Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#8076 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Kod standardne trudnoće CTG se od 36 sedmice radi jednom sedmično i ako je sve OK to je sve, čeka se termin. Do 36. sedmice se ne ide posebno na CTG već se rade regularne kontrole sa intervalom od 6 sedmica (fiziološke trudnoće). Ako se prebaci 40. sedmica onda se interval između 2 CTG skraćuje - 4, 2 dana a u 42. svaki dan. Pretpostavljam da je kod blizanačkih trudnoća kontrola učestalija.
Anelicha - štimate se za isporuku. Sto žena, sto različitih interpretacija pretporođajnih dešavanja. Uglavnom, tu je to negdje, u naredne 2-4 sedmice :-D
Anelicha

#8077 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

safran wrote:Kod standardne trudnoće CTG se od 36 sedmice radi jednom sedmično i ako je sve OK to je sve, čeka se termin. Do 36. sedmice se ne ide posebno na CTG već se rade regularne kontrole sa intervalom od 6 sedmica (fiziološke trudnoće). Ako se prebaci 40. sedmica onda se interval između 2 CTG skraćuje - 4, 2 dana a u 42. svaki dan. Pretpostavljam da je kod blizanačkih trudnoća kontrola učestalija.
Anelicha - štimate se za isporuku. Sto žena, sto različitih interpretacija pretporođajnih dešavanja. Uglavnom, tu je to negdje, u naredne 2-4 sedmice :-D
Uh,ima li jos ijedna trudnica da joj je sto prije roditi... Srecom,imala sam trudnocu koju bih svima pozeljela :) mada u zadnju sedmicu koljena me uzasno bole pri hodu,nervoza me hvata,ledja...i sve govorim,hajde mala izlazi :$ vcrs kontrola pa vidjet cemo :)
safran

#8078 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Anelicha wrote: Uh,ima li jos ijedna trudnica da joj je sto prije roditi...
Sve i jedna koja je dogurala do 38. sedmice. Neka ba još malo, faliće ti tiba.
Anelicha

#8079 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

safran wrote:
Anelicha wrote: Uh,ima li jos ijedna trudnica da joj je sto prije roditi...
Sve i jedna koja je dogurala do 38. sedmice. Neka ba još malo, faliće ti tiba.
Ponosna na 3590gr :)
Doduse jos par sekundi lezanja dok se radi UZ onesvjestila bih se... Vrucine vrtoglavo uzele maha...
manekenka u penziji

#8080 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Da malo osvjezim temu :)
Prvo da kažem da ako se sada ne udebljam, neću nikad. Jedem kao mahnita.
Drugo, zbog čega se i javljam je trudnicko hrkanje. Ja prije trudnoće nisam nikada imala problema sa tim, a sad hrcem cim spustim glavu na jastuk. Em muž od mene ne može spavati :lol: em samu sebe nekad probudim :lol:
Hoće li ovo proći s porodom?
insomnia78

#8081 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by insomnia78 »

Nadam se da hoce
Ova moja struze ko motorka :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
manekenka u penziji

#8082 Re: Trudnjače i porodilje online

Hahahhahaba
Moj muž zna kako ti je :lol:
Anelicha

#8083 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Jesu se i vama javljali bolovi u preponama? Mene povremeno zigne,i u hodu i dok odmaram,te pri okretanju u noci
JanuaryJones

#8084 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Anelicha wrote:Jesu se i vama javljali bolovi u preponama? Mene povremeno zigne,i u hodu i dok odmaram,te pri okretanju u noci
Mene su prepone bolile do poroda a po noći se nisam ni mogla okrenut u krevetu. Muž me je oblačio zadnja 2.5 mjeseca ;) proći će.

