Turbo rupa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#1 Turbo rupa
Postoji li nacin da se eliminise turbo rupa kod turbo dizel motora? Uzasno iritirajuca stvar da kad stisnes gas treba cekati sekundu-dvije. Neki kazu da se cipovanjem moze eliminisati ili smanjiti turbo rupa. Nema mi logike da cipovanje tu nesto moze uciniti jer turbo rupa nije samo ispod max momenta vec je i iznad 2000 obrtaja.
-
technoGeek
#2 Re: Turbo rupa
To nesto ne valja ako je imas iznad 2000, moze varirati malo, ali kada stisnes gas iznad tog podrucja trebao bi odmah da "uhvati". Cipovanjem tj. podesavanjem parametara se moze nastimati da auto vuce iz nizih obrtaja, ili kako god zelis, ali to vec spada u custom remap. Najbolje se obrati na smchiptuning.com , i napisi koje je auto da ostali znaju.
- drndalo
#3 Re: Turbo rupa
Tesko da se tu chipovanjem sta moze uraditi... Jesi li siguran da je sve ispravno ? Koliko trosi i kako inace radi ? Da ne vuce fals vazduh, mjerac protoka vazduha ? Jesi li siguran da je to 1-2 sekunde, ili ti se samo cini dugo ? Kada prodje to vrijeme, jel onda povuce kako treba ili...?
- Qler
#4 Re: Turbo rupa
najgore je sto ako namjestis da povuce na nizim obrtajima ona gubis na visim. I ta turbo rupa mene i najvise nervira kod dizela. Najbolji dizel motor sto sam vozio, gdke se to ne osjeti toliko je alfa 2.4jtd. Sad ce vwovci napasti
a vozio sam sve verzije tdi-a, cdi, tdci, crdi, cdti, mislim svaku varijantu da sam probao i jtd me odusevio za jednog dizela 
- Bakir1
#5 Re: Turbo rupa
kako se cipovanjem moze mijenjati "turbo rupa"?
jedino sto je efikasno za turbo lag je anti lag koji se po mojim saznanjima moze koristiti samo kod benzinaca
http://en.wikipedia.org/wiki/Antilag_system
jedino sto je efikasno za turbo lag je anti lag koji se po mojim saznanjima moze koristiti samo kod benzinaca
http://en.wikipedia.org/wiki/Antilag_system
-
Mlad i Nevin
#6 Re: Turbo rupa
Kod Opelovog 2.0 DTI je turbo rupa do nekih 2 000 obrtaja, ispod je ko krepana krava, to uglavnom iritira uzbrdo. Ali zato preko 2 milje turbina povuče super. Nije to tako ni loše, ako održavaš brzinu do 2 milje obrtaja potrošnja je stvarno smiješna.
- Qler
#7 Re: Turbo rupa
Isto sa fordovim Tddi. Ispod 2000rpm nece kile, ma mrtav, kad dohvati 2000rpm imas osjecaj da bi kucu za sobom mogao povuci...Mlad i Nevin wrote:Kod Opelovog 2.0 DTI je turbo rupa do nekih 2 000 obrtaja, ispod je ko krepana krava, to uglavnom iritira uzbrdo. Ali zato preko 2 milje turbina povuče super. Nije to tako ni loše, ako održavaš brzinu do 2 milje obrtaja potrošnja je stvarno smiješna.
-
promaha
#8 Re: Turbo rupa
Pa posto trenutno aktivnije vozim dva turbodizela mogu reci da je na fiat puntu 1.3 jtd sve do nekih 2100 obrtaja bas primjetna turborupa, dok na mercedesu c220 cdi je turbo rupa dosta neprimjetnija. Pocinje da fino vuce i na manjim obrtajima plus automatik je pa i to radi svoj dio posla pa se ine obracapaznja. Znam samo kad treba snage dovoljno je protisnuti papucicu 
-
preludezalude
#9 Re: Turbo rupa
Auto je alfa 166 motor 2.4jtd sa 140ks. Znam da do 2000 obrtaja je mrtav motor. Na dvije hiljade pocne da vuce ludo. Radi super, trosi po meni jako malo, otvoren put 5 l grad Tuzla 9 l. Meni ne smeta to sto je lijen ispod 2000 obrtaja, to smatram normalnim. Ja govorim o tome problemu iznad 2000 obrtaja. Npr kad ga pritisnem pa na 3500 obrtaja presaltam u visu brzinu, kad ga stisnem on prvo malo razmisli pa krene. Ako presaltam jako brzo onda nema problema. Ili ako ga recimo vozim u trecoj na 2500 obrtaja pa popustim gas na trenutak , obrtaji padnu na 2400, stisnem ga, on prvo razmisli pa povuce silovito. To me nervira. Inace takav je od kako sam kupio auto i smatrao sam da je to normalno pa se nisam nikad ni aktivirao da to provjerim.drndalo wrote:Tesko da se tu chipovanjem sta moze uraditi... Jesi li siguran da je sve ispravno ? Koliko trosi i kako inace radi ? Da ne vuce fals vazduh, mjerac protoka vazduha ? Jesi li siguran da je to 1-2 sekunde, ili ti se samo cini dugo ? Kada prodje to vrijeme, jel onda povuce kako treba ili...?
