Pedijatrijska ord. "Dr Lutvo Hodžić"irconbih wrote:Gdje se nalazi ordinacija dr. Lutve Hodzica? Kontakt telefon?
Kontakt Telefon: +387 33 267 780
Adresa: Jukićeva 2, 71000, Sarajevo
Moderator: anex
Pedijatrijska ord. "Dr Lutvo Hodžić"irconbih wrote:Gdje se nalazi ordinacija dr. Lutve Hodzica? Kontakt telefon?
Zahvaljujem!sarajevo_84 wrote:Pedijatrijska ord. "Dr Lutvo Hodžić"irconbih wrote:Gdje se nalazi ordinacija dr. Lutve Hodzica? Kontakt telefon?
Kontakt Telefon: +387 33 267 780
Adresa: Jukićeva 2, 71000, Sarajevo
seyo_84 wrote:Evo ima ovdje sta treba nezaposlenoj porodilji za naknadu :
http://www.novosarajevo.ba/admin/slike/doc/124.pdf
Ja koliko znam masaza ne skodi trudnicama. Iako sam u petom mjesecu ne spavam na stomaku (mnoge trudnice praktikuju ovaj polozaj pri spavanju ok ne naraste tibo bas mnogo ali ja se plasim da ne naskodim bebi) i uvijek sam na bokovima . Nisam isla nigdje strucnim licima, vec muza malo zahmetim pa po pola sata blagim pokretima izmasira bolna mjeta i ledja. Masaza koliko znam potice cirkulaciju opusta misice tako da ne vidim razloga zasto bi skodila, ali ipak se konsultuj sa svojim ljekarom.sarajevo_84 wrote:Da li je neka od vas išla na masažu tokom trudnoće? U zadnje vrijeme počeli su me boljeti bokovi od spavanja i ležanja na strani.![]()
Da li se uopšte preporučuje masaža u trudnoći?
Ako je neka od vas išla, molim vaša iskustva i gdje u Sarajevu mogu uraditi masažu za trudnice?
sarajevo_84 wrote:Da li je neka od vas išla na masažu tokom trudnoće? U zadnje vrijeme počeli su me boljeti bokovi od spavanja i ležanja na strani.![]()
Da li se uopšte preporučuje masaža u trudnoći?
Ako je neka od vas išla, molim vaša iskustva i gdje u Sarajevu mogu uraditi masažu za trudnice?
Pa sad, najniža koju sam ja primila bila je 420, što je puno manje od tih 480. Ustvari je prosjek 450, a ne 480. Nije istina da je malo onih poslodavaca koji ne isplaćuju cijelu platu. Da, u državnim (mada ni sve državne to ne rade), ali rijetko koji privatnik daje išta porodilji za vrijeme porodiljskog (čak štaviše, dosta ih daje otkaz trudnicama).alpashinac wrote:Koliko sam shvatila poslodavac uopce nije duzan da ti isplati platu ukoliko si na porodiljskom odsustvu, da je to njihova dobra volja (ali koliko sam se raspitala malo je onih koji ne isplacuju platu ili ne znaju za tu caku, na svu srecu). Ok, odbija se i za taj fond, ali razlika izmedju naknade za nezaposlenu majku u odnosu na zaposlenu je po meni odvratno nepravedna. Recimo najniza naknada je bila 70 KM i varirala je do nekih 120 KM dok zaposlenim majkama naknada ide i vraira oko 480 KM. Osim toga, sve mi kuburimo i kuburit cemo iste probleme oko ovoga, ali sta ja kao majka ako i izganjam isti, danas sutra mogu svom djetetu da uzmem za tih 120 KMova....pa ni za pelene nije dovoljno kao sto kazes.Alhemicarkaa wrote:
Ima logike, zaposlenim majkama se odbija od plate između ostalog i za taj fond. Zato dobivaju veću naknadu, i da je država kako treba dobivale bi punu platu i ne bi kasnile, jer nekako kad radimo nikad ne zakasne da nam odbiju doprinose.
I ja se odmah upalim ko kutnjak kad se priča o naknadama. Meni su se primanja smanjila, a troškovi povečali, samo za pelene ode preko 100 km mjesečno.
