Tržište novca u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
malena7

#1 Tržište novca u BiH

Post by malena7 »

Imam temu za prezentaciu analiza tržišta novca i kapitala u BiH. Našla sam milion stvari vezano za tržište kapitala, no za tržište novca skoro pa ništa... Zanima me da li neko zna gdje mogu naći bilo kakvu tabelu na osnovu koje mogu pokazati koliko je zapravo ovo tržište nerazvijeno?!
drndalo

#2 Re: Tržište novca u BiH

Post by drndalo »

Mozda upravo to sto nema nikakvih pokazatelja najbolje dokazuje tu tvrdnju... :wink: Sala-mala, na sta tacno mislis kada kazes trziste novca ?
Nokija

#3 Re: Tržište novca u BiH

Post by Nokija »

Pod pojmom trzista novca se podrazumijeva onaj dio finansijskog trzista na kome centralna banka i poslovne banke/finansijski instituti medjusobno "trguju" novcem. Ponudu i potraznju odredjuje kamata koja u tom trenutku vlada na tom trzistu. Uvijek se radi o kratkorocnim transakcijama. Upravo u tome je razlika izmedju ovog trzista i trzista kapitala, jer se ovdje radi o "pozajmljivanju" novca na kraci period. Taj kraci period se krece od 1 do 2 godine.
Jako vazan dio finansijskog trzista jer obezbjedjuje/garantuje kratkorocnu likvidnost poslovnih banaka.

U kom smislu je to trziste nerazvijeno u BH?
malena7

#4 Re: Tržište novca u BiH

Post by malena7 »

Ako se nešto kod nas može u 4 godine razviti onda je nevjerovatno razvijeno, međubanarsko tržište novca u BiH postoji tek od 2008. godine.

Konkretno me zanima kako kroz tabele predstaviti tržište novca? Rashode/prihode komercijalnih banaka?
SSemir

#5 Re: Tržište novca u BiH

Post by SSemir »

naravno da je zastupljeno trziste novca. potrebn je detaljnije poznavati tematiku kako bi se mogle dobiti potrebne informacije. npr. otidji na sase pa trazi emisiju i promet obveznicama, od centralne ces dobiti informacije o medjubankarskim transakcijama, i transakcijama centralne sa komercijalnim, za bilanse stanja banaka otidji na afip ovu stranicu...
ove godine sam se bavio finansijskim trzistima u BIH i posebno hipotekarnim, ogrooooman napor treba da bi se iole ozbiljan rezultat postigao (citaj, par mjeseci rada i bruka sastanaka i obilazaka). na gooogle otprilike mozes zaboraviti, sto se tice gotovih clanak, jer se u bih rijetko ljudi bave time....
Nokija

#6 Re: Tržište novca u BiH

Post by Nokija »

malena7 wrote:Ako se nešto kod nas može u 4 godine razviti onda je nevjerovatno razvijeno, međubanarsko tržište novca u BiH postoji tek od 2008. godine.

Konkretno me zanima kako kroz tabele predstaviti tržište novca? Rashode/prihode komercijalnih banaka?
O kakvim tabelama govoris? Glavni instument na trzistu novca je kamata centralne banke pod kojom ona pozajmljuje novac. Mozes jedino prikazati volatilnost te kamatne stope u odredjenom periodu.

Rashodi/prihodi banaka nemaju ama bas nikakve veze sa trzistem novca.
malena7

#7 Re: Tržište novca u BiH

Post by malena7 »

Nokija wrote:
malena7 wrote:Ako se nešto kod nas može u 4 godine razviti onda je nevjerovatno razvijeno, međubanarsko tržište novca u BiH postoji tek od 2008. godine.

O kakvim tabelama govoris? Glavni instument na trzistu novca je kamata centralne banke pod kojom ona pozajmljuje novac. Mozes jedino prikazati volatilnost te kamatne stope u odredjenom periodu.

Rashodi/prihodi banaka nemaju ama bas nikakve veze sa trzistem novca.
"Zakonom je propisano da se Centralna banka ne može uključivati u operacije na tržištu novca, uključujući tu i vrijednosne papire bilo koje vrste. Ona može raditi kao bankar i fiskalni agent Bosne i Hercegovine i određenih javnih agencija, pod uvjetom da niti jedna transakcija ne može služiti kao financijska pomoć, uključujući kredit, za ili u korist Bosne i Hercegovine."

Izgleda ne mogu predstaviti tabelarno ali nikako :D
Nokija

#8 Re: Tržište novca u BiH

Post by Nokija »

"Zakonom je propisano da se Centralna banka ne može uključivati u operacije na tržištu novca, uključujući tu i vrijednosne papire bilo koje vrste. Ona može raditi kao bankar i fiskalni agent Bosne i Hercegovine i određenih javnih agencija, pod uvjetom da niti jedna transakcija ne može služiti kao financijska pomoć, uključujući kredit, za ili u korist Bosne i Hercegovine."

