Moja trenutna dilema je ima li smisla raditi servis turbine ili jednostavno cekati da nekad crkne?
To je, kazu, slaba tacka auta kojeg vozim pa kontam ima li smisla "sprijeciti a ne lijeciti" posto se radi
o prilicno skupoj stvarcici.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Zvizdi u hladnom stanju, par minuta nakon paljenja a onda je ne cujem.Slo Burner wrote:Kad pocne zvizdati ili dimiti onda se javi na pp
Ovo sam tek prosle godine saznao, vrlo vazan tip za sve one koji ispod haube imaju turbinu.drndalo wrote:Jedino cime joj sada mozda mozes pomoci da traje duze je kvalitetno ulje za podmazivanje, i pazi da auto ne gasis odmah nakon "jace" voznje... Posebno npr. na auto-putu, nego stani, i pusti ga da radi bar minut-dva na leru, jer kad radi motor ulje kruzi i hladi sve pa i turbinu, ako ga ugasis ostane vruca, a u istom ulju koje je stalo...
Kvalitetno motorno ulje, sa fabričkom gradacijom uz originalni ili dobar uljni filter je najbitnije za dugotrajnu turbinu.pirmin wrote:Cini mi se da nema teme o turbinama?![]()
Moja trenutna dilema je ima li smisla raditi servis turbine ili jednostavno cekati da nekad crkne?
To je, kazu, slaba tacka auta kojeg vozim pa kontam ima li smisla "sprijeciti a ne lijeciti" posto se radi
o prilicno skupoj stvarcici.
Od zamjenskih filtera, ja bih uzimao samo filtere njemačke proizvodnje a izbjegavao bih turske, pa i filtere sa ovih prostora.stroga normala wrote:a koji su dobri uljni filteri koji se mogu naci kod nas? ja sam do sada uzimao UNICO, valjaju li oni?
Kako ce se ulje potrositi nakon 6 - 7km? Prilikom zamjene ulja i filtera jedino kako se moze "potrositi" je kolicina koju povuce filter ulja, a to svaki iole savjestan mehanicar dospe odmah nakon zamjene i prvog paljenja dok se lampica ne ugasi.condy wrote: Ono što ljudi zaboravljaju između zamjene ulja, a to je da dospu onu količnu ulja koje je motor potrošio nakon pređenih 6 do 7 k km. Obično 1 do max 2 decilitra ulja. To je bitno jer manjak motornog ulja utiče na smanjenje radnog vijeka turbine.
U VW servisu upravu za TDI mašine ( 1.9 i 2.0 tdi motore ) dosipaju 1 dl više od propisanog. Ako si vidio kad šipku za mjerenje ulja kod vw vozila, vidio si resice ali i udubljenje šipke koje ne završava na kraju resica, već se proteže još nekih 1 cm odnosno do 2 dl ulja.goran16v wrote:Kako ce se ulje potrositi nakon 6 - 7km? Prilikom zamjene ulja i filtera jedino kako se moze "potrositi" je kolicina koju povuce filter ulja, a to svaki iole savjestan mehanicar dospe odmah nakon zamjene i prvog paljenja dok se lampica ne ugasi.condy wrote: Ono što ljudi zaboravljaju između zamjene ulja, a to je da dospu onu količnu ulja koje je motor potrošio nakon pređenih 6 do 7 k km. Obično 1 do max 2 decilitra ulja. To je bitno jer manjak motornog ulja utiče na smanjenje radnog vijeka turbine.
Razlika imedju min i max na sipci je cca 1 lit, ako je ulje iznad max ne znam kako ce 1 - 2 dl uticati na zdravlje turbine, osim ako prilikom zamjene ne dosipas na min?
Unico filteri se ugrađuju u vw, ne volim bespotrebno pametovanje...condy wrote:Od zamjenskih filtera, ja bih uzimao samo filtere njemačke proizvodnje a izbjegavao bih turske, pa i filtere sa ovih prostora.stroga normala wrote:a koji su dobri uljni filteri koji se mogu naci kod nas? ja sam do sada uzimao UNICO, valjaju li oni?
Originalni uljni filter nije uopće skup, možda za 20 KM skuplji od zamjenskog. U novija vozila poput tvog audija, i zbog nešto veće kilometraže na tvom audiju, trebao bi ubuduće kupovati originalni uljni filter.

