Ljudi, ponosan sam na Sarajlije,...Budućnost sarajevskog turizma je u ovoj omladini što sa ruksacima šparta Evropom. Oni duže ostaju nego ekskurzije. Znam da je sve to tanko, ali u turizmu nema ništa preko noći. Najveća turistička atrakcija u Sarajevu su ljudi, njihova gostoljubivost, osmjesi, neposrednost, druželjubivost,...Treba nam više hostela. Kasnije, kada budu zreliji, ovi mladi turisti, ponovo će doći u Sarajevo da se sjete mladosti.marcus88 wrote:HOWEVER - I would say if you are in the Balkans and can save Romania and Bulgaria for another trip, Bosnia is a huge must. I have never met nicer people than in Bosnia, they are so hospitable and lovely, even after all they have been through in the past few years - Sarajevo is so different from Belgrade, which I loved for completely different reasons and regretted not spending more time in. Sarajevo is like a mini Istanbul if you have been, very Easternly influenced, lots of minarets and you can hear call to prayer. Bosnia is also very cheap. You could then try Mostar as well, also very interesting and beautiful, or go for the Croatian coastline, Split, Hvar, up through Zagreb
Turizam: marcus88 (Anketa)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1 Turizam: marcus88 (Anketa)
@marcus88, 22-godišnja studentica iz UK savjetuje nekog vršnjaka koji se trenutno nalazi u Beogradu, u nekom hostelu sa malo novca. Priča se dogadja 25. februara 2010.g. On bi da krene prema Bugarskoj ili Rumuniji, a ona mu priča o Bosni:
- Jara
#2 Re: marcus88
Izgleda da su naši ovdje, većinom, ljubazniji prema strancima nego jedni prema drugima.
Strankinja, zna bosanski, živi privremeno ovdje, dođe jedno jutro u granap, kaže: "Dobro jutro, molim vas to i to..." Kad prodavačica: " Ženska glavo, pusti me, glava mi puca, još nisam kafe popila!"
Ova privremeno nastanjena se zabezeknu!
Sad to priča kao vic, na neki način joj simpatično.
Jah...
Strankinja, zna bosanski, živi privremeno ovdje, dođe jedno jutro u granap, kaže: "Dobro jutro, molim vas to i to..." Kad prodavačica: " Ženska glavo, pusti me, glava mi puca, još nisam kafe popila!"
Ova privremeno nastanjena se zabezeknu!
Jah...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: marcus88
Pa, simpatično joj, ležeran način života Sarajlija, ništa srklet...a istina je da je to mač sa dvije oštrice,...Jara wrote:Izgleda da su naši ovdje, većinom, ljubazniji prema strancima nego jedni prema drugima.
Strankinja, zna bosanski, živi privremeno ovdje, dođe jedno jutro u granap, kaže: "Dobro jutro, molim vas to i to..." Kad prodavačica: " Ženska glavo, pusti me, glava mi puca, još nisam kafe popila!"![]()
![]()
![]()
Ova privremeno nastanjena se zabezeknu!Sad to priča kao vic, na neki način joj simpatično.
Jah...
- alibaba_i_30_godina
#4 Re: marcus88
Tipicno Balkanski, jer ima takvih primjera i u drugim okolnim zemljama a ne samo kod nas ...Jara wrote:Izgleda da su naši ovdje, većinom, ljubazniji prema strancima nego jedni prema drugima.
Strankinja, zna bosanski, živi privremeno ovdje, dođe jedno jutro u granap, kaže: "Dobro jutro, molim vas to i to..." Kad prodavačica: " Ženska glavo, pusti me, glava mi puca, još nisam kafe popila!"![]()
![]()
![]()
Ova privremeno nastanjena se zabezeknu!Sad to priča kao vic, na neki način joj simpatično.
Jah...
