Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
sarajevo_84

#6201 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

seyo_84 wrote:Ovih zena,sto su se usutile :)
Stvarno niko nema da je na GAK-u bio na komisiji da mi kaze sta me ceka...
Ako šta znači, ja sam bila u Vojnoj na komisiji?!
Govorim o komisiji za carski rez... Jel to to? :)
seyo_84

#6202 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

sarajevo_84 wrote:
Ako šta znači, ja sam bila u Vojnoj na komisiji?!
Govorim o komisiji za carski rez... Jel to to? :)
Ne znam jel ista procedura na GAK-u i u Vojnoj...
Moja beba je krupna(velika glava) a ja se ne otvaram jos uvjek,tako da se doktor boji ako beba ostane jos u meni da ce jos rasti.Meni je termin u utorak 2.07,a komisija mi je u ponedjeljak,e sad cemo vidjeti prije komisije sta ce doktor reci na sta on cilja (indukcija ili carski) jer ce mi tad uzeti svjeze mjere bebe.
E sad,mene interesuje jel svi clanovi komisije (bude ih 3 ili 4) mene gledaju i cackaju ginekoloski ili se na osnovu nalaza i misljenja mog doktora odlucuje sta ce samnom?
cocochanel

#6203 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

Ja sam bila na gak-u na komisiji prije mjesec otprilike..mene nisu pregledali ginekoloski, samo su pogledali nalaze, beba nije bila dobro okrenuta i prvi je porod, dok ostale zene, su ipak pregledali..recimo kojima je beba bila prekrupna i sl..
U komisiji su bili dr lejla imsirija, dr dekovic i neki dr arap cini mi se..i jos grupa studenata :cry:
inace dr lejla nije za carski ni u slucaju kad beba nije dobro okrenuta, ali meni je bio prvi porod i vec mi je bio termin tako da su ipak odlucili da bude carski.. koliko sam vidjela dr lejla je samo taj dan pregledala zene, dok ostatak komisije je posmatrao :-)
seyo_84

#6204 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

cocochanel wrote:
Ja sam bila na gak-u na komisiji prije mjesec otprilike..mene nisu pregledali ginekoloski, samo su pogledali nalaze, beba nije bila dobro okrenuta i prvi je porod, dok ostale zene, su ipak pregledali..recimo kojima je beba bila prekrupna i sl..
U komisiji su bili dr lejla imsirija, dr dekovic i neki dr arap cini mi se..i jos grupa studenata :cry:
inace dr lejla nije za carski ni u slucaju kad beba nije dobro okrenuta, ali meni je bio prvi porod i vec mi je bio termin tako da su ipak odlucili da bude carski.. koliko sam vidjela dr lejla je samo taj dan pregledala zene, dok ostatak komisije je posmatrao :-)
Da budem iskrena nisam ni ja za carski,jer meni je beba okrenuta fino,eli eto ta velicina nas zeza :( I studenti i svi me gledaju tu kako se sirim :( O Boze,a ja sam se jedva skinula i pred svojim doktorom koji me na svakom pregledu zeza da se krijem :(
cocochanel

#6205 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

koji ti je doktor..? ima li opcija da te pregleda on prije komisije pa da te oni ne pregledaju..? jer i mene je moj doktor dva dana prije komisije pregledao, tako da nije bilo potrebe da me opet gledaju.. uzas je kada dovedu jos i ucenike/studente, ali mislim da to ne bude uvijek..utjeha je da to ide sve brzo, jer uvijek bude dosta zena..
kadinica

#6206 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Ranije je na GAK-u bio stakleni zid na sali za porođaje, učenici i studenti su redovno bili publika :D

Meni je prvi put bio čitav razred, drugi put sam se porodila u 7 sati, tako da nisam imala publiku. U tim momentima ti bude svejedno da čitav dunjaluk gleda :lol:
seyo_84

