Tudjin u vlastitom gradu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

cistunac

#1 Tudjin u vlastitom gradu

Post by cistunac »

(iz pisma prijatelju)

Evo malo oko Sarajeva uopste. Ukratko, sve su to 'black holes' Evrope i nesto sto se ne mijenja na bolje.

Grad je onaj kakvim su ga oci zapamtile. Stare bosanske kuce, austro-ugarska arhitektura po glavnim ulicama grada, i naravno pseudo-komunisticka sa kojekakvim kockama bez maste i bez oblika. Sve je to ostalo s tim da je vecina zgrada ostarila i opstaju naboranih fasada i raznih ratnih oziljaka koje su negdje zakrpane sasvim drugim materijalima i bojama. Neke su zgrade i dalje devastirane jer su valjda vlasnistvo stare armije pa se i dalje vode sporovi ko treba da ih preuzme.

Dosljaci kao obicno nista dobra nisu donijeli nego svoju nekulturu. Najposjecenija setalista su Vilsonovo (iza Zemaljskog muzeja), kao i paralelno mu s druge strane Miljacke, uz novogradnje Grbavice, Hrasnog i Cengic vile. Mnostvo faca negradskog karaktera je tu sto se ocituje i nacinom setanja gdje pravilo desnog ne postoji. I pored toga sto se Vilsonovo koje je zaista uredjeno zatvara za auto saobracaj of 17-23 sata, naci se se pokoji osioni skuteras da izaziva vozeci slalom oko setaca, onih na 'in-line' koturaljkama, djecom i psima. Jos su gori oni koji se na bicklima utrkuju ne samo po toj zatvorenojn cesti nego i po pjesackim stazama jer im valjda ulica nije dovoljna. I to sve uz blagonaklonost policije koja valjda pazi da neko ne udje u ulicu zatvorenu za saobracaj, a sta se u njoj desava, to nije njihova briga. Istini za volju, policije je malo. Od Marindvora do Bascarsije mozda sretnes jednog ili dva i to uglavnom u blizini Predsjednistva gdje se moze obicno sresti i mlada policajka sa kosom do pola ledja ili vezanoj u konjskom repu ali nikako ispod kape. Jos kad bi im drzava dozvolila visoke potpetice... Ali policiji je dozvoljeno pusenje na radnom mjestu. Ljudi u uniformi fino duvane na sred ulice. Ocekivati da budu dobri primjeri za mladje i autoriteti demokratske vlasti je stvarno previse.

Da se vratimo; ta masa setaca nema nista sa izgledom grada, sa zivotom, veseloscu, vjerom u bolje. Nigdje osmijeha, drzanja za ruku, sitnih igrica i slicno. Naravno, toga se moze ponekada vidjeti kod jako mladih koji se jos zabavljaju ali je masa onih koji su vec prosli dio zivota u raznim vidovima predominantna. Niti im je sadasnjica od interesa a najmanje vjeruju u buducnost. Ako nekoga pogledas u lice pa se nasmijesis, gledaju u tebe kao cudo. Tako se ponasaju i muski i zene. Odsutno, hladno i bezlicno.

Stil oblacenja ne postoji. Stara je sala da ces bosanca poznati na svadbi jer ima najljepsu trenerku. Ako nije to, onda ces kojekakve 'sandzaklije' i carsijske problematicare poznati po tome da su osisani 'na nulu.' Cesto su istetovirani... pa sta, ako moze Zlatan Ibrahimovic, mogu i ja. To su ujedno oni koji imaju male tasnice za cigarete i novcanik a mnogi i za pistolj, registrovan ili ne. Nek' se nadje. Slicno je i u 'istocnom Sarajevu' sto znaci Dobrinja i ono s druge strane Trebevica.