Mada, razumijem zasto su takvi ispadi i slicni simpaticni strancima ... samom meni je uvijek bilo malo cudno kada odem u pekaru il' neki supermarket (kad sam bio u inostranstvu) i svi nasmijani, kez od uha do uha sto bi se reklo ... vremenom to pocne nervirati, jer postane ti jasno da to nije tako buduci da su ljudi koji tu rade to duzni pokazati i da je to veoma neiskreno ... uvijek mi je bilo simpaticno kod nas sto kad odes po hljeb ili nesto drugo se raspricas sa prodavacem, cak i kad ti nekad ne zelis jer nisi raspolozen, al' te oni znaju nekako oraspoloziti - ako nista ismijes se istom kad izadjes iz radnje dok je to u drugim zemljama cak tabu ...
Svaka zemlja ima lijepu prirodu, rijeke, planine, obale al' malo koja ima i lijepe ljude, tj. lijepe duse ...
- PipiDugaDevetka
#5 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
@NeyDan,
Baš si to lijepo rekao. Sarajevo i nije neki poseban grad, ima ljepših mjesta u svijetu sa bogatijom kulturno-historijskom i prirodnom baštinom, ali iskrena ljubaznost, iskrena gostoljubivost, spremnost da se pomogne, druželjubivost,...razoružava, oduševljava i to je ono što je neko na drugoj temi rekao da grad ne čine samo ulice, zgrade i trgovi, nego i ljudi.
Šta ću ja u nekom gradu raditi ako tamo ne upoznam nikoga, ne razgovaram ni sa kim, a prodavačice u pekari imaju vještački osmjeh broj:3 koji je namijenjen mom novcu, a ne meni.
Ja bih ukinuo merkatore, interexe, konzume i vratio bih granape u kojima se mogla piva popiti stojećki, gdje su kone ogovarale i po pola sata kupovale namirnice, izmjenjivale mišljenje o svom zdravstvenom stanju u porodici,....granap=komšijski miting point.
Nije fer graditi hiper-mega-trgovačke centre u centru grada, nije fer prema granabdžijama i njihovim malim prodavnicama.
Baš si to lijepo rekao. Sarajevo i nije neki poseban grad, ima ljepših mjesta u svijetu sa bogatijom kulturno-historijskom i prirodnom baštinom, ali iskrena ljubaznost, iskrena gostoljubivost, spremnost da se pomogne, druželjubivost,...razoružava, oduševljava i to je ono što je neko na drugoj temi rekao da grad ne čine samo ulice, zgrade i trgovi, nego i ljudi.
Šta ću ja u nekom gradu raditi ako tamo ne upoznam nikoga, ne razgovaram ni sa kim, a prodavačice u pekari imaju vještački osmjeh broj:3 koji je namijenjen mom novcu, a ne meni.
Ja bih ukinuo merkatore, interexe, konzume i vratio bih granape u kojima se mogla piva popiti stojećki, gdje su kone ogovarale i po pola sata kupovale namirnice, izmjenjivale mišljenje o svom zdravstvenom stanju u porodici,....granap=komšijski miting point.
Nije fer graditi hiper-mega-trgovačke centre u centru grada, nije fer prema granabdžijama i njihovim malim prodavnicama.
- alica.k
#6 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
ma ja od koga kod cujem o bih i sarajevu hvale nas na sva usta...ljudi su odusevljeni sto sarajevom, sto ljudima...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#7 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
Neki dan su me neki Španci zaustavili pored Vijećnice. Imali su sreće, jer znam njihov jezik, ali su me upeglali. Pitaju gdje je Sinagoga, kažem im i objasnim. Onda im to kao daleko (od Vijećnice do Sinagoge), onda me pitaju kakav je put do Mostara, kažem, nije auto put, ali je dobar. Ovo je brdska zemlja
. Onda neće ni tamo. Onda me pitaju gdje ima dobro jesti. Pokažem im inat kuću preko puta, neće ni to. Pitaju onda kako do Zagreba
. E, kako takvim debilima pomoći?
