Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post Reply
The_Fluid

#1 Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by The_Fluid »

Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH
RAZGOVOR: KIRO GLIGOROV, PRVI MAKEDONSKI PREDSJEDNIK, O RASPADU JUGOSLAVIJE I BUDUĆNOSTI BALKANA

U svom uredu predsjednik je po stolu prostro zemljopisne karte, a na njima je bilo označeno svako selo koje će biti hrvatsko i svako koje će biti srpsko. Za ono nešto malo što je ostalo, rekao je da će pripasti muslimanima pa nek' rade s tim što hoće.

Razgovarao Damir CUPAĆ

Prvi makedonski predsjednik Kiro Gligorov, unatoč poznijim godinama, rođen je 1917. godine u Štipu, i unatoč atentatu koji je preživio 1995., ima i te kako dobro pamćenje. Dobro da je tako jer je riječ o čovjeku koji je osobno svjedočio drami raspada Jugoslavije i čija sjećanja mogu rasvijetliti neka događanja iz nedavne prošlosti.
Izjavili ste da ne znate za službeni dogovor Tuđmana i Miloševića oko podjele Bosne i Hercegovine u Karađorđevu, ali ste imali priliku čuti od samog Tuđmana njegovu viziju BiH. Možete li nam reći nešto više o tome?
- Ja sam 1991. bio u Celju na otvaranju jednog tradicionalnog sajma. Nazvao me Tuđman i rekao da bi se volio sastati sa mnom jer da mi ima nešto važno reći. Najprije nisam htio doći, a on me je molio da dođem na pola sata. Nisam ga mogao odbiti pa sam otišao u Zagreb. To je bilo prije granatiranja Banskih dvora. Stigao sam na aerodrom, a tamo me dočekao Hrvoje Šarinić i došli smo pred Banske dvore. Upravo je bila smjena straže odjevene u srednjovjekovne odore. Izašao je neki pukovnik i rekao mi da me predsjednik čeka. Doveli su me u jednu prostoriju u kojoj su već sjedili Stipe Mesić, Josip Boljkovac i još neki ljudi. Pozvali su me u Tuđmanov ured i ja sam bio nasamo s njim. Samo što sam sjeo, Tuđman je otišao do sefa i izvukao veliki smotuljak zemljopisnih karata. Prostro ih je po stolu, a na njima je bilo označeno svako selo koje će biti hrvatsko i svako koje će biti srpsko. Ono nešto malo što je ostalo, rekao je da će pripasti muslimanima pa nek' rade s tim što hoće.

Argumenti za Carlu del Ponte

- Ja ga slušam i mislim što hoće od mene. Rekao mi je da sam ja prijatelj s Izetbegovićem i da bi bilo dobro da odem u Sarajevo i da mu objasnim da je njegova ideja jedino rješenje za BiH. Tuđman je kazao: "Bit će jedna muslimanska državica, ali to nije strašno jer će Srbi ići sa Srbijom, naši Hercegovci s nama i ostvarit će se san o velikoj Hrvatskoj". Ja mislim što da kažem tom čovjeku i rekao sam da ne bih htio u tome sudjelovati. Kazao sam mu da ja nisam povjesničar i da je njemu to područje bliže pa da bi trebao znati da je BiH u svim političkim sustavima kroz povijest bila poseban entitet.
Je li točno da je samo smrt spasila prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da se protiv njega ne podigne haška optužnica?
- To je teza koja se može pročitati u stranim medijima. Vjerojatno bi se optužnica, da je podignuta, odnosila na egzodus Srba tijekom i nakon Oluje. Ja sam prošao automobilom kada sam išao za Split kroz te krajeve. Bilo je žalosno vidjeti to područje. Argumenata za Carlu del Ponte, u vezi s optužbom protiv Tuđmana, ima dosta.

Odbijene milijarde dolara EU

Početkom '90-ih je Europska komisija predložila da će Jugoslavija postati pridružena članica Europske unije, a za spas reforme Ante Markovića ponuđeno je 5,5 milijarda dolara pomoći. Uvjet je bio da se Jugoslavija zadrži u bilo kakvom obliku kako ne bi došlo do rata

------------
OKVIR
Milošević i te kako zaslužio mjesto u Haagu

Vjerovali ste da raspad Jugoslavije neće biti toliko krvav, ali on je bio krvaviji nego što je itko mogao zamisliti. Je li Miloševićevim odlaskom u Haag pravda zadovoljena?
- To što je Milošević u Haagu dobro je za Srbiju, a da ne govorim koliko je to dobro za druge prostore u bivšoj Jugoslaviji. On je de facto vodio rat protiv Hrvatske i u Bosni i Hercegovini. Pomagao je pobunjenim Srbima i oružjem i novcem. To su činjenice, kao što je činjenica da je Hrvatska vojno porazila Srbiju i pokazala da Srbi nisu nepobjedivi, što je bio jedan od mitova. Milošević je i te kako zaslužio svoje mjesto u Haagu.
--------------

. Tko je bio protiv tog prijedloga?
- Prvo se javio predsjednik Tuđman i kazao da ga ne zanimaju nikakve milijarde niti Europska zajednica, te da mu je osnovni cilj obnova hrvatske države. Nakon toga se javio Milošević koji je pojasnio da će Jugoslavija biti moderna i čvrsta federacija sa središtem u Beogradu ili je neće biti. Predsjednik Europske komisije Jacques Delors i predstavnici EU su još jednom ponudili da ćemo bezuvjetno biti primljeni u EU i da će Jugoslavija dobiti 5,5 milijarda dolara. Nakon toga su razgovarali sa svakim pojedinačno, ali dogovor nije postignut. Sada smo tu gdje jesmo, u Europskoj uniji je samo Slovenija. Žao mi je što nije prihvaćen moj i prijedlog Alije Izetbegovića da Jugoslavija, iako bi republike bile nezavisne, uđe u Europsku uniju i dobije novce za nastavak reforme koju je započeo Ante Marković. Ovako, kao što je Izetbegović i predvidio, bilo je krvi do koljena.

