Tunizani danas izlaze na izbore

theTruePath

#51 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

Ma ne znam sto ce im uopste francuski jezik na istom stepenu kao arapski,,nije da u tunisu ima francuska manjina ili nesto slicno.

zamisli da u bih oficijalni jezik uz bosanski,bude turski ili njemacki :)

mozda ova nahda ubaci malo arapskog nacionalizma u narod :oops:
Last edited by theTruePath on 27/10/2011 13:00, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#52 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by VjecitiStudent »

theTruePath wrote:Nije lose ali kada se koristis iskljucivo jezikom bivsih kolonizatora to je za mene ponizenje i glupost,,,to samo arapi mogu dopustiti sebi :-) sta su bili pod francuzima,oko 60-70 godina :-)
Da li bi bilo ponizenje i glupost da su promijenili i religiju?
seln

#53 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by seln »

theTruePath wrote: mozda ova nahda ubaci malo arapskog nacionalizma u narod :oops:
Nadam se da nece. Malo koji nacionalizam je toliko bezglav, stihijski i po vlastiti narod stetan kao arapski.
Tim vise, jer Tunizani nisu arapi. Arapski jezik su im takodje donijeli kolonizatori u 7 i 8 vijeku n.e.
theTruePath

#54 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

seln wrote:
theTruePath wrote: mozda ova nahda ubaci malo arapskog nacionalizma u narod :oops:
Nadam se da nece. Malo koji nacionalizam je toliko bezglav, stihijski i po vlastiti narod stetan kao arapski.
Tim vise, jer Tunizani nisu arapi. Arapski jezik su im takodje donijeli kolonizatori u 7 i 8 vijeku n.e.
Ma arapa nema van Saudije i uzeg komsiluka...nisu ni iracani,libanezi,libijci itd arapi...sve su to arabizirani narodi

kao sto je i veci dio balkana slaveniziran
qwertzuiop123

#55 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by qwertzuiop123 »

Za nadati se je da ce ove promjene na istocnom djelu sjeveru afrike oznaciti pocetak novog doba slobode izrazaja za Berbere, koji na navedenom podrucju cine vecinu stanovnistva, pa ce oni (kojima je to zelja) imati pravo da se izrazavaju na svom maternjem jeziku (berberskom).
theTruePath

#56 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

qwertzuiop123 wrote:Za nadati se je da ce ove promjene na istocnom djelu sjeveru afrike oznaciti pocetak novog doba slobode izrazaja za Berbere, koji na navedenom podrucju cine vecinu stanovnistva, pa ce oni (kojima je to zelja) imati pravo da se izrazavaju na svom maternjem jeziku (berberskom).
vecina i vecina,vecina je asimilirna u arapsku kulturu,i osjeca se arapima,konkretno u tunisu preko 95% gradjana se izjasnjava arapima

Iako se većina Tunižana (98%) izjašnjava kao Arapi, većina su berberskog podrijetla: manje od 20% njihove genetske strukture izvorno je s Bliskog Istoka[8]. Tako da su Berberi, koji predstavljaju značajnu manjinu u Maroku i Alžiru, vrlo malobrojni u Tunisu[9].
qwertzuiop123

#57 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by qwertzuiop123 »

theTruePath wrote:
qwertzuiop123 wrote:Za nadati se je da ce ove promjene na istocnom djelu sjeveru afrike oznaciti pocetak novog doba slobode izrazaja za Berbere, koji na navedenom podrucju cine vecinu stanovnistva, pa ce oni (kojima je to zelja) imati pravo da se izrazavaju na svom maternjem jeziku (berberskom).
vecina i vecina,vecina je asimilirna u arapsku kulturu,i osjeca se arapima,konkretno u tunisu preko 95% gradjana se izjasnjava arapima

