tuniranje vw-ovog dizela
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
The_Flyer2002
#1 tuniranje vw-ovog dizela
e ovako. posto je cjena goriva postala ovako visoka i nema neke vece sanse da ce spasti u skoroj buducnosti odlucio sam da nabavim nesto sto manje trosi. mislim da cu uzeti dizela. posto ovde (usa) nema puno proizvodjaca malih auta koji nude dizel motore tj vw i merc su jedini mislim da cu uzeti vw golfa ili jettu/bora. ti dizel motori jesu dobri ali bas nemaju puno snage modeli prije 03 imaju 90ks a poslje 03 imaju 100ks.
e ovako posto sam ja naviko na nekih 150-239 ks konto sam uloziti okoo 1000 na djelove da bi dobio koju ks vise. (auto jos nije kupljeno ali bi bilo 02 jetta tdi --- 7600 dolara-malo kucnuta)
sada ima li iko kakve linkove od kompanija koje nude djelove i tunuranje vw motora ili kakav savjet kako povecati ks dizelu.
motor je 1.9L 90 hp I4 (1896 ccm turbo dizel)
e ovako posto sam ja naviko na nekih 150-239 ks konto sam uloziti okoo 1000 na djelove da bi dobio koju ks vise. (auto jos nije kupljeno ali bi bilo 02 jetta tdi --- 7600 dolara-malo kucnuta)
sada ima li iko kakve linkove od kompanija koje nude djelove i tunuranje vw motora ili kakav savjet kako povecati ks dizelu.
motor je 1.9L 90 hp I4 (1896 ccm turbo dizel)
-
nineac
Neznam koliko ti se to isplati. Mislim USA niej baš povoljno tržište za diesele, te pošto chip tuning može prouzrokovat neke kvarove koliko bi te koštala zamjena tih djelova?
Takođe, ograničenje od 110 km/h postavlaj pitanje potrebe pojačavanja motora s obzirom da ti motori imaju obrtni moment na razini 2.5 litrenog V6 motora!
Takođe, ograničenje od 110 km/h postavlaj pitanje potrebe pojačavanja motora s obzirom da ti motori imaju obrtni moment na razini 2.5 litrenog V6 motora!
-
The_Flyer2002
ok on ima snage dovoljno za nize brzine ali u mene je 50% gradska i 50% otvoreni put. na otvorenom ga obicno vozim oko 130-140 kmh (ogrenicenje 115 kmh) zasto trbas imati malo jaci auto. konto sam u tih 1000 kupiti mozda novi auspuh (komplet) i promjenit mu intake. (sve mozda oko 500$). e sad zna li iko dobru kompaniju koja pravi te chipove i bi li mogao da postvi njihov link ili sl.
sto se tice kvarova poslje tuniranja neznam sta bi moglo da se pokvari?
sto se tice kvarova poslje tuniranja neznam sta bi moglo da se pokvari?
-
nineac
Intake zaboravi! Diesel ima potpuno drugačiji usis od benzina, i promjenom zračnog filtera možeš samo dodatno sjebat stvar. Takođe, američki diesel je prljaviji dosta od evropskog, tako da kod njih dolaze stare mašine VW bez Pumpa-Duse sistema, ali imaju i njih u planovima, s tim što će brizgaljke biti modifikovane. Takođe, i mercedes je uveo CDI motore tamo, ali isto imaju izmjenjeno ubrizgavanje.
Crknut ti može turbina. Vidiš, chip tuning povećava pritisak turbine, a pritisak se može povećati samo povećanjem broja obrtaja turbine. Kako se te turbine vrte na 150-200.000 obrtaja, povećanje ide preko 200.000 obrtaja. sada VW je namjestio turbinu na optimalan broj obrtaja, i svako povećanje može sjebat turbinu. To su vrlo česti kvarovi, jer time dolazi do izuzetnog povećanja obrtnog momenta, koji normalno pruža izuzetne užitke u vožnji, što tebe tjera da sve više stišćeš gas! Ipak mislim da bi trebao ako si se već namjerio štedljivo auto kupiti, kupi onda neki VW sa 1.8 litrenim turbo motorom. To je u USA i dalje vrlo štedljivo. Trenutno je kod vas gorivo oko 2 $ po galonu! To je 4 litre. To znači da vi plaćate 4 l goriva malo manje od 3 KM!!! Kod nas je 1 litra 1.56 km bezolovnog pa ti kontaj. To da te utješim!