Ferhadija (Vase Miskina) je glavno mjesto za setnje i za 'korziranje' sarajlija. Po danu, tu je mjesavina poslovnih ljudi—pa moraju i oni malo izaci s posla—te penzioneri, gospodje koje idu na pijacu, i naravno dosta mladih. Kafane su uglavnom pune i prati se ko prolazi a ko jos nije dosao. Navecer je slicno ali sa vise mladih. Ali najgore Ferhadija izgleda nedjeljom popodne ili predvece. Majke nam nisu uzalud govorile da se nedjeljom u to doba setaju samo kucne pomocnice i vojnici. Ni jednih vise nema ali ima faca. Nevjerovatnih faca kao jedinki i faca kao cijelih porodica zbog kojih (bez da ih opisujem) treba izbjegavati Ferhadiju u to doba.

Kaldrme i plocnici ulica su posebna prica. Sa izuzetkom Ferhadije, Titove i Vilsonovog setalista, ostale nisu popravljane od Titovog vakta. Ostaci ekspolozija granata su i dalje vidljivi. Ali je jos tragicnije da su prisutne rupe u koje se moze propasti kao i sve rupe i kanali gdje je prekopano i nezakopano u zadnjih 20-30 godina gdje se ljeti skuplja voda na plocnicima za prisilni dio fizickog vaspitanja prolaznika, a na kolovozu prskanja prolaznika od strane gustog saobracaja i bezobzirnih vozaca. Naravno, rupe u plocnicima su zimi mini klizalista koja pune cekaonicu Hitne pomoci.

Parkiranje auta (koji su po novim pravopisima 'ovo auto' a bicikl je 'ovo biciklo') blokira prolaz pjesacima koji moraju preko ulice kako bi zaobisli vozila. Pravila parkiranja su jednostavna: Parkiraj se gdje god hoces. Nemoj doduse pred vladinim zgradama i diplomacijom, ali su ostali 'fair game.' Plocnici su narocito pogodni cak i kada se blokiraju i oni planirani za kretanje samo u koloni, jedan po jedan. Ako, zato sarajlije imaju prednost nad drugim u Evropi jer imaju ekstra oci i usi.

Vozaci i kultura ne idu zajedno pa zato i nema vozacke kulture. Ma da su za skutere i motorcikle obavezne kacige, mnogi ih nemaju a i sto bi. Prvo, to sirotim vozacima smeta frizuri. Policija ih ne zaustavlja bez obzira kako voze, a i kada bi ih zaustavili zbog kacige vozaci bi im samo izdeklamovali dio zakona u kojem stoji da vozac mora da je u posjedu iste ali ne pise da treba da je nosi, kako mi objasni jedan policajac. Odavno promatram jednu djevojku sa crvenom 'punk' frizurom koja na macho 1000 ccm-plus motorciklu uglavnom prevozi svoje decke. I naravno oboje su bez kaciga. Nije neuobicajeno da se 'wheelie' tj. vozi se na zadnjem tocku po glavnim saobracajnicama. Naravno, tu su glavni oni od 12 ili nesto vise godina koji voze bez dozvole u sred grada. Sarajevo je rijedak grad gdje je dozvoljena upotreba ATV vozila na cetiri tocka i to bez zmigavaca. Ali nemoj da slucajno predjes cestu van prelaza jer mozes platiti kaznu. Reda mora da bude.

Navecer na dvije longitudinalne ulice je trkaliste automobila: od semafora do semafora. Macho tipovi smatraju svakog drugog izazivacem kojem treba pokazati s kim ima posla. Prekrojeni izduvni sistemi sluze samo za pravljenje buke i za kafanske diskusije oko te tehnologije.

Tramvaji su uglavnom oni isti kao prije 30-40 godina ali ima i nesto novijih sto ne pomaze oko buke jer su sine u groznom stanju a blokovi betonski kako bi se svaka vibracija prenijela na one koje zive stotinjak metara od pruge. Izuzev kada je vani +30 stepeni, prozori ostaju zatvoreni a klime ili nema ili ne radi. I ne ocekuj da ce mladji da se dignu u tramvaju starijim. To je valjda neki glupi starinski obicaj a danasnja djeca su sigurno umornija pa sjede dok cak i njihove majke stoje. Toliko o novom sistemu odgoja.