Makedonija će opstati

Makedonija je multietničko društvo, a na Balkanu je to formula koja ne jamči ništa dobro. Kakva je budućnost Makedonije i može li ona samostalno egzistirati kao država ili će biti nužan nekakav protektorat kao u Bosni?
- U Makedoniji je 66 posto makedonskog stanovništva, 25 posto su Albanci, a ostalo su Turci, Romi, Srbi i ostali. Tijekom moja dva predsjednička mandata od 1991. do 1999. ja sam svaka dva tjedna primao predstavnike albanskog naroda. Složio sam se s njima da nema dovoljno škola na albanskom jeziku pa smo to poboljšali. Bilo je dramatičnih trenutaka i incidenata, a Albanci su stvarali atmosferu da su građani drugog reda i da im je gore nego u Jugoslaviji. Došlo je do oružanog sukoba u selu Tanuševci koji se proširio na Tetovo, iznad kojega su Albanci postavili topove i pucali po gradu. Na sreću, ta nesretna epizoda je završena. Povijesna je činjenica da Makedonci nikad nisu ratovali s Albancima jer smo bili u sličnom položaju. U bivšoj Jugoslaviji niti su njih, niti nas priznavali. Ja sam nepopravljiv optimist i mislim da će makedonska država opstati. Stoljećima smo se borili za našu državu i nitko je neće moći uništiti nikakvim pobunama. Nakon sukoba se našlo političko rješenje. I Albanci i Makedonci su vidjeli da se ratom ne rješava ništa. Pronađeno je ustavno rješenje koje garantira sva građanska i politička prava Albancima. Nije sve idealno, ali pokrenut je jedan pozitivan proces.

Albanci odbijaju živjeti sa Srbima

Što će biti s Kosovom?
- To je vrlo komplicirana priča. Trenutno je riječ o protektoratu, a kako će se sve završiti, teško je reći. Sigurno je jedino da Albanci ne žele pričati ni o čemu drugom, nego o nezavisnosti jer ne žele živjeti sa Srbima. Na Kosovu je ostalo četiri-pet posto Srba i njima je tamo jako teško jer žive kao u logoru. Član sam komisije EU za Balkan. Na čelu te komisije je bivši talijanski premijer Giuliano Amato. Došli smo do zajedničkog zaključka da se nezavisnost Kosova ne može proglasiti jednostranim zaključkom.
Bili ste žrtva atentata koji je na vas izvršen 1995. Jesu li pronađeni krivci i znaju li se motivi?
- Ne. Tu je naša policija pala na ispitu. Do danas nisu ništa otkrili.
Imate li vi kakvih indicija?
- Ja sam pravnik. Na osnovi sumnje se ne može ništa napraviti.
(Novi list)
Fair Life

#2 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by Fair Life »

Dvije nerealne megalomanske politike iz glava dvojice umno devijantnih lidera su dovele do krvoprolica. Jasno kao dan.

Franjo je bio opsjednut popunjavanjem "hrvatskog trbuha" bosanskim tkivom. U hercegovackim "Hrvatima" je pronasao pogodan materijal koji bi na svojim opancima dovukao bosansku zemlju u hrvatske granice. Posavski Hrvati ga nisu poslusali. Takva politika je morala pasti u vodu, ali poslije krvavog obracuna... Bio je opsjednut kartama... Nije li i kartu podijeljene BiH iscrtavao na salveti i pokazivao stranim diplomatama?

Slobo je pod krinkom ocuvanja Juge takodjer nastojao prosiriti granice Srbije i velikim dijelom uspio Dejtonskim sporazumom i legalizacijom RS.

Nego... ovo ispod crveno me interesuje... ZASTO?
The_Fluid wrote:(...)

Početkom '90-ih je Europska komisija predložila da će Jugoslavija postati pridružena članica Europske unije, a za spas reforme Ante Markovića ponuđeno je 5,5 milijarda dolara pomoći. Uvjet je bio da se Jugoslavija zadrži u bilo kakvom obliku kako ne bi došlo do rata
(...)
- Prvo se javio predsjednik Tuđman i kazao da ga ne zanimaju nikakve milijarde niti Europska zajednica, te da mu je osnovni cilj obnova hrvatske države. Nakon toga se javio Milošević koji je pojasnio da će Jugoslavija biti moderna i čvrsta federacija sa središtem u Beogradu ili je neće biti. Predsjednik Europske komisije Jacques Delors i predstavnici EU su još jednom ponudili da ćemo bezuvjetno biti primljeni u EU i da će Jugoslavija dobiti 5,5 milijarda dolara. Nakon toga su razgovarali sa svakim pojedinačno, ali dogovor nije postignut. Sada smo tu gdje jesmo, u Europskoj uniji je samo Slovenija. Žao mi je što nije prihvaćen moj i prijedlog Alije Izetbegovića da Jugoslavija, iako bi republike bile nezavisne, uđe u Europsku uniju i dobije novce za nastavak reforme koju je započeo Ante Marković. Ovako, kao što je Izetbegović i predvidio, bilo je krvi do koljena.
(...)
(Novi list)]
Ako je vjerovati Kiri Gligorovu, a ne vidim razloga zasto ne vjerovati ozbiljnom starom politicaru... zasto je izgovorena ona fatalna izjava A. Izetbegovica: "Spavajte mirno, rata nece biti."

