Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#8226 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Magarece_godine wrote:Šta biva s koncima nakon epiziotomije doktore ? Tope se, ispadaju ? Da li ima neki krajnji rok kada trebaju ispasti ?
Konci se resorbuju u tkivo ("istope se", upravo), a oni dijelovi gdje je čvor obično spadnu poslije toga.
Ako se nešto nije promijenilo, materijal kojim na GAK-u šiju epiziotomije je vicryl obični, čije je vrijeme resorpcije 60-90 dana od šivenja.
Osim običnog postoji i "rapid" vicryl, čije je vrijeme resorpcije otprilike upola manje. Kako rekoh, znam da su na GAK-u uglavnom koristili ovaj prvi, a kako je sada ne znam, ali jedan ti je od ta dva sigurno, a ti znaš kad ti se žena porodila, pa vidi po tome gdje ste tj kad bi mogli očekivati da konci "nestanu".
suza81

#8227 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

julisiz es grant wrote:
Magarece_godine wrote:Šta biva s koncima nakon epiziotomije doktore ? Tope se, ispadaju ? Da li ima neki krajnji rok kada trebaju ispasti ?
Konci se resorbuju u tkivo ("istope se", upravo), a oni dijelovi gdje je čvor obično spadnu poslije toga.
Ako se nešto nije promijenilo, materijal kojim na GAK-u šiju epiziotomije je vicryl obični, čije je vrijeme resorpcije 60-90 dana od šivenja.
Osim običnog postoji i "rapid" vicryl, čije je vrijeme resorpcije otprilike upola manje. Kako rekoh, znam da su na GAK-u uglavnom koristili ovaj prvi, a kako je sada ne znam, ali jedan ti je od ta dva sigurno, a ti znaš kad ti se žena porodila, pa vidi po tome gdje ste tj kad bi mogli očekivati da konci "nestanu".
Doktore, moze li gin ultrazvukom vidjeti i da li sam "zaradila" bruh/kilu nakon carskog ili da trazim drugog specijalistu? Boli me iznad desne prepone, malo iznad reza.
banana1

#8228 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

radenska wrote:
DaffyDuck wrote:Polako @radenska, sacekaj sa folnom dok ne odes do doktora :) i CESTITAM :kiss:

Ma nesto sam citala eto kao par mjeseci prije trudnoce ( u toku pokusavanja :D) da se treba vec poceti piti , pa zato pitam. Ipak cu pricekati doktora i molim Boga da ova trudnoca bude laksa od prve.

Mozes folnu slobodno uzeti...Pije se jedna ujtru i navecer poslje jela....do 15 nedelje trudnoce...Cestitam!!! ;)
suza81

#8229 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

banana1 wrote:
radenska wrote:
DaffyDuck wrote:Polako @radenska, sacekaj sa folnom dok ne odes do doktora :) i CESTITAM :kiss:

Ma nesto sam citala eto kao par mjeseci prije trudnoce ( u toku pokusavanja :D) da se treba vec poceti piti , pa zato pitam. Ipak cu pricekati doktora i molim Boga da ova trudnoca bude laksa od prve.

Mozes folnu slobodno uzeti...Pije se jedna ujtru i navecer poslje jela....do 15 nedelje trudnoce...Cestitam!!! ;)
valjda sve zavisi kakvo je pakovanje, vecina ima gramazu za jednu tabletu dnevno , a pije se dok ne saznas da si trudna... tada se prelazi na prenatal ili neki drugi vitaminsko-mineralni dodatak za trudnice, koji u sebi uglavnom sadrzi i folacin pa ga ne pijes posebno. ako si vec potvrdila trudnocu kupi prenatal/pregnital i sl...
manekenka u penziji

#8230 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Folacin se ne prestaje piti sve do cini mi se 3 mjeseca. Poslje se prelazi na prenatal.

Nemoj ni u kom slučaju da si počela piti prenatal dok ti doktor ne kaže!!!

Ukoliko ga počneš piti ranije ojacat ćeš imunitet i tvoje tijelo može odbaciti plod.
Folnu kiselinu slobodno koristi. Već su forumasice rekle, ona se pije i prije trudnoće ako se ista planira i ne može naškoditi.

Edit: zaboravih čestitati na trudnoći :)
suza81

#8231 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

manekenka u penziji wrote:Folacin se ne prestaje piti sve do cini mi se 3 mjeseca. Poslje se prelazi na prenatal.

