Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post Reply
JohnnyS

#401 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

Gojeni H wrote:
JohnnyS wrote:Apropo referenduma - ja sam apsolutno za referendume jer je to najviši stupanj demokracije. Doduše, u Hrvatskoj smo imali primjer nepotrebnog silovanja rodnih manjina od katolibanske javnosti, ali referendum je generalno gledano pozitivna stvar. Pogotovo oko bitnih pitanja. Iako mnogi ovu odluku Tsiprasa smatraju pičkastom, ja se ne bih složio. Iako sam neoliberalni lihvarocionist s proglobalističkim svjetonazorom i u principu nemam ništa protiv da oni koji desetljećima žive na veresiju konačno ljosnu, smatram da je tako bitno pitanje kao budućnost zemlje i njenog uređenja nešto što bi narod trebao sam za sebe odlučiti i preuzeti odgovornost za donesenu odluku. To nije pitanje za par ljudi u odijelima koji mogu biti potkupljeni, inatljivi, ovakvi-onakvi - to je pitanje za cijeli narod. Na grčkoj vladi je jedino da narodu nepristrano objasni što znači ZA, a što PROTIV pa nek ljudi odluče.
Samo sto je izgleda svima do grla natezanja oko svakog pitanja s Grcima. Ako je vjerovati zadnjim izvjestajima, Grci su se posebno popeli na kufer novijim clanicama poput Slovacke.
Predsjednik Slovacke navodno iz cipela iskocio kad je cuo da Grci opet traze nekakvu 13-u platu. On kuburi s rezovima od 2009. god. a grcki frajeri bi da ih se "kompenzira zbog velike zrtve koju su podnijeli".

Veca je budala ko ih slusa.

To bez daljnjeg, svi stežu kajiš, a tamo oni koji rade s mikrofonom imaju beneficirani radni staž da se zaštite od bakterija s mikrofona. :facepalm:

Ali kad je Europa toliko čekala, nek ih puste ovaj jebeni tjedan, pa da vidimo svi šta taj narod hoće, jesu li spremni jesti koru s drveća...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#402 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Skupo Evropljani placaju ono sto su prije 60tak godina izasrali.
Suelureac

#403 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Suelureac »

Ja mislim da se veći populist, veći lažov i prodavač magle nije pojavio na političkoj sceni Europe od ovog Tziprasa. Čovjek je teška prevara i nerealan je jako. Mantra priču "cijeli svijet je protiv nas, protiv naših obespravljenih i jadnih penzionera i radnika". Tipična marksistička mantra, evo ja to priznajem iako sam umjereni ljevičar i po uvjerenju socijaldemokrat. Ovo mu neće proći. Ne funkcionira ovako svijet. Grci su lijen narod koji je desetljećima živio iznad mogućnosti na kanafu. Sada kada je došlo sve to na naplatu "kuku kuku, nećemo mi to". Maaaa daj haha. Ne da ih treba izbaciti iz eurozone, nego i iz EU. I njih i Rumune i Bugare. Balkan još uvijek nije spreman za Uniju i niti će biti u sljedećih 20 godina. Pogotovo tu mislim na ove države koje su bile pod Osmanlijama dugi niz desetljeća. To je mentalitet ljenosti.
zanzakpizdolizije

#404 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by zanzakpizdolizije »

JohnnyS wrote:Apropo referenduma - ja sam apsolutno za referendume jer je to najviši stupanj demokracije. Doduše, u Hrvatskoj smo imali primjer nepotrebnog silovanja rodnih manjina od katolibanske javnosti, ali referendum je generalno gledano pozitivna stvar. Pogotovo oko bitnih pitanja. Iako mnogi ovu odluku Tsiprasa smatraju pičkastom, ja se ne bih složio. Iako sam neoliberalni lihvarocionist s proglobalističkim svjetonazorom i u principu nemam ništa protiv da oni koji desetljećima žive na veresiju konačno ljosnu, smatram da je tako bitno pitanje kao budućnost zemlje i njenog uređenja nešto što bi narod trebao sam za sebe odlučiti i preuzeti odgovornost za donesenu odluku. To nije pitanje za par ljudi u odijelima koji mogu biti potkupljeni, inatljivi, ovakvi-onakvi - to je pitanje za cijeli narod. Na grčkoj vladi je jedino da narodu nepristrano objasni što znači ZA, a što PROTIV pa nek ljudi odluče.
Ako uzmemo da je preko 50% ljudi apsolutno neupućeno da bi bili mjerodavni reći bilo što o ikakvom bitnom pitanju, kako može biti dobro kad glupani nadglasaju pametne?
Gojeni H