#6207 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Mene ce moj doktor(Nikulin) i pregledati prije komisije,rekao mi je da dodjem ranije,tako da ce me i ultrazvukom pogledati i ginekoloski,kaze da imam svjeze nalaze za komisiju.Ali on najvjerovatnije nece biti u komisiji,tako da ne znam hoce li im znaciti sta to sto me on gledao prije njih.
seyo_84

#6208 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

kadinica wrote:Ranije je na GAK-u bio stakleni zid na sali za porođaje, učenici i studenti su redovno bili publika :D

Meni je prvi put bio čitav razred, drugi put sam se porodila u 7 sati, tako da nisam imala publiku. U tim momentima ti bude svejedno da čitav dunjaluk gleda :lol:
O Boze,nadam se da su zene koje nisu zeljele publiku mogle to zahtjevati :) Zamisljam sebe svu onako rasirenu i u bolovima tiskam,a tamo 20 studenata umire od smijeha :)
Cholina_Lokica

#6209 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Lounge Act wrote:hvala vam puno, valjda cemo ga naci, utjesno je sto ga bar u Sa ima, kod nas kazu da ga vec duze vrijeme uopce nema, a i dr je rekao da cemo ga tesko pronaci
@bizet- hvala ti puno jos jednom :kiss: muz mi je danas u zenici pa sam mu rekla da potrazi :)
Je li nasao?
blufonka

#6210 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blufonka »

seyo 84
Meni je velicina bebe na drugom porodu bila indikacija za carski i ako sam prvi porod prosla bez problema prirodnim putem i prizeljkivala i drugi isti takav ipak sam odlucila drugu bebu roditi na carski jer sam se uzasno plasila vakuma, situacije kada beba ostane bez kiseonika i svih drugih komlikacija teskih poroda jer su posljedice bogami vrlo ozbiljne i svima nama poznate!
Evo ja iz svog iskustva mogu reci a prosla sam oba poroda i prirodni i carski, da se zena puno lakse i brze oporavi poslije prirodnog poroda naravno, ali i sam carski je bolje rjesenje nego povrijedjena i napacena beba!
seyo_84

#6211 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

blufonka wrote:seyo 84
Meni je velicina bebe na drugom porodu bila indikacija za carski i ako sam prvi porod prosla bez problema prirodnim putem i prizeljkivala i drugi isti takav ipak sam odlucila drugu bebu roditi na carski jer sam se uzasno plasila vakuma, situacije kada beba ostane bez kiseonika i svih drugih komlikacija teskih poroda jer su posljedice bogami vrlo ozbiljne i svima nama poznate!
Evo ja iz svog iskustva mogu reci a prosla sam oba poroda i prirodni i carski, da se zena puno lakse i brze oporavi poslije prirodnog poroda naravno, ali i sam carski je bolje rjesenje nego povrijedjena i napacena beba!
Ma svega sam ja toga svjesna,i ja cu na carski ako tako odluce,ja se nista ne pitam :( Znam dosta zena kojima komisija nije odobrila carski,nego kao moze to indukcijom,pa su se zene satima patile,da bi opet zavrsile na carskom.
cocochanel

#6212 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

seyo_84 wrote:Mene ce moj doktor(Nikulin) i pregledati prije komisije,rekao mi je da dodjem ranije,tako da ce me i ultrazvukom pogledati i ginekoloski,kaze da imam svjeze nalaze za komisiju.Ali on najvjerovatnije nece biti u komisiji,tako da ne znam hoce li im znaciti sta to sto me on gledao prije njih.
e pa ako te on prije pregleda, mislim da oni nece gubiti ponovo vrijeme i gledati te..ne mora on biti u komisiji, on ce napisati nalaz i vidjece da te je pregledao to isto jutro i u tom slucaju stvarno nema potrebe da te ponovo gledaju..
kadinica

#6213 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

seyo_84 wrote:
kadinica wrote:Ranije je na GAK-u bio stakleni zid na sali za porođaje, učenici i studenti su redovno bili publika :D