Sve u svemu, nije lako biti tudjin u vlastitom gradu.
uvjek dobar gost

#2 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by uvjek dobar gost »

Skidam kapu i naklon za text.

kako ne dodati modu grada... gole djevojke i djevojčice koje misle da je Pink pojam i da je BN televizija nešto posebno... sa tim stilom idu i zvuci koji dopiru do mene iz kafana grada Sarajeva.. ti zvuci harmonika i te popjevke.... to danas i jesmo mi.. !

Još jednom naklon !
nineinchnails

#3 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by nineinchnails »

uvjek dobar gost wrote:Skidam kapu i naklon za text.

kako ne dodati modu grada... gole djevojke i djevojčice koje misle da je Pink pojam i da je BN televizija nešto posebno... sa tim stilom idu i zvuci koji dopiru do mene iz kafana grada Sarajeva.. ti zvuci harmonika i te popjevke.... to danas i jesmo mi.. !

Još jednom naklon !
Da, grad lici i "zvuci" kao da je u Srbiji.
negativ

#4 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by negativ »

@cistunac, svašta nam ti napisa o našem gradu, neka i treba...
samo jedno kratko pitanje... da li ti živiš u ovom gradu ili si sve to primjetio dok si bio na odmoru u domovini?
uvjek dobar gost

#5 Re: Tudjin u vlastitom gradu

nineinchnails wrote:
uvjek dobar gost wrote:Skidam kapu i naklon za text.

Još jednom naklon !
Da, grad lici i "zvuci" kao da je u Srbiji.
I TO jUŽNOJ.....

Skoro hodam nešto sa suprugom po gradu i vodimo polemiku... ono šta čini grad ljudi ili građevine ili neka kombinacija pomenutog..... i jašta skoro pa se uzesmo za vratove.... ja tvrdih da rad čine ljudi kojih mahom nema i građevine koje skoro pa i ne primjećujem više od divlje gradnje i nepropisno parkiranih auta, nastavih naravno da je Sarajevo danas grad tržnih centara i divlje gradnje... bezobraznih vozača i nas sanjara koji nećemo sebi još uvije da priznamo da je grad odbranjen u toku opsade ali da je pao u miru....

Na kraju smo se složili oboje da sve manje prepoznajemo grad u kome smo odrasli, no da to nije usamljen primjer u Svijetu, samo što se svjetski gradovi mijenjaju na bolje..., a naše Sarajevo na gore....
cistunac

#6 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by cistunac »

negativ wrote:@cistunac, svašta nam ti napisa o našem gradu, neka i treba...
samo jedno kratko pitanje... da li ti živiš u ovom gradu ili si sve to primjetio dok si bio na odmoru u domovini?
Jah, ovdje sam vec godinu dana... Ali to nema veze oko tvog pitanja. Rodjenim sarajlijama je lako da uoce promjene za samo nekoliko dana.
The Nightwatchman

#7 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by The Nightwatchman »

meni je ovaj tekst fenomenalan jer je brutalno istinit. ne mogu da zamislim nekoga ko se ne bi složio sa svime što je rečeno. ako takav postoji, neka napiše kontra tekst, kojim bi mogao pobiti ili ublaziti ovo sto je cistunac rekao. neka ponudi kontra argumente.

mislim, boli me ovo uzasno, ali je istina.
:(
zonbirile

#8 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by zonbirile »

pa Kosovo i Sanđak su u južnoj Srbiji.
negativ

#9 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by negativ »

cistunac wrote:Jah, ovdje sam vec godinu dana... Ali to nema veze oko tvog pitanja. Rodjenim sarajlijama je lako da uoce promjene za samo nekoliko dana.
a koliko te dugo nije bilo ovdje? ne znam ali ja se ne osjećam kao tuđin u svom gradu pa mi je naslov teme zanimljiv... pored toga znam i mnoge nerođene Sarajlije koji u trenu primjete razlike, a znam i mnoge rođene Sarajlije koji su bili i ostali papci i mimo ovog današnjeg seljakluka koji si opisao...
Incub

#10 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by Incub »

