se moze nastaviti tamo gdje se prekinulo samo je potrebno praviti sto vecu propagandu. Treba izmjeniti sliku RBIH kao neke drzave u kojoj se jos uvjek ratuje.

Ta milijarda KM koja se spominje se vjerovatno najvise odnosi na Medjugorje. Sve ostalo u Hercegovini je pratece uz izuzetak dnevnih tura u Mostar iz Dalmacije. A sama realnost sarajevskih hotelskih kapaciteta pokazuje da su turisti manje-vise slucajnost.
Medugorje jeste jedno od vecih destinacija u RBIH ali nije jedino, daleko od toga. Sarajevo i Mostar su recimo daleko ispred. Ta milijarda KM je nista. Uporedimo li to sa nekim ostalim drzavama to je jako slabo i to uopste nije neka velika suma. Gledajuci statisticke podatke mozemo konstatovati kao sto kazes da se radi o kracim boravcima u RBIH. Eh sada treba raditi na tome da se oni zadrze sto duze u RBIH. Nuditi im razne predstave, manifestacije itd... Mislim da se i tu napreduje prilicno dobro pa vec sad aimamo par dobro utemeljnih festivala.

Zimski turizam kod nas skoro i ne postoji.
Jeste nizak ali se ne moze reci da on nepostoji. Evo izvoda iz jednog danasnjeg clanka.

"Samo u toku prethodne sezone bh. ski-centre posjetilo je više od 500.000 turista, zaljubljenika u planine i zimske sportove. Istovremeno, ostvareno je oko 200.000 noćenja u 7.120 ležaja, što čini više od 20 posto ukupnog turističkog prometa u BiH. "
http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=EK

500.000 nije velika cifra ali se treba istaci ogromni napredak koji je uraden u zadnje 2-3 godine. Ovdje se mozemo vratiti na ove mine koji neki spominju. Dobar dio planina je deminiran i ponovo je pristupacan. Recimo Vlasic ili Trebevic koji ce biti potpuno deminiran do kraja iduce godine.

Porediti nas i Hrvatsku, ne ide jer je njihova ponuda ogromna. Slabo vjerujem u rezultate SCG.
Ne poredim ja nas i Hrvatsku po broju turista vec sam samo skrenuo paznju na nacin na koji oni vrse propagandu u svijetu a ona je nama vise nego potrebna. Izmedu ostalog oni su taj nacin reklamiranja prepisali od turaka (a ovi sigurno od nekog treceg).
U vezi CG. Ti vjerovao ili ne to je tako. CG je prosle godine imala najveci rasta i prioglasena je naperspektivnijom destinacijom na svijetu.(clan u teheconomist abila je i neka svjetska turisticka agencija koja je pisala tome.
Odakle 1 milijarda, ne znam. Ako su uzeli sve strance koji ovdje rade i ukalkulisali i njih u turizam, onda bolje da ostavimo SDA da se i dalje hvali.

Milijarda KM uopste nije velika suma.(kad se prica o prihodima od turizma)
Prenj

Post by Prenj »

BiH jeste prelijepa, ali narod koji zivi u njoj sve radi da tu ljepotu nepovratno unisti.
Nase prelijepe rijeke su deponije smeca, sva izletista do kojih se moze doci autom su preplavljena smecem ... nece nijedan ljubitelj lijepe prirode doci da sjedi u smecu.

U toku je unistenje kanjona Rakitnice od strane lokalnih politicara, kanjon Neretve je sljedeci ... :(

Na Igmanu se desila
1984. Zimska olimpijada
2005. korida
grabimo napred ogromnim koracima ...:(

Koji lijepi gradovi, koja sela???
BiH je zapustenao i neuredna zemlja u svakom pogledu. I ono preostalih dijelova lijepih gradova (Mostar, Travnik, Sarajevo) je napadnuto bespravnom gradnjom.
A tek sela??? Zar je posmatranje ruznih trospratnica sa nikad zavrsenim fasadama ili tajkunskih vila ofarbanih u jarko zuto, ruzicasto ili ljubicasto nesto sto cemo pokazati turistima?

Rijeke su ZATRPANE otpadom svih vrsta. A ostatak prirode?
Sume su nakon rata opustosene. Tamo gdje je prije rata bilo moguce vidjeti na desetine divokoza sada NEMA NISTA ZIVO, krivolovci su sve pobili.
I naravno, gdje god dopire tocak BH turiste su brda smeca. Samo rijetke oaze daleko od puteva su ostale lijepe.

Evo kako je izgledao Mostar, svega par sedmica nakon sto je postao grad pod zastitom UNESCA-a.
Vecernji list wrote:KATASTROFA
Nakon što je uništen cjelokupni riblji fond u Radobolji, Mostaru prijeti zaraza
Image
Panika u Mostaru - Štakori gradom raznose uginule ribe
Autor Misijana BRKIĆ-MILINKOVIĆ

MOSTAR - Cjelokupan riblji fond rijeke Radobolje je uništen; štakori ostatke mrtve pastrve raznose po jednom od najljepših mostarskih naselja - "Vatikanu", nadomak samog gradskog središta.