#405 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Gojeni H »

JohnnyS wrote: To bez daljnjeg, svi stežu kajiš, a tamo oni koji rade s mikrofonom imaju beneficirani radni staž da se zaštite od bakterija s mikrofona. :facepalm:

Ali kad je Europa toliko čekala, nek ih puste ovaj jebeni tjedan, pa da vidimo svi šta taj narod hoće, jesu li spremni jesti koru s drveća...
Ne mislim da ce narod uistinu odlucivati o svojoj sudbini, vec o paketu i nekakvom "ostanku".
Ova ljevicarska ubleha, ali mora se priznati i grcki narod, jos uvijek nisu odlucili u kakvoj zemlji prvo zele da zive, pa tek onda zajednici drzava.
Mohamad Sissoko

#406 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Mohamad Sissoko »

Jos nije poteklo med i mlijeko sa ovim marksistima,a najavise raj hahahah
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#407 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Suelureac wrote:Ja mislim da se veći populist, veći lažov i prodavač magle nije pojavio na političkoj sceni Europe od ovog Tziprasa. Čovjek je teška prevara i nerealan je jako. Mantra priču "cijeli svijet je protiv nas, protiv naših obespravljenih i jadnih penzionera i radnika". Tipična marksistička mantra, evo ja to priznajem iako sam umjereni ljevičar i po uvjerenju socijaldemokrat. Ovo mu neće proći. Ne funkcionira ovako svijet. Grci su lijen narod koji je desetljećima živio iznad mogućnosti na kanafu. Sada kada je došlo sve to na naplatu "kuku kuku, nećemo mi to". Maaaa daj haha. Ne da ih treba izbaciti iz eurozone, nego i iz EU. I njih i Rumune i Bugare. Balkan još uvijek nije spreman za Uniju i niti će biti u sljedećih 20 godina. Pogotovo tu mislim na ove države koje su bile pod Osmanlijama dugi niz desetljeća. To je mentalitet ljenosti.
To je kad nasilu primis nekog radi geopolitike.
tandmand

#408 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by tandmand »

Balkansko-mediteranski mentalitet nije za EU. Da je para a ne raditi i glumiti visinu ... :run:
2011.god.
Specijalne dotacije za zaposlene u javnom sektoru

- državni službenici mogli da odu u penziju i prije 50 godine života, zbog čega je deficit penzionog fonda u Grčkoj rastao brže nego bilo gdje u Evropi
- rođaci 4.500 umrlih Grka, koji su radili u javnom sektoru, godinama su dobijali penzije
- neudate ili razvedene kćerke državnih službenika, nakon smrti oba roditelja, nastavile su da primaju njihovu penziju. Tu povlasticu uživalo je oko¸ 40.000 Grkinja i samo je to koštalo državu oko 550 miliona eura godišnje
- propisana minimalna plata je 740 eura, ali su zaposleni u Grčkoj mogli da dodatno zarade čak i do 1.300 eura mesečno na razne nagrade
- nagrađivani su oni koji znaju da koriste računar ili znaju neki strani jezik
- vozači autobusa u Atini imali dodatak od 310 eura ukoliko u toku mjeseca nijednom ne zakasne na posao
- vozači službenih dizel automobila mjesečno su dobijali 25 eura jer moraju da zagriju motor prije nego što počnu vožnju
- mašinovođe lokomotiva dobijale su po 420 eura za redovno pranje ruku
- kuriri u ministarstvima imali su dodatak od 290 eura za prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet na vrijeme
- državni službenici imali su dodatak za kopiranje dokumenata, zaposleni u ministarstvu kulture imali su premije za nabavku odjeće, a oni u državnom osiguranju imali su regres za prevoz iako nisu izlazili na teren
- Grci su dobijali 14. platu. Pola mjesečne plate dobijali su za Uskrs, drugu polovinu za godišnji odmor, a 14. plata se dijelila za Božić
- članovi savjeta koji upravlja jezerom Kopijas, koje je presušilo još 30-ih godina prošlog vijeka, i dalje primaju platu
- zaposleni u državnoj avio-kompaniji "Olimpic Airways", koja godinama nije bila čak ni na nuli, imaju pravo da besplatno lete gdje god požele, kao i njihove porodice
- u grčkoj državnoj željeznici ima 9.000 zaposlenih, a 2008. je imala 800 miliona eura gubitka
- proteklih godina za odbranu je odlazilo 14 milijardi eura godišnje, od čega gotovo 80 odsto na trošak osoblja i uprave
saja_dj