Odlican "opis" glavnog nam grada...
Mada se moze primjeniti i na ostale sredine u BiH.
Mislio sam da ce poceti napadi na post ali prijatno sam iznenadjen.
Raja je nekako izgubila identitet,kao i sve ostalo u drzavi...
Pametniji se povuce pred dvije budale (tako je to nekad Balasevic opisao) eto sta nam se bas desava.
Ova turbo folk najezda po Bosankim carsijama je krenula nekako vec (kako se ja sjecam) 2002-2003 pa na ovamo.Ono prodjes glavnom ulicom petak,subota a tamo se raja odvaljuje uz cirilicu.Ovi ostali kafici (sa ranijim repertoarom) postajali pusti i tako se raja prilagodila za gomilom.
Ima izuzetaka ali je stvarno malo...
Samo dokle ovako :):):)
žena zmaj

#11 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by žena zmaj »

Samo da se zahvalim na ovom tekstu autoru, sve pohvale! Hvala ti sto nisam usamljeni stranac u vlastitom gradu...olaksavajuca okolnost u ovom naopakom gradu je sto znam da nas ima jos koji smo tudji, iako tu rodjeni, odrasli i zaglavili...
Kupalo

#12 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by Kupalo »

negativ wrote:
cistunac wrote:Jah, ovdje sam vec godinu dana... Ali to nema veze oko tvog pitanja. Rodjenim sarajlijama je lako da uoce promjene za samo nekoliko dana.
a koliko te dugo nije bilo ovdje? ne znam ali ja se ne osjećam kao tuđin u svom gradu pa mi je naslov teme zanimljiv... pored toga znam i mnoge nerođene Sarajlije koji u trenu primjete razlike, a znam i mnoge rođene Sarajlije koji su bili i ostali papci i mimo ovog današnjeg seljakluka koji si opisao...
Negativ što se osjećaš prozvanim? Upravu si ima različitih rođenih Sarajlija ima onih u prvoj ,drugoj... generaciji, a najbolji su oni koji potenciraju da jesu Sarajlije (a došli su prije par godina). Problem je procenta krkanluka i papanluka, naravno uvijeg ga je bilo ali je omjer definitivno bio niži.
popajic

#13 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by popajic »

@uvijek dobar gost
...i nas sanjara koji nećemo sebi još uvije da priznamo da je grad odbranjen u toku opsade ali da je pao u miru....
doboga tesko priznati da je ovo tacno...
bice bolje,bice bolje...
8. sekretar SKOJ-a

#14 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

cistunac wrote:...
Dosljaci kao obicno nista dobra nisu donijeli nego svoju nekulturu. ...
Joj, pa zaboravio si vehabije, nindje,...O, kako bi ''nekulturni došljaci'' i 'sandzaklije' voljeli da nisu mrdnuli iz svojih vukosexina, manjih gradova,...
addem

#15 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by addem »

Pink je davno trebalo zabraniti bash onako kako je zabranjena i bosnjacka televizija. Ovaj narod danas zivi po normama koje pink postavlja, turbo folk je postao dio naseg identiteta. Dosao je prvo Sinan Sakic, Aca Lukas, pa onda Stoja i ostale, obarali su rekorde dvorana, stvarali histeriju. Kulminacija kulturne propasti Sarajeva jeste ulazak Lepe Brene na velika vrata, a ta vrata otvorio je niko drugi do ministra Kulture :). Nekakav stomatolog na kameleonu je postao preko noci faca sa svojim glupim forama (i on je Brenu svim srcem branio i pozivao u Sa). Narodno Pozoriste zjapi prazno, projekcije opere vise niko i ne gleda, drama drami, svi se furaju na neki SFF i malo ludog provoda.
Sta treba gospodo da vas cudi, face, ljudi, koji zive po principu koji im se servira na TV. Nas sistem vrijednosti je potpuno unisten.
Za kraj poslusajte pjesmu Kemala Malovcica "Deveram deveram", novi hit velikog bosanskog hitmakera

http://www.youtube.com/watch?v=oPqVXSvfogk

isto tako pogledajte snimke najmasovnijeg kulturnog dogadjaja u BiH

http://www.youtube.com/watch?v=256GNlllFGQ

i jedan no comment...
http://www.youtube.com/watch?v=TCBYU63JkGo

I sta kome treba biti cudno i jadno sto je prijestolnica ovakva kakva je... Kad vidite sta se sve okolo nas dogadja dobro da ikako i postojimo. :skoljka:
zonbirile