O Boze,nadam se da su zene koje nisu zeljele publiku mogle to zahtjevati :) Zamisljam sebe svu onako rasirenu i u bolovima tiskam,a tamo 20 studenata umire od smijeha :)
Uh ko te pita...zna biti sala puna porodilja, svako se o sebi zabavi. Stvarno nije bitno, to ti je zadnja stvar o kojoj razmišljaš.
seyo_84

#6214 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Hvala vam svima na odgovorima,samo da na kraju ako Bog da sa bebom bude sve u redu,imam stvarno velik strah da se bebi sta ne desi :(Sutra ce odluciti sta ce ss nama,a ja od sinoc molim bebo da krene sama,a on nece pa nece :)
cocochanel

#6215 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

seyo_84 wrote:Hvala vam svima na odgovorima,samo da na kraju ako Bog da sa bebom bude sve u redu,imam stvarno velik strah da se bebi sta ne desi :(Sutra ce odluciti sta ce ss nama,a ja od sinoc molim bebo da krene sama,a on nece pa nece :)
pa ako je beba vec prevelika ne znam zasto zelis da sama krene..mislim stvarno, carski rez nije nista sto se ne moze podnijeti, i nekad je bolji i za majku i dijete od prirodnog..nista strasno stvarno, pogotovo ako ce ti raditi nikulin..
najgora je opcija da krene prirodno, napate tebe i bebu i opet zavrsis na carskom..ili u goroj varijanti zavrsis sa deset puta vise konaca nego na sekciji..
seyo_84

#6216 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

cocochanel wrote:
seyo_84 wrote:Hvala vam svima na odgovorima,samo da na kraju ako Bog da sa bebom bude sve u redu,imam stvarno velik strah da se bebi sta ne desi :(Sutra ce odluciti sta ce ss nama,a ja od sinoc molim bebo da krene sama,a on nece pa nece :)
pa ako je beba vec prevelika ne znam zasto zelis da sama krene..mislim stvarno, carski rez nije nista sto se ne moze podnijeti, i nekad je bolji i za majku i dijete od prirodnog..nista strasno stvarno, pogotovo ako ce ti raditi nikulin..
najgora je opcija da krene prirodno, napate tebe i bebu i opet zavrsis na carskom..ili u goroj varijanti zavrsis sa deset puta vise konaca nego na sekciji..
Pa kontam ako i dalje ima mogudnosti prirodno rado bih to iskoristila :) Ma vidjet cu ujutru kad doktor uzme svjeze mjere bebine sta ce reci on,a na kraju i komisija,oni valjda znaju najbolje.A ako bude carski kontam da ce mi on raditi,valjda to tako ide,posto me vodi od pocetka ?
I jos jedno pitanje,za kad su ti bili zakazali carski?Mislim koliko dana nakon komisije ?
cocochanel

#6217 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

seyo_84 wrote:
cocochanel wrote:
Pa kontam ako i dalje ima mogudnosti prirodno rado bih to iskoristila :) Ma vidjet cu ujutru kad doktor uzme svjeze mjere bebine sta ce reci on,a na kraju i komisija,oni valjda znaju najbolje.A ako bude carski kontam da ce mi on raditi,valjda to tako ide,posto me vodi od pocetka ?
I jos jedno pitanje,za kad su ti bili zakazali carski?Mislim koliko dana nakon komisije ?
pa ako ti je zelja prirodno, ne boj se..smatraj da je ispunjena heh:) oni preferiraju prirodni cak i kada ne bi trebali..pogotovo ako ti lejla bude u komisiji:) ne znam, ali ako ti nikulin preporuci sekciju ja se ne bih pravila pametna nego bih i pred komisijom insistirala na istoj zbog sigurnosti bebe, ako vec sama sebi nisi bitna:)
salu na stranu, gore nece birati najbolje za tebe, jednostavno nece utrositi toliko vremena, zato se ti izbori za po sebe najbolju opciju jer ces ti morati zivjeti sa eventualnim posljedicama..
nikulin ce te operisati, osim ako slucajno porod krene van njegove smjene..mislim da onda te operise dezurni doktor..
meni je komisija bila u ponedjeljak,u utorak me odmah hospitalizirali, a u srijedu bila sekcija..
pretpostavljam da ce i tebi tako obzirom da ti je termin ove sedmice..
seyo_84

