Tunel ispod BiH
- stickitout
#1 Tunel ispod BiH
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložio je gradnju tunela kroz Bosnu i Hercegovinu umjesto mosta na Pelješac kojim se planira autocestom spojiti dubrovački kraj s ostatkom Hrvatske. Ovo govori kako projekt prometnog spajanja Hrvatske ipak nije definiran, a Mesić predlaže da BiH, temeljem međudržavnog ugovora, dopusti Hrvatskoj da u zaleđu Neuma u pravcu Brest - Duži, u dužini od oko 5500 metara (širina teritorija BiH u tom pravcu), o svom trošku sagradi tunel s dvije cijevi koji će omogućiti neometani prometni kontinuitet između dubrovačkog primorja i ostatka Hrvatske. Za slobodan prolaz ispod teritorija BiH Hrvatska bi obeštetila BiH i imala pravo trajnog korištenja tunela. Dovršetak obiju tunelskih cijevi stajao bi oko 81 milijun eura. Mesić je ovo predložio nakon sastanka s splitskim profesorom Jurom Radnićem koji smatra da će gabariti plovnog puta ispod mosta Pelješac, koje bude zahtijevala BiH, vjerojatno biti mnogo veći od onih koji su usvojeni za most u gradnji. Taj bi most mogao koštati do 500 milijuna eura.
Izvor: monitor.hr
Vrlo zanimljiva ideja
Joj kakve se nama prilike pruzaju da rijesimo milion nekih problema a ovi nasi seratori ce garant opet zasrat motku....
Izvor: monitor.hr
Vrlo zanimljiva ideja
Joj kakve se nama prilike pruzaju da rijesimo milion nekih problema a ovi nasi seratori ce garant opet zasrat motku....
- Drvosjeca iz Dejcica
Meni se ovo cini prihvatljivim, nadam se da ovaj prijedlog Hrvatske nece naici na zid sutnje u nasim institucijama... 
- stickitout
Evo i link koji vodi ka opsirnijem tekstu u jutarnjim...
http://www.monitor.hr/index2.php
Lijepo je vidjet kad ljudi razumno i trezveno razmisljaju. Meni je ovo genijalno rijesenje.
http://www.monitor.hr/index2.php
Lijepo je vidjet kad ljudi razumno i trezveno razmisljaju. Meni je ovo genijalno rijesenje.
- Kurt_Kombajn
Ne vidim razlog da se ovako nesto ne prihvati. S jedne strane, otpada most kao solucija, sto je u interesu BiH, dok ce sa druge strane Hrvatska proci puno jeftinije, ako se ovaj proracun pokaze tacnim. I vuk sit, i ovce na broju... Lijepo je vidjeti da jos postoje stvari u kojima je dogovor moguc. Sto se tice obestecenja, ne mislim da treba tjerati mak na konac. Njima je ta komunikacija od velike vaznosti (razumljivo), stoga se treba pokazati dobrim domacinom i pustiti ih da grade, cak stavise i pomoci, jer se taj put, na kraju krajeva, ipak gradi u BiH. Ne smijemo zaboraviti da je nama, s druge strane, luka Ploce od velike vaznosti, te je stoga dobro imati plus poena kod komsije.
Treba se ostaviti medjusobnog pljuvanja i ogovaranja, i preci na dijalog, na diskusiju. Mnogo se toga moze rijesiti na obostrano zadovoljstvo.
Treba se ostaviti medjusobnog pljuvanja i ogovaranja, i preci na dijalog, na diskusiju. Mnogo se toga moze rijesiti na obostrano zadovoljstvo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Obeštećenje: Trajno korištenje luke Ploče!
- SiSaJuMe
E kad bi se normalno pocelo razmisljat, podrucje Balkana bi za desetinu godino mozda izgledalo drugacije. Ovaj prijedlog na svom mjestu. Bolje i jeftinije (ako je proracun korektan) nego most. BIH i Hrvatska bi trebale suradjivat na realizaciji ovog projekta sasvim korektno. Dosta je zaguljivanja i zajebancija, doslo je vrijeme da se gradi i spaja. I jedna i druga strana imace samo koristi, direktno ili indirekno. Nadam se da ce i cuveni C5 jednog dana realizovat i spojit mnogo toga.