- johnnykola
#8 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
ja, sve super. i ja tako odem u pekaru, ispricam se s prodavacicom kakoPipiDugaDevetka wrote:@NeyDan,
je odron vrijeme doslo i kako svi gledaju da marnu negdje nesto. normala, platim svojih 5 kifala i razgulim.
a onda dodjem iduci put, opet kupujem kifala, bacim na staklo kovanice (jer su mi ruke bile
pune kesa) i kazem: hajte, molim vas, vidite ima li ovdje dovoljno.
ona na brzinu pokupi urce i kaje sve okej. ja se kasnije prebrojim, izdigla me za pol marke.
i sta je najgore, meni je neugodno ponovno ici u istu pekaru. dzaba ti prica s govedom i
sirenje sarajevskog duha, ako te djevjcica okrada. mislim, ono.
sta, ona zbog toga ne bi trebala dobiti otkaz, a ova iz stajaznam berlina, ako te mracno
pogleda, a obvezatna je jer joj je to dio posla da se smjeska, bi i vjerojatno hoce. sarajevsko ubleharstvo.
- The Nightwatchman
#9 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
imam jarana sto je bio u etiopiji. odusevljen. muzo koze, sviro bip-bop na rebrima izgladnjelih goveda, spavao sa nomadima u šatorima i tako dalje....alica.k wrote:ma ja od koga kod cujem o bih i sarajevu hvale nas na sva usta...ljudi su odusevljeni sto sarajevom, sto ljudima...
ja mislim ko god da ode u etiopiju da bi bio odusevljen i sa prirodom i sa ljudima.
mislim da je ova prica kako nas svi hvale i vole, ustvari samo opravdanje da i dalje kakimo u svojoj avliji, jer vidi covjece, mi i dalje kakimo, a oni nas i dalje hvale.
druga stvar je malo konkretnija: ja bih volio da mi neko kaze poznaje li i jednog turistu koji je dosao u sarajevo i ostao duze od 3 dana (ukljucujuci posjetu mostaru)?
- alibaba_i_30_godina
#10 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
To je tvoje iskustvo, negativno, i svi smo imali bezbroj takvih, ali da li si nekad pomislio da je mozda doslo do greske prodavacice, te da je nenamjerno vratila manje ... budi iskren/a i reci da li ti se ikad desilo da ti vrate vise nego sto treba ... meni se to desilo nekoliko puta, samo sto nisam kao neki koji to vole da iskoriste jer znam da ce na kraju dana ti jadni ljudi to morati nadoknaditi od svojih plata, pa vratim sa zadovoljstvom novac koji mi ne pripada ... Uostalom, tvoja odgovornost je da na licu mjesta provjeris da li si dobio nazad onoliko koliko si trebao, obzirom da to nisi uradio i nisi ukazao na gresku i ti snosis krivicu, mozda cak i vise nego prodavac...johnnykola wrote:
ja, sve super. i ja tako odem u pekaru, ispricam se s prodavacicom kako
je odron vrijeme doslo i kako svi gledaju da marnu negdje nesto. normala, platim svojih 5 kifala i razgulim.
a onda dodjem iduci put, opet kupujem kifala, bacim na staklo kovanice (jer su mi ruke bile
ona na brzinu pokupi urce i kaje sve okej. ja se kasnije prebrojim, izdigla me za pol marke.
i sta je najgore, meni je neugodno ponovno ici u istu pekaru. dzaba ti prica s govedom i
sta, ona zbog toga ne bi trebala dobiti otkaz, a ova iz stajaznam berlina, ako te mracno
pogleda, a obvezatna je jer joj je to dio posla da se smjeska, bi i vjerojatno hoce. sarajevsko ubleharstvo.