Crknut ti može turbina. Vidiš, chip tuning povećava pritisak turbine, a pritisak se može povećati samo povećanjem broja obrtaja turbine. Kako se te turbine vrte na 150-200.000 obrtaja, povećanje ide preko 200.000 obrtaja. sada VW je namjestio turbinu na optimalan broj obrtaja, i svako povećanje može sjebat turbinu. To su vrlo česti kvarovi, jer time dolazi do izuzetnog povećanja obrtnog momenta, koji normalno pruža izuzetne užitke u vožnji, što tebe tjera da sve više stišćeš gas! Ipak mislim da bi trebao ako si se već namjerio štedljivo auto kupiti, kupi onda neki VW sa 1.8 litrenim turbo motorom. To je u USA i dalje vrlo štedljivo. Trenutno je kod vas gorivo oko 2 $ po galonu! To je 4 litre. To znači da vi plaćate 4 l goriva malo manje od 3 KM!!! Kod nas je 1 litra 1.56 km bezolovnog pa ti kontaj. To da te utješim!
-
The_Flyer2002
od polovine 03 goine vw je uveo i prodaje PD motore ovde u usa. dizel ovde jeste prljaviji ali od 2006-7 vlada je postavila uslov da se pocne prodavati cistiji dizel kao i biodizel.
fala sto se tice svega ali evo naso sam nekoliko americkih sajtova na kome pricaju o tdi performansama i tuningu.
evo dobar site koji objasnjava detaljno + i - tdi tuniranja i za svaki dio.
http://tdiclub.com/TDIFAQ/TDiFAQ-6.html#e
ili sta je ovaj tip uradio
http://www.stealthtdi.com/UpgradePaths.html
http://www.stealthtdi.com/Performance.html
kao i neke druge sajtove.
e sad razmisljam bili bilo bolje da uzmem golfa tdi ili jettu/boru tdi.
jettu sam naso 02- u perfekt stanju 10500 (siber i spice) sa 36000milja i golfa 02 43000 milja za 11000$.
ili bi uzo ovu kucnutu sa 120,000 milja.
sto se tice goriva i cjena ovde buraz ja vozam 98 mercury mistique tj evropski ford mondeo sa 2.0 4 cilindra i 125 ks koji trosi nekih 14 litara. zasto trosi ovliko neznam ali sedmicno trosim oko 40$ na gorivo (puno vozim) sto je puno. kad sam otiso do dilera on se smijo i reko mi da sam sretan sto toliko trosi. hm.
fala sto se tice svega ali evo naso sam nekoliko americkih sajtova na kome pricaju o tdi performansama i tuningu.
evo dobar site koji objasnjava detaljno + i - tdi tuniranja i za svaki dio.
http://tdiclub.com/TDIFAQ/TDiFAQ-6.html#e
ili sta je ovaj tip uradio
http://www.stealthtdi.com/UpgradePaths.html
http://www.stealthtdi.com/Performance.html
kao i neke druge sajtove.
e sad razmisljam bili bilo bolje da uzmem golfa tdi ili jettu/boru tdi.
jettu sam naso 02- u perfekt stanju 10500 (siber i spice) sa 36000milja i golfa 02 43000 milja za 11000$.
ili bi uzo ovu kucnutu sa 120,000 milja.
sto se tice goriva i cjena ovde buraz ja vozam 98 mercury mistique tj evropski ford mondeo sa 2.0 4 cilindra i 125 ks koji trosi nekih 14 litara. zasto trosi ovliko neznam ali sedmicno trosim oko 40$ na gorivo (puno vozim) sto je puno. kad sam otiso do dilera on se smijo i reko mi da sam sretan sto toliko trosi. hm.
-
nineac
Kupi VW 1.8 T sa ručnim mjenjačem i neće ti toliko trošiti. Nisam znao da su već uveli PD, a ako jesu sigurno ima nekih izmjena, jer dosta su osjetljivi na prljavo gorivo. ja ti savjetujem da kupiš VW 1.8 T. ja početkom maja isto idem tako, te kada dodjem konta kupiti sebi isto 1.8 T neki VW (jebiga nema tamo opela:))
- Anell
E ljudi jeste li primjetili sto se po gradu (Sarajevo) vrti zuti Fiat Bravo?
