Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
cocochanel

#6226 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

seyo_84 wrote:Meni nije problem ici na indukciju ako oni misle da tako treba,ali da cekam jos 7 dana,bojim se da ce beba jos vise narasti,pa sta cu onda.A najvise me pogodilo sto je jako gruba bila na pregledu(radije bih da mi moj doktor svake 2 minute gura ruke nego ona ikad vise u zivotu)i sto je bila odvratna, kao sto je on tebe uopste poslao na komisiju i jos na to sve probat cemo svasta pa sta bude na kraju.I moj doktor je za indukciju ali s tim da se ona u ovaj koji dan desi(mislio je sacekati dan dva)iako ga brine velicina bebe i sto je beba jos uvjek jako visoko.U srijedu cu kod doktora pa cu vidjeti s njim sta dalje...
moguce da je bila gruba da bi isprovocirala porodjaj..cudi me da je i on za induckiju kad je beba tako velika i visoko..ne znam..iskreno ja ne bih..jer cesto njihovo misljenje je zasnovano na sto manjem utrosku vremena, a ne na eventualnoj patnji majke i bebe..
seyo_84

#6227 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

cocochanel wrote:
seyo_84 wrote:Meni nije problem ici na indukciju ako oni misle da tako treba,ali da cekam jos 7 dana,bojim se da ce beba jos vise narasti,pa sta cu onda.A najvise me pogodilo sto je jako gruba bila na pregledu(radije bih da mi moj doktor svake 2 minute gura ruke nego ona ikad vise u zivotu)i sto je bila odvratna, kao sto je on tebe uopste poslao na komisiju i jos na to sve probat cemo svasta pa sta bude na kraju.I moj doktor je za indukciju ali s tim da se ona u ovaj koji dan desi(mislio je sacekati dan dva)iako ga brine velicina bebe i sto je beba jos uvjek jako visoko.U srijedu cu kod doktora pa cu vidjeti s njim sta dalje...
moguce da je bila gruba da bi isprovocirala porodjaj..cudi me da je i on za induckiju kad je beba tako velika i visoko..ne znam..iskreno ja ne bih..jer cesto njihovo misljenje je zasnovano na sto manjem utrosku vremena, a ne na eventualnoj patnji majke i bebe..
Pa i mene je iznenadila kilaza danas i jos nikakvog napretka,a jel ja mogu reci da hocu carski zbog velicine bebe?Mislim mogu,ali dali mi to igra neku ulogu ako kazem?Hoce li ikom ista znaciti moja zelja?
cocochanel

#6228 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

seyo_84 wrote:
cocochanel wrote:
Pa i mene je iznenadila kilaza danas i jos nikakvog napretka,a jel ja mogu reci da hocu carski zbog velicine bebe?Mislim mogu,ali dali mi to igra neku ulogu ako kazem?Hoce li ikom ista znaciti moja zelja?
pa reci svom doktoru, reci da te je strah obzirom da je beba velika, a prvi je porod..i da bi radije na sekciju..slijedeca komisija je u cetvrtak, pa vjerovatno ti je zato pregled u srijedu..
kadinica

#6229 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Sejo_84, znam da si zabrinuta, nije lako prvi put kad ne znaš šta te čeka.

Da te utješim, drugi put je gore :D

Šalim se malo, mislim da se nepotrebno brineš.
Ja sam rodila dvoje, nikad mi niko nije rekao kolika mi je beba, niti me to zanimalo. Prirodno sam se porodila, bebe su prosječne težine, a moja mama je rodila dijete od 4.5 kg prirodnim putem prije 25 godina, a sitnije je građe od mene.

Nemoj da te težina bebe brine, gleda se još niz drugih stvari.