Slazem se sa tobom. Dosta sam proputovao Evropom i imao sam priliku upoznati razlicite ljude i njihovu kulturu i zaista se covjek iznenadi. Tesko je vjerovati da npr. jedan Francuz nije ljubazan dok to ne dozivis, pa ti ljudi te ne zele pogledati ako ih ne pitas nesto na njihovom jeziku, na engleskom ne zele da razgovaraju i rijetki se potrude dok nas Bosanac uzme i rukama i nogama objasnjavati kako i sta, i sto je najbolje u svemu tome, nekako se sporazumije sa strancima i objasni sve lijepo, jos ispita covjeka odakle je dosao i slicne stvari .... Niko se ne trudi da se sporazumije sa strancima ili da im pomogne ... sjecam se jednom dok sam bio u Spaniji, udjem u neku prodavnicu svidjela mi se neka majica i pitam na engleskom prodavaca koliko kosta, ona drugoj prodavacici na spanskom govori nesto u smislu vidi ovoga sta hoce, ja mu necu nista reci a i ne znam, nije ni bitno otici ce ... ne bi to bilo toliko cudno da ja nisam razumio sta je ona njoj rekla al' djaba kad joj ne znam odgovoriti na spanskom ...PipiDugaDevetka wrote:
Naravno pokupim se i izadjem iz prodavnice i nastavim dalje ...
Djaba njima sva ta ljepota, sve te plaze, vile i kule kada su im ljudi plitki (naravno ne zelim da generalizujem al' u principu je vecina takva ili sam ja imao losu srecu pa sam nalijetao na takve)
- alica.k
#11 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
ma iskreno da ti kazem, nisam ja to rekla da kao opravdavam ista, vec prije u cudu. jer meni je ovaj grad sve samo ne turisticki raj, kako ga mnogi turisti predstavljaju :S.The Nightwatchman wrote:mislim da je ova prica kako nas svi hvale i vole, ustvari samo opravdanje da i dalje kakimo u svojoj avliji, jer vidi covjece, mi i dalje kakimo, a oni nas i dalje hvale.
- alibaba_i_30_godina
#12 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
Mislim da ti kao osoba koja zivi u ovom gradu, a i ja, ne mozemo bas objektivno posmatrati stvari i mnoge cinjenice uzimamo zdravo za gotovo ne pokusavajuci da saznamo dal' se nesto drugo krije iza njih. Nije turisticki raj, ali ima dosta stvari koji ga cine jednim od najboljih turistickih mjesta, ili pak potencijal, na osnovu kojeg to moze da postane.alica.k wrote:
ma iskreno da ti kazem, nisam ja to rekla da kao opravdavam ista, vec prije u cudu. jer meni je ovaj grad sve samo ne turisticki raj, kako ga mnogi turisti predstavljaju :S.
Navest cu samo neke primjere: blizina olimpijskih planina za sve vrste rekreacija, relativna blizina obale, blizina drugih vaznijih gradova Balkanskog poluostrva, mjesto gdje se susrecu istok i zapad (mada je ovo sada vec postalo diskutabilno), Skakavac kao drugi po velicini vodopad u Evropi (2 je, jel' tako?), sinagoge, katedrale i dzamije na jednom mjestu udaljene samo nekoliko stotina metara, ...
Primjera je mnogo, dalje mozes sama nastaviti.
