Tumacenja Bozijih poruka...
- Suti i trpi
#1 Tumacenja Bozijih poruka...
Neki forumasi se vjerovatno opravdano bunesto granamo na temi 'Religija i zivotinje', pa sam odlucio da pojedine nedoumice o Bozijim porukama pokusamo razjasnit na ovoj temi...
Ako je Bog svemoguc, ako Bog sve zna, onda je sigurno znao da dinosaurusi 'nece' zadovoljit njegove kriterije i da ce ih na kraju morati ubit. Ako dinosaurusi nisu bili jednakih mentalnih karakteristika, ako ih Bog kao milostiv nije stvorio SVE jednako zle... Zasto ih je onda SVE ubio? Kada je Bog stvorio dinosauruse, on je kao svemoguci, neizostavno morao znati da oni nece ispunit njegove kriterije i da ce ih na kraju sve ubit. Postavlja se pitanje zasto ih je uopste stvorio? Njihovo postojanje mi djeluje besmisleno ako se uzme u obzir da Bog nista ne radi bez razloga. Po samoj teoriji Boga, prosto je nemoguce da je pogrjesio sto je stvorio dinosauruse (i sve druge vrste koje su zvile pa izumrle). Ovaj primjer sa dinosaurusima sam po sebi postavlja pitanje; kakva je covjekova sudbina? Po toj logici, nasa sudbina je propisana prije nego smo stvoreni!?
Jos jedno pitanje si cesto postavljam. Zasto se Bog obraco ljudima kada covjek nije usavrsio svoja znanja, tj. kada su ljudi mahom bili nepismeni, lakovjerni, komunikacijski ograniceni, medicinski nerazvijeni... !?? Da li je Bog htio da ljudi budu ubjedjeni u njegovo postojanje ili je htio da sami promislimo o tome? Ako je htio da sami promislimo (sto je sasvim izvjesno), onda je sigurno znao da ce uvijek biti puno nevjernika, jer je stvorio ljude sa razlicitm mentalnim sklopom. Da li je Bogu bio cilj da ljudi nevjeruju? Ako je znao da ce biti nevjernika, zasto je odlucio da ih kazni? Po toj logici, meni je 'postenije' da se kaznjavaju LOSI vjernici, a nikako DOBRI nevjernici. Ako je Bog htio da svi budu ubjedjeni u njegovo postojanje, onda se mogo obratit u danasnjem vremenu, kada su ljudi obrazovani i kada se naukom moze potvrdit poslanikova vjerodostojnost. U danasnjem vremenu, poslanika bi vidio cijeli svijet i svako bi mogo procjenit da li govori istinu. Ovako ljudima ne ostaje nista drugo nego da vjeruje Muhamedu kao posljednjem Bozijem poslaniku!? Da li je realno da mu ljudi u svim regionima vjeruju? Naravno da nije i Bog je to moro znat kad se obratio ljudima u jednom regionu, a ne u cijelom svijetu. Mnoge religije su duboko ukorjenjene u stanovnistvo na kojem djeluju, tako da masovno prihvatanje druge religije apsolutno nije moguce, a to je znao i sam Bog. Ispada da njegova zelja nije bila da svaki covjek na svijetu bude Islamski vjernik? Ako je po zadnjoj Bozijoj objavi Islam jedina ispravna vjera, zasto je stvoreno Krscanstvo ili Judaizam? Nije Bog valjda pogrjesio sto je stvorio Krscanstvo ili Judaizam? Bog kao svemoguci i sveznali gospodar nikako nije mogo pogrjesit i sigurno je unaprijed znao kakvu ce epizodu odigrat Krscanstvo i Judaizam. Zasto je uopste stvaro te religije ako je znao da ce ih ponistit? Zasto u Bibliji nije pomeno da ce stvorit novu religiju kada dodje vrijeme za to? Da li je Islam ispunio svoj cilj ako se zna da vecina ljudi nije prihvatila tu religiju?
Da li je kredibiltet religijama umnogome narusilo to sto su se sirile silom ili pod nekom vrstom pritiska?
Big boy, slozili smo se da je Bog u svojoj kreaciji zelio zlo, sto je sasvim jasno ako smatramo da Bog postoji. Ako je Bog stvorio zlog, zbog cega kaznjava ljude koji su pocinili zlo? To mi nikako nije jasno. Neko MORA biti zao i to je Bog sigurno znao. Dobri ljudi idu u dzenet/raj, a losi u dzehenem/pakao. To su dvi krajnosti, jedno je nezamislivo dobro, a drugo nezamislivo zlo. Da li je milostivo loseg covjeka izlagat nezamislivim mukama? Da li religija kaze da se losi ljudi trebaju sankcionisat na najgore moguce nacine ili kaznjavanje trebamo prepustit Bogu!?? Da li se religija zalaze za kaznjavanje bilo kakve vrste?
Mislim da je komunikacija izmedju ateista i vjernika itekako vazna. Potpuno je primitivno ne razgovarat sa nekim ko misli drugacije. Da apsurd bude veci, vjernici umjesto da budu tolerantni, oni su cesto netolerantni prema ateistima, mnogo vise nego ateisti prema vjernicima. Vecina ateista sa visokim moralnim vrjednostima postuje religije koje zagovaraju pozitivne vrijednosti i rado bi zivile po takvim nacelima. Dakle, ateisti bi se rado priklonili ako bi se religija 'dobro' tumacila i rado bi zivili po takvim standardima. To je itekako vazno za svaku religiju, jer je broj ateista u svijetu jako visok. Protiv 'losih tumaca' se trebamo zajedno borit, a posebno vi vjernici koji ste kompetentni u tom podrucju.
Ako je Bog svemoguc, ako Bog sve zna, onda je sigurno znao da dinosaurusi 'nece' zadovoljit njegove kriterije i da ce ih na kraju morati ubit. Ako dinosaurusi nisu bili jednakih mentalnih karakteristika, ako ih Bog kao milostiv nije stvorio SVE jednako zle... Zasto ih je onda SVE ubio? Kada je Bog stvorio dinosauruse, on je kao svemoguci, neizostavno morao znati da oni nece ispunit njegove kriterije i da ce ih na kraju sve ubit. Postavlja se pitanje zasto ih je uopste stvorio? Njihovo postojanje mi djeluje besmisleno ako se uzme u obzir da Bog nista ne radi bez razloga. Po samoj teoriji Boga, prosto je nemoguce da je pogrjesio sto je stvorio dinosauruse (i sve druge vrste koje su zvile pa izumrle). Ovaj primjer sa dinosaurusima sam po sebi postavlja pitanje; kakva je covjekova sudbina? Po toj logici, nasa sudbina je propisana prije nego smo stvoreni!?