Pozdrav, meni je receno da se mjerenje NN radi izmedju 12 i 14-te sedmice trudnoce,ja sam radila u 13-toj.Proguglaj jos malo, ja nisam nigdje nasla podatak da se moze raditi poslije 14-te sedmice.vakuolla wrote:Molim vas, hitno mi treba, da li se mjerenje nuhalnog nabora mora striktno obaviti u 11-13 sedmici trudnoce, ili je moguce i kasnije oko 16-18 sedmice, hvala
Knjiga "Sto ocekivati prve godine" je stvarno dobra, svaki mjesec je obrađen kao zasebno poglavlje, a napisana je u vidu odgovora na pitanja koja su roditelji postavljali u određenom mjesecu.bizet wrote:juce (vec sad prekjuce) je moja curetina primila vakcinu...od rodjenja je narasla 6cm i od izlaska iz bolnice dobila je 1420gr...sad ima 3920gr i duga je 54cm
prelazimo postepeno na hipp1...pedijatrica kaze da joj vise nije dovoljan pre, pa smo prekjuce uveli jedan obrok 1, juce dva, danas cu vidjeti kako podnosi obroke 1-ce od 120ml, ako bude ok onda uvodim i treci i tako polako...nisam primjetila da joj teze pada 1...juce je jedan obrok od 90ml izbljucala, a drugi normalno pojela...razlog za uvodjenje je sto i nakon preporucene doze za 6. sedmicu od 120ml ona ostane gladna...za 2h bi opet jela ili cak i prije
@LA, zasto naknadu dodatno smanje za 10%?...jesi pitala?
sve zaboravim pitati, koju literaturu preporucujete o njezi djeteta
cula sam da je dobra knjiga sta ocekivati do godine dana (ili tako nekako)
Što se tiče higijenskih uslova nije sad nešto wow, ali nije ni loše. Rekla bih da je higijena solidna, pored sobe u kojoj boraviš nakon poroda imaš wc, u kome moraš koristiti svoj toaletni papir, mislim da najviše dvije do tri žene koriste jedan wc, jer je za svaku sobu predviđen po jedan. Također svake dvije sobe imaju svoja kupatila sa tuševima. Ja sam gore bila 12 dana i mogu reći da se svaki dan generalno očiste i wc i tuševi. Moraš imati neke papuče u kojima se možeš tuširati. Dakle, moraš imati sve stvari koje su ti potrebne za toaletu, svoj toaletni papir, sapun, gel za tuširanje i ostalo. Koristiš njihove spavaćice, koje ti sestre promijene ukoliko si iskrvarila po njima, što je svakako slučaj kada dođeš sa poroda. Ako prokrvariš na posteljinu sestre je također promijene, nekada moraš tražiti sama, ali nikada ne prave problem zbog toga. Te žene stvarno budu na nogama po cijeli dan, i od trenutka kada dođu po ženu u salu do trenutka kada te smjeste u krevet obave gomilu posla. Ja se stvarno nemogu požaliti na sestre iz porodilišta, u porođajnoj sali je bilo drugačije, dole nisam imala nikakav tretman jer sam do poroda bila sama, samo je jednom ili dva puta babica prošla pored mene. Šta god sam je pitala samo je šutila, ono kao da nisam tu. Recimo odmah na početku mi je ispala braunila, ja sam joj to rekla to jednom kada je naišla, ona me nije ni pogledala, ono kao da razgovaram sa nekim drugim. I onaj dio kada si poslije poroda na posmatranju, tu smo još jedna žena i ja bile skoro dva sata, doduše toliko i treba biti, niko nas nije ni pogledao, ja sam bila strašno žedna i morala sam piškiti, ali to nikog nije bilo briga. A to da od nekog nešto zahtijevaš, hm, kažem ti ne znam od koga bih to zahtjrvala. Doduše, ja nisam vodila trudnoću ni kod jednog dr. gore, nisam dala taj famozno novac ni babicama ni bilo kom dr., niko nije zvao za mene, nisam nešto ni sama vrištala pa je porod trajao 12 sati i ponavljam babice i dr. je doktor je došao 5 min prije poroda, ostalo vrijeme sam bila sama, babica je prošetala ta dva puta, bez namjere da me nešto pita. Prije dva dana sam razgovarala sa prijateljicom koja se gore porodila. Njen muž kaže da je digao cijelo porodilište na noge, jedan od dr. koji radi gore joj je vodio trudnoću, oni su zvali koga god su znali, i ona kaže da su svi cijelo vrijeme bili kraj nje, nakon sat bolova ona je procjenila da ne može izdržati i tražila je porod carskim rezom, što je i urađeno. Znači beba je bila ok okrenuta i nije joj dr. spominjao da postoji bilo kakav problem koji bi upućivao na to da će porod morati završiti tako. J a sam se cijelu trudnoću vodila tim da mi ne treba nikakav poseban tretman na porodu, i da ću otići da me porodi ko bude u smjeni taj dan. Tako je doduše i bilo samo je malo jezivo biti satima u bolovima koji se ne daju perdisati a da niko nije tu. Elem, da ne bude da kukam, evo i mene živa i zdrava. Sve se žene na kraju nekako porode. Izvinjavam se, morala sam ovo izbaciti iz sebe.bambinas wrote:Drage mame, kakva su vam iskustva sa bolnicom Jezero?
