Turbo punjaci
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Zreli
#1 Turbo punjaci
Interesuje me, da li su turbo punjaci kod Audi S4 (ili inace kod drugih auta) potrosni materijal, tj da li se garancija odnosi na njih?
Isto pitanje za ventile za mjerenje zraka na motoru!
Isto pitanje za ventile za mjerenje zraka na motoru!
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Zreli wrote:a, mozes mi reci, je li turbo traje koliko i auto i ventili ili se moraju vremenom mijenjati?
-
rajvosa4ever
Turbo je naravno sastavnio dio automobila sa turbo punjacem pa se ne moze bas pitati dali traje koliko i auto.
Da li mjenjac traje koliko i auto i sl...?
U sustini hladjenje istih je jedan od bitnih faktora u produzenju vijeka trajanja turbo punjaca.
Mogu ti raci da sam ja na saab-u AERO (Dok sam Imao) znao isforsirati do usijanja.
Mogu ti takodje dati savjet ako zelis da produzis trajanje turbo punjaca nakon duze voznje nikada nemoj odmah gasiti auto, nego sacekaj min. pa tek onda gasi.
Ako si u situaciji kontrolisi koliko ti turbo puni (boost) jer je ipak normala najbolja.
U sustini hladjenje istih je jedan od bitnih faktora u produzenju vijeka trajanja turbo punjaca.
Mogu ti raci da sam ja na saab-u AERO (Dok sam Imao) znao isforsirati do usijanja.
Mogu ti takodje dati savjet ako zelis da produzis trajanje turbo punjaca nakon duze voznje nikada nemoj odmah gasiti auto, nego sacekaj min. pa tek onda gasi.
Ako si u situaciji kontrolisi koliko ti turbo puni (boost) jer je ipak normala najbolja.
-
Zreli
a, zamisli imas bi-turbo, pa sve ide duplo ...pape wrote:Zreli wrote:a, mozes mi reci, je li turbo traje koliko i auto i ventili ili se moraju vremenom mijenjati?Turbo traje dok se iz jednog ili vise razloga ne pokvari.
Onda odes na servis i oni to promijene i opale te debelo po dzepu.
Ako je serviser katolik, ...
![]()
![]()
.... opalit ce te jos deblje po dzepu, jer zna za onu pricu koju ti je ona zena ispricala.
A, ovo ona zena ispricala. don't kontam.
Pa, kvacilo se mjenja, sad sam gledao kod audija, vidi tita ti na http://www.audi.de jebena tehnika evo ovdje http://www.audi.com/jsp/crossfeatures/l ... iconChar=bTurbo je naravno sastavnio dio automobila sa turbo punjacem pa se ne moze bas pitati dali traje koliko i auto.
-
rajvosa4ever
Neko zove biturbo (Audi), a neko twin turbo. (Dva Turbo punjaca za bolji performans)
Ako namjeravas da kupis S4, (2.7l biturbo, mislim oko 250KS), oni nebi trebalo da imaju problema sa punjacima.
U sustini to je high performance auto kao sto je kod Me/Be AMG ili M Klasa BMW, SAAb AERO, pa ako si zaljubljenik u tu vrstu auta onda nebi trbalo da sitnicavis.
Inace vozio sam S4 i super je. Ja imam E55 AMG ali ga namjeravam zamijeniti za novi RS4.
Ako namjeravas da kupis S4, (2.7l biturbo, mislim oko 250KS), oni nebi trebalo da imaju problema sa punjacima.
U sustini to je high performance auto kao sto je kod Me/Be AMG ili M Klasa BMW, SAAb AERO, pa ako si zaljubljenik u tu vrstu auta onda nebi trbalo da sitnicavis.
Inace vozio sam S4 i super je. Ja imam E55 AMG ali ga namjeravam zamijeniti za novi RS4.
-
Zreli
Znas koji trik ima u njemackoj: ugradis tune chip, i dignes ga sa 195 KW na 225 KW(305 PS). Sprava kosta 800 € i ruke isto toliko sa jos nekim dodatnim zajebancijama. Al, onda imas zvijer, raja polude kad vide da mu nista ne mogu. Imal tamo u Bosni S4, ne vjerujem, ili? Ovdje kosta oko tri godine star 25.000 €.
-
nineac
Znaš kako digne snagu? Poveća mu broj okretaja turbine! Ako je br. okretaja turbine bio npr. 150.000 (a sigurno nije manje) on mu digne na preko 200.000 tj. poveća mu tako pritisak punjenja za oko 1 bar. E tako funkcioniše taj chip, zato se snaga najlakše diže turbo motorima. Taj chip još samo malo koriguje ubrizgavanje. Međutim, koliko će trajati turbina? A zašto to nije serisjki urađeno tako? I audiju je u interesu da ima jače auto, zar ne?
-
rajvosa4ever
Pa ako se serijski radjeno auto pojacava, nije bas samo dovoljno da se promijeni cip. Ima tu jos mnostvo propratnih stvari koje se moraju korigovati da bi produzio zivot autu, odnosno da ti auto ne "rikne". I takodje da bi postigao zeljeni rezultat. Znaci veca kolicina goriva koja mora imati dovoljno zraka (znaci vise), izduvni sistem, ponekad cak i mjenjac.