- johnnykola
#13 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
hajde de. sta cemo s ovim: u aspeku uzmem dva ona mala zvrka pite. cijena x. sutra uzmem dva pljunuta ista,NeyDan wrote:To je tvoje iskustvo, negativno, i svi smo imali bezbroj takvih, ali da li si nekad pomislio da je mozda doslo do greske prodavacice, te da je nenamjerno vratila manje ... budi iskren/a i reci da li ti se ikad desilo da ti vrate vise nego sto treba ... meni se to desilo nekoliko puta, samo sto nisam kao neki koji to vole da iskoriste jer znam da ce na kraju dana ti jadni ljudi to morati nadoknaditi od svojih plata, pa vratim sa zadovoljstvom novac koji mi ne pripada ... Uostalom, tvoja odgovornost je da na licu mjesta provjeris da li si dobio nazad onoliko koliko si trebao, obzirom da to nisi uradio i nisi ukazao na gresku i ti snosis krivicu, mozda cak i vise nego prodavac...johnnykola wrote:
ja, sve super. i ja tako odem u pekaru, ispricam se s prodavacicom kako
cijena x + 1km. reko, kako jucer za marku jeftinije. pa kao, ovi su tezi. svaki iduci put kad udjem ta ista zenska
ako radi s nekim u smjeni uvijek sebi nadje posla da me ne usluzi, da to uradi druga. znaci, blam joj. isto jednom kupujem samu pekari cijena x. dva dana poslije dodjem kupovati sa strendzerima s kojima pricam na engleskom - cijena x + 2km. i opet ce sad prica, pa sta, to je svugdje tako, svugdje ima od pravila izuzetak blablabla. a krenulo je od toga da "sarajevski duh" ovakvo nesto nikad sebi ne bi dopustio. ali zato odes u makedoniju, kupis rolnu tariguza i svaki ti prodavac pa i za takvo sto izda racun od 15 denara.
-
pjegica
#14 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
Pomogla sam jednom... slučajno i spontano... i mislim da bih opet.
Sarajevo nije turistički grad u punom smislu te riječi. Turizam po nekim definicijama treba da se bavi glumljenjem gostoprimstva nekim strancima i prodavanjem svega što im se svidi i što žele ponijeti kao suvenir. Naše društvo to nije. Kod nas raja nikog ne gladi previše. Mi smo posebni jer smo raja sa svakim.
Prošle godine, kraj jula ili možda početak avgusta. Ljeto dosadno, nema predavanja, godišnji odmori, ništa za raditi osim hodati po gradu i tražiti bilo šta zanimljivo. Prilaze momak i dvije cure, studenti iz Slovačke (čini mi se!) i pitaju za neku preporuku: gdje da odu da jedu, gdje je dobar provod. Mi slijegamo ramenima, odvedemo ih u Bosnu na pitu, poslije sa nama krenu od kluba do kluba jer ni mi ne znamo gdje da idemo. Moja ih raja častila pivom i usput im pričali o gradu, o raji, o svemu... Nismo im bili vodiči, nismo previše baljezgali o historiji grada niti previše o političkoj situaciji, nadam se da su sami obišli nešto naših znamenitosti. Mislila sam da su samo sa nama izgubili vrijeme, ali očigledno nisu, jer sam primila razglednicu iz Istanbula poslije toga od jednog člana ekipe i bi mi drago.
Morali bi i mi shvatiti da ima dosta mladih ljudi, koji samo tako krenu ko u onoj reklami kad zavrte flašu i idu tamo kamo im pokaže čep. Mnogi završe ovdje slučajno, usput, dođu samo da slikaju i da upoznaju raju. Ti su klinci većinom kokuzi iako su iz bajne Evrope, i dođu čisto da upoznaju raju, običaje, da upoznaju duh života u gradu, i to bi trebali prepoznati na vrijeme i iskoristiti nekako. Jer nekad nije toliko bitan neki profit koliko dobar glas...
Sarajevo nije turistički grad u punom smislu te riječi. Turizam po nekim definicijama treba da se bavi glumljenjem gostoprimstva nekim strancima i prodavanjem svega što im se svidi i što žele ponijeti kao suvenir. Naše društvo to nije. Kod nas raja nikog ne gladi previše. Mi smo posebni jer smo raja sa svakim.