Trenutno je na Belgijskim tablicama, nevjerovatno napucan, i prodaje se za 10.000KM i treba ga registrovati. 1.6 16V 103KS, ima chip koji mu daje 15KS, i alspuh 5KS. Tako Vlasnik kaze. Iznutra je sve na sportski fazon, zatim sve je na struju, na sebi ima nevjerovatno 17" alu-felge.
Sta mislite koliko otprilike trosi, i jeli mu cijena realna?
Trenutno je na Belgijskim tablicama, nevjerovatno napucan, i prodaje se za 10.000KM i treba ga registrovati. 1.6 16V 103KS, ima chip koji mu daje 15KS, i alspuh 5KS. Tako Vlasnik kaze. Iznutra je sve na sportski fazon, zatim sve je na struju, na sebi ima nevjerovatno 17" alu-felge.
-
The_Flyer2002
oko prilike 130 ks koliko kazes da auto ima i 1.6 bi trebo trositi oko 9-11 gradske i mozda 6 otvorenog.Anell wrote:E ljudi jeste li primjetili sto se po gradu (Sarajevo) vrti zuti Fiat Bravo?
posto nisi godinu navo neznam ali pretpostavljam da je auto 98+ (radi zakona o starim autima) i cjena bi trebala biti realna ovisno u kakvom je auto stanju (nemislim kako je napucan vec kako je potrosen) , koliko ima km i koja je god. auto moze izgledati ko bomba a da ne vrijedi prebijene. vjeruj mi vidio sam svasta.
-
The_Flyer2002
buraz meni nije stalo do vw. golf 1.8t je super i ide li ide (vozio sam ga) ali mi se bas ne svidja, mislim ipak bi prije uzo hondu civic ili toyotu corollu koji trose oko 8 gradske i imaju solidnih 130ks sa nepoderivim motorima.nineac wrote:Kupi VW 1.8 T sa ručnim mjenjačem i neće ti toliko trošiti. Nisam znao da su već uveli PD, a ako jesu sigurno ima nekih izmjena, jer dosta su osjetljivi na prljavo gorivo. ja ti savjetujem da kupiš VW 1.8 T. ja početkom maja isto idem tako, te kada dodjem konta kupiti sebi isto 1.8 T neki VW (jebiga nema tamo opela:))
sta mislis o passatu? meni se nesvidja unutrasnjost ali mogo bi zivit s tim.
kao sto sam rekao o vw razmisljam jedino zato sto ima dizele i on je jedini koji ima ponudu dizela u malim kolima (osim mercedesa 320cdi--preskup). moja dilema je jedino bila golf ili jetta/bora. haj sad cu razmislit malo bolje jer ipak vise volim benzinca. fala.
sto se tice vw dizela u usa evo malo podataka:
passat 04-05 Engine Specifications
2.0L 134 hp I4
Horsepower 134 @ 4000 RPM
Torque (lb-ft) 247 @ 1900 RPM
Valves/Valve Configuration 8/SOHC
Displacement (cc) 1968
Bore X Stroke (in.) 3.19 X 3.76
Compression Ratio 18.5:1
Fuel Type/System Dsl/EFI
Turbocharger Yes
golf/jetta/bora 04-05-06 Engine Specifications
1.9L 100 hp I4
Horsepower 100 @ 4000 RPM
Torque (lb-ft) 177 @ 1800 RPM
Displacement (cc) 1896
Bore X Stroke (in.) 3.13 X 3.76
Compression Ratio 19.0:1
Fuel Type/System Dsl/EFI
Turbocharger Yes
golf/jetta/bora 96-03 passat 96-97
Engine Specifications
1.9L 90 hp I4
Horsepower 90 @ 3750 RPM
Torque (lb-ft) 155 @ 1900 RPM
Displacement (cc) 1896
Bore X Stroke (in.) 3.13 X 3.76
Compression Ratio 19.5:1
Fuel Type/System Dsl/EFI
Turbocharger Yes
Last edited by The_Flyer2002 on 25/03/2005 21:12, edited 1 time in total.