U toku pregleda vidjela sam da je wc zacepljen bukvalno, nema papira sapuna nicega, voda naka na sve strane... Ne trazim ja nikakav luksuz da se razumijemo vec samo neku osnovnu higijenu, vise zbog bebe.
İnace termin mi je za 2-3 dana, a kod mene nikakvih promjena, otvorena sam 2 cm vec sedmicu i to je to. Ali nikakvih bolova, predznaka, nicega... izgleda da ce beba profurati malo termin. İ jos jedno pitanje, da li ste trazili od doktora ako je moguce da se ne radi epi? ili ste pustili samo sve svojim tokom...
Imamo isto misljenjeaffidavit wrote:Što se tiče higijenskih uslova nije sad nešto wow, ali nije ni loše. Rekla bih da je higijena solidna, pored sobe u kojoj boraviš nakon poroda imaš wc, u kome moraš koristiti svoj toaletni papir, mislim da najviše dvije do tri žene koriste jedan wc, jer je za svaku sobu predviđen po jedan. Također svake dvije sobe imaju svoja kupatila sa tuševima. Ja sam gore bila 12 dana i mogu reći da se svaki dan generalno očiste i wc i tuševi. Moraš imati neke papuče u kojima se možeš tuširati. Dakle, moraš imati sve stvari koje su ti potrebne za toaletu, svoj toaletni papir, sapun, gel za tuširanje i ostalo. Koristiš njihove spavaćice, koje ti sestre promijene ukoliko si iskrvarila po njima, što je svakako slučaj kada dođeš sa poroda. Ako prokrvariš na posteljinu sestre je također promijene, nekada moraš tražiti sama, ali nikada ne prave problem zbog toga. Te žene stvarno budu na nogama po cijeli dan, i od trenutka kada dođu po ženu u salu do trenutka kada te smjeste u krevet obave gomilu posla. Ja se stvarno nemogu požaliti na sestre iz porodilišta, u porođajnoj sali je bilo drugačije, dole nisam imala nikakav tretman jer sam do poroda bila sama, samo je jednom ili dva puta babica prošla pored mene. Šta god sam je pitala samo je šutila, ono kao da nisam tu. Recimo odmah na početku mi je ispala braunila, ja sam joj to rekla to jednom kada je naišla, ona me nije ni pogledala, ono kao da razgovaram sa nekim drugim. I onaj dio kada si poslije poroda na posmatranju, tu smo još jedna žena i ja bile skoro dva sata, doduše toliko i treba biti, niko nas nije ni pogledao, ja sam bila strašno žedna i morala sam piškiti, ali to nikog nije bilo briga. A to da od nekog nešto zahtijevaš, hm, kažem ti ne znam od koga bih to zahtjrvala. Doduše, ja nisam vodila trudnoću ni kod jednog dr. gore, nisam dala taj famozno novac ni babicama ni bilo kom dr., niko nije zvao za mene, nisam nešto ni sama vrištala pa je porod trajao 12 sati i ponavljam babice i dr. je doktor je došao 5 min prije poroda, ostalo vrijeme sam bila sama, babica je prošetala ta dva puta, bez namjere da me nešto pita. Prije dva dana sam razgovarala sa prijateljicom koja se gore porodila. Njen muž kaže da je digao cijelo porodilište na noge, jedan od dr. koji radi gore joj je vodio trudnoću, oni su zvali koga god su znali, i ona kaže da su svi cijelo vrijeme bili kraj nje, nakon sat bolova ona je procjenila da ne može izdržati i tražila je porod carskim rezom, što je i urađeno. Znači beba je bila ok okrenuta i nije joj dr. spominjao da postoji bilo kakav problem koji bi upućivao na to da će porod morati završiti tako. J a sam se cijelu trudnoću vodila tim da mi ne treba nikakav poseban tretman na porodu, i da ću otići da me porodi ko bude u smjeni taj dan. Tako je doduše i bilo samo je malo jezivo biti satima u bolovima koji se ne daju perdisati a da niko nije tu. Elem, da ne bude da kukam, evo i mene živa i zdrava. Sve se žene na kraju nekako porode. Izvinjavam se, morala sam ovo izbaciti iz sebe.bambinas wrote:Drage mame, kakva su vam iskustva sa bolnicom Jezero?
