Bodkin wrote:Hoce mi makroekonomisti reci koliki procenat gdp japana je dug i hoce mi objasniti kako nisu propali prije 20 godina
prdno je u cabar i japan prije 20 godina. ne znam bas da li je to ekonomski pojam, ali ekonomija ti je ciklicni proces upside-down, s tim sto produkstivnost i inovativnost ko najvazniaj stvar uvijek tu donju crtu pada podize na visi nivo nego prolsi put (koliko god da propadnes danas, traktorom ce uzorati sam vise nego cijelo dedino selo rucno prije 50 godina).
jednom u 100 godina u prirodi imas nesto sto se zove "stogodisnje poplave", a jednom u ekonomiji u 100 godina imas "lost decade" kada kola krenu nizbrdo tipa recesije prije 7-8 godina ili depresije prije 80-90 godina.
inflacija, deflacija, poreska politika, kamatne stope, reprogram dugova, oprost dugova, dodatni porezi na bogate, stampanje pare...sve to centralna banka po potrebi koristi i drzi u balansu.
svijet pokrece potrosnja, konzumersko drustvo..i sve to uglavnom na kredit za imaginarne pare. uvijek ima onih koji ne mogu vracati, ali sistem to uz manje padove uglavnom ispravlja..ali kad tad dodje do sloma i opet jovo nanovo.
japan je imao nedavno veliki slom i bili su deceniju u recesiji do prije 15 godina. danas im dug opet jeste veliki, dosta brze nego inace, ali to je visa sila jer su dobro ograjisali sa fukshimom, zemljotresima...pa su se zavalili vise nego inace, ali sve dok nema panike i vecina vraca dugove nije problem.
to prije 20-30 godina je bio veliki pad, ali opet ni blizu poput amercike depresije ili njemacke u to doba. kada oformne mase postane odjednom kokuzi to do rata dovodi. danas doduse malo teze nego prije, ali jumbo padovima se niko ne veseli, no siromasni ni bogati jer posljedice mogu biti nezamislive.
elem, sto se tice grka, njima svakako slijedi decenija slobodnog pada. da li ce biti duze od toga zavisi od toga da li ce ih na kraju evropa opet pogurat otpisom i reporgramom duga i pogurat banke koje su sad ispraznjene. banke prazne - nema kredita - nema investicija - nema razvoja - nema novih radnih mjesta - agonija.
General War wrote:
Dace im kurac ko i srbiji...ona pisljiva milijarada od prije dvije godine jos u srbiji cekaju od brace

ta ruska milijarda se trosi odavno u srbiji za obnovu zeljeznicke infrastrkuture, ali srbija je karina za grcku. grcima treba puno vise nego sto im rusi vjerovatno mogu dati