-
nineac
Neznam šta bi ti rekao. Ja nisam neki ljubitelj VW-a, ali Passat je ipak kompletnije auto od Golfa/Bore-Jette, jer ipak Bora/jetta je ustvari Golf, dok passat ipak ima dosta bolji trap, leži bolje, komfornije je itd.
To stoji za npr. Toyotu ili Hondu, oni ipak po meni imaju dosta kvalitetnije motore od VW-a, i mislim uopće njihova auta su pouzdanija i kvalitetnije napravljena. Evropljani više neznaju šta će, pa kritikuju plastiku u japanskim autima, koja je kvalitetnija garant od one koja se ugrađivala u VW ili BMW ili Audi npr. 1998 godine, tako da je to čisto cjepidlačenje i traženje dlake u jajetu.
Ipak, mislim da je npr.Honda Accord sa 2.4 ltr motorom (u Evropi s eprodaje 2.4 sa 192 ks, što znači da će u USA imati oko 180-185 ks zbog slabije goriva, ako se uopće taj motor prodaje u USA) daleko bolje rješenje. Svi stručnjaci hvale izuzetno nisku potrošnju tog motora s obzirom na snagu i performanse, tako da je prosječa potrošnja oko 8-8.5 ltr, što znači da bi u USA mogla biti oko 9 ltr. Ipak, sve Honde traže visoke obrtaje, tako da traže malo privikavanja poslije američkih mašina!
To stoji za npr. Toyotu ili Hondu, oni ipak po meni imaju dosta kvalitetnije motore od VW-a, i mislim uopće njihova auta su pouzdanija i kvalitetnije napravljena. Evropljani više neznaju šta će, pa kritikuju plastiku u japanskim autima, koja je kvalitetnija garant od one koja se ugrađivala u VW ili BMW ili Audi npr. 1998 godine, tako da je to čisto cjepidlačenje i traženje dlake u jajetu.
Ipak, mislim da je npr.Honda Accord sa 2.4 ltr motorom (u Evropi s eprodaje 2.4 sa 192 ks, što znači da će u USA imati oko 180-185 ks zbog slabije goriva, ako se uopće taj motor prodaje u USA) daleko bolje rješenje. Svi stručnjaci hvale izuzetno nisku potrošnju tog motora s obzirom na snagu i performanse, tako da je prosječa potrošnja oko 8-8.5 ltr, što znači da bi u USA mogla biti oko 9 ltr. Ipak, sve Honde traže visoke obrtaje, tako da traže malo privikavanja poslije američkih mašina!
-
The_Flyer2002
ovde honda ima 2.4 motor ali:
Engine Specifications
2.4L 160 hp I4 3.0L 240 hp V6
Horsepower 160 @ 5500 RPM 240 @ 6250 RPM
Torque (lb-ft) 161 @ 4500 RPM 212 @ 5000 RPM
Valves/Valve Configuration 16/DOHC 24/SOHC
Displacement (cc) 2354 2997
Bore X Stroke (in.) 3.43 X 3.90 3.39 X 3.39
Compression Ratio 9.7:1 10.0:1
Fuel Type/System Gas/MPFI
i trosi 2.4 gradska 9.8 i otvoreni put 7
i V6 gradska 12 i otvoreni 8.
docim 04 vw jetta trosi 6.5 i 5.2
03 -- 5.5 i 4.8
a civic 8 gradske i 6.5 otvoren
corrola 7.2 i 6
evo danas sam vozo 2000 vw passata 1.8 150ks i mogu ti reci nesvidja mi se. auto ima kozu i sve cake ali nije mi nesto. jetta ima udobniji polozaj sjedenja i prilagodnija je vozacu. honda je super ali ni to mi bas ne pase. (probo 2003 2.4) auto je ugodno i sve ali se jednostavno nemogu vidit u njemu. (ok mozda cupe. ja sam probo sedan).
nineac sta mislis o volvu s60? naso sam jednog 2000 za 8500$ -- osnovni model.
