Tudjin u vlastitom gradu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#26 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Nisam rodjen u Sarajevu, ali sam zivio u njemu dugi niz godina i usudjujem se reci da je Sarajevo bio grad, jeste i bice. Istina je da su rat i poratno siromastvo, kao i veliki broj nevoljom natjeranih pridoslica umnogome promjenili sarm tog grada, ali stanje ce svakako krenuti nabolje cim bude vise novca i manje ministara za kulturu poput ovog kojeg sada imamo.
Sarajevo ce, duboko sam uvjeren, ponovo postati biser-grad na Balkanu.
:bih: :bih: :bih: :bih:
smille

#27 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by smille »

Tačno, raja i papci je bila i ostala načelna podjela!
Samo se pitam za ove koji se osjećaju kao tuđini u vlastitom gradu kojoj su oni grupi pripadali i tada?
Ko je imao raju i bio u raji nekad, imaće je i biće i danas, pa taman da je sva ta njegova raja razasuta po svijetu, a sumnjam da nije ostao baš niko i što je najbitnije on voli svoj grad!
daisy007

#28 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by daisy007 »

Ja nisam iz Sa... ali cu napisati kako ja gledam na sve ovo iz svoje perspektive... Kad sam bila mala majka bi nas vodila u Sa pred skolu, da nam kupi obucu i knjige, to je bilo prije rata naravno. O uzbudjenju koje je vladalo dan prije i da se te noci nije ni spavalo (mi djeca) ne moram ni pisati, bio je to pravi mali praznik za nas. Slag na citav ljetni raspust. I danas su mu negdje ostali memorisani mirisi novih knjiga i obuce, mirisa cevapa sa carsije, i kad ih negdje slucajno osjetim to me odmah vrati u taj period i posjeti me na Sarajevo. Bila sam sva vazna tad, idem u glavni grad svoje republike, idem da se vozim tramvajem (u mom gradu ga nema), hranim golubove na Bascarsiji, setam Ferhadijom i lizem najbolji sladoled... Tad su ljudi bili ljubazni (u mojim ocima, djeteta) tete za pultovima i radnjama bi se smjesile, donosile nam da probamo razne modele cipelica, mogli smo sami da biramo koje cemo boje sveske, bez da nas iko mrzovoljno i drsko gleda i da jedva ceka da odemo... svi su bili veseli, nije bilo drskih, namrgodjenih i prepotentnih faca kao na moju zalost sada... Ja neznam ko su ti novi ljudi, ne mogu da razlikujem ni te stare u toj masi.. I ako ih ima, njihova djeca su neki novi klinci koji se ni ne sjecaju Sarajeva prije rata a ni Sarajeva u ratu, to su razmazena derista koja nista ne rade osim sto plaze po kafama i centrima i zive kao paraziti na racun roditelja, kako onih roditelja sto sa mukom popola zarade dinar, tako ovih novopecenih bogatasa... I takooo onda traje utrka.. utrka ko ce imati bolji motor, bolji auto, bolji cmop, mocniji telefon, skuplje cizme ili torbu, ko ce jesti u nekim novim urbanim mjestima, kojih se ne sjecam u onom Sarajevu od prije, a ne vidim da ista sarajevsko u njima ima... Ne mogu kora na rende , sto bi neko rekao, odem samo kada moram, do ambasada, do aerodroma ili zlu netrebalo bolnice Kosevo.. Tu su sad neki novi meni nepoznati ljudi, ni cevapi vala vise nisu sto su nekad bili, a o sladoledu i da nepricam, a guzva na ulicama me izludjuje.. Ostalo mi je jos da malo po naglasku mogu razaznati one prave sarajlije :) pa mi bude milo oko srca, sjetim se tog perioda od ranije ... I zbilja od srca zelim da se vrati makar djelic toga od prije.. Mada realno ima napretka, Sarajevo je se izgradilo, to mi vidimo koji ne zivimo tu najvise, mada bolji urbanisticki plan gradjenja nebi skodio , al et... :) Pusa svim pravim SARAJLIJAMA :bih:
The Nightwatchman

#29 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by The Nightwatchman »

sarajevo se moze nazvati gradom samo unutar svog referentnog sistema, dakle, ako ga poredimo sa ostalim naseljenim mjestima unutar granica drzave. sarajevo se ne moze nazvati gradom, ako ga poredimo sa drugim evropskim gradovima. ko misli suprotno, najvjerovatnije nije ni prdnuo dalje od zaostroga.

nadalje, uvijek sam govorio svojim prijateljima i poznanicima koji dobiju vizu na 20 dana pa odu negdje u neki evropski grad, a nakon toga nadju hiljadu mana i kazu "nigdje do moje bosne i sarajeva", dakle uvijek sam govorio da je potrebno platiti najmanje tri racuna za rezije u nekom gradu da bi uopste neko bio mjerodavan da ponudi svoj dojam o nekoj sredini. uzasno mi idu na zivce likovi koji odu negdje na sedam dana turisticki, pa onda donose neke svoje zakljucke.