Zasto je izgovorena... a znao je da ce rata biti i "krvi do koljena"?
Last edited by Fair Life on 06/07/2005 09:26, edited 1 time in total.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Glede posavskih Hrvata reci cu samo da je prije rata u podrucju Posavine zivjelo oko 120.000 hiljada Hrvata, dok ih danas ima manje od 27.000. Nazalost, Tudjman i Milosevic su uspjeli u svojim nakanama.
--
A na tvoje pitanje, odgovore mozda saznamo za 20 godina.
Produži dalje!

#4 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by Produži dalje! »

The_Fluid wrote:Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH
RAZGOVOR: KIRO GLIGOROV, PRVI MAKEDONSKI PREDSJEDNIK, O RASPADU JUGOSLAVIJE I BUDUĆNOSTI BALKANA

U svom uredu predsjednik je po stolu prostro zemljopisne karte, a na njima je bilo označeno svako selo koje će biti hrvatsko i svako koje će biti srpsko. Za ono nešto malo što je ostalo, rekao je da će pripasti muslimanima pa nek' rade s tim što hoće.

Razgovarao Damir CUPAĆ

Prvi makedonski predsjednik Kiro Gligorov, unatoč poznijim godinama, rođen je 1917. godine u Štipu, i unatoč atentatu koji je preživio 1995., ima i te kako dobro pamćenje. Dobro da je tako jer je riječ o čovjeku koji je osobno svjedočio drami raspada Jugoslavije i čija sjećanja mogu rasvijetliti neka događanja iz nedavne prošlosti.
Izjavili ste da ne znate za službeni dogovor Tuđmana i Miloševića oko podjele Bosne i Hercegovine u Karađorđevu, ali ste imali priliku čuti od samog Tuđmana njegovu viziju BiH. Možete li nam reći nešto više o tome?
- Ja sam 1991. bio u Celju na otvaranju jednog tradicionalnog sajma. Nazvao me Tuđman i rekao da bi se volio sastati sa mnom jer da mi ima nešto važno reći. Najprije nisam htio doći, a on me je molio da dođem na pola sata. Nisam ga mogao odbiti pa sam otišao u Zagreb. To je bilo prije granatiranja Banskih dvora. Stigao sam na aerodrom, a tamo me dočekao Hrvoje Šarinić i došli smo pred Banske dvore. Upravo je bila smjena straže odjevene u srednjovjekovne odore. Izašao je neki pukovnik i rekao mi da me predsjednik čeka. Doveli su me u jednu prostoriju u kojoj su već sjedili Stipe Mesić, Josip Boljkovac i još neki ljudi. Pozvali su me u Tuđmanov ured i ja sam bio nasamo s njim. Samo što sam sjeo, Tuđman je otišao do sefa i izvukao veliki smotuljak zemljopisnih karata. Prostro ih je po stolu, a na njima je bilo označeno svako selo koje će biti hrvatsko i svako koje će biti srpsko. Ono nešto malo što je ostalo, rekao je da će pripasti muslimanima pa nek' rade s tim što hoće.

Argumenti za Carlu del Ponte

- Ja ga slušam i mislim što hoće od mene. Rekao mi je da sam ja prijatelj s Izetbegovićem i da bi bilo dobro da odem u Sarajevo i da mu objasnim da je njegova ideja jedino rješenje za BiH. Tuđman je kazao: "Bit će jedna muslimanska državica, ali to nije strašno jer će Srbi ići sa Srbijom, naši Hercegovci s nama i ostvarit će se san o velikoj Hrvatskoj". Ja mislim što da kažem tom čovjeku i rekao sam da ne bih htio u tome sudjelovati. Kazao sam mu da ja nisam povjesničar i da je njemu to područje bliže pa da bi trebao znati da je BiH u svim političkim sustavima kroz povijest bila poseban entitet.
Je li točno da je samo smrt spasila prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da se protiv njega ne podigne haška optužnica?
- To je teza koja se može pročitati u stranim medijima. Vjerojatno bi se optužnica, da je podignuta, odnosila na egzodus Srba tijekom i nakon Oluje. Ja sam prošao automobilom kada sam išao za Split kroz te krajeve. Bilo je žalosno vidjeti to područje. Argumenata za Carlu del Ponte, u vezi s optužbom protiv Tuđmana, ima dosta.

------------
OKVIR
Milošević i te kako zaslužio mjesto u Haagu

Vjerovali ste da raspad Jugoslavije neće biti toliko krvav, ali on je bio krvaviji nego što je itko mogao zamisliti. Je li Miloševićevim odlaskom u Haag pravda zadovoljena?
- To što je Milošević u Haagu dobro je za Srbiju, a da ne govorim koliko je to dobro za druge prostore u bivšoj Jugoslaviji. On je de facto vodio rat protiv Hrvatske i u Bosni i Hercegovini. Pomagao je pobunjenim Srbima i oružjem i novcem. To su činjenice, kao što je činjenica da je Hrvatska vojno porazila Srbiju i pokazala da Srbi nisu nepobjedivi, što je bio jedan od mitova. Milošević je i te kako zaslužio svoje mjesto u Haagu.
--------------