Dr. Lejla je stručna, ja bi vjerovala u njenu procjenu. Biće to bolje nego što misliš ;-)
Lounge Act

#6230 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:18, edited 1 time in total.
seyo_84

#6231 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Hvala vam puno svima na podrsci,samo ako Bog da da se moj djecak rodi ziv i zdrav,a mama ce valjda predeverati sve sto treba,za to smo stvorene :)
sarajevo_84

#6232 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Drage forumašice,
da li je neka od vas primjetila da joj iz nekog razloga poplave usne?
22. sam sedmica trudnoće i prije par dana me muž pita što su mi plave usne. Kad danas primjetim kako su zaista plave, ne puno, onako blago modre, najviše rub usana? :roll:
seyo_84

#6233 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

sarajevo_84 wrote:Drage forumašice,
22. sam sedmica trudnoće i prije par dana me muž pita što su mi plave usne. Kad danas primjetim kako su zaista plave, ne puno, onako blago modre, najviše rub usana? :roll:
Ne bih da te prepadam ali odi do doktora pa se posavjetuj s njim,a negdje sam procitala da plavi rub usana znaci nedostatak kisika u krvi cini mi se.Mogu biti problemi sa srcem ili plucima,ali nemoj se odmah zabrinuti,nego najbolje odi do doktora...
bizet

#6234 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

bili danas na kontroli, kod naseg doktora...beba je masala dobro, zadovoljan je
ja pijem gynipral jos ovu sedmicu...od naredne sedmice bez lijekova i obavezne su mi setnje svaki dan
ja se nadam da se necu krenuti otvarati prebrzo, voljela bih otici u kupovinu i kupiti barem osnovne stvari za bebu

pitala sam doktora da li cu se brze otvarati nakon prestanka uzimanja gyniprala, kaze to je sve individualno,neke zene i prenesu

mene takodje brine porod, zbog zuci...na zucnoj sam dijeti (barem kako sam nasla na netu pa to pratim, jer su mi u bolnici nabrojali), dobro pazim sta jedem kako ne bi dobila napad, bol ispod desne dojke je konstantno prisutna, mada nije jaka...doktor kaze da ce iduce sedmice bolje znati nakon vaginalnog pregleda i ctg-a da li ce to biti cr ili prirodni porod...ja bi radije prirodno da se porodim, iako umirem od straha jer je moj prvi porod bio ma u ruznom je sjecanju, ali ipak bi birala prirodni porod jer se zena oporavi brze...moji strahovi su sta ako bol pri porodu pokrene kamence?...kaue ne bi trebalo...za njega je gora opcija uraditi cr pa da se kamenci pokrenu pa onda jos jedna operacija zuci...a bem ti zuc sto me izbaci iz takta...dovoljno mi je sto puna 4 mj. lezim i strah me disati da se ne krenem otvarati dalje i ne izgubim i ovo dijete, jos kamenci u zuci...e jbg, da prostite

eto tako, nisam pametna oko poroda, doktor kaze da mu je prerano donijeti misljenje, upravu je, ono i jeste...a ja bi kako da znam sta me ceka da se mogu psihicki i fizicki pripremiti

od iduce sedmice smo po doktorovom kalendaru u 9-tom mjesecu, ali ja bih voljela da izdrzim cijelu narednu sedmicu, tako bi bilo punih 36...sad smo 34+4 i teski smo 2380gr :)

imate pusu od nas :kiss:
safran

#6235 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

sarajevo_84 wrote:Drage forumašice,
Hitno se javi ljekaru.
seyo_84

#6236 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

bizet wrote:bili danas na kontroli, kod naseg doktora...beba je masala dobro, zadovoljan je
ja pijem gynipral jos ovu sedmicu...od naredne sedmice bez lijekova i obavezne su mi setnje svaki dan
ja se nadam da se necu krenuti otvarati prebrzo, voljela bih otici u kupovinu i kupiti barem osnovne stvari za bebu

pitala sam doktora da li cu se brze otvarati nakon prestanka uzimanja gyniprala, kaze to je sve individualno,neke zene i prenesu