#6218 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Hvala ti puno,a svom dr u potpunosti vjerujem,tako da cu se sloziti sa svim sto on sutra predlozi,a nadam se da ce ga i komisija poslusati :)
vazi

#6219 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vazi »

seyo_84 wrote:

ma bas i ne crkaju od smijeha :D

mi smo u trecem razredu medicinske prisustvovali prvi put porodu, nije bilo ni malo smijesno :)
putujucidzindas

#6220 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

seyo_84 wrote:Hvala ti puno,a svom dr u potpunosti vjerujem,tako da cu se sloziti sa svim sto on sutra predlozi,a nadam se da ce ga i komisija poslusati :)
Joj, eto te ko i ja. Ja sve bila dogovorila mnogo unaprijed da cu prirodno, u kadi, pa ako ne bude moglo, onda bih na stocicu, ap ako i to ne bude OK, onda cu ko sve druge zene. E onda mi u 8. mjesecu moj doktor opali samar, kaze - nema sanse prirodno da te pustim, ides na carski, beba prekrupna, nema dalje price. Ajoj, moje drame. Ja i dalje hocu prirodno, odem kod Masica placuci - hocu prirodno, moj mi doktor ne da. Masic me pregleda, kaze carski, termin - sljedeca sedmica. Izadje bebac 3 sedmice ranije, masala momcina 3.800, glavonja pravi :D Ja se oporavila brzinom svjetlosti, al sam bila beskrajno tuzna sto mi sad moramo 4 dana lezati u bolnici, ko da smo bolesni, a ne biti kuci s tatom i radovati se.
I znas sta- nedavno smo proslavili 1. rodjendan i bas me dupe sad zaboli kako mi je misonja izasao - nit se sjecam niti me brine. Zivi zdravi, sretni i veseli. Tako da, samo slusaj sta ti se kaze i sve ce biti OK.
Sretno!
seyo_84

#6221 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Ja svjeze sa komisije(komisija mi je bila sama dr.Leila Imsirija).
Prvo me je jutros moj dr.pregledao,bebina glava je jako visoko,ne otvaram se i beba ima 4330gr.
Dr.Leila me opet ginekoloski pregledala iako sam joj rekla da me doktor prije pola sata gledao i jako je gruba,suze su mi krenule na oci,a kad sam dosla kuci sam vidjela da sam i prokrvarila od njenog pregleda.Njen je zakljucak da me doktor bezveze poslao na komisiju,mogu ja cekati jos 7 dana,pa ako ne krene samo ona bi da se meni inducira porod,kao ako ni indukcija ne uspije uvjek postoji hitan carski rez :?
Zgrozena sam,nisam ja pokusni kunic,pa eto svasta cemo nesto probati,pa sta bude.Stvarno ne znam sta da radim,moj doktor mi je rekao da dodjem u srijedu na kontrolu,pa mi dajte savjet? Sta da mu kazem,moze li on ista samnom uraditi na svoju ruku ili stvarno mora sve preko komisije?
cocochanel

