Tunel ispod BiH

Post Reply
stickitout

#1 Tunel ispod BiH

Post by stickitout »

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložio je gradnju tunela kroz Bosnu i Hercegovinu umjesto mosta na Pelješac kojim se planira autocestom spojiti dubrovački kraj s ostatkom Hrvatske. Ovo govori kako projekt prometnog spajanja Hrvatske ipak nije definiran, a Mesić predlaže da BiH, temeljem međudržavnog ugovora, dopusti Hrvatskoj da u zaleđu Neuma u pravcu Brest - Duži, u dužini od oko 5500 metara (širina teritorija BiH u tom pravcu), o svom trošku sagradi tunel s dvije cijevi koji će omogućiti neometani prometni kontinuitet između dubrovačkog primorja i ostatka Hrvatske. Za slobodan prolaz ispod teritorija BiH Hrvatska bi obeštetila BiH i imala pravo trajnog korištenja tunela. Dovršetak obiju tunelskih cijevi stajao bi oko 81 milijun eura. Mesić je ovo predložio nakon sastanka s splitskim profesorom Jurom Radnićem koji smatra da će gabariti plovnog puta ispod mosta Pelješac, koje bude zahtijevala BiH, vjerojatno biti mnogo veći od onih koji su usvojeni za most u gradnji. Taj bi most mogao koštati do 500 milijuna eura.

Izvor: monitor.hr

Vrlo zanimljiva ideja

Joj kakve se nama prilike pruzaju da rijesimo milion nekih problema a ovi nasi seratori ce garant opet zasrat motku....
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Meni se ovo cini prihvatljivim, nadam se da ovaj prijedlog Hrvatske nece naici na zid sutnje u nasim institucijama... :roll:
stickitout

Post by stickitout »

Evo i link koji vodi ka opsirnijem tekstu u jutarnjim...

http://www.monitor.hr/index2.php

Lijepo je vidjet kad ljudi razumno i trezveno razmisljaju. Meni je ovo genijalno rijesenje.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Ne vidim razlog da se ovako nesto ne prihvati. S jedne strane, otpada most kao solucija, sto je u interesu BiH, dok ce sa druge strane Hrvatska proci puno jeftinije, ako se ovaj proracun pokaze tacnim. I vuk sit, i ovce na broju... Lijepo je vidjeti da jos postoje stvari u kojima je dogovor moguc. Sto se tice obestecenja, ne mislim da treba tjerati mak na konac. Njima je ta komunikacija od velike vaznosti (razumljivo), stoga se treba pokazati dobrim domacinom i pustiti ih da grade, cak stavise i pomoci, jer se taj put, na kraju krajeva, ipak gradi u BiH. Ne smijemo zaboraviti da je nama, s druge strane, luka Ploce od velike vaznosti, te je stoga dobro imati plus poena kod komsije.

Treba se ostaviti medjusobnog pljuvanja i ogovaranja, i preci na dijalog, na diskusiju. Mnogo se toga moze rijesiti na obostrano zadovoljstvo.
bleka

Post by bleka »

Ma nema sanse i podzemljom je to nasa zemlja BOSNA :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Obeštećenje: Trajno korištenje luke Ploče!
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

E kad bi se normalno pocelo razmisljat, podrucje Balkana bi za desetinu godino mozda izgledalo drugacije. Ovaj prijedlog na svom mjestu. Bolje i jeftinije (ako je proracun korektan) nego most. BIH i Hrvatska bi trebale suradjivat na realizaciji ovog projekta sasvim korektno. Dosta je zaguljivanja i zajebancija, doslo je vrijeme da se gradi i spaja. I jedna i druga strana imace samo koristi, direktno ili indirekno. Nadam se da ce i cuveni C5 jednog dana realizovat i spojit mnogo toga.
bleka

Post by bleka »

ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
stickitout

Post by stickitout »

bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Ja jake ti veze s Evropom preko Neuma. Veza s Evropom se treba ucvrstiti diplomatskim i ekonomskim interesima a ne geografskim ucjenjivanjem Hrvatske. Jebe se Evropi za Neum pored onolike obale i ljepote Hrvatske.
Tvoja logika je drzanje za slamku po svaku cijenu a pruza ti se ruka da te izvuce na obalu.
Velika slika se gleda iz daljine, buljit u datalje sa metra razdaljine ne otkriva pravu vrijednost.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Jos jedan dokaz da je Mesic najpametniji i najbolji drzavni poglavar na ovim prostorima.
Muatez

