TURBINE tdi-ijevi !
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pesimist
#1 TURBINE tdi-ijevi !
Imatel vi problema sa turbinama na automobilima.Meni slabo vuce vjerovatno je otisla turbina trazim dobrog majstora da je raparira da imam garanciju i da garantuje za ono sto platim al malo je takvih.Kazu da sva nasa auta TDI ode turbina nakon max dvije godine voznje i meni je to bas tako se desilo 2 god prosle odma otisla! Kakva su vasa iskustva kako rijesiti pisite pomagajte !
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Kontam da nije mjerac protoka zraka otisao.
- hopi
#3 Re: TURBINE tdi-ijevi !
ma da normala, ono svako dvije godine nova turbina 
- pesimist
#4 Re: TURBINE tdi-ijevi !
kad idem uzbrdo odjednom na 3500 obrtaja kao da sam dotako kocnicu smanji brzinu i opet normala neki kazu turbina neki da nije NE ZNAM ISKRENO auto ne pusi nema nikakvih predznaka da je turbina
- sema911s
#5 Re: TURBINE tdi-ijevi !
najlakse provjerite da se nije otkacio kabl sa maf senzora,.
onda do servisa nek pregledaju ecu,.
turbina kada ode to se osjeti i uzbrdo i nizbrdo,. pusi cadi ,.jbga ipak je to potrosni dio
onda do servisa nek pregledaju ecu,.
turbina kada ode to se osjeti i uzbrdo i nizbrdo,. pusi cadi ,.jbga ipak je to potrosni dio
- Gradski
#6 Re: TURBINE tdi-ijevi !
sipate li ATF ulje u rezervoar za gorivo prije punjenja goriva ?
Naše je gorivo najgora klasa slaba vuča to mu poboljšava vuču i podmazuje turbinu.
Naše je gorivo najgora klasa slaba vuča to mu poboljšava vuču i podmazuje turbinu.
- sema911s
#7 Re: TURBINE tdi-ijevi !
il ako se naspe na petrol onda dimis ko da ugalj lozis,.,Gradski wrote:sipate li ATF ulje u rezervoar za gorivo prije punjenja goriva ?
- Gradski
#8 Re: TURBINE tdi-ijevi !
ja sipam ne petrol i odem maxuz ali nije im kvalitet goriva zadovooljavajući, a poslušao sma rođaka hvali njih mora da ima neke koristi.sema911s wrote:il ako se naspe na petrol onda dimis ko da ugalj lozis,.,Gradski wrote:sipate li ATF ulje u rezervoar za gorivo prije punjenja goriva ?
Svakako u globalu u BIH je gorivo smeće i najgore naša posla samo daj da se zaradi što više, jebe im se za krajnjeg potrošača.
Last edited by Gradski on 10/05/2013 14:19, edited 1 time in total.
- Optimist
#9 Re: TURBINE tdi-ijevi !
pesimist wrote:kad idem uzbrdo odjednom na 3500 obrtaja kao da sam dotako kocnicu smanji brzinu i opet normala neki kazu turbina neki da nije NE ZNAM ISKRENO auto ne pusi nema nikakvih predznaka da je turbina
Lamela?
- sema911s
#10 Re: TURBINE tdi-ijevi !
onda bi obrtaji skocilii,., ovaj kaze ko da staneeOptimist wrote:pesimist wrote:kad idem uzbrdo odjednom na 3500 obrtaja kao da sam dotako kocnicu smanji brzinu i opet normala neki kazu turbina neki da nije NE ZNAM ISKRENO auto ne pusi nema nikakvih predznaka da je turbina
Lamela?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#11 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Poprilično sam siguran da nije u pitanu tubrina.
-
ZPP
#12 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Da turbina ode nakon dvije godine, niko ne bi vozio TDI.pesimist wrote:Imatel vi problema sa turbinama na automobilima.Meni slabo vuce vjerovatno je otisla turbina trazim dobrog majstora da je raparira da imam garanciju i da garantuje za ono sto platim al malo je takvih.Kazu da sva nasa auta TDI ode turbina nakon max dvije godine voznje i meni je to bas tako se desilo 2 god prosle odma otisla! Kakva su vasa iskustva kako rijesiti pisite pomagajte !
Ako je do turbine, na autoput i poderi ga preko 4.000 obrtaja, a i inače ga deri jer tdi mora tako, da vidiš kako će da propuše
-
hladan.preminger
#13 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Drug u mene slična situacija bilao kod Passata. Auto normalno ide, onda negdje oko 120-130 KM/H kao da se "ispuše" i nakon toga ne moze više od 90 KM/H. Kad ugasim i ponovo upalim auto sve je OK do ponovo 120-130 KM/H.
Otišo kod majstora i on mi je zamjenio neki el. ventil (mislim da se zove EGR ili sl.) koji se zanečisti. Bude naprijed kod ventilatora od klime. Popravak 100 KM, 80 za ventil i 20 za ruke. Valjda se taj ventil moze očistiti tako da ga skineš i ostaviš da prenoći u nafti pa ga ispušeš. Meni se nije dalo sa tim zjebavati.
