Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
suza81

#7701 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

safran wrote:
EliasVeskot wrote:Slazem se, NE POSTOJI nekvalitetno mlijeko, to je jedan mit kojim su doktori uspjeli da mnoge mame odgovore od dojenja. Jer je prije 30 god bio trend da majcino mlijeko ne valja I da treba uvesti caj, sokove I sl. Beba moze biti zaista gladna jer ne izdaja kaloricno mlijeko, I jer ima nepravilan polozaj na dojci sto je sprijecava da pravilno sisa. Azra je divna I pomogne, ali ona nije strucnjak za dojenje, u BIH postoje 2-3 certificirane savjetnuce, sve ostalo se svodi na puko razglabanje po forumima

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Da, prije 5-6 godina Azra je bila jedna od rijetkih koje su se uopšte bavile dojenjem. Sad imamo "certificirane" savjetnice pa Azra više nije stručnjak a žene koje svoje iskustvo dijele razglabaju. Nice!
:lol: bas me nasmija, legendo :thumbup:
Certificirane savjetnice jesu zaista super, uvijek spremne pomoci i susreti podrske dojenju koje povremeno organizuju su korisni i ugodni, ali iskustva majki koje doje , prijateljica ili zena na forumima su meni nekako vise pomogla kod problema na koje sam nailazila.
Kakogod... m :thumbup: mene neopisivo raduje sto se o dojenju sve vise prica, makar bilo i kontra misljenja. Vecina mojih prijateljica nisu bile dojenje (to je taj trend prije 30-ak god.), a skoro sve one danas doje svoju djecu. Dojenje je opet in!
PurpurHazel

#7702 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

@Julisiz doktore,

pitanje, imam trombofiliju i na heparinima sam svakodnevno (fragmin 5000), pa me samo zanima, jer ću uskoro morati doći u SA na dva-tri dana, a pošto nisam iz SA kantona, gdje bih se mogla javiti za primiti svoju injekciju, i privatno, nije problem da platim. Nemojte me sad pitati zašto si ih već sama sebi nisam naučila davati, znam da sam morala, ali mi je mama med.sestra pa nisam imala potrebu ( no ne mogu je vodit sa sobom na put). :D A i panično se bojim sebe ubosti. Pa ako može samo savjet gdje bih se mogla javiti i donijeti Fragmin kad budem u SA, da mi ga daju. Hvala velika.
kakavdanakneiskustvu

#7703 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

PurpurHazel wrote:@Julisiz doktore,

pitanje, imam trombofiliju i na heparinima sam svakodnevno (fragmin 5000), pa me samo zanima, jer ću uskoro morati doći u SA na dva-tri dana, a pošto nisam iz SA kantona, gdje bih se mogla javiti za primiti svoju injekciju, i privatno, nije problem da platim. Nemojte me sad pitati zašto si ih već sama sebi nisam naučila davati, znam da sam morala, ali mi je mama med.sestra pa nisam imala potrebu ( no ne mogu je vodit sa sobom na put). :D A i panično se bojim sebe ubosti. Pa ako može samo savjet gdje bih se mogla javiti i donijeti Fragmin kad budem u SA, da mi ga daju. Hvala velika.

moja supruga zbog trombofilije dobija clexan injekcije,je li fragmin nešto slično clexanu?
blondina

#7704 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Imam pitanje za ovog naseg doktora na forumu
Naime citam svoj nalaz sa UZ i pise ovako ..."Placenta sprijeda i desno sa vise anehogenih polja veličine 22-10 mm" -sta bi to u prevodu znacilo
Anelicha

#7705 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Moze li neko poslati broj tete Azr ? ( ako je jos uvijek ' u poslu ' :D )
Moze i na pp, samo da znam... posto meni nema ko pomoci u kuci... mama se stvarno ne razumije u to, nije imala nikad problema s mlijekom a svekrva... piiih
CherryLips

#7706 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

.
Last edited by CherryLips on 21/02/2014 07:17, edited 1 time in total.
blondina

#7707 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Pozdrav trudnice...nadam se da ce mi neka od vas moci pomoci.Da li je neka od vas u toku trudnoce koristila vaginalete Macmiror Complesk.Dobila sam preporuku da ih koristim posto imam malo pojacano bijelo pranje,a trudna sam 28 nedjelja
Ne znam sta da radim...
Smile :)

#7708 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Smile :) »

Anelicha wrote:Moze li neko poslati broj tete Azr ? ( ako je jos uvijek ' u poslu ' :D )
Moze i na pp, samo da znam... posto meni nema ko pomoci u kuci... mama se stvarno ne razumije u to, nije imala nikad problema s mlijekom a svekrva... piiih
061 188 892. Prije par mjeseci znam d aje bila pa vjerovatno je još uvijek.
putujucidzindas

