Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
nera18
#8526 Re: Trudnjače i porodilje online
Cisto jedna info ako neko ima vremena
Rogham injekcija kad je prepisana da se primi u toku trudnoce zbog krvarenja...jel je ispravno primiti zbog bebe, znam da se kod rh- prime poslije poroda, al eto brine me primiti je u toku trudnoce?
Drugo, 120KM je, spominje se neki povrat preko zavoda, zna li neko nesto o tome?
Rogham injekcija kad je prepisana da se primi u toku trudnoce zbog krvarenja...jel je ispravno primiti zbog bebe, znam da se kod rh- prime poslije poroda, al eto brine me primiti je u toku trudnoce?
Drugo, 120KM je, spominje se neki povrat preko zavoda, zna li neko nesto o tome?
-
safran
#8527 Re: Trudnjače i porodilje online
Vjerovatno će se julisiz javiti ali dok on ne navrati - postoje situacije kada je opravdano primiti je tokom trudnoće - čini mi se 26 -28 sedmica. Za povrat sredstava - ne znam.nera18 wrote:Cisto jedna info ako neko ima vremena
-
nera18
#8528 Re: Trudnjače i porodilje online
sacekam, hvala... tek je pocetak 3.mj u pitanjusafran wrote:Vjerovatno će se julisiz javiti ali dok on ne navrati - postoje situacije kada je opravdano primiti je tokom trudnoće - čini mi se 26 -28 sedmica. Za povrat sredstava - ne znam.nera18 wrote:Cisto jedna info ako neko ima vremena
-
Anelicha
#8529 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam je primila poslije poroda,ja rh- a beba +... Ne znam za tebe al meni je rodica primila u 4 mj injekciju (rekla mi je i zbog cega al sam zab) a nista od povrata novca,ja sam isla u socijalno i pitala...
- Zovem se Zelena
#8530 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel' prva trudnoća? Radila nalaze, amniocentezu?nera18 wrote:Cisto jedna info ako neko ima vremena
Ako ti nešto znači, znam gdje ima 10ak maraka jeftinije.
-
nera18
#8531 Re: Trudnjače i porodilje online
Prva, 9 sedmica i generalno nisam jos niejdan tets radila, samo se pojavilo krvarenje juce i u vojnoj bolnici mi napisase da je trebam primiti roku 72h. inace je sve ok s bebom
svakako ako neko zna da su negdje povoljnije...hvala
svakako ako neko zna da su negdje povoljnije...hvala
-
julisiz es grant
#8532 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam koji im je razlog da ti daju Rhogam ako si prokrvarila. Mislim da nema smisla.
-
radenska
#8533 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo pitanje za doktora. Kad sam bila trudna s prvim djetetom osjecala sam neke simptome, mucnine, bolovi u stomaku, ledjima, glavobolje i to sam ocekivala i sad.
Sad sam deveta sedmica i malo nesto mi je jedno par dana bilo muka. Kad sam bila na prvom ultrazvuku doktor mi je rekao da eto se pazim, zdravo hranim i da je bitno da se osjecam trudno, valjda je mislio na te simptome . Ali je problem sto ja ne osjecam apsolutno nista od ponedjeljka. Isto kao i da nisam trudna, samo eto sto nemam menstruaciju. Da li je to normalno, ne bih da panicim naglas, a u sebi sam vec pocela
Rekao mi je za tri sedmice na kontrolu, to bi trebalo biti za desetak dana.
Sad sam deveta sedmica i malo nesto mi je jedno par dana bilo muka. Kad sam bila na prvom ultrazvuku doktor mi je rekao da eto se pazim, zdravo hranim i da je bitno da se osjecam trudno, valjda je mislio na te simptome . Ali je problem sto ja ne osjecam apsolutno nista od ponedjeljka. Isto kao i da nisam trudna, samo eto sto nemam menstruaciju. Da li je to normalno, ne bih da panicim naglas, a u sebi sam vec pocela
-
nera18
#8534 Re: Trudnjače i porodilje online
Mene strasno brinu evantualne posljedice po bebu, razmisljam da je na svoju odgovornost ne primim, jel moze biti negativnih posljedica? Svakako cu je dobiti kad abd rodim, sad mi je nekako najpreca bebajulisiz es grant wrote:Ne znam koji im je razlog da ti daju Rhogam ako si prokrvarila. Mislim da nema smisla.
