"Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post Reply
brdo

#176 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by brdo »

Static-X wrote:"Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Na papiru okacenom na vrata dzamije u Brckom nalazila se ova poruka.

Pa dobro ljudi dokle ovo vise trpiti. Dali cemo se mi ikada probuditi i poceti raditi nesto na tome da se ovakve provokacije sprijece. Pisu nam uvrijedljive natpise, razbijaju i ruse muslimansku imovinu, pale dzamije, nedozvoljavaju gledanje utakmice vlastite domovine na trgovima,... evo ovo je distrikt Brcko pa polahko nas i odatle istjeruju. Dok mi u strahu zivimo u vecinskom srbskom stanovnistvu oni se normalno setaju u federaciji. Normalono ovo je samo jedan dokas odnosa i odgoja, mi pokusavamo na miran nacin da ih prihvatimo i nakon svog zla a oni i dalje sprovode istu mrznju koju su imali i pocetkom devedesetih. Sto nam ovo treba!!!
mozda Turcima i nije al Bosnjacima sigurno jes i bice ma kolko to smrdljivi ceto kacevanda zelio i organizovao
Alfa_Ze

#177 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by Alfa_Ze »

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske uputila je juče u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji bi trebalo razmatrati po hitnom postupku, na posebnoj sjednici.
Prijedlogom zakona je predviđeno da inicijativu o sazivanju referenduma po nekom pitanju mogu preduzeti i građani, ali samo Narodna skupština donosi odluku o njegovom sazivanju.
Zakona o državljanstvu

Vlada je juče uputila parlamentu RS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS, kojim je, kako je istakao Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS, Vlada ispoštovala nametnute odluke OHR-a od prošlog ljeta koje se odnose na entitetsko državljanstvo građana Brčko distrikta.
Lipovac je takođe naglasio da se sa ovim dokumentom kasnilo jer je Vlada RS imala primjedbu na odredbu o administrativnoj šutnji, jer je, kako je istakao, u zakonodavstvu RS predviđeno da dvomjesečno neizjašnjavanje administracije znači da je obraćanje građana negativno riješeno, dok je u OHR-ovoj odluci predviđeno da to znači da je rješenje pozitivno.
Lipovac je naveo da je ovim zakonom omogućeno građanima Brčko distrikta da uzmu entitetsko državljanstvo i učestvuju na izborima u RS.
Izgleda da sam je nesto propustio ?? :? ...ili ??
Ovo mi ko nesto ovako izgleda: Gradjani Brckog - srpske nacionalnosti, drzavljani RS, pokrecu ''gradjansku inicijativu'' i iniciraju referendum o pripajanju Disktrikta Brckog u teritorijalni ustroj RS !!
Ili sam ja negdje pogrijesio ?? :? Molim za pomoc !!
River_isle

#178 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by River_isle »

za sta su nam ocevi i braca ginula, Boze sacuvaj!
1gorstak

#179 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by 1gorstak »

Alfa_Ze wrote:Ovo mi ko nesto ovako izgleda: Gradjani Brckog - srpske nacionalnosti, drzavljani RS, pokrecu ''gradjansku inicijativu'' i iniciraju referendum o pripajanju Disktrikta Brckog u teritorijalni ustroj RS !!
Ili sam ja negdje pogrijesio ?? :? Molim za pomoc !!
Distrikt nema zakon kojim se regulise pitanje referenduma u toj administratvnoj jedinici i u Distriktu ne moze biti referenduma.
SoulSeeker

#180 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by SoulSeeker »

1gorstak wrote:Nisu "Srbi" nego sovinisticki raspolozen Srbin, svaljivati krivicu na citav narod nije prihvatljivo.
Igore bre, nijesam ti ja jedan od tih što generaliziraju na način koji si zamislio, jednostavno kažem čoveku da se ne sikira. :)

Kakvi su odnosi u Brčkom na relaciji Bošnjaci - Srbi, zbog čega prefiksi "bosanski" u imenima gradova polako nestaju, da li Srbi u RS svojataju taj dio teritorija kao "srpski", odnosno "samo njihov", i šta uopšteno misle o BiH kao "zajedničkoj državi"?