Post by Muatez »

bleka wrote:ma mi moramo igrati na Neum da uvijek ostanemo na taj nacin povezani preko Hrvatske s Evropom. Ako zaobicu vec nekako neum ostadosmo s Albanijom i Srbijom
Ostati sa Albanijom !? Hmm prije dva mjeseca sam kruzio juznim balkanom pa sam posjetio Albaniju.U mnogim stvarima su ispred nas.............za srbiju si u pravu ali za Albaniju se bogami varas.........idu oni naprijed brze od nas.
Posjeti je ako budes imao priliku znas kako gotive Bosance pravo.Bio sam prijatno iznenadzen za razliku od srbijanskog gostoprimstva i granicne kontrole.
klif

Post by klif »

Tunel, most i slicno... Treba li nam zbilja sve to?

Pa zar ne bi bilo moguce nagoditi se sa komsijama i omoguciti im cestovni kao najjeftiniji prolaz preko Neuma bez problema?
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

klife :D od noža ne vidimo šume :D mislim da je zato to ovako
klif

Post by klif »

Ne znam treba li nam to natezanje? Sto ne puste ljudima da slobodno prolaze? Kakvi strateski interesi BiH bivaju u suprotnom povrijedjeni?
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ja da sam hrvatska pitao bih bosnuihercegovinu hoće li kupi dubrovnik s primorjem, sad dok se kvadrat dobro drži :D a da sam bosnaihercegovina u tom slučaju ozbiljno bih razmislio o ponudi, čak i slučaju velikog zaduženja kod svjetskih banaka :D
bleka

Post by bleka »

stickitout wrote:
Ja jake ti veze s Evropom preko Neuma. Veza s Evropom se treba ucvrstiti diplomatskim i ekonomskim interesima a ne geografskim ucjenjivanjem Hrvatske. Jebe se Evropi za Neum pored onolike obale i ljepote Hrvatske.
Tvoja logika je drzanje za slamku po svaku cijenu a pruza ti se ruka da te izvuce na obalu.
Velika slika se gleda iz daljine, buljit u datalje sa metra razdaljine ne otkriva pravu vrijednost.
MA da daj molim te nek se zagovna neki veci incident u Bosni
(minobacacima proslaviti pobjedu reprezentacije:-) ) pred sezonu i ode turisticka ponuda hrvatske u tri PM. Mi stvarno pojma nemamo koliko je u interesu Hrvatske da ima stabilnu i prijateljsku BIH.
bleka

Post by bleka »

Muatez wrote:
Ostati sa Albanijom !? Hmm prije dva mjeseca sam kruzio juznim balkanom pa sam posjetio Albaniju.U mnogim stvarima su ispred nas.............za srbiju si u pravu ali za Albaniju se bogami varas.........idu oni naprijed brze od nas.
Posjeti je ako budes imao priliku znas kako gotive Bosance pravo.Bio sam prijatno iznenadzen za razliku od srbijanskog gostoprimstva i granicne kontrole.
Nikada ne ici u Srbiju ako zaista ne moras :-) . To je moja deviza. Inace ja sam cuo da je Kosovo kalifornija za Albaniju, a da na Kosovu bi te zubima zaklali da ti vide 100 KM jal 50 ojra. IZ prve ruke mi pricao Albanac koji tvrdi da boljih ljudi od Bosanaca nema. 8-)
stickitout

Post by stickitout »

bleka wrote:
stickitout wrote:
MA da daj molim te nek se zagovna neki veci incident u Bosni
(minobacacima proslaviti pobjedu reprezentacije:-) ) pred sezonu i ode turisticka ponuda hrvatske u tri PM. Mi stvarno pojma nemamo koliko je u interesu Hrvatske da ima stabilnu i prijateljsku BIH.
:shock: :shock: Ti si izgleda ludara za rucak mazno, de povezi malo misli, sastavi nesto konstruktivno pa se pokusaj izjasniti........e da i jedan caj molim vas......ja vas nista ne razumijem
stickitout

Post by stickitout »

bleka wrote:
Muatez wrote:
Nikada ne ici u Srbiju ako zaista ne moras :-) . To je moja deviza. Inace ja sam cuo da je Kosovo kalifornija za Albaniju, a da na Kosovu bi te zubima zaklali da ti vide 100 KM jal 50 ojra. IZ prve ruke mi pricao Albanac koji tvrdi da boljih ljudi od Bosanaca nema. 8-)
Hvali Albanac Bosanca.......e jest nam reference za evropu masala :lol: :lol: :lol:
Post Reply