Makedonija će opstati

Makedonija je multietničko društvo, a na Balkanu je to formula koja ne jamči ništa dobro. Kakva je budućnost Makedonije i može li ona samostalno egzistirati kao država ili će biti nužan nekakav protektorat kao u Bosni?
- U Makedoniji je 66 posto makedonskog stanovništva, 25 posto su Albanci, a ostalo su Turci, Romi, Srbi i ostali. Tijekom moja dva predsjednička mandata od 1991. do 1999. ja sam svaka dva tjedna primao predstavnike albanskog naroda. Složio sam se s njima da nema dovoljno škola na albanskom jeziku pa smo to poboljšali. Bilo je dramatičnih trenutaka i incidenata, a Albanci su stvarali atmosferu da su građani drugog reda i da im je gore nego u Jugoslaviji. Došlo je do oružanog sukoba u selu Tanuševci koji se proširio na Tetovo, iznad kojega su Albanci postavili topove i pucali po gradu. Na sreću, ta nesretna epizoda je završena. Povijesna je činjenica da Makedonci nikad nisu ratovali s Albancima jer smo bili u sličnom položaju. U bivšoj Jugoslaviji niti su njih, niti nas priznavali. Ja sam nepopravljiv optimist i mislim da će makedonska država opstati. Stoljećima smo se borili za našu državu i nitko je neće moći uništiti nikakvim pobunama. Nakon sukoba se našlo političko rješenje. I Albanci i Makedonci su vidjeli da se ratom ne rješava ništa. Pronađeno je ustavno rješenje koje garantira sva građanska i politička prava Albancima. Nije sve idealno, ali pokrenut je jedan pozitivan proces.

Albanci odbijaju živjeti sa Srbima

Što će biti s Kosovom?
- To je vrlo komplicirana priča. Trenutno je riječ o protektoratu, a kako će se sve završiti, teško je reći. Sigurno je jedino da Albanci ne žele pričati ni o čemu drugom, nego o nezavisnosti jer ne žele živjeti sa Srbima. Na Kosovu je ostalo četiri-pet posto Srba i njima je tamo jako teško jer žive kao u logoru. Član sam komisije EU za Balkan. Na čelu te komisije je bivši talijanski premijer Giuliano Amato. Došli smo do zajedničkog zaključka da se nezavisnost Kosova ne može proglasiti jednostranim zaključkom.
Bili ste žrtva atentata koji je na vas izvršen 1995. Jesu li pronađeni krivci i znaju li se motivi?
- Ne. Tu je naša policija pala na ispitu. Do danas nisu ništa otkrili.
Imate li vi kakvih indicija?
- Ja sam pravnik. Na osnovi sumnje se ne može ništa napraviti.
(Novi list)
Ovo je stara vijest. Kada je Tuđman ubjeđivao Kiru da on nagovori Aliju da pristane na podjelu. To je bilo 1994. a jedan interesantan podatak koji je Kiro bio spomenuo je da je u jednom od ofisa sjedio i sadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Kakav je samo to protokol bio. Ja sam se valjao od smijeha kada sam čitao to.
Uh

Post by Uh »

LJUDI ,,,,,,,,,Bosna je podjeljena u Dejtonu.

Vi nikako da svatite, umjesto na tri djela podjeljena je na dva.
kawan

Post by kawan »

Uh wrote:LJUDI ,,,,,,,,,Bosna je podjeljena u Dejtonu.

Vi nikako da svatite, umjesto na tri djela podjeljena je na dva.
Dejtonska bosna je danaslja bosna, asta je danasnja bosna????
savjest

#7 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by savjest »

Fair Life wrote:Nije li i kartu podijeljene BiH iscrtavao na salveti i pokazivao stranim diplomatama?
Nije tacno.
Tu salvetu je podmetnuo Tudmanu britanski tajni agent...............Pedy Esdaun... cudi me da ti je to "promaklo" kad tako pozorno pratis skrabanja u toj tzv. stampi.

Sto se tice naouruzavanja prije rata... Da si htio mogao si i imati i pusku i municiju i naucili bio bio obucen i sve sto treba. Medutim pisati o tome danas samo moze biti stetno. Sta si ti radio u to doba Bog sami zna. Sigurno kao hrpa onih izbezumljenih koja je pravila parade za mir ili cak gore bacala cvijece na Tenkove "Jna"(da da bilo je i takvih)....

Dopuna.

Naravno gore navedneo ne iskljucuje Tudmanu namjeru da zgrabi dio RBiH.
Last edited by savjest on 08/07/2005 22:25, edited 1 time in total.
bosan

Post by bosan »

Sta kazu DANI na sve ovo?
dr.

Post by dr. »

Uloga Franje Tuđmana i hrvatskog vojno-političkog vrha u agresiji na Gornji Vakuf

Objavljivanjem 36 stenograma o podjeli Bosne i Hercegovine, razjašnjena je uloga Franje Tuđmana u napadu na Gornji Vakuf. Svih 36 stenograma se nalaze u Haškom tribunalu. Iz navedenih stenograma da se zaključiti da je Franjo Tuđman igrao licemjernu ulogu prema ratu u Bosni i Hercegovini u kojem je i sam učestvovao. Naime, pred međunarodnom javnošću je podržavao suverenitet Bosne i Hercegovine, dok je za to vrijeme na sastancima koji su stenogramski dokumentovani, planirao napad na bosanskohercegovačke gradove, smatrajući da na taj način rješava pitanje budućih granica hrvatske države.