- stickitout
Ja jake ti veze s Evropom preko Neuma. Veza s Evropom se treba ucvrstiti diplomatskim i ekonomskim interesima a ne geografskim ucjenjivanjem Hrvatske. Jebe se Evropi za Neum pored onolike obale i ljepote Hrvatske.bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Tvoja logika je drzanje za slamku po svaku cijenu a pruza ti se ruka da te izvuce na obalu.
Velika slika se gleda iz daljine, buljit u datalje sa metra razdaljine ne otkriva pravu vrijednost.
-
mr__bosnjak
Jos jedan dokaz da je Mesic najpametniji i najbolji drzavni poglavar na ovim prostorima.
-
Muatez
Ostati sa Albanijom !? Hmm prije dva mjeseca sam kruzio juznim balkanom pa sam posjetio Albaniju.U mnogim stvarima su ispred nas.............za srbiju si u pravu ali za Albaniju se bogami varas.........idu oni naprijed brze od nas.bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Posjeti je ako budes imao priliku znas kako gotive Bosance pravo.Bio sam prijatno iznenadzen za razliku od srbijanskog gostoprimstva i granicne kontrole.
-
MRAVOJED
ja da sam hrvatska pitao bih bosnuihercegovinu hoće li kupi dubrovnik s primorjem, sad dok se kvadrat dobro drži
a da sam bosnaihercegovina u tom slučaju ozbiljno bih razmislio o ponudi, čak i slučaju velikog zaduženja kod svjetskih banaka 
-
bleka
MA da daj molim te nek se zagovna neki veci incident u Bosnistickitout wrote:Ja jake ti veze s Evropom preko Neuma. Veza s Evropom se treba ucvrstiti diplomatskim i ekonomskim interesima a ne geografskim ucjenjivanjem Hrvatske. Jebe se Evropi za Neum pored onolike obale i ljepote Hrvatske.bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Tvoja logika je drzanje za slamku po svaku cijenu a pruza ti se ruka da te izvuce na obalu.
Velika slika se gleda iz daljine, buljit u datalje sa metra razdaljine ne otkriva pravu vrijednost.
(minobacacima proslaviti pobjedu reprezentacije:-) ) pred sezonu i ode turisticka ponuda hrvatske u tri PM. Mi stvarno pojma nemamo koliko je u interesu Hrvatske da ima stabilnu i prijateljsku BIH.
-
bleka
Nikada ne ici u Srbiju ako zaista ne morasMuatez wrote:Ostati sa Albanijom !? Hmm prije dva mjeseca sam kruzio juznim balkanom pa sam posjetio Albaniju.U mnogim stvarima su ispred nas.............za srbiju si u pravu ali za Albaniju se bogami varas.........idu oni naprijed brze od nas.bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Posjeti je ako budes imao priliku znas kako gotive Bosance pravo.Bio sam prijatno iznenadzen za razliku od srbijanskog gostoprimstva i granicne kontrole.
- stickitout
bleka wrote:MA da daj molim te nek se zagovna neki veci incident u Bosnistickitout wrote:Ja jake ti veze s Evropom preko Neuma. Veza s Evropom se treba ucvrstiti diplomatskim i ekonomskim interesima a ne geografskim ucjenjivanjem Hrvatske. Jebe se Evropi za Neum pored onolike obale i ljepote Hrvatske.bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
(minobacacima proslaviti pobjedu reprezentacije:-) ) pred sezonu i ode turisticka ponuda hrvatske u tri PM. Mi stvarno pojma nemamo koliko je u interesu Hrvatske da ima stabilnu i prijateljsku BIH.
- stickitout
Hvali Albanac Bosanca.......e jest nam reference za evropu masalableka wrote:Nikada ne ici u Srbiju ako zaista ne morasMuatez wrote:Ostati sa Albanijom !? Hmm prije dva mjeseca sam kruzio juznim balkanom pa sam posjetio Albaniju.U mnogim stvarima su ispred nas.............za srbiju si u pravu ali za Albaniju se bogami varas.........idu oni naprijed brze od nas.bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Posjeti je ako budes imao priliku znas kako gotive Bosance pravo.Bio sam prijatno iznenadzen za razliku od srbijanskog gostoprimstva i granicne kontrole.. To je moja deviza. Inace ja sam cuo da je Kosovo kalifornija za Albaniju, a da na Kosovu bi te zubima zaklali da ti vide 100 KM jal 50 ojra. IZ prve ruke mi pricao Albanac koji tvrdi da boljih ljudi od Bosanaca nema.