#6222 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

seyo_84 wrote:Ja svjeze sa komisije(komisija mi je bila sama dr.Leila Imsirija).
Prvo me je jutros moj dr.pregledao,bebina glava je jako visoko,ne otvaram se i beba ima 4330gr.
Dr.Leila me opet ginekoloski pregledala iako sam joj rekla da me doktor prije pola sata gledao i jako je gruba,suze su mi krenule na oci,a kad sam dosla kuci sam vidjela da sam i prokrvarila od njenog pregleda.Njen je zakljucak da me doktor bezveze poslao na komisiju,mogu ja cekati jos 7 dana,pa ako ne krene samo ona bi da se meni inducira porod,kao ako ni indukcija ne uspije uvjek postoji hitan carski rez :?
Zgrozena sam,nisam ja pokusni kunic,pa eto svasta cemo nesto probati,pa sta bude.Stvarno ne znam sta da radim,moj doktor mi je rekao da dodjem u srijedu na kontrolu,pa mi dajte savjet? Sta da mu kazem,moze li on ista samnom uraditi na svoju ruku ili stvarno mora sve preko komisije?
ona preferira prirodno, rekla sam ti..a velicina bebe joj nije indikacija za sekciju..? sta ti je nikulin napisao na nalazu, jel i on za sekciju..? ne znam stvarno ssta bih ti rekla, kod poroda nikad ne znas kako ce ici, moze super, a moze i malo teze..to mi se cini krupna beba da bi se jos cekalo..
pa u svakom slucaju mora preko komisije, osim ako ne zavrsis na hitnoj sekciji..
bizet

#6223 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@seyo_84, vidi ti sa svojim doktorom sta ce ti savjetovati
ja sam laik ali to sto ta doktorica predlaze meni zvuci kao neopravdano mucenje i bebe i tebe....sve preko 4kg je normalno da ide na cr...ono nije nemoguce da se porodis prirodno i rodis bebu od 4,5kg ali vjerujem da je prezahtjevno

posavjetuj se sa doktorom sta dalje i sta je najbolje za vas dvoje, ako je to cr insistiraj na tome, iako tvoja zelja jeste prirodni porod
ima nova komisija, ima druga komisija, ima nacelnik sluzbe kojem se mozes pozaliti, na kraju ima direktor

znam da je prirodni porod najbolji, ne bi bio prirodni jel', ali mi nije jasno kako zena zenu moze svjesno podvrgavati nepotrebnom i neopravdanom mucenju...prirodno, pa indukcija, pa ako ne bude islo hitni, molicu lijepo, carski...sta je ta zena, robot?...da mi je znati jel' ta ista Lejla se prirodno poradjala (sve doktorice mahom lete na carski cak i kad nema indikacija za isti) i da li bi da njena beba vaze 4,3kg?...mrzim dvostruke standarde i sto nema brate mili pravila

@seyo, sad sam ljuta ko pas na doktore

ti se mila nemoj sekirati, vjerujem da ce tvoj doktor biti uz tebe i da ce sve proteci bez problema, sigurna sam :)
seyo_84

#6224 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Meni nije problem ici na indukciju ako oni misle da tako treba,ali da cekam jos 7 dana,bojim se da ce beba jos vise narasti,pa sta cu onda.A najvise me pogodilo sto je jako gruba bila na pregledu(radije bih da mi moj doktor svake 2 minute gura ruke nego ona ikad vise u zivotu)i sto je bila odvratna, kao sto je on tebe uopste poslao na komisiju.I moj doktor je za indukciju ali s tim da se ona u ovaj koji dan desi(mislio je sacekati dan dva)iako ga brine velicina bebe i sto je beba jos uvjek jako visoko.U srijedu cu kod doktora pa cu vidjeti s njim sta dalje...
seyo_84

#6225 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Meni nije problem ici na indukciju ako oni misle da tako treba,ali da cekam jos 7 dana,bojim se da ce beba jos vise narasti,pa sta cu onda.A najvise me pogodilo sto je jako gruba bila na pregledu(radije bih da mi moj doktor svake 2 minute gura ruke nego ona ikad vise u zivotu)i sto je bila odvratna, kao sto je on tebe uopste poslao na komisiju i jos na to sve probat cemo svasta pa sta bude na kraju.I moj doktor je za indukciju ali s tim da se ona u ovaj koji dan desi(mislio je sacekati dan dva)iako ga brine velicina bebe i sto je beba jos uvjek jako visoko.U srijedu cu kod doktora pa cu vidjeti s njim sta dalje...
Post Reply