mene takodje brine porod, zbog zuci...na zucnoj sam dijeti (barem kako sam nasla na netu pa to pratim, jer su mi u bolnici nabrojali), dobro pazim sta jedem kako ne bi dobila napad, bol ispod desne dojke je konstantno prisutna, mada nije jaka...doktor kaze da ce iduce sedmice bolje znati nakon vaginalnog pregleda i ctg-a da li ce to biti cr ili prirodni porod...ja bi radije prirodno da se porodim, iako umirem od straha jer je moj prvi porod bio ma u ruznom je sjecanju, ali ipak bi birala prirodni porod jer se zena oporavi brze...moji strahovi su sta ako bol pri porodu pokrene kamence?...kaue ne bi trebalo...za njega je gora opcija uraditi cr pa da se kamenci pokrenu pa onda jos jedna operacija zuci...a bem ti zuc sto me izbaci iz takta...dovoljno mi je sto puna 4 mj. lezim i strah me disati da se ne krenem otvarati dalje i ne izgubim i ovo dijete, jos kamenci u zuci...e jbg, da prostite

eto tako, nisam pametna oko poroda, doktor kaze da mu je prerano donijeti misljenje, upravu je, ono i jeste...a ja bi kako da znam sta me ceka da se mogu psihicki i fizicki pripremiti

od iduce sedmice smo po doktorovom kalendaru u 9-tom mjesecu, ali ja bih voljela da izdrzim cijelu narednu sedmicu, tako bi bilo punih 36...sad smo 34+4 i teski smo 2380gr :)

imate pusu od nas :kiss:
Ako Bog da bit ce to sve u redu,sta je za vas jos koja sedmica,nakon 34 pune :) Znam da ti je glupo da ti govorim da ne brines,ali stvarno nemoj,bit cete i ti i bebica ok,vidjet ces :)
A isto tako i oko vrste poroda sto se brines,da i sad saznas kako ces se poroditi,nasla bi ti sebi drugi razlog za brigu,sve smo takve :)Nego ti probaj uzivati sto vise u ovim zadnjim sedmicama trudnoce :)
Imate kiss od nas dvoje :cmok:
safran

#6237 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Crnjaci su sasvim uobičajeni zadnjih 6 sedmica trudnoće kao i prvih 2 mjeseca (otprilike) bebina života. Kasnije malo popuste .... malo, a i naviknete se živjeti s njima.
Seyo nemoj se prepasti ako ti se danas ili sutra ukaže sluzni čep nakon tretmana dr. Imširije. Mene je tako pomazila dr. Djulepa iz OB dva puta. Prvi put u 41. sedmici je pokrenula sluzni čep a drugi put je u 42. sedmici nakon maženja pukao vodenjak (mislim, bilo mu je i vrijeme).
Obje bebe sam rodila visoko uzdignutog stomaka - prirodnim putem. Nisu bili nešto krupni (3600 g i 3700 g) a ni glavonje. Drugi put sam dobila indukciju treći dan nakon pucanja vodenjaka na zatvoren cerviks jer nije bilo znaka ni otvaranju ni kontrakcijama. Najviše sam se od svega plašila indukcije i još rekla Nakašu "dr. ja sve nešto kontam da vi niste dobre glave" (bože dragi šta li oni sve čuju) a on me ubjeđivao da ću dobro proći. Porod je završen nepuna 4 sata od uključivanja infuzije. Sve je prošlo OK.
CherryLips

#6238 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

@bizet,vezano za gynipral,ja sam ga uzimala od 21-36 sedmice i prenijela bebu tri dana od predvidjenog termina. Setala sam ko blesava,dnevno pjesacila dva,tri sata i nista,tako da su te setnje u mom slucaju dobile nula poena. Porodila se indukcijom,neko kaze da gynipral bas utice na sporo otvaranje....ja sam bila prvorotka,pa je vjerovatno i zato islo sporije ali pretpostavljam da je i terapija imala ucinak .....a mislila sam cim uzmem zadnju tabletu,porod ce krenuti... :D
bizet

#6239 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

jest bas crnjaci su normalni pred porod...kadinica je upravu, drugi put je gore :cry: ...a i moj muz je upravu, jesi trazila da se khm :lol:

@CherryLips, da, i ja sve mislim cim prestanem piti gynipral da ce krenuti porod...ma ja se nadam da cu kretanjem popraviti kondiciju koliko toliko, treba se poroditi...nesto poredim sa prvim porodom, cak i pored prepara u venu nisu ga mogli odgoditi, prepar ukljucen i srce lupa sve u 16, a ja kontrakcije svakih 5 min....pa se iz tog ranijeg zla nadam da cu se i ovaj put brzo otvoriti, ali ne prebrzo, jos je rano da izadje :)
moze se desiti i da prenesem...kako god samo da ja nju zivu i zdravu rodim i da se i ja punih ruku vratim kuci iz porodilista :)