Ukoliko ga počneš piti ranije ojacat ćeš imunitet i tvoje tijelo može odbaciti plod.
Folnu kiselinu slobodno koristi. Već su forumasice rekle, ona se pije i prije trudnoće ako se ista planira i ne može naškoditi.

wtf :shock: meni ovo zvuci poput onoga "ne peri ves srijedom" i sl. odakle ti ta info? molim doktora da nas prosvijetli po ovom pitanju! :-)
banana1

#8232 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

suza81 wrote:
radenska wrote:

valjda sve zavisi kakvo je pakovanje, vecina ima gramazu za jednu tabletu dnevno , a pije se dok ne saznas da si trudna... tada se prelazi na prenatal ili neki drugi vitaminsko-mineralni dodatak za trudnice, koji u sebi uglavnom sadrzi i folacin pa ga ne pijes posebno. ako si vec potvrdila trudnocu kupi prenatal/pregnital i sl...
Meni je dr. u 7 nedelji odmah propisao folacin od 5mg ujtru i navecer poslje jela do 15 nedelje, i prenatal do kraja trudnoce i vrijeme dojenja jednu na dan poslje rucka...a folacin se podje piti mjesec dana prije trudnoce,ako se planira trudnoca.... :-D
vanad

#8233 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

suza81 wrote: wtf :shock: meni ovo zvuci poput onoga "ne peri ves srijedom" i sl. odakle ti ta info? molim doktora da nas prosvijetli po ovom pitanju! :-)
cuj srijedom, kod nas kazu da se ves ne pere utorkom :? :D
JanuaryJones

#8234 Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

suza81 wrote:
manekenka u penziji wrote:Folacin se ne prestaje piti sve do cini mi se 3 mjeseca. Poslje se prelazi na prenatal.

wtf :shock: meni ovo zvuci poput onoga "ne peri ves srijedom" i sl. odakle ti ta info? molim doktora da nas prosvijetli po ovom pitanju! :-)
Prenatal, pregnacare i slični preparati se piju i prije začeća i to se savjetuje ženama (fino piše na kutiji before conception, during pregnancy & breastfeeding). Ja sam počela piti 2 mj prije nego što sam ostala trudna (a savjetuje se i 3 mj prije) i doktor je samo imao riječi hvale na to. To da će ti tijelo odbaciti plod je bapska priča i smdi mi na klasično prepadanje žena od strane svekrvi. Šta sam se ja 'savjeta' naslušala, mogla bih knjigu napisat.

Sent from my iPad using Tapatalk
JanuaryJones

#8235 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

vanad wrote:
suza81 wrote: wtf :shock: meni ovo zvuci poput onoga "ne peri ves srijedom" i sl. odakle ti ta info? molim doktora da nas prosvijetli po ovom pitanju! :-)
cuj srijedom, kod nas kazu da se ves ne pere utorkom :? :D
Utorkom se ne sijeku nokti, joj tebe :D

Sent from my iPad using Tapatalk
duboka_misao

#8236 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Folacin se inace daje svima koji imaju priblema sa resorpcijom vitamina i minerala narocito zeljeza jer poboljsava njihov unos iz hrane i ne perite ves utorkom dok sjecete nokte mmkay
LieToMe

#8237 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

ja sam pila folnu kiselinu cini mi se do 3 mjeseca (a pocela je piti i prije nego sam ostala trudna) kasnije sam pila prenatal (receno mi da su svi ti vitamini u 5 deka :roll: ) nalazi uvijek bili odlicni, zeljezo bilo dobro... :wink:
damn sinoc iza 12 pustila masinu vesa :-) zato mi je danas pukla carapa na poslu :lol:
Alhemicarkaa

#8238 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ja sam vitamine, po savjetu ljekara pila, i prije trudnoće. I utorkom.
Ma.Le.Na

#8239 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

http://www.naturalwealth.com.hr/prenatal-85.aspx
Kome i kad se preporučuje:
· za zdravlje trudnica i žena koje planiraju trudnoću

Zašto? Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće. Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji. Vitamin B6 doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.
:roll:
LieToMe

#8240 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Ma.Le.Na wrote:http://www.naturalwealth.com.hr/prenatal-85.aspx

Zašto? Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće. Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji. Vitamin B6 doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.
ja sam pila njihovu folnu kiselinu :wink: mislim da sam uspjela 2 kutijice popiti (jer sam pocela i prije nego sam ostala trudna) a prenatal sam pila neki u kutiji pa dodju tablete i omega (piju se te dvije dnevno) ne znam cija je "marka" :-)
manekenka u penziji

#8241 Re: Trudnjače i porodilje online

Ne slušam bapske price i perem ves kad god je prljav. Koliko sam se ja informisala, mimo sela i baba, a u porodici imam dosta zdravstvenih radnika, dobila sam od stručnih ljudi informacije koje sam i vama iznjela. Takodjer, znam i sta i kako sam ja pila po preporuci svog ginekologa. Ko hoće neka uzima i tramale protiv bolova u trudnoci ako misli da treba.
Ma.Le.Na

#8242 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

LieToMe wrote:
Ma.Le.Na wrote:http://www.naturalwealth.com.hr/prenatal-85.aspx

ja sam pila njihovu folnu kiselinu :wink: mislim da sam uspjela 2 kutijice popiti (jer sam pocela i prije nego sam ostala trudna) a prenatal sam pila neki u kutiji pa dodju tablete i omega (piju se te dvije dnevno) ne znam cija je "marka" :-)

u ovim ima i folne kiseline

JEDNA TABLETA SADRŽI: KOLIČINA %RDA*

Beta karoten 2,4 mg **
Vitamin D (kolekalciferol) 400 I.J. (10 µg) 200
Vitamin E (DL-α-tokoferil acetat) 20 mg α-TE 167
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 120 mg 150
Folna kiselina 800 µg 400
Vitamin B-1 (tiamin mononitrat) 1,8 mg 164
Vitamin B-2 (riboflavin) 1,7 mg 121
Niacin (nikotinamid) 20 mg 125
Vitamin B-6 (piridoksin hidroklorid) 2,6 mg 186
Vitamin B-12 (cijanokobalamin) 8 µg 320
Željezo (željezov fumarat) 28 mg 200
Kalcij (kalcijev karbonat) 200 mg 25
Cink (cinkov oksid) 25 mg 250
julisiz es grant