-
preludezalude
#10 Re: Turbo rupa
Kod mene je bas alfa 166 2.4jtd.Qler wrote:najgore je sto ako namjestis da povuce na nizim obrtajima ona gubis na visim. I ta turbo rupa mene i najvise nervira kod dizela. Najbolji dizel motor sto sam vozio, gdke se to ne osjeti toliko je alfa 2.4jtd. Sad ce vwovci napastia vozio sam sve verzije tdi-a, cdi, tdci, crdi, cdti, mislim svaku varijantu da sam probao i jtd me odusevio za jednog dizela
-
goran16v
#11 Re: Turbo rupa
Mislim da se ovdje ne radi o "turbo rupi" nego kasnom odzivu na gas. Posto ne znam prakticno nista os AR 166, da li je taj auto drive by wire i da li bi problem mozda mogao biti u potenciometru na pedali gasa i sl?preludezalude wrote:Auto je alfa 166 motor 2.4jtd sa 140ks. Znam da do 2000 obrtaja je mrtav motor. Na dvije hiljade pocne da vuce ludo. Radi super, trosi po meni jako malo, otvoren put 5 l grad Tuzla 9 l. Meni ne smeta to sto je lijen ispod 2000 obrtaja, to smatram normalnim. Ja govorim o tome problemu iznad 2000 obrtaja. Npr kad ga pritisnem pa na 3500 obrtaja presaltam u visu brzinu, kad ga stisnem on prvo malo razmisli pa krene. Ako presaltam jako brzo onda nema problema. Ili ako ga recimo vozim u trecoj na 2500 obrtaja pa popustim gas na trenutak , obrtaji padnu na 2400, stisnem ga, on prvo razmisli pa povuce silovito. To me nervira. Inace takav je od kako sam kupio auto i smatrao sam da je to normalno pa se nisam nikad ni aktivirao da to provjerim.drndalo wrote:Tesko da se tu chipovanjem sta moze uraditi... Jesi li siguran da je sve ispravno ? Koliko trosi i kako inace radi ? Da ne vuce fals vazduh, mjerac protoka vazduha ? Jesi li siguran da je to 1-2 sekunde, ili ti se samo cini dugo ? Kada prodje to vrijeme, jel onda povuce kako treba ili...?
-
esso_sa
#12 Re: Turbo rupa
Zavisi na koliko obrtaja je bio kada je presaltao u visu brzinu te na koliko je obrtaja pao nakon tog saltanja. Ako je presaltao na nekih 3500 rpm u visu brzinu, moze se desiti da mu obrtaji padnu ispod 2000 rpm (zavisi kakvi su omjeri u mjenjacu i koja su dimenzije turbine) sto moze dovesti do gubitka obrtaja turbine pa treba malo sacekati da opet postigne obrtaje gdje postaje efikasna.
I moguce je kroz mapiranje raditi manje korekcije koje ce ublaziti turbo rupu. Fazon je korigovati mapu goriva da se, u trenutku kada opalis po gasu, ponasa na fazon anti-lag-a al to pali kod benzinaca samo i rezlutat je je opet neznatan, ne mozes bas samo elektronikom prevazici mehanicka ogranicenja, iako bi mnogi to volili
Druga varijanta je igranje sa dimenzijama turbo punjaca. U pravilu, manji turbo punjaci zbog svojih malih dimenzija relativno brze postizu obrtaje gdje su efikasni ali je mana sto gube performanse i postaju restriktivni u visokim obrtajima.
Sa druge strane, turbo punjac vecih dimenzija ce malo kasniti sa odzivom ali zato ce imati bolji kapacitet i protok u vecim obrtajima u odnosu na mali turbo.