Jos jedno pitanje si cesto postavljam. Zasto se Bog obraco ljudima kada covjek nije usavrsio svoja znanja, tj. kada su ljudi mahom bili nepismeni, lakovjerni, komunikacijski ograniceni, medicinski nerazvijeni... !?? Da li je Bog htio da ljudi budu ubjedjeni u njegovo postojanje ili je htio da sami promislimo o tome? Ako je htio da sami promislimo (sto je sasvim izvjesno), onda je sigurno znao da ce uvijek biti puno nevjernika, jer je stvorio ljude sa razlicitm mentalnim sklopom. Da li je Bogu bio cilj da ljudi nevjeruju? Ako je znao da ce biti nevjernika, zasto je odlucio da ih kazni? Po toj logici, meni je 'postenije' da se kaznjavaju LOSI vjernici, a nikako DOBRI nevjernici. Ako je Bog htio da svi budu ubjedjeni u njegovo postojanje, onda se mogo obratit u danasnjem vremenu, kada su ljudi obrazovani i kada se naukom moze potvrdit poslanikova vjerodostojnost. U danasnjem vremenu, poslanika bi vidio cijeli svijet i svako bi mogo procjenit da li govori istinu. Ovako ljudima ne ostaje nista drugo nego da vjeruje Muhamedu kao posljednjem Bozijem poslaniku!? Da li je realno da mu ljudi u svim regionima vjeruju? Naravno da nije i Bog je to moro znat kad se obratio ljudima u jednom regionu, a ne u cijelom svijetu. Mnoge religije su duboko ukorjenjene u stanovnistvo na kojem djeluju, tako da masovno prihvatanje druge religije apsolutno nije moguce, a to je znao i sam Bog. Ispada da njegova zelja nije bila da svaki covjek na svijetu bude Islamski vjernik? Ako je po zadnjoj Bozijoj objavi Islam jedina ispravna vjera, zasto je stvoreno Krscanstvo ili Judaizam? Nije Bog valjda pogrjesio sto je stvorio Krscanstvo ili Judaizam? Bog kao svemoguci i sveznali gospodar nikako nije mogo pogrjesit i sigurno je unaprijed znao kakvu ce epizodu odigrat Krscanstvo i Judaizam. Zasto je uopste stvaro te religije ako je znao da ce ih ponistit? Zasto u Bibliji nije pomeno da ce stvorit novu religiju kada dodje vrijeme za to? Da li je Islam ispunio svoj cilj ako se zna da vecina ljudi nije prihvatila tu religiju?
Da li je kredibiltet religijama umnogome narusilo to sto su se sirile silom ili pod nekom vrstom pritiska?
Big boy, slozili smo se da je Bog u svojoj kreaciji zelio zlo, sto je sasvim jasno ako smatramo da Bog postoji. Ako je Bog stvorio zlog, zbog cega kaznjava ljude koji su pocinili zlo? To mi nikako nije jasno. Neko MORA biti zao i to je Bog sigurno znao. Dobri ljudi idu u dzenet/raj, a losi u dzehenem/pakao. To su dvi krajnosti, jedno je nezamislivo dobro, a drugo nezamislivo zlo. Da li je milostivo loseg covjeka izlagat nezamislivim mukama? Da li religija kaze da se losi ljudi trebaju sankcionisat na najgore moguce nacine ili kaznjavanje trebamo prepustit Bogu!?? Da li se religija zalaze za kaznjavanje bilo kakve vrste?
Mislim da je komunikacija izmedju ateista i vjernika itekako vazna. Potpuno je primitivno ne razgovarat sa nekim ko misli drugacije. Da apsurd bude veci, vjernici umjesto da budu tolerantni, oni su cesto netolerantni prema ateistima, mnogo vise nego ateisti prema vjernicima. Vecina ateista sa visokim moralnim vrjednostima postuje religije koje zagovaraju pozitivne vrijednosti i rado bi zivile po takvim nacelima. Dakle, ateisti bi se rado priklonili ako bi se religija 'dobro' tumacila i rado bi zivili po takvim standardima. To je itekako vazno za svaku religiju, jer je broj ateista u svijetu jako visok. Protiv 'losih tumaca' se trebamo zajedno borit, a posebno vi vjernici koji ste kompetentni u tom podrucju.
-
theTruePath
#2 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Mi uglavnom ne ulazimo u Bozije "misli".Jedino se drzimo onog sto pise u Kuranu,,a to je da je jedino islam priznata religija.A zasto je stvorio druge vjere to ne znamo,ali on je takodjer dao obecanje sejtanu da ce ga pustiti na slobodi sve do sudnjeg dana..pa odatle i vecina nevjernika.Ko je rekao da se povodimo za vecinom? vecina ce u dzehenem a manjina u dzennet(poslanik rekao)Ispada da njegova zelja nije bila da svaki covjek na svijetu bude Islamski vjernik? Ako je po zadnjoj Bozijoj objavi Islam jedina ispravna vjera, zasto je stvoreno Krscanstvo ili Judaizam? Nije Bog valjda pogrjesio sto je stvorio Krscanstvo ili Judaizam? B
Zato sto ti je Bog dao slobodu da biras izmedju zla i dobraBig boy, slozili smo se da je Bog u svojoj kreaciji zelio zlo, sto je sasvim jasno ako smatramo da Bog postoji. Ako je Bog stvorio zlog, zbog cega kaznjava ljude koji su pocinili zlo? To mi nikako nije jasno.
Da nije stvorio zlo onda bi svi bili dobri,i svi bi u dzennet,onda ni sejtan nebi imao svoju slobodu.A sve to nije tako.Allah zeli da nas iskusava i "isproba" .Ovaj svijet je samo iskusenje,nista vise
-
iForumashica
#3 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:56, edited 1 time in total.
- andolC
#4 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
@suti i trpi
postavio si preprevise pitanja, trebalo bi to malo polakse, i iskreno(sto ne tvrdim da nije) da bi se dobio bilokakav odgovor...
a zasto uopce dokazivati postojanje? mozda zato sto neki koriste religiju za svoje egoisticne porive? to nema nikakve veze sa vjerom. bitan si ti, a ne drugi ljudi i njihov zivot
sigurno si osjetio ljubav u zivotu, jel trazis i za nju dokaze? ili je prihvatas kao nesto dobro...
postavio si preprevise pitanja, trebalo bi to malo polakse, i iskreno(sto ne tvrdim da nije) da bi se dobio bilokakav odgovor...
a zasto uopce dokazivati postojanje? mozda zato sto neki koriste religiju za svoje egoisticne porive? to nema nikakve veze sa vjerom. bitan si ti, a ne drugi ljudi i njihov zivot
sigurno si osjetio ljubav u zivotu, jel trazis i za nju dokaze? ili je prihvatas kao nesto dobro...
- Suti i trpi
#5 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
theTruePath
Je l to Kur'an kaze da ce Krscani i Jevreji u dzehenem? Je l Kur'an kaze da ce plemeniti ateisti u dzehenem?
iforumashica
andoIC
Jos jedno pitanje...
Da li Bog kaznjava samo djela ili kaznjava i misli? Da li mislite da je mrznja prema nekoj etnickoj, vjerskoj ili rasnoj grupi grijeh? Ili su oni tu mrznju zasluzili, jer nisu Muslimani?
Ja koliko znam Kur'an u mnogim stvarima nije izricit, tako da je, koliko znam, tumacenje itekako potrebno. Kako se onda desi da ljudi razlicito tumace Kur'an, ako je sve tako jasno napisano i nema potrebe ulazit u 'misli'?Mi uglavnom ne ulazimo u Bozije "misli".Jedino se drzimo onog sto pise u Kuranu,,a to je da je jedino islam priznata religija.A zasto je stvorio druge vjere to ne znamo,ali on je takodjer dao obecanje sejtanu da ce ga pustiti na slobodi sve do sudnjeg dana..pa odatle i vecina nevjernika.Ko je rekao da se povodimo za vecinom? vecina ce u dzehenem a manjina u dzennet(poslanik rekao)
Je l to Kur'an kaze da ce Krscani i Jevreji u dzehenem? Je l Kur'an kaze da ce plemeniti ateisti u dzehenem?
