Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
max07

#6576 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

radenska wrote:Zene, bebac proliv 30ak puta uadnjih 36 sati. Ne znam vise sta da radim. Vodlila ga doktoru, kaze mlijeko bez laktoze, rizina sluz i supice malo. Da mi linex baby da mu mijesam s cajem.

Ima li jos sta da pomaze. Cim promijenim pelenu, on odmah kaki. Najgore je da su mu crijeva vec toliko ostecena da ima malo krvi u stolici ali pedijatrica kaze da je to normalno poslije toliko stolica. Nalazi mu uredni hvala Bogu.

Ako ima jos nesto da pomaze, cijelu noc nismo zaspali.
radenska, mi smo imali takav slucaj. proliv odn. ucestala stolica kod bebaca trajala mjesec i po, pokusali sve ali nista nije pomoglo. na kraju nije dobio nikakvu dijagnozu i sve smo svalili na zube :-)
daji mu sto vise banane, rize, krompira, jabuke i mrkve. ono sto obavezno trebas uzeti su oni hippovi ors sokovi za rehidraciju. mog malog su spasili od dehidriranja.
nama su ljekari preporucili humanu hn (adaptirano mlijeko) ali je nju malo teze naci (jedino je bilo u onoj apoteci u mercatoru na socijalnom i apoteci dina). od nje se znacajno smanjio broj stolica. ako ne nadjes, ima kod mene jedina kutija neotpakovana.
i ne brini, i moj mali je imao stolicu i do 30 puta dnevno i ispocetka vidljive tragove krvi (poslije samo mikroskopski), ali se sve sredilo samo od sebe.
i da, jos nesto, nemoj ga predugo drzati na dijeti. tvoj mali je krupna beba, njemu treba dosta hrane, a tesko da se on moze zasititi od rize i jabuke. moj mali se poceo oporavljati tek kad nas je jedna doktorica napala i rekla da ga prestanemo izgladnjivati.
radenska

#6577 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma najgore je sto on nece da jede. Par dana moze ovako ali ne moze stalno. Za 3 dana sam potroslila paket od 70 pelena. Dajem mu rizu, krompir, bananu, taj sok od mrkve,kupila adaptirano bez laktoze, dajem mu linex baby.
Cim ga ja presvucem on ponovo. Guza mu je spaljena, ne da se oprati.
DOduse muce ga i zubi, desni su mu modre, ima 4 i pocele gornje dvojke da izbijaju.

Tacno kontam da ga ponovo vodim doktoru da vidim sta ce mi reci :roll:
safran

#6578 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:Ja dobila taj pojas iz njemacke odlicna nosila par dana i onda mi ga je maznuo muz jrr su ga boljela ledja od diskus hernije ....sreca nije mi trebao koliko u prvoj trudnoci.
ta će tebi pojas
CherryLips

#6579 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

radenska wrote:Ma najgore je sto on nece da jede. Par dana moze ovako ali ne moze stalno. Za 3 dana sam potroslila paket od 70 pelena. Dajem mu rizu, krompir, bananu, taj sok od mrkve,kupila adaptirano bez laktoze, dajem mu linex baby.
Cim ga ja presvucem on ponovo. Guza mu je spaljena, ne da se oprati.
DOduse muce ga i zubi, desni su mu modre, ima 4 i pocele gornje dvojke da izbijaju.

Tacno kontam da ga ponovo vodim doktoru da vidim sta ce mi reci :roll:
Guzu mu mazi Mustelom ako vec nisi,a ja sam bila dobila i savjet za bas bas crvenu guzu da se prokuha jestivo ulje,ohladi i time maze guza...
putujucidzindas

#6580 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Nama pomoglo i ljiljanovo ulje
bizet

#6581 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

da prijavim da terapija djeluje, koza joj je cista kao ranije :)

takodje skidoh knjigu Vase dijete od Penelope Leach, knjiga je jako dobra, pa je preporucujem za citanje ko ima zelju, posebno je dobro poceti citati vec zadnjih mjeseci trudnoce

@putujucidzindas, neka si nas napomenula za ljiljanovo ulje, ono je sami vrh, jest da su ljiljani prosli ali uvijek se nadje da neko ima...sad mene zanima da li ljiljani moraju stajati u maslinovom ulju ili je dovoljno dobro i obicno?...ja sam ih zalila obicnim, suncokretovim, nisam imala maslinovo u tom trenu
bambinas

#6582 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bambinas »

U podrodjajnoj sali na jezeru na cijelom spratu nemaju analgina!!! Rekose mi dobices ga na spratu, na spratu zena do mene umire od bolova kaze sestra opet "sta cu nemamo nista". U cijeloj bolnici nema analgina covjece... nakon sto sam samo drugi put pozvala sestru cuje se glas sestre "daaaj vidite sta ova hoce sto puta zove".

