Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post Reply
apsidejzi

#551 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by apsidejzi »

prog321 wrote:
apsidejzi wrote:
Ako Grcka padne, zabolice i tebe i mene i sve nas.

Hajde pojasni,, kako ?
Isto kao sto nas je zabolilo kada je Lehman banka pala u SAD-u 2008-e. Jal Grcka rikne, oci ce se usmjeriti na druge zemlje koje su u slicnoj poziciji (a vecina ih jeste) i to ti je poput domino efekta. Jedna stvar vuce drugu i onda imamo veliku ekonomsku krizu 2015-e sa smanjenim brojem radnih mjesta u Evropi i usporenom privredom.

Suma sumarum: nece ih biti briga za BiH i balkan opcenito u narednom periodu jer ce imati pametnijeg posla. Eto tako ce i tebe i mene zaboliti.
prog321

#552 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by prog321 »

vivaldi wrote:[ ako engli izadju iz unije to ce samo ubraz sunovrat evrope.
Zasto bi izlazak Engleske urusio citavu EU ? Temelji su Francuska i Njemacka. Englezi su nebitni u ovoj prici.
agnostic_front

#553 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by agnostic_front »

Da li Gardijan urgirao kod Velikog Vođe (Cara Rusije), da se udijeli slobodarskoj Grčkoj šta para? Caru to ne predstavlja ništa, bukvalno cijela carevina leži na resursima koje lihvari žele da otmu.
sportman1

#554 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

Black swan wrote:dje su sad likovi s pocetka teme

i kako mi mozemo biti slicni grckoj kad nas je manje
kad su penzije mizerija
kad se penzije ne prenose
kad nemamo toliku vojsku
i tako
ima salicnosti...
ali imamo slicnosti i sa svicom :mrgreen:

mi smo bolan ko macke. kako god nas bacis,na noge padnemo. zato se i ne bunimo koliko bi trebali. :izet:
prog321

#555 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by prog321 »

apsidejzi wrote:
prog321 wrote:
apsidejzi wrote:
Ako Grcka padne, zabolice i tebe i mene i sve nas.

Hajde pojasni,, kako ?
Isto kao sto nas je zabolilo kada je Lehman banka pala u SAD-u 2008-e. Jal Grcka rikne, oci ce se usmjeriti na druge zemlje koje su u slicnoj poziciji (a vecina ih jeste) i to ti je poput domino efekta. Jedna stvar vuce drugu i onda imamo veliku ekonomsku krizu 2015-e sa smanjenim brojem radnih mjesta u Evropi i usporenom privredom.

Suma sumarum: nece ih biti briga za BiH i balkan opcenito u narednom periodu jer ce imati pametnijeg posla. Eto tako ce i tebe i mene zaboliti.
Nijedna zemlja nije u slicnoj situaciji. Koja druga zemlja ima duga preko guse i nece da stegne kais ?
Sutra da se Grci vrate Drahmi, ne bi bio nikakav znacajan uticaj sa ostatak svijeta. Euro bi kratkorocno pao ali onda se vratio jaci nego ikad.

Amerika je globalni igrac, :Lehman Brothers su bili globalni igraci. Grci su nula. Kap u moru. Nikakav ekonomski znacaj od njih.
Challenger__

#556 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:buducnost ce biti amerika i istok
komotno prekriži ove prve i na pola puta si do znanja.
sportman1

#557 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

grci ce ostat u evro zoni jer si banke u njemackoj i francuskoj ne mogu priustit luksuz tolikog rizika,a time i rizika za privrede njihovih drzava. tu je i sad koji igra geopoliticki protiv rusa.
u biti se radi za borbi za uticaj eu i sad i rusije.

ovi pregovori su samo blefovi jer obe strane zele da se izbore za sto bolje pozicije.
euro i eu sam je dio novog svjetskog poretka koji korporacije zele sa jednom vladom.
vivaldi

#558 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

prog321 wrote:
vivaldi wrote:[ ako engli izadju iz unije to ce samo ubraz sunovrat evrope.
Zasto bi izlazak Engleske urusio citavu EU ? Temelji su Francuska i Njemacka. Englezi su nebitni u ovoj prici.
pa zato sto pored francuske i njemacke engleska vrijedi ko sva ostala buranija zajedno.

to je tronozac.

a i nevezano za to, evropa i pored ogormne i ekonomke i vojne moci je uprkos raznim pokusajima integracije ostala politicki patuljak na globalnoj sceni. dzaba svi pokusaji, ali ne ide. svabo se radi svog interesa trudi da nesto napravi, ali ne ide..
Challenger__

#559 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

euro i eu sam je dio novog svjetskog poretka koji korporacije zele sa jednom vladom.
Tačno. Ali isto tako je tačno da se taj isti sistem ruši u Grčkoj.
agnostic_front

#560 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by agnostic_front »

Je li shvatate da EU postoji tek nešto više od 20 godina? I da je u prosjeku haman pa svake godine primljena nova država? U kojem svijetu vi živite pa očekujete da sve bude kao po loju :-)
Challenger__

#561 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

agnostic_front wrote:Je li shvatate da EU postoji tek nešto više od 20 godina? I da je u prosjeku haman pa svake godine primljena nova država? U kojem svijetu vi živite pa očekujete da sve bude kao po loju :-)
Pusti tu priču. Već se šapuće o skraćenju EU na "Staru Evropu", odnosno prve članice nekadašnje EEZ.
sportman1

#562 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

Challenger__ wrote:
Tačno. Ali isto tako je tačno da se taj isti sistem ruši u Grčkoj.