#409 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by saja_dj »

tandmand wrote:Balkansko-mediteranski mentalitet nije za EU. Da je para a ne raditi i glumiti visinu ... :run:
Ma jok nisu za ovo grci krivi vec kapitalisticki lihvari, sto su davali pare ccc :D
JohnnyS

#410 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

Ne kapitalistički lihvari, nego lihvarocionisti molim lijepo. Usvojimo pravednički vokabular...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#411 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Kako god ih zvali, ne mijenja sustinu
JohnnyS

#412 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

Mislim da se možemo složiti da su svi krivi, samo Grci nisu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#413 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Naravno da ne mozemo. Ali mozda mozemo da su bankarstvo i spekulativni poslovi bez pokrica ojadili milione ljudi.
JohnnyS

#414 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

Kako bankarstvo nije ojadilo Norvežane ili Dance, ta nije u njih halal bankarstvo...
dale cooper

#415 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

Može li mi neko objasniti zašto je Obama 2009 pokrenuo famozni bailout propalih Američkih banaka
koji je u cijelosti išao na teret Američkih poreznih obveznika, a Grčkoj se nešto slično ne nudi?
Ne da Grčka to zaslužuje naravno. Ali zašto dvostruki standardi za gomilu bankara koji su se svojim
lošim špekulantskim poslovima doveli do propasti i usput ugrozili čitavu svjetsku ekonomiju, a
zašto ne za Grčku?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#416 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Nije isto davati i uzimati kredite :izet:
dale cooper

#417 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote:Nije isto davati i uzimati kredite :izet:
Na znam, meni je smiješno uzdizanje tog koncepta neoliberalnog kapitalizma od strane našeg običnog
čovjeka. Šta mi konkretno imamo od toga?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#418 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote:
Na znam, meni je smiješno uzdizanje tog koncepta neoliberalnog kapitalizma od strane našeg običnog
Nista, jer smo i sami zrtve istog. Ali motiva za uzdizanje ima raznih :D
Alfons Kauders

#419 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Alfons Kauders »

Upravo tako. Neka narod sam odabere propast ako im se vec ne dopada EU. :D Neka fino kazu dovidjenja, uvedu drahmu i krenu od nule, sa svim posljedicama koje to vuche...

Jebu cijeli kontinent vec sest godina, dosta je vise bilo - raus!

Koliko se love spizdilo na njih, da se toliko ulozilo u Hrvatsku, BiH, CG, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju... Gdje li bi nam kraj bio. Grcka je rupa bez dna i treba je otkaciti, nek nekom drugom prodaju muda za bubrege.

Kamo srece da su primili Tursku u EU umjesto njih, brke imaju fantastican privredni rast vec godinama...

A sto se tice svih ovih neoliberalnih prica i ljevicarenja... Zaboli me kita za njima. Niko ih nije tjerao da se zaduzuju za gluposti i zive iznad svojih mogucnosti. Isto kao da sad udjem u salon, uzmem auto koje ne mogu priustiti, pa onda cmizdrim kako me jebu bankari jer, mos mislit, traze da im placam ratu svaki mjesec.

Stoga nek se jebu i neka pokusaju prodati koji otok Svabama, Rusima, Turcima ili nekom ekscentriku iz Holivuda.
Haris.ba

#420 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Haris.ba »

dale cooper wrote:Može li mi neko objasniti zašto je Obama 2009 pokrenuo famozni bailout propalih Američkih banaka
koji je u cijelosti išao na teret Američkih poreznih obveznika, a Grčkoj se nešto slično ne nudi?
Ne da Grčka to zaslužuje naravno. Ali zašto dvostruki standardi za gomilu bankara koji su se svojim
lošim špekulantskim poslovima doveli do propasti i usput ugrozili čitavu svjetsku ekonomiju, a
zašto ne za Grčku?
Pa odgovorio si sam sebi. Obama je spašavao američke banke na teret američkih poreznih obveznika (ima li kakve veze to sa njegovim savjetnicima i brukom lobista koji i jesu imali pozicije u bankama i fondovima koji su čučnuli).

Mene nervira kako mnogi u BiH ne vide šta se dešava u Grčkoj, osim pežorativnih trenutaka tipa 25 eura za zagrijavanje službenog automobila. To su samo posljedice, a ne uzroci. Uzroci su isti ko kod nas. Grčka je ogledalo naše budućnosti. Život na veresiju je lijep, dok mu ne dođe kraj.