I naravno, postoje i ogranicenja u odnosu na zapreminu kao i tip motora jer se moze desiti da motor i protok koji on stvara, prevazidje mogucnosti samog turbo punjaca - ne mozes staviti turbo punjac sa nekog 1.6L motora na motor od 3L ili turbo sa dizela staviti na benzinca i ocekivati da ce sve raditi extra. Ista stvar se odnosi i na pritiske koje ocekujes da turbo punjac isporuci...
Sve je to igranka sa raznim kombinacijama ali moze se reci da kod turbo punjaca koji fabricki dodju na nekom motoru, proizvodjac je manje vise vec odabrao onaj koji ce biti najoptimalniji za dati motor i nema ga potrebe mijenjati osim ako se ne ide na neke radikalne prepravke motora i dodatna izvlacenja snage...
Princip rada je takav da ces uvijek imati bar malo turbo rupe i kasnjenja na odzivu i sa tim se svaki vozac auta sa turbo motorom mora pomiriti
By turbo-nitro esso
I moguce je kroz mapiranje raditi manje korekcije koje ce ublaziti turbo rupu. Fazon je korigovati mapu goriva da se, u trenutku kada opalis po gasu, ponasa na fazon anti-lag-a al to pali kod benzinaca samo i rezlutat je je opet neznatan, ne mozes bas samo elektronikom prevazici mehanicka ogranicenja, iako bi mnogi to volili
Druga varijanta je igranje sa dimenzijama turbo punjaca. U pravilu, manji turbo punjaci zbog svojih malih dimenzija relativno brze postizu obrtaje gdje su efikasni ali je mana sto gube performanse i postaju restriktivni u visokim obrtajima.
Sa druge strane, turbo punjac vecih dimenzija ce malo kasniti sa odzivom ali zato ce imati bolji kapacitet i protok u vecim obrtajima u odnosu na mali turbo.
I naravno, postoje i ogranicenja u odnosu na zapreminu kao i tip motora jer se moze desiti da motor i protok koji on stvara, prevazidje mogucnosti samog turbo punjaca - ne mozes staviti turbo punjac sa nekog 1.6L motora na motor od 3L ili turbo sa dizela staviti na benzinca i ocekivati da ce sve raditi extra. Ista stvar se odnosi i na pritiske koje ocekujes da turbo punjac isporuci...
Sve je to igranka sa raznim kombinacijama ali moze se reci da kod turbo punjaca koji fabricki dodju na nekom motoru, proizvodjac je manje vise vec odabrao onaj koji ce biti najoptimalniji za dati motor i nema ga potrebe mijenjati osim ako se ne ide na neke radikalne prepravke motora i dodatna izvlacenja snage...
Princip rada je takav da ces uvijek imati bar malo turbo rupe i kasnjenja na odzivu i sa tim se svaki vozac auta sa turbo motorom mora pomiriti
By turbo-nitro esso
-
Mlad i Nevin
#13 Re: Turbo rupa
Aj potrošnja je smiješna kad se brzina održava ispod 2 000 obrtaja. Znači kod mene bila Vectra karavan sa 4 putnika + 5 natovarenih kofera, na otvorenom trošila oko 4-4,5 l.
- Medonjaa
#14 Re: Turbo rupa
opet si tanakpreludezalude wrote:Postoji li nacin da se eliminise turbo rupa kod turbo dizel motora? Uzasno iritirajuca stvar da kad stisnes gas treba cekati sekundu-dvije. Neki kazu da se cipovanjem moze eliminisati ili smanjiti turbo rupa. Nema mi logike da cipovanje tu nesto moze uciniti jer turbo rupa nije samo ispod max momenta vec je i iznad 2000 obrtaja.
koje uopšte auto voziš
pogledaj na kojem broju obrtaja ti je najveći Nm
nema svaki motor na istom broju obrtaja turbo rupu
-
direstraits0078
#15 Re: Turbo rupa
Ako ti AR 2.4 JTD ima turbo rupu iznad 2k rpm, dobro su te nasanjkali prilikom kupovine...
-
preludezalude
#16 Re: Turbo rupa
Opet lupetas. Procitaj od pocetka i vidjet ces da jedini ti ovdje neznas o cemu govoris.Medonjaa wrote:opet si tanakpreludezalude wrote:Postoji li nacin da se eliminise turbo rupa kod turbo dizel motora? Uzasno iritirajuca stvar da kad stisnes gas treba cekati sekundu-dvije. Neki kazu da se cipovanjem moze eliminisati ili smanjiti turbo rupa. Nema mi logike da cipovanje tu nesto moze uciniti jer turbo rupa nije samo ispod max momenta vec je i iznad 2000 obrtaja.