- vanad
#8535 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel bilo prije nekih abortusa, spontanih ili sl.?
-
nera18
#8536 Re: Trudnjače i porodilje online
ne, nista 
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 8yLyWHeyYM
cisto da pogledate...ja se najozbiljnije razmisljam da en idem primiti ovo
Last edited by nera18 on 10/05/2014 22:12, edited 1 time in total.
-
Vikicaaa
#8537 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja bih imala jedno pitanje za doktora, nadam se da ce moci da mi odgovori u skorije vrijeme, jer sam vec na pola luda. U 30. sam sedmici trudnoce, i nisam bolovala ospice, a danas je proglasena epidemija. U slucaju da se ne daj Boze zarazim, sta bi to sve moglo znaciti? Meni sad dodje da ne izlazim iz kuce, toliko su me svi isprepadali
Hvala unaprijed na odgovoru.
-
safran
#8538 Re: Trudnjače i porodilje online
Svrha Rhogama jeste da spriječi posljedice po bebu tj. da spriječi da tvoj imuni sistem odbaci plod ukoliko je Rh+. Tako da, ukoliko odbiješ da primiš a postoji potreba, zaista preuzimaš veliku odgovornost. Međutim, postoji način da se to ustanovi a to je titar antitijela. Mislim da se to radi na Transfuziologiji, javiće se već neka Rh- trudnica. Ako je povišen trebaš primiti Rhogam.nera18 wrote:Mene strasno brinu evantualne posljedice po bebu, razmisljam da je na svoju odgovornost ne primim, jel moze biti negativnih posljedica? Svakako cu je dobiti kad abd rodim, sad mi je nekako najpreca bebajulisiz es grant wrote:Ne znam koji im je razlog da ti daju Rhogam ako si prokrvarila. Mislim da nema smisla.
Ne znam, RHogam se daje nakon prvog poroda ako se ustanovi da je plod Rh+. Također, ako je bilo ranijih pobačaja, bez obzira na uzrok, daje se predostrožnosti radi tokom trudnoće. U drugoj trudnoći, ako je prvi plod bio Rh+ također ima smisla primiti je tokom trudnoće. Eh, sad, julisiz reče da samo krvarenje nije indikacija. Dakle, sam Rhogam bebi neće naškoditi, pa ne bi se davao. I ginekolozi vole primiti lijepu, rumenu i zdravu bebu na porodu.
-
Mama Mu
#8539 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo jedne Rh- negativne mame. Poslije prve bebe, koja je Rh+, primila sam Rhogam.nera18 wrote:ne, nista
Trenutno sam trudna 34 sedmice
Sve je uredno proslo i nije bilo nikakvih komplikacija.
Nakon toga je radjen titar natitijela na Transfuziologiji i nalaz je bio dva puta pozitivan, da bi zadnji - treci bio negativan.
Moja doktorica je dala objasnjenje da je to zbog Rhogama.
Trudnoca za sada protice uredno.
Rhogam sam kupila.
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mi je refundirao novac za Rhogam. Postar donio 100 KM na vrata
Obavezno sacuvati orginalni racun.
Dan poslije amnicenteze sam dobila injekciju Rhogama u mom domu zdravlja. Obavezno traziti potvrdu da ste primili Rhogam. Meni nisu htjeli na Jezeru to napisati, pa sam otisla u moj dom zdravlja. Tamo sam trazila potvrdu da su mi dali Rhogam, i moja doktorica mi je napisala nalaz - potvrdu.
Treba priloziti i nalaz - misljenje doktora koji je preporucio da se primi Rhogam, te kopiju zdrvastvene knjizice.