U toku pregleda vidjela sam da je wc zacepljen bukvalno, nema papira sapuna nicega, voda naka na sve strane... Ne trazim ja nikakav luksuz da se razumijemo vec samo neku osnovnu higijenu, vise zbog bebe.
İnace termin mi je za 2-3 dana, a kod mene nikakvih promjena, otvorena sam 2 cm vec sedmicu i to je to. Ali nikakvih bolova, predznaka, nicega... izgleda da ce beba profurati malo termin. İ jos jedno pitanje, da li ste trazili od doktora ako je moguce da se ne radi epi? ili ste pustili samo sve svojim tokom...![]()
Ukratko, uslovi su ok, tretman kako za koga.
Jel sve okkakavdanakneiskustvu wrote:deseta sadmica
Meni je muz odmah dosao onaj dan kad sam izasla sa intenzivne,tako da vjerujem da zenama koje se prirodno porode posjeta moze doci isti dan.bambinas wrote:nisam neki panicar, imala sam hvala Bogu laganu trudnocu ako se tako moze reci, i sada pokusavam jednostavno da ne mislim na porod, bice i procice, tako gledam na to... barem mi tako lakse) mislim da kad bih pocela razmisljati o detaljima svim da bih sebi stvorila veliki strah. iskreno nisam nikome nista davala do sada, a nisam planirala ni od sada, iako sam cula dosta savjeta da puno bolje prodjes ako sestri ubacih koji cener... svi kazu da je babica bitnija a i tu sam cula dosta slicnih prica gdje su babice drske i sl. ok, shvatam da su citav dan na nogama, da nije lahko slusati stalno zene u bolovima, plac djece itd ali nismo mi krivi za njihov odabir profesije i Boze moj za to primaju platu. kad vam porodica moze doci u posjetu?
ne znam ni kad ce mi porod, termin za 2-3 dana a meni stanje isto zadnji mjesec bez promjena... al eto otvorena 2 cm pa me to ohrabruje da ce bit sve uredu samo sto mozda nece biti tacno na termin.
hvala na odgovorima
radenska wrote:Jel sve okkakavdanakneiskustvu wrote:deseta sadmicakako napredujete, vidim nema nikakav smjesko pa nisam smjela nista da pitam.
radenska wrote:pa nemojte sad zakuhavati kad napokon bebica stize
Papuce,mrezaste gacice,puno vir ulozaka,vlazne maramice,toalet papir,stvari za licnu higijenu...bambinas wrote:a sta ponijeti u porodiliste?
cestitam vam kakavdanakkakavdanakneiskustvu wrote:radenska wrote:Jel sve okkakavdanakneiskustvu wrote:deseta sadmicakako napredujete, vidim nema nikakav smjesko pa nisam smjela nista da pitam.
trudnoća je ok,između nas ništa nije ok
cestitam vam kakavdanakkakavdanakneiskustvu wrote:radenska wrote:Jel sve okkakavdanakneiskustvu wrote:deseta sadmicakako napredujete, vidim nema nikakav smjesko pa nisam smjela nista da pitam.
trudnoća je ok,između nas ništa nije ok