Iako se većina Tunižana (98%) izjašnjava kao Arapi, većina su berberskog podrijetla: manje od 20% njihove genetske strukture izvorno je s Bliskog Istoka[8]. Tako da su Berberi, koji predstavljaju značajnu manjinu u Maroku i Alžiru, vrlo malobrojni u Tunisu[9].
Cestitam, dobro kopiras vikipediu :thumbup:

ja govorim o onim skromnim, poniznim ljudima, ponosnim berberima, koji su i pored svih oluja, koje je na njih slala historija, ta okrutna maceha naroda, ostali i opstali na pozornici te iste historije, svjesni sebe i svog jezika.
I oni zasluzuju, cak stavise imaju pravo, da osjete blagi dah slobode pod vrelim pustinjskim suncem sahare.
Arapski nacionalisti i islamisti se moraju sjetiti da su i oni sami (njihova postojbina Poluotok,zapadni dio sjeverne afrike nikad nije bio okupiran od strane Osmanlija), ne tako davno, bili pod tudinskom cizmom...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=91177
Mozemo se samo nadati da ce promjene koje se poput cunamija sire arapskim svijetom dovesti ako ne do stvaranja prve berberske drzave, a onda barem do slobodne upotrebe berberskog jezika na podrucjima gdje berberi zive i zivjet ce Milenijumima, u inat dusmanima i macehi Historiji.
theTruePath

#58 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

postoji u Alzriru Kabilija,koja je berberska,,,ne znam gdje su jos vecina
jeza u ledja

#59 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by jeza u ledja »

ReD aka Socijalista wrote: Ne kakii, ovdje studenti svi pricaju francuskim jezikom i vecina ih skoro i ne zna arapski uopce. Na sve i jednom univerzitetu u Tunisu se prica skoro samo Francuski jezik. Pogledaj malo novine, TV, kafice, internet stranice...pa ces vidjeti. Naravno da pokusavaju arapski ubaciti u svakodnevni zivot, ali ljudi jednostavno imaju vece sanse s francuskim i zbog toga ga koriste. Arapski prica starija generacija stanovnistva.
Ovo podebljano je potpuno netacno. Cuj vecina ih ne zna arapski, samo starci pricaju arapski??

Na fakultetima i u srednjim skolama se prica na francuskom. Ne studenti izmedju sebe, vec su predavanja na francuskom.

Pa sam ovaj lider pobjednicke stranke kaze trebaju izbaciti francuski iz njihovog arapskog. Jel to znaci da pricaju na francuskom ili arapskom?

Tunizanima sa srecom. Pobjeda islamista ocekivana. Siguran sam da za Tunizane idu bolji dani. :thumbup:
theTruePath

#60 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

"Dnevni avaz" na izvoru "arapskog proljeća" u Tunisu: Druga pobjeda revolucije!
Na prvim demokratskim izborima u historiji Tunisa pobijedila reformistička stranka Rašida el-Ganušija

Tunižani podržali promjene
(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Tunisa)

Reformistička stranka En-Nahda pod vodstvom Rašida el-Ganušija za manje od godinu ostvarila je svoju historijsku pobjedu u Tunisu!

Nakon velike revolucije na izvoru "arapskog proljeća", većina Tunižana povjerenje je na parlamentarnim izborima dala El-Ganušijevoj stranci.

Veliki odziv naroda

Ovo su prvi slobodni, nepristrasni i transparentni izbori održani u Tunisu tokom njegove povijesti stare više od 3.000 godina. Značaju ovih izbora doprinio je veliki odziv stanovništva, među kojima su žene, omladina i stariji ljudi. Pobjeda se danima slavi na ulicama gradova, a narod koji se riješio diktature ima velika očekivanja od novih vlasti. Posebno jer se radi o prekretnici.

Prvi preliminarni rezultati izbora pokazali su pobjedu stranke En-Nahda s više od 50 posto svih glasova, što je čini dominantnom u Ustavotvornoj skupštini, koja će, zajedno sa zastupnicima s pet stranačkih lista, koji su imali znatno manje glasova od En-Nahde, sastaviti novi ustav umjesto onoga iz 1959. godine.

Stranke poznate kao "frankofonske" nisu postigle naročit izborni uspjeh i njihov utjecaj kao opozicije u skupštini će biti samo formalan.

Na ovim izborima natjecale su se izborne liste koje su predstavljale 110 stranaka i veliki broj nezavisnih lista, čiji je ukupan broj dostigao 1.521, sa 11.686 kandidata za klupe u Ustavotvornoj skupštini, koja sadrži 217 pozicija.

