TURCI OSVOJILI EVROPU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edna21

#1 TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by Edna21 »

. oktobar 2005.
Događaj za historiju: Dogovor između Evrope i Turske

TURCI OSVOJILI EVROPU

Piše: Muhamed MAHMUTOVIĆ

Nešto više od četrdest godina trebalo je Turskoj da sjedne za pregovarački stol sa Europskom unijom. To se dogodilo sinoć, nakon tridesetočasovnog "usaglašavanja" sa pojedinim članicama unije, od kojih je posebno negativan stav prema punopravnom članstvu imala Austrija. Ipak je u utorak, u ranim jutarnjim časovima, šef dipolomatije Velike Britanije, koja trenutno predsjedava unijom, gospodin Jack Straw, slavodobitno izjavio: Danas je historijski dan za Evropu, Tursku i cijelu međunarodnu zajednicu ! Tursku je na ovim pregovorima zastupao šef diplomatije Abdulah Guel, koji također nije krio zadovoljstvo postignutim dogovorom. A po pisanju turskih medija, već se iz samih naslova vidi da je Turska postigla željeni cilj.

Naslov, "Pozdravljamo te Evropo", visokotiražnog "Hurryjeta" vrlo riječito o tome govori, a u nastavku se kaže da je postignuti dogovor ostvarenje 42 godine dugog sna Turske. Autor članka se prisjetio i dva ranija pokušaja ulaska u Evropu, ali na drugačiji način, prisjetivši se posebno događaja iz 1683., kad su Turske sile držale pod opsadom Beč. Ovaj put Turska ulazi u Evropu putevima mira i saradnje, završio je "Hurryjet". Časopis "Vatan" je zanimljivom tezom opisao početak pregovora, koji je također izražen već u naslovu "Branili smo se i pobjedili". Komentari svih važnijih evropskih medija su uglavnom pozitivni, jer smatraju Tursku" izuzetno strateški važnom muslimanskom zemljom".
Financial Times: Članstvo Turske u EU pokazat će da Evropa nije "ekskluzivni kršćanski klub", jer u njoj ima mjesta za veliku muslimansku zemlju.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Znajući da SAD odobrava njene namjere, Turska je u zadnjem momentu, zaigrala na tu kartu, iako navodno, u igri koja je trajala predugo i u kojoj je bilo i nepoštenih i ucjenjivačkih poteza, nije bila odlučujaća.
Le Monde: Praktično će trebati izgraditi sve nanovo. To važi kao za povjerenje u izgradnju Evrope, tako i za sposobnost EU da ubijedi svoje građane, da je prijem novih članica samo u interesu sveopćeg blagostanja!
Die Presse: Šta je Austriji donijelo njeno protivljenje, na prvi pogled nije lahko zaključiti: ako je u pitanju samo to što je kancelar Wolfgang Schüssel i ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, stalno ponavljali da bi plan "B", po kojem bi ograničili Turskoj punopravno članstvo, spasio uniju od nove katastrofe, onda konstatujemo da su to činili uzaludno.
Corriere della Sera: Ovaj put Turci nisu bili zaustavljeni, pred zidinama Beča, kao što se to desilo prije nešto više od tri stoljeća, ali dogovor, koji je postignut između Evrope i Turske, očito je probudio neke stare duhove.
El Mundo: Kao ni kod ustavne pogodbe, EU nije prihvatila plan B. Dakle pregovori se mogu završiti samo sa punopravnim članstvom Turske u EU.
Neki već ulaze u analize nakon ulaska Turske i ostalih balkanskih zemalja u EU, kad će se nastati ekonomski i brojno najjače ujedinjeno tržište na svijetu. Pitaju se kako će na to gledati SAD i na drugoj strani Kina i Japan. Nedoumica barem što se SAD tiče nema, jer je po svemu sudeći bio odlučujući njihov glas da EU počne pregovore sa Turskom. Evropa je pak pokazala da nije "kršćanski klub", kako su je neki nazivali i zaslužila je sve pohvale od strane muslimana, kojih će prijemom novih članica biti u EU oko trideset procenata. Mi Bošnjaci imamo posebne razloge za sreću, zbog historijskih veza sa Turskom, koja je nas dokazani prijatelj, kao i zbog činjenice da ćemo se ujediniti sa braćom Bošnjacima, koji su nekad davno pod raznim pritiscima odselili u ovu prijateljsku a i bratsku zemlju. Svi veliki događaji imaju nešto posebno, početak prijema Turske u EU poklopio se sa početkom odabranog mjeseca Ramazan i Šerifa, u kojem nam je Svevišnji poslao zadnju Objavu. Nema nikakve sumnje da je i ovo Božiji dar, na kojem Mu trebamo biti zahvalni!