nemate pojma koliko segmenata zivota je potrebno procijeniti u nekoj sredini da bi se moglo reci "ovdje je dobro" ili "ovdje nije dobro"...

sarajevo je ustvari vrlo skučena sredina, i što je još važnije, ali i bolnije - vrlo konzervirana sredina. hocu reci da mi zivimo u gradu - konzervi. sve sto je unutar te konzerve je naš domet donošenja zaključaka. kad tri puta vidiš da neko kopa po kontejneru, to ti postane svakodnevna stvar i ti to jednostavno ne primjećuješ. kad ti neko tri puta parkira auto ispred ulaza u zgradu, ti jednostavno oguglas. kad ti telecom operater ponudi uslugu koja negdje vec postoji godinama, i jos ti papreno naplati, tvrdeci kako je ta usluga nesto najnovije i najbolje sto ti se moglo dogoditi, ti popusis foru. a zasto je popusis? zato sto zivis u konzervi i ne mozes biti objektivan, jer nemas mogucnost komparacije.

stvar je u tome da smo potpuno odsjeceni od svih desavanja. to je realno stanje. politicka kretanja u zemlji, cini se, vode u totalnu propast.

ja nikada u zivotu nisam nikome naglasio da sam rodjen u sarajevu i da mi je pradedo rodjen u sarajevu. meni je to toliko minorna stvar. to je bitno ljudima koji imaju poremecenu viziju svijeta i življenja.

procitao sam jedan zanimljiv grafit:
Hrvatska i Srbija su shupak Evrope ...

Bosna se josh bori za tu titulu ...
strong69

#30 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by strong69 »

smille wrote:
strong69 wrote:Da se razumijemo, Sarajevo nikad i nije bio grad. Mozda jedva. Ni prije rata. A kamoli sada. Posljedice su teske i ko zna kad ce Sarajevo opet biti "ono nesto". "Ono nesto" bili su stanovnici Sarajeva a kakvog smo duha sada od toga nesto ostalo je nista.
De nam pojasni, a šta je to Sarajevo bilo ako nikad i nije bilo grad. Je li se to i ti osjećaš kao tuđin u svom gradu i od kada se tako osjećaš?
Čudno je to kako ljudi olako odustaju i odbacuju 'ono o nešto' svoje, ako ga je kod ovakvih ikada i bilo?
E pa jarane ostalo je 'ono nešto' što je mnogima okolo i prije smetalo i što im smeta i sada i vala neka smeta!!!
Sarajlija sam. Ne osjecam se tudincem u Sarajevu i nigdje to nisam napisao. U ratu su mi brat i otac dali zivot za odbranu grada. Cijeli zivot sam tu, tu cu i ostati. Volim svoj grad.

U Sarajevu su dozvolili da se napravi urbicid pa tako nikose naselja na vodozastitnim zonama, klizistima i na za to nepredvidenim mjestima. Sarajevo arhitektonski i gradevinski ima neprihvatljive standarde za uredenu gradsku sredinu. Kuce su izgradene bez regulacionog plana pa su prikljucci na kanalizacionu, vodovodnu i strujnu mrezu nelegalni ili nakaradni sto dovodi do pojava klizista, ulica koje se pretvaraju u rijeke kada padne kisa i nemogucnosti prilaska istim. Da ne govorim da je svako naselje prica za sebe. Kuce su na 2, na 4 vode, ove i one boje, visine i izgleda. Garaze u tim naseljima zauzimaju trecinu ulice pa je nemoguce mimoici se vozilom. Apsolutno mislim da ovim Sarajevo ne ispunjava zahtjeve jednog modernog grada sto se tice tog dijela.

A prica o stanovnicima je za mnogo dublju i opsirniju diskusiju. Ja nisam za te diskusije. Ostavicu to trenutnoj situaciji da komentarise.
The Nightwatchman wrote: ja nikada u zivotu nisam nikome naglasio da sam rodjen u sarajevu i da mi je pradedo rodjen u sarajevu. meni je to toliko minorna stvar. to je bitno ljudima koji imaju poremecenu viziju svijeta i življenja.
:thumbup: :thumbup:
maher

#31 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by maher »

besmislena je rasprava o tome da li je grad nesto sto postoji stotinama godina kao grad. sarajevo je u svim svojim epohama imalo karakteristike grada...a ljudi su odlazili i dolazili...da li su ljudi presudni da bi nesto bilo grad o tome bi se dalo raspravljati...nisam bas siguran su recimo pale sada grad ako sad tu zivi desetine hiljada bivsih gradjana sarajeva...kojima je ipak sarajevo omogucilo da se smatraju gradjanima

malo je mistifikovano i predratno sarajevo...ispade sada da su prije rata su svi bili fina gradska raja, svi su slusali ekv i azru...nije bilo narodnjaka, nije bila korida na kosevu, nisu bile guslarske veceri, nije bilo jalijasa, pucnjave, kradja, doduse nije bilo viza pa se vise kralo vani...in je bilo biti saner ili poznavati nekog sanera ... u sustini novokomponovana muzika je i krenula iz sarajeva....zaboravili smo halidove pocetke i citavu tu narodnjacku scenu koja je bila popularnija i od sarajevske pop skole...samo ih nije bas bilo u medijima....ovo mala napomena ovim mladjima kojima se pricaju te legende o predratnom sarajevu...