#8243 Re: Trudnjače i porodilje online

Sasvim je svejedno da li ćete folnu kiselinu od starta piti samu ili u obliku neke mješavine minerala i vitamina, bitno je da je pijete u prva tri mjeseca redovno, a idealno je krenuti već prije trudnoće, tako da bi djelovala prije ključne 6. sedmice gestacije (4. sedmice razvoja ploda), kada se zatvara cjevčica iz koje će se razviti mozak i kičmena moždina djeteta.
Poslije 12.sedmice se prelazi na miješane preparate, više zbog razloga nadoknade drugih minerala(kao željezo) i vitamina, nego zbog folne kiseline, koja više nema presudni značaj kao na početku.
julisiz es grant

#8244 Re: Trudnjače i porodilje online

suza81 wrote: Doktore, moze li gin ultrazvukom vidjeti i da li sam "zaradila" bruh/kilu nakon carskog ili da trazim drugog specijalistu? Boli me iznad desne prepone, malo iznad reza.
Bruh se ne dijagnosticira ultrazvukom, već inspekcijom (gledanjem) i palpacijom (opipavanjem), i najbolje je da to pogleda hirurg.
suza81

#8245 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

julisiz es grant wrote:
suza81 wrote: Doktore, moze li gin ultrazvukom vidjeti i da li sam "zaradila" bruh/kilu nakon carskog ili da trazim drugog specijalistu? Boli me iznad desne prepone, malo iznad reza.
Bruh se ne dijagnosticira ultrazvukom, već inspekcijom (gledanjem) i palpacijom (opipavanjem), i najbolje je da to pogleda hirurg.
Nemam ja sada vremena za hirurga, a ubrzo cu ginu na kontrolu, pa sam se nadala da mi i on to moze dijagnosticirati..
julisiz es grant

#8246 Re: Trudnjače i porodilje online

Pa trebao bi moći, pogotovo ako je on i operisao.
manekenka u penziji

#8247 Re: Trudnjače i porodilje online

Doktore, da li otvaranje cerviksa za jedan cm znaci nuzno i početak poroda? Da li je OK ako je posteljica sa 35+4 stara i ako se pojavljuje smedja sluz? Jesu li to indikacije za prijevremeni porod ili za neku pripremu organizma za proces koji treba da blagovremeno da se desi?
julisiz es grant

#8248 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Doktore, da li otvaranje cerviksa za jedan cm znaci nuzno i početak poroda? Da li je OK ako je posteljica sa 35+4 stara i ako se pojavljuje smedja sluz? Jesu li to indikacije za prijevremeni porod ili za neku pripremu organizma za proces koji treba da blagovremeno da se desi?
1. Ne, nikada. Od otvorenosti u cm, kod prvorotke je mnogo važnija dužina grlića, tj da li je očuvan, u nestajanju ili potpuno izravnat, nestao. Kod prvorotki se najprije grlić izravna, a zatim slijedi otvaranje, dok kod višerotki oba procesa idu istovremeno. Otvaranju prethode kontrakcije koje moraju biti ponavljane u određenim vremenskim intervalima i to mora da TRAJE (npr u toku dva sata osjetiš bolove na svakih recimo 20 minuta). Otvorenost od 1 cm znači da pri pregledu prst ispitivača jedva može proći kroz vanjsko ušće cerviksa.
2. Zrelost posteljice ne ukazuje da će porod uslijediti ranije ili kasnije, niti da je fetus u opasnosti ako je posteljica "prezrela". Iako je svi evidentiramo kada je trudnica u ili blizu termina, stav je nauke da to, ukoliko je količina plodove vode normalna (a to je najvažnija stvar koju pratimo ultrazvukom u 9.mjesecu) možemo zanemariti. Predznak skorog ili "neskorog" poroda isključivo je stanje grlića (vidjeti pod 1).
3. Smeđa sluz može označavati ispadanje tzv. sluzavog ili "sluzavo-krvavog čepa", što je jedan od predznaka poroda, ali se može desiti nekoliko dana ili sedmica prije početka poroda.
duboka_misao

#8249 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

I jos da nam doktor kaze da li uzimanje pregnitala,prenatala i slicnih preparata uzrokuje hemijski abortus imunitetom zene se isprepadase ovdje.
manekenka u penziji

#8250 Re: Trudnjače i porodilje online

Kao prvo, hvala puno na brzom odgovoru. Zaboravila sam napisati da je doktor rekao da je grlić skraćen.
Post Reply