tuning
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
Ja znam za metodu promjene nekog od čipova iz ECU-a (Glavna upravljačka jedinica), na primjer, procesora ili nekog od memorijskih čipova. Moguće je promijeniti i cijelu ECU. To je i najbolje rješenje, ali je izuzetno skupo. Zavisno od stepena tuninga povećava snagu motora, ali mu skraćuje životni vijek. Mnogo bolja varijanta od tuninga je prodaja automobila i kupovina istog s jačim motorom.
-
The_Flyer2002
hoces da tuniras auto?
najvise snage bi dobio kada bi stavi turbo na auto ili kompresor (supercharger). medjutim oni znaju biti skupi i teski za instalirat (turbo) medjutim imaju bolji nacini
-mjenjanje kompjutera je jedan od nacina medjutim za auta koja nisu turbo nemaju velike promjene za novac koji das za njih (skupi su)
-auspuh promjena njega bi ti trebala dati 2-7 ks medjutim ponekad mjenjanje citavog auspuha zna biti skupo pa se vecina odlucuje da promjeni samo zadnji lonac. to bi ti trebalo dati dobar zvuk i mozda nekih 1-5 ks zavisno o autu.
-promjena zracnog filtera. ovo je najucinkovitiji i najjeftiniji postupak koji mozes da uradis. bez ili sa turbom auta prosjecno dobiju 6-12 ks http://www.knfilters.com/
-promjeni header tj one cjevi sto vode ispusne gasove iz motora u auspuh

najvise snage bi dobio kada bi stavi turbo na auto ili kompresor (supercharger). medjutim oni znaju biti skupi i teski za instalirat (turbo) medjutim imaju bolji nacini
-mjenjanje kompjutera je jedan od nacina medjutim za auta koja nisu turbo nemaju velike promjene za novac koji das za njih (skupi su)
-auspuh promjena njega bi ti trebala dati 2-7 ks medjutim ponekad mjenjanje citavog auspuha zna biti skupo pa se vecina odlucuje da promjeni samo zadnji lonac. to bi ti trebalo dati dobar zvuk i mozda nekih 1-5 ks zavisno o autu.
-promjena zracnog filtera. ovo je najucinkovitiji i najjeftiniji postupak koji mozes da uradis. bez ili sa turbom auta prosjecno dobiju 6-12 ks http://www.knfilters.com/

-promjeni header tj one cjevi sto vode ispusne gasove iz motora u auspuh

-
The_Flyer2002
koje auto imas i gdje se nalazis?
-
The_Flyer2002
vjeruj mi na cip ces potrositi oko 600-1500 eura ali za NA auta (naturaly aspirated - bez turba) nema velikog ucinka - ima ali nije toliko znacajan za te pare. jeftinije je kupit turbo a za hondu - ih ima bruku.
Upozorenje--- ako ecu tj cip ili kompjuter koji bi instalirali ima nepravilan kod u sebi otici ce ti motor. to sto ga neki na divlje kupuju i instaliraju trbaju dobro da pripaze ko je napravio taj cip tj ko je modifikovo program koji se nalazi u njemu.
ako cip nije ok ode motor i moguce je sva elektronika u autu-pazi se.
Upozorenje--- ako ecu tj cip ili kompjuter koji bi instalirali ima nepravilan kod u sebi otici ce ti motor. to sto ga neki na divlje kupuju i instaliraju trbaju dobro da pripaze ko je napravio taj cip tj ko je modifikovo program koji se nalazi u njemu.
ako cip nije ok ode motor i moguce je sva elektronika u autu-pazi se.
-
no sikiriki
Povecava li se potrosnja goriva sa bovim filterom??????

-
The_Flyer2002
neznatno DA -ali u nekim slucajevima potrosnja je cak smanjena
-
JBL
1. NEno sikiriki wrote:-promjena zracnog filtera. ovo je najucinkovitiji i najjeftiniji postupak koji mozes da uradis. bez ili sa turbom auta prosjecno dobiju 6-12 ks http://www.knfilters.com/
2. Skratis zivot motoru zbog lose filtracije (pogotovo ako se vozis po bosanskim cestama.
3. Losije performanse zbog utjecaja temperature motora.
4. Za cijenu jednog "sportskog filtera" mozes kupiti 20 kvalitetnih obicnih filtera.
= glupost
-
LeKo
Tuning za "obicne motore" tj motore starijeg koncepta bez turbo punjaca ako hoces dodatnih konja slijedi ovako....