u sarajevo danas svaki dan dodje hiljade ljudi sto turisticki, sto poslom, sto zbog ambasada...tako da na ulicama mozete sresti sve te ljude, i ni u jednom gradu na svijetu nema propisano kakve glave ti ljudi treba da imaju da bi se pojedinci ugodno osjecali...besmisleno je bilo sta generalisati vezano za sarajevo...grad koji ima carsiju, mahale, centar grada, razlicita gradska naselja i gdje je mozete naci ljude koji zive u istom gradu, dakle urbani su po definiciji, ali nemaju nista zajednicko po bilo cemu...na primjer neko sa vratnika ili alipasina polja...

da ne spominjemo kljucne stvari...da je grad bio srusen, da je ostao bez deset hiljada svojih stanovnika koji su poginuli, da je tu hiljade ranjenih, rasturenih porodica, sirocadi, izbjeglica, onih koji su pobjegli iz sarajeva zbog bilo cega, onih koji su se vratili u sarajevo zbog bilo cega,...naravno to nije opravdanje da grad bude neuredan, i zato svuda u svijetu postoje kazne, ali grad ako je prljav ili zapusten ne znaci da nije grad...
smille

#32 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by smille »

The Nightwatchman wrote:sarajevo se moze nazvati gradom samo unutar svog referentnog sistema, dakle, ako ga poredimo sa ostalim naseljenim mjestima unutar granica drzave. sarajevo se ne moze nazvati gradom, ako ga poredimo sa drugim evropskim gradovima. ko misli suprotno, najvjerovatnije nije ni prdnuo dalje od zaostroga.
ja sretoh dosta svijeta iz sarajeva u, po tebi, referentnim gradovima, i moram reći da se većina njih ponaša u skladu sa normama urbanog života, a u nekim stvarima gradskije čak i od mnogih domicilnih, što će reći da tu kulturu nisu usvojili tamo negdje, nego su je ponjeli iz svog grada.
The Nightwatchman wrote:ja nikada u zivotu nisam nikome naglasio da sam rodjen u sarajevu i da mi je pradedo rodjen u sarajevu. meni je to toliko minorna stvar. to je bitno ljudima koji imaju poremecenu viziju svijeta i življenja.
ne kontam šta je tu prednost ako je neko rođeni sarajlija ili mu je čak pra-pradjed rođeni Sarajlija.
kome je to referenca onda je očito da je to sve što ima ili zna.
andrija2007

#33 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by andrija2007 »

sarajevo je ustvari vrlo skučena sredina, i što je još važnije, ali i bolnije - vrlo konzervirana sredina. hocu reci da mi zivimo u gradu - konzervi. sve sto je unutar te konzerve je naš domet donošenja zaključaka. kad tri puta vidiš da neko kopa po kontejneru, to ti postane svakodnevna stvar i ti to jednostavno ne primjećuješ. kad ti neko tri puta parkira auto ispred ulaza u zgradu, ti jednostavno oguglas. kad ti telecom operater ponudi uslugu koja negdje vec postoji godinama, i jos ti papreno naplati, tvrdeci kako je ta usluga nesto najnovije i najbolje sto ti se moglo dogoditi, ti popusis foru. a zasto je popusis? zato sto zivis u konzervi i ne mozes biti objektivan, jer nemas mogucnost komparacije. (The Nightwatchman)

Upravo ovako, dok je bila Juga, postojao je i protok ljudi iz bivse a i cijelog svijeta i to dvosmjerno.
Sarajevo je u ovom trenutku, bez mogucnosti slobodnog kretanja i putovanja za vecinu stanovnistva, kao kakav
indijanski rezervat ili zatvor otvorenog tipa, sa mogucnoscu setnje na otvorenom, bilo zbog viznih ogranicenja, ili nedostatka novca za putovanje, ili nedostatka navike da se putuje kod poslijeratnih generacija ili gubitkom volje za putovanjem kod onih, koji su nekad putovali uzduz i poprijeko Juge, Evrope i cijelog svijeta.
To nije normalno kao stanje, za bilo koji grad na svijetu i naravno da se to odrazava na kvalitet i opsti nacin zivljenja.
caes

#34 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by caes »

sto volim ove pljuvacine od tekstova, sve je lose, sve je crno, mi smo prave, autohtone sarajlije, shine ne valjaju, kablovska ne valja, jao, jao ..
zonbirile

#35 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by zonbirile »

@nightwatchman

ima nešto u tvome postu,ali najbolji je grafit na kraju.Mislim da mehanički posmatraš problem i referentnost Sarajeva.Glupo je porediti,evo i Kabul je glavi grad sa 3 000 000 stanovnika.Je li grad?
daleko

#36 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by daleko »

"Papak i raja", koje definicije, koja arogantnost.