A ko je stvorio sejtana? Je l sejtan stvore da bi neki ljudi zavrsili u dzehenemu? To mi ne djeluje milostivo i jako mi je tesko shvatit.Zato sto ti je Bog dao slobodu da biras izmedju zla i dobra
Da nije stvorio zlo onda bi svi bili dobri,i svi bi u dzennet,onda ni sejtan nebi imao svoju slobodu.A sve to nije tako.Allah zeli da nas iskusava i "isproba" .Ovaj svijet je samo iskusenje,nista vise
iforumashica
Ako ne vjerujem u Boga, ali apsolutno nikom ne cinim zlo i gledam da pomognem koliko je mojoj mogucnosti... Sta je mene zaposjelo, sejtan ili melek?Svaki covjek je stvoren sa izborom i sa melekom i sejtanom koji na njega uticu da cini dobra ili losa djela. E sad, tu je stvar do covjeka. Svako od nas ima izbor, a svi znamo da je mnogo lakse ciniti lose i teze kontrolisemo taj "losi" dio naseg bica.
Zaista je tako. Ja ne poznajem ni jednog covjeka koji dosljedno prati Bozije zapovjedi. Da li su bogatasi vjernici? Izgleda da je svakog bogatasa prisvojio sejtan...Zaista je najteze biti pravi vjernik.
Ako je Bog stvorio sejtana, onda je stvorio i zle ljude. Neizostavno je Bog moro znat da ces sejtan sijat zlo medju ljudim.Bog nije stvario zlog covjeka, sejtan je taj koji covjeka navraca na zlo, a covjek je taj koji posustane.
Sta ima veze sto su culi ako sa njim nisu upoznati? Reko sam da su u nekim regijama duboko ukorjenjene pojedine religije, tako da nema sanse da bi oni procitali Kur'an, a kamo li prihvatili Islam. Mnogi Muslimani nebi dodirnuli Bibliju, iako je i to Bozija objava. Da je Bog htio da svi ljudi budu Muslimani, sigurno bi bilo tako, ali je izvjesno da on to nije zelio. Zasto neko zivi u lazi, ako Bog nije htio da dodje do istine?Bog je dao svima sansu da cuju za Islam, na njima je da li ce prihvatiti istinu, ili ce nastaviti zivjeti u lazi. Islam se nikad nije sirio nasiljem, znaci sve je stvar slobodne volje koja je data covjeku.
andoIC
Osjetio sam i znam tacno odakle dolazi. Dolazi iz mog mozga. Valjda tu nema nista zagonetno.sigurno si osjetio ljubav u zivotu, jel trazis i za nju dokaze? ili je prihvatas kao nesto dobro...
Jos jedno pitanje...
Da li Bog kaznjava samo djela ili kaznjava i misli? Da li mislite da je mrznja prema nekoj etnickoj, vjerskoj ili rasnoj grupi grijeh? Ili su oni tu mrznju zasluzili, jer nisu Muslimani?
- aman
#6 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Kur'an je vrlo jasan. Tumačenje se nudi u formi tefsira, koji možeš pročitati ili ne moraš. U stvarima koje su izričite, postupaj tako. Kad dođeš do stvari u kojima se tebi ne čini "izričito" ... "Uči, čitaj..."Ja koliko znam Kur'an u mnogim stvarima nije izricit, tako da je, koliko znam, tumacenje itekako potrebno. Kako se onda desi da ljudi razlicito tumace Kur'an, ako je sve tako jasno napisano i nema potrebe ulazit u 'misli'?
To je prvi objavljeni ajet. Prvi postulat vjere, po meni. Trudi se da razumiješ. Nemoj doslovno prihvatati ničije tumačenje, ako ga ti ne osjećaš kao ispravno. Svaka osoba je različita. Možda će djelovati malo neortodoksno, ali bih ovdje citirala Gandija... Mislim da Bog ima onoliko imena koliko ima živih ljudi.
Kur'an ne kaže da će Kršćani i Jevreji u Džehennem, oukontrer, kaže da će oni koji budu dobra djela činili "za to steći nagradu od Gospodara Svoga." A Allah je Gospodar svima, pa i onima koji u njega ne vjeruju.
Šejtan je takođe stvoren sa slobodnom voljom: on je odabrao krivi put, put pobune, i data mu je sloboda da i ljude zavodi na taj krivi put. Šejtan je simbol onog lošeg u nama. U svakom od nas se svakodnevno odvija borba između dobrog i lošeg. Je li ti to možda ne osjećaš?A ko je stvorio sejtana? Je l sejtan stvore da bi neki ljudi zavrsili u dzehenemu? To mi ne djeluje milostivo i jako mi je tesko shvatit.
O milostivosti... Pa čuj, prvo trebaš osjećati toliku zahvalnost za svoje postojanje, u odnosu na ništavilo, zahvalnost što uopšte imaš sve organe koji te održavaju na životu, na ljepotu oko sebe i sve dobro što postoji u svemiru. Kad dobro promisliš o toj zahvalnosti, kad je duboko osjetiš, onda neće u tebi ostati ni najmanje prostora da poimaš išta osim milostivosti Stvoritelja. To ti se često desi kad padneš na totalno dno, onda pomisliš koliko dobrih stvari oko sebe imaš. Uvijek broj dobrih nadmašuje broj loših. Ja mislim da postoji konstantna borba reda i haosa: svaki sistem teži uređenom stanju: i u toj borbi je ljepota. To osjećaš, misli dolaze tek poslije.
Pa očito ti nije jasan Pravi Put (The True Path)... To je šejtan unio smutnju u tvoje misli. Ali s druge strane, tvoj melek te vadi. Mini borba između dobra i zla. U tebi. U svakom od nas.Ako ne vjerujem u Boga, ali apsolutno nikom ne cinim zlo i gledam da pomognem koliko je mojoj mogucnosti... Sta je mene zaposjelo, sejtan ili melek?
Ne mora nužno značiti. Ali rečeno je da je teže biti vjernik onome ko je bogat, nego onome ko je siromašan. Siromašan je bliži poniznosti.Zaista je tako. Ja ne poznajem ni jednog covjeka koji dosljedno prati Bozije zapovjedi. Da li su bogatasi vjernici? Izgleda da je svakog bogatasa prisvojio sejtan...
Suština se ne mora saznati jednom linijom. Pravi Put nije linija. Pravi Put je staza svakog čovjeka. Nekome je više ravna, nekom više krivudava.Reko sam da su u nekim regijama duboko ukorjenjene pojedine religije, tako da nema sanse da bi oni procitali Kur'an, a kamo li prihvatili Islam. Mnogi Muslimani nebi dodirnuli Bibliju, iako je i to Bozija objava. Da je Bog htio da svi ljudi budu Muslimani, sigurno bi bilo tako, ali je izvjesno da on to nije zelio. Zasto neko zivi u lazi, ako Bog nije htio da dodje do istine?
Misli su djela. I smatram da mržnja proizlazi iz disbalansa ličnosti. Rekla sam gore, kad osjetiš zahvalnost, više nema prostora mržnji. Iz te zahvalnosti proizlazi i jedinstvo sa ostalim ljudima na planeti... I proizlazi mir. Mržnja nije svojstvena Islamu, niti tome miru.Da li Bog kaznjava samo djela ili kaznjava i misli? Da li mislite da je mrznja prema nekoj etnickoj, vjerskoj ili rasnoj grupi grijeh? Ili su oni tu mrznju zasluzili, jer nisu Muslimani?
Usput, @šuti i trpi...
Hvala ti za temu. Znaš kako je Sokrat dovodio ljude do istine postavljajući im pitanja? E, meni su neka tvoja pitanja pomogla da neke stvari sebi razjasnim... Možda ja to nisam dovoljno dobro prenijela, slabo pišem po forumima, ja sam više lurker tip...
pozdrav
- NIN
#7 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Cuj dinosauri stvoreni kao zli?Suti i trpi wrote:Ako dinosaurusi nisu bili jednakih mentalnih karakteristika, ako ih Bog kao milostiv nije stvorio SVE jednako zle...