Uprkos nekim pokušajima kupovine glasova, izbori u Tunisu opisani su kao slobodni i nepristrasni. Predsjednik Visokog nezavisnog komiteta za izbore Kemal el-Džendubi opisao je izbore kao "divan dan""i kao "proslavu revolucije u Tunisu", jer su Tunižani tek u danima izbora proslavili svoju revoluciju.
Žeđ za demokratijom

Rašid el-Ganuši istakao je da "veliki izlazak Tunižana na glasanje reflektira njihovu žeđ za slobodom i demokratijom".

- Prethodni izbori, koji su bili godinama lažirani, nisu imali toliki odziv, a diktatorska opravdanja bila su ta da se narod Tunisa nije u stanju baviti politikom i da ga zanima samo hljeb - rekao je El-Ganuši.

Pobjeda koju je u Tunisu ostvarila reformistička islamistička stranka En-Nahda nije, u principu, bila neočekivana, ali je bila iznenađujuća po obimu.

Nurudin el-Buhajri, član izvršnog ureda En-Nahde, potvrdio je da će stranka, koja je islamske orijentacije, poput stranke Pravde i napretka u Turskoj, poštovati prava žena, slobode i jednakosti.

- Mi se zalažemo za ponovno uspostavljanje ustavnih institucija zasnovanih na poštivanju zakona, nezavisnosti sudstva i privatnosti, bez obzira na spol, usmjerenje ili vjeru - rekao je on.

Obama: Promijenili ste tok historije

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) izjavio je da je tuniski narod "stvorio historiju i otvorio novi list u sadašnjosti i budućnosti područja".

- Čestitam milionima Tunižana koji su glasali na prvim demokratskim izborima u državi, koji su promijenili tok historije i izazvali "arapsko proljeće" - rekao je Obama.
ReD aka Socijalista

#61 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by ReD aka Socijalista »

jeza u ledja wrote:
ReD aka Socijalista wrote: Ne kakii, ovdje studenti svi pricaju francuskim jezikom i vecina ih skoro i ne zna arapski uopce. Na sve i jednom univerzitetu u Tunisu se prica skoro samo Francuski jezik. Pogledaj malo novine, TV, kafice, internet stranice...pa ces vidjeti. Naravno da pokusavaju arapski ubaciti u svakodnevni zivot, ali ljudi jednostavno imaju vece sanse s francuskim i zbog toga ga koriste. Arapski prica starija generacija stanovnistva.
Ovo podebljano je potpuno netacno. Cuj vecina ih ne zna arapski, samo starci pricaju arapski??

Na fakultetima i u srednjim skolama se prica na francuskom. Ne studenti izmedju sebe, vec su predavanja na francuskom.

Pa sam ovaj lider pobjednicke stranke kaze trebaju izbaciti francuski iz njihovog arapskog. Jel to znaci da pricaju na francuskom ili arapskom?

Tunizanima sa srecom. Pobjeda islamista ocekivana. Siguran sam da za Tunizane idu bolji dani. :thumbup:
Mislio sam na studente koji dolaze u inostranstvo studirati. Kazu da slabo pricaju arapski jezik ili skoro nikako. I tacno je vecinom starija generacija prica arapski, mladji pricaju (pogotovo studenti) francuski jezik. To kazu ovdje Tunizani. Sad ko laze ja ne znam.
alternativna

#62 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by alternativna »

Pored francuskog jezika Tunezani ne govore uopste knjizevni arapski (fuusha), nego tunezanski arapski - jedan arapski dijalekt koji je daleko od knjizevnog arapskog.

Znaci Tunezanin, Marokanac, Alziras i Egipcanin kad su zajedno i pricaju svako svoj arapski dijalektj, niko nikog ne razumije jer su apsolutno razliciti jezici - i na to kad uzmemo razlicite berberske jezike jer i tu ne postoji jedno berbersko pleme, nego hrpu njih (npr. Rifi, Amazit, Tuareg itd) - to je pravi buckuris.

Pored francuskog skolovani ljudi cesto u skoli uce fuusha (knjizevni arapski jezik) na kojem se mogu sporazumiti sa svim drugim skolovanim Arapima iz drugih zemalja, jer doticni isto uce fuusha.

Sve ostalo je nemoguce za komunikaciju, jer ne lici jedno drugom.
theTruePath

#63 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

alternativna wrote:Pored francuskog jezika Tunezani ne govore uopste knjizevni arapski (fuusha), nego tunezanski arapski - jedan arapski dijalekt koji je daleko od knjizevnog arapskog.