Upravo takvi meni smetaju da se osjecam da sam u modernom gradu. Velicine ljudi se po meni gledaju kroz njihovu skromnost, osmjeh i ljubaznost a ne kroz definicije "papka" ili raje koji neki sebi dozvoljavaju.

Tacno je da se Sarajevo ne moze porediti sa modernim velikim gradovima Evrope, samo zaboravljate da se Sarajevo nikada zbog velicine nece ni vidjeti na tim kartama. Turisti nemaju iste naocale kao vase "sarajevke" ili "bivse sarajevske" i turistima je fascinanatno da obidu sva ta mjesta gdje su ljudi "prezivljavali sve sto su prezivljavali" posljednih godina. Iako je to sve tuzno mi moramo priznati da je to dio nase istorije, i prije tri sedmice, na svom odmoru, zaustavili su me 2 momka iz Spanije koji su me pitali koji bus da uzmu da bi posjetili tunel kroz koji se hrana prenosila i bio izlaz. Njih to interesuje, njih to fascinira.

Skandinavci, sa kojim sam ja pricala, su odusevljenim gradom, ljudima, hranom i svaki vidi Sarajevo kao nesto drugacije po svemu. Mislim da zaboravljamo cinjenicu da imamo nesto posebno, i da ti trebamo iskoristiti, radilo se o religioznom, kulturnom ili vec kakvom drugom turizmu.

Kod nas resursi nisu iskoristeni i imamo godine ispred nas da to uradimo ali mislim da smo na putu da to uvidamo, polako ali sigurno.

Sigurna sam da turisti ne sjede na Bascarsiji gledaju Sarajevo kako ga vi gledate. Svjetski ljudi nalaze puno toga zanimljivog u Sarajevu i ne ogranicavaju svoje poglede zbog neurednosti ili neorganizacije, to se vidi i po drugim velikim "evropskim" gradovima. Mi imamo i dobar razlog zasto je tako i vjerujem da se tako i prihvaca od tih ljudi.

Mali ljudi gube vrijeme trazeci papke i zadrzavaju svoje "siroke" poglede u pronalazenju i definisanju ko je papak a ko ne.
vratnik

#37 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by vratnik »

Sarajevo, Sarajevo?
(mislite na ovaj grad pored Vratnika?).
blabla, blabla, bla bla. Hrak - Pljuc, bla, bla bla, bla bla.
Veceras je koncert, svi su dobrodosli, besplatno je, nema cece, mrdnite guzicom.
(1000000ta tema o tome kako je Sarajevo fuj, i ljudi, bljak, a zgrade boze sacuvaj.. 100000 tema na kojoj ce se kroz usi provuci kako je neko pravi, a neko nije sarajlija, kako je to bitno ili nije.. Spomenuce se fijaker, tramvaj i hamam, sarajevski duh i sarajevska dusa, neko ce se valjati u sjecanjima, neko ce zaliti za izgubljenom mladoscu, par ljudi ce izgovoriti, par primiti uvrede, Delightful ce na kraju zatvoriti temu...)
Mrdnite guzicom, pospite tastaturu i kompjuter benzinom, izvrsite ritualno spaljivanje te vjestice, :oops: po mogucnosti javno (da to su veliki fuckin' gradovi) ili ako nista, posjetite neki kulturni dogadjaj veceras, ako zelite trazicu vam ja na netu program pozorista, koncerte, sta vam dusa hoce...
Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto..
Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto.. Uradite nesto..
:run:
smille

#38 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by smille »

daleko wrote:"Papak i raja", koje definicije, koja arogantnost.
Upravo takvi meni smetaju da se osjecam da sam u modernom gradu. Velicine ljudi se po meni gledaju kroz njihovu skromnost, osmjeh i ljubaznost a ne kroz definicije "papka" ili raje koji neki sebi dozvoljavaju.
Naravno da ti smetaju jer tema ne obrađuje Sarajevo u očima Skandinavaca već jednog Tuđina u vlastitom gradu. A ako već pričamo o ljubaznosti ovdje je je ljudi ispoljavaju (posebno prema strancima) do mjere koja meni nekad graniči sa glupošću, a nisu papci već raja. Ne znam, možda nisi odavde i možda ne shvataš metaforično značenje toga papci i raja, a možda je to jer si ti moderna, a mi ovdje nismo jer nam grad nije moderan, de molim te....
detroit-mercy

#39 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by detroit-mercy »