Sent from my iPad using Tapatalk
Ogre

#8085 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ogre »

U 10-toj sam sedmici trudnoce i bila sam dva puta na pregledu u DZ Kumrovec, ali zeljela bih trudnocu voditi u drzavnoj pa me interesuje da li neko ima iskustva sa tim, da li se praktikuje davanje uputnica za drzavnu u tako ranoj trudnoci?
nella1805

#8086 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nella1805 »

Ogre wrote:U 10-toj sam sedmici trudnoce i bila sam dva puta na pregledu u DZ Kumrovec, ali zeljela bih trudnocu voditi u drzavnoj pa me interesuje da li neko ima iskustva sa tim, da li se praktikuje davanje uputnica za drzavnu u tako ranoj trudnoci?

Ja se vodim na Jezeru, što se tiče uputnice nisam imala problema, od šeste sedmice trudnoće se vodim gore.. Trudnoću mi vodi doktor Boris Nikulin..

P.S. Ja sam sada u 35 sedmici trudnoće, prije 4 dana imala sam vaginalni pregled, da li žena sada svaki put kad ide na kontrolu mora imati taj pregled, ili može samo ultrazvuk??
manekenka u penziji

#8087 Re: Trudnjače i porodilje online

Uskoro treba da radim prvi CTG na GAKu.
Koja je procedura prilikom izbora doktora i imate li neke preporuke?
Vjerovatno treba predhodno nazvati i dogovoriti pregled?
Ja sam se za porod odlučila za GAK, da me ne bi u sred poroda iz vojne vozili na jezero, jer je bebici sada pupčana vrpca dva puta omotana oko vrata.
Anelicha

#8088 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

JanuaryJones wrote:
Anelicha wrote:Jesu se i vama javljali bolovi u preponama? Mene povremeno zigne,i u hodu i dok odmaram,te pri okretanju u noci
Mene su prepone bolile do poroda a po noći se nisam ni mogla okrenut u krevetu. Muž me je oblačio zadnja 2.5 mjeseca ;) proći će.

Sent from my iPad using Tapatalk
Uh,veselo mu je bilo... ja jos uvijek sve sama mogu..
Danas sam na kontroli bila,kao neka upala i prepisane Canesten 1 vaginalne tbl... pa me zanima ima li ko iskustva s njima,jedna tbl u pakovanju...:s
Alhemicarkaa

#8089 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Imaš candidu, ništa strašno. Candida je normalni stanovnik vaginalne flore i kod pada imuniteta, u trudnoći, konzumacije antibiotika itd, razmnoži se malo više. Većina doktora pred porod preventivno daju canesten.
manekenka u penziji

#8090 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Uskoro treba da radim prvi CTG na GAKu.
Ja sam se za porod odlučila za GAK, da me ne bi u sred poroda iz vojne vozili na jezero, jer je bebici sada pupčana vrpca dva puta omotana oko vrata.
Iko? Niko?
Anelicha

#8091 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

manekenka u penziji wrote:
[* wrote:"manekenka u penziji"]Uskoro treba da radim prvi CTG na GAKu.

Iko? Niko?
Nisu raspolozeni za odgovore,savjete... Ja sam za vojnu mada dr nisam izabrala...za GAK ti ne znam nista,izvini.. Nemaam prijateljica ni poznanika da su gore isli na porod. Ja sam misljenja da ti niko pomoci ne moze ako ti krenes s histerisanjem. Psihicka priprema,pravilno disanje i sto vise kretanja ko moze :)
manekenka u penziji

#8092 Re: Trudnjače i porodilje online

Što se vise krecem vise ličim na burence, zbog naticanja :lol:
Ma sad sam vec u velikoj dilemi za izbor bolnice, sto zbog mrsa, sto zbog pedijatra kao i zbog pupčane vrpce...
Svekrva navalila na Nikulina na GAKu, aman čovjeku zlatne ruke...ne znam, samo da mi je da sve prodje kako treba.
Last edited by manekenka u penziji on 28/03/2014 14:22, edited 1 time in total.
Mis mekinjas

#8093 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Manekenko, samo opusteno.
Najlakse je roditi. :-D
Vidjet ces brzo.
manekenka u penziji

#8094 Re: Trudnjače i porodilje online

Ako Bog da. Hvala
Vikicaaa

#8095 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Vikicaaa »

manekenka u penziji wrote:Uskoro treba da radim prvi CTG na GAKu.

