Tunel spasa

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ledenko

#1 Tunel spasa

Post by Ledenko »

Imam neke turiste, pa radi li muzej nedjeljom? I vrijedi li ih voditi tamo?
seshb85

#2 Re: Tunel spasa

Post by seshb85 »

Ja mislim da radi.U svakom slucaju vrijedi.Nek cuvaju glave :D :D :D
Na www Grad Sarajevo imas i broj tel. pa nazovi za sigurno. :D :D :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Tunel spasa

Post by PipiDugaDevetka »

Kakav si ti turistički vodič kada ne znaš pronaći informacije mimo Foruma?!
Rizikuješ inspektorsku ''sačekušu'' ispred Muzeja koji ne izdaje ulaznice, niti račune.
Inspektori su dužni naplatiti kaznu od 400KM za svakoga ko ne nosi vidljivo istaknutu iskaznicu turističkog vodiča.
Ledenko

#4 Re: Tunel spasa

Post by Ledenko »

PipiDugaDevetka wrote:Kakav si ti turistički vodič kada ne znaš pronaći informacije mimo Foruma?!
Rizikuješ inspektorsku ''sačekušu'' ispred Muzeja koji ne izdaje ulaznice, niti račune.
Inspektori su dužni naplatiti kaznu od 400KM za svakoga ko ne nosi vidljivo istaknutu iskaznicu turističkog vodiča.
Duboko se izvinjavam jer nisam nosio iskaznicu. Nisam znao da mi treba da odvedem rodicu i ujnu do Tunela.

I hvala što me niste prijavili.
pipsi78

#5 Re: Tunel spasa

Post by pipsi78 »

Pošto se trenutno nalazim u Sarajevu, hteo bih da posetim ovaj tunel. Zanima me detaljno,
kako doći do njega gradskim prevozom od Baščaršije.
Hvala vam unapred...
DoradO

#6 Re: Tunel spasa

Post by DoradO »

e jesi i ti pipi poletio da ti ne kazem gdje... ako si nervozan izadji malo, udahni zraka, sta ovdje tersas ljudima :roll: :roll:
DoradO

#7 Re: Tunel spasa

Post by DoradO »

.
lajkujMe

#8 Re: Tunel spasa

Post by lajkujMe »

pipsi78 wrote:Pošto se trenutno nalazim u Sarajevu, hteo bih da posetim ovaj tunel. Zanima me detaljno,
Hvala vam unapred...

Tramvajem do zadnje stanice to jest to Ilidze, onda na istoj stanici cekas bus do Butmira, onda pitas mjestane gdje je tunel.

:D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Tunel spasa

lajkujMe wrote:
pipsi78 wrote:Pošto se trenutno nalazim u Sarajevu, hteo bih da posetim ovaj tunel. Zanima me detaljno,
Hvala vam unapred...

Tramvajem do zadnje stanice to jest to Ilidze, onda na istoj stanici cekas bus do Butmira, onda pitas mjestane gdje je tunel.

Hahahaha, svjetska atrakcija, a nema saobraćajnih znakova obavještenja kako doći do te atrakcije!?
Ne znam je li opština nadležna da stavi te turističke oznake i upute. Čini mi se da je bio neki ''projekat za postavljanje turističkih oznaka''. ''Projektanti'' odradili svoj posao, uzeli novac preko Ministarstva turizma FBiH, a najveću turističku atrakciju zaboravili.

@pipsi,
Nije skup ni taksi od Ilidže do Tunela. Pošto imaju dva ulaza u Tunel, reci Muzej u kući porodice Kolar da ne bi taksista pokušao da zaradi više, pa da te provoza do suprotnog ulaza. Nisu valjda takvi?!
PipiDugaDevetka

#10 Re: Tunel spasa

DoradO wrote:e jesi i ti pipi poletio da ti ne kazem gdje... ako si nervozan izadji malo, udahni zraka, sta ovdje tersas ljudima :roll: :roll:
Nije tebe briga zašto ja po čitav dan tipkam na Forumu, imam svojih razloga i to je to.
Nije vodič koji nema vidljivo istaknutu iskaznicu turističkog vodiča ovjerenu pečatom nadležnog Ministarstva.
karanana

