True detective

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
shin

#1026 Re: True detective

Post by shin »

Prva epizoda prve sezone je smor, tek se na trećoj epizodi stvari zakuhaju i serija te uhvati za jaja. Problem je što su svi prvu sezonu gledali u cugu, a ne kako su epizode izlazile, tako da se zanemari pauza po sedam dana.

Ja mislim da će ispasti jednako dobra kao i prva sezona, ali kome se gleda Rust&Marty 2: Electric Boogaloo vazda može uraditi rerun prve sezone.
Deda Kurcoje

#1027 Re: True detective

Post by Deda Kurcoje »

Meni jednako dobra, kao i prva sezona. Prva epizoda dosta obecava.
1Dante1

#1028 Re: True detective

Post by 1Dante1 »

Dobra prva epizoda, puno obecava. Tek cemo sad vidjeti kakva je kad se sastanu ovi glavni likovi.
Rockefeller

#1029 Re: True detective

Post by Rockefeller »

Zadovoljan sam.
dječak sa šibicama

#1030 Re: True detective

Post by dječak sa šibicama »

S obzirom da nikako nisam fan Farella i Vaughna, ja sam prezadovoljan ovom epizodom, odglumili su iznad mojih ocekivanja.

Za sad se nista nije ni desilo konkretno, osim sto su se na kraju "nasli". Ok, on sjeban policajac, ona sjebana policajka, ali me zarko zanima koja je prica ovog treceg, na motoru.
nema me tamo

#1031 Re: True detective

Post by nema me tamo »

Veteran koji se nagledao svih sranja.
dale cooper

#1032 Re: True detective

Post by dale cooper »

dječak sa šibicama wrote:S obzirom da nikako nisam fan Farella i Vaughna, ja sam prezadovoljan ovom epizodom, odglumili su iznad mojih ocekivanja.

Za sad se nista nije ni desilo konkretno, osim sto su se na kraju "nasli". Ok, on sjeban policajac, ona sjebana policajka, ali me zarko zanima koja je prica ovog treceg, na motoru.
Čudan tip. Ispade da voli pušenje, samo ne od plavih, nadrogiranih Holivudskih starleta. Go figure. :zoka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1033 Re: True detective

Post by Truba »

yoda82

#1034 Re: True detective

Post by yoda82 »

dale cooper wrote:
dječak sa šibicama wrote:S obzirom da nikako nisam fan Farella i Vaughna, ja sam prezadovoljan ovom epizodom, odglumili su iznad mojih ocekivanja.

Čudan tip. Ispade da voli pušenje, samo ne od plavih, nadrogiranih Holivudskih starleta. Go figure. :zoka:
Koliko sam skontao malo ima problema sa erekcijom. I sa crnkom je morao malo da se ''istušira'' i usput popije neke čarobne pilulice. :)
karanana

#1035 Re: True detective

Post by karanana »

Black swan wrote:http://cultofghoul.blogspot.com/2015/06 ... onovo.html

pajto nije zadovoljen
otprilike je to-to. barem prva polovina kritike. druga je otisla previse negdje gdje ne razumijem o cemu prica.
dale cooper

#1036 Re: True detective

Post by dale cooper »

yoda82 wrote:
dale cooper wrote:

Koliko sam skontao malo ima problema sa erekcijom. I sa crnkom je morao malo da se ''istušira'' i usput popije neke čarobne pilulice. :)
Hmmm da, moguće. Ali mogao je da se istušira i uzme pilulica i kod plavke. :D Zanimljiv lik. Očigledno je da ima
neki svoj kodeks ponašanja, jer bi većina drugih policajaca palo na "nemoralne" ponude starlete.
On se još doveo u nevolju prijavljujući je. A čini se da tip ima i smrtnu želju sudeći po onoj vožnji motora.
ultima_palabra

#1037 Re: True detective

Post by ultima_palabra »

shin wrote:Prva epizoda prve sezone je smor, tek se na trećoj epizodi stvari zakuhaju i serija te uhvati za jaja. Problem je što su svi prvu sezonu gledali u cugu, a ne kako su epizode izlazile, tako da se zanemari pauza po sedam dana.

Ja mislim da će ispasti jednako dobra kao i prva sezona, ali kome se gleda Rust&Marty 2: Electric Boogaloo vazda može uraditi rerun prve sezone.
Ja baš mislim da te prva odmah uhvati za damu :D Možda je zbog strukture, tri različite tačke u vremenu i onda iščekuješ kad će se ispuniti praznine. Mislim da sam samo prve dvije gledao u cugu, ostalo je bilo sa pauzama od 7 dana.

Prihvatam da je ovo nešto skroz drugačije, ali prva epizoda je bljedunjava... što ne mora ništa značiti in the long run.
Skream

#1038 Re: True detective

Post by Skream »

Vince Vaughna i onu ekipu sam jedva upratio šta pričaju
i očekivo sam bolju muziku
soundtrack iz prošle sezone je nenadjebiv
ćiribiribela

#1039 Re: True detective

Post by ćiribiribela »

Skream wrote: i očekivo sam bolju muziku
soundtrack iz prošle sezone je nenadjebiv
ova je vrh

banjaluka078
Moderator

#1040 Re: True detective

Post by banjaluka078 »

Meni je Cohen bio fantastično iznenađenje.

http://www.businessinsider.com/true-det ... ind-2015-6
Skream

#1042 Re: True detective

Post by Skream »

jest dobra ova iz kafane :)
al Cohen mi nešto ne sjede ko uvodna stvarka
ExNihilo

#1043 Re: True detective

Post by ExNihilo »

suncica24 wrote:Fali... magija.

