TURBINA ! HITNO !

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

pantera

#1 TURBINA ! HITNO !

Post by pantera »

Pozdrav.
Juče sam odvezao auto na servis i kompjuterskom dijagnostikom je ustanovljena slijedeća greška:
"Privremeni poremećaj: Nizak tlak turbine."
Majstor mi je rekao da će taj privremeni poremećaj poslije izvesnog vremena postati stalni.
Pregledom je uočeno da iz turbine kapa ulje tj. u stvari ne kapa nego se vide mali tragovi ulja.
U vožnji nisam osjetio neke promjene ali mi je majstor savjetovao da što prije uradim restauraciju turbine.
Interesuje me gdje to mogu najpovoljnije odraditi.
Surfajući sam pronašao:
1) da ima neki majstor u Vogošći (ili Hotonju) koji to radi ali da nije baš kvalitetan,
2) servis u okolini Visokog,
3) Turboactiv, Mala Brijesnica, Doboj Istok, http://turboactiv.com/index.php ovlašteni servis Garretta, izgledaju mi najprofesionalnije,
4) servis u Užicu.

Ima li neko ko mi može dati bilo kakvu preporuku tj. ŠTA DA RADIM !?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by arman1 »

Pranje motora i pravac autopijaca.
Da nije Laguna?
rumenige_brajtner

#3 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by rumenige_brajtner »

arman1 wrote:Pranje motora i pravac autopijaca.
zbog ovog dzeparosko-sitnoprevarantskog mentaliteta mi nikad napretka vidjet necemo
Qler

#4 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Qler »

ne valja ni biti toliki dusman, armane, vrati se to kad tad.. pa ces onda ti proklinjati bosnju sto ti je nesto uvalio
Bakir1

#5 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Bakir1 »

kao prvo napisi koji je auto.
kao drugo trazi misljenje jos jednog majstora.
kao trece nije turbina auto da se radi restauracija nego reparacija.
u visokom servis za reparaciju turbine ne postoji nego za servis bosch pumpe.
preporuka uzice,zasto i kako imas vec napisano.
a sto se tice savjeta da prodas auto nije ni to toliko daleko od pameti ali ako ti je isti poceo trositi ulje,sto ce biti ako je turbo u banani,i pusiti bijeli dim karakteristican za taj kvar iole pametan svako ce to primjetiti.
posto ti auto ima toliko savrsenu dijagnostiku da moze ocitati takav kvar i tu vrstu kvara moguce je samo da ti je turbina zaprljana tj da lopatice imaju na sebi toliko garezi sto onemogucava balans turbine,kao i samo vrtnju iste.
ali prije svega uradi ono iz polja "kao drugo"
jazz001

#6 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by jazz001 »

Prijavi postCitiraj (i odgovori) Postao/la Bakir1 dana Danas, , 18:33

kao prvo napisi koji je auto.
kao drugo trazi misljenje jos jednog majstora.
kao trece nije turbina auto da se radi restauracija nego reparacija.
susc_ovjek

#7 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by susc_ovjek »

Cuj operi motor i na auto pijacu.
Nije te stid javno nekoga nagovarat na prevaru. Ili si mislio da ode na pijacu i napise na autu da turbini treba reparacija?
ccc

Nije nista strasno to shto moras reparirat turbinu. Mislim, jeste trosak, ali to je ono shto nosi sa sobom jedno auto koje ima turbinu.
Preporucujem Uzice. Nije daleko, a vec dugo godina su ovlasteni za Garret i potpuno pouzdan servis. Oni ce ti procijeniti sta treba mjenjati.
Ako auto ide i ona puse, onda pretpostavljam da nece biti puno.

Poz.
Ublehas

#8 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Ublehas »

[quote="pantera"]Pozdrav.
Juče sam odvezao auto na servis i kompjuterskom dijagnostikom je ustanovljena slijedeća greška:

A zasto si vozio auto na servis, redovno ili si uocio probleme s autom? Koliko vidim rece da nemas promjena u voznji? Mali tragovi ulja su normalni na izlazu iz turbine ali ne i na kucistu.
pantera

#9 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by pantera »

U pitanju je P-307. Turbina je KKK (BorgWarner) K03-1.
Znači trenutno nema nikakvih promjena u vožnji, a majstor kaže da će ih uskoro biti. Bolje spriječiti nego liječiti.
Bio sam na malom servisu pa sam usput uradio i dijagnostiku (15 KM) :)
Da li je iko radio reparaciju u Turboactiv - Doboj Istok ?
Na site-u im piše da su zastupnici Garretta, BorgWarner-a ...
and