Skidanje glave motora njeno brusenje do 2mm da se dobije veca kompresija potom titanijumski ventili i karike i na kraju tanji dihtung glave motora. Provjereno +60 KS na motor koji ima cca 100 KS e onda josh dodas K&N filter pa onda remus kompletan i krajnji ishod + 80KS na auto od cca 100.
Skidanje glave motora njeno brusenje do 2mm da se dobije veca kompresija potom titanijumski ventili i karike i na kraju tanji dihtung glave motora. Provjereno +60 KS na motor koji ima cca 100 KS e onda josh dodas K&N filter pa onda remus kompletan i krajnji ishod + 80KS na auto od cca 100.
-
nineac
Ja bi tebi jaro preporučio da ti kupiš Hondu Civic sa jačim motorom ako ti je taj nedovoljan!
Stvar je što je auto već prešlo kilometara pa neznaš kako će motor podnjeti tuning.
Takođe pošto je to Honda, ona već ima podosta KS u odnosu na obujam motora!
A ako nisi siguran za zračni filter, fino skini obični i malo provozaj auto bez njega, pa ćeš vidjeti imal razlike!
Ja sam to probo na svim svojim autima, i jedino što dobiješ jeste malo oštriji zvuk, i malo (ali nebitno) bolji odziv na gas!
Bolje ti je uzmi jači motor odmah, npr. 1.6 sa 160 ks! Nemožeš ti nabrijati auto kao što to tvornica može!
Stvar je što je auto već prešlo kilometara pa neznaš kako će motor podnjeti tuning.
Takođe pošto je to Honda, ona već ima podosta KS u odnosu na obujam motora!
A ako nisi siguran za zračni filter, fino skini obični i malo provozaj auto bez njega, pa ćeš vidjeti imal razlike!
Ja sam to probo na svim svojim autima, i jedino što dobiješ jeste malo oštriji zvuk, i malo (ali nebitno) bolji odziv na gas!
Bolje ti je uzmi jači motor odmah, npr. 1.6 sa 160 ks! Nemožeš ti nabrijati auto kao što to tvornica može!
-
The_Flyer2002
1.prvo tip je reko da je iz zagreba tj nije bosnaJBL wrote:1. NEno sikiriki wrote:-promjena zracnog filtera. ovo je najucinkovitiji i najjeftiniji postupak koji mozes da uradis. bez ili sa turbom auta prosjecno dobiju 6-12 ks http://www.knfilters.com/
2. Skratis zivot motoru zbog lose filtracije (pogotovo ako se vozis po bosanskim cestama.
4. Za cijenu jednog "sportskog filtera" mozes kupiti 20 kvalitetnih obicnih filtera.
= glupost
2.Lose filtracije? -- ovi filteri koriste viseslojnu gazu i bolje filtriraju od obicnih papirnih
3. sto se tice temparature motora na uticanje na filter- hm- istina ali ako filter nije namjenjen za auto. neznam jesi li primjetio da sa filterom dobijes cijev koja je dovoljno duga da postavi filter na odgovarajuce mjesto tj dalje od motora
imaju stitnici koji stite filter od temparature
4. cijena ovoga filtera jeste skuplja ali neznam da li znas da ovi filteri su garantirani za 500,000 milja (ne km) i da se lako ciste i da traju 20 puta duze od obicnog. (pa utedis pare na dugu stazu)
5. skidanje filtera i stavljanje ovog nije isto. koja je uloga filtera za zrak?
filter prociscava zrak od cestica prasine i drugih da nastete motoru, medjutim filter ima jos jednu funkciju tj razbijanje zraka sto je i funkcija ovoga performance filtera.
6. ja licno imam ovaj filter instaliran na mome autu.
- Qler
NE povecava se potrosnja, NE skracujes zivot, performase su puno bolje, zvuk motora neuporedivo bolji, i on se cisti, tako da neces imati dugo potrebe za drugim filterom! Znam to jer sam vozio Renault 19 16V sa tim filterom, frajer iz holandije doso i ovdje ga ugradio! Inace radi u renaultovom servisu u NL!JBL wrote:1. NEno sikiriki wrote:-promjena zracnog filtera. ovo je najucinkovitiji i najjeftiniji postupak koji mozes da uradis. bez ili sa turbom auta prosjecno dobiju 6-12 ks http://www.knfilters.com/
= glupost
-
nineac
Potrosnja moze porast!!!