Dana 22. oktobra 1993. na sastanku u Predsjedničkim dvorima, na kojem su pored Tuđmana prisustvovali i Janko Bobetko, Imra Agotić, Josip Lucić i Gojko Šušak, Franjo Tuđman o napadu na Gornji Vakuf i ostale bosanskohercegovačke gradove kaže: "Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)"

O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko: "Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"

Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf: "Bio je Kapular (…) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (…) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i točno ka liniji fronta (…) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (…) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (…) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar."
Produži dalje!

#10 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by Produži dalje! »

savjest wrote:
Fair Life wrote:Nije li i kartu podijeljene BiH iscrtavao na salveti i pokazivao stranim diplomatama?
Nije tacno.
Tu salvetu je podmetnuo Tudmanu britanski tajni agent...............Pedy Esdaun... cudi me da ti je to "promaklo" kad tako pozorno pratis skrabanja u toj tzv. stampi.

Sto se tice naouruzavanja prije rata... Da si htio mogao si i imati i pusku i municiju i naucili bio bio obucen i sve sto treba. Medutim pisati o tome danas samo moze biti stetno. Sta si ti radio u to doba Bog sami zna. Sigurno kao hrpa onih izbezumljenih koja je pravila parade za mir ili cak gore bacala cvijece na Tenkove "Jna"(da da bilo je i takvih)....

Dopuna.

Nije tacno.
Tu salvetu je podmetnuo Tudmanu britanski tajni agent...............Pedy Esdaun

Nešto me kopka da možda Savjest nije Tihićev portparol ili lično on. Ovakve izjave mogu samo doći od člana SDA.
No_Comment

#11 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by No_Comment »

Produži dalje! wrote:
savjest wrote:
Nije tacno.

Dopuna.

Nije tacno.

Nešto me kopka da možda Savjest nije Tihićev portparol ili lično on. Ovakve izjave mogu samo doći od člana SDA.
Opet opstruirash svakoga tko iole imalo rasvjetljava dogovore o podjeli Bosne...da nisi clan Radikalne stranke...

?
neutralac

Post by neutralac »

Kirce, ne gledati u tudje ladice.Nije pristojno, pogotovo ne prilici jednom finom starceku kao sto si ti.
Drugi put nam opisi karte koje je Tunjo nosio Slobi.
Fair Life

#13 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by Fair Life »

savjest wrote:
Nije tacno.
(...)
Ja sam napisao zvanicnu verziju price o salveti... onu koja je vec godinama aktualna.
Prica o Paddy-ju i salveti mi je takodjer poznata. Da sam ja to napisao vec bi se nasao neko da mi prisije epitet ustase, bas kao sto si me ti postavio pored puta da cvijecem posipam tenkove na putu za Vukovar.

U svakom slucaju Paddy je taj koji je zagovarao podjelu BiH i koji dan-danas betonira dejtonsku podjelu...

"Sjecanje vojnika" od Martina Spegelja... procitaj... ako ti bude pri ruci.

Franjo je 'seronja' sa i bez salvete.
Fair Life

Post by Fair Life »

@dr

Neosporno je da su jedinice drzave Hrvatske bile na prostoru BiH. Jedni tumace... da pomognu svom narodu, drugi da razvaljuju BiH.

I jedno i drugo je tacno.

Vratimo se malo nazad iz 1993. godine, recimo '91. ili '92.

Vratimo se u Lisabon... na ono "jesam pa nisam potpisao".

Vratimo se na Tv snimke ulaska crnogorskih cetnika u Hercegovinu. Tamo se uveliko marisalo sa cetnicima bez "pomoci drzave BiH". Drzava BiH je u to vrijeme ispijala kaHvu.

Vratimo se u Bijeljinu i ulazak Arkana i "intervenciju" drzave BiH u tom momentu. Sta je u tom momentu uradila drzava BiH i SDA koja je po mnogima ovdje... "pripremala odbranu" BiH.

Ali "drzava" je pricala da je spasila drzavu i narod.

Budimo malo vise objektivni.

Nisu li i Bosnjaci ulazili u sastav HVO-a na prostoru Hercegovine upravo zbog toga sto je u to vrijeme drzava BiH mahala usima.

Neko ce reci i to da je hrvatski HDZ u BiH instalirao istureno odjelenje HDZ (bosansku verziju) koja je trebala posluziti svrsi angazovanja hrvatskog zivlja u BiH za hrvatsku stvar. I tacno je, ali... ne treba zaboraviti cinjenicu da je i Izetbegovic u Novom Pazaru imao osnivacku sjednicu "ogranka" SDA za Srbiju.

Previse je zapetljano samo po sebi i ne treba da mi jos zapetljavamo.

Ako mozemo trebamo klupko raspetljati ali tako da se ne zamrsi ponovo.

Zato je potrebna istina. Ko je voli zna da se sa istinom lakse zivi.

U bacvu meda kad se ubaci samo jedna kasika govana to vise nikad nece biti med... nego sranje.

Imalo bi se jos mnogo toga napisati..., ali da ne zachatavam temu.
Produži dalje!

#15 Re: Tuđman u sefu držao kartu podijeljene BiH

Post by Produži dalje! »

No_Comment wrote:
Produži dalje! wrote:
savjest wrote: Nije tacno.

Dopuna.

Nije tacno.

Opet opstruirash svakoga tko iole imalo rasvjetljava dogovore o podjeli Bosne...da nisi clan Radikalne stranke...

?
Čekaj da vidim jesam li dobro skontao. Tuđman nije crtao kartu podjele BiH mada se dobro sjećam da jeste(bilo na TV-u o tome) i zbog toga ja sam radikal. Žao mi je što ću te razočarati ali ja nisam član nikakve stranačke omladine.
dr.