A sestra Fahira u porodjajnoj sali zeni koja je pocela gurati bebu van u ogromnim bolovima kaze "e necemo se derati" i gleda je smrknuto s nake visine i tri kile sminke.
Sunculish

#6583 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

bambinas wrote:U podrodjajnoj sali na jezeru na cijelom spratu nemaju analgina!!! Rekose mi dobices ga na spratu, na spratu zena do mene umire od bolova kaze sestra opet "sta cu nemamo nista". U cijeloj bolnici nema analgina covjece... nakon sto sam samo drugi put pozvala sestru cuje se glas sestre "daaaj vidite sta ova hoce sto puta zove
Na Jezeru nemaju ničega!!! Kad se samo sjetim onih gelova kojim su nas kupali dok su nam radili CTG a ni paprinog ubrusa ne daju da se obrišeš. Kažu nema!!!
Sreća pa sam post porodjajne bolove podnijela bez ičega, onako u bunilu se nisam ni sjetila da tražim.
bambinas wrote:A sestra Fahira u porodjajnoj sali zeni koja je pocela gurati bebu van u ogromnim bolovima kaze "e necemo se derati" i gleda je smrknuto s nake visine i tri kile sminke.[/quote,

A ovu umalo nisam otjerala u jednu stvar! 5 x mi kaže kako me je zvao neki Almir da pita jesam li rodila.. Traži pare!!
bambinas

#6584 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bambinas »

Da ni ja nisam nikad naisla da imaju papira pa su me vaki put umazali gelom i po pantolama. al haj to se moze prezivjeti ali porodjaj i postupci gore to je krza.... fahira sestra je neko ko definitivno nije za porodjajne sale, ocito nikad nije radjala i ne zna te bolove pa svaku zenu koja malo pusti glas gleda smrknuto i nesto dobacuje. u toku sivanja rane zna reci "pa stanite ne jaucite nikad necemo zavrsii ne boli vala toliko", ko da su je sili 10 puta pa zna. a sivanje vrseno pola sata nakon poroda i trajalo poprilicno dugo.

dobila sam iskustvo da ga dugo necu zaboraviti. Jedino mogu preporuciti doktora ardata covjek i po...
Sunculish

#6585 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Zadnjih dana sam dobila ideju da uradim ombre pramenove ali se malo bojim jer dojim, pa bih pitala mame koje se farbaju da li ima efekta na mlijeko to što bih izvukla te pramenove?
10 godina nisam ofarbala kosu pa bih malo promjene.
bizet

#6586 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@Sunculish, kad nisi 10 godina onda sacekaj jos jednu i radije promijeni frizuru ako ti je do promjene
mada pramenovi ne idu do korijena, pa vjerujem sa su bezopasni, ali cemu rizikovati i najmanje?...svake hemije se treba cuvati
suza81

#6587 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

bambinas wrote:Da ni ja nisam nikad naisla da imaju papira pa su me vaki put umazali gelom i po pantolama. al haj to se moze prezivjeti ali porodjaj i postupci gore to je krza.... fahira sestra je neko ko definitivno nije za porodjajne sale, ocito nikad nije radjala i ne zna te bolove pa svaku zenu koja malo pusti glas gleda smrknuto i nesto dobacuje. u toku sivanja rane zna reci "pa stanite ne jaucite nikad necemo zavrsii ne boli vala toliko", ko da su je sili 10 puta pa zna. a sivanje vrseno pola sata nakon poroda i trajalo poprilicno dugo.

dobila sam iskustvo da ga dugo necu zaboraviti. Jedino mogu preporuciti doktora ardata covjek i po...
Zene, ne prepadajte :) Ja kako sam ostala trudna razmisljam kako se porodit, nema mi Masica :( Je li se ko skoro poradjao u Opcoj, kakva je situacija? Ili da idem na Jezero?
kadinica

#6588 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Analgin ponesete od kuće, riješen problem.

U porodilištu se ostaje 24 sata, toliko svaka žena može izdržati, i najprobirljivija.

Nekoliko puta smo pisale na ovu temu, ali ponoviću: kako se vi odnosite prema osoblju, tako će se oni odnositi prema vama. 100% provjereno.
Niko ko gore radi nema cilj da vas uništi, da vam ubije dijete i slične gluposti. Oni samo rade svoj posao, imaju dobre i loše dane, kao i svi.