Umrla rijeka
- Od nepodnošljivog smrada koji se nekoliko dana širi po naselju ne možemo ostati. To je katastrofa - govori nam jedna stanarka zgrade čiji balkon gleda na nekad jednu od najljepših i najčišćih rijeka u Hercegovini. Ostaci mrtve ribe plutaju po površini gotovo presušile rijeke, a u noćnim satima iz dnevnih skloništa izmile štakori i raznose ih uokolo. Stanari opisuju scene kao iz najgorih filmova strave.

Uzorci na analizi
- Jutros smo uzeli uzorke vode i mrtve ribe i poslali ih na analizu. Rezultate očekujemo za nekoliko dana - govori nam član Predsjedništva Društva sportskih ribolovaca "Neretva" Zoran Perić, kojeg smo zatekli pokraj drvenog mosta na Radobolji. - Ovo je potpuni pomor ribe. Što je točno bilo znat ćemo kad dođu rezultati, premda imamo nekih indicija - govori Perić, a Vjekoslav Arapović, strastveni ribič i dugogodišnji član Društva sportskih ribolovaca, objašnjava: - Prije dvije godine proveli smo poribljavanje Radobolje nakon gotovo dvadeset godina. I evo što se dogodilo! Ne shvaćam tko je i s kojim ciljem ovo napravio. Istina, dobili smo anonimnu dojavu da se u Ilićima (mostarskom prigradskom naselju, op.a.), na mjestima gdje je Radobolja nešto dublja, usipa sredstvo za izbjeljivanje, tj. varikina.

Riba na tržnici
Inače, dosta ljudi koristi taj, da tako kažem, brutalan način za ubijanje ribe koju onda, kad mrtva ispliva na površinu, vade i koriste za jelo. Očito je da je sve izmaknulo kontroli ili je možda i namjerno potrovan cjelokupni riblji fond. Od mjerodavnih očekujemo da što prije odgovore na to; ljudi su zaprepašteni i zgranuti tim činom - kaže nam Arapović. - Najgore je što takva riba završava na tržnicama, pa i u restoranima - iznosi Arapović šokantne tvrdnje. Problem je više što se, usljed pomora ribe, na Radobolji pojavilo mnoštvo štakora, a oni su, u kombinaciji s prljavštinom, vrućinama i sada, eto, i ostacima ribe, golema opasnost po zdravlje ljudi i nose veliku mogućnost zaraze. Stoga stanari "Vatikana", ali jednako tako i drugih mostarskih naselja koja leže naslonjena na Radobolju, s nestrpljenjem očekuju rezultate analize.
Navalite turisti.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Ribe plivaju leđno, slalom po minskim poljima, korida, HE...
niko nam se neće (po)turiti da bude turista!
kikas

Post by kikas »

kao prvo,kad je bosna bila od turizma,a pogotovo bosanci.Cast pojedincima ali slabo znate ista iskoristit.Jedna od najvecih gresaka je pohlepnost jer svi bi pare a da se nista ne ulozi.Ne omalovazavam muslimane,ali pogledajte samo jadnu ponudu u mostaru u starom gradu.misle imamo most pa sad turisti dajte pare.jos samo rampa fali da se naplacuje prelaz.Madodjite konacno.nema vise komunizma i lezanja.
da pamtis

Post by da pamtis »

muslimane.....Madodjite konacno.nema vise komunizma i lezanja.
vazna je nafta a za komunizam ce lahko..........."lezanje" imaju moze im se.................. a jes ti mozda nesto za Bosnjake rekao ili ?
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Vecina prihoda BiH od turizma dolazi od dijasporaca koji godisnje dolaze svojim kucama i trose ne tako male sume para, zar ne?
Fair Life

Post by Fair Life »

Prenj wrote:(...)
Navalite turisti.
Samo da prebacim sklopku...

Image
PipiDugaDevetka

Vijesti SA202, Cro prihod od turizma: Više od $6 mlrd. !
Prenj

Post by Prenj »

PipiDugaDevetka wrote:Vijesti SA202, Cro prihod od turizma: Više od $6 mlrd. !
Nis' se ne boj, za par dana ce Ado Terzic i tu cifru nastimati.
Sitnica, kad je vec mogao vize ukinuti ... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Lako je njima...

Image
savjest

Post by savjest »

Prenj wrote: tuc muc.
Zamolio bih te da ne trolas( i ne samo tebe) ... otvori sebi topic i troljaj do mile volje. Ovo isto vazi za Fair Life. Otvori sebi topic i lijepi slicice razlicitih boja,tema ...
Ili idite razglabati na ove debilne i potpuno besmislne topice u stilu : "kako vam se svida ovaj", "ko je bolji Hanka Paldum ili Alija Balic" i tako redom....

Mislim da sam bio vise nego jasan u uvodnom postu.
Post Reply