Post by dr. »

Fair Life wrote:@dr

Neosporno je da su jedinice drzave Hrvatske bile na prostoru BiH. Jedni tumace... da pomognu svom narodu, drugi da razvaljuju BiH.
Da li je Hrvatska izvrsila brutalnu agresiju na BiH? Da ili ne? Franjo Tudjman je igrao najlicemjerniju ulogu od svih napadaca na BiH. Franjo Tudjman je direkto komandovao napadom na Gornji Vakuf. Procitaj gornji clanak koji sam postirao. Franjo Tudjman je smatrao da se u BiH rjesavaju granice Hrvatske drzave, odnosno njegove Banovine!

Ne znam sta hoces da kazes gore navedenim citatom?
dr.

Post by dr. »

Nisu li i Bosnjaci ulazili u sastav HVO-a na prostoru Hercegovine upravo zbog toga sto je u to vrijeme drzava BiH mahala usima.
To nije tacno. Bosnjaci su ulazili u HOS, koji se stavio pod komandu predsjednistva BiH. Alija Izetbegovic je Blaza Kraljevica imenovao generalom. Komandant HOS-a, Blaz Kraljevic je zbog svoje probosanske politike ubijen, u zasjedi koju mu je postavio HVO, zajedno sa kompletnom pratnjom i zamjenicima, medju kojima su bili Bosnjaci.
dr.

Post by dr. »

RAT U RATU

Hrvatko-bosnjacki sukob

1992. – 1995.

Erich Rathfelder,

njemački ratni dopisnik političkog dnevnika “TAZ” (iz Berlina) u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“SARAJEVO, I POSLIJE”, München 1998.

Zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Bosni i Hercegovini bio je vojničkim znanjem potkovani Blaž Kraljević. HOS je 17. lipnja 1992. godine sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) znatno pridonio oslobađanju Mostara od okupacije srpskih snaga Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Politika Hrvatskih obrambenih snaga bila je političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. HOS je bio spreman braniti u cjelini Bosnu i Hercegovinu od srpske agresije. Nakon obrane je HOS namjerao ostvariti svoj velikohrvatski san o konfederaciju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa hrvatskom granicom na Drini.

Hrvatske obrambene snage dostigle su u ljeto 1992. zavidnu jačinu. Nakon Mostara su Hrvatske obrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Muslimana, izvršile prodor do grada Stolca, a dana 6. kolovoza zauzele su glavni grad istočne Hercegovine i srpsko uporište Trebinje. U sjevero-istočnoj Bosni uz Savu (bosanska Posavina) je HOS sa Hrvatskim vijećem obrane i Muslimanima držao obranu protiv neprijatelja, uključujući i položaje kod brčanskog koridora (koji je spajao Beograd sa Banja Lukom).

Do dana 9. kolovoza 1992. su se Hrvatske obrambene snage, koje je (general) Blaž Kraljević stavio pod zapovjedništvo vlade u Sarajevu, zajedno sa Muslimanima i (Tuđmanovim) snagama iz Hrvatskog vijeća obrane borile zajedno za obranu kupreške visoravni, za Hercegovinu i grad Mostar, za bosansku Posavinu i za srednjobosanske gradove Jajce i Travnik. Nakon što je HOS zauzeo Trebinje, Tuđmanov upravitelj zapadne Hercegovine, Mate Boban pozvao je Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar. Zapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga je Vinko Martinović, zvan "Štela” odveo na mjesto sastanka. Sastanku je navodno prisustvovao i “ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne”. Pri povratku sa sastanka je zapovjednik Blaž Kraljević sa osam dozapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga upao u unaprijed postavljenu stupicu Hrvatskg vijeća obrane. Kraljevićeva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pušaka. Vodstvo Hrvatskih obrambenih snaga bilo je likvidirano.

Zrna su ispalili ljudi Mladena Naletilića, zvanog “Tuta” koji je za vrijeme bosanskog rata dugo vremena nadzirao mostarsko podzemlje. Naletilić je bio bivši suradnik jugoslavenske tajne policije Udbe. Naletilić je bio desna ruka Mate Bobana. Tuđmanov povjerenik u zapadnoj Hercegovini, Mate Boban bio je šezdesetih godina u socijalističkoj Jugoslaviji osuđivan kao kradljivac kokoši, i postao je doušnik Udbe. Učeni ekonomista bio je (u vrijeme Tita) poslušni komunistički aparatčik. Svojim darom govorništva nahuškao je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Poslovicu vođe kineskih komunista Mao Ce Tunga, da vlast proizlazi iz puščanih cijevi, Mate Boban shvatio je doslovno, isto kao i vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić. Slično kao srpski nacionalisti, i Mate Boban nije držao puno do multi-kulture i multi-nacionalnosti, dok je puno držao do odvajanja i dijeljenja stanovništva po nacionalnosti i religiji na jasno definiranom teritoriju. Po toj ideologiji su se Hrvati iz Bosne i Hercegvine trebali naseliti u srednjoj Bosni, bosanskoj Posavini i zapadnoj Hercegovini, čime bi hrvatske granice obuhvaćale prijeratnu Banovinu Hrvatsku.

(Politički planovi za stvaranje hrvatske pararepublike u Bosni i Hercegovini mogli su biti ostvareni samo odstranjivanjem vojnog čimbenika u vidu Hrvatskih obrambenih snaga i raskidanjem vojnog savezništva sa Muslimanima.)