Engine Specifications
2.4L 160 hp I4 3.0L 240 hp V6
Horsepower 160 @ 5500 RPM 240 @ 6250 RPM
Torque (lb-ft) 161 @ 4500 RPM 212 @ 5000 RPM
Valves/Valve Configuration 16/DOHC 24/SOHC
Displacement (cc) 2354 2997
Bore X Stroke (in.) 3.43 X 3.90 3.39 X 3.39
Compression Ratio 9.7:1 10.0:1
Fuel Type/System Gas/MPFI
i trosi 2.4 gradska 9.8 i otvoreni put 7
i V6 gradska 12 i otvoreni 8.
docim 04 vw jetta trosi 6.5 i 5.2
03 -- 5.5 i 4.8
a civic 8 gradske i 6.5 otvoren
corrola 7.2 i 6
evo danas sam vozo 2000 vw passata 1.8 150ks i mogu ti reci nesvidja mi se. auto ima kozu i sve cake ali nije mi nesto. jetta ima udobniji polozaj sjedenja i prilagodnija je vozacu. honda je super ali ni to mi bas ne pase. (probo 2003 2.4) auto je ugodno i sve ali se jednostavno nemogu vidit u njemu. (ok mozda cupe. ja sam probo sedan).
nineac sta mislis o volvu s60? naso sam jednog 2000 za 8500$ -- osnovni model.
-
nineac
Volavo je za mene uvjek ispred VW, Forda,Opela i sličnih marki. Ako je još turbo motor, to je extra. Pusti se ti šta piše u tvorničkim podacima, važna je praksa. Nova Honda Accord meni super izgleda, e sad neznam dali je ista za evrospko i USA tržište. ali ovdje se pojavila 2004 godine! Pogledaj na web stranicama! Znam samo da troši 100% manje od usporedivog VW-a!
- Anell
Ima u vezi ovoga?Anell wrote:E ljudi jeste li primjetili sto se po gradu (Sarajevo) vrti zuti Fiat Bravo?
-
The_Flyer2002
kilometraza je dobra za tu godinu. zaista buraz nemogu ti reci vise jer nisam vidio auto niti ga probo. po tome sta kazes auto vrijedi te pare i kupi ga odma ako ga namjeravas kupovati jer ljudi (90%) kada odluce da prodaju auto vise ga ne stede. reci cu ti nesto sto sam reko mnogima. ako TI mislis da auto vrijedi te pare onda vrijedi i uzmi ga.
sto se tice dizel tuninga za ubuduce nek ima:
promjeni kompjuter -- chipiraj ga ili stavi box
promjeni brizgaljke -- stavi vece
promjeni pumpu --- stavi koja moze da nabije vise pritiska
stavi veci turbo
sa ovim tuningom doci ce do veceg povecanja obrtnog momenta i preporuka je da se promjeni lamela tj da se stavi nova koja moze da savlada sav taj okretni momenat.
napomena:
USA: radi prljavijeg dizela u usa neki "strucnjaci" (ako ih tako mozes zvati) ne preporucuju tuniranje vw dizela preko 150 ks (standardnih 90). radi skracivanja vjeka motora.
EVROPA: radi sta god hoces. imate cistji dizel 30 puta vec ovaj u usa. vw dizel koji se ugradjuje u gti tdi sa 150 ks sa malim sitnicama je moguce natunirati na 180 ks.
(ako sam negdje pogrijesio osjcajte se slobodno da me ispravite.)
sto se tice dizel tuninga za ubuduce nek ima:
promjeni kompjuter -- chipiraj ga ili stavi box
promjeni brizgaljke -- stavi vece
promjeni pumpu --- stavi koja moze da nabije vise pritiska
stavi veci turbo
sa ovim tuningom doci ce do veceg povecanja obrtnog momenta i preporuka je da se promjeni lamela tj da se stavi nova koja moze da savlada sav taj okretni momenat.
napomena:
USA: radi prljavijeg dizela u usa neki "strucnjaci" (ako ih tako mozes zvati) ne preporucuju tuniranje vw dizela preko 150 ks (standardnih 90). radi skracivanja vjeka motora.
EVROPA: radi sta god hoces. imate cistji dizel 30 puta vec ovaj u usa. vw dizel koji se ugradjuje u gti tdi sa 150 ks sa malim sitnicama je moguce natunirati na 180 ks.
(ako sam negdje pogrijesio osjcajte se slobodno da me ispravite.)