:thumbup:
agnostic_front

#563 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by agnostic_front »

Kad ti geopolitički mag napiše da se pustiš te priče, šta ćeš drugo.
sportman1

#564 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

agnostic_front wrote:Kad ti geopolitički mag napiše da se pustiš te priče, šta ćeš drugo.

:D da ali pogledaj kakve greske rade. kardinalne.
po meni je sam problem u sistemu koji je nepravedan a samim time i neodrziv. jer kako tumacit sve vecu razliku u platama,u imovini itd.
pa nije planeta krava muzara za beskonacno muzenje.
vivaldi

#565 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:buducnost ce biti amerika i istok
komotno prekriži ove prve i na pola puta si do znanja.
pogledaj u svoj smartphone i sjeti se kakvu si kantu u dzepu prije smo 15 godina.

kao nikada prije u ljudskoj istoriji evolucija se desava pred ocima bukvalno jedne generacije.

buducnost svijeta lezi u inovacijama, a amerika iako ima manje stanovnika ima 5 vise inovacija od evrope. evropa je jednostavno izgubila bitku, samo sto ce se to tek vidjeti za koju deceniju.

ono "est" sto je nekada simbolizovalo tradiciju i kvalitet danas je nebitno. svijetom sada vladaju kompanije i brednovi osnovani prije 10-15 godina.

istok je jos uvijek taraba, ali udara temelje. azija je najmnogoljudniji kontinet i prepun svjezih ideja koje tek treba oslobodit.

kina jos nije formirala bazicna znanja u mnogim oblastima, a kad to uradi onda ce nadgradnja ici dosta brzo.

zasad su dobri samo u brzim vozovima i tu u svjetskom vrhu, a kada u vecini oblasti uhvate prikljucak, onda ce pocet stvranje nove impreije..ako ih ameri prije toga necim ne zguze
agnostic_front

#566 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by agnostic_front »

sportman1 wrote:
agnostic_front wrote:Kad ti geopolitički mag napiše da se pustiš te priče, šta ćeš drugo.

po meni je sam problem u sistemu koji je nepravedan a samim time i neodrziv. jer kako tumacit sve vecu razliku u platama,u imovini itd.
I da dodamo, FED je privatna banka :thumbup:
madner

#567 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by madner »

Olako ste odpisali cetvrti Rajh. I sjever Italije.
sportman1

#568 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

agnostic_front wrote:
sportman1 wrote:

i ja sam to cuo,ali ne znam ciji je tacno osim nekih teorija koje lice na urotu.
ima onaj branko dragas npr. ,bio je u ljudovanju na rtrs prije 2 mjeseca i toliko je isplasio narod da toga nije bilo od rata. :D
znaci ciji je fed tacno?
Maystor

#569 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Maystor »

Naslov teme je smiješan. Grčka je bila na ivici ponora kad je Cipras došao na vlast. Jedino što je on uradio je to da je čvrsto, s obje ruke gurnuo Grčku dolje.
Challenger, neće se neokapitalizam srušiti u Grčkoj, to im dođe kao da ih komarac ubode. Malo će se počešati i idemo dalje. Ono što će otići u 3pm je sama Grčka.
Sinapsa, shvataš li ti da je Grčka dužna 600 milijardi eura? Koliko je to pravedno, druga je priča. Niko se nije bunio u Grčkoj kada su u njihovo ime korumpirani političari dizali te kredite. Bilo je para i za sitnu raju.
ioannes

#570 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ioannes »

agnostic_front wrote:
sportman1 wrote:

jel ovo ironija ili o cemu se radi?
to sa FED om ponavljas vec par puta...
ioannes

#571 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ioannes »

Maystor wrote: Sinapsa, shvataš li ti da je Grčka dužna 600 milijardi eura? Koliko je to pravedno, druga je priča. Niko se nije bunio u Grčkoj kada su u njihovo ime korumpirani političari dizali te kredite. Bilo je para i za sitnu raju.
ti odmah udupla dugove, ne sitnicaris ni ti previse izgleda....
Njemacka ima preko 2000 milijardi dugova i rastu svaki dan.

Kviz Pitanje: kako po tebi Njemacka Grckoj moze zajmiti novac kad ga i sama nema?
Challenger__

#572 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:pogledaj u svoj smartphone i sjeti se kakvu si kantu u dzepu prije smo 15 godina. itd
Maloprije si napisao da "niko ovo nije očekivao". To je tako kada određenim političkim i ekonomskim hipotezama pridaješ teološki značaj. Sutra, kada bude "izbušen" još neko, nemoj reći: "ovo niko nije očekivao".

Sistemi i nosioci sistema se smjenjuju, kao na traci, a smjena je na obzorju. Grčka kriza je samo refleksija te smjene.
agnostic_front

#573 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by agnostic_front »

ioannes wrote:
agnostic_front wrote:
sportman1 wrote: :D da ali pogledaj kakve greske rade. kardinalne.
jel ovo ironija ili o cemu se radi?
to sa FED om ponavljas vec par puta...
Kakva ironija, pa svo zlo ovog svijeta potiče od FED-a i lihvara koji ga kontrolišu. Moderno robovlasništvo, tako se to kaže :thumbup:
sportman1

#574 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

prodje ulicom i pogledas obicnog covjeka u oci, i dobijes neke odgovore. :D

danas imas zabrinutog i zamisljenog pojedinca,za razliku od prije.

znaci da nesto ne stima, a mozemo da raspravljamo sta je to. :izet:
ioannes

#575 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ioannes »

agnostic_front wrote:
Kakva ironija, pa svo zlo ovog svijeta potiče od FED-a i lihvara koji ga kontrolišu. Moderno robovlasništvo, tako se to kaže :thumbup:

zajebaji, samo zajebaji
Post Reply