ahmed&nedzad wrote:Krenuo sam da napišem komentar, ali onda vidim da su me preduhitrili @8. sekretar SKOJ-a i @black.

Vala, mogao si se potruditi ali je za svaku pohvalu sto nisi.
Hvala na svim komentarima ukljucujuci promasene a posebno one koje su navodili ono sto nisam napisao. Ali valjda neki ljudi vide dublje pa sto im zamjeriti.
Sarajevo je onako kakog ga znam i kakvog ga vidim. To jeste grad moje mladosti a evo ponovno, i moje starosti. Dakle, moj izbor—moji pogledi.
Jeste, i 1945 je bilo doseljavanja pa se grad mijenjao. Istini za volju tada je rastao mini-kosmopolitanski bar po sastavu stanovnistva. Danas to nije pa su poredjenja nemoguca. Ne tice me se ni to kako ga vole i opisuju drugi sto neki ovdje potenciraju. Obisao sam svijeta i vidio lijepih gradova ali u mnogima ne bih htio zivjeti. Sa mnogima nemam vezu kao sto imam sa Sarajevom i to je to. Nista vise i nista manje.
Neko me ovdje proziva da vidim Detroit (downtown) kako bih osjetio sta je lose. Mislim da jeste gori od Buffala ali ne od Atlante. Ali kakve to opet ima veze sa mojim zapazanjima oko Sarajeva?
Dobih cak besplatan savjet da se eto ne setam Ferhadijom! Ja bih stvarno volio da mogu cesce da sjednem na uspinjacu i odem do Vidikovca i malo se prosetam po Trebevicu, ali toga nema ni u projektu skoro 15 godina od rata. Mozda je neko ponosan na ovakvo stanje stvari ali ja nisam. Dva puta sam pjeske, cestom, otisao do Prvog sumara i razmisljao o proslosti prolazeci pored zgarista bivseg doma. Zar se nista do sada tu nije moglo uciniti? Ne moze jer ovaj grad ne vode gradjani nego oni kojima su mnoge urbane stvari nejasne a da ne govorimo o tradicijama Sarajeva. A gradjani su vazni. Zato 'stare sarajlije' imaju prava da nesto kazu isto kao u svojim bransama imaju da kazu stariji poljoprivrednici ili stariji stocari. Ili mislite da nemaju?
Ne ljutim na na sve sto meni izgleda promaseno ili cak i naopako, ali moze se daleko bolje. Ma da se previse ne uzbudjujem oko mnogih detalja, sta fali ako oduvam neke sitne frustracije kroz forum?
Lijepo bi bilo da se grad urbano razvijao u zadnjih 15-20 godina, ali eto nije.
Lijepo bi bilo da padine Trebevica nisu prenapucene bespravno izgradjenim kucama koje se i dalje podizu.
Lijepo bi bilo da se moze setati plocnicima bez straha od povrede.
Lijepo bi bilo da se bolje cisti Miljacka i susjedni joj potoci od svakojakog otpada.
Lijepo bi bilo da narod (gradjani?) ne bacaju u Miljacku kontejnere za smece, stolove, bicike, plastiku u ko zna sta.
Lijepo bi bilo da svaki vlasnik psa nosi plasticnu kesu i pokupi iza ljubimca.
Lijepo bi bilo da nosimo klasicne cekere u kupovinu a ne da svaki dan donesemo nove plasticne kese koje ionako bacimo.
Lijepo bi bilo da vozaci fijakera prema vrelu Bosne prikace ispod repa prigodno da konji ne seru po aleji.
Lijepo bi bilo naruciti svinjsku vjesalicu ili leskovacki odrezak na Bascarsiji.
Lijepo bi bilo osposobiti dio Trebevica za familijarne setnje.
Lijepo bi bilo vidjeti vise policajaca na ulicama da odrzavaju red i uce primitivce redu.
Lijepo bi bilo kada bi svako postovao saobracajne znake za parkiranje, jednosmjernu voznju, 'biciklanje' kroz Ferhadiju i sl.
Znam, dosadan sam. Cak i naopak. Ali nismo svi savrseni.