-
nineac
Pa pogrjesio si zbog toga sto si pretjero! kakva je onda poenta. Taj diesel od 150 ks je na granici, te ima vrlo ružnu naviku da malo čadi zbog toga što je previše opterećen. E iz tog diesela vrlo lako se može promjenom elektronike izvući i 420 nm. To sam vidio na TV na nekom Polu. Problem je što je za 10.000 km počupo komplet poluosovine i mjenjač! Turbina je bila na izdisaju jer su joj podarili 250.000 obrtaja uz garanciju od 2 godine na turbo. međutim, novinari su dokazali da je to šarena laža. Čak i da izdržei toliko, koliko to sve košta, te šta kad crkne nešto!
-
The_Flyer2002
u mom prijasnjem postu ono su samo bili prijedlozi kako tunirati dizela.
ja licno ako ovog kupim nebi iso prko 130ks radi prevelikog opterecenja motora i gubitka poente pri samoj kupovini. (potrosnja goriva)
onaj post sam stavio za ubuduce ako se bude neko pito kako tunirati vw dizela ili bilo kojeg dizela.
moj prijedlog je da ako cete tunirati dizela da mu obavezno promjenite kvacilo i po opciji da mu stavite heavy duty poluosovine kao i da promjenite kocnice, suspenizije, i jos neke sitnice.
ja licno ako ovog kupim nebi iso prko 130ks radi prevelikog opterecenja motora i gubitka poente pri samoj kupovini. (potrosnja goriva)
onaj post sam stavio za ubuduce ako se bude neko pito kako tunirati vw dizela ili bilo kojeg dizela.
moj prijedlog je da ako cete tunirati dizela da mu obavezno promjenite kvacilo i po opciji da mu stavite heavy duty poluosovine kao i da promjenite kocnice, suspenizije, i jos neke sitnice.
-
The_Flyer2002
sta bola?Anell wrote:Hvala u vezi informacija vezano za Fiat Brava. ( auto je strava )
A sto se tice tuniranja dizela! Ja mislim da nema koristi.
Jer ce tog dizelasa od 140KS, 150KS, da razvali Golf2 GTI 1.8 16V 115KS.
Benzin je benzin!
taj bi ga gti MOZDA mogo uzeti radi omjera tezine prema konjskoj snazi. (ks/kg)
150 ks je 150 ks bez obzira odakle dolaze (benzin, dizel, plin, alkohol...)
ps jel to znaci (po tvom) da dva ista auta (tezina, ks) jedan dizel a drugi benzin nemaju ista performanse? dokazi!
- Qler
konji su konji, bilo gdje 
samo ja sam primjetio kad sam sa jaranom bio u A4 audiju (2.5 TDI), a to mi i on kaze, da sec. kasnije reaguje na gas kad ono stanes na njega nego benzinjara.
imao je prije njega isto A4 audija, nisam siguran koja je masina bio, ali imao je preko 200KS, doradjen, hebi ga, u njemackoj
ali opet, flyer je u pravu ovo za konje!
i vidim annel se razumije pravo, Golf 1.8 16V 115KS

samo ja sam primjetio kad sam sa jaranom bio u A4 audiju (2.5 TDI), a to mi i on kaze, da sec. kasnije reaguje na gas kad ono stanes na njega nego benzinjara.
ali opet, flyer je u pravu ovo za konje!
i vidim annel se razumije pravo, Golf 1.8 16V 115KS
-
nineac
Razlika između 150 ks pokretanih plinskim uljem i 150 ks pokretanih benzinom je velika. Prvo, diesel ima veći obrtni moment, te je normalno elastičniji, ali benzin ima i do 3.000 obrtaja više, te baš u tom režimu razvija svoju snagu, što je kod ubrzanja vrlo važno, ili kod natjerivanja na nož između ta dva auta. ja sam se prošle gofine trko s nekim čehom na auto putu između splita i šibenika, on je bio u BMW 32d sa 136 ks, a moja vectra isto ima 136 ks. On ima 280 nm a ja 188 nm. Ali, nije moga ništa jer jednostavno ja imam više snage u obrtajima, te kada smo prošli 180 km/h više me niej mogao pratiti, jer jednostavno ja sam na 180 km/h bio u 4 sve do 200 , a on je već morao biti u 5 brzini. Ipak, zna se zašto je diesel napravljen, te je njegova ogromna prednost elastičnost, a ako neko hoće čiste performanse, e onda benzin je benzin!