#16 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by zonbirile »

@addem

još u staroj Jugi su ljudi od imena i pera tvrdili da je papanluk omeđen mjestima gostovanja turbo zvijezda.Danas je podvučeno žuto,pa u Sloveniji Sakiće i comp. ne puštaju ni na granu,samo u tranzit,Hrvatska se još otima,ostalo je palo.
murti439

#17 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by murti439 »

addem wrote:Pink je davno trebalo zabraniti bash onako kako je zabranjena i bosnjacka televizija. Ovaj narod danas zivi po normama koje pink postavlja, turbo folk je postao dio naseg identiteta. Dosao je prvo Sinan Sakic, Aca Lukas, pa onda Stoja i ostale, obarali su rekorde dvorana, stvarali histeriju. Kulminacija kulturne propasti Sarajeva jeste ulazak Lepe Brene na velika vrata, a ta vrata otvorio je niko drugi do ministra Kulture :). Nekakav stomatolog na kameleonu je postao preko noci faca sa svojim glupim forama (i on je Brenu svim srcem branio i pozivao u Sa). Narodno Pozoriste zjapi prazno, projekcije opere vise niko i ne gleda, drama drami, svi se furaju na neki SFF i malo ludog provoda.
Sta treba gospodo da vas cudi, face, ljudi, koji zive po principu koji im se servira na TV. Nas sistem vrijednosti je potpuno unisten.
Za kraj poslusajte pjesmu Kemala Malovcica "Deveram deveram", novi hit velikog bosanskog hitmakera

http://www.youtube.com/watch?v=oPqVXSvfogk

isto tako pogledajte snimke najmasovnijeg kulturnog dogadjaja u BiH

http://www.youtube.com/watch?v=256GNlllFGQ

i jedan no comment...
http://www.youtube.com/watch?v=TCBYU63JkGo

I sta kome treba biti cudno i jadno sto je prijestolnica ovakva kakva je... Kad vidite sta se sve okolo nas dogadja dobro da ikako i postojimo. :skoljka:
Ovaj zadnji... MNOOOOOOGO DOBAR....
negativ

#18 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by negativ »

priča o evidentnom papanluku ima mjesta ali ipak ne mislim da je to jedino obilježje Sarajeva... ima i mnogo drugih, lijepih stvari koje oslikavaju naš grad, pa eto hajde da kažemo i to... oni koji nisu imali svoju raju prije neće je imati ni sada i oni će se uvijek osjećati tuđincima u svom gradu, kako god se on zvao... sarajevski mentalitet jeste poseban iz više razloga: cinizam, humor, širina, spremnost da se pomogne svakome, mahalanje, muntanje, varanje i drugo da ne nabrajam više, a to sve imamo i sada... bar u mom društvu...
priče o došljacima i turbo generacijama i seljakluku su već dobro obrađene kroz druge teme i ne znam treba li ih ponavljati opet, ali mislim da bi trebali pričati malo i o dobrim stvarima jer sindrom Mirnes Ajanović se, očigledno, ovdje udomaćio i svi samo pričaju o onome što ne valja, a niko ne govori o tome šta bi trebalo uraditi ili ne dao Bog da nešto uradi da bi bilo drugačije i bolje.
Last edited by negativ on 06/08/2009 09:45, edited 1 time in total.
strong69

#19 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by strong69 »

Da se razumijemo, Sarajevo nikad i nije bio grad. Mozda jedva. Ni prije rata. A kamoli sada. Posljedice su teske i ko zna kad ce Sarajevo opet biti "ono nesto". "Ono nesto" bili su stanovnici Sarajeva a kakvog smo duha sada od toga nesto ostalo je nista.

"Davno sam ti roden i iz ovog grada nisam mak´o" pa mozda i ne vidim sebe kao tudinca u svom gradu ali svakako da neko ko je nanovo tu nakon dugo godina moze tako da se osjeca.