Nećemo se lažemo, bre. :)
1gorstak

#181 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by 1gorstak »

SoulSeeker wrote:
1gorstak wrote:Nisu "Srbi" nego sovinisticki raspolozen Srbin, svaljivati krivicu na citav narod nije prihvatljivo.
Igore bre, nijesam ti ja jedan od tih što generaliziraju na način koji si zamislio, jednostavno kažem čoveku da se ne sikira. :)

Kakvi su odnosi u Brčkom na relaciji Bošnjaci - Srbi, zbog čega prefiksi "bosanski" u imenima gradova polako nestaju, da li Srbi u RS svojataju taj dio teritorija kao "srpski", odnosno "samo njihov", i šta uopšteno misle o BiH kao "zajedničkoj državi"?

Nećemo se lažemo, bre. :)
Generalizacija Bosni i Hercegovini ne pomaze, zasto bi ti to ipak radio, ti najbolje znas.
SoulSeeker

#182 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by SoulSeeker »

1gorstak wrote:Generalizacija Bosni i Hercegovini ne pomaze, zasto bi ti to ipak radio, ti najbolje znas.
Pa ne znam šta da ti kažem... Ne mogu pronaći svoje interese u bilo kojoj srpsko-hrvatsko-bošnjačko-pravoslavno-islamko-katoličkoj varijanti jer sam jako daleko od bilo koje od navedenih grupa. Srbe ne smatram ništa gorim narodom od Hrvata ili Bošnjaka, ili eto ako ćemo iskreno, i od samog sebe.

Što se tiče "generalizacija" koje mi pripisuješ, mislim da prikaz realnog stanja u RS nije generalizacija srpskog naroda nego ukazivanje na činjenice, odnosno stvarno stanje onakvo kakvo i jeste, a to je ono što sam naveo gore:

- Prefiksi u imenima bosanskih gradova i dalje umiru. Odgovori mi zbog čega ako uzmemo u obzir da ovi iz RS "vole BiH" ? ;

- Srbi iz RS taj dio teritorija smatraju isključivo srpskim. Ako misliš da lažem, objasni mi zašto se taj dio BiH zove "Republika Srpska", a ne "entitet Srba u Bosni"? Zašto se ne može iznaći bilo kakvo kompromisno riješenje za naziv jednog entiteta koji neće sadržavati pojam "samo i isključivo srpski"?

- Jako učestale priče koje svakodnevno slušam su one Miloradove, a čovjek govori o otcjepljenju. Ako Milorada bira narod, i ovaj zagovara otcjepljenje, da li on samim time predstavlja ono što misli narod?

- "Turčinu nije mjesto ovdje" nisam "čuo" samo u Banja Luci, nego uopšteno širom naše drage RS. Zbog čega su Bošnjaci u BiH Turci, i po kojem osnovu mogu biti Turci?

Nema ti tu generalizacija moj Igore. :)
1gorstak

#183 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by 1gorstak »

SoulSeeker wrote:Pa ne znam šta da ti kažem... Ne mogu pronaći svoje interese u bilo kojoj srpsko-hrvatsko-bošnjačko-pravoslavno-islamko-katoličkoj varijanti jer sam jako daleko od bilo koje od navedenih grupa.
Vidim. No BiH je ipak drzava ta tri konstitutivna naroda, imali smo relativnu harmoniju skoro pola vijeka, obezbjedjenu strogim zakonima kojim se kaznjavalo medjusobnu netrpeljivost i taj recept sa ostrim sankcijama za sirenje netolerancije treba ponovo primjeniti. To je rjesenje, a ne distanciranje od blaga kakvo treba da bude suzivot tri ravnopravna naroda. Za tvoje pitanje zasto u manjem entitetu dominira velikosrpska ideologija, odgovor je jednostavan. Taj je politicki faktor porazen u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovi, samo je u BiH zadrzao kontrolu nad javnom upravom, medijima, obrazovanjem itd (to je bila cijena prekida krvoprolica). Taj je dakle institucionalni utjecaj velikosrpstva problem jer se tako lako moze manipulisati masama, prijetiti im da ako ne podrze velikosrpstvo, podrzavaju dzamahiriju, a hrabri Srbi koji imaju potencijal da dovedu u pitanje tu propagandu, bivaju zigosani kao izdajice, Alijini Srbi ili smireni kao sto je smiren Kopanja. Zato velikosrpstvo ima dominaciju u manjem entitetu, a ne zbog nekakve mrznje u srpskom narodu, jer prosjecan Srbin ne mrzi.
SoulSeeker