Eto, to je moje iskustvo.
Nadam se da ce biti od pomoci
Ako ima kakvih pitanja - tu sam
-
blondina
#8540 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala Mama Mu,nisam znala da se može refundirati novac.I ja sam Rh negativna pa cu vidjeti poslije poroda da li cu ga morati primiti,zasad mi je nalaz bio negativan svaki put a pošto je prva trudnoca nije bilo potrebe da ga prije primim.
- Mis mekinjas
#8541 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja bih na tvom mjestu slusala doktore koji te vode. Ne vjerujem da bi ti RHogam iko dao bez razloga. A i da daju naskoditi nece, a od loseg moze spasiti. 
- manekenka u penziji
#8542 Re: Trudnjače i porodilje online
Opet ja
Do kada ste vi bile natečene poslje poroda? Je li normalno da se voda nešto naročito i ne povlaci? Možda ja to očekujem prebrzo
Do kada ste vi bile natečene poslje poroda? Je li normalno da se voda nešto naročito i ne povlaci? Možda ja to očekujem prebrzo
-
blondina
#8543 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je rodica rekla da joj je otok prosao nakon 3-4 dana poslije poroda.I mene je bas to interesovalo,jer sam i ja malo otecena pa me zanimalo kada ce to proci.manekenka u penziji wrote:Opet ja![]()
-
Anelicha
#8544 Re: Trudnjače i porodilje online
Ispade da kako im naum padne sto se tice refundiranja novca od injekcije.. Ponavljam,primila sam i sama poslije poroda i kad sam otisla u socijalno,maloj zdravstveno da sredim i pitam ih,kaze ne refundiraju :S
Boze me sacuvaj
Boze me sacuvaj
- skvo
#8545 Re: Trudnjače i porodilje online
Cestitam manekenko, da ti je ziva i zdrava.
Penziju okaci o klin, sad je puno radno vrijeme
I drugim mamama i tatama cestitam
Penziju okaci o klin, sad je puno radno vrijeme
I drugim mamama i tatama cestitam
- manekenka u penziji
#8546 Re: Trudnjače i porodilje online
Hehehe, i penziju i san sam okacila o klin. Hvala na lijepim zeljama
-
julisiz es grant
#8547 Re: Trudnjače i porodilje online
Nisi bolovala ospice (morbile) kao što i većina nas nije bolovala, a glavni je razlog što smo manje-više svi u djetinjstvu vakcinisani od ove bolesti.Vikicaaa wrote:Ja bih imala jedno pitanje za doktora, nadam se da ce moci da mi odgovori u skorije vrijeme, jer sam vec na pola luda. U 30. sam sedmici trudnoce, i nisam bolovala ospice, a danas je proglasena epidemija. U slucaju da se ne daj Boze zarazim, sta bi to sve moglo znaciti? Meni sad dodje da ne izlazim iz kuce, toliko su me svi isprepadali![]()
Tako da ne brineš.
-
julisiz es grant
#8548 Re: Trudnjače i porodilje online
Opet ponavljam, krvarenje u AKTUELNOJ trudnoći nije samo po sebi indikacija da se primi Rhogam, pogotovo ne tako rano. Ako je ranije bio spontani pobačaj, uvijek se preporuči injekcija, jer postoje šanse da je odumrli plod bio Rh pozitivan i da može doći do stvaranja antitijela, koja mogu naškoditi narednoj trudnoći.nera18 wrote:Mene strasno brinu evantualne posljedice po bebu, razmisljam da je na svoju odgovornost ne primim, jel moze biti negativnih posljedica? Svakako cu je dobiti kad abd rodim, sad mi je nekako najpreca bebajulisiz es grant wrote:Ne znam koji im je razlog da ti daju Rhogam ako si prokrvarila. Mislim da nema smisla.