Ako su dinosauri stvoreni kao zli onda je covjek pojam zla jer su ljudi jedina vrsta u zivotinjskom carstvu koja redovno masakrira pripadnike svoje vrste - na milione njih! A da ne spominjemo koliko je samo drugih zivotinjskih i biljnih vrsta nestalo sa lica planete zarad njihovog prokletstva da dijele ovu planetu zajedno s nama - na hiljade njih!
Cuj dinosauri zli?
- einiac
#8 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Interesantna stvar je da je sadasnje stanje religija u svijetu cisti splet slucajnosti. Igrom slucaja krscanstvo i islam su postale dominantne religije. Da rimsko carstvo nije primilo krscanstvo (pod politickim pritiscima), to bi bila samo jedna lokalna vjera, mozda cak i manje zastupljena nego judaizam. Da ti isti krscani nisu osvojili i kolonizirali svijet, zamislite sta bi bilo sa tom religijom. Ista stvar je sa islamom. Da su prvi muslimani porazeni u bitkama koje su vodili, vjerovatno se za islam danas nebi ni znalo (samo nemojte reci da su se religije sirile bozijom voljom, jer nam je svima jasno da nije tako). Uglavnom, da u ovom nasem dobu nekim slucajem nisu ove dvije religije dominantne, bile bi neke druge dvije ili njih vise...
- Suti i trpi
#9 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
aman
Na pravi si nacin shvatila moja pitanja. Ona mogu imat dva efekta, jedan na dobrog vjernika, a drugi na loseg. Ti si dobar vjernik tj. religijski obrazovana i zato ti ovakva pitanja mogu pomoc da ucvrstis vjeru, a nikako da je dovedes u sumnju. Obrazovanje ima odgovor na sve. Onaj ko nije obrazovan, lako se moze pokolebat na ovakva pitanja, sto je sigurno cest slucaj.
Ja sam npr. u mladjim danima mnogo psovo Boga i sve moguce svetinje, ali vec dugo ne psujem, ne zato sto sada vjerujem, nego sto sada postujem vjernike oko sebi i sto ne zelim ispadat krkan pred ljudima. Zanimljivo je da Sunce nikad nisam opsovo. Imam neko postovanje prema tom izvoru zivota koje vidim i u koje nemam razloga navjerovat. Mozda je Sunce ustvari Bog!?
.
Pozdrav
!!
Na pravi si nacin shvatila moja pitanja. Ona mogu imat dva efekta, jedan na dobrog vjernika, a drugi na loseg. Ti si dobar vjernik tj. religijski obrazovana i zato ti ovakva pitanja mogu pomoc da ucvrstis vjeru, a nikako da je dovedes u sumnju. Obrazovanje ima odgovor na sve. Onaj ko nije obrazovan, lako se moze pokolebat na ovakva pitanja, sto je sigurno cest slucaj.
Ovo je jako vazno. Ja sam od vise Islamski vjernika cuo da samo Muslimani mogu u dzenet, dok je za sve ostale rezervisan dzehenem. Greska je vjerski vjrodostojnika sto o tome ne govore u vjerskim hramovima i tako smanje netoleranciju medju razlicitm religijama.Kur'an ne kaže da će Kršćani i Jevreji u Džehennem, oukontrer, kaže da će oni koji budu dobra djela činili "za to steći nagradu od Gospodara Svoga." A Allah je Gospodar svima, pa i onima koji u njega ne vjeruju.
Jasno, ali Bog je znao u kojem ce smjeru sejtan krenuti. Moro je imat neki rzlog zasto ga je stvorio, a meni se cini da to u Kur'anu nije objasnjeno!??Šejtan je takođe stvoren sa slobodnom voljom: on je odabrao krivi put, put pobune, i data mu je sloboda da i ljude zavodi na taj krivi put. Šejtan je simbol onog lošeg u nama. U svakom od nas se svakodnevno odvija borba između dobrog i lošeg. Je li ti to možda ne osjećaš?
Da, ali sta da rade ljudi koji su obeljeli od raka ili leukemije? Sta da oni misle, u cemu da nadju utjehu? Ti se ljudi opravdano pitaju sta su Bogu zgrjesili da im se to zlo desi. Da li ima neko objasnjenje ili utjeha za bolesne kojih je jako puno u svijetu i kojim se trebala uputit neka poruka utjehe od strane Boga!??O milostivosti... Pa čuj, prvo trebaš osjećati toliku zahvalnost za svoje postojanje, u odnosu na ništavilo, zahvalnost što uopšte imaš sve organe koji te održavaju na životu, na ljepotu oko sebe i sve dobro što postoji u svemiru. Kad dobro promisliš o toj zahvalnosti, kad je duboko osjetiš, onda neće u tebi ostati ni najmanje prostora da poimaš išta osim milostivosti Stvoritelja.
Ja sam npr. u mladjim danima mnogo psovo Boga i sve moguce svetinje, ali vec dugo ne psujem, ne zato sto sada vjerujem, nego sto sada postujem vjernike oko sebi i sto ne zelim ispadat krkan pred ljudima. Zanimljivo je da Sunce nikad nisam opsovo. Imam neko postovanje prema tom izvoru zivota koje vidim i u koje nemam razloga navjerovat. Mozda je Sunce ustvari Bog!?
Sejtan me moze navodit da ne vjerujem u Boga, ali me ne moze nasvest da nekom ucinim zlo, u to cvrsto vjerujemPa očito ti nije jasan Pravi Put (The True Path)... To je šejtan unio smutnju u tvoje misli. Ali s druge strane, tvoj melek te vadi. Mini borba između dobra i zla. U tebi. U svakom od nas.
Kad bi svi ovako mislili i osjecali...Misli su djela. I smatram da mržnja proizlazi iz disbalansa ličnosti. Rekla sam gore, kad osjetiš zahvalnost, više nema prostora mržnji. Iz te zahvalnosti proizlazi i jedinstvo sa ostalim ljudima na planeti... I proizlazi mir. Mržnja nije svojstvena Islamu, niti tome miru.
Pozdrav
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#10 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Hajd' da i ovdje koju napisem.
- Ti ne znas definisati apsolutno zlo.
- Ti nisi sposoban definisati apsolutno dobro.
- Ti ne znas sta je zaista necije dobro ili zlo, u ocima Boga, ako istog ima.
Pretpostavka... Bog je Sveznajuci Svemoguci Tvorac svega. Bog je sve stvorio iz nekog razloga, ali nama nedokucivog. Za ljude kaze da su stvoreni da bi Njega obozavali.
Svaka pojedina ljudska sudbina je Bogu poznata (jer On sve zna) ali je isti On ljudima porucio da im se nece mijesati u slobodnu volju. Vrlo jednostavno za provjeriti... svi mi npr. mozemo pozeljeti sta god nam nas razum moze obuhvatiti. I ako smo u situaciji koja je crna... tako lako mozemo pozeljeti bijelo.
Zasto mislis da su doba koja spominjes u pogledu znanja i nauke bila na jako niskom nivou. Sjeti se samo piramida, Maja i slicnih stvari koje ni danasnja nauka nije sposobna objasniti.
Rekoh vec i da su se sami poslanici pitali zasto Bog nije sve stvorio kao vjernike. Meni na prvu pada na pamet... da bi imali mjeru. Jer, kad bi mi svi bili iste gradje, istog izgleda, istih mentalnih sposobnosti onda ovaj svijet ne bi bio ovako sarolik kao sto on zaista jeste. Upitno je da li bi imali umjetnike, pjesnike jer bi mozda svi bili ratari. Zasto su neki vjernici a neki nevjernici moze biti jos jedna enigma, ali je opet istina da je svaki covjek prvo bio nevjernik (ili nije imao spoznaje) da bi postao vjernik. Kao i istina da i vjernik moze postati nevjernik, ukoliko se odluci za to.