Prošle godine, kraj jula ili možda početak avgusta. Ljeto dosadno, nema predavanja, godišnji odmori, ništa za raditi osim hodati po gradu i tražiti bilo šta zanimljivo. Prilaze momak i dvije cure, studenti iz Slovačke (čini mi se!) i pitaju za neku preporuku: gdje da odu da jedu, gdje je dobar provod. Mi slijegamo ramenima, odvedemo ih u Bosnu na pitu, poslije sa nama krenu od kluba do kluba jer ni mi ne znamo gdje da idemo. Moja ih raja častila pivom i usput im pričali o gradu, o raji, o svemu... Nismo im bili vodiči, nismo previše baljezgali o historiji grada niti previše o političkoj situaciji, nadam se da su sami obišli nešto naših znamenitosti. Mislila sam da su samo sa nama izgubili vrijeme, ali očigledno nisu, jer sam primila razglednicu iz Istanbula poslije toga od jednog člana ekipe i bi mi drago.
Morali bi i mi shvatiti da ima dosta mladih ljudi, koji samo tako krenu ko u onoj reklami kad zavrte flašu i idu tamo kamo im pokaže čep. Mnogi završe ovdje slučajno, usput, dođu samo da slikaju i da upoznaju raju. Ti su klinci većinom kokuzi iako su iz bajne Evrope, i dođu čisto da upoznaju raju, običaje, da upoznaju duh života u gradu, i to bi trebali prepoznati na vrijeme i iskoristiti nekako. Jer nekad nije toliko bitan neki profit koliko dobar glas...
- groar
#15 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
Ma mi smo hahari najobicniji. Stranci nas dozivljavaju ljubaznima, jer kako stanu na teritoriju sarajeva, odmah se skupe oko njih, od taksista pa do obicnih klosarcica, utrkujuci ko ce da im "pomogne", ne bi li im izvukao iz dzepa šta, jer su sigurni da imaju hrpu para, ako nista na karticama
E moj marcuse, nasjeo si 
- alibaba_i_30_godina
#16 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
TO je druga prica.johnnykola wrote: hajde de. sta cemo s ovim: u aspeku uzmem dva ona mala zvrka pite. cijena x. sutra uzmem dva pljunuta ista,
cijena x + 1km. reko, kako jucer za marku jeftinije. pa kao, ovi su tezi. svaki iduci put kad udjem ta ista zenska
ako radi s nekim u smjeni uvijek sebi nadje posla da me ne usluzi, da to uradi druga. znaci, blam joj. isto jednom kupujem samu pekari cijena x. dva dana poslije dodjem kupovati sa strendzerima s kojima pricam na engleskom - cijena x + 2km. i opet ce sad prica, pa sta, to je svugdje tako, svugdje ima od pravila izuzetak blablabla. a krenulo je od toga da "sarajevski duh" ovakvo nesto nikad sebi ne bi dopustio. ali zato odes u makedoniju, kupis rolnu tariguza i svaki ti prodavac pa i za takvo sto izda racun od 15 denara.
Generalno, kad i ja odem u kupovinu sa nekim od prijatelja koji mi dodju u posjetu iz inostranstva, pa pricamo na njemackom a nasi ljudi vide/cuju to pa pokusaju da prodaju skuplje jer onda misle da sam i ja jedan od tih stranaca ... ali, znam kakve su cijene tako da me ne mogu prevariti, uostalom u svakoj drzavi, svakom gradu imas prodavaca koji prodaju strancima stvari skuplje za nekoliko feninga/maraka ... za Makedoniju ne znam, ali sam cuo da su jako gostoprimljivi ljudi ali opet, nisu svi takvi bas kao ni mi ovdje sto nismo svi isti ...