@seyo_84, hvala na podrsci :kiss:

imate pusu sve :kiss:
radenska

#6240 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma ni Lejla Imsirija ni sestra joj NAima (koja je mene porodila) nikad nisu za carski. Doduse ja sam otisla otvorena 5 cm na kontrolu bez bolova, i ona me pregldala (kako je gruba zena gluho i daleko bilo) i ja odmah dobijem bolove. Jedina je prednost sto ona da zenama da ustanu i odu do wca u sali ( cini mi se da katica i murtezic kad se potrefe to ne dopustaju) da se umijem i napijem vode.
CIni mi se da Lejla i NAima znaju procijeniti kad je neko za carski. Ja sam rodila momka skoro od 5 kg prirodnim putem. I to za dva sata sve i bolovi i porod i sivanje.
Jeste da poslije boli kao sam vrag i 20 dana nisam mogla ni pomisliti da sjednem. :lol:
LeeLooSA

#6241 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LeeLooSA »

Pa ko je prosao carski, slozit ce se sa doktoricama. Ja sam prosla ne jedan, vec 2 carska i nikad nikome ne bih isti preporucila. Zene koje su se porodile kad i ja bi ustale nakon 2 sata, aja danima nisam mogla da se iz anastezije probudim, a kamoli da hodam. Da se razumijemo, hvala Bogu pa ima i carski - kod mene konkretno se desilo da se pocela gubiti srcana akcija i pupcanik je bio 2 puta omotan oko bebinog vrata, a drugi put sam izgubila vodu u 32. nedelji, a beba je bila okrenuta zadkom... tako da je carski bilo jedino rjesenje. Ali dobrovoljno traziti da te rezu .... to mi je bas...
seyo_84

#6242 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Ne znam dali se to odnosi na mene,a ako da,procitaj sve moje postove i vidjet ces da sam i ja za prirodni porod.Meni uopce nije problem to,nego doktoricu nebi ubilo da je bila malo ljubaznija i da nije bila toliko gruba pri pregledu :)
LeeLooSA

#6243 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LeeLooSA »

ma nisam mislila ni na koga licno, sorry ako je tako zvucalo :)
seyo_84

#6244 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

radenska wrote:Ma ni Lejla Imsirija ni sestra joj NAima (koja je mene porodila) nikad nisu za carski. Doduse ja sam otisla otvorena 5 cm na kontrolu bez bolova, i ona me pregldala (kako je gruba zena gluho i daleko bilo) i ja odmah dobijem bolove. Jedina je prednost sto ona da zenama da ustanu i odu do wca u sali ( cini mi se da katica i murtezic kad se potrefe to ne dopustaju) da se umijem i napijem vode.
CIni mi se da Lejla i NAima znaju procijeniti kad je neko za carski. Ja sam rodila momka skoro od 5 kg prirodnim putem. I to za dva sata sve i bolovi i porod i sivanje.
Jeste da poslije boli kao sam vrag i 20 dana nisam mogla ni pomisliti da sjednem. :lol:
Meni se nije svidjelo sto je bila gruba pri pregledu i prepotentna,a ja bih rado ako moze prirodno,ne bjezim od toga.Cak je i moj doktor za indukciju,ali je on mislio u ovaj koji dan dok je beba manja,a ona hoce da ceka jos 7 dana,pa onda na komisiju opet da dodjem,pa bi mi onda kao indukciju odobrili.
Jucer mi je krv isla,ne puno,ona neka roza boje i npreko noci onda par kapi smedje nakon njenog pregleda.E sad sam se okupalsa,pa cu pratiti dali ce se i dalje sta desavati.
cocochanel