#7709 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

blondina wrote:Pozdrav trudnice...nadam se da ce mi neka od vas moci pomoci.Da li je neka od vas u toku trudnoce koristila vaginalete Macmiror Complesk.Dobila sam preporuku da ih koristim posto imam malo pojacano bijelo pranje,a trudna sam 28 nedjelja
Ne znam sta da radim...
Ko ti je preporucio? Ako je doktor, nemas sta da se pitas sta da radis. Ja sam ih na preporuku ljekara koristila pred kraj trudnoce, nekako uoci poroda, kao da ocistimo sve u slucaju da negdje nesto ima.
Ako nije ljekar, na sljedecem pregledu se s njim posavjetuj vezano za pojacano bijelo pranje.
manekenka u penziji

#7710 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

blondina wrote:Pozdrav trudnice...nadam se da ce mi neka od vas moci pomoci.Da li je neka od vas u toku trudnoce koristila vaginalete Macmiror Complesk.Dobila sam preporuku da ih koristim posto imam malo pojacano bijelo pranje,a trudna sam 28 nedjelja
Ne znam sta da radim...
Ja sam ih koristila prije mjesec i vise. Imala sam pojačano bijelo pranje koje se ugrusa na gaćicama. Meni su pomogle. U urinu poslje njih nije bilo mnogo bakterija.
I sad imam pojačan iscjedak ali se nisam žalila doktoru jer se ne osjeti onaj neugodni miris u tolikom obimu niti se bilo sta grusa na gaćicama kao prije vaginaleta.
P.S. pij obavezno dosta tečnosti kako bi sto vise mokrila. Najbolje bi bilo da pijes brusnicu.
blondina

#7711 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Hvala vam puno drage moje..a nastojim to rijesiti upravo sa dosta caja od brusnice...nekeko mi tableta vise preko glave.od pocetka trudnoce samo se kljukam raznim tabletama...nase mame nista od ovoga nisu koristile,pa nisu imale problema.
otherside

#7712 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

blondina wrote:Hvala vam puno drage moje..a nastojim to rijesiti upravo sa dosta caja od brusnice...nekeko mi tableta vise preko glave.od pocetka trudnoce samo se kljukam raznim tabletama...nase mame nista od ovoga nisu koristile,pa nisu imale problema.
to da "nase mame" nisu imale problema u trudnoci a mi eto imamo, je samo jedna od ubleha kojih u ovoj zemlji ima na svakom cosku.
btw, moja mama je haman do poroda povracala i jedva hodala a ja sam obje trudnoce provela u punoj aktivnosti i bez ikakvih trudnickih tegoba.
blondina

#7713 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

otherside wrote:
blondina wrote:Hvala vam puno drage moje..a nastojim to rijesiti upravo sa dosta caja od brusnice...nekeko mi tableta vise preko glave.od pocetka trudnoce samo se kljukam raznim tabletama...nase mame nista od ovoga nisu koristile,pa nisu imale problema.
to da "nase mame" nisu imale problema u trudnoci a mi eto imamo, je samo jedna od ubleha kojih u ovoj zemlji ima na svakom cosku.
btw, moja mama je haman do poroda povracala i jedva hodala a ja sam obje trudnoce provela u punoj aktivnosti i bez ikakvih trudnickih tegoba.
Nisam mislila da nisu imale problema uopšte,nego sam mislila na to da nisu konzumirale silne tablete koje sad se trudnicama namecu kao neophodne.moja mama je rodila troje djece i nije niti jednu tabletu popila,a ja nema sta nisam od prvog dana trudnoce.kad god odem doktoru uvjek mi nesto propise...kao dobro bi bilo da to koristis...
otherside

#7714 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

ne ulazim sad u razloge zasto ti ginekolog preporucuje lijekove, nije ni bitno.
moj slucaj: 2 trudnoce, prva samo vitamini, druga vitamini + antibiotik u trecem trimestru zbog vag. infekcije.
to je sve.
neke zene bez lijekove ne bi ni iznijele trudnocu, neke to ne uspiju ni sa lijekovima.
e sad...za mene vitamini nisu u kategoriji "lijekova" a nekom drugom je mozda sve sto proguta hemija.
Anelicha

#7715 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Smile :) wrote:
Anelicha wrote:Moze li neko poslati broj tete Azr ? ( ako je jos uvijek ' u poslu ' :D )
061 188 892. Prije par mjeseci znam d aje bila pa vjerovatno je još uvijek.