Nedavno u Tuzli protesti srednjoškolskih profesora - što djeca neće u škole gdje su oni profesori, hoće u medicinsku. Isto nadrealisti, Monti Pajton.
Premijer entiteta prodaje telekom da napravi dva tunela na autoputu.
Predstavnik penzionera počne priču o obaveznom povećanju penzija, i na kraju je završi sa molbom vlastima da makar malo redovnije isplaćuje penzije.
Radnici Dite iz očaja poslije 30 godina uvode samoupravljanje u firmu. A 20 kilometara niže radnici Koksare krenu od zahtjeva da se riješi namjerno stvaranje duga od stotinjak miliončića maraka, a zadovolje se sa 2KM više toplog obroka.
Sve su ovo posljedice.

Uzroci su neprihvaćanje odgovornosti za svoje izbore. Mišljenje da će neko drugi doći i riješiti probleme. Grcima su opravdanja bila da su geopolitički važna zemlja (više nisu ko prije), da su vrh u brodogradnji (potopili ih Kinezi cijenom), da će turizam donositi više para nego što se može potrošiti.

Džaba pisati.
dale cooper

#421 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote:
dale cooper wrote:
Nista, jer smo i sami zrtve istog. Ali motiva za uzdizanje ima raznih :D
Ja mislim da su ljudi kod nas (sa pravom) ljuti na nepotizam i korupciju koja vlada u državnim institucijama i firmama u državnom
vlasništvu. Normalno da nezaposlenog čovjeka boli kada vidi da su ljudi nerealno visoko plaćeni, a dobar dio njih
ništa ne radi. I onda to dovode u vezu sa prethodnim sistemom, posebice sa socijalizmom. Samo što ovo kod nas
nema veze sa tim. Mi više ličimo na državu koja hoće na silu da iz feudalnog društva pređe na neoliberalni kapitalizam.
I opet će tu da love u mutnom i da se bogate ljudi koji nas jebu u mozak zadnjih 20 godina. Mi nemamo nikakve
praktične koristi od toga.
JohnnyS

#422 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

dale cooper wrote:Može li mi neko objasniti zašto je Obama 2009 pokrenuo famozni bailout propalih Američkih banaka
zašto ne za Grčku?

Pa tko brani Tspirasu da pokrene bailout propalih grčkih banaka koji bi išao u cijelosti na teret grčkih poreznih obveznika?
dale cooper

#423 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

Haris.ba wrote:
zašto ne za Grčku?
Pa odgovorio si sam sebi. Obama je spašavao američke banke na teret američkih poreznih obveznika (ima li kakve veze to sa njegovim savjetnicima i brukom lobista koji i jesu imali pozicije u bankama i fondovima koji su čučnuli).

Mene nervira kako mnogi u BiH ne vide šta se dešava u Grčkoj, osim pežorativnih trenutaka tipa 25 eura za zagrijavanje službenog automobila. To su samo posljedice, a ne uzroci. Uzroci su isti ko kod nas. Grčka je ogledalo naše budućnosti. Život na veresiju je lijep, dok mu ne dođe kraj.

Nedavno u Tuzli protesti srednjoškolskih profesora - što djeca neće u škole gdje su oni profesori, hoće u medicinsku. Isto nadrealisti, Monti Pajton.
Premijer entiteta prodaje telekom da napravi dva tunela na autoputu.
Predstavnik penzionera počne priču o obaveznom povećanju penzija, i na kraju je završi sa molbom vlastima da makar malo redovnije isplaćuje penzije.
Radnici Dite iz očaja poslije 30 godina uvode samoupravljanje u firmu. A 20 kilometara niže radnici Koksare krenu od zahtjeva da se riješi namjerno stvaranje duga od stotinjak miliončića maraka, a zadovolje se sa 2KM više toplog obroka.
Sve su ovo posljedice.

Uzroci su neprihvaćanje odgovornosti za svoje izbore. Mišljenje da će neko drugi doći i riješiti probleme. Grcima su opravdanja bila da su geopolitički važna zemlja (više nisu ko prije), da su vrh u brodogradnji (potopili ih Kinezi cijenom), da će turizam donositi više para nego što se može potrošiti.

Džaba pisati.
Da, ali zašto spašavati nešto što je samo sebe dovelo do propasti svojom vlastitom neodgovornošću? Kao i Grčka?
vade_mecum

#424 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vade_mecum »

zašto ne za Grčku?
zato sto amerikanci stampaju pare u americi, a grci u njemackoj tj. frankfurtu.

inace na ovoj temi ima dosta onoga sto svabe zovu schadenfreude sto je jako ironicno za narod kojeg sa ovakovom politikom zasigurno ceka sudbina grka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#425 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Porediti Grcku i Ameriku je smijesno
Post Reply