Turisticka viza za usa?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
suzana20

#1 Turisticka viza za usa?

Post by suzana20 »

Da li mi neko moze dati korisne informacije kako dobiti turisticku vizu za usa,koji papiri su potrebni i korisni?neko ko je u skorije vrijeme bio na intervjuu,kako je proslo....hvala
BHG

Post by BHG »

suzana20

Post by suzana20 »

hvala na info,znam za link,ali zanima me jel neko prosao proceduru i kad nazovem ambasadu jel odmah zakazujem intervju ili samo dobija informacija sta i kako..znachi ako ima neko da je prosao proceduru da mi pojasni malo unaprijed....ths
Hantraga

Post by Hantraga »

Pa zasto ne nazoves ambasadu pa pitas za proceduru?? :-)
suzana20

Post by suzana20 »

uhhh ako nemate odgovor na pitanje nemojte molim vas nista pisati,u svakom slucaju hvala

Hantraga wrote:Pa zasto ne nazoves ambasadu pa pitas za proceduru?? :-)
melb26sa

Post by melb26sa »

suzana20 wrote:hvala na info,znam za link,ali zanima me jel neko prosao proceduru i kad nazovem ambasadu jel odmah zakazujem intervju ili samo dobija informacija sta i kako..znachi ako ima neko da je prosao proceduru da mi pojasni malo unaprijed....ths
Ok, za turisticku vizu kupis pin, nazoves i zakazes si termin kada ti hoces tj, kada radi ambasada. E sada, kada dobijes termin taj dan se pojavis na kapiji ambasade i pricekas da te momci iz osiguranja provedu do ambasade (oni ce i pregledati da li imas odgovarajucu sliku 5X5 cm da se vide usi a inace cijelo lice zauzima jedno 2/3 slike - to ti najbolje mogu odraditi u Montenu bez da te oderu kao drugi zbog "posebnog formata slike"). Formulare DS 156, DS 157 mozes naci na internetu. DS 156 se ispunjava online pa dobijes gotov formular sa tvojim informacijama i bar kodom - treba samo da zalijepis sliku.

U bilo kojoj Reiffeisen banci mozes uplatiti za vizu - znam da je prije bilo $100 u KM protuvrijednosti ali nacuh da se to mijenja na $131 od ove godine - ako sam pogresno cula neka me neko ispravi.

Od dodatnih dokumenata ponesi sve sto ti moze koristiti - pismo poziva, dokaz da si student/uposlenik, potvrdu o slobodnim danima od poslodavca, rezervaciju karte...

Kada udjes u ambasadu, pregledace tvoje osobne stvari - uzimaju mobitele, cd-ove, foto aparate i slicno - naravno dobices broj sa kojim ces kasnije dobiti sve nazad.

Dalje ides u cekaonicu sa salterima (ima i WC ako kome treba). Sjednes i cekas da prozovu tvoje ime - lokalna teta ce da uzme tvoju potvrdu o placanju i provjeri i uzme formulare. Nakon toga se opet vracas na svoje mjesto i cekas da te prozovu za intervju sa konzulom. Ako ne znas engleski, bice neko od lokalnog osoblja da ti prevodi tokom intervju, ako znas, onda je samo konzul. Pitanja su standardna: kod koga ides, u koju svrhu, sta ces tamo raditi, i slicno. To je barem meni uvijek tako bilo s tim da kod mene ni jedan (od 2) intervjua nije trajao duze od 2 minute dok su druge nakon pola sata propitivanja odbijali. Na kraju intervjua ti konzul kaze da si dobila vizu i da dodjes nakon 15h istog dana da je preuzmes (ako se sta nije promijenilo - ja sam zadnji put vadila turisticku 2005 - sad mi vise ne treba :-) ).

Po vizu dolazis opet pred ambasadu - ovaj put dajes drugu (dobila si dvije) potvrde o placanju - momak iz obezbjedjenja ulazi unutra i vraca se sa tvojim pasosom i vizom - obavezno na licu mjesta provjeri sve podatke - moja sestra je slucajnoscu dobila M umjesto F po pitanju spola :lol:

Ako imas jos pitanja pitaj :D
Smartex

Post by Smartex »

Prije je mladjim osobama bilo pa skoro nemoguce dobiti usa vizu kao boje se otaces, da li neko zna kavo je stanje danas po ovom pitanju?
melb26sa

Post by melb26sa »

Smartex wrote:Prije je mladjim osobama bilo pa skoro nemoguce dobiti usa vizu kao boje se otaces, da li neko zna kavo je stanje danas po ovom pitanju?
Kako mislis mladjim? Studenti idu bez problema - pokazes indeks. Jednom sam vidjela kako su vratili i majku i kcerku - kcerka je bila student, majka nezaposlena i nakon pola sata price od vize nista. Samo je potrebno dokazati da nemas namjeru tamo ostati, da te nesto ceka u BiH - posao, kuca, porodica...
SteficaCvek

Post by SteficaCvek »

Bila juce na razgovoru i odbili mi vizu iako sam i zaposlena i student. Al valjda je sad to najkriticnija kategorija, 22-25 god kad su izuzetno oprezni. Moj savjet je da stavis sto manje da planiras ostati u USA (mjesec najvise) i nikako ne dopustis da te zbune na razgovoru. Sretno u svakom slucaju!
Post Reply