Ja bas ovo i ne razumijem. Posebno drugu recenicu.
Jedna centralna banka i ne moze trgovati vrijednosnim papirima bilo koje vrste nego iskljucivo drzavnim obveznicama.
Finansijska pomoc? Ni jedna centralna banka ne daje nikakve finansijske pomoci, nikome. Tek sad se u ECB razmatra takva mogucnost.
Sve ovo sto ja govorim se odnosi na ekonomsku teoriji i kako se to primjenjuje u "normalnim" zemljama. Detalje u BH ne poznajem dovoljno.
Da moram praviti prezentaciju o tome, predstavila bi kako to izgleda u "normalnoj" drzavi a kako u BH. I objasnila razloge zasto je to tako.
Sretno.
:run:
redhat

#9 Re: Tržište novca u BiH

Post by redhat »

Nažalost kod nas je što se tiče tržišta novca jedino razvijeno tržište deviza, a i ono možda najviše kod vječne vatre :D
CBBIH nažalost nema operacija blagajničkim zapisima niti država emistuje neke kratkoročne vrijednosnice.Nevjerujem niti da ima neke trgovine viškovima obaveznih rezervi jer u biti naša zemlja nema Centralnu banku i monetarnu politiku nego Currency Board (zadnja i jedina operacija oabveznim rezervama bila je negdje početkom 2008. godine kad su iste povečane).

Što se tiče prihoda i rashoda, finansijski izvještaji, makar oni godišnji neće ti reći ništa o kamati zarađenoj iz osnova trgovanja na tržištu novca. Jedino takve podatke možeš dobiti u odjelima banaka, odjel trgovanja i prodaje pretpostavljam.
malena7

#10 Re: Tržište novca u BiH

Post by malena7 »

Ne mogu praviti komparacije, moram se držati isključivo BiH. Mislim da je tema malo poglupo koncipirana, nije mi jasno na osnovu čega se očekuje da analizira, no dobro... Možda je i do mene, ne kontam... :P
Našla sam čak tri primjera еmisijе vrijеdnosnih pаpirа, na to ću se bazirati, to su inače veliki koraci za našu BiH... :P
SSemir

#11 Re: Tržište novca u BiH

Post by SSemir »

centralna banka regulira kolicinu novca u opticaju putem obaveznih rezervi koje komercijalne banke drze kod centralne. naprimjer, kada je pocela kriza u svijetu 2008. tada je nasa centralna smanjima obavezne rezerve i "visak" novca je vracen komercijalnim bankama i pusten u promet, na taj nacin se direktno uticalo na cijene novca (tj kamate) i time su spasili krizu na finansijskom trzistu. i moje misljenje je da imamo izuzetno dobro i kvalitetno uredjeno finansijsko trziste.
i to je jedini nacin na koji nasa centralna utice na kolicinu novca, ne ucestvuje sa emitovanjem obveznica niti bilo kojim drugim finansijskim instrumentima.

jedan hint: federalna vlada je prosle i ove godine godine emitovala sestomjesecne trezorske zapise nominalne vrijednosti 10.000,00, a ukupne 20 miliona a drugi put 25 miliona. a ti se potrudi pa provjeri da li se trgovalo na sekundarnom trzistu sa ovim hartijama :P
Nokija

#12 Re: Tržište novca u BiH

Post by Nokija »

SSemir wrote:centralna banka regulira kolicinu novca u opticaju putem obaveznih rezervi koje komercijalne banke drze kod centralne. naprimjer, kada je pocela kriza u svijetu 2008. tada je nasa centralna smanjima obavezne rezerve i "visak" novca je vracen komercijalnim bankama i pusten u promet, na taj nacin se direktno uticalo na cijene novca (tj kamate) i time su spasili krizu na finansijskom trzistu. i moje misljenje je da imamo izuzetno dobro i kvalitetno uredjeno finansijsko trziste.
i to je jedini nacin na koji nasa centralna utice na kolicinu novca, ne ucestvuje sa emitovanjem obveznica niti bilo kojim drugim finansijskim instrumentima.

jedan hint: federalna vlada je prosle i ove godine godine emitovala sestomjesecne trezorske zapise nominalne vrijednosti 10.000,00, a ukupne 20 miliona a drugi put 25 miliona. a ti se potrudi pa provjeri da li se trgovalo na sekundarnom trzistu sa ovim hartijama :P
:thumbup:
A znas li koliki je prozenat obaveznih rezervi kod nas?
Kod ECB je bio 2%, ove godine je smanjen na 1%. Vjerovatno ista logika.
SSemir

#13 Re: Tržište novca u BiH

Post by SSemir »

ma kakvi. cini mi se da je sad 10 %. mada nesto nisam siguran, prije je bilo 15% pa ne znam na koliko su smanjili. neda mi se guglati.
malena7

#14 Re: Tržište novca u BiH

Post by malena7 »

Ukoliko vas zanima, tržište novca u BiH je totalno nerazvijeno. Imamo međubankarsko tržište novca od 2008, te smo imali dvije emisije komerijalnih zapisa u 2009. i 2010. godini, i da tabelarni prikaz međubankarskog tržišta novca se zapravo gleda u aktivi i pasivi CBBIH. Eto toliko.
Post Reply