zamisli da u bih oficijalni jezik uz bosanski,bude turski ili njemacki
mozda ova nahda ubaci malo arapskog nacionalizma u narod
Da li bi bilo ponizenje i glupost da su promijenili i religiju?theTruePath wrote:Nije lose ali kada se koristis iskljucivo jezikom bivsih kolonizatora to je za mene ponizenje i glupost,,,to samo arapi mogu dopustiti sebista su bili pod francuzima,oko 60-70 godina
Nadam se da nece. Malo koji nacionalizam je toliko bezglav, stihijski i po vlastiti narod stetan kao arapski.theTruePath wrote: mozda ova nahda ubaci malo arapskog nacionalizma u narod
Ma arapa nema van Saudije i uzeg komsiluka...nisu ni iracani,libanezi,libijci itd arapi...sve su to arabizirani narodiseln wrote:Nadam se da nece. Malo koji nacionalizam je toliko bezglav, stihijski i po vlastiti narod stetan kao arapski.theTruePath wrote: mozda ova nahda ubaci malo arapskog nacionalizma u narod
Tim vise, jer Tunizani nisu arapi. Arapski jezik su im takodje donijeli kolonizatori u 7 i 8 vijeku n.e.
vecina i vecina,vecina je asimilirna u arapsku kulturu,i osjeca se arapima,konkretno u tunisu preko 95% gradjana se izjasnjava arapimaqwertzuiop123 wrote:Za nadati se je da ce ove promjene na istocnom djelu sjeveru afrike oznaciti pocetak novog doba slobode izrazaja za Berbere, koji na navedenom podrucju cine vecinu stanovnistva, pa ce oni (kojima je to zelja) imati pravo da se izrazavaju na svom maternjem jeziku (berberskom).
Cestitam, dobro kopiras vikipediutheTruePath wrote:vecina i vecina,vecina je asimilirna u arapsku kulturu,i osjeca se arapima,konkretno u tunisu preko 95% gradjana se izjasnjava arapimaqwertzuiop123 wrote:Za nadati se je da ce ove promjene na istocnom djelu sjeveru afrike oznaciti pocetak novog doba slobode izrazaja za Berbere, koji na navedenom podrucju cine vecinu stanovnistva, pa ce oni (kojima je to zelja) imati pravo da se izrazavaju na svom maternjem jeziku (berberskom).
Iako se većina Tunižana (98%) izjašnjava kao Arapi, većina su berberskog podrijetla: manje od 20% njihove genetske strukture izvorno je s Bliskog Istoka[8]. Tako da su Berberi, koji predstavljaju značajnu manjinu u Maroku i Alžiru, vrlo malobrojni u Tunisu[9].
Ovo podebljano je potpuno netacno. Cuj vecina ih ne zna arapski, samo starci pricaju arapski??ReD aka Socijalista wrote: Ne kakii, ovdje studenti svi pricaju francuskim jezikom i vecina ih skoro i ne zna arapski uopce. Na sve i jednom univerzitetu u Tunisu se prica skoro samo Francuski jezik. Pogledaj malo novine, TV, kafice, internet stranice...pa ces vidjeti. Naravno da pokusavaju arapski ubaciti u svakodnevni zivot, ali ljudi jednostavno imaju vece sanse s francuskim i zbog toga ga koriste. Arapski prica starija generacija stanovnistva.
Mislio sam na studente koji dolaze u inostranstvo studirati. Kazu da slabo pricaju arapski jezik ili skoro nikako. I tacno je vecinom starija generacija prica arapski, mladji pricaju (pogotovo studenti) francuski jezik. To kazu ovdje Tunizani. Sad ko laze ja ne znam.jeza u ledja wrote:Ovo podebljano je potpuno netacno. Cuj vecina ih ne zna arapski, samo starci pricaju arapski??ReD aka Socijalista wrote: Ne kakii, ovdje studenti svi pricaju francuskim jezikom i vecina ih skoro i ne zna arapski uopce. Na sve i jednom univerzitetu u Tunisu se prica skoro samo Francuski jezik. Pogledaj malo novine, TV, kafice, internet stranice...pa ces vidjeti. Naravno da pokusavaju arapski ubaciti u svakodnevni zivot, ali ljudi jednostavno imaju vece sanse s francuskim i zbog toga ga koriste. Arapski prica starija generacija stanovnistva.