Uglavnom, porod zavisi od same porodilje i njenog psihofizičkog stanja. Slušala sam razne horor priče, bila gore dva puta, uskoro aBd treći i znam o čemu govorim.
Koliko je žena pripremljena, zavisi i koliko brzo će porod završiti. Sve je u glavi, vjerujte. Osluškujte svoje tijelo, ne bojte se, slušajte što vam se govori i nema greške.

Gluposti oko koverti neću ni da komentarišem....
suza81

#6589 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Zanima me jos da li nakon prvog porodjaja carskim rezom doktori u Sarajevu najcesce upucuju i na drugi carski ili da se pokusa prirodno??
kadinica

#6590 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

suza81 wrote:Zanima me jos da li nakon prvog porodjaja carskim rezom doktori u Sarajevu najcesce upucuju i na drugi carski ili da se pokusa prirodno??
Zavisi šta je uzrok prvom carskom i koliki je razmak između trudnoća.
bambinas

#6591 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bambinas »

Odnosila sam se prema osoblju maksimalno ljubazno jer znam da im i nije posao lagan ali sam zauzvrat izmedju ostalog dobila i totalno suprotan odnos. da sam izbirljiva bisam, ali ne vidim razlog da prihvatam i 24h patnje kad moze bit normalnije. ne znam da li postoji i jedna bolnica u svijetu gdje porodilja mora nositi obicni analgin sa sobom...
kadinica

#6592 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Koliko se sjećam analgin je uvijek bio na popisu onoga što se nosi u bolnicu (interno, među trudnicama), jer se samo on smije piti protiv bolova.

Nebitno, mislim da se treba svakome na zahtjev dati, a bolovi su uvijek problematični, jer nemaju svi jednak prag tolerancije na iste.
Sjećam se jednog ljekara koji kaže: bolove ne možemo izmjeriti kao temperaturu, pa dozirati lijekove.

Nekome ne treba nijedan, što ne znači da ih ne boli.
bambinas

#6593 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bambinas »

Danasnji kriicni zdravstveni sistem kod nas tjera nas izgleda da sve prihvatimo kao normalbo a u sustini ne trazimo mnogo niti nemoguce i moglo bi biti puno bolje uz malo truda i ljudskosti zaposlenih. kad je kod nas analgin luksuz u bolbici onda kuku nama....
CherryLips

#6594 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

suza81 wrote:
bambinas wrote:Da ni ja nisam nikad naisla da imaju papira pa su me vaki put umazali gelom i po pantolama. al haj to se moze prezivjeti ali porodjaj i postupci gore to je krza.... fahira sestra je neko ko definitivno nije za porodjajne sale, ocito nikad nije radjala i ne zna te bolove pa svaku zenu koja malo pusti glas gleda smrknuto i nesto dobacuje. u toku sivanja rane zna reci "pa stanite ne jaucite nikad necemo zavrsii ne boli vala toliko", ko da su je sili 10 puta pa zna. a sivanje vrseno pola sata nakon poroda i trajalo poprilicno dugo. ..

Zene, ne prepadajte :) Ja kako sam ostala trudna razmisljam kako se porodit, nema mi Masica :( Je li se ko skoro poradjao u Opcoj, kakva je situacija? Ili da idem na Jezero?
Uh blazeno neznanje u prvoj trudnoci,ja uopste nisam razmisljala o porodu,stav mi je bio "svi su-i ja cu". Nemas nista od toga sto se unaprijed prepadas,sve ti se samo kaze kad pocnu bolovi.
Ja imam samo super pozitivna iskustva sa osobljem sa jezera,slagala bih da kazem drugacije. I na patologiji noc prije poroda,u sali i nakpn poroda svi su bili zaista divni.
suza81

#6595 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Nije prva! Prvi porodjaj tekao uredno do pred kraj, kad je ctg poceo pokazivat da bebini otkucaji padaju. Zavrsim na hitnom carskom, tako da ne znam kako izgleda onaj najgori dio porodjaja :) E tog dijela me je strah :) Od toga je proslo dvije godine i koliko sam prvi put zeljela prirodno, toliko bih sad zeljela da me posalju na carski.
JanuaryJones

#6596 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Fakat kakva je situacija u Općoj, imamo li friških porodilja? :)
manekenka u penziji

#6597 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Ima li ijedna iskustva sa Clomifenima, policisticnim jajnicima i neurednim hormonima? Ustvari, ima li vas medju trudnicama i porodiljama. Kod mene treći tretman s clomifenima i nista.
niko_niko_kao_ja