Neko je spomenuo amniocentezu. To je drugi par opanaka, tj "dont'mix frogs and grandmothers" (što reče jedan vrli srpski književnik i političar). Prilikom amniocenteze neumitno je da se ozlijede krvni sudovi, majčini, a nekada i fetalni, što može dovesti do miješanja krvi majke i fetusa i ulaska antitijela u fetalni krvotok (koji je od majčinog inače odvojen posteljičnom barijerom i tako zaštićen od dijela antitijela koja je ne mogu preći). To miješanje ne dešava se prilikom spontanog krvarenja.
Taj ko je to propisao vjerovatno ni sam ne zna zašto je to učinio. Neznanje rađa strah, strah dovodi do razmišljanja "daj da dam sve što se može dati, pa sa nečim ću ubosti". Ima smisla dati Rhogam u 28. sedmici trudnoće, ali ja to ne praktikujem, jer nije obavezno. Ja nikada ne bih ni pomislio dati Rh negativnoj ženi zbog spontanog krvarenja i u tako maloj trudnoći Rhogam, al eto...čovjek uči dok je živ (ovo zadnje je ironično, naravno).
Uglavnom, ovo je moje mišljenje, a ti postupi kako želiš. Bebi neće ništa biti od injekcije, ali hoće tvom novčaniku. Što nikako ne bi bio problem kada bi postojala ikakva stvarna potreba za njom. Dakle, neće biti štete, ali neće biti ni koristi.
-
julisiz es grant
#8549 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne bih se ja brinuo oko toga. Koliko je mi žena do sada navodilo kako se potpuno drugačije osjećaju u aktuelnoj u odnosu na prethodnu trudnoću (bilo bolje ili gore). Zašto je to tako, ne znam i vjerovatno niko ne zna. Sto trudnoća, sto ćudiradenska wrote:Evo pitanje za doktora. Kad sam bila trudna s prvim djetetom osjecala sam neke simptome, mucnine, bolovi u stomaku, ledjima, glavobolje i to sam ocekivala i sad.
Sad sam deveta sedmica i malo nesto mi je jedno par dana bilo muka. Kad sam bila na prvom ultrazvuku doktor mi je rekao da eto se pazim, zdravo hranim i da je bitno da se osjecam trudno, valjda je mislio na te simptome . Ali je problem sto ja ne osjecam apsolutno nista od ponedjeljka. Isto kao i da nisam trudna, samo eto sto nemam menstruaciju. Da li je to normalno, ne bih da panicim naglas, a u sebi sam vec pocela![]()
![]()
- max07
#8550 Re: Trudnjače i porodilje online
I ja sam rh negativna i primila sam rhogam poslije amniocenteze i poslije porodjaja.
Meni su troškove refundirali nakon druge injekcije rhogama, nakon prve nisam se ni sjetila da trazim refundaciju.
I ja mislim da je julisiz potpuno u pravu, nema mi nikakvog smisla davati trudnici rhogam ukoliko je prokrvarila. Mozda da se posavjetujes s jos jednim ljekarem?
A za oticanje: Manekenko, nadam se da te nece pogoditi moja sudbina. Meni je otok spao tek oko mjesec dana nakon porodjaja. U tih mjesec dana bilo je trenutaka kad mi je otok (posebno noge) bio znatno gori od onog u trudnoci. A bila sam otecena citavu trudnocu.
Trosi sto vise diuretika - najbolje krastavac,dinja, ananas.
Meni su troškove refundirali nakon druge injekcije rhogama, nakon prve nisam se ni sjetila da trazim refundaciju.
I ja mislim da je julisiz potpuno u pravu, nema mi nikakvog smisla davati trudnici rhogam ukoliko je prokrvarila. Mozda da se posavjetujes s jos jednim ljekarem?
A za oticanje: Manekenko, nadam se da te nece pogoditi moja sudbina. Meni je otok spao tek oko mjesec dana nakon porodjaja. U tih mjesec dana bilo je trenutaka kad mi je otok (posebno noge) bio znatno gori od onog u trudnoci. A bila sam otecena citavu trudnocu.
Trosi sto vise diuretika - najbolje krastavac,dinja, ananas.