Osjeti se da si skeptik i da trazis nepobitne dokaze kako bi imao stav i misljenje. Konstantno naglasavas (prostorom ili vremenom) kako ti je neophodan veci i jaci dokaz. Po mom misljenju, Bog od covjeka ne ocekuje argumentiranu spoznaju (potkrijepljenu naukom) vec vjeru na osnovu razuma, logike i naravno... slobodne volje.
I onda probaj krenuti ovim putem. Ti i ja postojimo, disemo... razmisljamo (iako je bilo i skeptika koji su isli tako daleko da negiraju i svoje postojanje). Odakle smo to mi... sto nas vraca na pricu o koki i jajetu. Dvije opcije... sve je nastalo slucajno u nekim enormnim komadima vremena ili pak, iza svega stoji Tvorac. Ako ti se razum i na jedno i na drugo buni... e tu tesko da postoji sredina. I da bi nasao svoj neki mir trebas se oprijedijeliti ili za jedno ili za drugo. Po meni, ovo drugo je prvi korak prema vjeri.
Zasto sve religije... Kur'an navodi da Muhammed a.s. nije prvi poslanik vec da je bilo nebrojeno poslanika prije njega... i da je netom prije njega Isa (Isus) imao poslanstvo. Ljudi su s vremenom iskrivili religije tako da su postale smjesa istine i neistine pa je tu stavljen Kur'an i obecanje da ce se nad njim bdjeti i da je to posljednja rijec od Boga.
Zasto tako... svaka religija ima zrna istine u sebi ali je jako tesko razdvojiti istinu od neistine. Ali opet, velike istine je lako dokuciti i onom ko mozda nikad nije cuo za neku objavu. Ne ubij, ne ukradi, ne lazi, nemoj uraditi nesto sto ne bi volio da sam dozivis... a to je zaista korijen svih tih religija koje si naveo. Manifestacija i detalji gdje se lome koplja su kad se sve pogleda sa prevelikom dozom sumnje gdje se mi ljudi, takvi kakvi smo, tesko mozemo do kraja sloziti u necemu.
Svaka religija u svom zacetku je imala svog poslanika i posto je Bog Jedan... sve te religije su jedna te ista, samo razlicito nazvane zavisno od jezika tog doba. Islam ne negira ranije religije, stavise... Islam ih priznaje kao autenticne poruke od istog Boga.
Dzennet i Dzehenem nisu dvije krajnosti nego etape prema krajnostima. Navode se stepeni i Dzenneta i Dzehenema kao i razlike u nagradama ili kaznama koje ce ljudi dobiti.
Religija propisuje kaznjavanje zla i zlih postupaka na raznorazne nacine. Opet, covjeku se zapovjeda da u svemu ima mjeru pa ni u cemu ne treba pretjerivati, pa ni u kaznjavanju.
Da bi se napravio dijalog potreban je nivo otvorenosti koje, npr za mene seze dotle da kazem, moguce je da i ja od vjernika postanem nevjernik ukoliko spoznam da moja vjera pociva na nesigurnim, odnosno nerealnim osloncima. Neki ce ovo zasigurno nazvati igranjem s vatrom ali po principu "sta me ne ubije samo me ojaca" tako i ja u razgovoru s ateistima cesto spoznam mnoge stvari koje mi skoro uvijek samo pojacaju vjeru.
Tumacenje vjere je nesto jako nezahvalno posto niko od nas ne barata sa apsolutnom istinom. Opet, ljudi smo i grijesimo pa iz ovih ili onih razloga covjek lako protumaci nesto na pogresan ili djelomicno pogresan nacin. Na kraju, svi smo mi odgovorni samo za svoja djela pa tako vjerujem da svi sami sebi trebamo naci svoja tumacenja. Pri tome pazljivo saslusati sve relevantno i na koncu donijeti svoj sud o tome, i stati iza njega.
Za pocetak pokusaj svoju percepciju postaviti ovako:Suti i trpi wrote: Ako je Bog svemoguc, ako Bog sve zna, onda je sigurno znao da dinosaurusi 'nece' zadovoljit njegove kriterije i da ce ih na kraju morati ubit. Ako dinosaurusi nisu bili jednakih mentalnih karakteristika, ako ih Bog kao milostiv nije stvorio SVE jednako zle... Zasto ih je onda SVE ubio? Kada je Bog stvorio dinosauruse, on je kao svemoguci, neizostavno morao znati da oni nece ispunit njegove kriterije i da ce ih na kraju sve ubit. Postavlja se pitanje zasto ih je uopste stvorio? Njihovo postojanje mi djeluje besmisleno ako se uzme u obzir da Bog nista ne radi bez razloga. Po samoj teoriji Boga, prosto je nemoguce da je pogrjesio sto je stvorio dinosauruse (i sve druge vrste koje su zvile pa izumrle). Ovaj primjer sa dinosaurusima sam po sebi postavlja pitanje; kakva je covjekova sudbina? Po toj logici, nasa sudbina je propisana prije nego smo stvoreni!?
Pretpostavka... Bog je Sveznajuci Svemoguci Tvorac svega. Bog je sve stvorio iz nekog razloga, ali nama nedokucivog. Za ljude kaze da su stvoreni da bi Njega obozavali.
Svaka pojedina ljudska sudbina je Bogu poznata (jer On sve zna) ali je isti On ljudima porucio da im se nece mijesati u slobodnu volju. Vrlo jednostavno za provjeriti... svi mi npr. mozemo pozeljeti sta god nam nas razum moze obuhvatiti. I ako smo u situaciji koja je crna... tako lako mozemo pozeljeti bijelo.
Fakat si nabacao tomu upitnika ali evo, da ti pokusam napisati svoje misljenje o navedenom.Suti i trpi wrote: Jos jedno pitanje si cesto postavljam. Zasto se Bog obraco ljudima kada covjek nije usavrsio svoja znanja, tj. kada su ljudi mahom bili nepismeni, lakovjerni, komunikacijski ograniceni, medicinski nerazvijeni... !?? Da li je Bog htio da ljudi budu ubjedjeni u njegovo postojanje ili je htio da sami promislimo o tome? Ako je htio da sami promislimo (sto je sasvim izvjesno), onda je sigurno znao da ce uvijek biti puno nevjernika, jer je stvorio ljude sa razlicitm mentalnim sklopom. Da li je Bogu bio cilj da ljudi nevjeruju? Ako je znao da ce biti nevjernika, zasto je odlucio da ih kazni? Po toj logici, meni je 'postenije' da se kaznjavaju LOSI vjernici, a nikako DOBRI nevjernici. Ako je Bog htio da svi budu ubjedjeni u njegovo postojanje, onda se mogo obratit u danasnjem vremenu, kada su ljudi obrazovani i kada se naukom moze potvrdit poslanikova vjerodostojnost. U danasnjem vremenu, poslanika bi vidio cijeli svijet i svako bi mogo procjenit da li govori istinu. Ovako ljudima ne ostaje nista drugo nego da vjeruje Muhamedu kao posljednjem Bozijem poslaniku!? Da li je realno da mu ljudi u svim regionima vjeruju? Naravno da nije i Bog je to moro znat kad se obratio ljudima u jednom regionu, a ne u cijelom svijetu. Mnoge religije su duboko ukorjenjene u stanovnistvo na kojem djeluju, tako da masovno prihvatanje druge religije apsolutno nije moguce, a to je znao i sam Bog. Ispada da njegova zelja nije bila da svaki covjek na svijetu bude Islamski vjernik? Ako je po zadnjoj Bozijoj objavi Islam jedina ispravna vjera, zasto je stvoreno Krscanstvo ili Judaizam? Nije Bog valjda pogrjesio sto je stvorio Krscanstvo ili Judaizam? Bog kao svemoguci i sveznali gospodar nikako nije mogo pogrjesit i sigurno je unaprijed znao kakvu ce epizodu odigrat Krscanstvo i Judaizam. Zasto je uopste stvaro te religije ako je znao da ce ih ponistit? Zasto u Bibliji nije pomeno da ce stvorit novu religiju kada dodje vrijeme za to? Da li je Islam ispunio svoj cilj ako se zna da vecina ljudi nije prihvatila tu religiju?