U Sarajevu ima dosta pozitivnih stvari i nije sve tako crno. Ima Sarajevo svojih vrlina itekako.

Ja ne bih ljude klasificirao na dosljake i Sarajlije. Svi smo zajedno tu i svakakvih nas ima. Samo bih nas dijelio na one koje prihvataju gradske uslove i nacin zivota i one koji ne mogu ili nece.
uvjek dobar gost

#20 Re: Tudjin u vlastitom gradu

... Žena mi je bila mislim u subotu na opservatoriji trebevićkoj... oduševila se, ja nisam mogao ići imao nekih od prije preuzetih obaveza.. oduševila se skroz, bilo joj lijepo a sad čekamo sljedeći mjesec da idemo skupa... da gledamo zvijezde iznad Sarajeva... istina nema struje gore, agregat brunda, ali ljudi koji su bili su je oduševili, kao i fanatici koji se danas 2009 bore da se obnovi opservatorija na Trebeviću... objekat izuzetno edukativnog sadržaja.. ogromne vrijednosti.. ali manje vrijedan nego kupovina bezzvezzne televizije il doniranja novaca Miri P.... to je Sarajevo danas i mi u njemu...

Para ima, potencijala ima, ima još uvijek ljudi koji imaju kapaciteta da načine taj pomak da donesu toliko bitnu pobjedu ma koliko ona nama se činila mala i bezznačajna... no svi ti ljudi i svi mi gurnuti smo u stranu pod pritiskom lak zarade, pod pritiskom pranja budžetskih para, pod pritiskom namještanja tendera i režiranja izbornih rezultata....

Ja što više čitam knjige o istoriji grada sve mi je gore...

Ja znam nekolicinu rođenih sarajlija koji su veći papci no sam ih ja u svom životu sreo... mjerilo širine pojedinca njegove toleranciji ili bilo čega nije mjesto rođenja, već njegova-njena spremnost da uči, da usvaja znanja i prima kritiku...
Ja kad odem negdje u neki drugi grad, državu.. ja gledam kako se ljudi oko mene ponašaju i trudim se da se uklopim, da se prilagodim... problem je kod nas što sistem-vlast (za rad svog interesa) dopustila je da se ljudi koji su u velikom broju došli u Sarajevo prilagode grad sebi, a ne da se prilagode gradu u koji su došli...

Za kraj šta reći ... kao što žena zmaj reče... kad čitam postove ljudi uviđam da nisam sam da nas ima još da rat nije izgubljen ali da pod hitno trebamo da dobijemo barem jednu bitku !

Sjećam se još uvijek policijskog sata, izlazaka u Kuk i na Obalu.. sjećam se raje koja više nisu pored mene... sjećam se ja još uvijek Sarajeva uprkos svemu !

P.S

Po meni ne stoji iznesena tvrdnja da Sarajevo nikad nije bilo grad, jeste bilo poligon za testiranje nauke, jeste bilo kasaba i šeher.. jeste bilo slijepo crijevo.. ali Sarajevo su poredili sa Venecijom... proglašavali ga najljepšim gradom na Balkanu... jedinstvene arhitekture i ljudi su se oduševljavali njegovim mahalama, spojem otomanskog i "europskog".... samo je vlast kroz vijekove žrtvovala grad za rad svojih ciljeva i interesa... o svemu tome možemo polemisati ali ja ne bih nipošto negirao da Sarajevo je bio grad i da još uvije ima potencijala da to opet postane... a jesu posljedice su nesagledive...
popajic

#21 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by popajic »

Postao/la strong69 dana 06/08/2009 09:18
Da se razumijemo, Sarajevo nikad i nije bio grad. Mozda jedva. Ni prije rata.
O,nece biti,nece biti !
Nije Sarajevo nastalo malo prije zadnjeg rata.Zaviri malo u dokumentaciju i fotose Sehera prije wwII.Da ne spominjem po 1000-ti put prva kupatila u Evropi,prvi tramvaj,ilidzanske banje gdje se kocijama statusno defiliralo,pa univerziteti...bilo je dovoljno gradskog slifa !Bilo !!!