#11 Re: Tunel spasa

Post by karanana »

stavili su turisticku tablu za onaj D ulaz/izlaz gdje se koliko je meni poznato ionako nema sta ni vidjeti. a onaj B ulaz/izlaz nisu skoro pa nigdje oznacili od ilidze.
hehe, cujem cesto price da raja zaluta pa ode u RS i onda tamo pitaju raju, a oni nemaju pojma.
vicious

#12 Re: Tunel spasa

Post by vicious »

Ja koliko znam ima samo ona tabla kad se prođe aerodrom, s desne strane. Nešto se ne sjećam da sam još negdje vidio.
karanana

#13 Re: Tunel spasa

Post by karanana »

vicious wrote:Ja koliko znam ima samo ona tabla kad se prođe aerodrom, s desne strane. Nešto se ne sjećam da sam još negdje vidio.
e pa ta tabla upucuje na D ulaz/izlaz koji je karanana.
i ima negdje blizu televizije na glavnoj cesti smedja tabla tunel spasa i strelica pravo. doce ljudi do ivana i mislice da su dosli u tunel spasa.
PipiDugaDevetka

#14 Re: Tunel spasa

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pomaže realizaciju 83 turistička projekta
Objavjeno: 28.11.2011

Federalno ministarstvo okoliša i turizma na osnovu ranije raspisanog javnog poziva donijelo je odluku o izboru dijela korisnika sredstava po programima za odabir korisnika sredstava transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH za 2011. godinu.

U prvoj fazi po javnom pozivu biće dodijeljena sredstva za 66 projekata koji se odnosi na sufinansiranje izgradnje ili rekonstrukcije turističko ugostiteljskih kapaciteta u svrhu održivog razvoja turizma i izgradnje osnovne turističke infrastrukture, te za 17 projekata za izgradnje i jačanja infrastrukture u ski i rekreacijskim centrima, u svrhu jačanja i konkurentnosti BH skijališta na međunarodnom turističkom tržištu i razvoj planinskog turizma.

Neki od projekata koji su se našli na ovoj listi su: Izgradnja sportsko-rekreacionog centra Eko park sa pratećim objektima (Ćeman Energoprom Tešanj), III faza izgradnje kompleksa Panonskih jezera u Tuzli (JKP Panonica), izgradnja infrastruktre Hotela Hollywood (Mrkulić Company), rekonstrukcija soba i kupatila u objektu Reumal (RCMR Fojnica), izgradnja seoskog ugostiteljskog turističkog gospodarstva u naselju Dobrić (Žvatić Mostar), Izgradnja Hotela Šabići u Trnovu (Harysco Sarajevo), Izgradnja skijaške staze na igmanu (ZOI`84 Sarajevo), projekat razvoja ljetnog turizma na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici (Skijaški klub Bjelašnica)...

Inače, ukupna sredstva za poticanje turizma za 2011. godinu iznose 5,112 miliona KM, a prema ranijoj Odluci Vlade FBiH biće raspoređena za sufinansiranje deset programa: izgradnje ili rekonstrukcije turističko-ugostiteljskih kapaciteta i osnovne turističke infrastrukture (1,9 miliona KM), novih turističkih proizvoda, izrade turističke signalizacije i tematskih cesta u kantonima, gradovima i općinama i izrade originalnih turističkih suvenira (po 250.000 KM), organiziranje i sudjelovanje na manifestacijama i programima od značaja za razvoj i promociju turizma (600.000 KM), brandiranja pojedinih mjesta, događaja i proizvoda i za štampanje publikacija, stručnih časopisa i promotivnog materijala, te za projekte iz područja turizma koji su kandidirani na međunarodne konkurse (po 300.000 KM), promociju, edukaciju i uvođenje upravljačkih sustava prema ISO standardima (200.000KM), za izgradnju i jačanje infrastrukture u ski i rekreacijskim centrima (662.000 KM) i sufinansiranje projekata: Internacionalni park mira, Regata na Drini, Udruženje građana Klisa Srebrenica (50.000 KM).