Još su u obrani Kupresa protiv srpske agresije 1992. na istoj strani bili hrvatski branitelji iz Tuđmanovih snaga i snaga Dobroslava Parage (HOS). Ubrzo potom su politički komesari Hrvatskog vijeća obrane predbacivali bojovnicima Hrvatskih obrambenih snaga što se bore pod vrhovnim zapovjedništvom legitimne i legalne središnje bosansko-hercegovačke vlade u Sarajevu, a ne pod zapovjedništvom vrhovnika Tuđmana i predsjednika Republike Hrvatske. Politika pravaškog prvaka Dobroslava Parage bila je zajednička oružana obrana protiv bosanskih Srba (kako bi se uspjela izboriti pobjeda odnosno obrana Republike BiH od velikosrpske agresije, s obzirom da je prosrpska JNA bila nadmoćna u vojnoj tehnici, dok su Hrvati i Muslimani imali (samo) veći borbeni moral s obzirom da su branili svoju domovinu). Problem je bio, međutim, u tome što je Tuđmanova politika nahuškala 200 tisuća hercegovačkih Hrvata da zapadnu Hercegovinu ujedine sa Hrvatskom (, dok je Paragina politika vodila računa i o pola milijuna (500 tisuća) bosanskih Hrvata.)

(Izbacivanjem vodstva Hrvatskih obrambenih snaga iz stroja je Tuđman sa Miloševićem mogao ostvariti u Karađorđevu 1991. dogovorenu podjelu Bosne i Hercegovine). Zbog toga je likvidiran bosansko-hercegovački HOS, a time minirana zajednička obrana Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od Srba.)

Tuđman i Milošević su preko svojih povjerenika u BiH, Bobana i Karadžića dana 6. svibnja 1992. u austrijskom Grazu, daleko od očiju javnosti, tajno dogovorili tehniku ostvarivanja dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine iz Karađorđeva i Tikveša. (U Grazu je dogovoreno i separatno primirje u BiH između hrvatskih i srpskih snaga. Time je Tuđman izbjegao rat na dva fronta. Dok je front sa bosanskim Srbima držan na tinjajućoj vatrici, Tuđmanove snage otvorile su u Bosni novi front protiv Muslimana) (…)kako bi se ostvarile granice (Tuđmanove Banovine odnosno) “male-velike Hrvatske”. Počeo je rat u ratu, (počeo je hrvatsko-muslimanski rat za mrvice bosansko-hercegovačkog teritorija koje su im Srbi kao psima bacili sa stola).

PROBOSANSKE SNAGE

Otkad je početkom veljače 1993. zapadnohercegovački nacionalist iz Gruda i bivši komunistički funkcioner Mate Boban preuzeo vodstvo hrvatske nacionalne stranke HDZ (u BiH), razbistrile su se nesuglasice s vladom u Sarajevu. Bobanov prethodnik Stjepan Kljujić bio je na skupštini Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine raznoraznim trikovima odstranjen. Tako je hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine već na početku rata bilo podijeljeno: na jednoj strani stoji HVO, Mate Boban i većina zapadnih Hercegovaca koji vrše pritisak za priključenjem Hrvatskoj, dok se na drugoj strani nalaze probosanske snage, koje se definiraju kao katolički Bosanci, a ne kao bosanski Hrvati. Tim snagama pripadaju Katolička crkva u BiH, simpatizeri Stjepana Kljujića, i Hrvatske obrambene snage koje glase kao desno-usmjerene postrojbe, koje granicu Hrvatske vide na Drini. Ova konstelacija unutar katoličkog dijela stanovništva Bosne i Hercegovine trebala je imati krvave posljedice (kao što ih je i imala.)

INERTNOST HRVATSKE OPORBE U ZAGREBU

Predsjednik Društva za zaštitu naroda, Tilman Zülch, koji je za vrijeme napada JNA na Hrvatsku 1991. bio na strani hrvatskih žrtava velikosrpske agresije, (nakon Tuđmanovog napada na dio Bosne) optužio je “Hrvate da su od žrtava postali krvnicima”. Na središnjem Jelačićevom Trgu u Zagrebu protestirao je protiv Tuđmanovog osvajanja dijela Bosne. Rezonancija prosvjeda nije bila osobito velika. Borac za ljudska prava Zülch je spoznao da su ga se njegovi hrvatski istomišljenici odrekli, uključujući i “Bedem ljubavi” kojega je Nijemac podržavao, (mirovnu organizaciju hrvatskih majki koja je tražila povratak svojih sinova, regruta, iz JNA). Hrvatska politička opozicija bila je kao paralizirana. Liberali Božo Kovačević i Dražen Budiša, vođe najjače oporbene stranke HSLS, odbili su njegov prijedlog o osnivanju povjerenstva “druge hrvatske strane” koja bi otputovala u žarište hrvatsko-muslimanskog sukoba u Bosnu kako bi posredovala mir. Trebao je to biti znak prosvjeda protiv Tuđmanove bosanske politike koja je bacala tamnu sjenu na hrvatski narod, i koja je priječila razvoj ka demokraciji. Partijski šef liberala Budiša čak je pokazao simpatiju za Tuđmanovu bosansku politiku. Inertnost hrvatske političke opozicije leži (u korupciji), u činjenici da je u trenutku izbijanja hrvatsko-muslimanskog rata u Bosni jedna trećina Hrvatske još bila pod srpskom okupacijom, te u činjenici da je Tuđmanova vlada uvela medijsku cenzuru o hrvatsko-muslimanskom ratu. Hrvatski tisak i elektronički mediji čak nisu ni svoje dopisnike poslali u bosansku ratnu zonu kako bi objektivno izvještavali o hrvatsko-muslimanskom sukobu. Sve informacije iz Bosne su do hrvatske javnostu u Zagrebu dolazile preko dirigirane Hrvatske televizije koja je širila ratnu propagandu, (dok je istinski oporbeni Paragin HSP u Zagrebu od Tuđmana držan pod medijskom blokadom).