Sta reci na ovo?? :shock:
BECHO

Post by BECHO »

Sta bi tek rekla tvoja raja sa SerbianWC-a?! :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

BECHO wrote:Sta bi tek rekla tvoja raja sa SerbianWC-a?! :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MedoX

Post by MedoX »

GUSINJE u EU :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Sta reci na ovo??
Tvoja diagnoza: Turkofobija

Mislim da sam pogodio.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Velika greska! Nebi Turksa trebala u EU... ja sam protiv da Turksa ili bilo koja islamska zemlja ide u EU. Protiv sam i da BiH ide u EU. Mi imamo svoje zakone kojih se ne postujemo. Sta cemo u EU? - ni zakone EU necemo postovati. Serijat i demokratija ne idu zajedno. Muslimani imaju serijat, krscani demokratiju. Serijat je nastao u 7. stoljecu a demokratija i prije nove ere. Koji je sistem moderniji?
zlata

Post by zlata »

Cazinjanin wrote:Velika greska! Nebi Turksa trebala u EU... ja sam protiv da Turksa ili bilo koja islamska zemlja ide u EU. Protiv sam i da BiH ide u EU. Mi imamo svoje zakone kojih se ne postujemo. Sta cemo u EU? - ni zakone EU necemo postovati. Serijat i demokratija ne idu zajedno. Muslimani imaju serijat, krscani demokratiju. Serijat je nastao u 7. stoljecu a demokratija i prije nove ere. Koji je sistem moderniji?
Zemljace...Zakasni ti... 500 godina. Moj rahmetli dido je rodjen 1892-e...i moderniji je bio od tebe. Kronologija nije odrednica napretka i modernizma.
zzzzz

Post by zzzzz »

Volio bih da Turska udje u EU, zbog interesa BiH i licnog nepovjerenja prema Evropi, koja u nasem slucaju nema alternative.
Panasonic

Post by Panasonic »

Cazinjanin wrote:Velika greska! Nebi Turksa trebala u EU... ja sam protiv da Turksa ili bilo koja islamska zemlja ide u EU. Protiv sam i da BiH ide u EU. Mi imamo svoje zakone kojih se ne postujemo. Sta cemo u EU? - ni zakone EU necemo postovati. Serijat i demokratija ne idu zajedno. Muslimani imaju serijat, krscani demokratiju. Serijat je nastao u 7. stoljecu a demokratija i prije nove ere. Koji je sistem moderniji?
Poklopi se molim te.

E sada ovdje nastaje jedna neugodna situacija. Ovo sto si napisao je apsolutno ludo i blesavo (izvini na izrazima). Sve se ovo uci u skoli, manje-vise i u zivotu. Ja cu ti samo obrazloziti zadnje pitanje, mada je to kao da budali objasnjavas koliko je 5+5 ali nema veze, cijeli se zivot uci:

Naime, ako je tebi srednji vijek u Evropi (tada je vec vecina stanovnika Evrope prihvatila krscanstvo) demokratican, onda nemamo sta dalje pricati. Srednji vijek je, kao sto znamo, vijek 'krscanstva', tj. tada je sve bilo koncentrisano na Boga i Bozije poslanje covjeka na zemlji. Sve se odnosilo na onozemaljski svijet, a vrijednosti ovozemaljskog zivota su bile neprimjetne. To je totalna razlika u odnosu na antiku, koja je bila prije nove ere, a u kojoj su ovozemaljske vrijednosti bile jako naglasene, cak su i Bogovi (Zeus, Dioniz...) imali covjecije osobine. Pa ti sad prosudi sam.