koje uopšte auto voziš
pogledaj na kojem broju obrtaja ti je najveći Nm
nema svaki motor na istom broju obrtaja turbo rupu
-
preludezalude
#17 Re: Turbo rupa
Pazi, mozda se nismo razumjeli. Ja pod turbo rupom smatram onaj kasni odziv na gas od sekunde. Ranije sam rekao dvije sekunde, ali sam malo pretjerao. Znas, vozis na 2500 obrtaja i stisnes odjednom papucicu, a motor pocne ubrzavati ali nakon sekundu krene ono pravo.direstraits0078 wrote:Ako ti AR 2.4 JTD ima turbo rupu iznad 2k rpm, dobro su te nasanjkali prilikom kupovine...
- Qler
#18 Re: Turbo rupa
to je do dizela, a ne turba.
- chelo
#19 Re: Turbo rupa
Na ovom forumu svake godine nova generacija brucosa koja diskutuje o istim temama.
Treba uvesti par pitanja prije registracije
Treba uvesti par pitanja prije registracije
- chelo
#20 Re: Turbo rupa
Nije ti to turbo rupa, rupa je ispod rpm najjaceg momenta.preludezalude wrote:Pazi, mozda se nismo razumjeli. Ja pod turbo rupom smatram onaj kasni odziv na gas od sekunde. Ranije sam rekao dvije sekunde, ali sam malo pretjerao. Znas, vozis na 2500 obrtaja i stisnes odjednom papucicu, a motor pocne ubrzavati ali nakon sekundu krene ono pravo.direstraits0078 wrote:Ako ti AR 2.4 JTD ima turbo rupu iznad 2k rpm, dobro su te nasanjkali prilikom kupovine...
-
esso_sa
#21 Re: Turbo rupa
Ako vozis na tim obrtajima i naglo stisnes gas, OK je da bude mrva ali bas mrva kasnjenja ali to kasnjenje ne moze i ne smije biti ni blizu kasnjenja koje imas npr kad dodas gas ispod 2000 rpm. I ta sekunda je po meni previsepreludezalude wrote:Pazi, mozda se nismo razumjeli. Ja pod turbo rupom smatram onaj kasni odziv na gas od sekunde. Ranije sam rekao dvije sekunde, ali sam malo pretjerao. Znas, vozis na 2500 obrtaja i stisnes odjednom papucicu, a motor pocne ubrzavati ali nakon sekundu krene ono pravo.direstraits0078 wrote:Ako ti AR 2.4 JTD ima turbo rupu iznad 2k rpm, dobro su te nasanjkali prilikom kupovine...
Koliko znam, kod Alfe 156 2.4JTD je turbo sa varijabilnom geometrijom i ako sam u pravu, uzrok problema moze biti zaprljana i zaglavljena pera koji usmjeravaju izduvne gasove na lopatice turbine (lose gorivo u BiH) i predlozio bih ti da skines turbo, ocistis komplet izduvno kuciste (posebno kompletan mehanizam pera koja usmjeravaju izduvne gasove)
Ovo ti je super varijanta za pocetak, ne moras mijenjati nikakve dijelove, trebaju ti samo ruke (tvoje ili majstorove) koje ce sve skinuti, ocistiti i vratiti nazad. Rezultat se uvijek vidi posto ce sigurno biti neke prljavstine za ocistiti
By turbo-nitro esso
-
preludezalude
#22 Re: Turbo rupa
Ma nema govora o kasnjenju kao ispod 2000 obrtaja. Ovo iznad 2000 obrtaja je samo sekundu. Znaci auto krene da ubrzava odmah ali nakon sekundu kao da ga neko sutne u guzicu. Vec su mi neki spominjali da bi to moglo biti zbog nakupljene čadji, ali eto htio sam provjeriti da li je normalno da kasni odziv sekundu ili sta vec. Bilo je price da je to normalno zbog velikog turba jer dok "nabije pritisak" javlja se taj efekat. Nesto mi ta prica bezveze zvuci, pa sam mislio da vidim sta vi mislite.
-
Jay Gatsby
#23 Re: Turbo rupa
Je li neko spomenuo drive by wire (ako ga imaš)? To bi isto mogao biti problem.
-
preludezalude
#24 Re: Turbo rupa
Mislim da je kod ovog auta drive by wire. Postoji li tu kakva opcija ciscenja ili slicno?
-
shin
#25 Re: Turbo rupa
Turbina se pali obrtajima motora, dosta tih dizela pali turbinu na 2k obrtaja. Fol je vozati auto vazda u zoni rada turbine, ili kupiti auto bez turbine