Ja sto ne mogu tudjina u svom gradu, mislim da nema mjesta u svijetu gdje se ljudi vise opterecuju podjelom na "raju i papke" nego u Sarajevu. Ta stalna potreba za samoreklamiranjem ili izidzanjem u sferu raje je toliko prisutna samo u Sarajevu. Svi se zale na nesto, zale se sto raja ne ide u pozoriste, na koncerte ozbilljne glazbe i td. Pa nigdje u svijetu visoku kulturu ne konzumira 80% stanovnistva, svugdje je taj broj oko 5% da se naguzis da naguras na 10%. Mozda se treba izmaknuti, pa pogledati Sarajevo sa strane da bi se dobila prava slika. Sarajevo je nesto sto privlaci kao magnet, lijepe zene na ulicama koje iako se nema (materijalno) izgledaju puno bolje (fizicki) i trendy nego u mnogim Evropskim ili Americkim gradovima. Da ima raje koja se oblaci da te bog sacuva ima, ali otidji u bilo koji Evropski grad pa ces naci masu onih sto hodaju u plasticnim sandalama sa bijelim carapama na nogama, pa ih niko ne zove papci. Grad sa svojim zvucima i mirisima, nesto sto se ne vidi i ne dozivljava svugdje.Oni sto stalno bale o drugim gradovima i o njihovim ljepotama, obicno porede grad sa gradovima gdje je prosjecna godisnja zarada stanovnistva preko 20-30 hiljada Eura, gdje je kupovna moc stanovnistva mnogo veca. I nemoj sada da mi neko kaze da grad nije samo kupovna moc, jeste grad je i kupovna moc. Jer tek kada si sit onda mislis i o kulturi i o mnogim drugim stvarima. I ta prica o parkiranju, vjeruj me da nema mjesta u svijetu gdje ne bi autom najahali na mater svoju samo da mogu, samo sto u vecini tih kulturnih gradova za tako nesto te dobro ozegnu po dzepu da ti se vise ne mili parkirati okolo. Pocni provoditi zakone i kaznjavati pa ces vidjeti kako se kultura utjeruje u sekundu, kako to da svi nasi koji mrdnu preko grane odmah postaju kulturni, mozda je zrak drugaciji. Svi bi da se porede sa Becom ili Londonom, ma nemoj, hajde usporedi se sa nekim gradom te velicine u Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji pa ces vidjeti da je Sarajevo po mnogo cemu ispred.
Na kraju, svi vi koji pljujete po Sarajevu, volio bih samo jedan dan da vidite malo Detroita, da vas prosetam Woodward avenijom, ili pojedinim cetvrtima grada, grad sa 800000 stanovnika i sa prosjecno jednim ubistvom na dan.
Da moze bolje moze, da se ne treba zadovoljiti trenutnim, ne treba, ali da je sve tako crno kao sto neki pisu i nije. I dosta vise te prezvakane, raja i papci jer je stvarno vise pateticna prica.
smille

#40 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by smille »

Evo sad ne znam ko mi je gori, papci ili ovi tuđinci u svom gradu, a možda je to isto?
@ detroit-mercy dobro si rekao mnoge stvari, hvala Bogu da ljudi vole ovaj grad pa kakav je da je, naš je...
daleko

#41 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by daleko »

smille wrote: Naravno da ti smetaju jer tema ne obrađuje Sarajevo u očima Skandinavaca već jednog Tuđina u vlastitom gradu. A ako već pričamo o ljubaznosti ovdje je je ljudi ispoljavaju (posebno prema strancima) do mjere koja meni nekad graniči sa glupošću, a nisu papci već raja. Ne znam, možda nisi odavde i možda ne shvataš metaforično značenje toga papci i raja, a možda je to jer si ti moderna, a mi ovdje nismo jer nam grad nije moderan, de molim te....
Nadam se da ce gospodin koji je otvorio temu pojasniti njegov stav u vezi poredjenja sa situacijom prije rata ili sa gradovima u regiji. Ne bih se slozila sa tobom da nije relevatno kako drugi vide grad jer nam ga je gospodin predstavio vizuelno nabrajajuci sve ono sto mu je smetalo. Jedva cekam da procitam njegove osjecaje za njegov grad koji ce, nadam se, biti malo dublji.
Dijeljenje ljude na "papke" i "raju" ste poceli vi kojima ti termini znace nesto. Meni ne znace nista.
Nisam moderna, a ljude u Sarajevu smatram da su ljudi kao i svim drugim gradovima.
8. sekretar SKOJ-a

#42 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

cistunac wrote:(iz pisma prijatelju)

Evo malo oko Sarajeva uopste. Ukratko, sve su to 'black holes' Evrope i nesto sto se ne mijenja na bolje.

Grad je onaj kakvim su ga oci zapamtile. Stare bosanske kuce, austro-ugarska arhitektura po glavnim ulicama grada, i naravno pseudo-komunisticka sa kojekakvim kockama bez maste i bez oblika. Sve je to ostalo s tim da je vecina zgrada ostarila i opstaju naboranih fasada i raznih ratnih oziljaka koje su negdje zakrpane sasvim drugim materijalima i bojama. Neke su zgrade i dalje devastirane jer su valjda vlasnistvo stare armije pa se i dalje vode sporovi ko treba da ih preuzme.