U prvoj prve smo na pocetku uvedeni u taj svijet misticnog. I rezija i fotografija su su nas stopile u to. Plus, Rusty kao je izronio iz McConaugheya.
Ovdje, najvise sto su se priblizili magiji (i Fukunaginom reziserskom umjecu) jeste u najavnoj spici. A u plotu za sada na nivou malo jace krimi serije.

Tako da, next please :D
To je to.

Prva sezona je bila vanvremensko remek djelo kinematografije. :D Nova sezona kao da loše kopira samu sebe. Da parafraziram Rusta, druga sezona je like somebody's memory of the first season, and the memory's fading :D
ExNihilo

#1044 Re: True detective

Post by ExNihilo »

shin wrote:Prva epizoda prve sezone je smor, tek se na trećoj epizodi stvari zakuhaju i serija te uhvati za jaja. Problem je što su svi prvu sezonu gledali u cugu, a ne kako su epizode izlazile, tako da se zanemari pauza po sedam dana.

Daj ba...na špici prve ep. prve sezone sam bio kupljen i znao da je remek djelo. :D
dale cooper

#1045 Re: True detective

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
suncica24 wrote:Fali... magija.

U prvoj prve smo na pocetku uvedeni u taj svijet misticnog. I rezija i fotografija su su nas stopile u to. Plus, Rusty kao je izronio iz McConaugheya.
Ovdje, najvise sto su se priblizili magiji (i Fukunaginom reziserskom umjecu) jeste u najavnoj spici. A u plotu za sada na nivou malo jace krimi serije.

Tako da, next please :D
To je to.

Prva sezona je bila vanvremensko remek djelo kinematografije. :D Nova sezona kao da loše kopira samu sebe. Da parafraziram Rusta, druga sezona je like somebody's memory of the first season, and the memory's fading :D
Hajde da ne pretjerujemo baš toliko. :mrgreen:
ExNihilo

#1046 Re: True detective

Post by ExNihilo »

Što se tiče režije, glume Mcconaugheya, fotografije, dijaloga/monologa...ne pretjerujem. :D
dale cooper

#1047 Re: True detective

Post by dale cooper »

Mislim, kad neko kaže vanvremensko remek djelo kinematografije ja pomislim na recimo Kubricka.

True Detective, iako fenomenalna serija, nije bez presedana, nije strukturalno a niti tematski nešto posebno
inovativna, jer smo slične elemente viđali i u serijama koje su bile prije nje, a od kojih je True Detective
(čak i po prizanju tvorca serije) crpio inspiraciju. Ono što je True Detective uradila je da je nakon dugo
vremena sve te sastojke spojila na pravi način i sa pravom pričom, i što je imala odičnog režisera i
dvojicu glavnih glumaca na vrhuncu svoje igre.
ExNihilo

#1048 Re: True detective

Post by ExNihilo »

Čuj, po tom principu i za Kubricka možeš reći da je fušerio sovjetske režisere, kojima je bio fasciniran. Svi posuđuju, svi imaju svoje uzore, sve su varijacije onog što je prethodilo, a pod suncem nema ništa radikalno novo. Caka i jeste znati smiksati. Mislim, to što Odiseja 2001 ne donosi tematski ništa što nije bilo X puta razrađeno i prije, ne znači da nije remek djelo.
dale cooper

#1049 Re: True detective

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:Čuj, po tom principu i za Kubricka možeš reći da je fušerio sovjetske režisere, kojima je bio fasciniran. Svi posuđuju, svi imaju svoje uzore, sve su varijacije onog što je prethodilo, a pod suncem nema ništa radikalno novo. Caka i jeste znati smiksati. Mislim, to što Odiseja 2001 ne donosi tematski ništa što nije bilo X puta razrađeno i prije, ne znači da nije remek djelo.
Pa u vrijeme u koje je izašao, Odiseja je bio poprilično inovativan film. I tematski i snimateljski. I danas dan malo koji
film na realniji način pokazuje mogućnost putovanja u svemir a da je potkovan stvarnim naučnim faktima. Naravno, i Arthur
Clarke je zaslužan za taj dio. Ali sav današnji CGI spektakl je pičkin dim za minijature, modele i mate pozadine koje je Stanley
koristio u to vrijeme.

I postoji razlika kad si inspirisan i tu inspiraciju koristiš kao polaznu tačku da bi stvorio nešto novo i svježe i svojstveno
sebi. Ja se ni za jedan Kubrickov film od "Staza Slave" pa naovamo ne bi zajebao i rekao da je u pitanju bilo koji drugi režiser
osim njega. Za True Detective se tačno možeš reći od koje serije uzima koji sastojak. Opet ne kažem da je to nešto
nužno loše ili da nije odrađeno na jedan iznimno sjajan i zabavan način. Samo ne mislim da ga to čini bezvremenskim klasikom.
dezurni_ucenik

#1050 Re: True detective

Post by dezurni_ucenik »

True Detective 1 - vidi se Tvin Peaks glavna inspiracija.
True Detective 2 - baca na Mulholand Drive, ima tu Lynchovsku depresivno - morbidnu atmosferu onako da ti rastuzi Kaliforniju koja je uvijek bila sinonim zabave i provoda. Mracna strana koju niko ne zeli da vidi.

A za muziku polako, tek je krenulo. I ne zezajte, predobra muzika u prvoj epizodi. Leonard Cohen, Nick Cave, Lery Lynn.I u prvoj epizodi prve sezone nije bilo toliko muzike osim Black Angels - Young Men Die i Bob Dylana. Kasnije bas poderali, svega bilo od Wu Tanga do Bosnian Rainbows...

3 - mozda ce biti Lost Highway atmosfera :-)
Post Reply