Zasto mislis da su doba koja spominjes u pogledu znanja i nauke bila na jako niskom nivou. Sjeti se samo piramida, Maja i slicnih stvari koje ni danasnja nauka nije sposobna objasniti.
Rekoh vec i da su se sami poslanici pitali zasto Bog nije sve stvorio kao vjernike. Meni na prvu pada na pamet... da bi imali mjeru. Jer, kad bi mi svi bili iste gradje, istog izgleda, istih mentalnih sposobnosti onda ovaj svijet ne bi bio ovako sarolik kao sto on zaista jeste. Upitno je da li bi imali umjetnike, pjesnike jer bi mozda svi bili ratari. Zasto su neki vjernici a neki nevjernici moze biti jos jedna enigma, ali je opet istina da je svaki covjek prvo bio nevjernik (ili nije imao spoznaje) da bi postao vjernik. Kao i istina da i vjernik moze postati nevjernik, ukoliko se odluci za to.
Osjeti se da si skeptik i da trazis nepobitne dokaze kako bi imao stav i misljenje. Konstantno naglasavas (prostorom ili vremenom) kako ti je neophodan veci i jaci dokaz. Po mom misljenju, Bog od covjeka ne ocekuje argumentiranu spoznaju (potkrijepljenu naukom) vec vjeru na osnovu razuma, logike i naravno... slobodne volje.
I onda probaj krenuti ovim putem. Ti i ja postojimo, disemo... razmisljamo (iako je bilo i skeptika koji su isli tako daleko da negiraju i svoje postojanje). Odakle smo to mi... sto nas vraca na pricu o koki i jajetu. Dvije opcije... sve je nastalo slucajno u nekim enormnim komadima vremena ili pak, iza svega stoji Tvorac. Ako ti se razum i na jedno i na drugo buni... e tu tesko da postoji sredina. I da bi nasao svoj neki mir trebas se oprijedijeliti ili za jedno ili za drugo. Po meni, ovo drugo je prvi korak prema vjeri.
Zasto sve religije... Kur'an navodi da Muhammed a.s. nije prvi poslanik vec da je bilo nebrojeno poslanika prije njega... i da je netom prije njega Isa (Isus) imao poslanstvo. Ljudi su s vremenom iskrivili religije tako da su postale smjesa istine i neistine pa je tu stavljen Kur'an i obecanje da ce se nad njim bdjeti i da je to posljednja rijec od Boga.
Zasto tako... svaka religija ima zrna istine u sebi ali je jako tesko razdvojiti istinu od neistine. Ali opet, velike istine je lako dokuciti i onom ko mozda nikad nije cuo za neku objavu. Ne ubij, ne ukradi, ne lazi, nemoj uraditi nesto sto ne bi volio da sam dozivis... a to je zaista korijen svih tih religija koje si naveo. Manifestacija i detalji gdje se lome koplja su kad se sve pogleda sa prevelikom dozom sumnje gdje se mi ljudi, takvi kakvi smo, tesko mozemo do kraja sloziti u necemu.
Svaka religija u svom zacetku je imala svog poslanika i posto je Bog Jedan... sve te religije su jedna te ista, samo razlicito nazvane zavisno od jezika tog doba. Islam ne negira ranije religije, stavise... Islam ih priznaje kao autenticne poruke od istog Boga.
Bog je dao uputu, ljudi su napravili religiju. Uputa je sustina, religija je forma. Bog je Savrsen, ljudi su skloni greskama pa tako nije Bog kriv zato sto su ljudi, svojom slobodnom voljom, uradili sto su uradili.Suti i trpi wrote: Da li je kredibiltet religijama umnogome narusilo to sto su se sirile silom ili pod nekom vrstom pritiska?
Ne bih rekao da je Bog stvorio dobrog ili zlog covjeka, Bog je stvorio dobro i zlo te dao covjeku izbor da krene jednim ili drugim putem. Zao covjek nije zao jer je stvoren zao... on je zao jer se sam oprijedjelio za taj put. Jer, svaka ljudska odluka sa sobom nosi i odgovornost, sto je takodje lako vidljivo i na ovom svijetu.Suti i trpi wrote: Big boy, slozili smo se da je Bog u svojoj kreaciji zelio zlo, sto je sasvim jasno ako smatramo da Bog postoji. Ako je Bog stvorio zlog, zbog cega kaznjava ljude koji su pocinili zlo? To mi nikako nije jasno. Neko MORA biti zao i to je Bog sigurno znao. Dobri ljudi idu u dzenet/raj, a losi u dzehenem/pakao. To su dvi krajnosti, jedno je nezamislivo dobro, a drugo nezamislivo zlo. Da li je milostivo loseg covjeka izlagat nezamislivim mukama? Da li religija kaze da se losi ljudi trebaju sankcionisat na najgore moguce nacine ili kaznjavanje trebamo prepustit Bogu!?? Da li se religija zalaze za kaznjavanje bilo kakve vrste?
Dzennet i Dzehenem nisu dvije krajnosti nego etape prema krajnostima. Navode se stepeni i Dzenneta i Dzehenema kao i razlike u nagradama ili kaznama koje ce ljudi dobiti.
Religija propisuje kaznjavanje zla i zlih postupaka na raznorazne nacine. Opet, covjeku se zapovjeda da u svemu ima mjeru pa ni u cemu ne treba pretjerivati, pa ni u kaznjavanju.
Ne bih se slozio... komunikacija izmedju vjernika i ateista, koji ni za pedalj ne popustaju u svojim uvjerenjima neminovno preraste u provokaciju i ismijavanje ocigledno zbog obrnuto proporcionalnih stajalista. U relativnom svijetu zaista je moguce da svako ima svoje vidjenje identicne stvari.Suti i trpi wrote: Mislim da je komunikacija izmedju ateista i vjernika itekako vazna. Potpuno je primitivno ne razgovarat sa nekim ko misli drugacije. Da apsurd bude veci, vjernici umjesto da budu tolerantni, oni su cesto netolerantni prema ateistima, mnogo vise nego ateisti prema vjernicima. Vecina ateista sa visokim moralnim vrjednostima postuje religije koje zagovaraju pozitivne vrijednosti i rado bi zivile po takvim nacelima. Dakle, ateisti bi se rado priklonili ako bi se religija 'dobro' tumacila i rado bi zivili po takvim standardima. To je itekako vazno za svaku religiju, jer je broj ateista u svijetu jako visok. Protiv 'losih tumaca' se trebamo zajedno borit, a posebno vi vjernici koji ste kompetentni u tom podrucju.
Da bi se napravio dijalog potreban je nivo otvorenosti koje, npr za mene seze dotle da kazem, moguce je da i ja od vjernika postanem nevjernik ukoliko spoznam da moja vjera pociva na nesigurnim, odnosno nerealnim osloncima. Neki ce ovo zasigurno nazvati igranjem s vatrom ali po principu "sta me ne ubije samo me ojaca" tako i ja u razgovoru s ateistima cesto spoznam mnoge stvari koje mi skoro uvijek samo pojacaju vjeru.