Dosljaci kao obicno nista dobra nisu donijeli nego svoju nekulturu. Najposjecenija setalista su Vilsonovo (iza Zemaljskog muzeja), kao i paralelno mu s druge strane Miljacke, uz novogradnje Grbavice, Hrasnog i Cengic vile. Mnostvo faca negradskog karaktera je tu sto se ocituje i nacinom setanja gdje pravilo desnog ne postoji. I pored toga sto se Vilsonovo koje je zaista uredjeno zatvara za auto saobracaj of 17-23 sata, naci se se pokoji osioni skuteras da izaziva vozeci slalom oko setaca, onih na 'in-line' koturaljkama, djecom i psima. Jos su gori oni koji se na bicklima utrkuju ne samo po toj zatvorenojn cesti nego i po pjesackim stazama jer im valjda ulica nije dovoljna. I to sve uz blagonaklonost policije koja valjda pazi da neko ne udje u ulicu zatvorenu za saobracaj, a sta se u njoj desava, to nije njihova briga. Istini za volju, policije je malo. Od Marindvora do Bascarsije mozda sretnes jednog ili dva i to uglavnom u blizini Predsjednistva gdje se moze obicno sresti i mlada policajka sa kosom do pola ledja ili vezanoj u konjskom repu ali nikako ispod kape. Jos kad bi im drzava dozvolila visoke potpetice... Ali policiji je dozvoljeno pusenje na radnom mjestu. Ljudi u uniformi fino duvane na sred ulice. Ocekivati da budu dobri primjeri za mladje i autoriteti demokratske vlasti je stvarno previse.

Da se vratimo; ta masa setaca nema nista sa izgledom grada, sa zivotom, veseloscu, vjerom u bolje. Nigdje osmijeha, drzanja za ruku, sitnih igrica i slicno. Naravno, toga se moze ponekada vidjeti kod jako mladih koji se jos zabavljaju ali je masa onih koji su vec prosli dio zivota u raznim vidovima predominantna. Niti im je sadasnjica od interesa a najmanje vjeruju u buducnost. Ako nekoga pogledas u lice pa se nasmijesis, gledaju u tebe kao cudo. Tako se ponasaju i muski i zene. Odsutno, hladno i bezlicno.

Stil oblacenja ne postoji. Stara je sala da ces bosanca poznati na svadbi jer ima najljepsu trenerku. Ako nije to, onda ces kojekakve 'sandzaklije' i carsijske problematicare poznati po tome da su osisani 'na nulu.' Cesto su istetovirani... pa sta, ako moze Zlatan Ibrahimovic, mogu i ja. To su ujedno oni koji imaju male tasnice za cigarete i novcanik a mnogi i za pistolj, registrovan ili ne. Nek' se nadje. Slicno je i u 'istocnom Sarajevu' sto znaci Dobrinja i ono s druge strane Trebevica.

Ferhadija (Vase Miskina) je glavno mjesto za setnje i za 'korziranje' sarajlija. Po danu, tu je mjesavina poslovnih ljudi—pa moraju i oni malo izaci s posla—te penzioneri, gospodje koje idu na pijacu, i naravno dosta mladih. Kafane su uglavnom pune i prati se ko prolazi a ko jos nije dosao. Navecer je slicno ali sa vise mladih. Ali najgore Ferhadija izgleda nedjeljom popodne ili predvece. Majke nam nisu uzalud govorile da se nedjeljom u to doba setaju samo kucne pomocnice i vojnici. Ni jednih vise nema ali ima faca. Nevjerovatnih faca kao jedinki i faca kao cijelih porodica zbog kojih (bez da ih opisujem) treba izbjegavati Ferhadiju u to doba.

Kaldrme i plocnici ulica su posebna prica. Sa izuzetkom Ferhadije, Titove i Vilsonovog setalista, ostale nisu popravljane od Titovog vakta. Ostaci ekspolozija granata su i dalje vidljivi. Ali je jos tragicnije da su prisutne rupe u koje se moze propasti kao i sve rupe i kanali gdje je prekopano i nezakopano u zadnjih 20-30 godina gdje se ljeti skuplja voda na plocnicima za prisilni dio fizickog vaspitanja prolaznika, a na kolovozu prskanja prolaznika od strane gustog saobracaja i bezobzirnih vozaca. Naravno, rupe u plocnicima su zimi mini klizalista koja pune cekaonicu Hitne pomoci.

Parkiranje auta (koji su po novim pravopisima 'ovo auto' a bicikl je 'ovo biciklo') blokira prolaz pjesacima koji moraju preko ulice kako bi zaobisli vozila. Pravila parkiranja su jednostavna: Parkiraj se gdje god hoces. Nemoj doduse pred vladinim zgradama i diplomacijom, ali su ostali 'fair game.' Plocnici su narocito pogodni cak i kada se blokiraju i oni planirani za kretanje samo u koloni, jedan po jedan. Ako, zato sarajlije imaju prednost nad drugim u Evropi jer imaju ekstra oci i usi.