Ja ne bih ljude klasificirao na dosljake i Sarajlije. Svi smo zajedno tu i svakakvih nas ima. Samo bih nas dijelio na one koje prihvataju gradske uslove i nacin zivota i one koji ne mogu ili nece.
Mada sam Sarajlija,sa ovim se potpuno slazem .Uz opasku da je debelo prisutan trend NE prihvatanja gradskog nacina zivota.Nekad je to jednostavno zbog slabog stepena prilagodjavanja,ali kad-tad dodje do tog klika sa gradom.
A nekad iz opste poznatog balkanskog papanluka koji rusi sve pred sobom.Gdje on kroci tu trava ne raste !
(zato smo valjda i farbali trotoare u zeleno ?! :D )
smille

#22 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by smille »

strong69 wrote:Da se razumijemo, Sarajevo nikad i nije bio grad. Mozda jedva. Ni prije rata. A kamoli sada. Posljedice su teske i ko zna kad ce Sarajevo opet biti "ono nesto". "Ono nesto" bili su stanovnici Sarajeva a kakvog smo duha sada od toga nesto ostalo je nista.
De nam pojasni, a šta je to Sarajevo bilo ako nikad i nije bilo grad. Je li se to i ti osjećaš kao tuđin u svom gradu i od kada se tako osjećaš?
Čudno je to kako ljudi olako odustaju i odbacuju 'ono o nešto' svoje, ako ga je kod ovakvih ikada i bilo?
E pa jarane ostalo je 'ono nešto' što je mnogima okolo i prije smetalo i što im smeta i sada i vala neka smeta!!!
zonbirile

#23 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by zonbirile »

normalno je da je Sarajevo uvijek bilo grad i kao svaki se razvijao rastao mehaničkim prilivim.Problem je što su onda dolazili ljudi u nekom nizu,tražeći posao,školujući se i sl,rat je omogućio da nahrupnu odjednom i to i oni koji nikad nisu ni željeli život u gradu.Ljudi bez osnovne pismenosti i znanja,koji su tuđom voljom bačeni na asfalt,a bili su odlični i uzorni zemljoradnici.Sličan problem je bio i 45g,ali je tada društvo mnogo više radilo na opismenjavanju,edukaciji učilo se životu u gradu.Danas je društvo u banani,pa i Sarajevo.
stochar

#24 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by stochar »

zonbirile wrote:normalno je da je Sarajevo uvijek bilo grad i kao svaki se razvijao rastao mehaničkim prilivim.Problem je što su onda dolazili ljudi u nekom nizu,tražeći posao,školujući se i sl,rat je omogućio da nahrupnu odjednom i to i oni koji nikad nisu ni željeli život u gradu.Ljudi bez osnovne pismenosti i znanja,koji su tuđom voljom bačeni na asfalt,a bili su odlični i uzorni zemljoradnici.Sličan problem je bio i 45g,ali je tada društvo mnogo više radilo na opismenjavanju,edukaciji učilo se životu u gradu.Danas je društvo u banani,pa i Sarajevo.
fino recheno. fazon je sto su u Sarajevo uvijek dolazili ljudi sa strane jer je to normalan proces za sve gradove, ali su solazili sa namjerom da postanu gradjani, da se uklope, a kod kuce su ostavljali tamosnje ponasanje i trudili se da se ne razlikuju od gradske sredine. oni koji su se razlikovali, to je sredina sama na ovaj ili na onaj nacin sankcionisala (ne govorim o premlacivanju, ima i drugih drustvenih alata :) ). sada su, kako kazes, nahrupili ljudi koji nikada nisu zeljeli postati dio ove sredine, koji su sa sobom ponijeli navike i ponasanje, i sto je najgore - dosli su u pasivno i oslabljeno drustvo (veliki broj predsratnih stanovnika je u inostranstvu) i donijeli uticaj koji se, sto je najgore - prenosi na 'lokalce' koji posljednjih godina postaju jos gori. ja znam masu 'dosljaka' koji spadaju u ovu prvu grupu o kojoj sam govorio (i o kojima je govorio zonbrile), koji dolaze s namjerom da postanu dio sredine, i to su ljudi kojima se nema sta reci i na zalost cesto se nepravedno nadju u istom kosu sa ovim drugima.