Tumacenje vjere je nesto jako nezahvalno posto niko od nas ne barata sa apsolutnom istinom. Opet, ljudi smo i grijesimo pa iz ovih ili onih razloga covjek lako protumaci nesto na pogresan ili djelomicno pogresan nacin. Na kraju, svi smo mi odgovorni samo za svoja djela pa tako vjerujem da svi sami sebi trebamo naci svoja tumacenja. Pri tome pazljivo saslusati sve relevantno i na koncu donijeti svoj sud o tome, i stati iza njega.
- Suti i trpi
#11 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Dobro receno. Znaci, Bog ne vrjednuje podjenako zlo nekog divljaka iz brazilske prasume i obrazovanog covjeka iz Engleske. To zvuci posteno.Za pocetak pokusaj svoju percepciju postaviti ovako:
U odnosu na danasnje vrijeme, to su bila primitivna vremena, stvarno neuporedivo. Komunikacija, medicina i nauka su bili na izrazito niskim granama u odnosu na danasnje vrijeme. Ko je god imo dobru pricu, i uz to bio karizmatican, lako je mogo 'uvuc' odredjen broj ljudi u svoju 'religiju'. I danas ima 'proroka', samo je danas jako tesko naci sljedbenike.Zasto mislis da su doba koja spominjes u pogledu znanja i nauke bila na jako niskom nivou. Sjeti se samo piramida, Maja i slicnih stvari koje ni danasnja nauka nije sposobna objasniti.
Zvuci privlacno... Ali, postavlja se pitanje zasto bi neko odogovaro pred Bogom ako je Bog stvorio zlo? Ako Bog nije htio da svi budu vjernici, zasto kaznit one koji to nisu, indirektno i njegovom voljom!??Rekoh vec i da su se sami poslanici pitali zasto Bog nije sve stvorio kao vjernike. Meni na prvu pada na pamet... da bi imali mjeru. Jer, kad bi mi svi bili iste gradje, istog izgleda, istih mentalnih sposobnosti onda ovaj svijet ne bi bio ovako sarolik kao sto on zaista jeste. Upitno je da li bi imali umjetnike, pjesnike jer bi mozda svi bili ratari. Zasto su neki vjernici a neki nevjernici moze biti jos jedna enigma, ali je opet istina da je svaki covjek prvo bio nevjernik (ili nije imao spoznaje) da bi postao vjernik. Kao i istina da i vjernik moze postati nevjernik, ukoliko se odluci za to.
Veliki skeptik, ne samo ja nego i veliki broj ljudi koje poznajem. Ako Bog zaista postoji, osjecam se zakinutim sto nije ponudio dokaze svog postojanja koje ce moj razum prihvatit. U nekim situacijama zaista pomislim da Bog postoji, pa kada pogledam u nebo i razmislim, brzo se razuvjerim. Cesto mi se desi da mi neka osoba padne na pamet, nisam je vidio niti pomislio na nju jako dugo i onda je sretnem u trenutku kada misao o njoj prolazi kroz glavu. To se stvarno cesto desava i ja to tumacim kao 'splet okolnosti', iako se ponekad zapitam, kako je ovo moguce. Inace, ne vjerujem u srecu ili sudbinu, sve to svrstavam u 'splet okolnosti'. Mnoge stvari sebi lako objasnjavam i pripisujem evoluciji, ali ne mogu si objasnit postojanje ovako masivne planete i ovako ogromnog svemira, sunca... Kako je to moglo nastat samo od sebe? Kako je Bog mogo nastat sam od sebe? Kako nesto moze biti beskonacno i postojat oduvijek? Razmisljanje o tome uvijek me na neki nacin uznemiri, tako da ne volim ni mislit o tome...I onda probaj krenuti ovim putem. Ti i ja postojimo, disemo... razmisljamo (iako je bilo i skeptika koji su isli tako daleko da negiraju i svoje postojanje). Odakle smo to mi... sto nas vraca na pricu o koki i jajetu. Dvije opcije... sve je nastalo slucajno u nekim enormnim komadima vremena ili pak, iza svega stoji Tvorac. Ako ti se razum i na jedno i na drugo buni... e tu tesko da postoji sredina. I da bi nasao svoj neki mir trebas se oprijedijeliti ili za jedno ili za drugo. Po meni, ovo drugo je prvi korak prema vjeri.
Pomeno sam sudbinu... Da li se sudbina pominje u Kur'anu?
Sta se podrazumjeva pod rjeci 'bdjeti'? Reko bi da su i Kur'an mnogi 'iskrivili' i da ne zive po njegovim pravilima. Posto je to posljednja objava, da li to znaci da nam se blizi kraj, jer Bog nije uspjeo ostvarit svoje zamisli. Nisi uspjeo objasnit zbog cega je Bog PREKRIZIO Krscanstvo i Judaizam kada je prije same objave znao da ce se iskrivit? Zbog cega je objavio Kur'an kada je znao da ce se i on 'iskrivit'? Da Bog nije svemoguc i da ne zna SVE, lako bi se ovo moglo objasnit, ali posto je suprotno, zaista je tesko shvatljivo.Zasto sve religije... Kur'an navodi da Muhammed a.s. nije prvi poslanik vec da je bilo nebrojeno poslanika prije njega... i da je netom prije njega Isa (Isus) imao poslanstvo. Ljudi su s vremenom iskrivili religije tako da su postale smjesa istine i neistine pa je tu stavljen Kur'an i obecanje da ce se nad njim bdjeti i da je to posljednja rijec od Boga.
To bi bilo to. Po ovoj teoriji, Bog je htio da budemo razliciti, da neko vjeruje u ovo, neko u ono, a da neko uopste ne vjeruje...Zasto tako... svaka religija ima zrna istine u sebi ali je jako tesko razdvojiti istinu od neistine. Ali opet, velike istine je lako dokuciti i onom ko mozda nikad nije cuo za neku objavu. Ne ubij, ne ukradi, ne lazi, nemoj uraditi nesto sto ne bi volio da sam dozivis... a to je zaista korijen svih tih religija koje si naveo. Manifestacija i detalji gdje se lome koplja su kad se sve pogleda sa prevelikom dozom sumnje gdje se mi ljudi, takvi kakvi smo, tesko mozemo do kraja sloziti u necemu.
Zbog cega onda averzija kod mnogih Muslimana prema Krscanstvu i Judaizmu? Da li je averzija prema Krscanstvu i Judaizmu bogohuljenje? Da li je to 'iskrivljivanje' Islama?Svaka religija u svom zacetku je imala svog poslanika i posto je Bog Jedan... sve te religije su jedna te ista, samo razlicito nazvane zavisno od jezika tog doba. Islam ne negira ranije religije, stavise... Islam ih priznaje kao autenticne poruke od istog Boga.
Ovdje se u potpunosti razilazimo u misljenju. Ja sam ubjedjen da su neki ljudi samim rodjenjem osudjeni da budu zli, jer im mozak tako funkcionise, jer imaju neku anomaliju na mozgu. Veliki uzorok zla je djetinjstvo svakog covjeka. Ako pogledas biografije svih masvonih ubica i zlocinaca, vidjet ces da su oni uglavnom imali turbulentno djetinjstvo. Djete nema tu svjest da bi moglo birat, a i mnogi nemaju mogucnosti za izbor. Sta sa takvim ljudima?Ne bih rekao da je Bog stvorio dobrog ili zlog covjeka, Bog je stvorio dobro i zlo te dao covjeku izbor da krene jednim ili drugim putem. Zao covjek nije zao jer je stvoren zao... on je zao jer se sam oprijedjelio za taj put. Jer, svaka ljudska odluka sa sobom nosi i odgovornost, sto je takodje lako vidljivo i na ovom svijetu.