Vozaci i kultura ne idu zajedno pa zato i nema vozacke kulture. Ma da su za skutere i motorcikle obavezne kacige, mnogi ih nemaju a i sto bi. Prvo, to sirotim vozacima smeta frizuri. Policija ih ne zaustavlja bez obzira kako voze, a i kada bi ih zaustavili zbog kacige vozaci bi im samo izdeklamovali dio zakona u kojem stoji da vozac mora da je u posjedu iste ali ne pise da treba da je nosi, kako mi objasni jedan policajac. Odavno promatram jednu djevojku sa crvenom 'punk' frizurom koja na macho 1000 ccm-plus motorciklu uglavnom prevozi svoje decke. I naravno oboje su bez kaciga. Nije neuobicajeno da se 'wheelie' tj. vozi se na zadnjem tocku po glavnim saobracajnicama. Naravno, tu su glavni oni od 12 ili nesto vise godina koji voze bez dozvole u sred grada. Sarajevo je rijedak grad gdje je dozvoljena upotreba ATV vozila na cetiri tocka i to bez zmigavaca. Ali nemoj da slucajno predjes cestu van prelaza jer mozes platiti kaznu. Reda mora da bude.

Navecer na dvije longitudinalne ulice je trkaliste automobila: od semafora do semafora. Macho tipovi smatraju svakog drugog izazivacem kojem treba pokazati s kim ima posla. Prekrojeni izduvni sistemi sluze samo za pravljenje buke i za kafanske diskusije oko te tehnologije.

Tramvaji su uglavnom oni isti kao prije 30-40 godina ali ima i nesto novijih sto ne pomaze oko buke jer su sine u groznom stanju a blokovi betonski kako bi se svaka vibracija prenijela na one koje zive stotinjak metara od pruge. Izuzev kada je vani +30 stepeni, prozori ostaju zatvoreni a klime ili nema ili ne radi. I ne ocekuj da ce mladji da se dignu u tramvaju starijim. To je valjda neki glupi starinski obicaj a danasnja djeca su sigurno umornija pa sjede dok cak i njihove majke stoje. Toliko o novom sistemu odgoja.

Sve u svemu, nije lako biti tudjin u vlastitom gradu.
Perfidni četnikluk,...Gdje god vidiš mogućnost za podjelu, produbi je,...Sarajlije vs. Sandžaklije, Sarajlije vs. došlje,...Samo na jednom mjestu piše pravilno Sarajevo, a za njega su Sarajlije, ''sarajlije'', Bosnaci su mu ''bosanci'',...Nema sumnje ima veoma veliku moć zapažanja, ali...četnik ostaje četnik,...
black

#43 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by black »

pozovi "chede" shto su bili po okolnim brdima, da se vrate..oni su "prava gradska raja" ... :oops:

osipam se od ovakvih tema..i zbog toga se ponekad osjecam tudjinom u vlastitoj drzavi
skojevac :thumbup:
Toffee karamela

#44 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by Toffee karamela »

Ha ha text ko iz snova, nema šta, za članak recimo u kome bi se studentima psihologije na djelu predočilo šta je to mizantropija iliti mržnja prema ljudima općenito a u konačnici prema sebi samome.

Uvijek se pitam kakvi su to ljudi koji kada izađu po hljeb ili da se prošetaju Ferhadijom mogu upiti u sebe i primijetiti samo ružne stvari. I ne da im te stvari iskaču pred nos same, oni ih i hotimično traže. I onda kada ih nađu počnu daviti sve ljude oo sebe prepričavajući im utiske o estetici ružnoće čije su primjere našli po Sarajevu. A kad im ni to nije dovoljno, onda na internet. Pitala sam se dalje, je li riječ o starijim ljudima koji su pogubili društvo i iluzije u životu pa im se sada rastvorila infernalna rugoba daljeg opstanka na ovome svijetu, ili jednostavno ljudima koji nemaju društva, asocijalni su po prirodi ili silom prilika, pa nemaju s kim kafu popiti u Parkuši ili na Sebilju i protabirit koju ili neki treći....kontam opet da su besparica ili konstantno nemanje posla mogli opet ljude napraviti takvim, pa mi ih onda dođe i nekako žao i počnem ih i razumijevati. Ali kako god okrenete, mislim da je to do insana samog. Anais Nin je jednom rekla, parafraziram "da stvari nikada ne vidimo onakvima kakve zaista jesu nego kakvom ih bojom oboji naša duša".

A ti, Čistunac, ako si zaista neki ispaćeni Sarajlija i tražiš ostatke ostataka svog nekadašnjeg grada, prestani se špacirati Fehadijom i osluškivati kakvi zvuci dolaze iz kafana ili Wilsonovim, pa se noću uspni recimo u podnožje Bijele tabije odakle se grad vidi, pogledaj ta svjetla i osjeti mirise koji se dižu iz onih starinskih pekara na Kovačima i zvuk zrikavaca u okolnoj travi i pomisli samo da je grad još tu a lako je moglo biti da ga nema. Ni nas u njemu. Pa nam onda javi osjećaš li se još tuđinom.
detroit-mercy

#45 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by detroit-mercy »

Toffee karamela wrote:Ha ha text ko iz snova, nema šta, za članak recimo u kome bi se studentima psihologije na djelu predočilo šta je to mizantropija iliti mržnja prema ljudima općenito a u konačnici prema sebi samome.