#6245 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

ne znam stvarno, izgleda da je do osobe, a i mozda i do doktora koji ga radi, ali moj carski nije izgledao kao gore opisani.. natjerali su nas da ustanemo nekoliko sati poslije i to je jedino bilo tesko, poslije sam gore sto vise hodala kako i preporucuju, a i kuci sam poslije minimalno lezala, brinula se za bebu..jedino nisam radila nikakve kucne poslove, pretpostavljam da i ostale porodilje postede toga, ako ima mogucnosti..
i molila sam Boga da gore zaspim, jer imam lagan san, a horsko vristanje beba bas ne pomaze:) tako da izgleda ni anestezija nije toliko djelovala na mene:) to mi je jedino tesko palo, sto sam nenaspavana dosla kuci iz bolnice..
da se razumijemo, ja carski nisam trazila, i otisla sam pod utiskom da je to nesto strasno, ali stvarno nije..imam u blizini par primjera teskih prirodnih porodjaja, i mogu reci da je tim zenama bilo znatno gore nego meni, ostavilo vece posljedice po zdravlje, a jedan je ostavio i poprilicne posljedice na bebu..
seyo_84

#6246 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

cocochanel wrote:ne znam stvarno, izgleda da je do osobe, a i mozda i do doktora koji ga radi, ali moj carski nije izgledao kao gore opisani.. natjerali su nas da ustanemo nekoliko sati poslije i to je jedino bilo tesko, poslije sam gore sto vise hodala kako i preporucuju, a i kuci sam poslije minimalno lezala, brinula se za bebu..jedino nisam radila nikakve kucne poslove, pretpostavljam da i ostale porodilje postede toga, ako ima mogucnosti..
i molila sam Boga da gore zaspim, jer imam lagan san, a horsko vristanje beba bas ne pomaze:) tako da izgleda ni anestezija nije toliko djelovala na mene:) to mi je jedino tesko palo, sto sam nenaspavana dosla kuci iz bolnice..
da se razumijemo, ja carski nisam trazila, i otisla sam pod utiskom da je to nesto strasno, ali stvarno nije..imam u blizini par primjera teskih prirodnih porodjaja, i mogu reci da je tim zenama bilo znatno gore nego meni, ostavilo vece posljedice po zdravlje, a jedan je ostavio i poprilicne posljedice na bebu..
Slazem se s tobom,znam dosta zena koje su se dugo oporavljale poslije carskog,a Boga mi i poslije prirodnog.Tako da mislim da sve ima svoje prednosti i mane,iako se nisam jos uvjek porodila ni na jedan ni na drugi nacin :).Doktori su ti koji bi trebali donijeti odluku sta ce zena i beba lakse podnijeti i sta ce biti bolje za njihovo zdravlje,ali sto je najgore neki doktori mozda ne donose odluku samo na osnovu toga.
radenska

#6247 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Katica je gore spas sto se tice vaginalnog pregleda. Kazu ne osjetis nista :D
Sunculish

#6248 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Ih, vidim aktuelan vaginalni pregled...
Na samo jutro mog poroda nekih 4-5 različitih dr. me je vaginalno pregladalo. To jutro nisam bila nimalo otvorena tako da su me na taj način i otvarali. Ili je moj prag tolerencije na bol izuzetno visok ili mi je više bilo svejedno sta ce da mi rade samo da rodim, vjerovatno oboje, ali meni to nije toliko teško palo.
Seyo, šta god da odluče, tebi želim brz i lahk porod i zdravu i jaku bebicu.
Mi smo žene ko Feniks, u čas posla sve to prodje i zacijeli ma kakav da je porod u pitanju.
funeral blues

#6249 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Je li neka od vas prenijela trudnoću? Koliko dugo su vas pustili prije ''intervencije''? Meni sutra termin, ni milimetar otvorena, beba visoko, grlić preuzak :|.
Na vaginalni sam se već počela privikavati, nije ugodno al'..
safran

#6250 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

funeral blues wrote:Je li neka od vas prenijela trudnoću? Koliko dugo su vas pustili prije ''intervencije''? Meni sutra termin, ni milimetar otvorena, beba visoko, grlić preuzak :|.
Na vaginalni sam se već počela privikavati, nije ugodno al'..
Oba poroda u 42. sedmici. Prvi bez indukcije, drugi sa indukcijom.
Post Reply