Sve zavisi od auta, moj prijatelj je stavio na audi coupe 2.3 5 cil 136ks, i potrošnja mu skočilaza skoro 2 ltr! Nije toliko u gradu, ali vani pri punom gasu je dosta više trošio!
Takođe, povećanje snage je bilo jedva osjetno!
inače, ako možeš doći do njega kupi, pa vidi, ja bi na svoje lično stavio, pa probo!
Ako neprobaš, nećeš nikada saznati valjal čemu!
Sve zavisi od auta, moj prijatelj je stavio na audi coupe 2.3 5 cil 136ks, i potrošnja mu skočilaza skoro 2 ltr! Nije toliko u gradu, ali vani pri punom gasu je dosta više trošio!
Takođe, povećanje snage je bilo jedva osjetno!
inače, ako možeš doći do njega kupi, pa vidi, ja bi na svoje lično stavio, pa probo!
Ako neprobaš, nećeš nikada saznati valjal čemu!
-
Torque
Sto se tice performansi zbog temperature, to se moze srediti tako sto se koristi heat shield (zastitnik filtera od vrucine), mada i tada nije mnogo bolje. Jedina 'prednost' filtera je da dobijes malo agresivniji zvuk, i to je to.JBL wrote:1. NEno sikiriki wrote:-promjena zracnog filtera. ovo je najucinkovitiji i najjeftiniji postupak koji mozes da uradis. bez ili sa turbom auta prosjecno dobiju 6-12 ks http://www.knfilters.com/
= glupost
A ljudi su testirali na BMWu 525i, i izracunali da koristenjem K&N filtera motor usisava 250 posto vise prasine nego sa obicnim filterom.
Neznam sta vi mislite, ali ja bih radje imao auto koje ce trajati par hiljada kilometara duze, nego zvucati bolje/ dobiti 3 ks.
-
ALENA
Cao Decki,
ja vec nekoliko imam chip na golfu koji se samo usteka na motor i koji daje snagu od 30 konja, stvarka se moze nabaviti u njemackoj i kosta 70 eura, i nije nista veca od kutije cigara, i mogu vam reci da cupa pravo
vozdrica
ALENA
ja vec nekoliko imam chip na golfu koji se samo usteka na motor i koji daje snagu od 30 konja, stvarka se moze nabaviti u njemackoj i kosta 70 eura, i nije nista veca od kutije cigara, i mogu vam reci da cupa pravo
vozdrica
ALENA
-
JD
Golf ti je diesel jel tako?ALENA wrote:Cao Decki,
vozdrica
ALENA
Koliko to cudo poveca potrosnju?
-
soprani
Haha cuj ove specijalke hhahahhaha
Pusti bolan JD, kakvo njeno povecavanje snage;)
Ja sam pricao sa jednim profi tunerom u HR, i kaze da tvornica na TDI-ju uvijek ostavi optimum rada brizgaljki, a druga upravljacka elektronika ga tjera na maximum!On tvrdi da nema nikakvih problema i da se oko 30% povecava snaga!Ali sta on meni ima tvrditi kad je moja logika drugacija!
Vise se grije motor, vise se trosi lamela i jos milion razloga........
Pusti bolan JD, kakvo njeno povecavanje snage;)
Ja sam pricao sa jednim profi tunerom u HR, i kaze da tvornica na TDI-ju uvijek ostavi optimum rada brizgaljki, a druga upravljacka elektronika ga tjera na maximum!On tvrdi da nema nikakvih problema i da se oko 30% povecava snaga!Ali sta on meni ima tvrditi kad je moja logika drugacija!
Vise se grije motor, vise se trosi lamela i jos milion razloga........
-
JD
Heh, ma ne fakat se moze dobiti 30tak konja na tom chipu sto i nije toliko lose, npr na TDI od 115ks, snaga ode na 145 sto je ipak osjetno povecanje.
Ali dobro si rekao, nije samo fazon staviti chip i vozati, nije to bas tako jednostavno, nije auto samo motor ima tu jos sto stvari na koje treba paziti pri tuniranju.
Ali dobro si rekao, nije samo fazon staviti chip i vozati, nije to bas tako jednostavno, nije auto samo motor ima tu jos sto stvari na koje treba paziti pri tuniranju.