Ja bih ti licno preporucila dr. Lejlu Imsiriju...ja kod nje vodim trudnocu i meni je super. Ne znam koja je procedura, mozda bi najbolje bilo da nazoves GAK i raspitas se...ja sam dosla sa prijateljicom koja vodi trudnocu kod nje, i primila me bez ikakvih problema.
Sretnooo :D
Anelicha

#8096 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

manekenka u penziji wrote:Što se vise krecem vise ličim na burence, zbog naticanja :lol:
Ma sad sam vec u velikoj dilemi za izbor bolnice, sto zbog mrsa, sto zbog pedijatra kao i zbog pupčane vrpce...
Svekrva navalila na Nikulina na GAKu, aman čovjeku zlatne ruke...ne znam, samo da mi je da sve prodje kako treba.

Pijes li dovoljno tecnosti ? Ja naticem od manjka tecnosti,zato dnevno preko 2l pijem... Sto sokova,mlijeka,kompota,vode...al opet sve zavisi od osobe do osobe.. Iskreno receno,ja jos ni od kog nisam cula neku pohvalu za Jezero :$ prijateljica se prije par mj tu porodila i,blago receno,kamenje baca na njih.. Dok nije pocela svakom davati novac nije ni imala usluge kao porodilja... Al eto,svako ima neko svoje iskustvo :)
Gdje god da odlucis,nek je sa srecom i da sve prodje kako treba :)
manekenka u penziji

#8097 Re: Trudnjače i porodilje online

Pijem 2,5-3 litra dnevno, ali cim se malo pokrenem nateknem nenormalno. Sake ne mogu da skupim a na nogama mi se zglobovi ne primjete.
Ma meni se pare zaista ne daju da bi neko uradio svoj posao. Uredu mi je počastiti nakon poroda bilo tortom ili nečim drugim, ali puniti nekome džepove da radi ono za sta je placen mi je van svake pameti.
Gdje nam nas doktor s teme radi? Ima li on kakvu preporuku?
insomnia78

#8098 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by insomnia78 »

U mene mi zena:D od kako fura ove neke carape za cirkulaciju, za babce sto ja kazem:D, uopste vise nema problema sa oticanjem nogu

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
safran

#8099 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

manekenka u penziji wrote:Pijem 2,5-3 litra dnevno, ali cim se malo pokrenem nateknem nenormalno. Sake ne mogu da skupim a na nogama mi se zglobovi ne primjete.
Ma meni se pare zaista ne daju da bi neko uradio svoj posao. Uredu mi je počastiti nakon poroda bilo tortom ili nečim drugim, ali puniti nekome džepove da radi ono za sta je placen mi je van svake pameti.
Gdje nam nas doktor s teme radi? Ima li on kakvu preporuku?
Ja sam oticanje rješavala ananasom, dinjom i krastavcima. Svi djeluju diuretički. Ovo pod uslovima da su ti ispravni bubrezi i uredan pritisak.
Što se tiče bolnice - ne mogu ti pomoći oko GAK-a a i 95% ovdje prisutnih porodilja moje generacije su se iskipale u OB pa se zato ne javljaju. Tvoj prvobitni argument za GAK je validan - ako je zaista pupčana vrpca u takvom položaju želiš da je neonatologija pri ruci. Mislim da tu dileme nema. Javiće se neko već a i osoblje bolnica nije baš tako zločesto pa probaj nazvati telefonom. Ja sam se 2 x iskipala u OB, nisam kitila i, uz par iznimki, i ljekari i sestre su bili korektni.
Što se tiče MRSA - izgleda da je sve lutrija. Mi smo je izbjegli a jedan naš drugar koji se rodio 13 dana nakon mog drugog sina je dugo kuburio. Pripremi Plivasept i drži fige.
manekenka u penziji

#8100 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala @insomnia78 i @safran
Post Reply