#10 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by and »

-
Ublehas

#11 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Ublehas »

Ja se na tvom mjestu nebih puno sekirao, mozda bi ti bolje bilo da nisi ni radio tu dijagnostiku. A nemoj misliti da to sprecavanje kosta jeftino, i ovako i onako turbina se skida i rastavlja radi reparacije i taj posao kosta poprilicno. Da nema dovoljnog pritiska iz turbine mislim da bi osjetio na snazi motora, a i dijagnostika koji je signal ocitala Bog zna. A nase majstore netreba ni komentarisati.
101power

#12 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by 101power »

bez obzira na sve uvijek je majstor kriv....
TheGodfather001

#13 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by TheGodfather001 »

pantera wrote:Pozdrav.
Majstor mi je rekao da će taj privremeni poremećaj poslije izvesnog vremena postati stalni.
Pregledom je uočeno da iz turbine kapa ulje tj. u stvari ne kapa nego se vide mali tragovi ulja.
U vožnji nisam osjetio neke promjene ali mi je majstor savjetovao da što prije uradim restauraciju turbine.
Interesuje me gdje to mogu najpovoljnije odraditi.
Surfajući sam pronašao:
1) da ima neki majstor u Vogošći (ili Hotonju) koji to radi ali da nije baš kvalitetan,
2) servis u okolini Visokog,
3) Turboactiv, Mala Brijesnica, Doboj Istok, http://turboactiv.com/index.php ovlašteni servis Garretta, izgledaju mi najprofesionalnije,
4) servis u Užicu.

Ima li neko ko mi može dati bilo kakvu preporuku tj. ŠTA DA RADIM !?
Ovako, ja sam isto imao problem sa turbinom i bila je tema ovdje na forumu.
Naime, ako si odlucio da repariras turbinu prvo i jedino mjesto je Uzice,
link ti je njihov http://www.turboservis.co.yu/. Mozes ih i telefonom kontaktirati, otici do njih, ili da ti neko skine turbinu i da je posaljes autobusom iz RS-a.
Reparacija ti dodje kao najjeftinije i najsigurnije rjesenje, raspon cijena je od 250 do 350€. U zavisnosti od stanja turbine. Mom rodjaku je na terranu II otisla turbina na 260.000 KM, i u veoma losem stanju je bila, u servisu su mu trazili 2000€ za novu turbinu, i otisao je u Uzice, i reparirao je za 320€ i ostavio njima jos 20€ za kafu jer je bio prezadovoljan uslugom. Sve improvizacije ako je zaista turbina otisla te mogu kostati vise nego sto mozes da zamislis. Sretno i javi sta bi.
mirzasila

#14 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by mirzasila »

101power wrote:bez obzira na sve uvijek je majstor kriv....
pa kada se radi o novijim autima i dijagnostici oni veze nemaju... Samo znaju nakacit VAG-com ili neki drugi prog za dijagnostiku i procitat gresku ko i ja, a sto se tice tumacenja iste o tome ne vrijedi pricat. Ja da sam sluso te nase quazimajstore, usput receno iz jedne renomirane sarajevske autokuce, zamijenio bi potpuno ispravnu bosch pumpu koja bi me dosla oko 4 hiljade maraka, srecom bio sam priseban... ako se radi o g2 dizelu onda tu i znaju ponesto....

sto se tice konkretnog slucaja turbine obavezno otidji po drugo misljenje pa onda vidi sta dalje...
pantera

#15 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by pantera »

Hvala ! Odoh u subotu kod nekog lika u Nedžarićima. Kažu da zna sve o Peugeot-ima.
Čini mi se da se firma zove BOS-MONT.
Moguće da je senzor za protok zraka (mješač zraka), ERG ventil ili nešto slično.
Irelevantan

#16 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Irelevantan »

pantera wrote:U pitanju je P-307. Turbina je KKK (BorgWarner) K03-1.
Znači trenutno nema nikakvih promjena u vožnji, a majstor kaže da će ih uskoro biti. Bolje spriječiti nego liječiti.
Bio sam na malom servisu pa sam usput uradio i dijagnostiku (15 KM) :)
Da li je iko radio reparaciju u Turboactiv - Doboj Istok ?
Na site-u im piše da su zastupnici Garretta, BorgWarner-a ...
Prijatelju nema ni mjesec sam imao problem sa turbinom....u mene crkla....

Te llikove u Doboju zaboravi .... i te u Vogošći....