Znaci Tunezanin, Marokanac, Alziras i Egipcanin kad su zajedno i pricaju svako svoj arapski dijalektj, niko nikog ne razumije jer su apsolutno razliciti jezici - i na to kad uzmemo razlicite berberske jezike jer i tu ne postoji jedno berbersko pleme, nego hrpu njih (npr. Rifi, Amazit, Tuareg itd) - to je pravi buckuris.

Pored francuskog skolovani ljudi cesto u skoli uce fuusha (knjizevni arapski jezik) na kojem se mogu sporazumiti sa svim drugim skolovanim Arapima iz drugih zemalja, jer doticni isto uce fuusha.

Sve ostalo je nemoguce za komunikaciju, jer ne lici jedno drugom.
Ja sam razgovarao s jednim Marokancem,i on kaze oni mogu razumjeti naprimjer iracane,ali iracani njih ne mogu.isto kao sto naprimjer danci razumiju svedjani a svedjani tesko razumiju danski
theTruePath

#64 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

ReD aka Socijalista wrote:
jeza u ledja wrote:

Mislio sam na studente koji dolaze u inostranstvo studirati. Kazu da slabo pricaju arapski jezik ili skoro nikako. I tacno je vecinom starija generacija prica arapski, mladji pricaju (pogotovo studenti) francuski jezik. To kazu ovdje Tunizani. Sad ko laze ja ne znam.

Ja cisto sumnjam u to,mozda su mislili na univerzitetima
alternativna

#65 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by alternativna »

theTruePath wrote: Ja sam razgovarao s jednim Marokancem,i on kaze oni mogu razumjeti naprimjer iracane,ali iracani njih ne mogu.isto kao sto naprimjer danci razumiju svedjani a svedjani tesko razumiju danski

Isti primjer kao sto mi razumijemo bolje Ruse, nego Poljake. Ili Ceski vise lici nasem, nego npr. Slovenski. Razliciti slavski dijalekti, ali da je identicno nije.
theTruePath

#66 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by theTruePath »

Vec pocelo 8-) :D

Tunis prekida odnose sa Izraelom

IRIB – Al Munasef bin Salam, lider Islamističke stranke Tunisa “Enehada” kazao je da će Tunis prekinuti odnose sa cionističkim režimom.

Ova islamistička stranka je saopštila da će formirati islamsku vladu koja će prekinuti odnose sa Izraelom. Bin Salam je kazao da će Tunis poništiti sve trgovinske sporazuma sa Izraelom te će zabraniti uvoz izraelske robe i proizvoda u tu zemlju. Islamistička stranka Tunisa ''Enehada'' obavezala se da će u narednih mjesec dana formirati novu vladu Tunisa. Na parlamentarnim izborima održanim 23. oktobra stranka Enahda je osvojila najveći broj glasova.
alternativna

#67 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by alternativna »

Pa demokratija - narod bira svoje vodice. Nema se sad sta buniti :D
jeza u ledja

#68 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by jeza u ledja »

theTruePath wrote:Vec pocelo 8-) :D

Tunis prekida odnose sa Izraelom

IRIB – Al Munasef bin Salam, lider Islamističke stranke Tunisa “Enehada” kazao je da će Tunis prekinuti odnose sa cionističkim režimom.

Ova islamistička stranka je saopštila da će formirati islamsku vladu koja će prekinuti odnose sa Izraelom. Bin Salam je kazao da će Tunis poništiti sve trgovinske sporazuma sa Izraelom te će zabraniti uvoz izraelske robe i proizvoda u tu zemlju. Islamistička stranka Tunisa ''Enehada'' obavezala se da će u narednih mjesec dana formirati novu vladu Tunisa. Na parlamentarnim izborima održanim 23. oktobra stranka Enahda je osvojila najveći broj glasova.
Ma nema, vidi se da iza arapskog proljeca stoje cionisti. :-)
amoninan

#69 Re: Tunizani danas izlaze na izbore

Post by amoninan »

Doček Ismaila Haniyeha u Tunisu

Prije nepunu godinu ovo je bilo nezamislivo.

Prepuna džamija Bin Nafi u Kairouanu, kažu da su od sabaha se počeli okupljati kako bi prisustvovali džumi, subhanaAllah

Image

Image

Image
Post Reply