Kod tako pojacanih auta na originalni setup obicno nesto prije ode nego u normalnim uslovima.
Ja sam, kada sam imao SAAB AERO, nagur'o isti sa 225 KS na nekih
350 KS. Auto je vec imalo predispozicije za nadogradnju ali mi je drugi dan propuho dihtung na glavi motora. Znaci uvijek tu ima nekih zajebancija kada se igra sa masinom.
Zato ja kupim kompjuter (Speedbrain), prikopcam na Lap Top i pravim sam svoj setup.
Kod tako pojacanih auta na originalni setup obicno nesto prije ode nego u normalnim uslovima.
Ja sam, kada sam imao SAAB AERO, nagur'o isti sa 225 KS na nekih
350 KS. Auto je vec imalo predispozicije za nadogradnju ali mi je drugi dan propuho dihtung na glavi motora. Znaci uvijek tu ima nekih zajebancija kada se igra sa masinom.
Zato ja kupim kompjuter (Speedbrain), prikopcam na Lap Top i pravim sam svoj setup.
-
nineac
Pa ja to i govorim. Najlakše je kupiti chip, i fino ga staviš, i gas do daske. eeeee pa da to tako ide sva bi auta imala po 300 ks. Nego, što taj S4 ima 265 ks serijski, što nema tih 305 ks? pa valjda zato što tih nekih 100-tinjak inžinjerći je skontalo da taj motor najbolju efikasnost ima sa tih 265 ks. Te da sve preko toga nije ono što su oni htjeli napraviti.
Ali evo da ti hoćeš da podigneš snagu na 305 ks šta treba još uraditi.
1. Koliko će porasti obrtni moment, te dali to može mjenjač izdržati, kao i radilica?
2. Ako već nisu, onda obavezno moraš staviti nitrogenske ventile, čije punjenje nitrogenom smanjuje temperaturu ventila.
3. Pošto si morao skidati glavu, moraš pronaći jednako kvalitetan, ako ne i kvalitetniji dihtung glave.
4. Bregaste, radi bolje iskorištenosti svog tog pojačanja, te bržeg "propuha" na izduvnim venitilima.
5. Po mogućnosti napraviti dodatno hlađenje trbine, koju bi voda hladila nakon gašenja motora.
6. Striktno sipati 10W60 motorno ulje!
7. Da li je za tu snagu dovoljan rvobiti hladnjak?
8. Kočnice?
itd, itd, znači nije to samo 800€ za chip, nego još hiljade d bi to sve bilo kako treba, te naravno naći nekog ko će to složiti bez problema!
Ali evo da ti hoćeš da podigneš snagu na 305 ks šta treba još uraditi.
1. Koliko će porasti obrtni moment, te dali to može mjenjač izdržati, kao i radilica?
2. Ako već nisu, onda obavezno moraš staviti nitrogenske ventile, čije punjenje nitrogenom smanjuje temperaturu ventila.
3. Pošto si morao skidati glavu, moraš pronaći jednako kvalitetan, ako ne i kvalitetniji dihtung glave.
4. Bregaste, radi bolje iskorištenosti svog tog pojačanja, te bržeg "propuha" na izduvnim venitilima.
5. Po mogućnosti napraviti dodatno hlađenje trbine, koju bi voda hladila nakon gašenja motora.
6. Striktno sipati 10W60 motorno ulje!
7. Da li je za tu snagu dovoljan rvobiti hladnjak?
8. Kočnice?
itd, itd, znači nije to samo 800€ za chip, nego još hiljade d bi to sve bilo kako treba, te naravno naći nekog ko će to složiti bez problema!
-
rajvosa4ever
Upravo tako. Ja sam probao u najkracim crtama da pojasnim situciju kod pojacavanja masine.
I jos nesto. Fino se je igrati sa tim, ali, nije bas jeftina zabava, nikad nisi zavrsio, jer uvijek ima nesto sto zeza.
Zato ja u poslijednje vrijeme kupujem samo fabricki pojacana auta.
I jos nesto. Fino se je igrati sa tim, ali, nije bas jeftina zabava, nikad nisi zavrsio, jer uvijek ima nesto sto zeza.
Zato ja u poslijednje vrijeme kupujem samo fabricki pojacana auta.
-
Zreli
ma moras promjeniti samo dihtunge i ventile, jos neke sitnice. Mislim da to nije neki tuning sa 195 na 225 kw, mislim to sa 250 na 350 konja je jasno da ce puci glava motora. Da stavis chip kosta te oko 1600 , a ako ti ode turbo onda te kosta promjena oko 3500 . Jedan turbo kosta 909 . Ali zato letis.
Inace su sva njemacka auta tako namjestena da mogu dostici brzinu od 250 km/h, poslije se zausatljaju isto nekim chipom. Ne smiju ovdje zbog osiguranja. Ali masine mogu izdrzati dodatno optereenje od 10-15 % bez problema.
Inace su sva njemacka auta tako namjestena da mogu dostici brzinu od 250 km/h, poslije se zausatljaju isto nekim chipom. Ne smiju ovdje zbog osiguranja. Ali masine mogu izdrzati dodatno optereenje od 10-15 % bez problema.