5 pravila koja su uglavnom vec poznata:milojicabrzi wrote:...jos da nam neko prevede ovo sa Njemackog:)
Motor je odavno zamjenski dio, zasto bi inace bio izbacen br. motora u dokumentina od auta u gro drzava pa cak i u dijelu FBiH.ElRe wrote:U novom Auto Klubu pise da se uglavnom za motore razvijene nakon 2005. ne isplati reparacija turbine, vec da je jedini lijek zamjena.
Sto znaci nakon plivajuceg zamajca i turbina postaje zamjenski dio, a kako je krenulo uskoro ce i kompletan motor postati zamjenski dio.
Nesto si ti to slabo povezao. Naravno da sam vidio sipku i 1,9 i 2,0 TDI motora jer ih gledam 13. godina. Sipka za ulje na 2,0 TDI motoru ima tacno oznaceno Min i Max i ogranicena je zadebljanjima u obliuku kuglice.condy wrote: U VW servisu upravu za TDI mašine ( 1.9 i 2.0 tdi motore ) dosipaju 1 dl više od propisanog. Ako si vidio kad šipku za mjerenje ulja kod vw vozila, vidio si resice ali i udubljenje šipke koje ne završava na kraju resica, već se proteže još nekih 1 cm odnosno do 2 dl ulja.
Nisam rekao da će se ulje potrošiti nakon 6- 7 k km već da ga treba provjeriti nakon te kilometraže i po potrebi dosuti ako je nešto potrošio.
Mislim da ulje treba redovno pregledati, a ne samo kad dođe vrijeme za zamjenu nakon 10 do 15 kkm.
Većina novih auta ima senzor za manjak ulja, koji se pale ako u autu fali više od pola litra ulja.
nekada je turbina mogla da izgura 300k km bez problema, a danas ih je sve vise oje crkavaju i prije 100k km. U zadnjih mjesec dana vidio sam na sarajevskim ulicama BMW 525D, Lanciu Lybru 1.9 Jtd, Pasata 1.9 TDI 130 KS sa oblakom bijelog dima iz auspuha i sistanjem iz motora.goran16v wrote:Motor je odavno zamjenski dio, zasto bi inace bio izbacen br. motora u dokumentina od auta u gro drzava pa cak i u dijelu FBiH.ElRe wrote:U novom Auto Klubu pise da se uglavnom za motore razvijene nakon 2005. ne isplati reparacija turbine, vec da je jedini lijek zamjena.
Sto znaci nakon plivajuceg zamajca i turbina postaje zamjenski dio, a kako je krenulo uskoro ce i kompletan motor postati zamjenski dio.
Moze i danas samo danas za razliku od ranije ostatak auta moze puno preko 300k km i sve to sto vidis je zgazilo 1/2 miliona.ElRe wrote:nekada je turbina mogla da izgura 300k km bez problema, a danas ih je sve vise oje crkavaju i prije 100k km. U zadnjih mjesec dana vidio sam na sarajevskim ulicama BMW 525D, Lanciu Lybru 1.9 Jtd, Pasata 1.9 TDI 130 KS sa oblakom bijelog dima iz auspuha i sistanjem iz motora.goran16v wrote:Motor je odavno zamjenski dio, zasto bi inace bio izbacen br. motora u dokumentina od auta u gro drzava pa cak i u dijelu FBiH.ElRe wrote:U novom Auto Klubu pise da se uglavnom za motore razvijene nakon 2005. ne isplati reparacija turbine, vec da je jedini lijek zamjena.
Ukucaj na google " oil engine tdi dipsti " i dobićeš za 1.9 tdi motore šipku za žutim rukohvatom o kojem sam pisao jer on vozi audi 1.9 tdi.goran16v wrote:Nesto si ti to slabo povezao. Naravno da sam vidio sipku i 1,9 i 2,0 TDI motora jer ih gledam 13. godina. Sipka za ulje na 2,0 TDI motoru ima tacno oznaceno Min i Max i ogranicena je zadebljanjima u obliuku kuglice.condy wrote: U VW servisu upravu za TDI mašine ( 1.9 i 2.0 tdi motore ) dosipaju 1 dl više od propisanog. Ako si vidio kad šipku za mjerenje ulja kod vw vozila, vidio si resice ali i udubljenje šipke koje ne završava na kraju resica, već se proteže još nekih 1 cm odnosno do 2 dl ulja.