Objavljeno; 28.11.2011. http://www.ekapija.ba

U osnovnu turističku infrastrukturu spada i turistička signalizacija. Neko je klepio lovu za Projekat izgradnje turističke signalizacije u Sarajevu, a zaboravio označiti najveću svjetsku atrakciju u BiH, Tunel spasa.
iMujo

#15 Re: Tunel spasa

Post by iMujo »

...
Last edited by iMujo on 27/03/2012 03:50, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka

#16 Re: Tunel spasa

.....
pipsi78

#17 Re: Tunel spasa

Post by pipsi78 »

Hvala vam svima. Zahvaljujući vama pronašao sam.
Hvala još jednom...
PipiDugaDevetka

#18 Re: Tunel spasa

pipsi78 wrote:Hvala vam svima. Zahvaljujući vama pronašao sam.
Hvala još jednom...
Jesi li dobio ulaznicu? Znam da si je platio. Neke organizacione promjene su se desile, pa zbog toga pitam?

Jesi li pokušao koristiti toalet?
hoćeli_ko_rasol

#19 Re: Tunel spasa

Post by hoćeli_ko_rasol »

cuo sam da hoce asvaltirati tunel i udariti laminat ?? imali tu istine ili se nagađa ??
PipiDugaDevetka

#20 Re: Tunel spasa

hoćeli_ko_rasol wrote:cuo sam da hoce asvaltirati tunel i udariti laminat ?? imali tu istine ili se nagađa ??
Neće, nego će i druga strana-VRS, otvoriti svoj Muzej ''Ratni tajni tunel'' koji su kopali, nebi li se sreli sa neprijateljima tamo pod pistom i porokali eksplozivom.

Mi smo imali i treći tunel ispod piste, ali nikada nije bio upotrebljen zbog već potpisanog Okvirnog mirovnog sporazuma u Dejtonu/Parizu.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#21 Re: Tunel spasa

Post by Admir_1984 »

PipiDugaDevetka wrote:
pipsi78 wrote:Hvala vam svima. Zahvaljujući vama pronašao sam.
Hvala još jednom...
Jesi li dobio ulaznicu? Znam da si je platio. Neke organizacione promjene su se desile, pa zbog toga pitam?

Jesi li pokušao koristiti toalet?
ja je nisam dobio i to je sranje, das 5km i nish ne dobijes. vrti se neki film pa to se moze gledati, malo ono obidjes i et.

ne kontam sta se desilo sa ostatkom tunela, jel propao il su ga jednostavno zagradili da se ne moze ici. Bila bi atrakcija 10 puta bolja da mozes proci kroz orginalni tunel
alica.k

#22 Re: Tunel spasa

Post by alica.k »

nisam bas ubjedjena da je to sigurno admire...a vjerovatno bi trebalo dosta da se napravi da bude siguran za turiste...
PipiDugaDevetka

#23 Re: Tunel spasa

Dobro je rek'o ing. Nedžad Sve Po Zakonu B., Ratni tunel ispod aerodromske piste je dokaz da kada Bosanac kopa tunel sa dvije ''napadne tačke'' ne napravi dva tunela kao što imamo primjer nešto prije Mostara dvotunel u kamenu živom ili kod Ciglana.
neki

#24 Re: Tunel spasa

Post by neki »

PipiDugaDevetka wrote:Dobro je rek'o ing. Nedžad Sve Po Zakonu B., Ratni tunel ispod aerodromske piste je dokaz da kada Bosanac kopa tunel sa dvije ''napadne tačke'' ne napravi dva tunela kao što imamo primjer nešto prije Mostara dvotunel u kamenu živom ili kod Ciglana.
Ovo za Mostar i Ciglane se zezas jelde?
PipiDugaDevetka

#25 Re: Tunel spasa

neki wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Dobro je rek'o ing. Nedžad Sve Po Zakonu B., Ratni tunel ispod aerodromske piste je dokaz da kada Bosanac kopa tunel sa dvije ''napadne tačke'' ne napravi dva tunela kao što imamo primjer nešto prije Mostara dvotunel u kamenu živom ili kod Ciglana.
Ovo za Mostar i Ciglane se zezas jelde?
Za dvotunel Ciglane se zezam, samo sam zaboravio staviti zelenog smaju :D . Ne znam stvarnu namjenu onog dvotunela pred Mostarom. Znam samo da mi se šef uvijek šalio kad bi smo prolazili tim putem da su ovo Bosanci praveći jedan tunel , napravili dva. Kažem, ne znam šta je namjena dvotunela pred Mostarom.
Post Reply