Sto se serijata tice, polazim od toga da vjerovatno nemas pojma sta je to, i da te sad pitam koji su serijatski zakoni, docekao bi me blagi teleci pogled. Druga je stvar sto neki ne znaju serijat provoditi (primjer Saudi Arabija) ali to je vec do naroda.
manijak1

Post by manijak1 »

Sta reci na ovo??
:oops: Ubiti se :oops: :D :D :D :D
stelium

#11 Re: TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by stelium »

Edna21 wrote:. Mi Bošnjaci imamo posebne razloge za sreću, zbog historijskih veza sa Turskom, koja je nas dokazani prijatelj, kao i zbog činjenice da ćemo se ujediniti sa braćom Bošnjacima, koji su nekad davno pod raznim pritiscima odselili u ovu prijateljsku a i bratsku zemlju.
Bosanac,uzorak bez nacionalne svijesti,nikad nece shvatiti da je jedna Turska svojevremeno imala ulogu agresora na teritoriji njegove domovine kao sto su to nedavno imale i SeriMo i Hrvatska.
Ja,Bosanac(porijeklom iz familije sa islamskom vjeroispovjesti) Turke
nikad,ama bas nikad necu smatrati nekom bracom. :roll:

Eee moj Bosanac,nikad pameti doci :? :roll: .
I autor teme ima jos hrabrosti da govori u ime cijele nacije.
:roll: :roll: :x
zzzzz

#12 Re: TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by zzzzz »

stelium wrote:
Edna21 wrote:. Mi Bošnjaci imamo posebne razloge za sreću, zbog historijskih veza sa Turskom, koja je nas dokazani prijatelj, kao i zbog činjenice da ćemo se ujediniti sa braćom Bošnjacima, koji su nekad davno pod raznim pritiscima odselili u ovu prijateljsku a i bratsku zemlju.
Bosanac,uzorak bez nacionalne svijesti,nikad nece shvatiti da je jedna Turska svojevremeno imala ulogu agresora na teritoriji njegove domovine kao sto su to nedavno imale i SeriMo i Hrvatska.
Ja,Bosanac(porijeklom iz familije sa islamskom vjeroispovjesti) Turke
nikad,ama bas nikad necu smatrati nekom bracom. :roll:

Eee moj Bosanac,nikad pameti doci :? :roll: .
I autor teme ima jos hrabrosti da govori u ime cijele nacije.
:roll: :roll: :x
Austrija je, koliko ja znam, bila okupator Hrvatske pa im danas ne smeta sto su se upravo nekadasnji okupatori, zauzeli za njihov ulazak u EU.

Ako je u mom interesu da Turska udje u EU, zasto razmisljati o njihovoj ulozi okupatora, koja je davno proslo vrijeme.

ps. Ko kaze da Bosnjaci Turke smatraju bracom
stelium

#13 Re: TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by stelium »

zzzzz wrote: Austrija je, koliko ja znam, bila okupator Hrvatske pa im danas ne smeta sto su se upravo nekadasnji okupatori, zauzeli za njihov ulazak u EU.

Ako je u mom interesu da Turska udje u EU, zasto razmisljati o njihovoj ulozi okupatora, koja je davno proslo vrijeme.

-Koliko je izvodljivo mijesati jabuke i kruske,porediti okupaciju Hrvatske od strane AU i Bosne od strane Osmanlija?Diskutabilno,shiroko polje cinjenica.
-OK,imas svoje interese,svoje simpatije,ne generalizujes,za razliku od uvodnog teksta.Nemam nista protiv.
-p.s. Ko ne kaze???
zzzzz

#14 Re: TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by zzzzz »

stelium wrote:
zzzzz wrote: Austrija je, koliko ja znam, bila okupator Hrvatske pa im danas ne smeta sto su se upravo nekadasnji okupatori, zauzeli za njihov ulazak u EU.