Nisam rekao da će se ulje potrošiti nakon 6- 7 k km već da ga treba provjeriti nakon te kilometraže i po potrebi dosuti ako je nešto potrošio.
Mislim da ulje treba redovno pregledati, a ne samo kad dođe vrijeme za zamjenu nakon 10 do 15 kkm.
Većina novih auta ima senzor za manjak ulja, koji se pale ako u autu fali više od pola litra ulja.
Takodjer, cijeli raspon Min - Max je duzine cca 1 cm i to je otprilike 1 lit ulja tako da nema torije da dodatnih cenat bude ekvivalent 2 dl ulja.
Na kraju, proivdodjac je tacno propisao koliko ulja ide u motor i tu nema dl vise - dl manje.
Pitao si da li sam ikad vidio siplu za ulje VW auta i odgovorio sam da ih gledam evo vec 13. godina, prvo na 1,9 pa onda na 2,0 TDI i da tacno znam kako izgleda pa sam i opisao sipku na 2,0 TDI koja nema nikakve rese ni produzetke koje pominjes. Takodjer, prije nego neko ulije litar ulja viska malo se bolje raspitaj koliko je 1 cm preko max na sipci za ulje prije nego napises 2 dl. Proizvodjac propisuje koliko ulja ide u motor i ovl. servisi su se duzni toga pridrzavati, na sipkama su tacno odredjeni Min i Max, sve izmedju toga znaci dovoljno ulja i za turbinu i za sve ostalo, bilo da je tacno na Min ili tacno na Max. To disipanje 1 dl preko Max je valjda neki domaci recept za ocuvanje tubine kojeg se ni sam proizvodjac nije dosjetio pa da Max na sipci digne za 2 - 3 mm navise i rijesi problem?!condy wrote:Ukucaj na google " oil engine tdi dipsti " i dobićeš za 1.9 tdi motore šipku za žutim rukohvatom o kojem sam pisao jer on vozi audi 1.9 tdi.goran16v wrote:Nesto si ti to slabo povezao. Naravno da sam vidio sipku i 1,9 i 2,0 TDI motora jer ih gledam 13. godina. Sipka za ulje na 2,0 TDI motoru ima tacno oznaceno Min i Max i ogranicena je zadebljanjima u obliuku kuglice.condy wrote: U VW servisu upravu za TDI mašine ( 1.9 i 2.0 tdi motore ) dosipaju 1 dl više od propisanog. Ako si vidio kad šipku za mjerenje ulja kod vw vozila, vidio si resice ali i udubljenje šipke koje ne završava na kraju resica, već se proteže još nekih 1 cm odnosno do 2 dl ulja.
Takodjer, cijeli raspon Min - Max je duzine cca 1 cm i to je otprilike 1 lit ulja tako da nema torije da dodatnih cenat bude ekvivalent 2 dl ulja.
Na kraju, proivdodjac je tacno propisao koliko ulja ide u motor i tu nema dl vise - dl manje.
Kod 2.0 novijih tdi motora, možda i kod pd tih motora, je sa kuglicama, koje su preuzeli od audija.
Da budem skroz jasan, šipka od ulja kod 1.9 TDI motora nikad nije imala nikakve kuglice na sebi i to znaju svi oni koji su te motore vozili.
Ukoliko ti nađeš tu sa kuglicam za 1.9 tdi motore, pošalji link za sliku
Ne bih ja uopste izbjegavao Unico filtere, na stranu sto sam manijak po pitanju domacih proizvoda, ali nikad nisam imao problema sa ovim filterima.stroga normala wrote:a koji su dobri uljni filteri koji se mogu naci kod nas? ja sam do sada uzimao UNICO, valjaju li oni?
Ne stoji im ova tvrdnja o repariranim i novim turbinama vjeruj mi.ElRe wrote:U novom Auto Klubu pise da se uglavnom za motore razvijene nakon 2005. ne isplati reparacija turbine, vec da je jedini lijek zamjena.