Uvijek se pitam kakvi su to ljudi koji kada izađu po hljeb ili da se prošetaju Ferhadijom mogu upiti u sebe i primijetiti samo ružne stvari. I ne da im te stvari iskaču pred nos same, oni ih i hotimično traže. I onda kada ih nađu počnu daviti sve ljude oo sebe prepričavajući im utiske o estetici ružnoće čije su primjere našli po Sarajevu. A kad im ni to nije dovoljno, onda na internet. Pitala sam se dalje, je li riječ o starijim ljudima koji su pogubili društvo i iluzije u životu pa im se sada rastvorila infernalna rugoba daljeg opstanka na ovome svijetu, ili jednostavno ljudima koji nemaju društva, asocijalni su po prirodi ili silom prilika, pa nemaju s kim kafu popiti u Parkuši ili na Sebilju i protabirit koju ili neki treći....kontam opet da su besparica ili konstantno nemanje posla mogli opet ljude napraviti takvim, pa mi ih onda dođe i nekako žao i počnem ih i razumijevati. Ali kako god okrenete, mislim da je to do insana samog. Anais Nin je jednom rekla, parafraziram "da stvari nikada ne vidimo onakvima kakve zaista jesu nego kakvom ih bojom oboji naša duša".

A ti, Čistunac, ako si zaista neki ispaćeni Sarajlija i tražiš ostatke ostataka svog nekadašnjeg grada, prestani se špacirati Fehadijom i osluškivati kakvi zvuci dolaze iz kafana ili Wilsonovim, pa se noću uspni recimo u podnožje Bijele tabije odakle se grad vidi, pogledaj ta svjetla i osjeti mirise koji se dižu iz onih starinskih pekara na Kovačima i zvuk zrikavaca u okolnoj travi i pomisli samo da je grad još tu a lako je moglo biti da ga nema. Ni nas u njemu. Pa nam onda javi osjećaš li se još tuđinom.
Nista ni dodati ni oduzeti, svaka cast :thumbup: :thumbup:
Jara

#46 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by Jara »

Prvo - ja se ni u jednom gradu u kojem sam bila ne osjećam kao tuđin! :) Bilo "vani", bilo ovdje...
Biće da je do mene... ;-)
Ima mnogo toga što mi se ne sviđa u Sarajevu - prva sam da dobronamjerno kritikujem. I mnogo toga što mi se sviđa - prva sam da pohvalim! :-D
Pored svih svojih maHana, ovaj grad se sviđa i mnogim strancima:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=66098

;-) :)
caes

#47 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by caes »

jasno, nije sarajevo savrseno, daleko je od toga, ali ovih internet zalopojki visoke b klase je fakat dosta.
moja topla preporuka svakom ko se osjeca ko tudjin i ko ne moze da proseta gradom, a da se ne zgrozi dvajes puta, je da razguli il da mjenja nesto.
uvijek su me nervirali vjeciti kriticari i teoreticari.
norah

#48 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by norah »

Ne znam stvarno odakle ovolika mrznja i svo nepotrebno baljezganje protiv Sarajeva. Dosta putujem i svugdje se osjecam prijatno. Ali Sarajeva nigdje nema. Ruku na srce, i nije neki velegrad, ali je grad koji ima dusu, i dobre, divne, plemenite ljude, lijepe ljude, zene koje imaju puno stila kada se oblace i to nose elegantno i dostojanstveno, dobru hranu, nije skup grad kao mnogi u nasem okruzenju...a ne treba zaboraviti kroz sta je sve nas grad prosao prije samo 14 godina...Molim autora ovog clanka da mi kaze u kom to evropskom gradu moze piti kafu 2 sata i citati novine a da te konobari ostave na miru i ne forsiraju te da stalno nesto narucujes (to me bas nervira u evropskim gradovima), gdje tako jeftino mozes pojesti dobru hranu i upoznati jednostavne, iskrene i plemenite ljude.....tacno je da mnogo toga jos nemamo ali to nas samo cini potencijalnim mjestom za razvoj i ulaganja....Uh, jos bih pisala ali sam umorna...stvarno me nerviraju ovakvi glupi tekstovi!
ahmed&nedzad

#49 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by ahmed&nedzad »

Krenuo sam da napišem komentar, ali onda vidim da su me preduhitrili @8. sekretar SKOJ-a i @black. :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#50 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by Romeo 80 »

@norah
zene koje imaju puno stila kada se oblace i to nose elegantno i dostojanstveno
Hajde da ne idem previše široko i ne komentarišem ostatak posta, ali ovo boldovano mi zapara oči...
Jesi li sigurna da misliš na Sarajevo? :-) Jedino ako pod stilom misliš na minjake dopičnjake i sise na izvolton, a u glavi bezvazdušni prostor... :D
Post Reply