(Osim Paraginih pravaša) jedino je Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić prosvjedovao (otvorenim pismom) protiv Bobanove politike (etničkog čišćenja u “Herceg-Bosni”). (Rat Pantovčaka protiv vlade u Sarajevu je hrvatskoj javnosti od Tuđmanovih nacional-komunista iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ, i HDZ-BiH) prikazivan kao obrambeni rat protiv muslimanskog fundamentalizma, što je bila velikosrpska propaganda za osvajanje bosanskog teritorija. Hrvatsko-muslimanski rat potenciran je uzajamnom spiralom nasilja, etničkim čišćenjem Muslimana i Hrvata te serijom pokolja Hrvata i Muslimana u srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini.)

(Nakon pet tisuća poginulih Hrvata u hrvatsko-muslimanskom ratu (od 1993. do 1995.) Tuđman nije postigao svoje ratne ciljeve stvaranja “Herceg-Bosne” i njenog priključenja Republiki Hrvatskoj. Bratoubilački hrvatsko-muslimanski rat prekinula je američka vlada predsjednika Clintona, tako da je Tuđman Washingtonskim sporazumom i dogovorom u Daytonu te Pariškim mirom koncem 1995. godine morao pristati na hrvatsko-bošnjačku Federaciju BiH. Bosna je u Daytonu ipak podijeljena, ali između Srba s jedne strane i Hrvata i Bošnjaka s druge strane. Republika Bosna i Hercegovina je ukinuta u zamjenu za Bosnu i Hercegovinu dva entiteta (“Republika Srpska” i Federacija BiH) odnosno u zamjenu za bosansko-hercegovačku konfederaciju s pravom entita na federaciju sa Hrvatskom i Srbijom (Jugoslavijom). Potom je BiH došla pod međunarodni protektorat Ujedinjenih naroda (UN) i okupaciju međunarodnih vojnih snaga S-FOR pod vodstvom SAD, Republike Francuske i Velike Britanije.)
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

dr. wrote:

Da li je Hrvatska izvrsila brutalnu agresiju na BiH? Da ili ne? Franjo Tudjman je igrao najlicemjerniju ulogu od svih napadaca na BiH. Franjo Tudjman je direkto komandovao napadom na Gornji Vakuf. Procitaj gornji clanak koji sam postirao. Franjo Tudjman je smatrao da se u BiH rjesavaju granice Hrvatske drzave, odnosno njegove Banovine!

HV je u BiH ušla zvanično 1992. a njihov kadar je bio prisutan već 1991. kada su se obavljale završne pripreme.

HV nije ušla u BiH da je brani nego da osigura svoje buduće teritorije jer pravi rat je trebao početi 1993. sami nisu mogli osigurati potrebne teritorije 1992. Nije tačno da Bošnjaka nije bilo u HV. Komšija na najgornjem spratu što je sada u Norveškoj bio je pripadnik HVO-a i još niz drugih većina dobrovoljno mada su ih i kupili po gradu.stvarno Naiđe minibus i samo kupi po gradu.

Nije se Tuđman "polakomio" da uzme dio BiH već je to unaprijed smišljeno još 1990. .
dr.

Post by dr. »

Produži dalje! wrote:
dr. wrote:

HV je u BiH ušla zvanično 1992. a njihov kadar je bio prisutan već 1991. kada su se obavljale završne pripreme.

HV nije ušla u BiH da je brani nego da osigura svoje buduće teritorije jer pravi rat je trebao početi 1993. sami nisu mogli osigurati potrebne teritorije 1992. Nije tačno da Bošnjaka nije bilo u HV. Komšija na najgornjem spratu što je sada u Norveškoj bio je pripadnik HVO-a i još niz drugih većina dobrovoljno mada su ih i kupili po gradu.stvarno Naiđe minibus i samo kupi po gradu.

Nije se Tuđman "polakomio" da uzme dio BiH već je to unaprijed smišljeno još 1990. .
Nisam ni rekao da ih nije bilo (vjerovatno je bilo incidentnih slucajeva), rekao sam da nisu dobrovoljno ulazili u HVO, nego u HOS, koji se stavio pod komandu Predsjednistva BiH.
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

dr. wrote:
Produži dalje! wrote:
dr. wrote: Da li je Hrvatska izvrsila brutalnu agresiju na BiH? Da ili ne? Franjo Tudjman je igrao najlicemjerniju ulogu od svih napadaca na BiH. Franjo Tudjman je direkto komandovao napadom na Gornji Vakuf. Procitaj gornji clanak koji sam postirao. Franjo Tudjman je smatrao da se u BiH rjesavaju granice Hrvatske drzave, odnosno njegove Banovine!

Nisam ni rekao da ih nije bilo (vjerovatno je bilo incidentnih slucajeva), rekao sam da nisu dobrovoljno ulazili u HVO, nego u HOS, koji se stavio pod komandu Predsjednistva BiH.
Nisu bili baš incidentni slučajevi jer su tada bili na istoj strani i vjerovali su da će nakon 1992. doći mir a 1993. su dobili nož u leđa do balčaka.
Post Reply