Na fakultetima i u srednjim skolama se prica na francuskom. Ne studenti izmedju sebe, vec su predavanja na francuskom.
Pa sam ovaj lider pobjednicke stranke kaze trebaju izbaciti francuski iz njihovog arapskog. Jel to znaci da pricaju na francuskom ili arapskom?
Tunizanima sa srecom. Pobjeda islamista ocekivana. Siguran sam da za Tunizane idu bolji dani.
Ja sam razgovarao s jednim Marokancem,i on kaze oni mogu razumjeti naprimjer iracane,ali iracani njih ne mogu.isto kao sto naprimjer danci razumiju svedjani a svedjani tesko razumiju danskialternativna wrote:Pored francuskog jezika Tunezani ne govore uopste knjizevni arapski (fuusha), nego tunezanski arapski - jedan arapski dijalekt koji je daleko od knjizevnog arapskog.
Znaci Tunezanin, Marokanac, Alziras i Egipcanin kad su zajedno i pricaju svako svoj arapski dijalektj, niko nikog ne razumije jer su apsolutno razliciti jezici - i na to kad uzmemo razlicite berberske jezike jer i tu ne postoji jedno berbersko pleme, nego hrpu njih (npr. Rifi, Amazit, Tuareg itd) - to je pravi buckuris.
Pored francuskog skolovani ljudi cesto u skoli uce fuusha (knjizevni arapski jezik) na kojem se mogu sporazumiti sa svim drugim skolovanim Arapima iz drugih zemalja, jer doticni isto uce fuusha.
Sve ostalo je nemoguce za komunikaciju, jer ne lici jedno drugom.
ReD aka Socijalista wrote:Mislio sam na studente koji dolaze u inostranstvo studirati. Kazu da slabo pricaju arapski jezik ili skoro nikako. I tacno je vecinom starija generacija prica arapski, mladji pricaju (pogotovo studenti) francuski jezik. To kazu ovdje Tunizani. Sad ko laze ja ne znam.jeza u ledja wrote:Ovo podebljano je potpuno netacno. Cuj vecina ih ne zna arapski, samo starci pricaju arapski??ReD aka Socijalista wrote: Ne kakii, ovdje studenti svi pricaju francuskim jezikom i vecina ih skoro i ne zna arapski uopce. Na sve i jednom univerzitetu u Tunisu se prica skoro samo Francuski jezik. Pogledaj malo novine, TV, kafice, internet stranice...pa ces vidjeti. Naravno da pokusavaju arapski ubaciti u svakodnevni zivot, ali ljudi jednostavno imaju vece sanse s francuskim i zbog toga ga koriste. Arapski prica starija generacija stanovnistva.
Na fakultetima i u srednjim skolama se prica na francuskom. Ne studenti izmedju sebe, vec su predavanja na francuskom.
Pa sam ovaj lider pobjednicke stranke kaze trebaju izbaciti francuski iz njihovog arapskog. Jel to znaci da pricaju na francuskom ili arapskom?
Tunizanima sa srecom. Pobjeda islamista ocekivana. Siguran sam da za Tunizane idu bolji dani.
theTruePath wrote: Ja sam razgovarao s jednim Marokancem,i on kaze oni mogu razumjeti naprimjer iracane,ali iracani njih ne mogu.isto kao sto naprimjer danci razumiju svedjani a svedjani tesko razumiju danski
Ma nema, vidi se da iza arapskog proljeca stoje cionisti.theTruePath wrote:Vec pocelo![]()
![]()
Tunis prekida odnose sa Izraelom
IRIB – Al Munasef bin Salam, lider Islamističke stranke Tunisa “Enehada” kazao je da će Tunis prekinuti odnose sa cionističkim režimom.
Ova islamistička stranka je saopštila da će formirati islamsku vladu koja će prekinuti odnose sa Izraelom. Bin Salam je kazao da će Tunis poništiti sve trgovinske sporazuma sa Izraelom te će zabraniti uvoz izraelske robe i proizvoda u tu zemlju. Islamistička stranka Tunisa ''Enehada'' obavezala se da će u narednih mjesec dana formirati novu vladu Tunisa. Na parlamentarnim izborima održanim 23. oktobra stranka Enahda je osvojila najveći broj glasova.