mislim da ne treba kriviti te druge kao pojavu, jer najlakse je za sve kriviti druge. treba biti hrabar i preuzeti svoj dio krivice, pogledati se u ogledalo i razmisliti zbog cega smo toliko pasivni kako po ovom tako i po svim drugim pitanjima, i citirati Balasa:

O nisu krivci primitivci sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili
daleko

#25 Re: Tudjin u vlastitom gradu

Post by daleko »

Kao prvo mislim da gospodin u svom tekstu krece od TRI stvari koje su veoma vazne za cijeli tekst.

Prva da razdvaja ljude kao one koji su dosli i donijeli nekulturu i oni koji su kao PRAVE Sarajlije ( svako ima svoju definiciju). Ta cinjenica puno govori o gospodinu.
Druga vazna stvar, bez obzira gdje gospodin zivi, je da je veoma vazno da podijeli sa nama mjesto njegovog boravka pa da vidimo sa cime se usporedenje pravi. Koliko je on gradova vidio da je proslo sta je Sarajevo proslo i kao brze se oporavilo ili izgleda organizovanije?
A ako se poredenje pravi sa prosloscu onda bi bilo lijepo da nam da opis proslosti koja je bila tako sjajna.

A trece, za mene mozda najvaznije, gospodin bi trebo dodati kroz sta je taj grad prosao, sta su sve ti tuzni ljudi vidjeli i dozivjeli da bi mozda dosao do objasnjenja zasto su tako hladni, tuzni i bez ukusa sto meni najvise nedostaje u ovom tekstu?!?

Meni je zao sto si ti, sigurno sebe zoves PRAVIM stanovnikom grada, zaboravio ili se sjecas samo onoga sto je bilo prije rata a realnost kroz sta je grad prosao grubo zaobides i onda pricas o svojim ocekivanjima i poredenjima. Ja bi radije citala o tvojim osjecajima za grad ako vec zelis da nam zaista kazes nesto.
Mislim da trazim postovanje za grad, od tebe njenog gradanina, kao i postovanje za sve kroz sta je prosao, tako da se nadam da nas neces ostaviti u dugom cekanju na taj dio tvoga dozivljaja.

Ova generalizacija je za mene daleko od bilo cega dobro opisanog a neko rece fantasticno gore !?! Hm........

Rado cu navesti primjere mnogih drugih glavnih gradova, gdje mnoge navedene stvari u postu ne izgledaju bolje ni tamo. Ja bi ovako nesto mogla napisati i o Warsavi, Budimpesti i mnogom drugim mjestima gdje toliko toga fali.
Ne znam sa kojim regionom i drzavama bi gospodin zelio da se uporedujemo. Valjda bi se trebali drzati gradova u tranziciji strarog nam i novog sistema ako takva vrsta poredenja treba da bude. A ako cemo biti realni, prava usporedba nije izvodljiva jer nijedan od tih gradova nije prosao ono sto je SARAJEVO proslo.

A protiv argumenti sa moje strane:

Tramvaj, po meni su dobili malo na boji i izgledaju bolje nego sto su bili u pocetku. Licno sam dozivjela da su se momak i cura USTALI da bi ja sjela sa svojom kcerkom tako sa tim se ne bi slozila da su bezobzirni.
Komentari za stil oblacenja je smjesno sa tvoje strane tako ne znam sta da kazem. Interesatno bi bilo cuti o tvom ukusu i sta to to smatras dobrim ukusom?

Grad svake godine izgleda bolje, turisti se odlicno zabavljaju i mene je odusevila cinjenica da sam u predenih 100 metara cula toliko razlicih jezika ( turista) koji svaki u svom trenutku uziva u posjeti grada da nisam sigurna da njihov susret sa Sarajevom ima puno zajednickog sa tvojim opisom.

Ne kazem da stvari ne mogu biti milion puta bolje ALI se mozda najvise ne slazem da nam fali topline, otvorenosti, osmjeha i obzira vise nego u drugim gradovima u regiji. Cak naprotiv.
Post Reply