Eh hvalaa :D

Jos pitanjce, jel se jos nekoj desava/desavalo da se bebica nekad jednostavno smiri :S
Prije je bila jaaaako aktivna, udarala uvijek dok sad vec malo manje... vise nema da mi stomak iskoci odjednom hehehe, vise osjecam kao neko guranje il sta vec... samo osjetim 'lopticu' na stomaku ... doduse, jedino je suprug navece pricom i dodirima 'natjera' da lupaaa :$
duboka_misao

#7716 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Bebi se smanjuje kvadratura igralista pa vise nema tumbanja vec u zadnjim mjesecima to je vise neko guranje i protezanje.
suza81

#7717 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Ne znam sta da radim...
Macmiror je i meni bio preporucen u trudnoci od strane gina i super mi je pomogao, a daju ga i pred porod za ciscenje porodjajnog kanala i kad je sve ok.
A sto se tice bebinih pokreta.. djevojcica je stalno nesto lupkala, treskala, talasala, a ovaj sad ljenivac nista. On se samo proteze, gura i pravi mi kvrge po stomaku. Osjecam se ko alien!
julisiz es grant

#7718 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

blondina wrote:Imam pitanje za ovog naseg doktora na forumu
Naime citam svoj nalaz sa UZ i pise ovako ..."Placenta sprijeda i desno sa vise anehogenih polja veličine 22-10 mm" -sta bi to u prevodu znacilo
Opisuje područja između posteljičnih režnjeva...suvišna zbunjola :-D
julisiz es grant

#7719 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:@Julisiz doktore,

Trebalo bi u svakom domu zdravlja da ti daju injekciju.
julisiz es grant

#7720 Re: Trudnjače i porodilje online

I za Macmiror, samo da kažem...izvrstan je :thumbup:
Bez zeze, nije reklama (do neki dan nisam ni znao koja ga kuća kod nas distribuira), odličan je jer ima u sastavu novi antibiotik nifuratel koji je efikasan protiv većine "štetnih" bakterija i protiv trichomonasa, a ne oštećuje normalnu vaginalnu floru (za razliku od metronidazola). Osim toga, komponenta protiv gljivica mu je nistatin, na koji je, prema mom dosadašnjem iskustvu sa brisevima vagine, većina kandida osjetljiva.
Ja ga vrlo rado propisujem i kod trudnica (a i kod netrudnica) mi je lijek prvog izbora za vaginalne infekcije.
kakavdanakneiskustvu

#7721 Re: Trudnjače i porodilje online

pitanje za zeničanke,plaćate li porode,mislim poslije poroda,ono u džep doktorima,kolike su im tarife?
kadinica

#7722 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje za zeničanke,plaćate li porode,mislim poslije poroda,ono u džep doktorima,kolike su im tarife?
:roll:
kakavdanakneiskustvu

#7723 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje za zeničanke,plaćate li porode,mislim poslije poroda,ono u džep doktorima,kolike su im tarife?

?
kadinica

#7724 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

kakavdanakneiskustvu wrote:
kadinica wrote:

?
Ovo sam se ujela za jezik...

Primanje i davanje mita je krivično djelo. Kad na svijet doneseš dijete na taj način, upišeš ga u vrtić na taj način, oš, srednju školu, fakultet i nađeš mu posao na isti način, onda nemaš pravo da protestvuješ, jer si isti kao i onaj ko je primio mito. Zato nam jeste ovako divna država.

Ipak, nadam se da si mislio na poklon nakon poroda (znam vašu situaciju i rizičnu trudnoću).
U tom slučaju bi ja počastila sestre i ljekare tortom i sokovima na odjelu, a ljekaru bi evtl. kupila nešto, čisto za uspomenu.

Gotovina NE.
kakavdanakneiskustvu

#7725 Re: Trudnjače i porodilje online

kakavdanakneiskustvu wrote:
kadinica wrote:

?
Ovo sam se ujela za jezik...

Primanje i davanje mita je krivično djelo. Kad na svijet doneseš dijete na taj način, upišeš ga u vrtić na taj način, oš, srednju školu, fakultet i nađeš mu posao na isti način, onda nemaš pravo da protestvuješ, jer si isti kao i onaj ko je primio mito. Zato nam jeste ovako divna država.

Ipak, nadam se da si mislio na poklon nakon poroda (znam vašu situaciju i rizičnu trudnoću).
U tom slučaju bi ja počastila sestre i ljekare tortom i sokovima na odjelu, a ljekaru bi evtl. kupila nešto, čisto za uspomenu.

Gotovina NE.[/quote]

ne znam odakle si,ja se apsolutno slažem sa tobom,ali mjesecima slušam iskustva kolegica koje su se porodile i koje su u zeničkoj bolnici,ne sve,ali dosta njih,morale dati pare doktorima da bi ih uopće porodio,dokle ide ta drskost govori to da je jednoj ženi rečeno da mora platiti anesteziologa 100 maraka jer je trebala biti porođena carskim rezom,juče čujem da jedan ginekolog,inače aktuelni direktor bolnice,carski rez naplaćuje 300 km,i ja kad čujem takve priče hoće mi nešto biti,i zato sam i napisao ovo da vidim druga iskustva
Post Reply