#6598 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

suza81 wrote:Nije prva! Prvi porodjaj tekao uredno do pred kraj, kad je ctg poceo pokazivat da bebini otkucaji padaju. Zavrsim na hitnom carskom, tako da ne znam kako izgleda onaj najgori dio porodjaja :) E tog dijela me je strah :) Od toga je proslo dvije godine i koliko sam prvi put zeljela prirodno, toliko bih sad zeljela da me posalju na carski.
ja sam isto zavrsila na hitnom carskom, poslije sati i sati bolova, da mi u drugoj trudnoci neko predlozi prirodan porod, nema sanse da bih pristala, jer bi se bojala istog scenarija. ti imas indikaciju za drugi carski, i ako vec ne zelis prirodno imas pravo da insistiras na "carskom" tretmanu. :D

a sto se tice pitanja vojna ili jezero, kod prirodnog poroda mislim da je svejedno, ostanes jedan dan i zdravo, kad je u pitanju carski, ja bih opet izabrala vojnu, jer mi se ne svidja sto na jezeru dobijes bebu tek drugi dan, odnosno onda kad izadjes sa intenzivne.
funeral blues

#6599 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

JanuaryJones wrote:Fakat kakva je situacija u Općoj, imamo li friških porodilja? :)
Ja sam rodila u Vojnoj, na carski, i imam samo riječi hvale za osoblje bolnice. Za svih 5 dana, koliko sam ostala u bolnici, izredale su se sve moguće sestre i doktori i zaista ne znam ko je od njih bio ljubazniji i uslužniji. Nisam neko zanovijetalo i nisam ih stalno zivkala ali su svejedno same stalno dolazile, obilazile, pitale treba li mi šta, pomagale oko bebe jer je nisam mogla sama uzeti i sl. Na svako pitanje su ljubazno odgovarale, čak i zbog specifičnosti poroda posebno mi naručivale hranu koju smijem jesti. Posteljinu redovno mijenjaju. Ne znam kako ide s prirodnim porodom, ali bila sam u sobi pored porođajne sale i, koliko sam vidjela i čula, nije bilo nikakvih grubosti prema ženama koje su se porađale, a i same porodilje s kojima sam se ''družila'' su bile zadovoljne tretmanom osoblja.
Doduše, bila je jedna sestra, niska, malo punija, kratke kose, koja je prilično arogantna (ne znam kako se zove, nisam s njom dolazila u kontakt, osim kad je iznijela bebu na izlasku). Nije gruba, već jednostavno nikog ne primjećuje, prolazi pored porodilja kao da ih nema. Ostali su zaista super, i aBd ako bude još koja trudnoća, opet bih u Vojnu.
JanuaryJones

#6600 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

funeral blues wrote:
JanuaryJones wrote:Fakat kakva je situacija u Općoj, imamo li friških porodilja? :)
Ja sam rodila u Vojnoj, na carski, i imam samo riječi hvale za osoblje bolnice. Za svih 5 dana, koliko sam ostala u bolnici, izredale su se sve moguće sestre i doktori i zaista ne znam ko je od njih bio ljubazniji i uslužniji. Nisam neko zanovijetalo i nisam ih stalno zivkala ali su svejedno same stalno dolazile, obilazile, pitale treba li mi šta, pomagale oko bebe jer je nisam mogla sama uzeti i sl. Na svako pitanje su ljubazno odgovarale, čak i zbog specifičnosti poroda posebno mi naručivale hranu koju smijem jesti. Posteljinu redovno mijenjaju. Ne znam kako ide s prirodnim porodom, ali bila sam u sobi pored porođajne sale i, koliko sam vidjela i čula, nije bilo nikakvih grubosti prema ženama koje su se porađale, a i same porodilje s kojima sam se ''družila'' su bile zadovoljne tretmanom osoblja.
Doduše, bila je jedna sestra, niska, malo punija, kratke kose, koja je prilično arogantna (ne znam kako se zove, nisam s njom dolazila u kontakt, osim kad je iznijela bebu na izlasku). Nije gruba, već jednostavno nikog ne primjećuje, prolazi pored porodilja kao da ih nema. Ostali su zaista super, i aBd ako bude još koja trudnoća, opet bih u Vojnu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: fino je čuti. Svakave priče kruže i za OB i za Jezero, nekad ne znam koja je gora :lol: :lol: :lol: drago mi je zbog pozitive koju širiš!
Post Reply