- johnnykola
#17 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
i do cega smo dosli? da je to sve u 5 deka i da je sarajevski duh izocan.:pNeyDan wrote:TO je druga prica.johnnykola wrote: hajde de. sta cemo s ovim: u aspeku uzmem dva ona mala zvrka pite. cijena x. sutra uzmem dva pljunuta ista,
ako radi s nekim u smjeni uvijek sebi nadje posla da me ne usluzi, da to uradi druga. znaci, blam joj. isto jednom kupujem samu pekari cijena x. dva dana poslije dodjem kupovati sa strendzerima s kojima pricam na engleskom - cijena x + 2km. i opet ce sad prica, pa sta, to je svugdje tako, svugdje ima od pravila izuzetak blablabla. a krenulo je od toga da "sarajevski duh" ovakvo nesto nikad sebi ne bi dopustio. ali zato odes u makedoniju, kupis rolnu tariguza i svaki ti prodavac pa i za takvo sto izda racun od 15 denara.![]()
![]()
Generalno, kad i ja odem u kupovinu sa nekim od prijatelja koji mi dodju u posjetu iz inostranstva, pa pricamo na njemackom a nasi ljudi vide/cuju to pa pokusaju da prodaju skuplje jer onda misle da sam i ja jedan od tih stranaca ... ali, znam kakve su cijene tako da me ne mogu prevariti, uostalom u svakoj drzavi, svakom gradu imas prodavaca koji prodaju strancima stvari skuplje za nekoliko feninga/maraka ... za Makedoniju ne znam, ali sam cuo da su jako gostoprimljivi ljudi ali opet, nisu svi takvi bas kao ni mi ovdje sto nismo svi isti ...
- ljubav_aha
#18 Re: marcus88
Jara wrote:Izgleda da su naši ovdje, većinom, ljubazniji prema strancima nego jedni prema drugima.
![]()
![]()
Jah...
hahahahahha najbolja prica
- alibaba_i_30_godina
#19 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
Pa misli sta hoces, al' ti samo kazem da tih primjera koje si naveo imas u svakoj drzavi stoga ne znam zasto si se samo toga ufatio k'o p'jan plota ... zeznula te prodavacica, ok i sta sa tim?!johnnykola wrote: i do cega smo dosli? da je to sve u 5 deka i da je sarajevski duh izocan.:p
I mene su nekoliko puta u Italiji, u Veneciji necu nikad halaliti za onu masku i sta sad?! Opcenito se zna kakvi su Italijani ...
- macan prvi
#20 Re: Turizam: marcus88 (Anketa)
Mene su jedno ljeto neki Francuzi u vozu iz Ploca pitali znam li neki jeftin hostel gdje mogu prenociti u Sarajevu pa da naredno jutro nastave put za Zagreb. Ali mi nista nije palo napamet, ko kad mi nikad nije trebalo...PipiDugaDevetka wrote:@marcus88, 22-godišnja studentica iz UK savjetuje nekog vršnjaka koji se trenutno nalazi u Beogradu, u nekom hostelu sa malo novca. Priča se dogadja 25. februara 2010.g. On bi da krene prema Bugarskoj ili Rumuniji, a ona mu priča o Bosni:Ljudi, ponosan sam na Sarajlije,...Budućnost sarajevskog turizma je u ovoj omladini što sa ruksacima šparta Evropom. Oni duže ostaju nego ekskurzije. Znam da je sve to tanko, ali u turizmu nema ništa preko noći. Najveća turistička atrakcija u Sarajevu su ljudi, njihova gostoljubivost, osmjesi, neposrednost, druželjubivost,...Treba nam više hostela. Kasnije, kada budu zreliji, ovi mladi turisti, ponovo će doći u Sarajevo da se sjete mladosti.marcus88 wrote:HOWEVER - I would say if you are in the Balkans and can save Romania and Bulgaria for another trip, Bosnia is a huge must. I have never met nicer people than in Bosnia, they are so hospitable and lovely, even after all they have been through in the past few years - Sarajevo is so different from Belgrade, which I loved for completely different reasons and regretted not spending more time in. Sarajevo is like a mini Istanbul if you have been, very Easternly influenced, lots of minarets and you can hear call to prayer. Bosnia is also very cheap. You could then try Mostar as well, also very interesting and beautiful, or go for the Croatian coastline, Split, Hvar, up through Zagreb