-Koliko je izvodljivo mijesati jabuke i kruske,porediti okupaciju Hrvatske od strane AU i Bosne od strane Osmanlija?Diskutabilno,shiroko polje cinjenica.
-OK,imas svoje interese,svoje simpatije,ne generalizujes,za razliku od uvodnog teksta.Nemam nista protiv.
-p.s. Ko ne kaze???
Pa valjda ne postoji vise vrsta okupatora???

Interese imam (cisto prezivljavanje i bioloski opstanak) ali ne posebne simpatije.

Nebi zgoreg bile ni simpatije s obzirom da su prijateljski naklonjeni prema nama, za razliku od Austrije npr. koja je bila i nas okupator ali nema bas iste arsine prema svim "svojim" nekadasnjim teritorijama.

Sadomazohista nisam da gotivim one koji me ne mirisu
Davy Crockett

#15 Re: TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by Davy Crockett »

zzzzz wrote:
stelium wrote:

-p.s. Ko ne kaze???

Interese imam (cisto prezivljavanje i bioloski opstanak) ali ne posebne simpatije.

Nebi zgoreg bile ni simpatije s obzirom da su prijateljski naklonjeni prema nama, za razliku od Austrije npr. koja je bila i nas okupator ali nema bas iste arsine prema svim "svojim" nekadasnjim teritorijama.

Čekaj kada Austrija pokupuje dovoljno po BiH i počne lobirati za BiH oko ulaska u EU onda će postati "tradicionalni prijatelji".
Panasonic

#16 Re: TURCI OSVOJILI EVROPU

Post by Panasonic »

Davy Crockett wrote:
zzzzz wrote:
stelium wrote: -Koliko je izvodljivo mijesati jabuke i kruske,porediti okupaciju Hrvatske od strane AU i Bosne od strane Osmanlija?Diskutabilno,shiroko polje cinjenica.
-p.s. Ko ne kaze???

Čekaj kada Austrija pokupuje dovoljno po BiH i počne lobirati za BiH oko ulaska u EU onda će postati "tradicionalni prijatelji".
Ako cemo po ovome, veci razlog za neku vrstu averzije prema Austriji bi trebala imati Hrvatska. Austro-Ugarska je zapravo dala Ugarskoj dozvolu nad Hrvatskom. Ugarska je bila nesto jako lose za Hrvatsku, nisu dopustali stvaranje domaceg (hrvatskog) kapitala, sva lova je isla Ugarskoj, u Hrvatskoj je madjarizacija bila u punom zamahu, cak su se i cijene transporta neke robe obracunavala prema tome da li je taj transport bio u interesu Ugarske ili Hrvatske (za Ugarsku je bilo jeftinije naravno).

S druge strane, A-U je BiH smatrala kao 'posebno podrucje' jer je uprava Austrije i Ugarske bila jednaka. Zbog toga nije bilo niti madjarizacije (karakteristicne za Hravtsku pod vlasti Ugarske), niti germanizacije (karakteristicne za Sloveniju koja je trebala biti pripojena Njemackoj). Zbog toga Austro-Ugarska nije mijenjala obicaje naroda u BiH, jezik, tradicije, svi su bili isti pred zakonom... Austro-Ugarska je jedino BiH koristila kao izvor sirovina, znaci ubirala je poreze od bosanskog stanovnistva, od tih poreza je gradila infrastrukturu(ceste), tvornice, zeljeznice... Dakle, ona fakticki nije ulozila ni pretucenu paru u BiH i govorila je da sve ovo gradi zbog jacanja Bosne i Hercegovine (a zapravo je gradila da moze gotove proizvode iz tvornica, cestom dovuci do zeljeznice i lokomotivom je prebaciti u Austro-Ugarsku)

U svakom slucaju Hrvatska je gore prosla nego BiH, a sada ljubi "svoje Austrijance" koji su joj prije 100-ak godina nametnuli madjarizaciju, ukinuli pravo glasa, ne dozvoljavali stvaranje domaceg kapitala... Da li se ovaj sadasnji odnos Hrvata prema Austrijancima treba zbog toga smatrati licemjernim? Ne znam.
Post Reply