#184 Re: "Turcima" poručeno da "im nije mjesto" u Brčkom

Post by SoulSeeker »

1gorstak wrote:Vidim. No BiH je ipak drzava ta tri konstitutivna naroda, imali smo relativnu harmoniju skoro pola vijeka, obezbjedjenu strogim zakonima kojim se kaznjavalo medjusobnu netrpeljivost i taj recept sa ostrim sankcijama za sirenje netolerancije treba ponovo primjeniti.
Svakako. Prvo treba "spičit" po medijima, pa onda i po ostalima koji su manje bitni. Jedno vrijeme sam pisao o tome da "treba ukinuti demokratiju u BiH" jer ljudi ovdje uopšte ne znaju šta je to. Naravno da ne mislim tako i sve sam pisao iz revolta, jer pazi... Demokratija u BiH je najjače izražena u vidu najgorih uvreda tipa "mater ti ujačku", odnosno "balističko-terorističku" ili "srpsko-genocidnu" i sl... Na spriječavanju širenja vjerske i nacionalne mržnje u BiH debelo treba poraditi.
1gorstak wrote:To je rjesenje, a ne distanciranje od blaga kakvo treba da bude suzivot tri ravnopravna naroda. Za tvoje pitanje zasto u manjem entitetu dominira velikosrpska ideologija, odgovor je jednostavan. Taj je politicki faktor porazen u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovi, samo je u BiH zadrzao kontrolu nad javnom upravom, medijima, obrazovanjem itd (to je bila cijena prekida krvoprolica). Taj je dakle institucionalni utjecaj velikosrpstva problem jer se tako lako moze manipulisati masama, prijetiti im da ako ne podrze velikosrpstvo, podrzavaju dzamahiriju, a hrabri Srbi koji imaju potencijal da dovedu u pitanje tu propagandu, bivaju zigosani kao izdajice,
Uglavnom, nemam šta za dodati, osim da treba ići korak naprijed i gledati u budućnost.
1gorstak wrote:Alijini Srbi ili smireni kao sto je smiren Kopanja. Zato velikosrpstvo ima dominaciju u manjem entitetu, a ne zbog nekakve mrznje u srpskom narodu, jer prosjecan Srbin ne mrzi.
"Alijini Srbi"... :) Nisam ovo "čuo" na netu još od (mislim) 2000-te godine... :)

Mislim da pojam "tolerancija" neće nikada zaživjeti na ovim prostorima jer to vodi propasti nacionalnih stranaka. One su te koje vode i truju narod(e), a narod, ukoliko uopšte želi normalno živjeti, mora shvatiti da se treba "čuvati onih koji mu dolaze u ovčijem runu ispod kojeg su krvožedni vuci", ili drugim riječima "vaditi brvno iz oka svoga, pa tek onda trun iz oka susjedova". Ovo je valjda ili iz Biblije ili iz Qur`ana, davno sam čitao sve te "svete knjige" pa se ne mogu sjetiti.

Srbi, Hrvati, i Muslimani sa velikim M, današnji Bošnjaci, su postojali i prije rata u BiH i slobodno su kretali i živjeli na čitavom teritoriju BiH. U redu bi bilo da tako i ostane bez dodatnih preseravanja o etnički čistim "psima zabranjen ulaz" Hitlerovim mini-državama u državi.
Post Reply