O kojim se nagradama i kaznama radi? Kako objasnjavas sto neke hodze mudzahedinima govore da ce u dzenetu imat odnos sa 100 djevica ako poginu u dzihadu? Da li tako nesto pise u Kur'anu? Ko bi bile te zene?Dzennet i Dzehenem nisu dvije krajnosti nego etape prema krajnostima. Navode se stepeni i Dzenneta i Dzehenema kao i razlike u nagradama ili kaznama koje ce ljudi dobiti.
Hmm, zaista je tesko znati sta bi Bogu bilo pretjerivanje!?Religija propisuje kaznjavanje zla i zlih postupaka na raznorazne nacine. Opet, covjeku se zapovjeda da u svemu ima mjeru pa ni u cemu ne treba pretjerivati, pa ni u kaznjavanju.
Da, postoje ljudi sa kojim se zaista ne moze razgovarat otvoreno, a da to ne preozrokuje nezeljene posljedice. Posebno pri tome osudjujem vjernike, jer smatram da bi oni posebno morali biti fleksibilni i spremni na razogovor sa bilo kim ko nema lose namjere.Ne bih se slozio... komunikacija izmedju vjernika i ateista, koji ni za pedalj ne popustaju u svojim uvjerenjima neminovno preraste u provokaciju i ismijavanje ocigledno zbog obrnuto proporcionalnih stajalista. U relativnom svijetu zaista je moguce da svako ima svoje vidjenje identicne stvari.
Slazem se, dobro receno.Tumacenje vjere je nesto jako nezahvalno posto niko od nas ne barata sa apsolutnom istinom. Opet, ljudi smo i grijesimo pa iz ovih ili onih razloga covjek lako protumaci nesto na pogresan ili djelomicno pogresan nacin. Na kraju, svi smo mi odgovorni samo za svoja djela pa tako vjerujem da svi sami sebi trebamo naci svoja tumacenja. Pri tome pazljivo saslusati sve relevantno i na koncu donijeti svoj sud o tome, i stati iza njega.
Kasno je, jedva gledam, tako da su greske i nepovezanost vrlo moguci.
-
Great Cornholio
#12 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
A zašto Bog ne uništi Šejtana ( Lucifera) ako je svemoguć i ako mu je stalo do ljudske dobrobiti, zašto ljudima otežava i onako težak život. Nekako mi sva ova opravdavanja Boga liče na slijepo obožavanje nekog diktatora, kojeg veličamo ne zato što ga volimo , već zato što ima silu da nas uništi, ako ga ne budemo veličali i ispunjavali svaku njegovu želju.iForumashica wrote:
Bog nije stvario zlog covjeka, sejtan je taj koji covjeka navraca na zlo, a covjek je taj koji posustane.
- SenQ
#13 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Great Cornholio wrote:A zašto Bog ne uništi Šejtana ( Lucifera) ako je svemoguć i ako mu je stalo do ljudske dobrobiti, zašto ljudima otežava i onako težak život. Nekako mi sva ova opravdavanja Boga liče na slijepo obožavanje nekog diktatora, kojeg veličamo ne zato što ga volimo , već zato što ima silu da nas uništi, ako ga ne budemo veličali i ispunjavali svaku njegovu želju.iForumashica wrote:
Bog nije stvario zlog covjeka, sejtan je taj koji covjeka navraca na zlo, a covjek je taj koji posustane.
Na neki nacin Bog je "ljubomoran".
Jer, pogledaj ovako, On nam je sve dao na raspolaganje i stvorio same nas i na kraju mi ne zelimo ni da pokusamo priznati da On postoji a kamoli da nesto postujemo od njegovih zakona.
Znaci Lucifer, Sotona Iblis kako ga zove ko jeste stvoren kao kazna ljudima koji nece da makar priznaju u sebi da postoji Kreator i Stvoritelj ovoga svega a ne kao uopstena kazna za svakoga covjeka.
Znaci ko ne priznaje postojanje Boga, takva osoba automatski bira sebi sljedjenje svega suprotnoga od Boga i sama sebi bira propast, i na ovom i na onome svijetu.
- arzuhal
#14 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Komšija pušta glasnu muziku, baca otpatke u moju avliju, njegov ker mi se istrese pred vrata...Što ga Bog ne uništi?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Nakupio sevapa valjda..neđe
..
-
Great Cornholio
#16 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Ljubomora pa čak i pod navodnicima je odlika slabih, da li ta osobina priliči onome ko je najjačiSenQ wrote:
Na neki nacin Bog je "ljubomoran".
Jer, pogledaj ovako, On nam je sve dao na raspolaganje i stvorio same nas i na kraju mi ne zelimo ni da pokusamo priznati da On postoji a kamoli da nesto postujemo od njegovih zakona.
Znaci Lucifer, Sotona Iblis kako ga zove ko jeste stvoren kao kazna ljudima koji nece da makar priznaju u sebi da postoji Kreator i Stvoritelj ovoga svega a ne kao uopstena kazna za svakoga covjeka.
Znaci ko ne priznaje postojanje Boga, takva osoba automatski bira sebi sljedjenje svega suprotnoga od Boga i sama sebi bira propast, i na ovom i na onome svijetu.
Ja nisam ni vjernik, a ni ateista jer ne posjedujem čvrste dokaze da Bog postoji a ni da ne postoji. "Božije" poruke se tumače na različite načine, ali problem je kad se subjektivno tumačenje pokušava nekome nametnuti kao nešto u šta nema sumnje, a to je ono što čini većina vjernika a i ateista.
-
Great Cornholio
#17 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Ja ne bi želio da ga Bog uništi, već da ga popravi, jer kaže da sve možearzuhal wrote:Komšija pušta glasnu muziku, baca otpatke u moju avliju, njegov ker mi se istrese pred vrata...Što ga Bog ne uništi?
- arzuhal
#18 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Kaže komšija da bi u tom slučaju to bila zloupotreba svemoći od strane Boga, jer on neće da se mijenja, hoće da je taki kaki je...Great Cornholio wrote:Ja ne bi želio da ga Bog uništi, već da ga popravi, jer kaže da sve možearzuhal wrote:Komšija pušta glasnu muziku, baca otpatke u moju avliju, njegov ker mi se istrese pred vrata...Što ga Bog ne uništi?
- shape of despair
#19 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
Zato što to neide baš tako.Pa ni ljudi koji su počinili genocid,recimo,nisu uništeni,a zašto bi bio tvoj komšija.ALI doći će dan za polaganje računa.Pa Allah i u Kura'nu POTANKO objašnjava ljudima pa ti izvoli,niko ti ne brani da radiš šta ti želja.Meni je samo drago što se @Arzulah vratioarzuhal wrote:Komšija pušta glasnu muziku, baca otpatke u moju avliju, njegov ker mi se istrese pred vrata...Što ga Bog ne uništi?
-
Great Cornholio
#20 Re: Tumacenja Bozijih poruka...
E baš zato za mene ne predstavlja autoritet, može popraviti stvari ali neće samo zato što mu je stalo da ga ljudi veličaju i mole za pomoć.arzuhal wrote:Kaže komšija da bi u tom slučaju to bila zloupotreba svemoći od strane Boga, jer on neće da se mijenja, hoće da je taki kaki je...Great Cornholio wrote:Ja ne bi želio da ga Bog uništi, već da ga popravi, jer kaže da sve možearzuhal wrote:Komšija pušta glasnu muziku, baca otpatke u moju avliju, njegov ker mi se istrese pred vrata...Što ga Bog ne uništi?