Otišo kod majstora i on mi je zamjenio neki el. ventil (mislim da se zove EGR ili sl.) koji se zanečisti. Bude naprijed kod ventilatora od klime. Popravak 100 KM, 80 za ventil i 20 za ruke. Valjda se taj ventil moze očistiti tako da ga skineš i ostaviš da prenoći u nafti pa ga ispušeš. Meni se nije dalo sa tim zjebavati.
- sema911s
#14 Re: TURBINE tdi-ijevi !
jap motor ukljuci safe mode jer je neki parametar podivljo,.,,.
vecinom il maf da pogresan info,.il egr,., ako je mjenjan filter cesto se slomi konektor na maf,. egr zaprlja od goriva koje ima u sebi svega i svasta pa nemoze da zrak cirkulisem,.,.,
pravac serviss
vecinom il maf da pogresan info,.il egr,., ako je mjenjan filter cesto se slomi konektor na maf,. egr zaprlja od goriva koje ima u sebi svega i svasta pa nemoze da zrak cirkulisem,.,.,
pravac serviss
- drndalo
#15 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Pa i normalno je da na 3500 pocne "kociti", jer na 1900 pocne "ljepiti" za sjediste... Od 3500-4000 obrtaja se samo gubi vrijeme pritiskajuci... Vidis da nas lozi... I da je pesimist...
- Optimist
#16 Re: TURBINE tdi-ijevi !
sema911s wrote:onda bi obrtaji skocilii,., ovaj kaze ko da staneeOptimist wrote:pesimist wrote:kad idem uzbrdo odjednom na 3500 obrtaja kao da sam dotako kocnicu smanji brzinu i opet normala neki kazu turbina neki da nije NE ZNAM ISKRENO auto ne pusi nema nikakvih predznaka da je turbina
Lamela?
Ja sam ovo njegovo napisano shvatio da ide normalno i da mu obrtaji odjednom skoce na 3500 i da auto uspori. To me asociralo da mu mozda lamela ne proklize, zato obrtaji skoce a auto uspori jer nema prenosa snage na pogonske tockove.
- pink floydd
#17 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Kad ti pocne kociti na tim obrtajima samo ti njeg u manju brzinu pa ces vidjet sta radi.
Sto se tice problema, kod mene je nesto slicno bilo i otišo ja kod jednog starog majstora. Kae moram ti samo malo boš pumpu "zakrenut"
JA reko hajd, ti znas valjda... i Bgm od tad je bolje. Nadji nekog majstora za boš pumpu i vidi mozda je do tog.
Sto se tice problema, kod mene je nesto slicno bilo i otišo ja kod jednog starog majstora. Kae moram ti samo malo boš pumpu "zakrenut"
- pesimist
#18 Re: TURBINE tdi-ijevi !
nebi pisao da se zajebavam
Kazem problem je kad idem uzbrdo ide ekstra vuce i onda odjednom kao da sam dotako kocnicu smanji mi brzinu ZNACI KAO DA SAM DOTAKO KOCNICU OSJETI SE NENORMALNO .Auto ne pusi nema nikakvih predznaka da je otisla turbina al eto problem je takav .Ima katalizator mozda i to ima nekog uticaja !
Kazem problem je kad idem uzbrdo ide ekstra vuce i onda odjednom kao da sam dotako kocnicu smanji mi brzinu ZNACI KAO DA SAM DOTAKO KOCNICU OSJETI SE NENORMALNO .Auto ne pusi nema nikakvih predznaka da je otisla turbina al eto problem je takav .Ima katalizator mozda i to ima nekog uticaja !
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#19 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Ok, drzis gas i brzina se smanji. Da li se smanji broj obrtaja motora i sta se desava nakon odredjenog vremena, da li auto stane ili ponovo ubrzava?
- pesimist
#20 Re: TURBINE tdi-ijevi !
smanji se broj obrtaja i npr kad idem uzbrdo moram izaci sa tako smanjenom brzinom a kad ugasim i upalim auto u toku voznje proradi odmaBobi wrote:Ok, drzis gas i brzina se smanji. Da li se smanji broj obrtaja motora i sta se desava nakon odredjenog vremena, da li auto stane ili ponovo ubrzava?
-
LeKo
#21 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Provjeri n75 ventil.pesimist wrote:smanji se broj obrtaja i npr kad idem uzbrdo moram izaci sa tako smanjenom brzinom a kad ugasim i upalim auto u toku voznje proradi odmaBobi wrote:Ok, drzis gas i brzina se smanji. Da li se smanji broj obrtaja motora i sta se desava nakon odredjenog vremena, da li auto stane ili ponovo ubrzava?
-
preludezalude
#22 Re: TURBINE tdi-ijevi !
Turbina zaprljana od cadji i kad nabije prevelik pritisak, elektronika je ugasi. Onda auto vuce skroz slabo. Kad ugasis auto i upalis odmah, auto radi opet super dok mu ne das veci pritisak turbini i opet ista stvar. Ako se to desava, onda je dovoljno naci dobrog majstora da samo ocisti turbinu.
- pirmin
#23 Re: TURBINE tdi-ijevi !
http://www.klix.ba/forum/turbina-razno-t109408.html-f=4
Mogle su se spojiti ove dvije iste teme radi preglednosti.
Mogle su se spojiti ove dvije iste teme radi preglednosti.