Za reparaciju imaš turbo servis iza El tarik Oil pumpe prema Velešićima ako ti je mrsko ići u Užice .... ili u Užice....reparacija u Užicu ti košta od 250 Eura pa do 500 Eura dok im ne doneseš neznaju cijenu al se kreće u tim okvirima (lično zvao i to je info iz prve ruke)...

Ja sam lično u Swedish turbo servisu, tamo prema aerodromu prije skretanja za ulaz na aerodrom jedno 500 metara na lijevoj strani, kupio drugu turbinu....sad za sad sluša....
olensoner

#17 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by olensoner »

http://www.mtsturbolader.com.ba/ ova firma se bavi reparacijom turbina, u velesicima se nalazi
pantera

#18 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by pantera »

Hvala vam svima.
Bio sam u jos jednom servisu i skontali smo slijedeće:
Retardinjo koji mi je mijenjao ulje prije 3-4 mjeseca je sipao cca litar ulja više od potrebnog (5,5 umjesto 4.5l !!!).
I onda se dogodilo slijedeće (citiram Autoportal.hr):
"Kad u motoru ima znatno više ulja od maksimuma, pri kritičnom broju okretaja dio ulja iz kartera ulazi u komoru za sagorijevanje, preko sustava za provjetravanje bloka motora i preko sklopa klip-cilindar. Tad u komori za sagorijevanje, osim začađenja, neće nastati velika šteta, ali se mogu onesposobiti i uništiti katalizator i lambda sonda. Veća je opasnost kod dizelskog motora, jer se može oštetiti filter čestica čađe, napuniti usisni kolektor s uljem i izazvati hidraulički udar u motoru."
E taj filter čestica čađi (koji se kod Pug-a zove FAP filter) se toliko zaprljao da sam ga morao čistiti (120 EUR čišćenje).
Zamjenili smo ulje pa ću vidjeti kako će se auto ponašati.
MyCore

#19 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by MyCore »

POzdrav imaš servis kod Doboja http://www.turboactiv.com
mišmaš

#20 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by mišmaš »

arman1 wrote:Pranje motora i pravac autopijaca.
Da nije Laguna?
šta ima znalac, nismo te prepoznali ovdje :roll:

a inace, ja ne praktikujem odlazak na te dijagnostike kod takvih majstora koji su do juce radili samo golf 2, a sad lafo popravljaju ova nova vozila - oni to ne znaju popraviti, to je cinjenica... Moja preporuka je uvijek ovlasteni servis na pregled, ako malo vise kosta na prvi pogled, neka kosta, isplatit ce se ;) sretno sa peugeotom ;)
drndalo

#21 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by drndalo »

Ljudi treba mi informacija! Čuo sam da u Bijeljini ima neki super ultra servis za turbine... Jel' to java ili privid ?

Čuo sam i da istreniranog međeda imaju koji odlično balansira umjesto na cirkuskom užetu, rotore turbina...? Ma jel' to moguće...?

Mislim imam cca. 200 turbina za produžiti vijek, (100 kom. auta, svaki bi-turbo, ne bih da se hvalim, jer želim ostati aMoniman) pa bi mi pouzdan i jeftin partner bio k'o budali šamar... :fight:
basicm

#22 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by basicm »

drndalo wrote:Ljudi treba mi informacija! Čuo sam da u Bijeljini ima neki super ultra servis za turbine... Jel' to java ili privid ?

Čuo sam i da istreniranog međeda imaju koji odlično balansira umjesto na cirkuskom užetu, rotore turbina...? Ma jel' to moguće...?

Mislim imam cca. 200 turbina za produžiti vijek, (100 kom. auta, svaki bi-turbo, ne bih da se hvalim, jer želim ostati aMoniman) pa bi mi pouzdan i jeftin partner bio k'o budali šamar... :fight:
Hajd kad saznas javi i meni, imam i ja 37 komada pa bi to preparirao.
HAVANA

#23 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by HAVANA »

Dobro ba jarane meni dodje da ovu svoju skinem i zamijenim kolko si navro. :lol:
muha_sa

#24 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by muha_sa »

srcemoje wrote:slusam celo vreme price gde nositi turbinu dosadilo mi je vise da gledam ovaj forum . Turbo servis Bijeljina vam je idealno resenje za sve ,imaju istreniranog medjeda znaci ,decko kida .
kolko dugo držiš taj servis :? kolko ga reklamiraš reko bih da si frišak
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by bitanga_sa_otesa »

kakav glupan ....de otvori jos 6 tema i digni jos 5 iz mrtvih....koga boli qrac za tvoj servis u bijeljini kad ima 3 servisa za turbine oko sarajeva
Post Reply